Sreda, 20.06.2018.

11:00

"Ne učinite sebe crvom, Švajcarci bi da vas zgaze"

Izvor: B92

"Ne uèinite sebe crvom, Švajcarci bi da vas zgaze" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Komša

pre 5 godina

@jadsf
Ma naravni sa nema.Nego je priča otišla predaleko jer čovek u komentarima aludira mal te ne na istorijsko pravo Nemaca na to mesto.
I otkotrljala se priča do Prusa.@znanje imanje je u pravu - otišli smo predaleko pokušavajući nekima kojima je,eto bilo važno samo da zapljunu Ruse malo (a možda i istroluje rusofile) koliko je uopšte besmislena rasprava kome su te teritorije pripadale.Ko pita kome je pripadao Berlin?
Vreme kojeg smo se dotakli (preterali) sigueno nema veze sa Rusima jer Rusi kao savez (vjatići ,krivići,varjazi,severani...) nastaju tek negde u to vreme.
Ako ćemo baš u "sitna crevca" Romanivi su najverovatnije pruskog porekla (izbegli u Rusiju zbog Tevtonaca) pa eto možemo "na mišiće" da ih povežemo.
Mada je ,generalno gledano to istoeijski balto- slivenski prostor (od Labe na istok).

znanje-imanje

pre 5 godina

@Komša @nevski - visok nivo dajete, nesvojstven blogovima svim, a tek fudbalskim...
Lično već više godina sameravam te informacije koje ste ovde izneli sa kritikom prihvaćenih hronologija ruskog matematičara Anatolija Fomenka. (Kod nas u prevodima Ace Lipkovskog) I baš neke nelogičnosti rane vizantijske istorije, večite dileme oko romansko/helensko, sloveni-germani, seobe je bilo/nije itd. dobijaju tamo sasvim nova viđenja... Ingeniozno rešenje da je Mračni Srednji Vek tako Mračan jer ga - nije ni bilo! Ako se samo pogleda kako su boljševici krojili tako nedavnu istoriju šta reći o ovoj nastaloj u XVI veku u Vatikanu. Fomenko je zasniva na fizici, astronomiji, teoriji verovatnoće i svemu takvom - naučnom i proverljivom.

Xobotnica

pre 5 godina

Често се одушевим коментарима-колико су људи потковани информацијама, овај пут из историје. Колико образованих људи, нажалост то нам не помаже да скинемо беду са врата.

nevski

pre 5 godina

@perfidna propaganda....
malo da se bavimo istorijom,ne histo(e)rijom....Prusi,ok,bili su balticki narod,poput Esta,i ostalih.....veoma,ali veoma izmesani sa Slovenima...to je neosporna cinjenica...germanizovani,ok,jasno,ali,ispadose tevtonski vitezovi male mace.....a,ko su i koliko su krvolocni bili,moze se naci u starim Ruskim hronikama, Velikog Novgoroda i Pskova...krvoloci par ekselans,ali sveti knez Aleksandar Nevski je resio tu posast...Dalje,Franci nikako nisu bili Kelti,vec jedno u nizu germanskih plemena diferenciranih jasno uoci same Seobe Naroda...svakako nisu to danasnji Germani,ali,germani jesu...Habzburzi....izvorno germanska porodica,sa Koruskom imaju taman toliko veze zato sto su njihovi posedi pretezno bili tamo,Slovenci bili nisu,ali nikako...Teodosije,cudi me da niste napisali Diodizije....to bi bilo po vatikanskoj nomenklaturi.... Pobogu,covek je bio poslednji vladar Rimskog Carstva pre podele na Istocno i Zapadno Rimsko Carstvo...umro je 395 godine,to svakako nije treci vek...dalje nisam citao,morao sam reagovati :)

Komša

pre 5 godina

@perfidna propaganda
Još jedna sitnica ti je promakla - Peloponez.Tačno je to što pišeš u vezi Grka i Teodosija samo izgleda da si ispustio suštinu kada je to podneblje u pitanju.
Romejsko carstvo nije grčko,nego rimsko.Grčke dinastije dolaze na vlast tek u 7. veku i tada nameću svoj jezik građanima romejskog carstva (tzv.Vizantije) a Peloponežani su govorili slivenskim jezikom sve do 10. veka (slivenska plemena koja su taj peostor naselila pre dolaska grčkih dinastija na vlast).
I Teodosije.Pa njemu su prvo Grci bili na udaru.Preko Teofila patrijarha je udario na grčke mnogobožce,zapaljena je Aleksandrijska biblioteka baš zbog Grka Apiona ,čija dela su podrivala stari zavet a time i temelje hrišćanstva.
Posle Grka,na udaru sledećeg pateijarha Kirila (sestrića Teofilovog) su se našli Jevreju (od tada još počinje progon) i učeni ljudi.Najpoznatiji zločin tog doba je brutalno ubistvo žene naučnice - Hipatije.
Kirilov čovek,Petar Čitač sa masom hrišćana ju je oteo iz kočije,odvukao pred crkvu i masakrirao.
Zanimljivo je da je i prilikom formiranja moderne grčke nacije došlo do sudara Romeja i Helena.Deo crkve i Grka proteranih iz Turske odbijali su vezu sa antickom Grčkom i zagovarali kontinuitet sa Romejskim carstvom a sami su se izjašnjavali kao Romeji.
Pobedila je helenska struja.

Komša

pre 5 godina

@perfidna propaga
Granica između Slovena i Germana je Limes Sorabicus i početkom devetog veka je uspostavljena - na Labi.
Franačka država ju je uspostavila posle ratova sa Lužičkim Srbima (806. je poginuo Miliduh).
Prostor o kojem govorite je bio naseljen Slivenima i Baltičkim naeodima (koji su inače bliski Slivenima i dugo su bili jedno- baltoslovenski jezik je prajezik i nas i njih) .Prusi su poromci tih ljudi.
Od 9. veka dolazi do sistematskig uništavanja ,proterivanja i asimilivanja tog življa (bitka na Lomnici npr,Vendski ratovi koje je organizovao Bernard de Klervoa).
Kulminiralo je padom Arkone (Nikolt Bodrić je poslednji branilac slivenskog Atosa).
Poslednji otpor hrišćanskim osvajačima pružili su Litvanski staroverci koji su se održali do 13. veka a najveće kolektivno samoubistvou istoriji (mnogo veće od Masade) označilo je kraj paganske Evrope i pobedu germanskih hrišćana (Liitvance su napadali poljski Tevtonci).
Nemci ne negiraju te istorijske činjenice,naprotiv i danas možete obići rekonsteuisane slivenske gorodove,možete bez problema peonaći podatak da se do 16. veka u berlinskoj skupštini pričalo Lužičkosrpski pa ne vidim razlog da ih bilo ko "brani" neistinama.
To je istorija.

Нејасно

pre 5 godina

(perfidna propaganda, 20. jun 2018 17:03)

Да ли ви то ширите перфидну пропаганду или неко други?

dominus

pre 5 godina

znanje-imanje
To je taj naš gubitnički i samopotcenjivački mentalitet. Mada, to smo naučeni najviše u novije doba. Nismo takvi bili kroz istoriju. Da jesmo, ne bi opstali toliko vremena. Mi kao narod, nismo svesni koliko smo veliki - a ne jadni i mizerni kako sebe doživljavamo.

neutralni felsh

артиљерац ti je u ovom slučaju objasnio - nema ljutnje. Mnogo toga tu još ima.

perfidna propaganda

pre 5 godina

А чије су то земље биле пре него што су дошли Тевтонци? Прочитај мало о систематском немчењу. (Јабучило)

Ruske sigurno nisu. Stari Prusi bili su balticki narod, poput Litvanaca i Letonaca. Pruska drzava je njihova tvorevina, a ne Tevtonskog Reda. Tevtonski Red je vladao Königsbergom relativno kratko (oko stoljeca). Tacno je da su Prusi potom germanizirani, ali se taj proces desio tek kasnije, nakon tevtonske vladavine i bio je spontan, ne nasilan. Uostalom, nemacka nacija je upravo tako i nastala. BTW, mnogo stoljeca ranije, ni Franci nisu bili "oroginalni Germani", nego Kelti. Mogla bi se pomenuti i Habsburska Monarhija. Njen "osnivacki etnos" nisu bili germanofoni Austrijanci, nego Slovenci (pocela se siriti iz Koruske). Tacno je da je (mnogo kasnije) germanizacija sprovodjena i (manje ili vise) nasilno. Ali, pocela je spontano. Mnogo nasilnija je bila helenizacija danasnje Grcke pod Teodosijem i njegovim nasledinicma, tokom 3 stoljeca (grcki jezik se bio odrzao kao jezik kulture visih slojeva rimskog drustva, a kao govorni jezik samo u kolonijama grckih trgovaca po Bliskom Istoku, dok su se u samoj danasnjoj Grcokj bili zadrzali samo neki dijalekti u najzabacenijim krajevima Peloponeza, inace se svuda govorio latinski). Manje je spontana bila i romanizacija Vlaha, a bogami i slavizacija raznih naroda koji se danas smatraju slavenskim, Rusa pre svih. Vazno je da ti iz sveg srca navijas za jedne, mrzis druge, a nemas pojma ko su ni prvi, ni drugi, ni koga sve previdjas.

Judge Dredd

pre 5 godina

Prusi su Sloveni koje su germanizovali, to je slovenski oduvek grad
(Prusija, 20. jun 2018 13:17) # Link komentara

Ne lupetaj, Prusi su balticko pleme koje je Tevtonski red (Deutscher Orden) pokorio i kristijanizovao u srednjem veku, a kasnije su ih asimilovali nemacki doseljenici.

phoeb

pre 5 godina

Očekivati da će neko ko živi u Kalinjingradu čitati Kanta bilo bi kao da očekujemo da neko čita radove o neeuklidskoj geometriji zato što zivi u Novgorodu, gde je rođen Lobačevski. Kant je jako zahtevan filozof i ako se odlučite da čitate Kritiku čistog uma računajte da će vam to verovatno biti najkomplikovanija knjiga koju ste ikada čitali.

Ganci

pre 5 godina

Prusi su Sloveni koje su germanizovali, to je slovenski oduvek grad
(Prusija, 20. jun 2018 13:17)


KAKVA BESMISLICA!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (neutralni felsh, 20. jun 2018 15:01)

Strucnjak uzmi pa procitaj "Kraljevstvo Slovena" od Mavra Orbinija, to je istorija pre berlinskog kongresa.

артиљерац

pre 5 godina

@ neutralni felsh Пруска=Bo-russia Јел ти сад мало јасније?Јесу ли ти мало
јаснија пруска презимена Новотни,Голоб(Голуб),Крупински?То што ТИ нешто не знаш,ниси с тим упознат,не значи да није тако.

Јабучило

pre 5 godina

@ frodo

Због таквих као што си ти, Срби католици су постајали Хрвати. Надам се да знаш, Срби преко Дрине великом већином не говоре екавицом. И не чини глупост да богатство српског језика сужаваш на границе Србије.

bravo kirile

pre 5 godina

“Kant je rekao da kada čovek sebe učini crvom ne sme da se žali kada neko stane na njega."

Ocigledno Kiril jako dobro poznaje Srbiju i Srbe.

pomoz'bog

pre 5 godina

da,citao sam kanta i mogu reci,sto se tice ove ekipe iz svice slobodno spavajte mirno,ako neko treba da ima nocne more to su onda sigurno oni;)

Јабучило

pre 5 godina

"Do 1946. godine kroz istoriju je povremeno bio ruski..." To "povremeno" znaci - 5 godina ruske okupacije tokom sedmogodisnjeg rata u 18.stoljecu.
(perfidna propaganda, 20. jun 2018 11:56)

А чије су то земље биле пре него што су дошли Тевтонци? Прочитај мало о систематском немчењу.

Zemljoradnik

pre 5 godina

Bojim se da će nam na kraju opet suci biti krivi. Realno Švicarci su bolji i imaju igrace koji su motivirani da igraju protiv nasih, a ja cu osobno biti sretan ako bude i nerešeno.(Milos, 20. jun 2018 12:04)Dragi komsija, kod nas se kaze motivisani a ne motivirani.
(frodo, 20. jun 2018 12:49)
- Što da ne, možda Srbin poreklom iz Hrvatske. Ljudi pričaju kako su naučili kad su bili deca. Ne pada im na pamet da menjaju u ekavicu da bi nekom dokazali ko su. Nebitno je i promašili ste temu.

Kontroverzni penzioner

pre 5 godina

kant je bio nemac.zato ga ovaj kiril i nije nesto citao.inace svugde u svetu ga citaju.
(toto, 20. jun 2018 11:19)

Evo, ja se kladim u 1000 € da ga ti lično nisi čitao, a i ako si slučajno čitao, nemaš pojma o čemu je čovek razglabao. Čuj, nije ga čitao zato što je bio Nemac!? Al' si ti neki filozof, Kant je za tebe mala maca!

volonter

pre 5 godina

#nenad
Ne volim Kusturicu i njegove raspojasane, galamdzijske “romale romali“ filmove. A ne volim ni to sto mu je svaka vlast dobra, iako je za narod ocigledno stetna. P.S. Ne volim ni Bregovica, i njegovu eksploataciju etno motiva ovog podneblja, koju potom plasira zapadu, kao i sklonost za “pozajmljivanjem“ muzickih ideja.

dokle?

pre 5 godina

@milos - kobajagi...

Moraš Miloše lažni više vežbati svoj srpski jezik. Ne kažemo "suci" nego sudije. A može ali tek ne bi ovde pisali "osobno" već pre "lično".

Te si mnogo nešto Mi loš. Jerbo je tako očito da si ti jedan hrvatijanac. A potrebu da si ipak srbijanac, makar i lažni, valjda imaš jer te izgledas koreni vuku...

Milos

pre 5 godina

Bojim se da će nam na kraju opet suci biti krivi. Realno Švicarci su bolji i imaju igrace koji su motivirani da igraju protiv nasih, a ja cu osobno biti sretan ako bude i nerešeno.

nenad

pre 5 godina

@Od vasih muzicara cenim Emira Kusturicu i Gorana Bregovica“...Kad je to rekao, uprskao je sve ostalo, i obesmislio ceo intervju.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (volonter, 20. jun 2018 10:5
________________________
Kusturica je jedan od filmski najcitiranijig autora filma zadnje dve decenije proslog veka. Ko si ti da se "stidis" coveka koji je pokupio tolike nagrade i cije filmove i na Zapadu svrstavaju medju 200 najbljih svih vremena? Kakav mentalitet!

frodo

pre 5 godina

Bojim se da će nam na kraju opet suci biti krivi. Realno Švicarci su bolji i imaju igrace koji su motivirani da igraju protiv nasih, a ja cu osobno biti sretan ako bude i nerešeno.
(Milos, 20. jun 2018 12:04)

Dragi komsija, kod nas se kaze motivisani a ne motivirani.

е свашта...

pre 5 godina

@ оће то

Енклава је у односну на ону територију којом је обухваћена. Ексклава је у односу на ону територију којој административно или политички припада.

Дакле, та област је и једно и друго.

Mii

pre 5 godina

Nemam dilemu dobijamo Svajcarsku i dacemo najmanje dva, tri gola, jednostavno doslo je vreme za tako nesto. Imamo mnogo igraca za koje je vreme da daju gol, a itekako znaju. Mnogo je kandidata, Mitrovic, Tadic, Ljajic, Matic, Milivojevic, Sergej ( on bi mogao i dva bez dileme), Bane, Kostic, neko sa klupe, debitant... Ovo Kant, crvi, zanimljivo, ali nismo mi slucajno Orlovi! Idemooo Srbija!

perfidna propaganda

pre 5 godina

"Do 1946. godine kroz istoriju je povremeno bio ruski..." To "povremeno" znaci - 5 godina ruske okupacije tokom sedmogodisnjeg rata u 18.stoljecu.

D10S

pre 5 godina

Enklava je teritorija koje je obuhvaceno 100% tudjom teritorijom. Npr. Bec je balkanska Enklava u Austriji :D Kaljiningrad je eksklava, jer je odvojen od maticne teritorije, ali ima svoj izlaz na more.

dzo

pre 5 godina

Калињинградска област је екслава, не енклава.
(оће то, 20. jun 2018 10:57)

a eksklava i enklava su sinonimi

znanje-imanje

pre 5 godina

Imamo mnogo sreće u žrebu kvalifikacijа
"Каква срећа баш је несрећа. То су све много јаки тимови а ми ионако ништа не вредимо".
Pobedu po pobedu napredujemo
"Илузија, све ће да упрскамо на крају ко и увек"
Vodimo na tabeli ali ne igramo baš nešto, a ni sa najboljim igračima
"Мењај тог Муслина бре, ем ништа не зна ем је лош чоек - а и уграђује се. Мењај!"
Igramo loše ali idemo na SP
"Куку - па шта ћемо сад? Тамо ће играти прави тимови а не ова боранија и раставиће нас. Какво понижење нас чека!"
Menjamo selektora i putem debitanta pa makar i diletanta - igramo sa najboljim igračima
"Ужас! Каква неправда према тренерчини а тек господској величини Муслина. И знајте - баш зато још већи блам је неминован!"
Žreb nam je opet naklonjen
"Јао каква група смрти. Па та Костарика, чувени чопор вукова, и ти Швајцарци скоро ко Немци - шта ћемо тек сад?"
Dobijamо Кostariku, Brazil traljav, vodimo u grupi
"Водимо? Па то је најгоре! Најизвеснији пут у амбис! Сад ће сви да запну, пропадосмо 100%"
Dobijamo Švajcarsku i idemo dalje

?@$!>&&#%#...

Шок. Жалобни хор црва у конфузији и паници цепа се на половине.
Грчова ½: "Ма сад је тек најгоре. Луда срећа - а боље да није. Сад ће тек сви да виде колико смо слаби!"
Љигоса ½: "Ја никад нисам ни сумњао у наше момке. Оно јес пар пута сам онако кометарисао, али то је било критички, и само да их мотивишем. Па јел видите да је успело?"
А сви у глас: "За Канта не да знамо него га сваког петка увече читамо!"

x

pre 5 godina

“Vidite, svi mi u Kalinjingradu volimo Kanta. Ponosni smo što je iz našeg grada, ali ja sam saiguran da ovde većina ljudi nikada nije pročitala Kanta. Ni ja ga nikada nisam čitao. Uvek pomislim “čekaj da sad pročitam ovo, pa ću posle Kanta”.

Koji kralj...

x

pre 5 godina

“Vidite, svi mi u Kalinjingradu volimo Kanta. Ponosni smo što je iz našeg grada, ali ja sam saiguran da ovde većina ljudi nikada nije pročitala Kanta. Ni ja ga nikada nisam čitao. Uvek pomislim “čekaj da sad pročitam ovo, pa ću posle Kanta”.

Koji kralj...

D10S

pre 5 godina

Enklava je teritorija koje je obuhvaceno 100% tudjom teritorijom. Npr. Bec je balkanska Enklava u Austriji :D Kaljiningrad je eksklava, jer je odvojen od maticne teritorije, ali ima svoj izlaz na more.

nenad

pre 5 godina

@Od vasih muzicara cenim Emira Kusturicu i Gorana Bregovica“...Kad je to rekao, uprskao je sve ostalo, i obesmislio ceo intervju.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (volonter, 20. jun 2018 10:5
________________________
Kusturica je jedan od filmski najcitiranijig autora filma zadnje dve decenije proslog veka. Ko si ti da se "stidis" coveka koji je pokupio tolike nagrade i cije filmove i na Zapadu svrstavaju medju 200 najbljih svih vremena? Kakav mentalitet!

dokle?

pre 5 godina

@milos - kobajagi...

Moraš Miloše lažni više vežbati svoj srpski jezik. Ne kažemo "suci" nego sudije. A može ali tek ne bi ovde pisali "osobno" već pre "lično".

Te si mnogo nešto Mi loš. Jerbo je tako očito da si ti jedan hrvatijanac. A potrebu da si ipak srbijanac, makar i lažni, valjda imaš jer te izgledas koreni vuku...

Kontroverzni penzioner

pre 5 godina

kant je bio nemac.zato ga ovaj kiril i nije nesto citao.inace svugde u svetu ga citaju.
(toto, 20. jun 2018 11:19)

Evo, ja se kladim u 1000 € da ga ti lično nisi čitao, a i ako si slučajno čitao, nemaš pojma o čemu je čovek razglabao. Čuj, nije ga čitao zato što je bio Nemac!? Al' si ti neki filozof, Kant je za tebe mala maca!

znanje-imanje

pre 5 godina

Imamo mnogo sreće u žrebu kvalifikacijа
"Каква срећа баш је несрећа. То су све много јаки тимови а ми ионако ништа не вредимо".
Pobedu po pobedu napredujemo
"Илузија, све ће да упрскамо на крају ко и увек"
Vodimo na tabeli ali ne igramo baš nešto, a ni sa najboljim igračima
"Мењај тог Муслина бре, ем ништа не зна ем је лош чоек - а и уграђује се. Мењај!"
Igramo loše ali idemo na SP
"Куку - па шта ћемо сад? Тамо ће играти прави тимови а не ова боранија и раставиће нас. Какво понижење нас чека!"
Menjamo selektora i putem debitanta pa makar i diletanta - igramo sa najboljim igračima
"Ужас! Каква неправда према тренерчини а тек господској величини Муслина. И знајте - баш зато још већи блам је неминован!"
Žreb nam je opet naklonjen
"Јао каква група смрти. Па та Костарика, чувени чопор вукова, и ти Швајцарци скоро ко Немци - шта ћемо тек сад?"
Dobijamо Кostariku, Brazil traljav, vodimo u grupi
"Водимо? Па то је најгоре! Најизвеснији пут у амбис! Сад ће сви да запну, пропадосмо 100%"
Dobijamo Švajcarsku i idemo dalje

?@$!>&&#%#...

Шок. Жалобни хор црва у конфузији и паници цепа се на половине.
Грчова ½: "Ма сад је тек најгоре. Луда срећа - а боље да није. Сад ће тек сви да виде колико смо слаби!"
Љигоса ½: "Ја никад нисам ни сумњао у наше момке. Оно јес пар пута сам онако кометарисао, али то је било критички, и само да их мотивишем. Па јел видите да је успело?"
А сви у глас: "За Канта не да знамо него га сваког петка увече читамо!"

Јабучило

pre 5 godina

@ frodo

Због таквих као што си ти, Срби католици су постајали Хрвати. Надам се да знаш, Срби преко Дрине великом већином не говоре екавицом. И не чини глупост да богатство српског језика сужаваш на границе Србије.

Zemljoradnik

pre 5 godina

Bojim se da će nam na kraju opet suci biti krivi. Realno Švicarci su bolji i imaju igrace koji su motivirani da igraju protiv nasih, a ja cu osobno biti sretan ako bude i nerešeno.(Milos, 20. jun 2018 12:04)Dragi komsija, kod nas se kaze motivisani a ne motivirani.
(frodo, 20. jun 2018 12:49)
- Što da ne, možda Srbin poreklom iz Hrvatske. Ljudi pričaju kako su naučili kad su bili deca. Ne pada im na pamet da menjaju u ekavicu da bi nekom dokazali ko su. Nebitno je i promašili ste temu.

Mii

pre 5 godina

Nemam dilemu dobijamo Svajcarsku i dacemo najmanje dva, tri gola, jednostavno doslo je vreme za tako nesto. Imamo mnogo igraca za koje je vreme da daju gol, a itekako znaju. Mnogo je kandidata, Mitrovic, Tadic, Ljajic, Matic, Milivojevic, Sergej ( on bi mogao i dva bez dileme), Bane, Kostic, neko sa klupe, debitant... Ovo Kant, crvi, zanimljivo, ali nismo mi slucajno Orlovi! Idemooo Srbija!

volonter

pre 5 godina

#nenad
Ne volim Kusturicu i njegove raspojasane, galamdzijske “romale romali“ filmove. A ne volim ni to sto mu je svaka vlast dobra, iako je za narod ocigledno stetna. P.S. Ne volim ni Bregovica, i njegovu eksploataciju etno motiva ovog podneblja, koju potom plasira zapadu, kao i sklonost za “pozajmljivanjem“ muzickih ideja.

bravo kirile

pre 5 godina

“Kant je rekao da kada čovek sebe učini crvom ne sme da se žali kada neko stane na njega."

Ocigledno Kiril jako dobro poznaje Srbiju i Srbe.

frodo

pre 5 godina

Bojim se da će nam na kraju opet suci biti krivi. Realno Švicarci su bolji i imaju igrace koji su motivirani da igraju protiv nasih, a ja cu osobno biti sretan ako bude i nerešeno.
(Milos, 20. jun 2018 12:04)

Dragi komsija, kod nas se kaze motivisani a ne motivirani.

Јабучило

pre 5 godina

"Do 1946. godine kroz istoriju je povremeno bio ruski..." To "povremeno" znaci - 5 godina ruske okupacije tokom sedmogodisnjeg rata u 18.stoljecu.
(perfidna propaganda, 20. jun 2018 11:56)

А чије су то земље биле пре него што су дошли Тевтонци? Прочитај мало о систематском немчењу.

perfidna propaganda

pre 5 godina

"Do 1946. godine kroz istoriju je povremeno bio ruski..." To "povremeno" znaci - 5 godina ruske okupacije tokom sedmogodisnjeg rata u 18.stoljecu.

phoeb

pre 5 godina

Očekivati da će neko ko živi u Kalinjingradu čitati Kanta bilo bi kao da očekujemo da neko čita radove o neeuklidskoj geometriji zato što zivi u Novgorodu, gde je rođen Lobačevski. Kant je jako zahtevan filozof i ako se odlučite da čitate Kritiku čistog uma računajte da će vam to verovatno biti najkomplikovanija knjiga koju ste ikada čitali.

е свашта...

pre 5 godina

@ оће то

Енклава је у односну на ону територију којом је обухваћена. Ексклава је у односу на ону територију којој административно или политички припада.

Дакле, та област је и једно и друго.

Ganci

pre 5 godina

Prusi su Sloveni koje su germanizovali, to je slovenski oduvek grad
(Prusija, 20. jun 2018 13:17)


KAKVA BESMISLICA!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (neutralni felsh, 20. jun 2018 15:01)

Strucnjak uzmi pa procitaj "Kraljevstvo Slovena" od Mavra Orbinija, to je istorija pre berlinskog kongresa.

Milos

pre 5 godina

Bojim se da će nam na kraju opet suci biti krivi. Realno Švicarci su bolji i imaju igrace koji su motivirani da igraju protiv nasih, a ja cu osobno biti sretan ako bude i nerešeno.

dzo

pre 5 godina

Калињинградска област је екслава, не енклава.
(оће то, 20. jun 2018 10:57)

a eksklava i enklava su sinonimi

perfidna propaganda

pre 5 godina

А чије су то земље биле пре него што су дошли Тевтонци? Прочитај мало о систематском немчењу. (Јабучило)

Ruske sigurno nisu. Stari Prusi bili su balticki narod, poput Litvanaca i Letonaca. Pruska drzava je njihova tvorevina, a ne Tevtonskog Reda. Tevtonski Red je vladao Königsbergom relativno kratko (oko stoljeca). Tacno je da su Prusi potom germanizirani, ali se taj proces desio tek kasnije, nakon tevtonske vladavine i bio je spontan, ne nasilan. Uostalom, nemacka nacija je upravo tako i nastala. BTW, mnogo stoljeca ranije, ni Franci nisu bili "oroginalni Germani", nego Kelti. Mogla bi se pomenuti i Habsburska Monarhija. Njen "osnivacki etnos" nisu bili germanofoni Austrijanci, nego Slovenci (pocela se siriti iz Koruske). Tacno je da je (mnogo kasnije) germanizacija sprovodjena i (manje ili vise) nasilno. Ali, pocela je spontano. Mnogo nasilnija je bila helenizacija danasnje Grcke pod Teodosijem i njegovim nasledinicma, tokom 3 stoljeca (grcki jezik se bio odrzao kao jezik kulture visih slojeva rimskog drustva, a kao govorni jezik samo u kolonijama grckih trgovaca po Bliskom Istoku, dok su se u samoj danasnjoj Grcokj bili zadrzali samo neki dijalekti u najzabacenijim krajevima Peloponeza, inace se svuda govorio latinski). Manje je spontana bila i romanizacija Vlaha, a bogami i slavizacija raznih naroda koji se danas smatraju slavenskim, Rusa pre svih. Vazno je da ti iz sveg srca navijas za jedne, mrzis druge, a nemas pojma ko su ni prvi, ni drugi, ni koga sve previdjas.

Komša

pre 5 godina

@perfidna propaga
Granica između Slovena i Germana je Limes Sorabicus i početkom devetog veka je uspostavljena - na Labi.
Franačka država ju je uspostavila posle ratova sa Lužičkim Srbima (806. je poginuo Miliduh).
Prostor o kojem govorite je bio naseljen Slivenima i Baltičkim naeodima (koji su inače bliski Slivenima i dugo su bili jedno- baltoslovenski jezik je prajezik i nas i njih) .Prusi su poromci tih ljudi.
Od 9. veka dolazi do sistematskig uništavanja ,proterivanja i asimilivanja tog življa (bitka na Lomnici npr,Vendski ratovi koje je organizovao Bernard de Klervoa).
Kulminiralo je padom Arkone (Nikolt Bodrić je poslednji branilac slivenskog Atosa).
Poslednji otpor hrišćanskim osvajačima pružili su Litvanski staroverci koji su se održali do 13. veka a najveće kolektivno samoubistvou istoriji (mnogo veće od Masade) označilo je kraj paganske Evrope i pobedu germanskih hrišćana (Liitvance su napadali poljski Tevtonci).
Nemci ne negiraju te istorijske činjenice,naprotiv i danas možete obići rekonsteuisane slivenske gorodove,možete bez problema peonaći podatak da se do 16. veka u berlinskoj skupštini pričalo Lužičkosrpski pa ne vidim razlog da ih bilo ko "brani" neistinama.
To je istorija.

артиљерац

pre 5 godina

@ neutralni felsh Пруска=Bo-russia Јел ти сад мало јасније?Јесу ли ти мало
јаснија пруска презимена Новотни,Голоб(Голуб),Крупински?То што ТИ нешто не знаш,ниси с тим упознат,не значи да није тако.

pomoz'bog

pre 5 godina

da,citao sam kanta i mogu reci,sto se tice ove ekipe iz svice slobodno spavajte mirno,ako neko treba da ima nocne more to su onda sigurno oni;)

Judge Dredd

pre 5 godina

Prusi su Sloveni koje su germanizovali, to je slovenski oduvek grad
(Prusija, 20. jun 2018 13:17) # Link komentara

Ne lupetaj, Prusi su balticko pleme koje je Tevtonski red (Deutscher Orden) pokorio i kristijanizovao u srednjem veku, a kasnije su ih asimilovali nemacki doseljenici.

nevski

pre 5 godina

@perfidna propaganda....
malo da se bavimo istorijom,ne histo(e)rijom....Prusi,ok,bili su balticki narod,poput Esta,i ostalih.....veoma,ali veoma izmesani sa Slovenima...to je neosporna cinjenica...germanizovani,ok,jasno,ali,ispadose tevtonski vitezovi male mace.....a,ko su i koliko su krvolocni bili,moze se naci u starim Ruskim hronikama, Velikog Novgoroda i Pskova...krvoloci par ekselans,ali sveti knez Aleksandar Nevski je resio tu posast...Dalje,Franci nikako nisu bili Kelti,vec jedno u nizu germanskih plemena diferenciranih jasno uoci same Seobe Naroda...svakako nisu to danasnji Germani,ali,germani jesu...Habzburzi....izvorno germanska porodica,sa Koruskom imaju taman toliko veze zato sto su njihovi posedi pretezno bili tamo,Slovenci bili nisu,ali nikako...Teodosije,cudi me da niste napisali Diodizije....to bi bilo po vatikanskoj nomenklaturi.... Pobogu,covek je bio poslednji vladar Rimskog Carstva pre podele na Istocno i Zapadno Rimsko Carstvo...umro je 395 godine,to svakako nije treci vek...dalje nisam citao,morao sam reagovati :)

Xobotnica

pre 5 godina

Често се одушевим коментарима-колико су људи потковани информацијама, овај пут из историје. Колико образованих људи, нажалост то нам не помаже да скинемо беду са врата.

Нејасно

pre 5 godina

(perfidna propaganda, 20. jun 2018 17:03)

Да ли ви то ширите перфидну пропаганду или неко други?

dominus

pre 5 godina

znanje-imanje
To je taj naš gubitnički i samopotcenjivački mentalitet. Mada, to smo naučeni najviše u novije doba. Nismo takvi bili kroz istoriju. Da jesmo, ne bi opstali toliko vremena. Mi kao narod, nismo svesni koliko smo veliki - a ne jadni i mizerni kako sebe doživljavamo.

neutralni felsh

артиљерац ti je u ovom slučaju objasnio - nema ljutnje. Mnogo toga tu još ima.

Komša

pre 5 godina

@perfidna propaganda
Još jedna sitnica ti je promakla - Peloponez.Tačno je to što pišeš u vezi Grka i Teodosija samo izgleda da si ispustio suštinu kada je to podneblje u pitanju.
Romejsko carstvo nije grčko,nego rimsko.Grčke dinastije dolaze na vlast tek u 7. veku i tada nameću svoj jezik građanima romejskog carstva (tzv.Vizantije) a Peloponežani su govorili slivenskim jezikom sve do 10. veka (slivenska plemena koja su taj peostor naselila pre dolaska grčkih dinastija na vlast).
I Teodosije.Pa njemu su prvo Grci bili na udaru.Preko Teofila patrijarha je udario na grčke mnogobožce,zapaljena je Aleksandrijska biblioteka baš zbog Grka Apiona ,čija dela su podrivala stari zavet a time i temelje hrišćanstva.
Posle Grka,na udaru sledećeg pateijarha Kirila (sestrića Teofilovog) su se našli Jevreju (od tada još počinje progon) i učeni ljudi.Najpoznatiji zločin tog doba je brutalno ubistvo žene naučnice - Hipatije.
Kirilov čovek,Petar Čitač sa masom hrišćana ju je oteo iz kočije,odvukao pred crkvu i masakrirao.
Zanimljivo je da je i prilikom formiranja moderne grčke nacije došlo do sudara Romeja i Helena.Deo crkve i Grka proteranih iz Turske odbijali su vezu sa antickom Grčkom i zagovarali kontinuitet sa Romejskim carstvom a sami su se izjašnjavali kao Romeji.
Pobedila je helenska struja.

znanje-imanje

pre 5 godina

@Komša @nevski - visok nivo dajete, nesvojstven blogovima svim, a tek fudbalskim...
Lično već više godina sameravam te informacije koje ste ovde izneli sa kritikom prihvaćenih hronologija ruskog matematičara Anatolija Fomenka. (Kod nas u prevodima Ace Lipkovskog) I baš neke nelogičnosti rane vizantijske istorije, večite dileme oko romansko/helensko, sloveni-germani, seobe je bilo/nije itd. dobijaju tamo sasvim nova viđenja... Ingeniozno rešenje da je Mračni Srednji Vek tako Mračan jer ga - nije ni bilo! Ako se samo pogleda kako su boljševici krojili tako nedavnu istoriju šta reći o ovoj nastaloj u XVI veku u Vatikanu. Fomenko je zasniva na fizici, astronomiji, teoriji verovatnoće i svemu takvom - naučnom i proverljivom.

Komša

pre 5 godina

@jadsf
Ma naravni sa nema.Nego je priča otišla predaleko jer čovek u komentarima aludira mal te ne na istorijsko pravo Nemaca na to mesto.
I otkotrljala se priča do Prusa.@znanje imanje je u pravu - otišli smo predaleko pokušavajući nekima kojima je,eto bilo važno samo da zapljunu Ruse malo (a možda i istroluje rusofile) koliko je uopšte besmislena rasprava kome su te teritorije pripadale.Ko pita kome je pripadao Berlin?
Vreme kojeg smo se dotakli (preterali) sigueno nema veze sa Rusima jer Rusi kao savez (vjatići ,krivići,varjazi,severani...) nastaju tek negde u to vreme.
Ako ćemo baš u "sitna crevca" Romanivi su najverovatnije pruskog porekla (izbegli u Rusiju zbog Tevtonaca) pa eto možemo "na mišiće" da ih povežemo.
Mada je ,generalno gledano to istoeijski balto- slivenski prostor (od Labe na istok).

Milos

pre 5 godina

Bojim se da će nam na kraju opet suci biti krivi. Realno Švicarci su bolji i imaju igrace koji su motivirani da igraju protiv nasih, a ja cu osobno biti sretan ako bude i nerešeno.

perfidna propaganda

pre 5 godina

"Do 1946. godine kroz istoriju je povremeno bio ruski..." To "povremeno" znaci - 5 godina ruske okupacije tokom sedmogodisnjeg rata u 18.stoljecu.

dzo

pre 5 godina

Калињинградска област је екслава, не енклава.
(оће то, 20. jun 2018 10:57)

a eksklava i enklava su sinonimi

nenad

pre 5 godina

@Od vasih muzicara cenim Emira Kusturicu i Gorana Bregovica“...Kad je to rekao, uprskao je sve ostalo, i obesmislio ceo intervju.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (volonter, 20. jun 2018 10:5
________________________
Kusturica je jedan od filmski najcitiranijig autora filma zadnje dve decenije proslog veka. Ko si ti da se "stidis" coveka koji je pokupio tolike nagrade i cije filmove i na Zapadu svrstavaju medju 200 najbljih svih vremena? Kakav mentalitet!

dokle?

pre 5 godina

@milos - kobajagi...

Moraš Miloše lažni više vežbati svoj srpski jezik. Ne kažemo "suci" nego sudije. A može ali tek ne bi ovde pisali "osobno" već pre "lično".

Te si mnogo nešto Mi loš. Jerbo je tako očito da si ti jedan hrvatijanac. A potrebu da si ipak srbijanac, makar i lažni, valjda imaš jer te izgledas koreni vuku...

frodo

pre 5 godina

Bojim se da će nam na kraju opet suci biti krivi. Realno Švicarci su bolji i imaju igrace koji su motivirani da igraju protiv nasih, a ja cu osobno biti sretan ako bude i nerešeno.
(Milos, 20. jun 2018 12:04)

Dragi komsija, kod nas se kaze motivisani a ne motivirani.

volonter

pre 5 godina

#nenad
Ne volim Kusturicu i njegove raspojasane, galamdzijske “romale romali“ filmove. A ne volim ni to sto mu je svaka vlast dobra, iako je za narod ocigledno stetna. P.S. Ne volim ni Bregovica, i njegovu eksploataciju etno motiva ovog podneblja, koju potom plasira zapadu, kao i sklonost za “pozajmljivanjem“ muzickih ideja.

znanje-imanje

pre 5 godina

Imamo mnogo sreće u žrebu kvalifikacijа
"Каква срећа баш је несрећа. То су све много јаки тимови а ми ионако ништа не вредимо".
Pobedu po pobedu napredujemo
"Илузија, све ће да упрскамо на крају ко и увек"
Vodimo na tabeli ali ne igramo baš nešto, a ni sa najboljim igračima
"Мењај тог Муслина бре, ем ништа не зна ем је лош чоек - а и уграђује се. Мењај!"
Igramo loše ali idemo na SP
"Куку - па шта ћемо сад? Тамо ће играти прави тимови а не ова боранија и раставиће нас. Какво понижење нас чека!"
Menjamo selektora i putem debitanta pa makar i diletanta - igramo sa najboljim igračima
"Ужас! Каква неправда према тренерчини а тек господској величини Муслина. И знајте - баш зато још већи блам је неминован!"
Žreb nam je opet naklonjen
"Јао каква група смрти. Па та Костарика, чувени чопор вукова, и ти Швајцарци скоро ко Немци - шта ћемо тек сад?"
Dobijamо Кostariku, Brazil traljav, vodimo u grupi
"Водимо? Па то је најгоре! Најизвеснији пут у амбис! Сад ће сви да запну, пропадосмо 100%"
Dobijamo Švajcarsku i idemo dalje

?@$!>&&#%#...

Шок. Жалобни хор црва у конфузији и паници цепа се на половине.
Грчова ½: "Ма сад је тек најгоре. Луда срећа - а боље да није. Сад ће тек сви да виде колико смо слаби!"
Љигоса ½: "Ја никад нисам ни сумњао у наше момке. Оно јес пар пута сам онако кометарисао, али то је било критички, и само да их мотивишем. Па јел видите да је успело?"
А сви у глас: "За Канта не да знамо него га сваког петка увече читамо!"

Zemljoradnik

pre 5 godina

Bojim se da će nam na kraju opet suci biti krivi. Realno Švicarci su bolji i imaju igrace koji su motivirani da igraju protiv nasih, a ja cu osobno biti sretan ako bude i nerešeno.(Milos, 20. jun 2018 12:04)Dragi komsija, kod nas se kaze motivisani a ne motivirani.
(frodo, 20. jun 2018 12:49)
- Što da ne, možda Srbin poreklom iz Hrvatske. Ljudi pričaju kako su naučili kad su bili deca. Ne pada im na pamet da menjaju u ekavicu da bi nekom dokazali ko su. Nebitno je i promašili ste temu.

perfidna propaganda

pre 5 godina

А чије су то земље биле пре него што су дошли Тевтонци? Прочитај мало о систематском немчењу. (Јабучило)

Ruske sigurno nisu. Stari Prusi bili su balticki narod, poput Litvanaca i Letonaca. Pruska drzava je njihova tvorevina, a ne Tevtonskog Reda. Tevtonski Red je vladao Königsbergom relativno kratko (oko stoljeca). Tacno je da su Prusi potom germanizirani, ali se taj proces desio tek kasnije, nakon tevtonske vladavine i bio je spontan, ne nasilan. Uostalom, nemacka nacija je upravo tako i nastala. BTW, mnogo stoljeca ranije, ni Franci nisu bili "oroginalni Germani", nego Kelti. Mogla bi se pomenuti i Habsburska Monarhija. Njen "osnivacki etnos" nisu bili germanofoni Austrijanci, nego Slovenci (pocela se siriti iz Koruske). Tacno je da je (mnogo kasnije) germanizacija sprovodjena i (manje ili vise) nasilno. Ali, pocela je spontano. Mnogo nasilnija je bila helenizacija danasnje Grcke pod Teodosijem i njegovim nasledinicma, tokom 3 stoljeca (grcki jezik se bio odrzao kao jezik kulture visih slojeva rimskog drustva, a kao govorni jezik samo u kolonijama grckih trgovaca po Bliskom Istoku, dok su se u samoj danasnjoj Grcokj bili zadrzali samo neki dijalekti u najzabacenijim krajevima Peloponeza, inace se svuda govorio latinski). Manje je spontana bila i romanizacija Vlaha, a bogami i slavizacija raznih naroda koji se danas smatraju slavenskim, Rusa pre svih. Vazno je da ti iz sveg srca navijas za jedne, mrzis druge, a nemas pojma ko su ni prvi, ni drugi, ni koga sve previdjas.

Kontroverzni penzioner

pre 5 godina

kant je bio nemac.zato ga ovaj kiril i nije nesto citao.inace svugde u svetu ga citaju.
(toto, 20. jun 2018 11:19)

Evo, ja se kladim u 1000 € da ga ti lično nisi čitao, a i ako si slučajno čitao, nemaš pojma o čemu je čovek razglabao. Čuj, nije ga čitao zato što je bio Nemac!? Al' si ti neki filozof, Kant je za tebe mala maca!

Ganci

pre 5 godina

Prusi su Sloveni koje su germanizovali, to je slovenski oduvek grad
(Prusija, 20. jun 2018 13:17)


KAKVA BESMISLICA!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (neutralni felsh, 20. jun 2018 15:01)

Strucnjak uzmi pa procitaj "Kraljevstvo Slovena" od Mavra Orbinija, to je istorija pre berlinskog kongresa.

Јабучило

pre 5 godina

@ frodo

Због таквих као што си ти, Срби католици су постајали Хрвати. Надам се да знаш, Срби преко Дрине великом већином не говоре екавицом. И не чини глупост да богатство српског језика сужаваш на границе Србије.

D10S

pre 5 godina

Enklava je teritorija koje je obuhvaceno 100% tudjom teritorijom. Npr. Bec je balkanska Enklava u Austriji :D Kaljiningrad je eksklava, jer je odvojen od maticne teritorije, ali ima svoj izlaz na more.

Јабучило

pre 5 godina

"Do 1946. godine kroz istoriju je povremeno bio ruski..." To "povremeno" znaci - 5 godina ruske okupacije tokom sedmogodisnjeg rata u 18.stoljecu.
(perfidna propaganda, 20. jun 2018 11:56)

А чије су то земље биле пре него што су дошли Тевтонци? Прочитај мало о систематском немчењу.

Judge Dredd

pre 5 godina

Prusi su Sloveni koje su germanizovali, to je slovenski oduvek grad
(Prusija, 20. jun 2018 13:17) # Link komentara

Ne lupetaj, Prusi su balticko pleme koje je Tevtonski red (Deutscher Orden) pokorio i kristijanizovao u srednjem veku, a kasnije su ih asimilovali nemacki doseljenici.

артиљерац

pre 5 godina

@ neutralni felsh Пруска=Bo-russia Јел ти сад мало јасније?Јесу ли ти мало
јаснија пруска презимена Новотни,Голоб(Голуб),Крупински?То што ТИ нешто не знаш,ниси с тим упознат,не значи да није тако.

Mii

pre 5 godina

Nemam dilemu dobijamo Svajcarsku i dacemo najmanje dva, tri gola, jednostavno doslo je vreme za tako nesto. Imamo mnogo igraca za koje je vreme da daju gol, a itekako znaju. Mnogo je kandidata, Mitrovic, Tadic, Ljajic, Matic, Milivojevic, Sergej ( on bi mogao i dva bez dileme), Bane, Kostic, neko sa klupe, debitant... Ovo Kant, crvi, zanimljivo, ali nismo mi slucajno Orlovi! Idemooo Srbija!

x

pre 5 godina

“Vidite, svi mi u Kalinjingradu volimo Kanta. Ponosni smo što je iz našeg grada, ali ja sam saiguran da ovde većina ljudi nikada nije pročitala Kanta. Ni ja ga nikada nisam čitao. Uvek pomislim “čekaj da sad pročitam ovo, pa ću posle Kanta”.

Koji kralj...

е свашта...

pre 5 godina

@ оће то

Енклава је у односну на ону територију којом је обухваћена. Ексклава је у односу на ону територију којој административно или политички припада.

Дакле, та област је и једно и друго.

Нејасно

pre 5 godina

(perfidna propaganda, 20. jun 2018 17:03)

Да ли ви то ширите перфидну пропаганду или неко други?

pomoz'bog

pre 5 godina

da,citao sam kanta i mogu reci,sto se tice ove ekipe iz svice slobodno spavajte mirno,ako neko treba da ima nocne more to su onda sigurno oni;)

phoeb

pre 5 godina

Očekivati da će neko ko živi u Kalinjingradu čitati Kanta bilo bi kao da očekujemo da neko čita radove o neeuklidskoj geometriji zato što zivi u Novgorodu, gde je rođen Lobačevski. Kant je jako zahtevan filozof i ako se odlučite da čitate Kritiku čistog uma računajte da će vam to verovatno biti najkomplikovanija knjiga koju ste ikada čitali.

bravo kirile

pre 5 godina

“Kant je rekao da kada čovek sebe učini crvom ne sme da se žali kada neko stane na njega."

Ocigledno Kiril jako dobro poznaje Srbiju i Srbe.

dominus

pre 5 godina

znanje-imanje
To je taj naš gubitnički i samopotcenjivački mentalitet. Mada, to smo naučeni najviše u novije doba. Nismo takvi bili kroz istoriju. Da jesmo, ne bi opstali toliko vremena. Mi kao narod, nismo svesni koliko smo veliki - a ne jadni i mizerni kako sebe doživljavamo.

neutralni felsh

артиљерац ti je u ovom slučaju objasnio - nema ljutnje. Mnogo toga tu još ima.

Komša

pre 5 godina

@perfidna propaga
Granica između Slovena i Germana je Limes Sorabicus i početkom devetog veka je uspostavljena - na Labi.
Franačka država ju je uspostavila posle ratova sa Lužičkim Srbima (806. je poginuo Miliduh).
Prostor o kojem govorite je bio naseljen Slivenima i Baltičkim naeodima (koji su inače bliski Slivenima i dugo su bili jedno- baltoslovenski jezik je prajezik i nas i njih) .Prusi su poromci tih ljudi.
Od 9. veka dolazi do sistematskig uništavanja ,proterivanja i asimilivanja tog življa (bitka na Lomnici npr,Vendski ratovi koje je organizovao Bernard de Klervoa).
Kulminiralo je padom Arkone (Nikolt Bodrić je poslednji branilac slivenskog Atosa).
Poslednji otpor hrišćanskim osvajačima pružili su Litvanski staroverci koji su se održali do 13. veka a najveće kolektivno samoubistvou istoriji (mnogo veće od Masade) označilo je kraj paganske Evrope i pobedu germanskih hrišćana (Liitvance su napadali poljski Tevtonci).
Nemci ne negiraju te istorijske činjenice,naprotiv i danas možete obići rekonsteuisane slivenske gorodove,možete bez problema peonaći podatak da se do 16. veka u berlinskoj skupštini pričalo Lužičkosrpski pa ne vidim razlog da ih bilo ko "brani" neistinama.
To je istorija.

nevski

pre 5 godina

@perfidna propaganda....
malo da se bavimo istorijom,ne histo(e)rijom....Prusi,ok,bili su balticki narod,poput Esta,i ostalih.....veoma,ali veoma izmesani sa Slovenima...to je neosporna cinjenica...germanizovani,ok,jasno,ali,ispadose tevtonski vitezovi male mace.....a,ko su i koliko su krvolocni bili,moze se naci u starim Ruskim hronikama, Velikog Novgoroda i Pskova...krvoloci par ekselans,ali sveti knez Aleksandar Nevski je resio tu posast...Dalje,Franci nikako nisu bili Kelti,vec jedno u nizu germanskih plemena diferenciranih jasno uoci same Seobe Naroda...svakako nisu to danasnji Germani,ali,germani jesu...Habzburzi....izvorno germanska porodica,sa Koruskom imaju taman toliko veze zato sto su njihovi posedi pretezno bili tamo,Slovenci bili nisu,ali nikako...Teodosije,cudi me da niste napisali Diodizije....to bi bilo po vatikanskoj nomenklaturi.... Pobogu,covek je bio poslednji vladar Rimskog Carstva pre podele na Istocno i Zapadno Rimsko Carstvo...umro je 395 godine,to svakako nije treci vek...dalje nisam citao,morao sam reagovati :)

Komša

pre 5 godina

@perfidna propaganda
Još jedna sitnica ti je promakla - Peloponez.Tačno je to što pišeš u vezi Grka i Teodosija samo izgleda da si ispustio suštinu kada je to podneblje u pitanju.
Romejsko carstvo nije grčko,nego rimsko.Grčke dinastije dolaze na vlast tek u 7. veku i tada nameću svoj jezik građanima romejskog carstva (tzv.Vizantije) a Peloponežani su govorili slivenskim jezikom sve do 10. veka (slivenska plemena koja su taj peostor naselila pre dolaska grčkih dinastija na vlast).
I Teodosije.Pa njemu su prvo Grci bili na udaru.Preko Teofila patrijarha je udario na grčke mnogobožce,zapaljena je Aleksandrijska biblioteka baš zbog Grka Apiona ,čija dela su podrivala stari zavet a time i temelje hrišćanstva.
Posle Grka,na udaru sledećeg pateijarha Kirila (sestrića Teofilovog) su se našli Jevreju (od tada još počinje progon) i učeni ljudi.Najpoznatiji zločin tog doba je brutalno ubistvo žene naučnice - Hipatije.
Kirilov čovek,Petar Čitač sa masom hrišćana ju je oteo iz kočije,odvukao pred crkvu i masakrirao.
Zanimljivo je da je i prilikom formiranja moderne grčke nacije došlo do sudara Romeja i Helena.Deo crkve i Grka proteranih iz Turske odbijali su vezu sa antickom Grčkom i zagovarali kontinuitet sa Romejskim carstvom a sami su se izjašnjavali kao Romeji.
Pobedila je helenska struja.

Xobotnica

pre 5 godina

Често се одушевим коментарима-колико су људи потковани информацијама, овај пут из историје. Колико образованих људи, нажалост то нам не помаже да скинемо беду са врата.

Komša

pre 5 godina

@jadsf
Ma naravni sa nema.Nego je priča otišla predaleko jer čovek u komentarima aludira mal te ne na istorijsko pravo Nemaca na to mesto.
I otkotrljala se priča do Prusa.@znanje imanje je u pravu - otišli smo predaleko pokušavajući nekima kojima je,eto bilo važno samo da zapljunu Ruse malo (a možda i istroluje rusofile) koliko je uopšte besmislena rasprava kome su te teritorije pripadale.Ko pita kome je pripadao Berlin?
Vreme kojeg smo se dotakli (preterali) sigueno nema veze sa Rusima jer Rusi kao savez (vjatići ,krivići,varjazi,severani...) nastaju tek negde u to vreme.
Ako ćemo baš u "sitna crevca" Romanivi su najverovatnije pruskog porekla (izbegli u Rusiju zbog Tevtonaca) pa eto možemo "na mišiće" da ih povežemo.
Mada je ,generalno gledano to istoeijski balto- slivenski prostor (od Labe na istok).

znanje-imanje

pre 5 godina

@Komša @nevski - visok nivo dajete, nesvojstven blogovima svim, a tek fudbalskim...
Lično već više godina sameravam te informacije koje ste ovde izneli sa kritikom prihvaćenih hronologija ruskog matematičara Anatolija Fomenka. (Kod nas u prevodima Ace Lipkovskog) I baš neke nelogičnosti rane vizantijske istorije, večite dileme oko romansko/helensko, sloveni-germani, seobe je bilo/nije itd. dobijaju tamo sasvim nova viđenja... Ingeniozno rešenje da je Mračni Srednji Vek tako Mračan jer ga - nije ni bilo! Ako se samo pogleda kako su boljševici krojili tako nedavnu istoriju šta reći o ovoj nastaloj u XVI veku u Vatikanu. Fomenko je zasniva na fizici, astronomiji, teoriji verovatnoće i svemu takvom - naučnom i proverljivom.