Argentina – Island 1:1 (1:1)

Reprezentacija Islanda napravila je prvo veliko iznenađenje na Svetskom prvenstvu remiziravši sa favorizovanom Argentinom u meču prvog kola grupe D – 1:1 (1:1).

 Aguero 19 - Finbogason 24
  ARG   ICE  
  1 : 1  
KRAJ! Veliki podvig Islanđana!
Nisu uspeli Argentinci, ali jesu Islanđani, može se reći i zasluženo. Junački su se borili, iz devetnaest šansi protivnika, odnosno 27 šuteva, primili samo jedan pogodak i pokazali da se upornost i te kako isplati.

Moraće mnogo bolje Mesi i drugovi u nastavku ako, za početak, žele u drugu fazu, a koliko je jedan od najboljih igrača sveta bio frustiran najbolje govori reakcija pošto je i poslednji slobodnjak poslao samo do zida, i u neverici gledao ka tribinama kada je sudija odsvirao kraj.
95' – Poslednja šansa, slobodnjak za Mesija!
92' – Mesi probao i desnom
Još jednom pokušava Mesi, sada desnom nogom, ali daleko od gola
90' – Pet minuta nadoknade
87' – Fenomenalni Haldorson!
Malo je nedostajalo da Argentinci stignu do vođstva i bez prave prilike, ali Haldorson još jednom pokazuje zašto je, bez premca, najbolji igrač meča.

Veoma nezgodan centaršut nikoga nije zakačio na putu ka golu, međutim – Hanes maestralno prati kretnju lopte i u poslednji čas je skreće van mreže.
84' – Iguain u ulozi spasioca?
Gonsalo Iguain na terenu tek u 84. minutu, izlazi Maksimilijano Mesa.
Tako nekako...
82' – Mesija neće gol
Nastavlja i Mesi da pokušava, oprobao je udarac sa distance, ali lopta odlazi zamalo pored stative.
80' – Nastavljaju se 'viktorije'
Islanđani gotovo da ni ne pokušavaju da napadnu, žele samo da sačuvaju rezultat koji imaju. Argentinci nastavljaju sa stihijskim napadima, izvode i deseti korner, ali ne uspevaju da dođu do nove ozbiljnije šanse.
78' – Argentina ponovo oštećena?
Nova sporna situacija. Pavon pada posle kontakta, ali mu Marčinjak preti žutim kartonom dok pokazuje na korner.
76' – Izmena na obe strane
Kasno reaguje Sampaoli, uvodeći Kristijana Pavona umesto Anhela di Marije, dok, istovremeno, kapiten Aron Gunarson ustupa mesto Ariju Skulasonu.
70' – Mesi 'ne može' da diše
Nastavljaju 'Vikinzi' da 'oru' teren u Moskvi. Oko Mesija su u svakom trenutku barem tri igrača, zbog čega kapitena 'Gaučosa' često gledamo kako se vraća i do sredine terena, dok ni ostali igrači nemaju previše prostora da barem nekako zaprete.
66' – Maler za Gudmundsona
Veliki maler za Gudmundsona, ali i za kompletnu selekciju Islanda. Nezgodna povreda mišića, možda i kraj šampionata za krilnog napadača Barnlija.
64' – Haldurson brani penal Mesiju!
Mačinjak sada bez dvoumljena pokazuje na belu tačku, pošto je Hordur Magnuson sa leđa srušio Aguera.

Loptu je, očekivano, namestio Leo Mesi, ali Hanes Haldorson 'čita' jednog od najboljih igrača sveta i ne dozvoljava promenu rezultata!
63' – Penal za Argentinu!
A, u Rejkjaviku...
54' – Evo i prve izmene
Reaguje Sampaoli, izlati Lukas Bilja, a ulazi Ever Banega. Promena u veznom redu.
53' – Da li je sada Island oštećen za penal?
Posle vazdušnog duela u šesnaestercu Argentine, lopta pogađa Eduarda Salvija u ruku, ali Poljak još jednom niti pokazuje na belu tačku, niti želi da se konsultuje sa kolegama koje su zadužene za VAR.

Deluje da je odmah kompenzovao činjenicu da je Islanđanin napravio faul prilikom skoka.
51' – Ne predaju se ni Islanđani
Odmah potom odgovara i Island, ponovo posle akcije preko boka. Ovoga puta bez udarca na gol.
48' – Argentinci nastavljaju tamo gde su stali
Argentinci nastavlju s napadima odmah od starta nastavka, ali Otamendi, sada posle udarca iz ugla, ne uspeva da spusti loptu ispod prečke i ona završava na tribinama.
Statistika i bikini
Znate staru fudbalsku 'mudrost'...

I pored neverovatne razlike u pâs igri, Argentina ima 11 šuteva, a Island samo tri manje.
46' – Počelo je drugo poluvreme
Tu je i 'Božja ruka'...

Photo by Gabriel Rossi/Getty Images
Nadrealno
Evo ga i obećani statistički podatak.

Argentina: 383 pâsa, samo 30 netačnih!

Island: 96 dodavanja, 63 tačna.
Jedan više od legendarnog Havijera Zanetija
Poluvreme – 'Luda' utakmica u Moskvi!
Superzanimljivih 45 minuta fudbala je za nama. Argentina je dominirala i konstantno napadala, ali je Island bio taj koji je bio bliži totalnom preokretu.

Za kraj, mora se istaći i jedan neverovatan podatak, a to je statistika dodatih pasova.
43' – Umalo novi šok i preokret Islanda!
Malo je nedostajalo da Islanđani stignu do šokantnog preokreta u samom finišu prvog dela igre. Kabaljero je ponovo samo kratko odbio loptu, ali, na njegovu sreću, ovoga puta do saigrača koji bez previše razmišljanja otklanjaju opasnost.
41' – Argentina oštećena za penal!
Prva kontroverzna situacija na šampionatu, ali i čvrsta odluka sudije Marčinjaka da se ne konsultuje s sistemom VAR , iako je bilo očigledno da je lopta defanzivca Islanda pogodila u ruku na putu ka petercu.

I pored žučnih protesta, koliko god bio siguran u svoju odluku, deluje da je napravio veliku grešku.
36' – Islanđani čvrsto stoje
Ostrvljani takođe ne popuštaju, veoma dobro se brane, puno trče i uspevaju da pokriju gotovo sve 'potencijalne' rupe.
32' – Argentina ponovo 'kruži'
Nedugo posle drugog pogotka, Argentina ponovo u potpunosti preuzima kontrolu i nastavlja da kruži oko šesnaesterca Islanđana.
Nama, ne toliko omiljen dan :(
1:1

Photo by Matthias Hangst/Getty Images
Fudbal
28' – Islanđani nastavljaju 'čvrsto'
Moraće poljski arbitar nešto da preduzme jer se čini da polako gubi kontrolu, odnosno deluje da Argentinci neće još dugo 'trpeti' veoma oštre faulove rivala, a posebno Mesi i Aguero.
24' – GOOOOOL! Island ekspresno uzvraća!
Ne menjaju Islanđani recept koji ih je doveo do četvrtine finala na prošlom Evropskom prvenstvu, pa posle samo pet minuta uspevaju da šokiraju rivala i ekspresno izjednače, dok je već sada jasno da će upravo defanziva biti najveći problem za selektora Gaučosa Horhea Sampaolija.

Ponovo je lopta predugo kružila kroz i oko kaznenog prostora Argentine, Kabaljero je samo odbio centaršut Sigurdsona, a Alfed Finbogason natrčao na odbitak i poslao ga u praznu mrežu – 1:1!
19' – GOOOOOL
Nisu iz prve, ali ga jesu dali iz druge ozbiljnije šanse na meču. Tačnije, za to je zaslužan, još jedan veliki majstor, Serhio Aguero.

Kun je, kao na popularnom 'petoparcu', pošto je u visini penala okrenut leđima dobio loptu, već prilikom prijema napravio ključan potez i potom loptu levom nogom zakucao pod prečku za rano vođstvo Argentine – 1:0!
17' – Evo i prve 'bombe' Mesija
Videlo se od starta da se Mesiju 'igra fudbal', a na njegovu prvu minijaturu čekali smo do 17. minuta. Lepo je prevario čuvara na nešto više od 25 metara od gola, fintom stvorio prostor i poslao snažan udarac, ali je Naes Haldorson uspeo da je izboksuje.
13' – Argentina pojačava pritisak
Posle dve uzastopne šanse za Islanđane Argentina je osetila potrebu da odgovori i povrati apsolutnu kontrolu, pa smo u narednih nekoliko minuta gledali napade Južnoamerikanaca u talasima.
10' – Taljafiko na ivici "junak-tragičar"
Rasplamsao se tempo i pre ulaska u deseti minut. Najpre su 'Gaučosi' bili još bliži vođstvu, posle novog centaršuta Mesija i udarca Nikolasa Taljafika, ali lopta još jednom odlazi pored stative.

Međutim, samo dva napada kasnije, Taljafiko vraća veoma rizičnu loptu Viliju Kabaljeru u peterac, ovaj je panično izbacuje pravo u noge Gilfija Sigurdsona. Kreativac Evertona odložio je odmah do usamljenog Birkira Bjarnsona, koji sa desetak metara ne uspeva da pokrije nebranjeni deo gola!
5' – Mesi centrirao, Otamendi zapretio
Argentinci do prve prilike dolaze posle oštrog faula na levom boku. Lionel Mesi šalje loptu na peterac, do Otamendija, ali ovaj ne uspeva najbolje da je zahvati i ona odlazi pored desne stative.

Photo by Matthias Hangst/Getty Images
Otkritje Arena, Moskva

Photo by Gabriel Rossi/Getty Images
1' – Počela je utakmica u Moskvi!
Poljaci dele pravdu
Na centru će se naći iskusni Poljak Šiman Marčinjak, pomagaće mu zemljaci Sokolnički i Listkievič, dok je četvrti arbitar Roldan iz Kolumbije.

Getty Images
Formacije:
A spremni su i 'Vikinzi'...
Mesijevi klinci su spremni...
Sastavi:
Argentina (4-2-3-1): Kabaljero - Salvio, Otamendi, Roho, Taljafiko - Bilja, Masćerano - Meca, Mesi, Di Marija - Aguero

Island (4-4-1-1): Haldorson - Saevarson, Arnason, R. Sigurdson, Magnuson - Gudmundson, Gunarson, Halfredson, Bjarnason - G. Sigurdson - Finbogason

Možda vas zanima

Podeli: