Subota, 06.07.2013.

11:32

Bekhend paralela i poetska pravda

Ceo petak popodne na vimbldonskom Centralnom terenu čekali smo bekhend paralelu Novaka Đokovića.

Izvor: Saša Ozmo

Bekhend paralela i poetska pravda IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

95 Komentari

Sortiraj po:

salapura vojislav

pre 10 godina

Jednostavo Nole je bolji igrac.
Dolazite vise pameti Nole je bez konkurencije naj bolji igrac svih vremena.
Kad igra 60% svojih realnih mogucnosti dobija vrhunske igrace.
Srbi uzivajte sto imamo takvog sportistu
Nole zelim ti puno zdravlja, i razbijaj papane.

Mistery

pre 10 godina

Kolicina neznanja koja se moze procitati u komentarima je neverovatna. Odjednom su svi postali kvazi eksperti. Sutra ce imati duel sa jednim od najboljih igraca na travi u poslednje vreme ( Murray ima 54/7 na travi otkad je napunio 20 godina ako se be računaju egzibicije), koji igra pred svojom publikom i koji je vec na istoj podlozi pobedjivao Djokovica, a svi prisutni tvrde da ce biti 3-0 za Novaka. To su smesno stvari. Meni je nejasno zasto kladionice uopste postavljaju ovu kvotu na mec, kada ce mec biti egal i mislim da ce Murray odneti pobedu od 3-1

zorica

pre 10 godina

Upravo sam procitala sta svajcarci pisu "Djokovic je teniser sa sedam zivota"
2011-2013 imao 9-Grand-Slam-M,po 5setova igrao,(2) izgubio.Fizicki toliko domimantan da protivnicima uliva strah.
koliko znam on je sa (nadalom) igrao mec od 5:50min,469 lopte prebaceno,dok su cekali nagrade nadal nije mogao da stoji ...marijem 4:50min...hocu da vam podelim da je Del-Potro u govoru sa novinarima dao sebi tu slobodu da kaze;"Verujem da drugi teniseri ne mogu ovako da igraju tenis kao sto smo mi to danas."englezi znaju sta je d.hteo da kaze.da se ne nadaju previse,na kraju je uvek isto jedan se raduje dok drugi tuguje,svakako neuspeh strasno boli sve jedno koliko si inteligentan,fizicki nije strasno koliko psiha.

Moler

pre 10 godina

(Moler, 06. jul 2013 16:09) bolje je tebi da molerises...
(xMADx, 6. jul 2013 17:08)

Tebi je bolje da procitas sta pise, a ne da krenes da podcenjujes necije zanimanje! Nazalost nisam moler po zanimanju, ali ipak zaradjujem preko 100k$ godisnje, skoro kao vredan i dobar moler!

Sasa jokic

pre 10 godina

Ja samo koristim argumente. Nole je igrao odlicno u prvom i drugom setu, kada je Srdjan bio prisutan. Takodje je imao dve mec lopte u cetvrtom. Pa nije valjda Srdjan kriv sto ih nije iskoristio?
Jednostavno kritila ne stoji, licno mislim da mu prisustvo familije u trenutcima kada je vecina protiv njega, odgovara.

Bojan

pre 10 godina

(novosadjanin, 6. jul 2013 15:13)
Nole vec duze vremena ima problema sa zatvaranjem meceva i to nije karakteristicno za ovaj turnir. Zasto je to tako, stvarno veze nemam, ali poprilicno cesto ima problema da odservira za dobijanje meca. Has ga je tada brejknuo, delpo je iskoristio pasivnost u tom trenutku (bio je vec mrtav i Nole je samo treba oda uzme ono sto je stvarao tokom prethodna cetiri sata, ali je popustio, da je delpo fizicki spremniji bilo bi gadnih problema u petom setu), isto je uradio i u mecu sa berdihom.
Msm to nije nesto sto je problem bio samo sa delpom, vec generalno. Sto se tice brejk lopti e to je vec karakteristicno samo za ovaj turnir. Za ocekivati je da bude slabija konverzija nego inace (trava je brza, tezi brejkovi) i da bude teze sa boljim igracima, ali 1 od 8 je zaista premalo.

Masinovodja2

pre 10 godina

@(Sasa jokic, 6. jul 2013 18:52)
"Nije korektno da Srdjana krivite za slabiju igru.
Srdjan je bio prisutan na svim njegovim najbitnijim mecevima, kada je osvajao slemove, ukljucujuci i prvi Wimbledon."
Sasa problem je u tome sto ga njegovo prisustvo dodatno opterecuje i dekoncentrise te zbog toga nedaje najbolje partije.

zorica

pre 10 godina

Veliko znak pitanja kada je povreda kolena u pitanju,Del Potro je demonstrirao takvu povredu i dobio carobne tablete dobio Ferera i toliko fizicki spreman da umalo dobije i Djokovica..neposredno pre meca sudija zeli od djokovica da promeni patike,naravno da nije isto ako ne igrate u obuci...sunce i dosta toplo nije prednost za djokovica,loptica se krece brze,no kako da v.paralela ne funkcionise,sasvim normalno u jednom mecu uvek po nesto ne ide kako treba kod svih tenisera,ono sto je veoma vazno to je mentalna snaga koju djokovic ima bolju od svih,pratim i pomalo me cini nesigurnom njegovo drzanje,nema one zarke zelje za pobedom,prosto imam utisak da je umoran sto je sasvim opravdano,on je ljudsko bice koje zasluzuje svu paznju cele planete...komentari novinara fr,sch,de pisu o njegovoj inteligenciji,kretanju i mentalnoj snazi da je najbolji u istoriji tenisa,G-in SO,vrlo objektivno ali molim vas da se naglase jake strane tenisera kakav je Djokovic,citam stampu i svuda je mnogo vise i lepse opisano koliko mu se dive ili to a se djokovic sve jedno gde igra mec publika je protiv njega zato sto se uvek nadje po neki fanatik iz bivse jugoslavije kako bi vredjao za vreme meca...Ponekad imam osecaj da se ovaj mladi talentovan covek bori za simpatije svog naroda,nema jednog svajcarca da bi bio navijac djokovica a ne federera,katasrfa mi smo najaci u slobodi misljenja,otac mu je ovo,braca ono ,zaista oni su deo njega ali on je deo svih nas srba!!!!!!!!!!!!!!!!!

zorica

pre 10 godina

Welt.de,BBC-Experte Beker je naglasio da nema reci da opise mec koji su imali srece da prate, to sto su im pruzili NDj&DP nesto sto se nikada ne zaboravi,kaze da takav atleticar, kretanje na terenu a posebno mentalnu snagu kakvu Dj ima je nesto,nesto posebno.Uostalom sta on kaze to nije toliko vazno, vazno je to da uglavnom svi oni ne zele talentovanog srbina tu gde jeste...oni imaju njihove razloge.Talentovan Djokovic voli da se bori 1:1, mislim da moze da dobije svakog tenisera ima sposobnost za pobedu,ali boriti se sa toliko drugih faktora iscrpljuje psy.i fizicki...njemu zaista nisu potrebni strucnjaci,cetkovic-homeopat i psyhohigijena.On je inteligentan i to je njegovo najace oruzje.Moc je u glavi Novaka Djokovica.

Maja

pre 10 godina

@znanje-imanje
"Da li i dalje u glavi odmotava čitavu svoju tenisku priču koja je odloženi konflikt sa roditeljima ili neka druga glupost... "

Ja sam imala utisak tokom meca da je Novaku bilo VEOMA stalo da pobedi ali da se nervirao zbog odlicne DelPo-ve igre i svoje losije (problem sa BH i sl.). Moguce je da ga je potcenio.
A sto se tice psiholoske stabilnosti, cinjenica je da zaista vise nije isto jak od kako je bez Cetojevica.

mirko kojotovski

pre 10 godina

To mogu dve tri recenice objasniti.Delpo je odigrao smelo i hrabro na dve vezane mec lopte, a to je No1e dozvolio.On je uvek napadao na mec lopti sto je i presudilo bekend longlajn na kraju.Sa druge strane igra se na travi, a ona nije za tenis.Isuvise je vezana za servis igru, a ne za prave trik udarce.Tako da je nemoguce izvoditi teske i zahtevne udarce.Sto zbog skliske trave, neravnina, oslonca, a juce i znanja Delpa kako da upucuje lopticu na bekend u dubinu.Samo na drugoj strani ni Delpo nije imao mogucnosti za svoj forhend.Na kraju je pobedila raznovrsnost.Moglo se to u tri seta resiti ali Delpo je po meni jaci igrac i od Nadala i Mareja, a o Berdihu da ne govorim pa tako je i on znao da mora biti hrabar i isplatilo mu se.Drzao je mec neizvestan skoro pet sati.Gledam Noleta i poceo mi liciti na Federera.Kako god partija krenula znam da to Nole nemoze izgubiti Jak je ko zemlja.Marej ako zeli da pobedi morao bi Noletu patike i reket promeniti, a to vec i ne verujem.No1e legendo

Marsovac

pre 10 godina

Srdjan prestaje da gleda kada postane ekstremno napeto, jer zdravstveno ne moze da izdrzi toliki stres. Pricao je jednom o tome. Verovatno se zato povukao i prestao da gleda. I sigurno nije bio jedini... zavrsnica nije bila za srcane bolesnike...

Sasa jokic

pre 10 godina

Nije korektno da Srdjana krivite za slabiju igru.
Srdjan je bio prisutan na svim njegovim najbitnijim mecevima, kada je osvajao slemove, ukljucujuci i prvi Wimbledon.
Obzirom da je imao probleme sa srcem, verovatno je to bio razlog ne prosustvovanja petom setu.
Ne zaboravite da je kljuc drame bio Noletova pasivnost kod dve prve mec lopte, a to nema veze sa Srdjanom.

Đole

pre 10 godina

@PatriJota:

Aman, kako te bre više ne mrzi da troluješ?!? Pa, toliko si budalaština ovde "prosuo" u poslednjih nekoliko tema/vesti da je to prosto neverovatno! Što je još gore, takođe ne mogu da verujem da tvoji komentari uporno prolaze moderaciju iako ni na koji način ne doprinose bilo kakvoj diskusiji, već samo raspaljuju vatru prepirke i verbalnih natezanja.

Koji put si samo po redu rekao da je Novaku "tu kraj" (i ti, i tvoje kolege trolovi poput Joška, Mikija i sličnih dokonih pacijenata) pa promašio. I protiv Hasa mu je "bio kraj", i protiv Berdiha, i protiv Del Potroa, a sada, kažeš, protiv Mareja.

Novak igra UBITAČNO DOBAR tenis. To i ti shvataš, samo si ovde odlučio da troluješ potpuno suprotno onome u šta i sam veruješ (i to iz samo tebi znanih razloga koji se graniče sa patologijom). Sa druge strane, ako ti stvarno veruješ u sve ono što ovde trabunjaš ("najgori broj jedan iakada", "ne igra napadački" i slične nebuloze), onda ti, sine, TRI BLAGE VEZE sa tenisom nemaš, ali ti je internet, na žalost, dao pravo glasa.

Sasa jokic

pre 10 godina

Juce sam napisao odmah posle meca, jer to mi je utisak dana, nemogucnost realizacije njegovog zastitnog znaka, bekhend paralele.
Ono sto me je zacudilo je da je konstantno kasnio u namestanju, i sto u tim trenucima nije pokusao da promeni udarac, vec je da kazem narodski, srljao u greske.
Novak kaze da ga je DelPo dubokim loptama terao od osnovne linije? Isto to je izjavio i posle meca sa Berdihom.
E pa Nole, to si nekad resavao takozvanim napadom iz odbrane, sto je Tebi bilo svojstveno, tj. Dugackom loptom u protivnikovo polje, i eto Te ponovo na liniji.
Juce to nije bio slucaj, nego je lopte vracao blizu servisne linije, sto je DelPu omogucavalo da konstantno napada.
Sve u svemu, taj problem sa Marejem nece imati, ali ce zato mnogo vise trcati.
Nadam se da je onom mec paralelom vratio samopouzdanje u naj jaci udarac.

HUNTER

pre 10 godina

Bekhend paralele bi završavale na Delpoovom ubitačnom forhendu. Nole bi morao da bude užasno precizan s bekhend paralelom te je pod tim pritiskom i grešio. Zato je nije ni igrao često, ali je ovim udarcem završio
:-)

Deki

pre 10 godina

U petom setu Srdjan Djokovic nije bio na tribinama. Mozda nije bilo presudno, ali je svakako bitno uticalo na ishod meca. Cinjenica je da Novak igra neuporedivo losije dok tata gleda, valjda ga dekoncentrise, nw znam ...

kosmajacsale

pre 10 godina

sa ovakvom igrom gubi 3-0 . znate i vi lazete se. nije to onaj novak iz 2011 . nema onog zara u ocima, radovanja posle pobede , ko da odradjuje na silu. covece trgni se sutra ako finale wb nije motiv sta je. pravi novak bi ga zgazio ali cini mi se da marej ima vise zelje da osvoji.

Posmatrač

pre 10 godina

Saša je blago srpskog tenisko-sportskog novinarstva. Najveća vrednost njegovog pisanja je što inspiriše pristojne ljude da se "jave" a to je ono najpotrebnije forumima ove vrste koji su najčešće festival banalnosti i prostote. Što se jučerašnjeg meča tiče imam utisak kao da smo Saša i ja gledali različite mečeve ili sasvim drugim očima. Naime, ja sam video meč pod potpunom Novakovom kontrolom koji nije trajao sat manje zbog 2-3 izvanredna udarca Delpa kojem nisu prethodili Novakovi vanserijski udarci. Dakle, Novak je igrao i tada odlično a Delpo izvanredno. Nas je Novak navikao na fantastičnu igru (koja nije "normalna")i kada nje nema mi to već doživljavamo kao njegovu slabost. To nije realno a nije ni fer prema njemu. On je najbolji i kada igra odlično a nema konkurenciju kada igra izvanredno - to je moj opis odnosa snaga u vrhunskom tenisu danas. Dakle, juce je bio "epski mec" samo za Delpa i njegove navijače, za mene nije bio, nisam video soluciju u kojoj Novak gubi (osim u slučaju nekih vanrednih okolnosti). Novak ne može tako nešto da kaže a možda ne dozvoljava sebi ni da tako misli, što je sjajno. A do koje mere je Novak kontrolisao meč ukazuje (ne dokazuje, rekosmo da je statistika velika lažljivica) da je 15 puta bio u situaciji da brejkne Delpa a ovaj upola manje (7x). Njihov duel je bio samo prividno neizvestan, istinski nije bio takav. Voleo bih da Novak nadigra Marija, ne samo da ga pobedi, kolevku tenisa potrebno je malo disciplinovati pošto ne odiše finoćom.

Giovanni

pre 10 godina

@(oxydant, 6. jul 2013 13:57)
Apsolutno se slazem sa vasim komentarom u vezi Novakove igre kad su mu roditelji prisutjni na terenu.Smatram da Srdjan ako misli dobro svom sinu netreba da se pojavljuje na vaznim i kriticnim mecevima jer njegovo prisustvo pogubno deluje na Noletovu igru.

boban

pre 10 godina

Nik Bolitjeri je nedavno izjavio da je Novak NAJKOMPETNIJI teniser.Potvrdu da je to tacno smo videli mnogo puta do sada.Ono sto Novaka izdvaja od svih drugih je upravo to sto on ima u sebi , sto se ne stice treningom, vec se jednostavno ima.To je vera u sebe i ponavljanje udaraca ma koliko da ih je puta promasio do tada.Kompletnost je upravo potpuna kada se svaki od tih udaraca ne ostavi ne odigranim.Bekhend paralela, inace Novakov specijalitet nije ni mogla da se ne desi na kraju.Ono o cemu sam zeleo da dam svoj komentar Novakove igre na ovom GS nije tema Sasine analize pa o njoj neki drugi put.

pobeda

pre 10 godina

kada djoković namiriše priliku, tu priliku mora svum snagana da isoristi,a ne da propuša prilike u nedogled te dovodi sebe u neugodnu situaciju. pozdrav noletu iz slovenije.

Statisticar

pre 10 godina

Zanimljivo je kako hvalite coveka koji je pobedio samo iz tri razloga :
1)servis - samo ga je servis drzao u igri, u razmenama je bio losiji (ovo nece ovako funkcionisati protiv Murraya);
2) sreca u kljucnim poenima - treci set Novak je dobio samo zahvaljujući promasenom smecu Del Potro na 3-2 u tie breaku.
3) losa fizicka priprema Del Potra - peti set Del Potro nije mogao da stoji na nogama i to je posledica velikog broja vinera u tom setu."
(Moler

Sta ti covece napisa???/ kazes servis ga je samo drzao u igri.Pa pogledaj koliko vinera je imao.Skoro osamdeset.
Onda kazes treci set.Novak je u cetvrtom imao 5;3.U tja breku opet imao mec loptu.
Onda kazes losa fizicka pripremljenost DelPotra. Ma nije valjda da je zbog vinera. Nobvak u celommecu bezmalo duplo vinera.U svim parametrima je Novak bio bolji osim u neiznudjenim greskama. Mogao je da zavrsi mec u cetiri seta

Sasa Dragicin

pre 10 godina

@Statisticar: Sta pricas ti covece pa nije Djokovic imao 80 cistih vinera vec su mu sabrali vinere i asove , sto znaci da je Djokovic imao 58 cistih vinera , isto to je napisao i Sasa Ozmo.

aleksandar

pre 10 godina

eto, meni je lepo! moja dva omiljena igracha su odigrala ovakav mech!
Delpo je moj drugi pik uvek i u svakom mechu i po meni jedini koji ima kapacitet za BIG4 ili BIG3 ili vec shta god se tim imenom (BIG) naslovi u tenisu! Marija su u tu kategoriju na silu ugurali "zapadni mediji" i sponzori! ni vishe ni manje!
strashan je mech bio i milina je bilo gledati te momke koji su uprkos svoj mashineriji, pre svega sportisti, borci i prijatelji! pa kad neki napishu ovde kako mrzimo Fed-a i Rafu jer su uspeshniji ja huknem vatru. ja volim tenis i sportsko nadmetanje, borbu do krvi na terenu dok traje poen, al' kad je poen odigran i mech zavrshen, priznajem samo sportski pozdrav i chestitke boljemu!
koliko je mech bio dobar toliko je i Sashin tekst na nivou a sa posebnim uzivanjem chitam komentare pravih znalaca i iskrenih poshtovaoca sporta ovde u komentarima!
sutra Nole ima lakshi zadatak nego juche! necu likovati danas jer mislim da ce Nole osvojiti turnir, niti cu da kunem sudbu sutra ako se desi da ne uspe! znam da je najbolji i znam da ce dati sve od sebe! meni dosta!
ps: nekako bih voleo kad bi moglo da se udesi da mu u lozi bude samo njegov struchni tim! mama, tata, striko, braca i familija nek svrate na kafu ili slavu!

milan

pre 10 godina

Novak Djokovic je najbolji sportista sa ovih prostora svih vremena.Nikada se nece roditi neko ni blizu njemu,tako da u njgovoj karijeri uzivam,u svakom mecu,u svakom poenu.Ako mu dozvole da pobedi u finalu on ce pobediti,mada ce uciniti sve da do toga ne dodje.Zapad je zapad,istok je istok-toliko

Gagi013

pre 10 godina

Nole,ako čitaš ovo ili neko tebi blizak,mojne više da se zagrevaš stonim tenisom pred meč!Svaki udarac ti otupi na 2 dana.Pozdrav majstore.

Serginho

pre 10 godina

Zapazih jos davno 4 psiho-tehnicke pukotine kod Noleta, iako je u tom smislu div. Dakle jedna se odnosi na neiskoristene brejk lopte kada se dese u nekoliko gemova. Nakon toga obično puca i gubi svoj servis, tako je npr.izgubio londonsku Olimpijadu protiv Marije, onda i Delpa. To jeste frustrirajuce ali div to mora prevazici. Druga pukotina se odnosi na poene kada ima visetruke brejk lope, tada obicno igra bez potrebe previse riskantno ili opusteno i onda naravno slijedi spasavanje u zadnji cas sto cesto i ne upali kao sa Delpom na kon 0-40 i gubitka dobijenog brejka. Treci problem je kada publika okrene ledja Noletu, previse emotivno to dozivljava. Cevtrta se odnosi na stanje prilikom realizacije smeča, kao da se strah uvukao u njega tokom tog udarca. To je pogotovo doslo do izrazaja tokom Olimpijade u Pekingu i proteklog RG, oba meča protiv Nadala. Dakle, na tim aspektima je potrebno jos vizuelizacije i koncentracije. Sve u svemu, Nole je na pravom putu radi na sebi. Nije kao Marej koji otvoreno kaze da je u zivotu procitao jednu knjigu.... Zato i jesu dva svijeta, a tako ce i ostati! Nole je sigurno najsvestraniji igrač trenutno, gdje je Marej bio na šljaci, a gdje je Nadal na travi... Pa u mišjoj rupi, dok je div (uz Fedexa) redovno u polufinalu ili finalu svakog GS vec nekoliko godina. Srećno Nole sutra!

Moler

pre 10 godina

"SAMO" ta tri razloga su ono sto cini razliku izmedju dobrih i vrhunskih tenisera:
Savrsen servis u trenucima kada je svima u publici srce u petama, knedla u grlu i leptirici u stomaku.
Sreca koja kao sto znamo prati hrabre. Mada promasen smec je obicno rezultat tih istih leptirica u stomaku, a ne srece.
Odlicna fizicka sprema, tj. bar bolja nego tvog protivnika, u svakom trenutku meca!


"Zanimljivo je kako hvalite coveka koji je pobedio samo iz tri razloga :
1)servis - samo ga je servis drzao u igri, u razmenama je bio losiji (ovo nece ovako funkcionisati protiv Murraya);
2) sreca u kljucnim poenima - treci set Novak je dobio samo zahvaljujući promasenom smecu Del Potro na 3-2 u tie breaku.
3) losa fizicka priprema Del Potra - peti set Del Potro nije mogao da stoji na nogama i to je posledica velikog broja vinera u tom setu."

nenad

pre 10 godina

(Moler, 6. jul 2013 16:09)
pa koga da hvalimo del potra koji ima medjusobni rezultat protiv djokovoća 9-3 ili nadala koji je ispao u prvom kolu ili nekog trećeg. nešto uvek presudi da naš je naš nole ovoliko dugo na prvom mestu i još mnogo duže u vrhu sveckog tenisa, tj. u prva tri. zato nas je navikao uglavnom na pobede jer je kao mašina a ipak čovek i moraće doći do zasićenja. svi ostali planu u jednom momentu i nestanu narednih deset turnira uključujući i mareya. nole zelim ti sve najbolje i kad pobediš i izgubiš

Milosh

pre 10 godina

Kao i uvek,odlicna analiza.Dodacu i ja nesto.Jasno je da su Novakovi najveci aduti,kretanje i sigurnost udaraca.Jako je tesko namestati se na udarac na travi jer kod tih sitnih koraka uvek ima malo proklizavanja,tu se i trosi dodatna energija,kasni se na udarac i otuda onolika Novakova promasivanja iz bekhenda.Jos jedan presudan momenat u tim situacijama je servis!Novak se ove godine vise oslanja na lake poene koje dobija servisom jer ga je doveo do perfekcije.Nekako smo navikli da svaka duza razmena pripadne Novaku ali cini se da je odlucio da rapidno poveca broj poena na servisu i kane se tih dugih razmena na svoj servis,i to se moglo primetiti cak i na sljaci a posebno se vidi na travi.Ima naravno jos mnogo detalja ali ja bih za kraj samo napisao komentar mog chaleta koji se bas ne razume u ove detalje:"Ma Djoka ih malo pusti pa krene da igra od pola meca".Uzivajte sutra u finalu.Nadamo se drugom peharu!

SASA

pre 10 godina

Ne vidim stvarno sta bi Murray mogao da uradi, sto Delpo nije uradio za ona 4 i po sata....
Mislim da mec Nole Delpo je bilo finale pre finala, bas kao Nole rafa na RG...
Andy nema tu igru....

Bogdan

pre 10 godina

Čestitke za analizu! Novak postaje veliki igrač, jer ima više različitih oružja da ga dovedu do pobede. Ništa osim ubeležene pobede se ne računa, tako da... Bravo Nole majstore, sretno u finalu!

gigi

pre 10 godina

Novak je tehnicki igrao super ali takticki... Delpo odustaje od trcanja posle tri uzastopne dublje promene pravca a kada je izbacen sa terena dubokom loptom u stranu, igra uglavnom dojagonalu. Da ga je Novak vise setao bilo bi gotovo u 3 seta. Delpo je najtanji tamo gde je Nadal najjaci. Nole ocigledno nije navilkao da igra sa nekim ko igra tako dobro iz mesta ali on je toliko bolji od Delpa da moze da ga dobije i na ovaj nacin.

novosadjanin

pre 10 godina

(Bojan, 6. jul 2013 12:53)

Promasio si poentu mog komentara. Uhvatio si se za tautologiju da u svakoj sledecoj rundi dolazi jaci protivnik. To nije sustina Novakovog problema. Ja sam vise u komentaru zeleo da ukazem (ili se to samo meni cini) na Novakov govor tela, jer svi mi koji ga pratimo znamo koliko je to bitno. Druga stvar, ne znam da li smo mi gledali isti mec ili si propustio da vidis sta se desavalo na kraju cetvrtog seta? To nije bio Novak, na idealne situacije je reagovao mlako. Nije se on branio u tim situacijama. U ostalom znamo sta je rekao posle meca o te dve lopte. Propustio si i mec protiv Rejnoldsa, i tamo je imao katastrofalnu realizaciju na brejk lopte. Ne mora nista da znaci ali nekako bode oci.

Vidra

pre 10 godina

Voleo bi da G-din Ozmo, ili neki od njegovih kolega, postavi pitanje Djokoviću:
U koliko sati je saznao da ne može igrati meč sa Del Potrom u patikama u kojima je igrao prethodne mečeve.

Inspector Bloch

pre 10 godina

Ja sam mec pratio na BBC uz komentar B.Bekera. Svo vreme je naravno bilo pitanje Novakovog BH. Danas smo i dobili odgovor: promena patika!!!!??????
Znaci PET meceva MOZE a onda ne moze! Vi u analazi to ne spominjete..mozda je napisana pre OBJAVE skandalozne odluke! Mozda..ko zna, kazu da se i GLAVA moze sada transpantovati za nekih..par sati..i to zatraze danas od Novaka!
Salim se,ali meni licno, su posle ove vesti o patikama, na srecu, mnoge stvari iz jucerasnjeg meca objasnjivije. Pre svega BH i ritern. Sam mec, iako sam bio svestan, da 'pise istoriju' sam zeleo da se sto pre zavrsi! U Novakovu pobedu nisam posumljao ni jednog trenutka, bez obzira na desavanje na terenu. Celpo ZNA da je Novak bolji od njega i on je u stvari igrao egzibiciju. I neka! Za mene,je on, bio i ostao, podjednako potencijalno 'cetvrti'sa istim pravima kao i Mari!Njegov problem je kontinuitet, i videce te, sada ce ga nestati neko vreme! Inace, 'div'je prelepo stvorenje VAN terena i Novakov prijatelj..eh nas Novak...zato se i jucerasnji mec sa pravom naziva 'mecom izmedu prijatelja'!
Sutra? Novak i samo on se pita! Pa, do GRALA!

Pozdrav,

p.s. Zasto, me spopada i jeza i postovanje za toliko stvari OKO Novaka..izmedu ostalog ponovno SPAJANJE porodice??STRIC je opet u lozi! Neka!Ja bih ga toliko toga zastitio..da mogu....

Antiteza

pre 10 godina

Zanimljivo je kako hvalite coveka koji je pobedio samo iz tri razloga :1)servis -samo ga je servis drzao u igri, u razmenama je bio losiji (ovo nece ovako funkcionisati protiv Murraya);2) sreca u kljucnim poenima - treci set Novak je dobio samo zahvaljujući promasenom smecu Del Potro na 3-2 u tie breaku. 3) losa fizicka priprema Del Potra - peti set Del Potro nije mogao da stoji na nogama i to je posledica velikog broja vinera u tom setu. Ono sto nije napisano u tekstu je da je Djokovic kukavicki odigrao dve mec lopte u Tie breaku cetvrtog seta. Posle njegovog servisa lopta je pala plitko, a on se odlucio da je mlako prebaci i da ceka Del Potrovu gresku. Ako Murray bude psihicki stabilan u finalu, Britanija ce imati osvajača Wimbledon-a posle dosta godina (Mistery, 06. jul 2013 12:44)
Potrošiš toliko reči samo da bi u antinovakovskoj formi saopštio nešto što je u ovoj temi apsolvirano. 1) Novak je radio više na servisu zbog podloge i naravno da će se onda osloniti na taj udarac, bio je solidan u razmenama budući da je konstantno dobijao projektile i bio potisnut sa terena odakle vole da igraju samo Rafael i Gael
2) Sreća je mnogo više pratila Delpa jer je konstantno flertovao s mrežom i linijama
3) Fizička sprema - pa neka je presudila. Jel nekom zabranjeno da se priprema?
I da, nije bio hrabar da napadne po paraleli na dve meč lopte, ali i Saša i još neki ovde su već pomenuli taj detalj .
Počni da čitaš tekstove po nekoliko puta pre nego što ostaviš svoj komentar.
Moja najveća zamerka Novakovoj igri je jako mali broj slajs udaraca koji destruišu ekstremne napadače i udarače, ali to je udarac u kome može još dosta da napreduje.
Ali sama činjenica da je pobedio onakvo izdanje Delpa govori nam ko je teniski BOG. Marej možda uzme set.

moskri

pre 10 godina

Saša, hvala ti. Braca McEnroe za pet sati prenosa nisu ni jednom pomenuli ocigledan problem sa bekhend paralelom. Da nije tvoje analize mislio bih da sam lud.

Jole

pre 10 godina

Po meni su dve stvari obelezile Noletov put do polufinala, a to je nikad bolji servis i nikad gora realizacija brejk lopti. Protiv Del Potra mu je servis bio najjace oruzje, i mislim da je to presudilo, jer mnogo toga nije funkcionisalo kako smo navikli od njega. Nadam se da ce protiv Marija nastaviti sa dobrim servisom i konacno bolje koristiti sanse da oduzme servis, kojih ce sigurno biti. Jos ako mu proradi bekhend britanci ce morati jos da se strpe da njihov mezimac podigne pehar.

Saša Ozmo

pre 10 godina

@Federer

Mislim da je poslednjih dve-tri godine bila jača konkurencija, ipak su tu trojica (Federer, Nadal, Đoković) koji su u Top 10 u istoriji, plus Endi Mari, što nije bio slučaj u Rodžerovo zlatno doba.

Sa druge strane, kao što napisah davno u ovom tekstu http://www.b92.net/sport/tenis/masters/teme.php?yyyy=2011&mm=07&dd=27&nav_id=528249: „Na koji način se može izmeriti da li su protivnici bili nedorasli ili je Federer jednostavno bio previše dobar? Ko zna kakvo bi mesto Rodik ili Hjuit danas zauzimali u istoriji tenisa da se nije pojavio Federer? Uostalom, nije ni korektno raspravljati na taj način, niko nije mogao da bira koji će mu biti konkurenti.

Zato smatram da nema osnova Federeru osporavati bilo šta, a uveren sam da „najslabija konkurencija u istoriji tenisa“ sigurno nije bila.

@rekapitulacija

Jako je nekorektno od Vas što mi pripisujete reči koje nikada nisam napisao. Novakov poraz od Nadala okarakterisao sam kao težak, bolan i razarajući. I po odabiru reči i po kontekstu jasno se vidi da se misli na veličinu meča, na to koliko je razočaranje Novak doživeo što je bio tako blizu trofeja na Rolan Garosu, a ne na to koliko ga je Nadal nadigrao u teniskom smislu.

Uostalom, ko bi razuman napisao da je bilo ko „strašno poražen“ ili „potučen do nogu“ u meču koji je završen sa 9:7 u petom setu?

Evo linka, možete da se podsetite - http://www.b92.net/sport/tenis/masters/teme.php?yyyy=2013&mm=06&dd=08&nav_id=720986

Hvala svima na doprinosu temi, na sugestijama, pohvalama i kritikama.

Sve najbolje,

Saša

Patrijota

pre 10 godina

"poetska pravda" !!!???
Vecu glupost i nebulozu odavno ne procitah cak ni kada su politicari u pitanju a kamoli sportisti!? A da stvar bude jos gora, pobeda Novaka je bila cista NEPRAVDA u bilo kom pogledu! Ne znam da li je ikada ijedan No 1 usao u finale nekog GS-ma sa gorom igrom, stavom, zalaganjem i borbenoscu?
Ali, to mu je kraj, jer sa takvom igrom se ne dobija jedan Wimbldon, pogotovo kada je Endy preko puta!

LM

pre 10 godina

"Moguce da je jedan od razloga slabije igre sa osnovne linije bio i taj da su pred mec sa Delpom zvanicnici WB zahtevali od Novaka da promeni patike u kojima je igrao na prethodnih 5 meceva. Evo proverite sami:"

Ne mogu da verujem! Secam se da sam videla, mislim Dimitrova, sa takvim Najki patikama sa "kramponima" i da sam pomislila da bi Novak trebalo da koristi takve patike, ne znajuci da i on ima slicne, posto je ranijih godina uvek imao problema sa klizanjem i padanjem na travi.
Da li su i Dimitrova zamolili da promeni patike? Bilo bi interesantno znati!? Koliko se secam zavrsio je ucesce na Vimbliju u istim patikama.

Marsovac

pre 10 godina

Backhand paralela je proradila onda kada je bilo najpotrebnije, ne vidim razloga za dramu. Pamte se pobede, a ne greske zbog kojih se do pobede nije doslo lakse, jer je to nebitno. Da je pobeda mogla stvarno biti ranije, bila bi ranije. Pri tom pobeda ni blizu nije slucajna niti nezasluzena... cak i ako se ne gledaju samo statisticki podaci, drugacije ni ne moze biti u polufinalu Wimbledon-a.

petar

pre 10 godina

Bravo,Sasa!Jos jedna fantasticna analiza.Zamolio bih te da i sutra posle finala napises jos jednu analizu i u slucaju da Novak izgubi,jer imam utisak da posle tvojih analiza Novakovi porazi mi padaju lakse...hahah...slazem se za izdrzljivost,napokon se isplacuje japanska gluten free dijeta,nacin zivota,joga,meditacije i slicno...dok Del Potro jede cokolade krijuci od svog trenera(tako je bar jednom izjavio)...veliki pozdrav Sasa

Mića Mićoni i Maca iz Užica

pre 10 godina

Djokovic je jedan od najkompletnijih igraca svih vremena.U ovom trenutku igra podjednako dobro na svim podlogama. Sve elemente u igri je usavrsio i kad ga na mecu neki udarci ne sluze dobro, kao sto je bio slucaj i u prethodnom mecu, to kompenzuje nekim drugim kvalitetima. Samo servis kad uporedimo kakav je bio u 2011-toj godini kad je osvojio najvise turnira, a kakav je sad - neuporedivo bolji. Jedina ''mana'' po meni je sto mu mecevi znaju biti toliko dramaticni da 100 puta kazem u sebi da se necu nervirati, ali ne vredi ;-). Sa druge strane svi oni koji su prosli i koji ce doci, spadaju pod antologiju i bice zapamceni od nas srecnika koji zivimo u njegovo vreme i gledamo te fantasticne meceve jednog od najpopularnijeg i najlepseg sporta. Bravo Nole! Srecno u finalu sutra

Xxx

pre 10 godina

Moje misljenje je da je bekhend paralela bio najveci problem u Noletovoj igri. Kad je na kraju raspali srce mi je stalo. Del Potro je ostavljao celu stranu otvorenu, jer je video da Noletu fali samopouzdanja za taj udarac. To mu je totalno pomelo plan i prestavljalo najveci problem da ucvrsti igru.

Srdjan

pre 10 godina

Da li su ovo prvi znaci da se vraca kvalitetna skola sportskog novinarstva na ova podrucja. Kad se samo setim izvestavanja i analiza starih komentatora i njihovih tekstova. To smo citali ne zbog informacije, vec zbog nacina pisanja. To je bila proza sportskog dogadjaja.

Samo tako nastavite.

Pozdrav iz inostranstva

dalton

pre 10 godina

Del Potro je u zadnjem setu probao držati svoj servis, a onda krenuti na kraju seta po brejk. Đokovićev servis je samo odrađivao. To je bio dokaz koliko je Đoković bio fizički nadmoćniji.
Međutim teško da je uopće mogao brejknuti Novaka, u zadnjem setu nije mogao odigrati više od 3-4 razmjene.
Vidi se da je Đoković bio spreman i za maratonski meč protiv Nadala. Svaka mu čast.

Predrag

pre 10 godina

Da bi odgovorio na prvi servis 69% i 80 direktnih poena Novakovih,Del Potro je jedinu sansu imao ako igra maestralno i igrao je.
Svako drugi bi glat izgubio sa 3:0

jah

pre 10 godina

U nekim komentarima čitam da Novak u nekim situacijama nije bio dovoljno hrabar u razmenama sa Delpom. Mislim da to nije tačno. Jenostavno je bio prinuđen da tako igra (da čeka grešku protivnika) jer je Delpo bio bolji u razmenama što se najbolje vidi po % osvojenih poena na drugi Novakov servis. Na travi, u BH razmena po dijagonali Novak nema prednost kao što ima na drugim podlogama. Juče mu BH nikako nije išao a morao je perfektno da pogađa taj udarac i po dijagonali, da što više izbaci protivnika, i po paraleli, da završava poene. Međutim pošto dijagonalom nije sticao nikakvu prednost pametno je (po meni) izbegavao da šalje paralele iz 2 razloga: 1. Delpo stiže lopticu (jer nije izbačen sa terena) i šalje FH raketu iz trka 2. BH jednostavno ne funkcioniše. Novak je juče racionalno igrao čak i na svoje meč lopte u 3ćem setu, poene koje je gubio.

manuginobili

pre 10 godina

Nagledao sam se svih ovih godina svakakvih Noletovih meceva ali ovaj je sigurno bio jedan od najcudnijih,mec je bio fenomenalan i Nole ga je dobio,ali je cinjenica da nije igrao ni blizu onoliko koliko zna i moze dok je sa druge strane Delpo izjavio da je igrao i bolje nego kada je osvojio Us Open?!...meni to vise od svega govori koliki je Nole sampion i koliko je mentalno jak,lako je pobjedjivati kada ti sve ide od ruke,tada niko nema nikakvih sansi protiv njega,ali treba dobijati i kada ti gotovo nista ne ide,26 gresaka samo backhandom,samo tri iskoristene break lopte od cak 15??!!...da ne spominjem koliko je imao pogresnih procjena udaraca-izradi poen i samo treba zavrsni udarac a on gotovo uvijek izabere pogresnu stranu i izgubi poen...ali zato se uopste ne bojim sutrasnjeg finala,ako se uspio odbraniti od nikad boljeg Delpa i njegovih foreheand projektila,naci ce nacina da rijesi i ovog dosadnog Murraya,za koga ja uopste ne vidim da je nesto promijenio u svojoj igri kao sto su svi pricali nakon njegove suradnje sa Lendlom,i dalje uglavnom samo prebacuje lopticu i ceka gresku protivnika,ali nece je docekati ja se nadam,Nole je prebrodio ono najteze i sutra dize pehar po drugi put! :)

dragan_bl

pre 10 godina

ponavlja se stara priča - Nole u krizi tokom trećeg seta, nekako ga osvoji i kao predator čeka svoju šansu u četvrtom. Kao i uvijek - napravi brejk, stisne protivnika i ne pušta do kraja. Odjednom taj psihički preobražaj dolazi do izražaja. Dva seta je pokunjen i obara glavu,a sa brejkom ispliva ta njegova psihička snaga. Uljuljuška rivala koji misli da je Nole na koljenima i odjednom sve se sruši. Deplo se uspio izvući stiska, ali ne i imati dovoljno snage za peti set.
Kapa dole, bez obzira na nedeljni rezultat.

kmnccc

pre 10 godina

Vidim da neki tvrde da je Novak loše igrao. Igra jeste izgledala loše ali je to samo zato što je Delpo igrao odlično i duboko. Sa Novakovom igrom je sve u redu!

Branislav 58

pre 10 godina

(Mistery
U pravu si Mistery,igra Del Potra je za svaku hvalu,sam je rekao da je bolje igrao nego kad je osvojio US OPEN.Tvoj problem je što ne shvataš,što je takvog Del Potra pobedio čovek koji je loše igrao.Šta ti se nameće kao zaključak?Zaboravljaš srećne Delpove poene,sićušan promašaj bekend paralele Novaka kad se lomio rezultat u drugom setu.A Marej?Neka igra tako dobro kao Delpo a Novak tako loše i ja ću biti zadovoljan,Novak tako sigurno pobedjuje.Samo nezmnalice vide u ovoj pobedi samo sreću,pa nije Novak u prva tri za džabe već šest godina

noleN1

pre 10 godina

Odlicna Sasina analiza,u mnogo cemu imamo ista shvatanja.
Ali najbitnije je da je Novak pobedio te da ce sutra odigrati kako on to sam ume!
POZDRAV SVIMA

Vidra

pre 10 godina

A da li vi znate ovo:
http://www.telegraph.co.uk/sport/tennis/wimbledon/10163428/Wimbledon-2013-Novak-Djokovic-told-to-change-his-shoes-as-they-might-give-him-extra-grip-on-grass.html#disqus_thread
?
Pustili su ga da odigra 4 meča sa tim patikama i onda mu pred najvazniji meč rekli - Ne te patike nisu dozvoljene??!
I u tome leži relativna BH nesigurnost Djokovica tokom celog meča.
Možda mu pred finale sa englezom narede i da skine drveni krst koji mu visi oko vrata - verovatno je i nošenje predmeta koji nisu od zlata zabranjeno na devičanskim terenima AE kluba. :-)

ortaci

pre 10 godina

Delpo: "I wish to recover myself first, then I wish all the best to Nole. He's a good guy, a good friend of mine... Outside of the court we are very friendly, we have a fantastic relationship, but when we're playing we want to win for sure and it was like a big battle down there. Of course when he fell a couple of times, I was worried because he's my opponent, but also he's my friend, you know and he asked me all the time about my knee and I think it's very fair and I love the way (that is)..."



Novak: "I have lots of respect for him, he's a very nice guy off the court also, so we know each other for many years already. He's the same generation, a year younger, so, it's great, the crowd enjoyed it so much and we had some funny reactions... of course you want to win on the court, but you try to enjoy, you try to have fun... and sometimes it helps to relax a little bit."

"He asked me, What's going on?' I said, `Listen, if I was you, I would challenge," Djokovic recounted. "He said, `No, but you know it's out and don't waste my challenge.' I said, `OK, you decide whatever you want. But truly, I'm not lying to you."

Predo

pre 10 godina

Interesantno je godinama (povremeno) čitati komentare na vesti o NOvakovim uspesima i neuspesima. Najviše kritika je bilo na njegov servis. U polufinalu protiv jednog od najboljih servera odnos je 22:4 u asovima, a servis za neka 2 km/h sporiji. Toliko puta je rečeno i sa moje strane da, ako učiš jedan predmet, malo zapostaviš ostale. Delpo je igrao sjajno i zato, što se poput Vavrinke načao u situaciji da nema šta da izgubi. Navodna povreda se nije videla, ali zbog svog limitiranog kretanja ostalo mu je da zvekene lopticu forhendom kada god ima priliku i gotovo sve je ulazilo. Usput, hvata sve zahvaljujući velikom rasponu ruku i to vas tera da rizikujete, a lopte klize vani. Nema tu puno pameti. U petom setu odlučuje fizički faktor.
Što se publike tiče, očigledno je da ove godine preovladavaju Marejevi navijači, a ne neki neutralni Englezi kao ranijih godina. Škoti kupuju karte na crno po basnoslovnim cenama. Atmosfera je kao na Dejvis kupu. Sve se činilo i čini da se odmogne najopasnijim rivalima Mareja i, ranije, Lare Robson. Navijalo se protiv Nadala, čak i protiv svete krave Federera, a najviše protiv Serene Vilijams u duelu sa Lisicki. Finale će biti slično Dejvis kupu, mada će u gledalištu biti i puno uštogljenih Engleza. Biće tu puno taktičkih igara, pokušaja da se iskoriste slabosti, kojih nema puno, a odlučiće živci i i trenutna inspiracija. I to što NOvak već ima jednu titulu ovde, a Marej nema.

oxydant

pre 10 godina

Unapred se izvinjavam porodici Đoković i Jeleni,ali godinama gledajući Novaka,došao sam do zaklučka da najbolje partije daje kada je na turniru
okružen samo svojim (kompletnim) timom.Kao što je to bilo u Melburnu.Ako nema Vajde,onda znam da Noletu taj turnir nije u prvom planu.Ako je uz tim prisutna Jelena,dobro je ako se suzdržano ponaša.Ali,ako su tu mama,
tata i Jelena koja emotivno reaguje,onda nije lako ni Noletu ,a ni meni!
Nole je juče bio dekoncentrisan dobar deo meča,spaslo ga je iskustvo i jako dobar servis,ali nije mogao da "opusti ruku" (posebno za bekend)sve
do onog zadnjeg poena...
Verujem da će sutra sve bolje funkcionisati,posebno je važno imati na
umu odličnu anticipaciju Marija,zato lopte treba često slati na"kontra"
stranu od prvobitno zamišljene,posebno kod "zicera"...

saša rs

pre 10 godina

Fantastičan servis je nadoknadio sve sto nije išlo taj dan. To je ključno. Zato i jeste veliki šampion što je ne samo fizički i mentalno No1, nego i tehnički, pa ako ne ide bekend paralela, ide servis. Uvijek ima rješenje, pa makar i u petom setu. Na mreži takođe veoma dobar iako se polemisalo poslije Pariza da je tanak na mreži. Čekaće Britanci još neko vrijeme svog šampiona.

Mistery

pre 10 godina

Zanimljivo je kako hvalite coveka koji je pobedio samo iz tri razloga :
1)servis - samo ga je servis drzao u igri, u razmenama je bio losiji (ovo nece ovako funkcionisati protiv Murraya);
2) sreca u kljucnim poenima - treci set Novak je dobio samo zahvaljujući promasenom smecu Del Potro na 3-2 u tie breaku.
3) losa fizicka priprema Del Potra - peti set Del Potro nije mogao da stoji na nogama i to je posledica velikog broja vinera u tom setu.

Ono sto nije napisano u tekstu je da je Djokovic kukavicki odigrao dve mec lopte u Tie breaku cetvrtog seta. Posle njegovog servisa lopta je pala plitko, a on se odlucio da je mlako prebaci i da ceka Del Potrovu gresku. Ako Murray bude psihicki stabilan u finalu, Britanija ce imati osvajača Wimbledon-a posle dosta godina

znanje-imanje

pre 10 godina

"Play the game, not the occasion" - dakle IGRAJ, a ne ono jao drama mnogo bitno pazi sad šta će biti ako premda možda...
Ovo je deo saveta koji je Ferguson dao Mariju posle meča sa Verdaskom, koji je španac 2 puta mogao da dobije. Em je Verdasko poveo 2:0 em je u 5om setu vodio 5:4 i imao čistu bekend paralelu, makar samo i slajs za 2 brejk lopte i skoro sigurnu pobedu. Ali je španac tada, isto kao i kada je poveo sa 2:0 u setovima, prestao da igra igru i prevladao ga je "okazion". Isti mehanizam je i samog Marija doveo u skoro izgubljenu poziciju od početka. A i kada je Janovič poveo sa 4:1 to - sad je blizu pobeda - to je i njega odvelo u ambis. Najopasnije je što je odtad, umesto uobičajenog smaranja Mari odigrao izuzetno zavlačeći i šetajući lopticu po volji.
To je centar problema. Neverovatan nivo Đoković je sada upotpunio nikada boljim serviranjem. A ipak teško je bilo sa Hasom, još teže sa Berdihom a uprkos brojnim prilikama jedva preko del Potra. Pola toga jer su protivnici najteži, motivisani, neodgovarajući itd. Ali pola toga jer Novak nosi neki svoj teg kojeg nikako da se oslobodi, i u nerazumljivom meč polufinala RG i ovde. Da li i dalje u glavi odmotava čitavu svoju tenisku priču koja je odloženi konflikt sa roditeljima ili neka druga glupost... šta je da je taj činilac će presuditi jer je Mari prošao krizu psihološkog opterećenja i završio polufinale izvrstan. Novak reaguje fenomenalno ali pravi malo kreiranih poena. Mora da pusti ruku od početka meča.

Bojan

pre 10 godina

(novosadjanin, 6. jul 2013 12:21)
ja znam da je kada navijas za nekoga tesko shvatiti da i drugi igraci igraju tenis, ali ipak zar ne vidis da nesto nije u redu sa rezonovanjem "sve je lepo funkcionisalo do Berdiha", pa naravno da ce lepo da funkcionise protiv Rejnoldsa i Sardija, a da nece protiv Delpa, jer svaka iole slabija loptica upucena delpu dovodi noleta u gotovo izgubljenu situaciju, dok protiv prve dvojice to nije slucaj. Noletova taktika protiv delpa je bila, napadati po svaku cenu i ne dati delpu da se razmase i preuzme inicijativu. Po prirodi nije Nole napadackiji od delpa, ali to juce jeste bio.
Nole je juce odigrao svoj najbolji travnati mec, razbio bi sebe od pre dve godine bez problema, ali je imao izuzetnog protivnika koji je izvukao iz obojice maksimum. U finalu ce biti totalno drugaciji ritam jer je Mari drugaciji igrac. Broj gresaka ce biti manji, ali i vinera, jer je Endi takav igrac.

Marsovac

pre 10 godina

@novosadjanin mislim da je onaj mladalcki zar nestao sa osvajanjem prvog vimbldona... sada treba naci smisao u trcanju za lopticom jos pet sest godina... tu ne pomaze foliranje, jer to protivnik kaznjava... Nole je znao sta zeli (vimbldon) , ali ga nikada niko nije spremio na to sta da radi posle toga, jer niko toliko nije bio ubedjen da ce to i postici... tako da je realan problem motivacija, narocito sada kada egzistencija porodice Djokovic nije vise glavni problem, Djokovic nije Federer, kome nisu bitne pare nego samo kolicina para... te Noleta zato ljudi i vole (koji ga vole)... ali to nije dobro za njegovu motivaciju... i "vatre" u ocima vise nema... tesko da ce toga vise biti...

whynot

pre 10 godina

Iz ovih brojki bih izdvojio neverovatnih 83% osvojenih poena na prvi servis, kao i iznadprosečnih 69% ubačenog prvog servisa (u Đokovićevoj karijeri na travi ovi brojevi su 76% i 66%). Ono što nikako Novaku nije išlo u prilog je broj osvojenih poena na svoj drugi servis, kao i protivnikov drugi servis, kao i samo 3 od 15 iskorišćenost brejk lopti. Ključne poene u drugom i četvrtom setu uzeo je Argentinac i zato je meč otišao u peti set gde je presudila Novakova bolja kondicija.
Del Potro je na konferenciji za štampu izjavio da je ovaj meč odigrao bolje nego finale US opena 2009, što dovoljno govori o tome kako je on video ovo polufinale.
Što se finala tiče ne verujem da će Novak imati sličan serverski dan kao protiv Del Potra, ali sam siguran i da Marej neće servirati kao protiv Janoviča, jer su obojica bolji reterneri od poraženih polufinalista. U finalu Novak mora bolje da reaguje na Marejev drugi servis i da ima bolji procenat realizacije brejk lopti i titula je blizu.

danilo

pre 10 godina

Realno, Nole jeste bolji teniser i zato jer pobedio.
Treći set to najbolje dokazuje. Delpo ima kontrolu i igra kao u transu dok Nole nema nikakav plan. Sem da dobije taj set što i uspeva.
Nole je jedini od velikih igrača koji nema slabost, ne namešta se posebno za specijalni udarac, njegovo kretanje je zaista fascinantno a klizanje i elastičnost su malo čudo.
On stalno napreduje pa je od svoje slabe tačke, servisa, napravio moćno oružje i jedan je od najboljih servera ove godine ovde.
Posebno imponuje igra na mreži jer kada u ovakvom meču uzmete 42 od 57 poena na mreži, prelazite u ligu najvećih na mreži:Mekinroa,Bekera i Edberga.
Mari će biti najjači mogući protivnik, imaće iza sebe podivljale navijače, sumnjam da će WB ići dalje od toga pa se ne brinem za regularnost.
Samo neka Nole odigra svoju igru, a on to definitivno zna i može...

Milica

pre 10 godina

Odlična analiza. Posebno mi se dopao momenat gde poredite sa Federerom, upravo sam to prokomentarisala za vreme meča.
Srdačan pozdrav od ljubitelja tenisa!

Federer

pre 10 godina

Svaka cast Sasi na analizi,mada treba istaci da Nole juce nije bas igrao kako zna.Servis ga je izvlacio iz teskih trenutaka,i po tome se vidi da je postao veliki igrac.Po meni i Del Potro je odigrao izuzetan mec,ali ipak videlo se posle cetvrtog seta da on vise nema snage,sto je Nole iskoristio.Sve u svemu finale Nole-Marej ce biti interesantno i po mom misljenju Nole je favorit,ali neka bolji pobedi.

Evo neka pitanja za Sasu,iako ona nemaju veze sa ovom temom:Sta vi Sasa mislite o Federeru i da li i vi delite misljenje da je Federer dominirao tenisom kada je bila najslabija konkurencija u istoriji tenisa,i sta mislite o tim igracima koji su tada igrali,i kakva je sada konkurencija u tenisu,da li je jaca ona od pre 7-8 godina ili ova sad?Ako bi mogli nekako putem komentara da mi odgovorite,ili da napisete jos jednu temu u vezi ovih pitanja.VELIKI POZDRAV I INAPRED ZAHVALJUJEM.

Aman taman

pre 10 godina

Sjajna analiza! Meni su tri stvari bile ključne u ovom meču kada je Djokovic u pitanju: neočekivano slab backhand, ali i odlican servis plus sjajna igra na mreži. A na kraju jednog zaista fenomenalnog meča fizički kondicija je bilo ono sto je odlučilo. Šteta, mada je i to deo igre. Impresivan je bio i fair play kod obojica, a posebno je bila simpatična komunikacija koju je Del Potro ostvario sa publikom u par navrata.

Matori

pre 10 godina

Vec standardno izvrsna analiza meca...

Novak je imao evidentan problem sa bekhendom, setimo se meca sa Nadalom u Parizu, isto nije radila kako treba... neverovatno je kako je popravio servis, kao klinac 2007-2008 je odlicno servirao...onda dolazi kriza, Tod Martin...juce je servirao kao Sampras, cak i asevi na drugi servis... to ga je izvadilo, jer Delpo je izuvao u razmenama, slao balisticke projektile koje su Novaka primoravale da brani goli zivot.


Sve u svemu sjajan mec, dobrocudni div iz Tandila je pokazao svoju klasu, i kao teniser, i kao covek... zadovoljstvo je bilo gledati dva iskrena prijatelja na terenu, kako se postuju...nije to sminka za medije kako obicno bude, oseti se uzajamni respekt.

U sutrasnjem finalu nece biti toga... publika ce ocekivano sve uraditi da dobije njihov ljubimac. Novaka ceka teniski Staljingrad. Dal moze da izdrzi?! Ma bre mora:) Sutra se deli PEHAR, i posluzavnik... iako nekad sa leptir mashnom lici na konobara, Novak je rodjen da dize Sveti Gral tenisa.

Vezite pojaseve, polecemo;)

novosadjanin

pre 10 godina

Ne bih sada ulazio u neke dublje analize Novakove igre.Do meca sa Berdihom bila je gotovo savrsena. Odlican servis,kontrola sa osnovne linije,napadacka igra,sve je funkcionisalo.
Jos jedna stvar koja me prilicno raduje jesteSMEC.Udarac koji je bez ikakve dileme njegova najslabija karika, cak slabija i od voleja na ovom turniru funkcionise savrseno.Mislim da nije napravio ni jednu grasku na celom turniru.Setimo se polufinala sa Rafom na RR koliko je gresaka napravio i koliko je bio nesiguran prilikom smeca.
E sad ja cu napisati neku vrstu jeresi,ali moje misljenje da Novak ima neki problem.Ja nikako ne vidim onu njegovu odlucnost,mozda gresim ali bas me zanimaju vasa misljenja na ovu temu. Ne mogu da kazem da ne uziva na terenu ali nekako mi nije to to.Njegova jako losa igra na brejk lopte je jos jedna stvar koja mi se ne poklapa sa pravim Novakom.
Nije on tip igraca koji iz 8 brejk lopti koristi samo jednu.
Neki problem postoji,narocito je bio vidljiv kod one dve mec lopte u 4 setu.Dva puta skracuje loptu bez ikakve potrebe,defanzivan.E sad u finalu ga ceka apsolutna defanziva,covek koji je susta suprotnost Delpu. Neko moje vidjenje stvari je sledece.Ako je protiv najboljeg defanzivca u istoriji Nadala,koji je bio u neverovatnoj formi na njegovoj omiljenoj podlozi,njegovom turniru gde je nepobediv,i pored 80 neiznudjenih gresaka bio na dva svoja servis gema od pobede,onda nema razloga za brigu u finalu protiv defanzivca mareja.Jeres broj dva 3-0 za Novaka.

Jim Jefferies

pre 10 godina

Meni je samo žao što komentar nije u desetercu... Kako god arhaično zvučalo, tek to bi dalo pravu dimenziju nadljudskoj borbi čoveka i loptice!

BGD

pre 10 godina

Izvinjavam se,ipak moram nesto da dodam!!! Kako ju je smestio bekhendom za gem,set i mec,auuuu!!!
I da,teze ce mi biti ako izgubi od Mareja u finalu nego da je izgubio od Delpa,zato mu je bolje da mi,nam ne kida zivce nego da igra kako zna i ovaj nema sanse!!!

rekapitulacija

pre 10 godina

E ovako. Sada sa Sasa seti svog komentara posle meca Rafe i Noleta na RG-u. Ti si tada rekao da je Novak strasno porazen, potucen do nogu (tako nesto). Sada te ja pitam: Da li je Delpo juce potucen do nogu?
Ja bolja dva meca nisam odavno gledao.I onaj protiv Rafe i ovaj protiv Delpa.Za takve borce nema poraza, svaki njihov poraz je ujedno i pobeda.
Necu da pametujem, ali mi nikada i nikako nece biti jasno da neciji poraz od 2-3 proglasis za tezak poraz.
Da li je to uopste poraz? Toliko.

Marsovac

pre 10 godina

Ako je neko mentalno jak na teniskom mecu, onda je on mentalno jak U ODNOSU na svog protivnika a ne sam, i moze biti samo onoliko jak koliko je protivnik slab, tako da i to zavisi od protivnika do protivnika. Del Potro je bio prilicno rasterecen i stabilan, sto automatski znaci da ce Djokovic biti mentalno nestabilniji u odnosu na njega, tako da i greske koje je pravio se ne mogu pripisivati samo njegovoj "brljivosti" nego i mentalnom uticaju Del Potra, jer nije bilo "straha" protivnika kojim bi Djokovic punio svoje baterije i smirivao se. Tenis je igra najmanje dva coveka a ne jednog coveka i nekakvog bezlicnog robota koji nema uticaja na ponasanje.

gosho

pre 10 godina

sta reci osim da je Novak igrao na svom nivou bio bi samo jos jedan dobar mec u tri seta! cim ne radi bekend (backhand) onda je to kao da igrate sa jednom nogom fudbal recimo ili sa jednom rukom kosarku! A njemu ne da nije radio nego je to bila sramota kolko je fulao, kao da je on Delpo a ne Nole The Backhand Man!!!
No to znaci samo jedno, da u finalu sigurno ne moze da bude toliko los taj bekend, ja samo molim Boga da mu Servis radi na nivou a sve ostalo Nole ce odraditi sam!!

Nikola

pre 10 godina

Kada neko ko se amaterski razume u tenis gleda mec, pa posle razmislja o njemu, analizira, sto bi se reklo - donosi zakljucke, postavlja sebi pitanja, ima nedoumice... Onda Sasa objavi tekst i objasni, ukaze, nesto potvrdi, nesto razresi, sumira. Hvala Sasa.

David

pre 10 godina

Servis je odlican mozda i nikad bolji, ali nema neki procenat iskoriscenih brejk sansi, dosta je gresio iz bekenda. To bi bilo ukratko kako bih opisao Novaka u ovom mecu.

DID

pre 10 godina

Mec je bio sjajan. Obojica su izgledala mocno. Zato nema osnove da se kritikuje Novak.
I ljudi prestanite vec jednom sa kritikama. Mnogi od vas misle da treba samo izaci na teren i onda onaj sa druge strane treba odmah da se preda.
I sam zivot je borba. Pun uspona i padova. Iz ovog meca mozete videti kako treba izgledati jedan zivot. Uvek se sabira na kraju.

Gajetano

pre 10 godina

Sasa, svaka cast na analizi. Procitao sam svasta o ovom mecu na raznim portalima, ali cini mi se da tvoja analiza ubada "u sridu".

Inace smatram da je Novak odigrao znatno ispod svojih standarda i da je ovo njegov najslabiji mec na turniru. Ovde izuzimam servis i igru na mrezi. Sve ostalo je bilo prosecno (opet kazem, za njegove standarde): bekhend paralela (njegov zastitni znak) nije funkcionisala, los ritern na drugi servis, nedostatak koncentracije na brejk, set i mec loptama kada je ulazio u poen.

No sada je to nebitno kada je vec nekako izgurao do pobede. Bice bolje u nedelju. Moguce da je jedan od razloga slabije igre sa osnovne linije bio i taj da su pred mec sa Delpom zvanicnici WB zahtevali od Novaka da promeni patike u kojima je igrao na prethodnih 5 meceva. Evo proverite sami:
http://www.telegraph.co.uk/sport/tennis/wimbledon/10163428/Wimbledon-2013-Novak-Djokovic-told-to-change-his-shoes-as-they-might-give-him-extra-grip-on-grass.html
Ovo objasnjava zasto je Nole onako nenormalno proklizavao.

Dodajmo tome da su ga u 1/4f stavili da prvi put igra na Terenu br.1 na kome je Berdih vec 3 meca odigrao pre toga. Sta ce smisliti za finale, videcemo.

Pozdrav,

DID

pre 10 godina

Mec je bio sjajan. Obojica su izgledala mocno. Zato nema osnove da se kritikuje Novak.
I ljudi prestanite vec jednom sa kritikama. Mnogi od vas misle da treba samo izaci na teren i onda onaj sa druge strane treba odmah da se preda.
I sam zivot je borba. Pun uspona i padova. Iz ovog meca mozete videti kako treba izgledati jedan zivot. Uvek se sabira na kraju.

Matori

pre 10 godina

Vec standardno izvrsna analiza meca...

Novak je imao evidentan problem sa bekhendom, setimo se meca sa Nadalom u Parizu, isto nije radila kako treba... neverovatno je kako je popravio servis, kao klinac 2007-2008 je odlicno servirao...onda dolazi kriza, Tod Martin...juce je servirao kao Sampras, cak i asevi na drugi servis... to ga je izvadilo, jer Delpo je izuvao u razmenama, slao balisticke projektile koje su Novaka primoravale da brani goli zivot.


Sve u svemu sjajan mec, dobrocudni div iz Tandila je pokazao svoju klasu, i kao teniser, i kao covek... zadovoljstvo je bilo gledati dva iskrena prijatelja na terenu, kako se postuju...nije to sminka za medije kako obicno bude, oseti se uzajamni respekt.

U sutrasnjem finalu nece biti toga... publika ce ocekivano sve uraditi da dobije njihov ljubimac. Novaka ceka teniski Staljingrad. Dal moze da izdrzi?! Ma bre mora:) Sutra se deli PEHAR, i posluzavnik... iako nekad sa leptir mashnom lici na konobara, Novak je rodjen da dize Sveti Gral tenisa.

Vezite pojaseve, polecemo;)

Gajetano

pre 10 godina

Sasa, svaka cast na analizi. Procitao sam svasta o ovom mecu na raznim portalima, ali cini mi se da tvoja analiza ubada "u sridu".

Inace smatram da je Novak odigrao znatno ispod svojih standarda i da je ovo njegov najslabiji mec na turniru. Ovde izuzimam servis i igru na mrezi. Sve ostalo je bilo prosecno (opet kazem, za njegove standarde): bekhend paralela (njegov zastitni znak) nije funkcionisala, los ritern na drugi servis, nedostatak koncentracije na brejk, set i mec loptama kada je ulazio u poen.

No sada je to nebitno kada je vec nekako izgurao do pobede. Bice bolje u nedelju. Moguce da je jedan od razloga slabije igre sa osnovne linije bio i taj da su pred mec sa Delpom zvanicnici WB zahtevali od Novaka da promeni patike u kojima je igrao na prethodnih 5 meceva. Evo proverite sami:
http://www.telegraph.co.uk/sport/tennis/wimbledon/10163428/Wimbledon-2013-Novak-Djokovic-told-to-change-his-shoes-as-they-might-give-him-extra-grip-on-grass.html
Ovo objasnjava zasto je Nole onako nenormalno proklizavao.

Dodajmo tome da su ga u 1/4f stavili da prvi put igra na Terenu br.1 na kome je Berdih vec 3 meca odigrao pre toga. Sta ce smisliti za finale, videcemo.

Pozdrav,

Nikola

pre 10 godina

Kada neko ko se amaterski razume u tenis gleda mec, pa posle razmislja o njemu, analizira, sto bi se reklo - donosi zakljucke, postavlja sebi pitanja, ima nedoumice... Onda Sasa objavi tekst i objasni, ukaze, nesto potvrdi, nesto razresi, sumira. Hvala Sasa.

novosadjanin

pre 10 godina

Ne bih sada ulazio u neke dublje analize Novakove igre.Do meca sa Berdihom bila je gotovo savrsena. Odlican servis,kontrola sa osnovne linije,napadacka igra,sve je funkcionisalo.
Jos jedna stvar koja me prilicno raduje jesteSMEC.Udarac koji je bez ikakve dileme njegova najslabija karika, cak slabija i od voleja na ovom turniru funkcionise savrseno.Mislim da nije napravio ni jednu grasku na celom turniru.Setimo se polufinala sa Rafom na RR koliko je gresaka napravio i koliko je bio nesiguran prilikom smeca.
E sad ja cu napisati neku vrstu jeresi,ali moje misljenje da Novak ima neki problem.Ja nikako ne vidim onu njegovu odlucnost,mozda gresim ali bas me zanimaju vasa misljenja na ovu temu. Ne mogu da kazem da ne uziva na terenu ali nekako mi nije to to.Njegova jako losa igra na brejk lopte je jos jedna stvar koja mi se ne poklapa sa pravim Novakom.
Nije on tip igraca koji iz 8 brejk lopti koristi samo jednu.
Neki problem postoji,narocito je bio vidljiv kod one dve mec lopte u 4 setu.Dva puta skracuje loptu bez ikakve potrebe,defanzivan.E sad u finalu ga ceka apsolutna defanziva,covek koji je susta suprotnost Delpu. Neko moje vidjenje stvari je sledece.Ako je protiv najboljeg defanzivca u istoriji Nadala,koji je bio u neverovatnoj formi na njegovoj omiljenoj podlozi,njegovom turniru gde je nepobediv,i pored 80 neiznudjenih gresaka bio na dva svoja servis gema od pobede,onda nema razloga za brigu u finalu protiv defanzivca mareja.Jeres broj dva 3-0 za Novaka.

BGD

pre 10 godina

Izvinjavam se,ipak moram nesto da dodam!!! Kako ju je smestio bekhendom za gem,set i mec,auuuu!!!
I da,teze ce mi biti ako izgubi od Mareja u finalu nego da je izgubio od Delpa,zato mu je bolje da mi,nam ne kida zivce nego da igra kako zna i ovaj nema sanse!!!

David

pre 10 godina

Servis je odlican mozda i nikad bolji, ali nema neki procenat iskoriscenih brejk sansi, dosta je gresio iz bekenda. To bi bilo ukratko kako bih opisao Novaka u ovom mecu.

znanje-imanje

pre 10 godina

"Play the game, not the occasion" - dakle IGRAJ, a ne ono jao drama mnogo bitno pazi sad šta će biti ako premda možda...
Ovo je deo saveta koji je Ferguson dao Mariju posle meča sa Verdaskom, koji je španac 2 puta mogao da dobije. Em je Verdasko poveo 2:0 em je u 5om setu vodio 5:4 i imao čistu bekend paralelu, makar samo i slajs za 2 brejk lopte i skoro sigurnu pobedu. Ali je španac tada, isto kao i kada je poveo sa 2:0 u setovima, prestao da igra igru i prevladao ga je "okazion". Isti mehanizam je i samog Marija doveo u skoro izgubljenu poziciju od početka. A i kada je Janovič poveo sa 4:1 to - sad je blizu pobeda - to je i njega odvelo u ambis. Najopasnije je što je odtad, umesto uobičajenog smaranja Mari odigrao izuzetno zavlačeći i šetajući lopticu po volji.
To je centar problema. Neverovatan nivo Đoković je sada upotpunio nikada boljim serviranjem. A ipak teško je bilo sa Hasom, još teže sa Berdihom a uprkos brojnim prilikama jedva preko del Potra. Pola toga jer su protivnici najteži, motivisani, neodgovarajući itd. Ali pola toga jer Novak nosi neki svoj teg kojeg nikako da se oslobodi, i u nerazumljivom meč polufinala RG i ovde. Da li i dalje u glavi odmotava čitavu svoju tenisku priču koja je odloženi konflikt sa roditeljima ili neka druga glupost... šta je da je taj činilac će presuditi jer je Mari prošao krizu psihološkog opterećenja i završio polufinale izvrstan. Novak reaguje fenomenalno ali pravi malo kreiranih poena. Mora da pusti ruku od početka meča.

whynot

pre 10 godina

Iz ovih brojki bih izdvojio neverovatnih 83% osvojenih poena na prvi servis, kao i iznadprosečnih 69% ubačenog prvog servisa (u Đokovićevoj karijeri na travi ovi brojevi su 76% i 66%). Ono što nikako Novaku nije išlo u prilog je broj osvojenih poena na svoj drugi servis, kao i protivnikov drugi servis, kao i samo 3 od 15 iskorišćenost brejk lopti. Ključne poene u drugom i četvrtom setu uzeo je Argentinac i zato je meč otišao u peti set gde je presudila Novakova bolja kondicija.
Del Potro je na konferenciji za štampu izjavio da je ovaj meč odigrao bolje nego finale US opena 2009, što dovoljno govori o tome kako je on video ovo polufinale.
Što se finala tiče ne verujem da će Novak imati sličan serverski dan kao protiv Del Potra, ali sam siguran i da Marej neće servirati kao protiv Janoviča, jer su obojica bolji reterneri od poraženih polufinalista. U finalu Novak mora bolje da reaguje na Marejev drugi servis i da ima bolji procenat realizacije brejk lopti i titula je blizu.

danilo

pre 10 godina

Realno, Nole jeste bolji teniser i zato jer pobedio.
Treći set to najbolje dokazuje. Delpo ima kontrolu i igra kao u transu dok Nole nema nikakav plan. Sem da dobije taj set što i uspeva.
Nole je jedini od velikih igrača koji nema slabost, ne namešta se posebno za specijalni udarac, njegovo kretanje je zaista fascinantno a klizanje i elastičnost su malo čudo.
On stalno napreduje pa je od svoje slabe tačke, servisa, napravio moćno oružje i jedan je od najboljih servera ove godine ovde.
Posebno imponuje igra na mreži jer kada u ovakvom meču uzmete 42 od 57 poena na mreži, prelazite u ligu najvećih na mreži:Mekinroa,Bekera i Edberga.
Mari će biti najjači mogući protivnik, imaće iza sebe podivljale navijače, sumnjam da će WB ići dalje od toga pa se ne brinem za regularnost.
Samo neka Nole odigra svoju igru, a on to definitivno zna i može...

Aman taman

pre 10 godina

Sjajna analiza! Meni su tri stvari bile ključne u ovom meču kada je Djokovic u pitanju: neočekivano slab backhand, ali i odlican servis plus sjajna igra na mreži. A na kraju jednog zaista fenomenalnog meča fizički kondicija je bilo ono sto je odlučilo. Šteta, mada je i to deo igre. Impresivan je bio i fair play kod obojica, a posebno je bila simpatična komunikacija koju je Del Potro ostvario sa publikom u par navrata.

ortaci

pre 10 godina

Delpo: "I wish to recover myself first, then I wish all the best to Nole. He's a good guy, a good friend of mine... Outside of the court we are very friendly, we have a fantastic relationship, but when we're playing we want to win for sure and it was like a big battle down there. Of course when he fell a couple of times, I was worried because he's my opponent, but also he's my friend, you know and he asked me all the time about my knee and I think it's very fair and I love the way (that is)..."



Novak: "I have lots of respect for him, he's a very nice guy off the court also, so we know each other for many years already. He's the same generation, a year younger, so, it's great, the crowd enjoyed it so much and we had some funny reactions... of course you want to win on the court, but you try to enjoy, you try to have fun... and sometimes it helps to relax a little bit."

"He asked me, What's going on?' I said, `Listen, if I was you, I would challenge," Djokovic recounted. "He said, `No, but you know it's out and don't waste my challenge.' I said, `OK, you decide whatever you want. But truly, I'm not lying to you."

Milica

pre 10 godina

Odlična analiza. Posebno mi se dopao momenat gde poredite sa Federerom, upravo sam to prokomentarisala za vreme meča.
Srdačan pozdrav od ljubitelja tenisa!

Predo

pre 10 godina

Interesantno je godinama (povremeno) čitati komentare na vesti o NOvakovim uspesima i neuspesima. Najviše kritika je bilo na njegov servis. U polufinalu protiv jednog od najboljih servera odnos je 22:4 u asovima, a servis za neka 2 km/h sporiji. Toliko puta je rečeno i sa moje strane da, ako učiš jedan predmet, malo zapostaviš ostale. Delpo je igrao sjajno i zato, što se poput Vavrinke načao u situaciji da nema šta da izgubi. Navodna povreda se nije videla, ali zbog svog limitiranog kretanja ostalo mu je da zvekene lopticu forhendom kada god ima priliku i gotovo sve je ulazilo. Usput, hvata sve zahvaljujući velikom rasponu ruku i to vas tera da rizikujete, a lopte klize vani. Nema tu puno pameti. U petom setu odlučuje fizički faktor.
Što se publike tiče, očigledno je da ove godine preovladavaju Marejevi navijači, a ne neki neutralni Englezi kao ranijih godina. Škoti kupuju karte na crno po basnoslovnim cenama. Atmosfera je kao na Dejvis kupu. Sve se činilo i čini da se odmogne najopasnijim rivalima Mareja i, ranije, Lare Robson. Navijalo se protiv Nadala, čak i protiv svete krave Federera, a najviše protiv Serene Vilijams u duelu sa Lisicki. Finale će biti slično Dejvis kupu, mada će u gledalištu biti i puno uštogljenih Engleza. Biće tu puno taktičkih igara, pokušaja da se iskoriste slabosti, kojih nema puno, a odlučiće živci i i trenutna inspiracija. I to što NOvak već ima jednu titulu ovde, a Marej nema.

manuginobili

pre 10 godina

Nagledao sam se svih ovih godina svakakvih Noletovih meceva ali ovaj je sigurno bio jedan od najcudnijih,mec je bio fenomenalan i Nole ga je dobio,ali je cinjenica da nije igrao ni blizu onoliko koliko zna i moze dok je sa druge strane Delpo izjavio da je igrao i bolje nego kada je osvojio Us Open?!...meni to vise od svega govori koliki je Nole sampion i koliko je mentalno jak,lako je pobjedjivati kada ti sve ide od ruke,tada niko nema nikakvih sansi protiv njega,ali treba dobijati i kada ti gotovo nista ne ide,26 gresaka samo backhandom,samo tri iskoristene break lopte od cak 15??!!...da ne spominjem koliko je imao pogresnih procjena udaraca-izradi poen i samo treba zavrsni udarac a on gotovo uvijek izabere pogresnu stranu i izgubi poen...ali zato se uopste ne bojim sutrasnjeg finala,ako se uspio odbraniti od nikad boljeg Delpa i njegovih foreheand projektila,naci ce nacina da rijesi i ovog dosadnog Murraya,za koga ja uopste ne vidim da je nesto promijenio u svojoj igri kao sto su svi pricali nakon njegove suradnje sa Lendlom,i dalje uglavnom samo prebacuje lopticu i ceka gresku protivnika,ali nece je docekati ja se nadam,Nole je prebrodio ono najteze i sutra dize pehar po drugi put! :)

gosho

pre 10 godina

sta reci osim da je Novak igrao na svom nivou bio bi samo jos jedan dobar mec u tri seta! cim ne radi bekend (backhand) onda je to kao da igrate sa jednom nogom fudbal recimo ili sa jednom rukom kosarku! A njemu ne da nije radio nego je to bila sramota kolko je fulao, kao da je on Delpo a ne Nole The Backhand Man!!!
No to znaci samo jedno, da u finalu sigurno ne moze da bude toliko los taj bekend, ja samo molim Boga da mu Servis radi na nivou a sve ostalo Nole ce odraditi sam!!

kmnccc

pre 10 godina

Vidim da neki tvrde da je Novak loše igrao. Igra jeste izgledala loše ali je to samo zato što je Delpo igrao odlično i duboko. Sa Novakovom igrom je sve u redu!

Posmatrač

pre 10 godina

Saša je blago srpskog tenisko-sportskog novinarstva. Najveća vrednost njegovog pisanja je što inspiriše pristojne ljude da se "jave" a to je ono najpotrebnije forumima ove vrste koji su najčešće festival banalnosti i prostote. Što se jučerašnjeg meča tiče imam utisak kao da smo Saša i ja gledali različite mečeve ili sasvim drugim očima. Naime, ja sam video meč pod potpunom Novakovom kontrolom koji nije trajao sat manje zbog 2-3 izvanredna udarca Delpa kojem nisu prethodili Novakovi vanserijski udarci. Dakle, Novak je igrao i tada odlično a Delpo izvanredno. Nas je Novak navikao na fantastičnu igru (koja nije "normalna")i kada nje nema mi to već doživljavamo kao njegovu slabost. To nije realno a nije ni fer prema njemu. On je najbolji i kada igra odlično a nema konkurenciju kada igra izvanredno - to je moj opis odnosa snaga u vrhunskom tenisu danas. Dakle, juce je bio "epski mec" samo za Delpa i njegove navijače, za mene nije bio, nisam video soluciju u kojoj Novak gubi (osim u slučaju nekih vanrednih okolnosti). Novak ne može tako nešto da kaže a možda ne dozvoljava sebi ni da tako misli, što je sjajno. A do koje mere je Novak kontrolisao meč ukazuje (ne dokazuje, rekosmo da je statistika velika lažljivica) da je 15 puta bio u situaciji da brejkne Delpa a ovaj upola manje (7x). Njihov duel je bio samo prividno neizvestan, istinski nije bio takav. Voleo bih da Novak nadigra Marija, ne samo da ga pobedi, kolevku tenisa potrebno je malo disciplinovati pošto ne odiše finoćom.

Srdjan

pre 10 godina

Da li su ovo prvi znaci da se vraca kvalitetna skola sportskog novinarstva na ova podrucja. Kad se samo setim izvestavanja i analiza starih komentatora i njihovih tekstova. To smo citali ne zbog informacije, vec zbog nacina pisanja. To je bila proza sportskog dogadjaja.

Samo tako nastavite.

Pozdrav iz inostranstva

rekapitulacija

pre 10 godina

E ovako. Sada sa Sasa seti svog komentara posle meca Rafe i Noleta na RG-u. Ti si tada rekao da je Novak strasno porazen, potucen do nogu (tako nesto). Sada te ja pitam: Da li je Delpo juce potucen do nogu?
Ja bolja dva meca nisam odavno gledao.I onaj protiv Rafe i ovaj protiv Delpa.Za takve borce nema poraza, svaki njihov poraz je ujedno i pobeda.
Necu da pametujem, ali mi nikada i nikako nece biti jasno da neciji poraz od 2-3 proglasis za tezak poraz.
Da li je to uopste poraz? Toliko.

Mića Mićoni i Maca iz Užica

pre 10 godina

Djokovic je jedan od najkompletnijih igraca svih vremena.U ovom trenutku igra podjednako dobro na svim podlogama. Sve elemente u igri je usavrsio i kad ga na mecu neki udarci ne sluze dobro, kao sto je bio slucaj i u prethodnom mecu, to kompenzuje nekim drugim kvalitetima. Samo servis kad uporedimo kakav je bio u 2011-toj godini kad je osvojio najvise turnira, a kakav je sad - neuporedivo bolji. Jedina ''mana'' po meni je sto mu mecevi znaju biti toliko dramaticni da 100 puta kazem u sebi da se necu nervirati, ali ne vredi ;-). Sa druge strane svi oni koji su prosli i koji ce doci, spadaju pod antologiju i bice zapamceni od nas srecnika koji zivimo u njegovo vreme i gledamo te fantasticne meceve jednog od najpopularnijeg i najlepseg sporta. Bravo Nole! Srecno u finalu sutra

Marsovac

pre 10 godina

Ako je neko mentalno jak na teniskom mecu, onda je on mentalno jak U ODNOSU na svog protivnika a ne sam, i moze biti samo onoliko jak koliko je protivnik slab, tako da i to zavisi od protivnika do protivnika. Del Potro je bio prilicno rasterecen i stabilan, sto automatski znaci da ce Djokovic biti mentalno nestabilniji u odnosu na njega, tako da i greske koje je pravio se ne mogu pripisivati samo njegovoj "brljivosti" nego i mentalnom uticaju Del Potra, jer nije bilo "straha" protivnika kojim bi Djokovic punio svoje baterije i smirivao se. Tenis je igra najmanje dva coveka a ne jednog coveka i nekakvog bezlicnog robota koji nema uticaja na ponasanje.

Vidra

pre 10 godina

A da li vi znate ovo:
http://www.telegraph.co.uk/sport/tennis/wimbledon/10163428/Wimbledon-2013-Novak-Djokovic-told-to-change-his-shoes-as-they-might-give-him-extra-grip-on-grass.html#disqus_thread
?
Pustili su ga da odigra 4 meča sa tim patikama i onda mu pred najvazniji meč rekli - Ne te patike nisu dozvoljene??!
I u tome leži relativna BH nesigurnost Djokovica tokom celog meča.
Možda mu pred finale sa englezom narede i da skine drveni krst koji mu visi oko vrata - verovatno je i nošenje predmeta koji nisu od zlata zabranjeno na devičanskim terenima AE kluba. :-)

Saša Ozmo

pre 10 godina

@Federer

Mislim da je poslednjih dve-tri godine bila jača konkurencija, ipak su tu trojica (Federer, Nadal, Đoković) koji su u Top 10 u istoriji, plus Endi Mari, što nije bio slučaj u Rodžerovo zlatno doba.

Sa druge strane, kao što napisah davno u ovom tekstu http://www.b92.net/sport/tenis/masters/teme.php?yyyy=2011&mm=07&dd=27&nav_id=528249: „Na koji način se može izmeriti da li su protivnici bili nedorasli ili je Federer jednostavno bio previše dobar? Ko zna kakvo bi mesto Rodik ili Hjuit danas zauzimali u istoriji tenisa da se nije pojavio Federer? Uostalom, nije ni korektno raspravljati na taj način, niko nije mogao da bira koji će mu biti konkurenti.

Zato smatram da nema osnova Federeru osporavati bilo šta, a uveren sam da „najslabija konkurencija u istoriji tenisa“ sigurno nije bila.

@rekapitulacija

Jako je nekorektno od Vas što mi pripisujete reči koje nikada nisam napisao. Novakov poraz od Nadala okarakterisao sam kao težak, bolan i razarajući. I po odabiru reči i po kontekstu jasno se vidi da se misli na veličinu meča, na to koliko je razočaranje Novak doživeo što je bio tako blizu trofeja na Rolan Garosu, a ne na to koliko ga je Nadal nadigrao u teniskom smislu.

Uostalom, ko bi razuman napisao da je bilo ko „strašno poražen“ ili „potučen do nogu“ u meču koji je završen sa 9:7 u petom setu?

Evo linka, možete da se podsetite - http://www.b92.net/sport/tenis/masters/teme.php?yyyy=2013&mm=06&dd=08&nav_id=720986

Hvala svima na doprinosu temi, na sugestijama, pohvalama i kritikama.

Sve najbolje,

Saša

Serginho

pre 10 godina

Zapazih jos davno 4 psiho-tehnicke pukotine kod Noleta, iako je u tom smislu div. Dakle jedna se odnosi na neiskoristene brejk lopte kada se dese u nekoliko gemova. Nakon toga obično puca i gubi svoj servis, tako je npr.izgubio londonsku Olimpijadu protiv Marije, onda i Delpa. To jeste frustrirajuce ali div to mora prevazici. Druga pukotina se odnosi na poene kada ima visetruke brejk lope, tada obicno igra bez potrebe previse riskantno ili opusteno i onda naravno slijedi spasavanje u zadnji cas sto cesto i ne upali kao sa Delpom na kon 0-40 i gubitka dobijenog brejka. Treci problem je kada publika okrene ledja Noletu, previse emotivno to dozivljava. Cevtrta se odnosi na stanje prilikom realizacije smeča, kao da se strah uvukao u njega tokom tog udarca. To je pogotovo doslo do izrazaja tokom Olimpijade u Pekingu i proteklog RG, oba meča protiv Nadala. Dakle, na tim aspektima je potrebno jos vizuelizacije i koncentracije. Sve u svemu, Nole je na pravom putu radi na sebi. Nije kao Marej koji otvoreno kaze da je u zivotu procitao jednu knjigu.... Zato i jesu dva svijeta, a tako ce i ostati! Nole je sigurno najsvestraniji igrač trenutno, gdje je Marej bio na šljaci, a gdje je Nadal na travi... Pa u mišjoj rupi, dok je div (uz Fedexa) redovno u polufinalu ili finalu svakog GS vec nekoliko godina. Srećno Nole sutra!

Jim Jefferies

pre 10 godina

Meni je samo žao što komentar nije u desetercu... Kako god arhaično zvučalo, tek to bi dalo pravu dimenziju nadljudskoj borbi čoveka i loptice!

Branislav 58

pre 10 godina

(Mistery
U pravu si Mistery,igra Del Potra je za svaku hvalu,sam je rekao da je bolje igrao nego kad je osvojio US OPEN.Tvoj problem je što ne shvataš,što je takvog Del Potra pobedio čovek koji je loše igrao.Šta ti se nameće kao zaključak?Zaboravljaš srećne Delpove poene,sićušan promašaj bekend paralele Novaka kad se lomio rezultat u drugom setu.A Marej?Neka igra tako dobro kao Delpo a Novak tako loše i ja ću biti zadovoljan,Novak tako sigurno pobedjuje.Samo nezmnalice vide u ovoj pobedi samo sreću,pa nije Novak u prva tri za džabe već šest godina

SASA

pre 10 godina

Ne vidim stvarno sta bi Murray mogao da uradi, sto Delpo nije uradio za ona 4 i po sata....
Mislim da mec Nole Delpo je bilo finale pre finala, bas kao Nole rafa na RG...
Andy nema tu igru....

dalton

pre 10 godina

Del Potro je u zadnjem setu probao držati svoj servis, a onda krenuti na kraju seta po brejk. Đokovićev servis je samo odrađivao. To je bio dokaz koliko je Đoković bio fizički nadmoćniji.
Međutim teško da je uopće mogao brejknuti Novaka, u zadnjem setu nije mogao odigrati više od 3-4 razmjene.
Vidi se da je Đoković bio spreman i za maratonski meč protiv Nadala. Svaka mu čast.

Inspector Bloch

pre 10 godina

Ja sam mec pratio na BBC uz komentar B.Bekera. Svo vreme je naravno bilo pitanje Novakovog BH. Danas smo i dobili odgovor: promena patika!!!!??????
Znaci PET meceva MOZE a onda ne moze! Vi u analazi to ne spominjete..mozda je napisana pre OBJAVE skandalozne odluke! Mozda..ko zna, kazu da se i GLAVA moze sada transpantovati za nekih..par sati..i to zatraze danas od Novaka!
Salim se,ali meni licno, su posle ove vesti o patikama, na srecu, mnoge stvari iz jucerasnjeg meca objasnjivije. Pre svega BH i ritern. Sam mec, iako sam bio svestan, da 'pise istoriju' sam zeleo da se sto pre zavrsi! U Novakovu pobedu nisam posumljao ni jednog trenutka, bez obzira na desavanje na terenu. Celpo ZNA da je Novak bolji od njega i on je u stvari igrao egzibiciju. I neka! Za mene,je on, bio i ostao, podjednako potencijalno 'cetvrti'sa istim pravima kao i Mari!Njegov problem je kontinuitet, i videce te, sada ce ga nestati neko vreme! Inace, 'div'je prelepo stvorenje VAN terena i Novakov prijatelj..eh nas Novak...zato se i jucerasnji mec sa pravom naziva 'mecom izmedu prijatelja'!
Sutra? Novak i samo on se pita! Pa, do GRALA!

Pozdrav,

p.s. Zasto, me spopada i jeza i postovanje za toliko stvari OKO Novaka..izmedu ostalog ponovno SPAJANJE porodice??STRIC je opet u lozi! Neka!Ja bih ga toliko toga zastitio..da mogu....

Antiteza

pre 10 godina

Zanimljivo je kako hvalite coveka koji je pobedio samo iz tri razloga :1)servis -samo ga je servis drzao u igri, u razmenama je bio losiji (ovo nece ovako funkcionisati protiv Murraya);2) sreca u kljucnim poenima - treci set Novak je dobio samo zahvaljujući promasenom smecu Del Potro na 3-2 u tie breaku. 3) losa fizicka priprema Del Potra - peti set Del Potro nije mogao da stoji na nogama i to je posledica velikog broja vinera u tom setu. Ono sto nije napisano u tekstu je da je Djokovic kukavicki odigrao dve mec lopte u Tie breaku cetvrtog seta. Posle njegovog servisa lopta je pala plitko, a on se odlucio da je mlako prebaci i da ceka Del Potrovu gresku. Ako Murray bude psihicki stabilan u finalu, Britanija ce imati osvajača Wimbledon-a posle dosta godina (Mistery, 06. jul 2013 12:44)
Potrošiš toliko reči samo da bi u antinovakovskoj formi saopštio nešto što je u ovoj temi apsolvirano. 1) Novak je radio više na servisu zbog podloge i naravno da će se onda osloniti na taj udarac, bio je solidan u razmenama budući da je konstantno dobijao projektile i bio potisnut sa terena odakle vole da igraju samo Rafael i Gael
2) Sreća je mnogo više pratila Delpa jer je konstantno flertovao s mrežom i linijama
3) Fizička sprema - pa neka je presudila. Jel nekom zabranjeno da se priprema?
I da, nije bio hrabar da napadne po paraleli na dve meč lopte, ali i Saša i još neki ovde su već pomenuli taj detalj .
Počni da čitaš tekstove po nekoliko puta pre nego što ostaviš svoj komentar.
Moja najveća zamerka Novakovoj igri je jako mali broj slajs udaraca koji destruišu ekstremne napadače i udarače, ali to je udarac u kome može još dosta da napreduje.
Ali sama činjenica da je pobedio onakvo izdanje Delpa govori nam ko je teniski BOG. Marej možda uzme set.

Bojan

pre 10 godina

(novosadjanin, 6. jul 2013 12:21)
ja znam da je kada navijas za nekoga tesko shvatiti da i drugi igraci igraju tenis, ali ipak zar ne vidis da nesto nije u redu sa rezonovanjem "sve je lepo funkcionisalo do Berdiha", pa naravno da ce lepo da funkcionise protiv Rejnoldsa i Sardija, a da nece protiv Delpa, jer svaka iole slabija loptica upucena delpu dovodi noleta u gotovo izgubljenu situaciju, dok protiv prve dvojice to nije slucaj. Noletova taktika protiv delpa je bila, napadati po svaku cenu i ne dati delpu da se razmase i preuzme inicijativu. Po prirodi nije Nole napadackiji od delpa, ali to juce jeste bio.
Nole je juce odigrao svoj najbolji travnati mec, razbio bi sebe od pre dve godine bez problema, ali je imao izuzetnog protivnika koji je izvukao iz obojice maksimum. U finalu ce biti totalno drugaciji ritam jer je Mari drugaciji igrac. Broj gresaka ce biti manji, ali i vinera, jer je Endi takav igrac.

oxydant

pre 10 godina

Unapred se izvinjavam porodici Đoković i Jeleni,ali godinama gledajući Novaka,došao sam do zaklučka da najbolje partije daje kada je na turniru
okružen samo svojim (kompletnim) timom.Kao što je to bilo u Melburnu.Ako nema Vajde,onda znam da Noletu taj turnir nije u prvom planu.Ako je uz tim prisutna Jelena,dobro je ako se suzdržano ponaša.Ali,ako su tu mama,
tata i Jelena koja emotivno reaguje,onda nije lako ni Noletu ,a ni meni!
Nole je juče bio dekoncentrisan dobar deo meča,spaslo ga je iskustvo i jako dobar servis,ali nije mogao da "opusti ruku" (posebno za bekend)sve
do onog zadnjeg poena...
Verujem da će sutra sve bolje funkcionisati,posebno je važno imati na
umu odličnu anticipaciju Marija,zato lopte treba često slati na"kontra"
stranu od prvobitno zamišljene,posebno kod "zicera"...

moskri

pre 10 godina

Saša, hvala ti. Braca McEnroe za pet sati prenosa nisu ni jednom pomenuli ocigledan problem sa bekhend paralelom. Da nije tvoje analize mislio bih da sam lud.

Xxx

pre 10 godina

Moje misljenje je da je bekhend paralela bio najveci problem u Noletovoj igri. Kad je na kraju raspali srce mi je stalo. Del Potro je ostavljao celu stranu otvorenu, jer je video da Noletu fali samopouzdanja za taj udarac. To mu je totalno pomelo plan i prestavljalo najveci problem da ucvrsti igru.

saša rs

pre 10 godina

Fantastičan servis je nadoknadio sve sto nije išlo taj dan. To je ključno. Zato i jeste veliki šampion što je ne samo fizički i mentalno No1, nego i tehnički, pa ako ne ide bekend paralela, ide servis. Uvijek ima rješenje, pa makar i u petom setu. Na mreži takođe veoma dobar iako se polemisalo poslije Pariza da je tanak na mreži. Čekaće Britanci još neko vrijeme svog šampiona.

Milosh

pre 10 godina

Kao i uvek,odlicna analiza.Dodacu i ja nesto.Jasno je da su Novakovi najveci aduti,kretanje i sigurnost udaraca.Jako je tesko namestati se na udarac na travi jer kod tih sitnih koraka uvek ima malo proklizavanja,tu se i trosi dodatna energija,kasni se na udarac i otuda onolika Novakova promasivanja iz bekhenda.Jos jedan presudan momenat u tim situacijama je servis!Novak se ove godine vise oslanja na lake poene koje dobija servisom jer ga je doveo do perfekcije.Nekako smo navikli da svaka duza razmena pripadne Novaku ali cini se da je odlucio da rapidno poveca broj poena na servisu i kane se tih dugih razmena na svoj servis,i to se moglo primetiti cak i na sljaci a posebno se vidi na travi.Ima naravno jos mnogo detalja ali ja bih za kraj samo napisao komentar mog chaleta koji se bas ne razume u ove detalje:"Ma Djoka ih malo pusti pa krene da igra od pola meca".Uzivajte sutra u finalu.Nadamo se drugom peharu!

aleksandar

pre 10 godina

eto, meni je lepo! moja dva omiljena igracha su odigrala ovakav mech!
Delpo je moj drugi pik uvek i u svakom mechu i po meni jedini koji ima kapacitet za BIG4 ili BIG3 ili vec shta god se tim imenom (BIG) naslovi u tenisu! Marija su u tu kategoriju na silu ugurali "zapadni mediji" i sponzori! ni vishe ni manje!
strashan je mech bio i milina je bilo gledati te momke koji su uprkos svoj mashineriji, pre svega sportisti, borci i prijatelji! pa kad neki napishu ovde kako mrzimo Fed-a i Rafu jer su uspeshniji ja huknem vatru. ja volim tenis i sportsko nadmetanje, borbu do krvi na terenu dok traje poen, al' kad je poen odigran i mech zavrshen, priznajem samo sportski pozdrav i chestitke boljemu!
koliko je mech bio dobar toliko je i Sashin tekst na nivou a sa posebnim uzivanjem chitam komentare pravih znalaca i iskrenih poshtovaoca sporta ovde u komentarima!
sutra Nole ima lakshi zadatak nego juche! necu likovati danas jer mislim da ce Nole osvojiti turnir, niti cu da kunem sudbu sutra ako se desi da ne uspe! znam da je najbolji i znam da ce dati sve od sebe! meni dosta!
ps: nekako bih voleo kad bi moglo da se udesi da mu u lozi bude samo njegov struchni tim! mama, tata, striko, braca i familija nek svrate na kafu ili slavu!

milan

pre 10 godina

Novak Djokovic je najbolji sportista sa ovih prostora svih vremena.Nikada se nece roditi neko ni blizu njemu,tako da u njgovoj karijeri uzivam,u svakom mecu,u svakom poenu.Ako mu dozvole da pobedi u finalu on ce pobediti,mada ce uciniti sve da do toga ne dodje.Zapad je zapad,istok je istok-toliko

Predrag

pre 10 godina

Da bi odgovorio na prvi servis 69% i 80 direktnih poena Novakovih,Del Potro je jedinu sansu imao ako igra maestralno i igrao je.
Svako drugi bi glat izgubio sa 3:0

noleN1

pre 10 godina

Odlicna Sasina analiza,u mnogo cemu imamo ista shvatanja.
Ali najbitnije je da je Novak pobedio te da ce sutra odigrati kako on to sam ume!
POZDRAV SVIMA

Vidra

pre 10 godina

Voleo bi da G-din Ozmo, ili neki od njegovih kolega, postavi pitanje Djokoviću:
U koliko sati je saznao da ne može igrati meč sa Del Potrom u patikama u kojima je igrao prethodne mečeve.

Jole

pre 10 godina

Po meni su dve stvari obelezile Noletov put do polufinala, a to je nikad bolji servis i nikad gora realizacija brejk lopti. Protiv Del Potra mu je servis bio najjace oruzje, i mislim da je to presudilo, jer mnogo toga nije funkcionisalo kako smo navikli od njega. Nadam se da ce protiv Marija nastaviti sa dobrim servisom i konacno bolje koristiti sanse da oduzme servis, kojih ce sigurno biti. Jos ako mu proradi bekhend britanci ce morati jos da se strpe da njihov mezimac podigne pehar.

Đole

pre 10 godina

@PatriJota:

Aman, kako te bre više ne mrzi da troluješ?!? Pa, toliko si budalaština ovde "prosuo" u poslednjih nekoliko tema/vesti da je to prosto neverovatno! Što je još gore, takođe ne mogu da verujem da tvoji komentari uporno prolaze moderaciju iako ni na koji način ne doprinose bilo kakvoj diskusiji, već samo raspaljuju vatru prepirke i verbalnih natezanja.

Koji put si samo po redu rekao da je Novaku "tu kraj" (i ti, i tvoje kolege trolovi poput Joška, Mikija i sličnih dokonih pacijenata) pa promašio. I protiv Hasa mu je "bio kraj", i protiv Berdiha, i protiv Del Potroa, a sada, kažeš, protiv Mareja.

Novak igra UBITAČNO DOBAR tenis. To i ti shvataš, samo si ovde odlučio da troluješ potpuno suprotno onome u šta i sam veruješ (i to iz samo tebi znanih razloga koji se graniče sa patologijom). Sa druge strane, ako ti stvarno veruješ u sve ono što ovde trabunjaš ("najgori broj jedan iakada", "ne igra napadački" i slične nebuloze), onda ti, sine, TRI BLAGE VEZE sa tenisom nemaš, ali ti je internet, na žalost, dao pravo glasa.

LM

pre 10 godina

"Moguce da je jedan od razloga slabije igre sa osnovne linije bio i taj da su pred mec sa Delpom zvanicnici WB zahtevali od Novaka da promeni patike u kojima je igrao na prethodnih 5 meceva. Evo proverite sami:"

Ne mogu da verujem! Secam se da sam videla, mislim Dimitrova, sa takvim Najki patikama sa "kramponima" i da sam pomislila da bi Novak trebalo da koristi takve patike, ne znajuci da i on ima slicne, posto je ranijih godina uvek imao problema sa klizanjem i padanjem na travi.
Da li su i Dimitrova zamolili da promeni patike? Bilo bi interesantno znati!? Koliko se secam zavrsio je ucesce na Vimbliju u istim patikama.

petar

pre 10 godina

Bravo,Sasa!Jos jedna fantasticna analiza.Zamolio bih te da i sutra posle finala napises jos jednu analizu i u slucaju da Novak izgubi,jer imam utisak da posle tvojih analiza Novakovi porazi mi padaju lakse...hahah...slazem se za izdrzljivost,napokon se isplacuje japanska gluten free dijeta,nacin zivota,joga,meditacije i slicno...dok Del Potro jede cokolade krijuci od svog trenera(tako je bar jednom izjavio)...veliki pozdrav Sasa

Marsovac

pre 10 godina

Srdjan prestaje da gleda kada postane ekstremno napeto, jer zdravstveno ne moze da izdrzi toliki stres. Pricao je jednom o tome. Verovatno se zato povukao i prestao da gleda. I sigurno nije bio jedini... zavrsnica nije bila za srcane bolesnike...

Marsovac

pre 10 godina

Backhand paralela je proradila onda kada je bilo najpotrebnije, ne vidim razloga za dramu. Pamte se pobede, a ne greske zbog kojih se do pobede nije doslo lakse, jer je to nebitno. Da je pobeda mogla stvarno biti ranije, bila bi ranije. Pri tom pobeda ni blizu nije slucajna niti nezasluzena... cak i ako se ne gledaju samo statisticki podaci, drugacije ni ne moze biti u polufinalu Wimbledon-a.

nenad

pre 10 godina

(Moler, 6. jul 2013 16:09)
pa koga da hvalimo del potra koji ima medjusobni rezultat protiv djokovoća 9-3 ili nadala koji je ispao u prvom kolu ili nekog trećeg. nešto uvek presudi da naš je naš nole ovoliko dugo na prvom mestu i još mnogo duže u vrhu sveckog tenisa, tj. u prva tri. zato nas je navikao uglavnom na pobede jer je kao mašina a ipak čovek i moraće doći do zasićenja. svi ostali planu u jednom momentu i nestanu narednih deset turnira uključujući i mareya. nole zelim ti sve najbolje i kad pobediš i izgubiš

jah

pre 10 godina

U nekim komentarima čitam da Novak u nekim situacijama nije bio dovoljno hrabar u razmenama sa Delpom. Mislim da to nije tačno. Jenostavno je bio prinuđen da tako igra (da čeka grešku protivnika) jer je Delpo bio bolji u razmenama što se najbolje vidi po % osvojenih poena na drugi Novakov servis. Na travi, u BH razmena po dijagonali Novak nema prednost kao što ima na drugim podlogama. Juče mu BH nikako nije išao a morao je perfektno da pogađa taj udarac i po dijagonali, da što više izbaci protivnika, i po paraleli, da završava poene. Međutim pošto dijagonalom nije sticao nikakvu prednost pametno je (po meni) izbegavao da šalje paralele iz 2 razloga: 1. Delpo stiže lopticu (jer nije izbačen sa terena) i šalje FH raketu iz trka 2. BH jednostavno ne funkcioniše. Novak je juče racionalno igrao čak i na svoje meč lopte u 3ćem setu, poene koje je gubio.

Marsovac

pre 10 godina

@novosadjanin mislim da je onaj mladalcki zar nestao sa osvajanjem prvog vimbldona... sada treba naci smisao u trcanju za lopticom jos pet sest godina... tu ne pomaze foliranje, jer to protivnik kaznjava... Nole je znao sta zeli (vimbldon) , ali ga nikada niko nije spremio na to sta da radi posle toga, jer niko toliko nije bio ubedjen da ce to i postici... tako da je realan problem motivacija, narocito sada kada egzistencija porodice Djokovic nije vise glavni problem, Djokovic nije Federer, kome nisu bitne pare nego samo kolicina para... te Noleta zato ljudi i vole (koji ga vole)... ali to nije dobro za njegovu motivaciju... i "vatre" u ocima vise nema... tesko da ce toga vise biti...

dragan_bl

pre 10 godina

ponavlja se stara priča - Nole u krizi tokom trećeg seta, nekako ga osvoji i kao predator čeka svoju šansu u četvrtom. Kao i uvijek - napravi brejk, stisne protivnika i ne pušta do kraja. Odjednom taj psihički preobražaj dolazi do izražaja. Dva seta je pokunjen i obara glavu,a sa brejkom ispliva ta njegova psihička snaga. Uljuljuška rivala koji misli da je Nole na koljenima i odjednom sve se sruši. Deplo se uspio izvući stiska, ali ne i imati dovoljno snage za peti set.
Kapa dole, bez obzira na nedeljni rezultat.

zorica

pre 10 godina

Welt.de,BBC-Experte Beker je naglasio da nema reci da opise mec koji su imali srece da prate, to sto su im pruzili NDj&DP nesto sto se nikada ne zaboravi,kaze da takav atleticar, kretanje na terenu a posebno mentalnu snagu kakvu Dj ima je nesto,nesto posebno.Uostalom sta on kaze to nije toliko vazno, vazno je to da uglavnom svi oni ne zele talentovanog srbina tu gde jeste...oni imaju njihove razloge.Talentovan Djokovic voli da se bori 1:1, mislim da moze da dobije svakog tenisera ima sposobnost za pobedu,ali boriti se sa toliko drugih faktora iscrpljuje psy.i fizicki...njemu zaista nisu potrebni strucnjaci,cetkovic-homeopat i psyhohigijena.On je inteligentan i to je njegovo najace oruzje.Moc je u glavi Novaka Djokovica.

Bogdan

pre 10 godina

Čestitke za analizu! Novak postaje veliki igrač, jer ima više različitih oružja da ga dovedu do pobede. Ništa osim ubeležene pobede se ne računa, tako da... Bravo Nole majstore, sretno u finalu!

Statisticar

pre 10 godina

Zanimljivo je kako hvalite coveka koji je pobedio samo iz tri razloga :
1)servis - samo ga je servis drzao u igri, u razmenama je bio losiji (ovo nece ovako funkcionisati protiv Murraya);
2) sreca u kljucnim poenima - treci set Novak je dobio samo zahvaljujući promasenom smecu Del Potro na 3-2 u tie breaku.
3) losa fizicka priprema Del Potra - peti set Del Potro nije mogao da stoji na nogama i to je posledica velikog broja vinera u tom setu."
(Moler

Sta ti covece napisa???/ kazes servis ga je samo drzao u igri.Pa pogledaj koliko vinera je imao.Skoro osamdeset.
Onda kazes treci set.Novak je u cetvrtom imao 5;3.U tja breku opet imao mec loptu.
Onda kazes losa fizicka pripremljenost DelPotra. Ma nije valjda da je zbog vinera. Nobvak u celommecu bezmalo duplo vinera.U svim parametrima je Novak bio bolji osim u neiznudjenim greskama. Mogao je da zavrsi mec u cetiri seta

Sasa jokic

pre 10 godina

Nije korektno da Srdjana krivite za slabiju igru.
Srdjan je bio prisutan na svim njegovim najbitnijim mecevima, kada je osvajao slemove, ukljucujuci i prvi Wimbledon.
Obzirom da je imao probleme sa srcem, verovatno je to bio razlog ne prosustvovanja petom setu.
Ne zaboravite da je kljuc drame bio Noletova pasivnost kod dve prve mec lopte, a to nema veze sa Srdjanom.

zorica

pre 10 godina

Veliko znak pitanja kada je povreda kolena u pitanju,Del Potro je demonstrirao takvu povredu i dobio carobne tablete dobio Ferera i toliko fizicki spreman da umalo dobije i Djokovica..neposredno pre meca sudija zeli od djokovica da promeni patike,naravno da nije isto ako ne igrate u obuci...sunce i dosta toplo nije prednost za djokovica,loptica se krece brze,no kako da v.paralela ne funkcionise,sasvim normalno u jednom mecu uvek po nesto ne ide kako treba kod svih tenisera,ono sto je veoma vazno to je mentalna snaga koju djokovic ima bolju od svih,pratim i pomalo me cini nesigurnom njegovo drzanje,nema one zarke zelje za pobedom,prosto imam utisak da je umoran sto je sasvim opravdano,on je ljudsko bice koje zasluzuje svu paznju cele planete...komentari novinara fr,sch,de pisu o njegovoj inteligenciji,kretanju i mentalnoj snazi da je najbolji u istoriji tenisa,G-in SO,vrlo objektivno ali molim vas da se naglase jake strane tenisera kakav je Djokovic,citam stampu i svuda je mnogo vise i lepse opisano koliko mu se dive ili to a se djokovic sve jedno gde igra mec publika je protiv njega zato sto se uvek nadje po neki fanatik iz bivse jugoslavije kako bi vredjao za vreme meca...Ponekad imam osecaj da se ovaj mladi talentovan covek bori za simpatije svog naroda,nema jednog svajcarca da bi bio navijac djokovica a ne federera,katasrfa mi smo najaci u slobodi misljenja,otac mu je ovo,braca ono ,zaista oni su deo njega ali on je deo svih nas srba!!!!!!!!!!!!!!!!!

mirko kojotovski

pre 10 godina

To mogu dve tri recenice objasniti.Delpo je odigrao smelo i hrabro na dve vezane mec lopte, a to je No1e dozvolio.On je uvek napadao na mec lopti sto je i presudilo bekend longlajn na kraju.Sa druge strane igra se na travi, a ona nije za tenis.Isuvise je vezana za servis igru, a ne za prave trik udarce.Tako da je nemoguce izvoditi teske i zahtevne udarce.Sto zbog skliske trave, neravnina, oslonca, a juce i znanja Delpa kako da upucuje lopticu na bekend u dubinu.Samo na drugoj strani ni Delpo nije imao mogucnosti za svoj forhend.Na kraju je pobedila raznovrsnost.Moglo se to u tri seta resiti ali Delpo je po meni jaci igrac i od Nadala i Mareja, a o Berdihu da ne govorim pa tako je i on znao da mora biti hrabar i isplatilo mu se.Drzao je mec neizvestan skoro pet sati.Gledam Noleta i poceo mi liciti na Federera.Kako god partija krenula znam da to Nole nemoze izgubiti Jak je ko zemlja.Marej ako zeli da pobedi morao bi Noletu patike i reket promeniti, a to vec i ne verujem.No1e legendo

boban

pre 10 godina

Nik Bolitjeri je nedavno izjavio da je Novak NAJKOMPETNIJI teniser.Potvrdu da je to tacno smo videli mnogo puta do sada.Ono sto Novaka izdvaja od svih drugih je upravo to sto on ima u sebi , sto se ne stice treningom, vec se jednostavno ima.To je vera u sebe i ponavljanje udaraca ma koliko da ih je puta promasio do tada.Kompletnost je upravo potpuna kada se svaki od tih udaraca ne ostavi ne odigranim.Bekhend paralela, inace Novakov specijalitet nije ni mogla da se ne desi na kraju.Ono o cemu sam zeleo da dam svoj komentar Novakove igre na ovom GS nije tema Sasine analize pa o njoj neki drugi put.

gigi

pre 10 godina

Novak je tehnicki igrao super ali takticki... Delpo odustaje od trcanja posle tri uzastopne dublje promene pravca a kada je izbacen sa terena dubokom loptom u stranu, igra uglavnom dojagonalu. Da ga je Novak vise setao bilo bi gotovo u 3 seta. Delpo je najtanji tamo gde je Nadal najjaci. Nole ocigledno nije navilkao da igra sa nekim ko igra tako dobro iz mesta ali on je toliko bolji od Delpa da moze da ga dobije i na ovaj nacin.

pobeda

pre 10 godina

kada djoković namiriše priliku, tu priliku mora svum snagana da isoristi,a ne da propuša prilike u nedogled te dovodi sebe u neugodnu situaciju. pozdrav noletu iz slovenije.

Sasa jokic

pre 10 godina

Juce sam napisao odmah posle meca, jer to mi je utisak dana, nemogucnost realizacije njegovog zastitnog znaka, bekhend paralele.
Ono sto me je zacudilo je da je konstantno kasnio u namestanju, i sto u tim trenucima nije pokusao da promeni udarac, vec je da kazem narodski, srljao u greske.
Novak kaze da ga je DelPo dubokim loptama terao od osnovne linije? Isto to je izjavio i posle meca sa Berdihom.
E pa Nole, to si nekad resavao takozvanim napadom iz odbrane, sto je Tebi bilo svojstveno, tj. Dugackom loptom u protivnikovo polje, i eto Te ponovo na liniji.
Juce to nije bio slucaj, nego je lopte vracao blizu servisne linije, sto je DelPu omogucavalo da konstantno napada.
Sve u svemu, taj problem sa Marejem nece imati, ali ce zato mnogo vise trcati.
Nadam se da je onom mec paralelom vratio samopouzdanje u naj jaci udarac.

HUNTER

pre 10 godina

Bekhend paralele bi završavale na Delpoovom ubitačnom forhendu. Nole bi morao da bude užasno precizan s bekhend paralelom te je pod tim pritiskom i grešio. Zato je nije ni igrao često, ali je ovim udarcem završio
:-)

Federer

pre 10 godina

Svaka cast Sasi na analizi,mada treba istaci da Nole juce nije bas igrao kako zna.Servis ga je izvlacio iz teskih trenutaka,i po tome se vidi da je postao veliki igrac.Po meni i Del Potro je odigrao izuzetan mec,ali ipak videlo se posle cetvrtog seta da on vise nema snage,sto je Nole iskoristio.Sve u svemu finale Nole-Marej ce biti interesantno i po mom misljenju Nole je favorit,ali neka bolji pobedi.

Evo neka pitanja za Sasu,iako ona nemaju veze sa ovom temom:Sta vi Sasa mislite o Federeru i da li i vi delite misljenje da je Federer dominirao tenisom kada je bila najslabija konkurencija u istoriji tenisa,i sta mislite o tim igracima koji su tada igrali,i kakva je sada konkurencija u tenisu,da li je jaca ona od pre 7-8 godina ili ova sad?Ako bi mogli nekako putem komentara da mi odgovorite,ili da napisete jos jednu temu u vezi ovih pitanja.VELIKI POZDRAV I INAPRED ZAHVALJUJEM.

Mistery

pre 10 godina

Zanimljivo je kako hvalite coveka koji je pobedio samo iz tri razloga :
1)servis - samo ga je servis drzao u igri, u razmenama je bio losiji (ovo nece ovako funkcionisati protiv Murraya);
2) sreca u kljucnim poenima - treci set Novak je dobio samo zahvaljujući promasenom smecu Del Potro na 3-2 u tie breaku.
3) losa fizicka priprema Del Potra - peti set Del Potro nije mogao da stoji na nogama i to je posledica velikog broja vinera u tom setu.

Ono sto nije napisano u tekstu je da je Djokovic kukavicki odigrao dve mec lopte u Tie breaku cetvrtog seta. Posle njegovog servisa lopta je pala plitko, a on se odlucio da je mlako prebaci i da ceka Del Potrovu gresku. Ako Murray bude psihicki stabilan u finalu, Britanija ce imati osvajača Wimbledon-a posle dosta godina

Gagi013

pre 10 godina

Nole,ako čitaš ovo ili neko tebi blizak,mojne više da se zagrevaš stonim tenisom pred meč!Svaki udarac ti otupi na 2 dana.Pozdrav majstore.

Bojan

pre 10 godina

(novosadjanin, 6. jul 2013 15:13)
Nole vec duze vremena ima problema sa zatvaranjem meceva i to nije karakteristicno za ovaj turnir. Zasto je to tako, stvarno veze nemam, ali poprilicno cesto ima problema da odservira za dobijanje meca. Has ga je tada brejknuo, delpo je iskoristio pasivnost u tom trenutku (bio je vec mrtav i Nole je samo treba oda uzme ono sto je stvarao tokom prethodna cetiri sata, ali je popustio, da je delpo fizicki spremniji bilo bi gadnih problema u petom setu), isto je uradio i u mecu sa berdihom.
Msm to nije nesto sto je problem bio samo sa delpom, vec generalno. Sto se tice brejk lopti e to je vec karakteristicno samo za ovaj turnir. Za ocekivati je da bude slabija konverzija nego inace (trava je brza, tezi brejkovi) i da bude teze sa boljim igracima, ali 1 od 8 je zaista premalo.

Giovanni

pre 10 godina

@(oxydant, 6. jul 2013 13:57)
Apsolutno se slazem sa vasim komentarom u vezi Novakove igre kad su mu roditelji prisutjni na terenu.Smatram da Srdjan ako misli dobro svom sinu netreba da se pojavljuje na vaznim i kriticnim mecevima jer njegovo prisustvo pogubno deluje na Noletovu igru.

Deki

pre 10 godina

U petom setu Srdjan Djokovic nije bio na tribinama. Mozda nije bilo presudno, ali je svakako bitno uticalo na ishod meca. Cinjenica je da Novak igra neuporedivo losije dok tata gleda, valjda ga dekoncentrise, nw znam ...

Masinovodja2

pre 10 godina

@(Sasa jokic, 6. jul 2013 18:52)
"Nije korektno da Srdjana krivite za slabiju igru.
Srdjan je bio prisutan na svim njegovim najbitnijim mecevima, kada je osvajao slemove, ukljucujuci i prvi Wimbledon."
Sasa problem je u tome sto ga njegovo prisustvo dodatno opterecuje i dekoncentrise te zbog toga nedaje najbolje partije.

Moler

pre 10 godina

"SAMO" ta tri razloga su ono sto cini razliku izmedju dobrih i vrhunskih tenisera:
Savrsen servis u trenucima kada je svima u publici srce u petama, knedla u grlu i leptirici u stomaku.
Sreca koja kao sto znamo prati hrabre. Mada promasen smec je obicno rezultat tih istih leptirica u stomaku, a ne srece.
Odlicna fizicka sprema, tj. bar bolja nego tvog protivnika, u svakom trenutku meca!


"Zanimljivo je kako hvalite coveka koji je pobedio samo iz tri razloga :
1)servis - samo ga je servis drzao u igri, u razmenama je bio losiji (ovo nece ovako funkcionisati protiv Murraya);
2) sreca u kljucnim poenima - treci set Novak je dobio samo zahvaljujući promasenom smecu Del Potro na 3-2 u tie breaku.
3) losa fizicka priprema Del Potra - peti set Del Potro nije mogao da stoji na nogama i to je posledica velikog broja vinera u tom setu."

Sasa jokic

pre 10 godina

Ja samo koristim argumente. Nole je igrao odlicno u prvom i drugom setu, kada je Srdjan bio prisutan. Takodje je imao dve mec lopte u cetvrtom. Pa nije valjda Srdjan kriv sto ih nije iskoristio?
Jednostavno kritila ne stoji, licno mislim da mu prisustvo familije u trenutcima kada je vecina protiv njega, odgovara.

Sasa Dragicin

pre 10 godina

@Statisticar: Sta pricas ti covece pa nije Djokovic imao 80 cistih vinera vec su mu sabrali vinere i asove , sto znaci da je Djokovic imao 58 cistih vinera , isto to je napisao i Sasa Ozmo.

salapura vojislav

pre 10 godina

Jednostavo Nole je bolji igrac.
Dolazite vise pameti Nole je bez konkurencije naj bolji igrac svih vremena.
Kad igra 60% svojih realnih mogucnosti dobija vrhunske igrace.
Srbi uzivajte sto imamo takvog sportistu
Nole zelim ti puno zdravlja, i razbijaj papane.

Patrijota

pre 10 godina

"poetska pravda" !!!???
Vecu glupost i nebulozu odavno ne procitah cak ni kada su politicari u pitanju a kamoli sportisti!? A da stvar bude jos gora, pobeda Novaka je bila cista NEPRAVDA u bilo kom pogledu! Ne znam da li je ikada ijedan No 1 usao u finale nekog GS-ma sa gorom igrom, stavom, zalaganjem i borbenoscu?
Ali, to mu je kraj, jer sa takvom igrom se ne dobija jedan Wimbldon, pogotovo kada je Endy preko puta!

novosadjanin

pre 10 godina

(Bojan, 6. jul 2013 12:53)

Promasio si poentu mog komentara. Uhvatio si se za tautologiju da u svakoj sledecoj rundi dolazi jaci protivnik. To nije sustina Novakovog problema. Ja sam vise u komentaru zeleo da ukazem (ili se to samo meni cini) na Novakov govor tela, jer svi mi koji ga pratimo znamo koliko je to bitno. Druga stvar, ne znam da li smo mi gledali isti mec ili si propustio da vidis sta se desavalo na kraju cetvrtog seta? To nije bio Novak, na idealne situacije je reagovao mlako. Nije se on branio u tim situacijama. U ostalom znamo sta je rekao posle meca o te dve lopte. Propustio si i mec protiv Rejnoldsa, i tamo je imao katastrofalnu realizaciju na brejk lopte. Ne mora nista da znaci ali nekako bode oci.

Maja

pre 10 godina

@znanje-imanje
"Da li i dalje u glavi odmotava čitavu svoju tenisku priču koja je odloženi konflikt sa roditeljima ili neka druga glupost... "

Ja sam imala utisak tokom meca da je Novaku bilo VEOMA stalo da pobedi ali da se nervirao zbog odlicne DelPo-ve igre i svoje losije (problem sa BH i sl.). Moguce je da ga je potcenio.
A sto se tice psiholoske stabilnosti, cinjenica je da zaista vise nije isto jak od kako je bez Cetojevica.

Moler

pre 10 godina

(Moler, 06. jul 2013 16:09) bolje je tebi da molerises...
(xMADx, 6. jul 2013 17:08)

Tebi je bolje da procitas sta pise, a ne da krenes da podcenjujes necije zanimanje! Nazalost nisam moler po zanimanju, ali ipak zaradjujem preko 100k$ godisnje, skoro kao vredan i dobar moler!

kosmajacsale

pre 10 godina

sa ovakvom igrom gubi 3-0 . znate i vi lazete se. nije to onaj novak iz 2011 . nema onog zara u ocima, radovanja posle pobede , ko da odradjuje na silu. covece trgni se sutra ako finale wb nije motiv sta je. pravi novak bi ga zgazio ali cini mi se da marej ima vise zelje da osvoji.

Mistery

pre 10 godina

Kolicina neznanja koja se moze procitati u komentarima je neverovatna. Odjednom su svi postali kvazi eksperti. Sutra ce imati duel sa jednim od najboljih igraca na travi u poslednje vreme ( Murray ima 54/7 na travi otkad je napunio 20 godina ako se be računaju egzibicije), koji igra pred svojom publikom i koji je vec na istoj podlozi pobedjivao Djokovica, a svi prisutni tvrde da ce biti 3-0 za Novaka. To su smesno stvari. Meni je nejasno zasto kladionice uopste postavljaju ovu kvotu na mec, kada ce mec biti egal i mislim da ce Murray odneti pobedu od 3-1

zorica

pre 10 godina

Upravo sam procitala sta svajcarci pisu "Djokovic je teniser sa sedam zivota"
2011-2013 imao 9-Grand-Slam-M,po 5setova igrao,(2) izgubio.Fizicki toliko domimantan da protivnicima uliva strah.
koliko znam on je sa (nadalom) igrao mec od 5:50min,469 lopte prebaceno,dok su cekali nagrade nadal nije mogao da stoji ...marijem 4:50min...hocu da vam podelim da je Del-Potro u govoru sa novinarima dao sebi tu slobodu da kaze;"Verujem da drugi teniseri ne mogu ovako da igraju tenis kao sto smo mi to danas."englezi znaju sta je d.hteo da kaze.da se ne nadaju previse,na kraju je uvek isto jedan se raduje dok drugi tuguje,svakako neuspeh strasno boli sve jedno koliko si inteligentan,fizicki nije strasno koliko psiha.

Mistery

pre 10 godina

Zanimljivo je kako hvalite coveka koji je pobedio samo iz tri razloga :
1)servis - samo ga je servis drzao u igri, u razmenama je bio losiji (ovo nece ovako funkcionisati protiv Murraya);
2) sreca u kljucnim poenima - treci set Novak je dobio samo zahvaljujući promasenom smecu Del Potro na 3-2 u tie breaku.
3) losa fizicka priprema Del Potra - peti set Del Potro nije mogao da stoji na nogama i to je posledica velikog broja vinera u tom setu.

Ono sto nije napisano u tekstu je da je Djokovic kukavicki odigrao dve mec lopte u Tie breaku cetvrtog seta. Posle njegovog servisa lopta je pala plitko, a on se odlucio da je mlako prebaci i da ceka Del Potrovu gresku. Ako Murray bude psihicki stabilan u finalu, Britanija ce imati osvajača Wimbledon-a posle dosta godina

Patrijota

pre 10 godina

"poetska pravda" !!!???
Vecu glupost i nebulozu odavno ne procitah cak ni kada su politicari u pitanju a kamoli sportisti!? A da stvar bude jos gora, pobeda Novaka je bila cista NEPRAVDA u bilo kom pogledu! Ne znam da li je ikada ijedan No 1 usao u finale nekog GS-ma sa gorom igrom, stavom, zalaganjem i borbenoscu?
Ali, to mu je kraj, jer sa takvom igrom se ne dobija jedan Wimbldon, pogotovo kada je Endy preko puta!

kosmajacsale

pre 10 godina

sa ovakvom igrom gubi 3-0 . znate i vi lazete se. nije to onaj novak iz 2011 . nema onog zara u ocima, radovanja posle pobede , ko da odradjuje na silu. covece trgni se sutra ako finale wb nije motiv sta je. pravi novak bi ga zgazio ali cini mi se da marej ima vise zelje da osvoji.

Marsovac

pre 10 godina

@novosadjanin mislim da je onaj mladalcki zar nestao sa osvajanjem prvog vimbldona... sada treba naci smisao u trcanju za lopticom jos pet sest godina... tu ne pomaze foliranje, jer to protivnik kaznjava... Nole je znao sta zeli (vimbldon) , ali ga nikada niko nije spremio na to sta da radi posle toga, jer niko toliko nije bio ubedjen da ce to i postici... tako da je realan problem motivacija, narocito sada kada egzistencija porodice Djokovic nije vise glavni problem, Djokovic nije Federer, kome nisu bitne pare nego samo kolicina para... te Noleta zato ljudi i vole (koji ga vole)... ali to nije dobro za njegovu motivaciju... i "vatre" u ocima vise nema... tesko da ce toga vise biti...

Moler

pre 10 godina

"SAMO" ta tri razloga su ono sto cini razliku izmedju dobrih i vrhunskih tenisera:
Savrsen servis u trenucima kada je svima u publici srce u petama, knedla u grlu i leptirici u stomaku.
Sreca koja kao sto znamo prati hrabre. Mada promasen smec je obicno rezultat tih istih leptirica u stomaku, a ne srece.
Odlicna fizicka sprema, tj. bar bolja nego tvog protivnika, u svakom trenutku meca!


"Zanimljivo je kako hvalite coveka koji je pobedio samo iz tri razloga :
1)servis - samo ga je servis drzao u igri, u razmenama je bio losiji (ovo nece ovako funkcionisati protiv Murraya);
2) sreca u kljucnim poenima - treci set Novak je dobio samo zahvaljujući promasenom smecu Del Potro na 3-2 u tie breaku.
3) losa fizicka priprema Del Potra - peti set Del Potro nije mogao da stoji na nogama i to je posledica velikog broja vinera u tom setu."

rekapitulacija

pre 10 godina

E ovako. Sada sa Sasa seti svog komentara posle meca Rafe i Noleta na RG-u. Ti si tada rekao da je Novak strasno porazen, potucen do nogu (tako nesto). Sada te ja pitam: Da li je Delpo juce potucen do nogu?
Ja bolja dva meca nisam odavno gledao.I onaj protiv Rafe i ovaj protiv Delpa.Za takve borce nema poraza, svaki njihov poraz je ujedno i pobeda.
Necu da pametujem, ali mi nikada i nikako nece biti jasno da neciji poraz od 2-3 proglasis za tezak poraz.
Da li je to uopste poraz? Toliko.

Gajetano

pre 10 godina

Sasa, svaka cast na analizi. Procitao sam svasta o ovom mecu na raznim portalima, ali cini mi se da tvoja analiza ubada "u sridu".

Inace smatram da je Novak odigrao znatno ispod svojih standarda i da je ovo njegov najslabiji mec na turniru. Ovde izuzimam servis i igru na mrezi. Sve ostalo je bilo prosecno (opet kazem, za njegove standarde): bekhend paralela (njegov zastitni znak) nije funkcionisala, los ritern na drugi servis, nedostatak koncentracije na brejk, set i mec loptama kada je ulazio u poen.

No sada je to nebitno kada je vec nekako izgurao do pobede. Bice bolje u nedelju. Moguce da je jedan od razloga slabije igre sa osnovne linije bio i taj da su pred mec sa Delpom zvanicnici WB zahtevali od Novaka da promeni patike u kojima je igrao na prethodnih 5 meceva. Evo proverite sami:
http://www.telegraph.co.uk/sport/tennis/wimbledon/10163428/Wimbledon-2013-Novak-Djokovic-told-to-change-his-shoes-as-they-might-give-him-extra-grip-on-grass.html
Ovo objasnjava zasto je Nole onako nenormalno proklizavao.

Dodajmo tome da su ga u 1/4f stavili da prvi put igra na Terenu br.1 na kome je Berdih vec 3 meca odigrao pre toga. Sta ce smisliti za finale, videcemo.

Pozdrav,

Maja

pre 10 godina

@znanje-imanje
"Da li i dalje u glavi odmotava čitavu svoju tenisku priču koja je odloženi konflikt sa roditeljima ili neka druga glupost... "

Ja sam imala utisak tokom meca da je Novaku bilo VEOMA stalo da pobedi ali da se nervirao zbog odlicne DelPo-ve igre i svoje losije (problem sa BH i sl.). Moguce je da ga je potcenio.
A sto se tice psiholoske stabilnosti, cinjenica je da zaista vise nije isto jak od kako je bez Cetojevica.

Matori

pre 10 godina

Vec standardno izvrsna analiza meca...

Novak je imao evidentan problem sa bekhendom, setimo se meca sa Nadalom u Parizu, isto nije radila kako treba... neverovatno je kako je popravio servis, kao klinac 2007-2008 je odlicno servirao...onda dolazi kriza, Tod Martin...juce je servirao kao Sampras, cak i asevi na drugi servis... to ga je izvadilo, jer Delpo je izuvao u razmenama, slao balisticke projektile koje su Novaka primoravale da brani goli zivot.


Sve u svemu sjajan mec, dobrocudni div iz Tandila je pokazao svoju klasu, i kao teniser, i kao covek... zadovoljstvo je bilo gledati dva iskrena prijatelja na terenu, kako se postuju...nije to sminka za medije kako obicno bude, oseti se uzajamni respekt.

U sutrasnjem finalu nece biti toga... publika ce ocekivano sve uraditi da dobije njihov ljubimac. Novaka ceka teniski Staljingrad. Dal moze da izdrzi?! Ma bre mora:) Sutra se deli PEHAR, i posluzavnik... iako nekad sa leptir mashnom lici na konobara, Novak je rodjen da dize Sveti Gral tenisa.

Vezite pojaseve, polecemo;)

Giovanni

pre 10 godina

@(oxydant, 6. jul 2013 13:57)
Apsolutno se slazem sa vasim komentarom u vezi Novakove igre kad su mu roditelji prisutjni na terenu.Smatram da Srdjan ako misli dobro svom sinu netreba da se pojavljuje na vaznim i kriticnim mecevima jer njegovo prisustvo pogubno deluje na Noletovu igru.

novosadjanin

pre 10 godina

(Bojan, 6. jul 2013 12:53)

Promasio si poentu mog komentara. Uhvatio si se za tautologiju da u svakoj sledecoj rundi dolazi jaci protivnik. To nije sustina Novakovog problema. Ja sam vise u komentaru zeleo da ukazem (ili se to samo meni cini) na Novakov govor tela, jer svi mi koji ga pratimo znamo koliko je to bitno. Druga stvar, ne znam da li smo mi gledali isti mec ili si propustio da vidis sta se desavalo na kraju cetvrtog seta? To nije bio Novak, na idealne situacije je reagovao mlako. Nije se on branio u tim situacijama. U ostalom znamo sta je rekao posle meca o te dve lopte. Propustio si i mec protiv Rejnoldsa, i tamo je imao katastrofalnu realizaciju na brejk lopte. Ne mora nista da znaci ali nekako bode oci.

Deki

pre 10 godina

U petom setu Srdjan Djokovic nije bio na tribinama. Mozda nije bilo presudno, ali je svakako bitno uticalo na ishod meca. Cinjenica je da Novak igra neuporedivo losije dok tata gleda, valjda ga dekoncentrise, nw znam ...

DID

pre 10 godina

Mec je bio sjajan. Obojica su izgledala mocno. Zato nema osnove da se kritikuje Novak.
I ljudi prestanite vec jednom sa kritikama. Mnogi od vas misle da treba samo izaci na teren i onda onaj sa druge strane treba odmah da se preda.
I sam zivot je borba. Pun uspona i padova. Iz ovog meca mozete videti kako treba izgledati jedan zivot. Uvek se sabira na kraju.

Serginho

pre 10 godina

Zapazih jos davno 4 psiho-tehnicke pukotine kod Noleta, iako je u tom smislu div. Dakle jedna se odnosi na neiskoristene brejk lopte kada se dese u nekoliko gemova. Nakon toga obično puca i gubi svoj servis, tako je npr.izgubio londonsku Olimpijadu protiv Marije, onda i Delpa. To jeste frustrirajuce ali div to mora prevazici. Druga pukotina se odnosi na poene kada ima visetruke brejk lope, tada obicno igra bez potrebe previse riskantno ili opusteno i onda naravno slijedi spasavanje u zadnji cas sto cesto i ne upali kao sa Delpom na kon 0-40 i gubitka dobijenog brejka. Treci problem je kada publika okrene ledja Noletu, previse emotivno to dozivljava. Cevtrta se odnosi na stanje prilikom realizacije smeča, kao da se strah uvukao u njega tokom tog udarca. To je pogotovo doslo do izrazaja tokom Olimpijade u Pekingu i proteklog RG, oba meča protiv Nadala. Dakle, na tim aspektima je potrebno jos vizuelizacije i koncentracije. Sve u svemu, Nole je na pravom putu radi na sebi. Nije kao Marej koji otvoreno kaze da je u zivotu procitao jednu knjigu.... Zato i jesu dva svijeta, a tako ce i ostati! Nole je sigurno najsvestraniji igrač trenutno, gdje je Marej bio na šljaci, a gdje je Nadal na travi... Pa u mišjoj rupi, dok je div (uz Fedexa) redovno u polufinalu ili finalu svakog GS vec nekoliko godina. Srećno Nole sutra!

David

pre 10 godina

Servis je odlican mozda i nikad bolji, ali nema neki procenat iskoriscenih brejk sansi, dosta je gresio iz bekenda. To bi bilo ukratko kako bih opisao Novaka u ovom mecu.

novosadjanin

pre 10 godina

Ne bih sada ulazio u neke dublje analize Novakove igre.Do meca sa Berdihom bila je gotovo savrsena. Odlican servis,kontrola sa osnovne linije,napadacka igra,sve je funkcionisalo.
Jos jedna stvar koja me prilicno raduje jesteSMEC.Udarac koji je bez ikakve dileme njegova najslabija karika, cak slabija i od voleja na ovom turniru funkcionise savrseno.Mislim da nije napravio ni jednu grasku na celom turniru.Setimo se polufinala sa Rafom na RR koliko je gresaka napravio i koliko je bio nesiguran prilikom smeca.
E sad ja cu napisati neku vrstu jeresi,ali moje misljenje da Novak ima neki problem.Ja nikako ne vidim onu njegovu odlucnost,mozda gresim ali bas me zanimaju vasa misljenja na ovu temu. Ne mogu da kazem da ne uziva na terenu ali nekako mi nije to to.Njegova jako losa igra na brejk lopte je jos jedna stvar koja mi se ne poklapa sa pravim Novakom.
Nije on tip igraca koji iz 8 brejk lopti koristi samo jednu.
Neki problem postoji,narocito je bio vidljiv kod one dve mec lopte u 4 setu.Dva puta skracuje loptu bez ikakve potrebe,defanzivan.E sad u finalu ga ceka apsolutna defanziva,covek koji je susta suprotnost Delpu. Neko moje vidjenje stvari je sledece.Ako je protiv najboljeg defanzivca u istoriji Nadala,koji je bio u neverovatnoj formi na njegovoj omiljenoj podlozi,njegovom turniru gde je nepobediv,i pored 80 neiznudjenih gresaka bio na dva svoja servis gema od pobede,onda nema razloga za brigu u finalu protiv defanzivca mareja.Jeres broj dva 3-0 za Novaka.

Federer

pre 10 godina

Svaka cast Sasi na analizi,mada treba istaci da Nole juce nije bas igrao kako zna.Servis ga je izvlacio iz teskih trenutaka,i po tome se vidi da je postao veliki igrac.Po meni i Del Potro je odigrao izuzetan mec,ali ipak videlo se posle cetvrtog seta da on vise nema snage,sto je Nole iskoristio.Sve u svemu finale Nole-Marej ce biti interesantno i po mom misljenju Nole je favorit,ali neka bolji pobedi.

Evo neka pitanja za Sasu,iako ona nemaju veze sa ovom temom:Sta vi Sasa mislite o Federeru i da li i vi delite misljenje da je Federer dominirao tenisom kada je bila najslabija konkurencija u istoriji tenisa,i sta mislite o tim igracima koji su tada igrali,i kakva je sada konkurencija u tenisu,da li je jaca ona od pre 7-8 godina ili ova sad?Ako bi mogli nekako putem komentara da mi odgovorite,ili da napisete jos jednu temu u vezi ovih pitanja.VELIKI POZDRAV I INAPRED ZAHVALJUJEM.

oxydant

pre 10 godina

Unapred se izvinjavam porodici Đoković i Jeleni,ali godinama gledajući Novaka,došao sam do zaklučka da najbolje partije daje kada je na turniru
okružen samo svojim (kompletnim) timom.Kao što je to bilo u Melburnu.Ako nema Vajde,onda znam da Noletu taj turnir nije u prvom planu.Ako je uz tim prisutna Jelena,dobro je ako se suzdržano ponaša.Ali,ako su tu mama,
tata i Jelena koja emotivno reaguje,onda nije lako ni Noletu ,a ni meni!
Nole je juče bio dekoncentrisan dobar deo meča,spaslo ga je iskustvo i jako dobar servis,ali nije mogao da "opusti ruku" (posebno za bekend)sve
do onog zadnjeg poena...
Verujem da će sutra sve bolje funkcionisati,posebno je važno imati na
umu odličnu anticipaciju Marija,zato lopte treba često slati na"kontra"
stranu od prvobitno zamišljene,posebno kod "zicera"...

gosho

pre 10 godina

sta reci osim da je Novak igrao na svom nivou bio bi samo jos jedan dobar mec u tri seta! cim ne radi bekend (backhand) onda je to kao da igrate sa jednom nogom fudbal recimo ili sa jednom rukom kosarku! A njemu ne da nije radio nego je to bila sramota kolko je fulao, kao da je on Delpo a ne Nole The Backhand Man!!!
No to znaci samo jedno, da u finalu sigurno ne moze da bude toliko los taj bekend, ja samo molim Boga da mu Servis radi na nivou a sve ostalo Nole ce odraditi sam!!

manuginobili

pre 10 godina

Nagledao sam se svih ovih godina svakakvih Noletovih meceva ali ovaj je sigurno bio jedan od najcudnijih,mec je bio fenomenalan i Nole ga je dobio,ali je cinjenica da nije igrao ni blizu onoliko koliko zna i moze dok je sa druge strane Delpo izjavio da je igrao i bolje nego kada je osvojio Us Open?!...meni to vise od svega govori koliki je Nole sampion i koliko je mentalno jak,lako je pobjedjivati kada ti sve ide od ruke,tada niko nema nikakvih sansi protiv njega,ali treba dobijati i kada ti gotovo nista ne ide,26 gresaka samo backhandom,samo tri iskoristene break lopte od cak 15??!!...da ne spominjem koliko je imao pogresnih procjena udaraca-izradi poen i samo treba zavrsni udarac a on gotovo uvijek izabere pogresnu stranu i izgubi poen...ali zato se uopste ne bojim sutrasnjeg finala,ako se uspio odbraniti od nikad boljeg Delpa i njegovih foreheand projektila,naci ce nacina da rijesi i ovog dosadnog Murraya,za koga ja uopste ne vidim da je nesto promijenio u svojoj igri kao sto su svi pricali nakon njegove suradnje sa Lendlom,i dalje uglavnom samo prebacuje lopticu i ceka gresku protivnika,ali nece je docekati ja se nadam,Nole je prebrodio ono najteze i sutra dize pehar po drugi put! :)

Statisticar

pre 10 godina

Zanimljivo je kako hvalite coveka koji je pobedio samo iz tri razloga :
1)servis - samo ga je servis drzao u igri, u razmenama je bio losiji (ovo nece ovako funkcionisati protiv Murraya);
2) sreca u kljucnim poenima - treci set Novak je dobio samo zahvaljujući promasenom smecu Del Potro na 3-2 u tie breaku.
3) losa fizicka priprema Del Potra - peti set Del Potro nije mogao da stoji na nogama i to je posledica velikog broja vinera u tom setu."
(Moler

Sta ti covece napisa???/ kazes servis ga je samo drzao u igri.Pa pogledaj koliko vinera je imao.Skoro osamdeset.
Onda kazes treci set.Novak je u cetvrtom imao 5;3.U tja breku opet imao mec loptu.
Onda kazes losa fizicka pripremljenost DelPotra. Ma nije valjda da je zbog vinera. Nobvak u celommecu bezmalo duplo vinera.U svim parametrima je Novak bio bolji osim u neiznudjenim greskama. Mogao je da zavrsi mec u cetiri seta

Sasa Dragicin

pre 10 godina

@Statisticar: Sta pricas ti covece pa nije Djokovic imao 80 cistih vinera vec su mu sabrali vinere i asove , sto znaci da je Djokovic imao 58 cistih vinera , isto to je napisao i Sasa Ozmo.

zorica

pre 10 godina

Veliko znak pitanja kada je povreda kolena u pitanju,Del Potro je demonstrirao takvu povredu i dobio carobne tablete dobio Ferera i toliko fizicki spreman da umalo dobije i Djokovica..neposredno pre meca sudija zeli od djokovica da promeni patike,naravno da nije isto ako ne igrate u obuci...sunce i dosta toplo nije prednost za djokovica,loptica se krece brze,no kako da v.paralela ne funkcionise,sasvim normalno u jednom mecu uvek po nesto ne ide kako treba kod svih tenisera,ono sto je veoma vazno to je mentalna snaga koju djokovic ima bolju od svih,pratim i pomalo me cini nesigurnom njegovo drzanje,nema one zarke zelje za pobedom,prosto imam utisak da je umoran sto je sasvim opravdano,on je ljudsko bice koje zasluzuje svu paznju cele planete...komentari novinara fr,sch,de pisu o njegovoj inteligenciji,kretanju i mentalnoj snazi da je najbolji u istoriji tenisa,G-in SO,vrlo objektivno ali molim vas da se naglase jake strane tenisera kakav je Djokovic,citam stampu i svuda je mnogo vise i lepse opisano koliko mu se dive ili to a se djokovic sve jedno gde igra mec publika je protiv njega zato sto se uvek nadje po neki fanatik iz bivse jugoslavije kako bi vredjao za vreme meca...Ponekad imam osecaj da se ovaj mladi talentovan covek bori za simpatije svog naroda,nema jednog svajcarca da bi bio navijac djokovica a ne federera,katasrfa mi smo najaci u slobodi misljenja,otac mu je ovo,braca ono ,zaista oni su deo njega ali on je deo svih nas srba!!!!!!!!!!!!!!!!!

Moler

pre 10 godina

(Moler, 06. jul 2013 16:09) bolje je tebi da molerises...
(xMADx, 6. jul 2013 17:08)

Tebi je bolje da procitas sta pise, a ne da krenes da podcenjujes necije zanimanje! Nazalost nisam moler po zanimanju, ali ipak zaradjujem preko 100k$ godisnje, skoro kao vredan i dobar moler!

Nikola

pre 10 godina

Kada neko ko se amaterski razume u tenis gleda mec, pa posle razmislja o njemu, analizira, sto bi se reklo - donosi zakljucke, postavlja sebi pitanja, ima nedoumice... Onda Sasa objavi tekst i objasni, ukaze, nesto potvrdi, nesto razresi, sumira. Hvala Sasa.

Marsovac

pre 10 godina

Ako je neko mentalno jak na teniskom mecu, onda je on mentalno jak U ODNOSU na svog protivnika a ne sam, i moze biti samo onoliko jak koliko je protivnik slab, tako da i to zavisi od protivnika do protivnika. Del Potro je bio prilicno rasterecen i stabilan, sto automatski znaci da ce Djokovic biti mentalno nestabilniji u odnosu na njega, tako da i greske koje je pravio se ne mogu pripisivati samo njegovoj "brljivosti" nego i mentalnom uticaju Del Potra, jer nije bilo "straha" protivnika kojim bi Djokovic punio svoje baterije i smirivao se. Tenis je igra najmanje dva coveka a ne jednog coveka i nekakvog bezlicnog robota koji nema uticaja na ponasanje.

Jim Jefferies

pre 10 godina

Meni je samo žao što komentar nije u desetercu... Kako god arhaično zvučalo, tek to bi dalo pravu dimenziju nadljudskoj borbi čoveka i loptice!

Predrag

pre 10 godina

Da bi odgovorio na prvi servis 69% i 80 direktnih poena Novakovih,Del Potro je jedinu sansu imao ako igra maestralno i igrao je.
Svako drugi bi glat izgubio sa 3:0

dalton

pre 10 godina

Del Potro je u zadnjem setu probao držati svoj servis, a onda krenuti na kraju seta po brejk. Đokovićev servis je samo odrađivao. To je bio dokaz koliko je Đoković bio fizički nadmoćniji.
Međutim teško da je uopće mogao brejknuti Novaka, u zadnjem setu nije mogao odigrati više od 3-4 razmjene.
Vidi se da je Đoković bio spreman i za maratonski meč protiv Nadala. Svaka mu čast.

Predo

pre 10 godina

Interesantno je godinama (povremeno) čitati komentare na vesti o NOvakovim uspesima i neuspesima. Najviše kritika je bilo na njegov servis. U polufinalu protiv jednog od najboljih servera odnos je 22:4 u asovima, a servis za neka 2 km/h sporiji. Toliko puta je rečeno i sa moje strane da, ako učiš jedan predmet, malo zapostaviš ostale. Delpo je igrao sjajno i zato, što se poput Vavrinke načao u situaciji da nema šta da izgubi. Navodna povreda se nije videla, ali zbog svog limitiranog kretanja ostalo mu je da zvekene lopticu forhendom kada god ima priliku i gotovo sve je ulazilo. Usput, hvata sve zahvaljujući velikom rasponu ruku i to vas tera da rizikujete, a lopte klize vani. Nema tu puno pameti. U petom setu odlučuje fizički faktor.
Što se publike tiče, očigledno je da ove godine preovladavaju Marejevi navijači, a ne neki neutralni Englezi kao ranijih godina. Škoti kupuju karte na crno po basnoslovnim cenama. Atmosfera je kao na Dejvis kupu. Sve se činilo i čini da se odmogne najopasnijim rivalima Mareja i, ranije, Lare Robson. Navijalo se protiv Nadala, čak i protiv svete krave Federera, a najviše protiv Serene Vilijams u duelu sa Lisicki. Finale će biti slično Dejvis kupu, mada će u gledalištu biti i puno uštogljenih Engleza. Biće tu puno taktičkih igara, pokušaja da se iskoriste slabosti, kojih nema puno, a odlučiće živci i i trenutna inspiracija. I to što NOvak već ima jednu titulu ovde, a Marej nema.

petar

pre 10 godina

Bravo,Sasa!Jos jedna fantasticna analiza.Zamolio bih te da i sutra posle finala napises jos jednu analizu i u slucaju da Novak izgubi,jer imam utisak da posle tvojih analiza Novakovi porazi mi padaju lakse...hahah...slazem se za izdrzljivost,napokon se isplacuje japanska gluten free dijeta,nacin zivota,joga,meditacije i slicno...dok Del Potro jede cokolade krijuci od svog trenera(tako je bar jednom izjavio)...veliki pozdrav Sasa

Jole

pre 10 godina

Po meni su dve stvari obelezile Noletov put do polufinala, a to je nikad bolji servis i nikad gora realizacija brejk lopti. Protiv Del Potra mu je servis bio najjace oruzje, i mislim da je to presudilo, jer mnogo toga nije funkcionisalo kako smo navikli od njega. Nadam se da ce protiv Marija nastaviti sa dobrim servisom i konacno bolje koristiti sanse da oduzme servis, kojih ce sigurno biti. Jos ako mu proradi bekhend britanci ce morati jos da se strpe da njihov mezimac podigne pehar.

gigi

pre 10 godina

Novak je tehnicki igrao super ali takticki... Delpo odustaje od trcanja posle tri uzastopne dublje promene pravca a kada je izbacen sa terena dubokom loptom u stranu, igra uglavnom dojagonalu. Da ga je Novak vise setao bilo bi gotovo u 3 seta. Delpo je najtanji tamo gde je Nadal najjaci. Nole ocigledno nije navilkao da igra sa nekim ko igra tako dobro iz mesta ali on je toliko bolji od Delpa da moze da ga dobije i na ovaj nacin.

Antiteza

pre 10 godina

Zanimljivo je kako hvalite coveka koji je pobedio samo iz tri razloga :1)servis -samo ga je servis drzao u igri, u razmenama je bio losiji (ovo nece ovako funkcionisati protiv Murraya);2) sreca u kljucnim poenima - treci set Novak je dobio samo zahvaljujući promasenom smecu Del Potro na 3-2 u tie breaku. 3) losa fizicka priprema Del Potra - peti set Del Potro nije mogao da stoji na nogama i to je posledica velikog broja vinera u tom setu. Ono sto nije napisano u tekstu je da je Djokovic kukavicki odigrao dve mec lopte u Tie breaku cetvrtog seta. Posle njegovog servisa lopta je pala plitko, a on se odlucio da je mlako prebaci i da ceka Del Potrovu gresku. Ako Murray bude psihicki stabilan u finalu, Britanija ce imati osvajača Wimbledon-a posle dosta godina (Mistery, 06. jul 2013 12:44)
Potrošiš toliko reči samo da bi u antinovakovskoj formi saopštio nešto što je u ovoj temi apsolvirano. 1) Novak je radio više na servisu zbog podloge i naravno da će se onda osloniti na taj udarac, bio je solidan u razmenama budući da je konstantno dobijao projektile i bio potisnut sa terena odakle vole da igraju samo Rafael i Gael
2) Sreća je mnogo više pratila Delpa jer je konstantno flertovao s mrežom i linijama
3) Fizička sprema - pa neka je presudila. Jel nekom zabranjeno da se priprema?
I da, nije bio hrabar da napadne po paraleli na dve meč lopte, ali i Saša i još neki ovde su već pomenuli taj detalj .
Počni da čitaš tekstove po nekoliko puta pre nego što ostaviš svoj komentar.
Moja najveća zamerka Novakovoj igri je jako mali broj slajs udaraca koji destruišu ekstremne napadače i udarače, ali to je udarac u kome može još dosta da napreduje.
Ali sama činjenica da je pobedio onakvo izdanje Delpa govori nam ko je teniski BOG. Marej možda uzme set.

Inspector Bloch

pre 10 godina

Ja sam mec pratio na BBC uz komentar B.Bekera. Svo vreme je naravno bilo pitanje Novakovog BH. Danas smo i dobili odgovor: promena patika!!!!??????
Znaci PET meceva MOZE a onda ne moze! Vi u analazi to ne spominjete..mozda je napisana pre OBJAVE skandalozne odluke! Mozda..ko zna, kazu da se i GLAVA moze sada transpantovati za nekih..par sati..i to zatraze danas od Novaka!
Salim se,ali meni licno, su posle ove vesti o patikama, na srecu, mnoge stvari iz jucerasnjeg meca objasnjivije. Pre svega BH i ritern. Sam mec, iako sam bio svestan, da 'pise istoriju' sam zeleo da se sto pre zavrsi! U Novakovu pobedu nisam posumljao ni jednog trenutka, bez obzira na desavanje na terenu. Celpo ZNA da je Novak bolji od njega i on je u stvari igrao egzibiciju. I neka! Za mene,je on, bio i ostao, podjednako potencijalno 'cetvrti'sa istim pravima kao i Mari!Njegov problem je kontinuitet, i videce te, sada ce ga nestati neko vreme! Inace, 'div'je prelepo stvorenje VAN terena i Novakov prijatelj..eh nas Novak...zato se i jucerasnji mec sa pravom naziva 'mecom izmedu prijatelja'!
Sutra? Novak i samo on se pita! Pa, do GRALA!

Pozdrav,

p.s. Zasto, me spopada i jeza i postovanje za toliko stvari OKO Novaka..izmedu ostalog ponovno SPAJANJE porodice??STRIC je opet u lozi! Neka!Ja bih ga toliko toga zastitio..da mogu....

Sasa jokic

pre 10 godina

Juce sam napisao odmah posle meca, jer to mi je utisak dana, nemogucnost realizacije njegovog zastitnog znaka, bekhend paralele.
Ono sto me je zacudilo je da je konstantno kasnio u namestanju, i sto u tim trenucima nije pokusao da promeni udarac, vec je da kazem narodski, srljao u greske.
Novak kaze da ga je DelPo dubokim loptama terao od osnovne linije? Isto to je izjavio i posle meca sa Berdihom.
E pa Nole, to si nekad resavao takozvanim napadom iz odbrane, sto je Tebi bilo svojstveno, tj. Dugackom loptom u protivnikovo polje, i eto Te ponovo na liniji.
Juce to nije bio slucaj, nego je lopte vracao blizu servisne linije, sto je DelPu omogucavalo da konstantno napada.
Sve u svemu, taj problem sa Marejem nece imati, ali ce zato mnogo vise trcati.
Nadam se da je onom mec paralelom vratio samopouzdanje u naj jaci udarac.

salapura vojislav

pre 10 godina

Jednostavo Nole je bolji igrac.
Dolazite vise pameti Nole je bez konkurencije naj bolji igrac svih vremena.
Kad igra 60% svojih realnih mogucnosti dobija vrhunske igrace.
Srbi uzivajte sto imamo takvog sportistu
Nole zelim ti puno zdravlja, i razbijaj papane.

znanje-imanje

pre 10 godina

"Play the game, not the occasion" - dakle IGRAJ, a ne ono jao drama mnogo bitno pazi sad šta će biti ako premda možda...
Ovo je deo saveta koji je Ferguson dao Mariju posle meča sa Verdaskom, koji je španac 2 puta mogao da dobije. Em je Verdasko poveo 2:0 em je u 5om setu vodio 5:4 i imao čistu bekend paralelu, makar samo i slajs za 2 brejk lopte i skoro sigurnu pobedu. Ali je španac tada, isto kao i kada je poveo sa 2:0 u setovima, prestao da igra igru i prevladao ga je "okazion". Isti mehanizam je i samog Marija doveo u skoro izgubljenu poziciju od početka. A i kada je Janovič poveo sa 4:1 to - sad je blizu pobeda - to je i njega odvelo u ambis. Najopasnije je što je odtad, umesto uobičajenog smaranja Mari odigrao izuzetno zavlačeći i šetajući lopticu po volji.
To je centar problema. Neverovatan nivo Đoković je sada upotpunio nikada boljim serviranjem. A ipak teško je bilo sa Hasom, još teže sa Berdihom a uprkos brojnim prilikama jedva preko del Potra. Pola toga jer su protivnici najteži, motivisani, neodgovarajući itd. Ali pola toga jer Novak nosi neki svoj teg kojeg nikako da se oslobodi, i u nerazumljivom meč polufinala RG i ovde. Da li i dalje u glavi odmotava čitavu svoju tenisku priču koja je odloženi konflikt sa roditeljima ili neka druga glupost... šta je da je taj činilac će presuditi jer je Mari prošao krizu psihološkog opterećenja i završio polufinale izvrstan. Novak reaguje fenomenalno ali pravi malo kreiranih poena. Mora da pusti ruku od početka meča.

Vidra

pre 10 godina

A da li vi znate ovo:
http://www.telegraph.co.uk/sport/tennis/wimbledon/10163428/Wimbledon-2013-Novak-Djokovic-told-to-change-his-shoes-as-they-might-give-him-extra-grip-on-grass.html#disqus_thread
?
Pustili su ga da odigra 4 meča sa tim patikama i onda mu pred najvazniji meč rekli - Ne te patike nisu dozvoljene??!
I u tome leži relativna BH nesigurnost Djokovica tokom celog meča.
Možda mu pred finale sa englezom narede i da skine drveni krst koji mu visi oko vrata - verovatno je i nošenje predmeta koji nisu od zlata zabranjeno na devičanskim terenima AE kluba. :-)

dragan_bl

pre 10 godina

ponavlja se stara priča - Nole u krizi tokom trećeg seta, nekako ga osvoji i kao predator čeka svoju šansu u četvrtom. Kao i uvijek - napravi brejk, stisne protivnika i ne pušta do kraja. Odjednom taj psihički preobražaj dolazi do izražaja. Dva seta je pokunjen i obara glavu,a sa brejkom ispliva ta njegova psihička snaga. Uljuljuška rivala koji misli da je Nole na koljenima i odjednom sve se sruši. Deplo se uspio izvući stiska, ali ne i imati dovoljno snage za peti set.
Kapa dole, bez obzira na nedeljni rezultat.

LM

pre 10 godina

"Moguce da je jedan od razloga slabije igre sa osnovne linije bio i taj da su pred mec sa Delpom zvanicnici WB zahtevali od Novaka da promeni patike u kojima je igrao na prethodnih 5 meceva. Evo proverite sami:"

Ne mogu da verujem! Secam se da sam videla, mislim Dimitrova, sa takvim Najki patikama sa "kramponima" i da sam pomislila da bi Novak trebalo da koristi takve patike, ne znajuci da i on ima slicne, posto je ranijih godina uvek imao problema sa klizanjem i padanjem na travi.
Da li su i Dimitrova zamolili da promeni patike? Bilo bi interesantno znati!? Koliko se secam zavrsio je ucesce na Vimbliju u istim patikama.

Vidra

pre 10 godina

Voleo bi da G-din Ozmo, ili neki od njegovih kolega, postavi pitanje Djokoviću:
U koliko sati je saznao da ne može igrati meč sa Del Potrom u patikama u kojima je igrao prethodne mečeve.

nenad

pre 10 godina

(Moler, 6. jul 2013 16:09)
pa koga da hvalimo del potra koji ima medjusobni rezultat protiv djokovoća 9-3 ili nadala koji je ispao u prvom kolu ili nekog trećeg. nešto uvek presudi da naš je naš nole ovoliko dugo na prvom mestu i još mnogo duže u vrhu sveckog tenisa, tj. u prva tri. zato nas je navikao uglavnom na pobede jer je kao mašina a ipak čovek i moraće doći do zasićenja. svi ostali planu u jednom momentu i nestanu narednih deset turnira uključujući i mareya. nole zelim ti sve najbolje i kad pobediš i izgubiš

aleksandar

pre 10 godina

eto, meni je lepo! moja dva omiljena igracha su odigrala ovakav mech!
Delpo je moj drugi pik uvek i u svakom mechu i po meni jedini koji ima kapacitet za BIG4 ili BIG3 ili vec shta god se tim imenom (BIG) naslovi u tenisu! Marija su u tu kategoriju na silu ugurali "zapadni mediji" i sponzori! ni vishe ni manje!
strashan je mech bio i milina je bilo gledati te momke koji su uprkos svoj mashineriji, pre svega sportisti, borci i prijatelji! pa kad neki napishu ovde kako mrzimo Fed-a i Rafu jer su uspeshniji ja huknem vatru. ja volim tenis i sportsko nadmetanje, borbu do krvi na terenu dok traje poen, al' kad je poen odigran i mech zavrshen, priznajem samo sportski pozdrav i chestitke boljemu!
koliko je mech bio dobar toliko je i Sashin tekst na nivou a sa posebnim uzivanjem chitam komentare pravih znalaca i iskrenih poshtovaoca sporta ovde u komentarima!
sutra Nole ima lakshi zadatak nego juche! necu likovati danas jer mislim da ce Nole osvojiti turnir, niti cu da kunem sudbu sutra ako se desi da ne uspe! znam da je najbolji i znam da ce dati sve od sebe! meni dosta!
ps: nekako bih voleo kad bi moglo da se udesi da mu u lozi bude samo njegov struchni tim! mama, tata, striko, braca i familija nek svrate na kafu ili slavu!

Gagi013

pre 10 godina

Nole,ako čitaš ovo ili neko tebi blizak,mojne više da se zagrevaš stonim tenisom pred meč!Svaki udarac ti otupi na 2 dana.Pozdrav majstore.

milan

pre 10 godina

Novak Djokovic je najbolji sportista sa ovih prostora svih vremena.Nikada se nece roditi neko ni blizu njemu,tako da u njgovoj karijeri uzivam,u svakom mecu,u svakom poenu.Ako mu dozvole da pobedi u finalu on ce pobediti,mada ce uciniti sve da do toga ne dodje.Zapad je zapad,istok je istok-toliko

Posmatrač

pre 10 godina

Saša je blago srpskog tenisko-sportskog novinarstva. Najveća vrednost njegovog pisanja je što inspiriše pristojne ljude da se "jave" a to je ono najpotrebnije forumima ove vrste koji su najčešće festival banalnosti i prostote. Što se jučerašnjeg meča tiče imam utisak kao da smo Saša i ja gledali različite mečeve ili sasvim drugim očima. Naime, ja sam video meč pod potpunom Novakovom kontrolom koji nije trajao sat manje zbog 2-3 izvanredna udarca Delpa kojem nisu prethodili Novakovi vanserijski udarci. Dakle, Novak je igrao i tada odlično a Delpo izvanredno. Nas je Novak navikao na fantastičnu igru (koja nije "normalna")i kada nje nema mi to već doživljavamo kao njegovu slabost. To nije realno a nije ni fer prema njemu. On je najbolji i kada igra odlično a nema konkurenciju kada igra izvanredno - to je moj opis odnosa snaga u vrhunskom tenisu danas. Dakle, juce je bio "epski mec" samo za Delpa i njegove navijače, za mene nije bio, nisam video soluciju u kojoj Novak gubi (osim u slučaju nekih vanrednih okolnosti). Novak ne može tako nešto da kaže a možda ne dozvoljava sebi ni da tako misli, što je sjajno. A do koje mere je Novak kontrolisao meč ukazuje (ne dokazuje, rekosmo da je statistika velika lažljivica) da je 15 puta bio u situaciji da brejkne Delpa a ovaj upola manje (7x). Njihov duel je bio samo prividno neizvestan, istinski nije bio takav. Voleo bih da Novak nadigra Marija, ne samo da ga pobedi, kolevku tenisa potrebno je malo disciplinovati pošto ne odiše finoćom.

Đole

pre 10 godina

@PatriJota:

Aman, kako te bre više ne mrzi da troluješ?!? Pa, toliko si budalaština ovde "prosuo" u poslednjih nekoliko tema/vesti da je to prosto neverovatno! Što je još gore, takođe ne mogu da verujem da tvoji komentari uporno prolaze moderaciju iako ni na koji način ne doprinose bilo kakvoj diskusiji, već samo raspaljuju vatru prepirke i verbalnih natezanja.

Koji put si samo po redu rekao da je Novaku "tu kraj" (i ti, i tvoje kolege trolovi poput Joška, Mikija i sličnih dokonih pacijenata) pa promašio. I protiv Hasa mu je "bio kraj", i protiv Berdiha, i protiv Del Potroa, a sada, kažeš, protiv Mareja.

Novak igra UBITAČNO DOBAR tenis. To i ti shvataš, samo si ovde odlučio da troluješ potpuno suprotno onome u šta i sam veruješ (i to iz samo tebi znanih razloga koji se graniče sa patologijom). Sa druge strane, ako ti stvarno veruješ u sve ono što ovde trabunjaš ("najgori broj jedan iakada", "ne igra napadački" i slične nebuloze), onda ti, sine, TRI BLAGE VEZE sa tenisom nemaš, ali ti je internet, na žalost, dao pravo glasa.

Bojan

pre 10 godina

(novosadjanin, 6. jul 2013 15:13)
Nole vec duze vremena ima problema sa zatvaranjem meceva i to nije karakteristicno za ovaj turnir. Zasto je to tako, stvarno veze nemam, ali poprilicno cesto ima problema da odservira za dobijanje meca. Has ga je tada brejknuo, delpo je iskoristio pasivnost u tom trenutku (bio je vec mrtav i Nole je samo treba oda uzme ono sto je stvarao tokom prethodna cetiri sata, ali je popustio, da je delpo fizicki spremniji bilo bi gadnih problema u petom setu), isto je uradio i u mecu sa berdihom.
Msm to nije nesto sto je problem bio samo sa delpom, vec generalno. Sto se tice brejk lopti e to je vec karakteristicno samo za ovaj turnir. Za ocekivati je da bude slabija konverzija nego inace (trava je brza, tezi brejkovi) i da bude teze sa boljim igracima, ali 1 od 8 je zaista premalo.

danilo

pre 10 godina

Realno, Nole jeste bolji teniser i zato jer pobedio.
Treći set to najbolje dokazuje. Delpo ima kontrolu i igra kao u transu dok Nole nema nikakav plan. Sem da dobije taj set što i uspeva.
Nole je jedini od velikih igrača koji nema slabost, ne namešta se posebno za specijalni udarac, njegovo kretanje je zaista fascinantno a klizanje i elastičnost su malo čudo.
On stalno napreduje pa je od svoje slabe tačke, servisa, napravio moćno oružje i jedan je od najboljih servera ove godine ovde.
Posebno imponuje igra na mreži jer kada u ovakvom meču uzmete 42 od 57 poena na mreži, prelazite u ligu najvećih na mreži:Mekinroa,Bekera i Edberga.
Mari će biti najjači mogući protivnik, imaće iza sebe podivljale navijače, sumnjam da će WB ići dalje od toga pa se ne brinem za regularnost.
Samo neka Nole odigra svoju igru, a on to definitivno zna i može...

BGD

pre 10 godina

Izvinjavam se,ipak moram nesto da dodam!!! Kako ju je smestio bekhendom za gem,set i mec,auuuu!!!
I da,teze ce mi biti ako izgubi od Mareja u finalu nego da je izgubio od Delpa,zato mu je bolje da mi,nam ne kida zivce nego da igra kako zna i ovaj nema sanse!!!

jah

pre 10 godina

U nekim komentarima čitam da Novak u nekim situacijama nije bio dovoljno hrabar u razmenama sa Delpom. Mislim da to nije tačno. Jenostavno je bio prinuđen da tako igra (da čeka grešku protivnika) jer je Delpo bio bolji u razmenama što se najbolje vidi po % osvojenih poena na drugi Novakov servis. Na travi, u BH razmena po dijagonali Novak nema prednost kao što ima na drugim podlogama. Juče mu BH nikako nije išao a morao je perfektno da pogađa taj udarac i po dijagonali, da što više izbaci protivnika, i po paraleli, da završava poene. Međutim pošto dijagonalom nije sticao nikakvu prednost pametno je (po meni) izbegavao da šalje paralele iz 2 razloga: 1. Delpo stiže lopticu (jer nije izbačen sa terena) i šalje FH raketu iz trka 2. BH jednostavno ne funkcioniše. Novak je juče racionalno igrao čak i na svoje meč lopte u 3ćem setu, poene koje je gubio.

kmnccc

pre 10 godina

Vidim da neki tvrde da je Novak loše igrao. Igra jeste izgledala loše ali je to samo zato što je Delpo igrao odlično i duboko. Sa Novakovom igrom je sve u redu!

noleN1

pre 10 godina

Odlicna Sasina analiza,u mnogo cemu imamo ista shvatanja.
Ali najbitnije je da je Novak pobedio te da ce sutra odigrati kako on to sam ume!
POZDRAV SVIMA

moskri

pre 10 godina

Saša, hvala ti. Braca McEnroe za pet sati prenosa nisu ni jednom pomenuli ocigledan problem sa bekhend paralelom. Da nije tvoje analize mislio bih da sam lud.

Marsovac

pre 10 godina

Backhand paralela je proradila onda kada je bilo najpotrebnije, ne vidim razloga za dramu. Pamte se pobede, a ne greske zbog kojih se do pobede nije doslo lakse, jer je to nebitno. Da je pobeda mogla stvarno biti ranije, bila bi ranije. Pri tom pobeda ni blizu nije slucajna niti nezasluzena... cak i ako se ne gledaju samo statisticki podaci, drugacije ni ne moze biti u polufinalu Wimbledon-a.

Saša Ozmo

pre 10 godina

@Federer

Mislim da je poslednjih dve-tri godine bila jača konkurencija, ipak su tu trojica (Federer, Nadal, Đoković) koji su u Top 10 u istoriji, plus Endi Mari, što nije bio slučaj u Rodžerovo zlatno doba.

Sa druge strane, kao što napisah davno u ovom tekstu http://www.b92.net/sport/tenis/masters/teme.php?yyyy=2011&mm=07&dd=27&nav_id=528249: „Na koji način se može izmeriti da li su protivnici bili nedorasli ili je Federer jednostavno bio previše dobar? Ko zna kakvo bi mesto Rodik ili Hjuit danas zauzimali u istoriji tenisa da se nije pojavio Federer? Uostalom, nije ni korektno raspravljati na taj način, niko nije mogao da bira koji će mu biti konkurenti.

Zato smatram da nema osnova Federeru osporavati bilo šta, a uveren sam da „najslabija konkurencija u istoriji tenisa“ sigurno nije bila.

@rekapitulacija

Jako je nekorektno od Vas što mi pripisujete reči koje nikada nisam napisao. Novakov poraz od Nadala okarakterisao sam kao težak, bolan i razarajući. I po odabiru reči i po kontekstu jasno se vidi da se misli na veličinu meča, na to koliko je razočaranje Novak doživeo što je bio tako blizu trofeja na Rolan Garosu, a ne na to koliko ga je Nadal nadigrao u teniskom smislu.

Uostalom, ko bi razuman napisao da je bilo ko „strašno poražen“ ili „potučen do nogu“ u meču koji je završen sa 9:7 u petom setu?

Evo linka, možete da se podsetite - http://www.b92.net/sport/tenis/masters/teme.php?yyyy=2013&mm=06&dd=08&nav_id=720986

Hvala svima na doprinosu temi, na sugestijama, pohvalama i kritikama.

Sve najbolje,

Saša

Masinovodja2

pre 10 godina

@(Sasa jokic, 6. jul 2013 18:52)
"Nije korektno da Srdjana krivite za slabiju igru.
Srdjan je bio prisutan na svim njegovim najbitnijim mecevima, kada je osvajao slemove, ukljucujuci i prvi Wimbledon."
Sasa problem je u tome sto ga njegovo prisustvo dodatno opterecuje i dekoncentrise te zbog toga nedaje najbolje partije.

Aman taman

pre 10 godina

Sjajna analiza! Meni su tri stvari bile ključne u ovom meču kada je Djokovic u pitanju: neočekivano slab backhand, ali i odlican servis plus sjajna igra na mreži. A na kraju jednog zaista fenomenalnog meča fizički kondicija je bilo ono sto je odlučilo. Šteta, mada je i to deo igre. Impresivan je bio i fair play kod obojica, a posebno je bila simpatična komunikacija koju je Del Potro ostvario sa publikom u par navrata.

whynot

pre 10 godina

Iz ovih brojki bih izdvojio neverovatnih 83% osvojenih poena na prvi servis, kao i iznadprosečnih 69% ubačenog prvog servisa (u Đokovićevoj karijeri na travi ovi brojevi su 76% i 66%). Ono što nikako Novaku nije išlo u prilog je broj osvojenih poena na svoj drugi servis, kao i protivnikov drugi servis, kao i samo 3 od 15 iskorišćenost brejk lopti. Ključne poene u drugom i četvrtom setu uzeo je Argentinac i zato je meč otišao u peti set gde je presudila Novakova bolja kondicija.
Del Potro je na konferenciji za štampu izjavio da je ovaj meč odigrao bolje nego finale US opena 2009, što dovoljno govori o tome kako je on video ovo polufinale.
Što se finala tiče ne verujem da će Novak imati sličan serverski dan kao protiv Del Potra, ali sam siguran i da Marej neće servirati kao protiv Janoviča, jer su obojica bolji reterneri od poraženih polufinalista. U finalu Novak mora bolje da reaguje na Marejev drugi servis i da ima bolji procenat realizacije brejk lopti i titula je blizu.

Bojan

pre 10 godina

(novosadjanin, 6. jul 2013 12:21)
ja znam da je kada navijas za nekoga tesko shvatiti da i drugi igraci igraju tenis, ali ipak zar ne vidis da nesto nije u redu sa rezonovanjem "sve je lepo funkcionisalo do Berdiha", pa naravno da ce lepo da funkcionise protiv Rejnoldsa i Sardija, a da nece protiv Delpa, jer svaka iole slabija loptica upucena delpu dovodi noleta u gotovo izgubljenu situaciju, dok protiv prve dvojice to nije slucaj. Noletova taktika protiv delpa je bila, napadati po svaku cenu i ne dati delpu da se razmase i preuzme inicijativu. Po prirodi nije Nole napadackiji od delpa, ali to juce jeste bio.
Nole je juce odigrao svoj najbolji travnati mec, razbio bi sebe od pre dve godine bez problema, ali je imao izuzetnog protivnika koji je izvukao iz obojice maksimum. U finalu ce biti totalno drugaciji ritam jer je Mari drugaciji igrac. Broj gresaka ce biti manji, ali i vinera, jer je Endi takav igrac.

saša rs

pre 10 godina

Fantastičan servis je nadoknadio sve sto nije išlo taj dan. To je ključno. Zato i jeste veliki šampion što je ne samo fizički i mentalno No1, nego i tehnički, pa ako ne ide bekend paralela, ide servis. Uvijek ima rješenje, pa makar i u petom setu. Na mreži takođe veoma dobar iako se polemisalo poslije Pariza da je tanak na mreži. Čekaće Britanci još neko vrijeme svog šampiona.

ortaci

pre 10 godina

Delpo: "I wish to recover myself first, then I wish all the best to Nole. He's a good guy, a good friend of mine... Outside of the court we are very friendly, we have a fantastic relationship, but when we're playing we want to win for sure and it was like a big battle down there. Of course when he fell a couple of times, I was worried because he's my opponent, but also he's my friend, you know and he asked me all the time about my knee and I think it's very fair and I love the way (that is)..."



Novak: "I have lots of respect for him, he's a very nice guy off the court also, so we know each other for many years already. He's the same generation, a year younger, so, it's great, the crowd enjoyed it so much and we had some funny reactions... of course you want to win on the court, but you try to enjoy, you try to have fun... and sometimes it helps to relax a little bit."

"He asked me, What's going on?' I said, `Listen, if I was you, I would challenge," Djokovic recounted. "He said, `No, but you know it's out and don't waste my challenge.' I said, `OK, you decide whatever you want. But truly, I'm not lying to you."

Xxx

pre 10 godina

Moje misljenje je da je bekhend paralela bio najveci problem u Noletovoj igri. Kad je na kraju raspali srce mi je stalo. Del Potro je ostavljao celu stranu otvorenu, jer je video da Noletu fali samopouzdanja za taj udarac. To mu je totalno pomelo plan i prestavljalo najveci problem da ucvrsti igru.

Branislav 58

pre 10 godina

(Mistery
U pravu si Mistery,igra Del Potra je za svaku hvalu,sam je rekao da je bolje igrao nego kad je osvojio US OPEN.Tvoj problem je što ne shvataš,što je takvog Del Potra pobedio čovek koji je loše igrao.Šta ti se nameće kao zaključak?Zaboravljaš srećne Delpove poene,sićušan promašaj bekend paralele Novaka kad se lomio rezultat u drugom setu.A Marej?Neka igra tako dobro kao Delpo a Novak tako loše i ja ću biti zadovoljan,Novak tako sigurno pobedjuje.Samo nezmnalice vide u ovoj pobedi samo sreću,pa nije Novak u prva tri za džabe već šest godina

Srdjan

pre 10 godina

Da li su ovo prvi znaci da se vraca kvalitetna skola sportskog novinarstva na ova podrucja. Kad se samo setim izvestavanja i analiza starih komentatora i njihovih tekstova. To smo citali ne zbog informacije, vec zbog nacina pisanja. To je bila proza sportskog dogadjaja.

Samo tako nastavite.

Pozdrav iz inostranstva

Bogdan

pre 10 godina

Čestitke za analizu! Novak postaje veliki igrač, jer ima više različitih oružja da ga dovedu do pobede. Ništa osim ubeležene pobede se ne računa, tako da... Bravo Nole majstore, sretno u finalu!

SASA

pre 10 godina

Ne vidim stvarno sta bi Murray mogao da uradi, sto Delpo nije uradio za ona 4 i po sata....
Mislim da mec Nole Delpo je bilo finale pre finala, bas kao Nole rafa na RG...
Andy nema tu igru....

boban

pre 10 godina

Nik Bolitjeri je nedavno izjavio da je Novak NAJKOMPETNIJI teniser.Potvrdu da je to tacno smo videli mnogo puta do sada.Ono sto Novaka izdvaja od svih drugih je upravo to sto on ima u sebi , sto se ne stice treningom, vec se jednostavno ima.To je vera u sebe i ponavljanje udaraca ma koliko da ih je puta promasio do tada.Kompletnost je upravo potpuna kada se svaki od tih udaraca ne ostavi ne odigranim.Bekhend paralela, inace Novakov specijalitet nije ni mogla da se ne desi na kraju.Ono o cemu sam zeleo da dam svoj komentar Novakove igre na ovom GS nije tema Sasine analize pa o njoj neki drugi put.

pobeda

pre 10 godina

kada djoković namiriše priliku, tu priliku mora svum snagana da isoristi,a ne da propuša prilike u nedogled te dovodi sebe u neugodnu situaciju. pozdrav noletu iz slovenije.

Sasa jokic

pre 10 godina

Nije korektno da Srdjana krivite za slabiju igru.
Srdjan je bio prisutan na svim njegovim najbitnijim mecevima, kada je osvajao slemove, ukljucujuci i prvi Wimbledon.
Obzirom da je imao probleme sa srcem, verovatno je to bio razlog ne prosustvovanja petom setu.
Ne zaboravite da je kljuc drame bio Noletova pasivnost kod dve prve mec lopte, a to nema veze sa Srdjanom.

zorica

pre 10 godina

Welt.de,BBC-Experte Beker je naglasio da nema reci da opise mec koji su imali srece da prate, to sto su im pruzili NDj&DP nesto sto se nikada ne zaboravi,kaze da takav atleticar, kretanje na terenu a posebno mentalnu snagu kakvu Dj ima je nesto,nesto posebno.Uostalom sta on kaze to nije toliko vazno, vazno je to da uglavnom svi oni ne zele talentovanog srbina tu gde jeste...oni imaju njihove razloge.Talentovan Djokovic voli da se bori 1:1, mislim da moze da dobije svakog tenisera ima sposobnost za pobedu,ali boriti se sa toliko drugih faktora iscrpljuje psy.i fizicki...njemu zaista nisu potrebni strucnjaci,cetkovic-homeopat i psyhohigijena.On je inteligentan i to je njegovo najace oruzje.Moc je u glavi Novaka Djokovica.

zorica

pre 10 godina

Upravo sam procitala sta svajcarci pisu "Djokovic je teniser sa sedam zivota"
2011-2013 imao 9-Grand-Slam-M,po 5setova igrao,(2) izgubio.Fizicki toliko domimantan da protivnicima uliva strah.
koliko znam on je sa (nadalom) igrao mec od 5:50min,469 lopte prebaceno,dok su cekali nagrade nadal nije mogao da stoji ...marijem 4:50min...hocu da vam podelim da je Del-Potro u govoru sa novinarima dao sebi tu slobodu da kaze;"Verujem da drugi teniseri ne mogu ovako da igraju tenis kao sto smo mi to danas."englezi znaju sta je d.hteo da kaze.da se ne nadaju previse,na kraju je uvek isto jedan se raduje dok drugi tuguje,svakako neuspeh strasno boli sve jedno koliko si inteligentan,fizicki nije strasno koliko psiha.

Mistery

pre 10 godina

Kolicina neznanja koja se moze procitati u komentarima je neverovatna. Odjednom su svi postali kvazi eksperti. Sutra ce imati duel sa jednim od najboljih igraca na travi u poslednje vreme ( Murray ima 54/7 na travi otkad je napunio 20 godina ako se be računaju egzibicije), koji igra pred svojom publikom i koji je vec na istoj podlozi pobedjivao Djokovica, a svi prisutni tvrde da ce biti 3-0 za Novaka. To su smesno stvari. Meni je nejasno zasto kladionice uopste postavljaju ovu kvotu na mec, kada ce mec biti egal i mislim da ce Murray odneti pobedu od 3-1

Milica

pre 10 godina

Odlična analiza. Posebno mi se dopao momenat gde poredite sa Federerom, upravo sam to prokomentarisala za vreme meča.
Srdačan pozdrav od ljubitelja tenisa!

Mića Mićoni i Maca iz Užica

pre 10 godina

Djokovic je jedan od najkompletnijih igraca svih vremena.U ovom trenutku igra podjednako dobro na svim podlogama. Sve elemente u igri je usavrsio i kad ga na mecu neki udarci ne sluze dobro, kao sto je bio slucaj i u prethodnom mecu, to kompenzuje nekim drugim kvalitetima. Samo servis kad uporedimo kakav je bio u 2011-toj godini kad je osvojio najvise turnira, a kakav je sad - neuporedivo bolji. Jedina ''mana'' po meni je sto mu mecevi znaju biti toliko dramaticni da 100 puta kazem u sebi da se necu nervirati, ali ne vredi ;-). Sa druge strane svi oni koji su prosli i koji ce doci, spadaju pod antologiju i bice zapamceni od nas srecnika koji zivimo u njegovo vreme i gledamo te fantasticne meceve jednog od najpopularnijeg i najlepseg sporta. Bravo Nole! Srecno u finalu sutra

Milosh

pre 10 godina

Kao i uvek,odlicna analiza.Dodacu i ja nesto.Jasno je da su Novakovi najveci aduti,kretanje i sigurnost udaraca.Jako je tesko namestati se na udarac na travi jer kod tih sitnih koraka uvek ima malo proklizavanja,tu se i trosi dodatna energija,kasni se na udarac i otuda onolika Novakova promasivanja iz bekhenda.Jos jedan presudan momenat u tim situacijama je servis!Novak se ove godine vise oslanja na lake poene koje dobija servisom jer ga je doveo do perfekcije.Nekako smo navikli da svaka duza razmena pripadne Novaku ali cini se da je odlucio da rapidno poveca broj poena na servisu i kane se tih dugih razmena na svoj servis,i to se moglo primetiti cak i na sljaci a posebno se vidi na travi.Ima naravno jos mnogo detalja ali ja bih za kraj samo napisao komentar mog chaleta koji se bas ne razume u ove detalje:"Ma Djoka ih malo pusti pa krene da igra od pola meca".Uzivajte sutra u finalu.Nadamo se drugom peharu!

HUNTER

pre 10 godina

Bekhend paralele bi završavale na Delpoovom ubitačnom forhendu. Nole bi morao da bude užasno precizan s bekhend paralelom te je pod tim pritiskom i grešio. Zato je nije ni igrao često, ali je ovim udarcem završio
:-)

mirko kojotovski

pre 10 godina

To mogu dve tri recenice objasniti.Delpo je odigrao smelo i hrabro na dve vezane mec lopte, a to je No1e dozvolio.On je uvek napadao na mec lopti sto je i presudilo bekend longlajn na kraju.Sa druge strane igra se na travi, a ona nije za tenis.Isuvise je vezana za servis igru, a ne za prave trik udarce.Tako da je nemoguce izvoditi teske i zahtevne udarce.Sto zbog skliske trave, neravnina, oslonca, a juce i znanja Delpa kako da upucuje lopticu na bekend u dubinu.Samo na drugoj strani ni Delpo nije imao mogucnosti za svoj forhend.Na kraju je pobedila raznovrsnost.Moglo se to u tri seta resiti ali Delpo je po meni jaci igrac i od Nadala i Mareja, a o Berdihu da ne govorim pa tako je i on znao da mora biti hrabar i isplatilo mu se.Drzao je mec neizvestan skoro pet sati.Gledam Noleta i poceo mi liciti na Federera.Kako god partija krenula znam da to Nole nemoze izgubiti Jak je ko zemlja.Marej ako zeli da pobedi morao bi Noletu patike i reket promeniti, a to vec i ne verujem.No1e legendo

Marsovac

pre 10 godina

Srdjan prestaje da gleda kada postane ekstremno napeto, jer zdravstveno ne moze da izdrzi toliki stres. Pricao je jednom o tome. Verovatno se zato povukao i prestao da gleda. I sigurno nije bio jedini... zavrsnica nije bila za srcane bolesnike...

Sasa jokic

pre 10 godina

Ja samo koristim argumente. Nole je igrao odlicno u prvom i drugom setu, kada je Srdjan bio prisutan. Takodje je imao dve mec lopte u cetvrtom. Pa nije valjda Srdjan kriv sto ih nije iskoristio?
Jednostavno kritila ne stoji, licno mislim da mu prisustvo familije u trenutcima kada je vecina protiv njega, odgovara.