- Komentari -

"Ne učinite sebe crvom, Švajcarci bi da vas zgaze"

Do 1946. godine kroz istoriju je povremeno bio ruski, a onda su crvenoarmejci umarširali u grad i sudbina pruskog grada Kenigzberga bila je da postane Kalinjingrad. Luka koja ne zamrzava bila je strateški izuzetno važna, pa se Rusija posle Drugog svetskog rata izborila da joj pripadne ovo parče pruske zemlje.

Pošaljite komentar
 1. @jadsf
  Ma naravni sa nema.Nego je priča otišla predaleko jer čovek u komentarima aludira mal te ne na istorijsko pravo Nemaca na to mesto.
  I otkotrljala se priča do Prusa.@znanje imanje je u pravu - otišli smo predaleko pokušavajući nekima kojima je,eto bilo važno samo da zapljunu Ruse malo (a možda i istroluje rusofile) koliko je uopšte besmislena rasprava kome su te teritorije pripadale.Ko pita kome je pripadao Berlin?
  Vreme kojeg smo se dotakli (preterali) sigueno nema veze sa Rusima jer Rusi kao savez (vjatići ,krivići,varjazi,severani...) nastaju tek negde u to vreme.
  Ako ćemo baš u "sitna crevca" Romanivi su najverovatnije pruskog porekla (izbegli u Rusiju zbog Tevtonaca) pa eto možemo "na mišiće" da ih povežemo.
  Mada je ,generalno gledano to istoeijski balto- slivenski prostor (od Labe na istok).
  (Komša, 21. jun 2018 08:34)

  # Link komentara

 2. Kada je, pre 1946., Kalinjingrad bio pod suverenitetom Rusije?
  Kakve veze ima slovensko poreklo Prusa sa Rusijom?
  (jasdf, 20. jun 2018 21:13)

  # Link komentara

 3. @Komša @nevski - visok nivo dajete, nesvojstven blogovima svim, a tek fudbalskim...
  Lično već više godina sameravam te informacije koje ste ovde izneli sa kritikom prihvaćenih hronologija ruskog matematičara Anatolija Fomenka. (Kod nas u prevodima Ace Lipkovskog) I baš neke nelogičnosti rane vizantijske istorije, večite dileme oko romansko/helensko, sloveni-germani, seobe je bilo/nije itd. dobijaju tamo sasvim nova viđenja... Ingeniozno rešenje da je Mračni Srednji Vek tako Mračan jer ga - nije ni bilo! Ako se samo pogleda kako su boljševici krojili tako nedavnu istoriju šta reći o ovoj nastaloj u XVI veku u Vatikanu. Fomenko je zasniva na fizici, astronomiji, teoriji verovatnoće i svemu takvom - naučnom i proverljivom.
  (znanje-imanje, 20. jun 2018 21:06)

  # Link komentara

 4. Често се одушевим коментарима-колико су људи потковани информацијама, овај пут из историје. Колико образованих људи, нажалост то нам не помаже да скинемо беду са врата.
  (Xobotnica, 20. jun 2018 20:23)

  # Link komentara

 5. @perfidna propaganda
  Još jedna sitnica ti je promakla - Peloponez.Tačno je to što pišeš u vezi Grka i Teodosija samo izgleda da si ispustio suštinu kada je to podneblje u pitanju.
  Romejsko carstvo nije grčko,nego rimsko.Grčke dinastije dolaze na vlast tek u 7. veku i tada nameću svoj jezik građanima romejskog carstva (tzv.Vizantije) a Peloponežani su govorili slivenskim jezikom sve do 10. veka (slivenska plemena koja su taj peostor naselila pre dolaska grčkih dinastija na vlast).
  I Teodosije.Pa njemu su prvo Grci bili na udaru.Preko Teofila patrijarha je udario na grčke mnogobožce,zapaljena je Aleksandrijska biblioteka baš zbog Grka Apiona ,čija dela su podrivala stari zavet a time i temelje hrišćanstva.
  Posle Grka,na udaru sledećeg pateijarha Kirila (sestrića Teofilovog) su se našli Jevreju (od tada još počinje progon) i učeni ljudi.Najpoznatiji zločin tog doba je brutalno ubistvo žene naučnice - Hipatije.
  Kirilov čovek,Petar Čitač sa masom hrišćana ju je oteo iz kočije,odvukao pred crkvu i masakrirao.
  Zanimljivo je da je i prilikom formiranja moderne grčke nacije došlo do sudara Romeja i Helena.Deo crkve i Grka proteranih iz Turske odbijali su vezu sa antickom Grčkom i zagovarali kontinuitet sa Romejskim carstvom a sami su se izjašnjavali kao Romeji.
  Pobedila je helenska struja.
  (Komša, 20. jun 2018 19:40)

  # Link komentara

 6. @perfidna propaganda....
  malo da se bavimo istorijom,ne histo(e)rijom....Prusi,ok,bili su balticki narod,poput Esta,i ostalih.....veoma,ali veoma izmesani sa Slovenima...to je neosporna cinjenica...germanizovani,ok,jasno,ali,ispadose tevtonski vitezovi male mace.....a,ko su i koliko su krvolocni bili,moze se naci u starim Ruskim hronikama, Velikog Novgoroda i Pskova...krvoloci par ekselans,ali sveti knez Aleksandar Nevski je resio tu posast...Dalje,Franci nikako nisu bili Kelti,vec jedno u nizu germanskih plemena diferenciranih jasno uoci same Seobe Naroda...svakako nisu to danasnji Germani,ali,germani jesu...Habzburzi....izvorno germanska porodica,sa Koruskom imaju taman toliko veze zato sto su njihovi posedi pretezno bili tamo,Slovenci bili nisu,ali nikako...Teodosije,cudi me da niste napisali Diodizije....to bi bilo po vatikanskoj nomenklaturi.... Pobogu,covek je bio poslednji vladar Rimskog Carstva pre podele na Istocno i Zapadno Rimsko Carstvo...umro je 395 godine,to svakako nije treci vek...dalje nisam citao,morao sam reagovati :)
  (nevski, 20. jun 2018 19:12)

  # Link komentara

 7. @perfidna propaga
  Granica između Slovena i Germana je Limes Sorabicus i početkom devetog veka je uspostavljena - na Labi.
  Franačka država ju je uspostavila posle ratova sa Lužičkim Srbima (806. je poginuo Miliduh).
  Prostor o kojem govorite je bio naseljen Slivenima i Baltičkim naeodima (koji su inače bliski Slivenima i dugo su bili jedno- baltoslovenski jezik je prajezik i nas i njih) .Prusi su poromci tih ljudi.
  Od 9. veka dolazi do sistematskig uništavanja ,proterivanja i asimilivanja tog življa (bitka na Lomnici npr,Vendski ratovi koje je organizovao Bernard de Klervoa).
  Kulminiralo je padom Arkone (Nikolt Bodrić je poslednji branilac slivenskog Atosa).
  Poslednji otpor hrišćanskim osvajačima pružili su Litvanski staroverci koji su se održali do 13. veka a najveće kolektivno samoubistvou istoriji (mnogo veće od Masade) označilo je kraj paganske Evrope i pobedu germanskih hrišćana (Liitvance su napadali poljski Tevtonci).
  Nemci ne negiraju te istorijske činjenice,naprotiv i danas možete obići rekonsteuisane slivenske gorodove,možete bez problema peonaći podatak da se do 16. veka u berlinskoj skupštini pričalo Lužičkosrpski pa ne vidim razlog da ih bilo ko "brani" neistinama.
  To je istorija.
  (Komša, 20. jun 2018 18:12)

  # Link komentara

 8. znanje-imanje
  To je taj naš gubitnički i samopotcenjivački mentalitet. Mada, to smo naučeni najviše u novije doba. Nismo takvi bili kroz istoriju. Da jesmo, ne bi opstali toliko vremena. Mi kao narod, nismo svesni koliko smo veliki - a ne jadni i mizerni kako sebe doživljavamo.

  neutralni felsh

  артиљерац ti je u ovom slučaju objasnio - nema ljutnje. Mnogo toga tu još ima.
  (dominus, 20. jun 2018 17:52)

  # Link komentara

 9. (perfidna propaganda, 20. jun 2018 17:03)

  Да ли ви то ширите перфидну пропаганду или неко други?
  (Нејасно, 20. jun 2018 17:44)

  # Link komentara

 10. А чије су то земље биле пре него што су дошли Тевтонци? Прочитај мало о систематском немчењу. (Јабучило)

  Ruske sigurno nisu. Stari Prusi bili su balticki narod, poput Litvanaca i Letonaca. Pruska drzava je njihova tvorevina, a ne Tevtonskog Reda. Tevtonski Red je vladao Königsbergom relativno kratko (oko stoljeca). Tacno je da su Prusi potom germanizirani, ali se taj proces desio tek kasnije, nakon tevtonske vladavine i bio je spontan, ne nasilan. Uostalom, nemacka nacija je upravo tako i nastala. BTW, mnogo stoljeca ranije, ni Franci nisu bili "oroginalni Germani", nego Kelti. Mogla bi se pomenuti i Habsburska Monarhija. Njen "osnivacki etnos" nisu bili germanofoni Austrijanci, nego Slovenci (pocela se siriti iz Koruske). Tacno je da je (mnogo kasnije) germanizacija sprovodjena i (manje ili vise) nasilno. Ali, pocela je spontano. Mnogo nasilnija je bila helenizacija danasnje Grcke pod Teodosijem i njegovim nasledinicma, tokom 3 stoljeca (grcki jezik se bio odrzao kao jezik kulture visih slojeva rimskog drustva, a kao govorni jezik samo u kolonijama grckih trgovaca po Bliskom Istoku, dok su se u samoj danasnjoj Grcokj bili zadrzali samo neki dijalekti u najzabacenijim krajevima Peloponeza, inace se svuda govorio latinski). Manje je spontana bila i romanizacija Vlaha, a bogami i slavizacija raznih naroda koji se danas smatraju slavenskim, Rusa pre svih. Vazno je da ti iz sveg srca navijas za jedne, mrzis druge, a nemas pojma ko su ni prvi, ni drugi, ni koga sve previdjas.
  (perfidna propaganda, 20. jun 2018 17:03)

  # Link komentara

 11. Prusi su Sloveni koje su germanizovali, to je slovenski oduvek grad
  (Prusija, 20. jun 2018 13:17) # Link komentara

  Ne lupetaj, Prusi su balticko pleme koje je Tevtonski red (Deutscher Orden) pokorio i kristijanizovao u srednjem veku, a kasnije su ih asimilovali nemacki doseljenici.
  (Judge Dredd, 20. jun 2018 16:54)

  # Link komentara

 12. Batalite nas ruje!
  (C i n i k, 20. jun 2018 15:53)

  # Link komentara

 13. Očekivati da će neko ko živi u Kalinjingradu čitati Kanta bilo bi kao da očekujemo da neko čita radove o neeuklidskoj geometriji zato što zivi u Novgorodu, gde je rođen Lobačevski. Kant je jako zahtevan filozof i ako se odlučite da čitate Kritiku čistog uma računajte da će vam to verovatno biti najkomplikovanija knjiga koju ste ikada čitali.
  (phoeb, 20. jun 2018 15:46)

  # Link komentara

 14. Ojlerova setnja, seven bridges of Koenigsberg, teorija grafova... Cudno da niko nije pomenuo Ojlera.
  (Jul Briner, 20. jun 2018 15:45)

  # Link komentara

 15. @ neutralni felsh Пруска=Bo-russia Јел ти сад мало јасније?Јесу ли ти мало
  јаснија пруска презимена Новотни,Голоб(Голуб),Крупински?То што ТИ нешто не знаш,ниси с тим упознат,не значи да није тако.
  (артиљерац, 20. jun 2018 15:32)

  # Link komentara

 16. Prusi su Sloveni koje su germanizovali, to je slovenski oduvek grad
  (Prusija, 20. jun 2018 13:17)


  KAKVA BESMISLICA!
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (neutralni felsh, 20. jun 2018 15:01)

  Strucnjak uzmi pa procitaj "Kraljevstvo Slovena" od Mavra Orbinija, to je istorija pre berlinskog kongresa.
  (Ganci, 20. jun 2018 15:19)

  # Link komentara

 17. Prusi su Sloveni koje su germanizovali, to je slovenski oduvek grad
  (Prusija, 20. jun 2018 13:17)


  KAKVA BESMISLICA!
  (neutralni felsh, 20. jun 2018 15:01)

  # Link komentara

 18. da,citao sam kanta i mogu reci,sto se tice ove ekipe iz svice slobodno spavajte mirno,ako neko treba da ima nocne more to su onda sigurno oni;)
  (pomoz'bog, 20. jun 2018 14:44)

  # Link komentara

 19. “Kant je rekao da kada čovek sebe učini crvom ne sme da se žali kada neko stane na njega."

  Ocigledno Kiril jako dobro poznaje Srbiju i Srbe.
  (bravo kirile, 20. jun 2018 14:29)

  # Link komentara

 20. "Do 1946. godine kroz istoriju je povremeno bio ruski..." To "povremeno" znaci - 5 godina ruske okupacije tokom sedmogodisnjeg rata u 18.stoljecu.
  (perfidna propaganda, 20. jun 2018 11:56)

  А чије су то земље биле пре него што су дошли Тевтонци? Прочитај мало о систематском немчењу.
  (Јабучило, 20. jun 2018 14:07)

  # Link komentara

 21. @ frodo

  Због таквих као што си ти, Срби католици су постајали Хрвати. Надам се да знаш, Срби преко Дрине великом већином не говоре екавицом. И не чини глупост да богатство српског језика сужаваш на границе Србије.
  (Јабучило, 20. jun 2018 14:01)

  # Link komentara

 22. Nemci su se tek 1991. zvanicno odrekli svojih otetih istocnih teritorija. Meni se cini da cemo mi malo brze priznati Kosovo
  (Svetozar, 20. jun 2018 13:44)

  # Link komentara

 23. kant je bio nemac.zato ga ovaj kiril i nije nesto citao.inace svugde u svetu ga citaju.
  (toto, 20. jun 2018 11:19)

  Evo, ja se kladim u 1000 € da ga ti lično nisi čitao, a i ako si slučajno čitao, nemaš pojma o čemu je čovek razglabao. Čuj, nije ga čitao zato što je bio Nemac!? Al' si ti neki filozof, Kant je za tebe mala maca!
  (Kontroverzni penzioner, 20. jun 2018 13:41)

  # Link komentara

 24. Bojim se da će nam na kraju opet suci biti krivi. Realno Švicarci su bolji i imaju igrace koji su motivirani da igraju protiv nasih, a ja cu osobno biti sretan ako bude i nerešeno.(Milos, 20. jun 2018 12:04)Dragi komsija, kod nas se kaze motivisani a ne motivirani.
  (frodo, 20. jun 2018 12:49)
  - Što da ne, možda Srbin poreklom iz Hrvatske. Ljudi pričaju kako su naučili kad su bili deca. Ne pada im na pamet da menjaju u ekavicu da bi nekom dokazali ko su. Nebitno je i promašili ste temu.
  (Zemljoradnik, 20. jun 2018 13:37)

  # Link komentara

 25. Isto tako i nekadasnji sjajni grad Tilsit, sada se zove Sovetsk i naravno ga Rusi potpuno dokrajčili..
  (Davideo, 20. jun 2018 13:34)

  # Link komentara

 26. Prusi su Sloveni koje su germanizovali, to je slovenski oduvek grad
  (Prusija, 20. jun 2018 13:17)

  # Link komentara

 27. #nenad
  Ne volim Kusturicu i njegove raspojasane, galamdzijske “romale romali“ filmove. A ne volim ni to sto mu je svaka vlast dobra, iako je za narod ocigledno stetna. P.S. Ne volim ni Bregovica, i njegovu eksploataciju etno motiva ovog podneblja, koju potom plasira zapadu, kao i sklonost za “pozajmljivanjem“ muzickih ideja.
  (volonter, 20. jun 2018 13:15)

  # Link komentara

 28. sreca pa je istambul turski hehe. i mnoge zapadne zemlje
  (pera, 20. jun 2018 13:12)

  # Link komentara

 29. Bojim se da će nam na kraju opet suci biti krivi. Realno Švicarci su bolji i imaju igrace koji su motivirani da igraju protiv nasih, a ja cu osobno biti sretan ako bude i nerešeno.
  (Milos, 20. jun 2018 12:04)

  Dragi komsija, kod nas se kaze motivisani a ne motivirani.
  (frodo, 20. jun 2018 12:49)

  # Link komentara

 30. Nemam dilemu dobijamo Svajcarsku i dacemo najmanje dva, tri gola, jednostavno doslo je vreme za tako nesto. Imamo mnogo igraca za koje je vreme da daju gol, a itekako znaju. Mnogo je kandidata, Mitrovic, Tadic, Ljajic, Matic, Milivojevic, Sergej ( on bi mogao i dva bez dileme), Bane, Kostic, neko sa klupe, debitant... Ovo Kant, crvi, zanimljivo, ali nismo mi slucajno Orlovi! Idemooo Srbija!
  (Mii, 20. jun 2018 12:39)

  # Link komentara

 31. Ko da mi otme iz moje duše Kenigzberg!
  (Dejay, 20. jun 2018 12:35)

  # Link komentara

 32. @Od vasih muzicara cenim Emira Kusturicu i Gorana Bregovica“...Kad je to rekao, uprskao je sve ostalo, i obesmislio ceo intervju.
  [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (volonter, 20. jun 2018 10:5
  ___…__
  Kusturica je jedan od filmski najcitiranijig autora filma zadnje dve decenije proslog veka. Ko si ti da se "stidis" coveka koji je pokupio tolike nagrade i cije filmove i na Zapadu svrstavaju medju 200 najbljih svih vremena? Kakav mentalitet!
  (nenad, 20. jun 2018 12:30)

  # Link komentara

 33. @milos - kobajagi...

  Moraš Miloše lažni više vežbati svoj srpski jezik. Ne kažemo "suci" nego sudije. A može ali tek ne bi ovde pisali "osobno" već pre "lično".

  Te si mnogo nešto Mi loš. Jerbo je tako očito da si ti jedan hrvatijanac. A potrebu da si ipak srbijanac, makar i lažni, valjda imaš jer te izgledas koreni vuku...
  (dokle?, 20. jun 2018 12:27)

  # Link komentara

 34. @d10s

  Po definiciji tačno ali matična teritorija Kenigsberga ne može biti Rusija nikako.
  (zvezdarac, 20. jun 2018 12:23)

  # Link komentara

 35. Bojim se da će nam na kraju opet suci biti krivi. Realno Švicarci su bolji i imaju igrace koji su motivirani da igraju protiv nasih, a ja cu osobno biti sretan ako bude i nerešeno.
  (Milos, 20. jun 2018 12:04)

  # Link komentara

 36. @ оће то

  Енклава је у односну на ону територију којом је обухваћена. Ексклава је у односу на ону територију којој административно или политички припада.

  Дакле, та област је и једно и друго.
  (е свашта..., 20. jun 2018 12:04)

  # Link komentara

 37. "Do 1946. godine kroz istoriju je povremeno bio ruski..." To "povremeno" znaci - 5 godina ruske okupacije tokom sedmogodisnjeg rata u 18.stoljecu.
  (perfidna propaganda, 20. jun 2018 11:56)

  # Link komentara

 38. Vratili stara imena...
  (trol, 20. jun 2018 11:53)

  # Link komentara

 39. Mudar Kiril mudar..
  (Lee, 20. jun 2018 11:35)

  # Link komentara

 40. Strateska oblast velike vaznosti kao i Krim.
  (Pera Detlic 2, 20. jun 2018 11:34)

  # Link komentara

 41. Ako oni nas gledaju kao crva nema frke, mi njih onda gledamo kao jabuku😉
  (Taki, 20. jun 2018 11:34)

  # Link komentara

 42. Enklava je teritorija koje je obuhvaceno 100% tudjom teritorijom. Npr. Bec je balkanska Enklava u Austriji :D Kaljiningrad je eksklava, jer je odvojen od maticne teritorije, ali ima svoj izlaz na more.
  (D10S, 20. jun 2018 11:30)

  # Link komentara

 43. kant je bio nemac.zato ga ovaj kiril i nije nesto citao.inace svugde u svetu ga citaju.
  (toto, 20. jun 2018 11:19)

  # Link komentara

 44. Imamo mnogo sreće u žrebu kvalifikacijа
  "Каква срећа баш је несрећа. То су све много јаки тимови а ми ионако ништа не вредимо".
  Pobedu po pobedu napredujemo
  "Илузија, све ће да упрскамо на крају ко и увек"
  Vodimo na tabeli ali ne igramo baš nešto, a ni sa najboljim igračima
  "Мењај тог Муслина бре, ем ништа не зна ем је лош чоек - а и уграђује се. Мењај!"
  Igramo loše ali idemo na SP
  "Куку - па шта ћемо сад? Тамо ће играти прави тимови а не ова боранија и раставиће нас. Какво понижење нас чека!"
  Menjamo selektora i putem debitanta pa makar i diletanta - igramo sa najboljim igračima
  "Ужас! Каква неправда према тренерчини а тек господској величини Муслина. И знајте - баш зато још већи блам је неминован!"
  Žreb nam je opet naklonjen
  "Јао каква група смрти. Па та Костарика, чувени чопор вукова, и ти Швајцарци скоро ко Немци - шта ћемо тек сад?"
  Dobijamо Кostariku, Brazil traljav, vodimo u grupi
  "Водимо? Па то је најгоре! Најизвеснији пут у амбис! Сад ће сви да запну, пропадосмо 100%"
  Dobijamo Švajcarsku i idemo dalje

  ?@$!>&&#%#...

  Шок. Жалобни хор црва у конфузији и паници цепа се на половине.
  Грчова ½: "Ма сад је тек најгоре. Луда срећа - а боље да није. Сад ће тек сви да виде колико смо слаби!"
  Љигоса ½: "Ја никад нисам ни сумњао у наше момке. Оно јес пар пута сам онако кометарисао, али то је било критички, и само да их мотивишем. Па јел видите да је успело?"
  А сви у глас: "За Канта не да знамо него га сваког петка увече читамо!"
  (znanje-imanje, 20. jun 2018 11:19)

  # Link komentara

 45. ZGAZITE IH SVE !
  (GM, 20. jun 2018 11:17)

  # Link komentara

 46. A ja procitah 'Ovde se nalaze najvece orgije u Rusiji'... ccc :)
  (vodoinstalater SMN, 20. jun 2018 11:17)

  # Link komentara

 47. Pakujte kofere i stavljaj te katance dok vas ne pokradu. Nemojte kukati da niste upozoreni.
  (Milovan, 20. jun 2018 11:16)

  # Link komentara

 48. Калињинградска област је екслава, не енклава.
  (оће то, 20. jun 2018 10:57)

  a eksklava i enklava su sinonimi
  (dzo, 20. jun 2018 11:09)

  # Link komentara

 49. Znamo mi sami sta nam je ciniti ne mora neki tamo Rus (mali SRBIN) da nas savetuje. NAPADACKI i HRABRO !!!
  (mag, 20. jun 2018 11:07)

  # Link komentara

 50. Sjajan tekst,veoma poucan...sto vise ovakvih tekstova necemo se buniti...
  (lifeisgood, 20. jun 2018 11:04)

  # Link komentara

 51. “Vidite, svi mi u Kalinjingradu volimo Kanta. Ponosni smo što je iz našeg grada, ali ja sam saiguran da ovde većina ljudi nikada nije pročitala Kanta. Ni ja ga nikada nisam čitao. Uvek pomislim “čekaj da sad pročitam ovo, pa ću posle Kanta”.

  Koji kralj...
  (x, 20. jun 2018 11:02)

  # Link komentara

 52. “Od vasih muzicara cenim Emira Kusturicu i Gorana Bregovica“...Kad je to rekao, uprskao je sve ostalo, i obesmislio ceo intervju.
  (volonter, 20. jun 2018 10:59)

  # Link komentara

 53. Калињинградска област је екслава, не енклава.
  (оће то, 20. jun 2018 10:57)

  # Link komentara