Nova vest
Tenis

Subota, 10.06.2023.

08:00

Rud pred finale sa Đokovićem objasnio šta je najvažnije

Norveški teniser Kasper Rud očekuje izuzetno težak meč protiv Novaka Đokovića u finalu Rolan Garosa.

Izvor: MT

Autor: MT

Rud pred finale sa Đokovićem objasnio šta je najvažnije
EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Nakon što je srpski as izbacio Karlosa Alkarasa sa 3-1 u setovima, Rud je deklasirao Zvereva sa 6:3, 6:4, 6:0.

Rud, četvrti igrač sveta, na poslednjih pet Grend slemova ima tri finala, što je izvanredan uspeh.

“Biće izuzetno teško, a ništa manje i zbog činjenice da igra za osvajanje svog 23. Grend slem trofeja u karijeri. Sa druge strane, ja igram za osvajanje svog prvog (osmeh) i biće mi najvažnije da igram bez pritiska, da uživam u prilici i nastojim da budem što je moguće bolji. To je bila moja namera i prošle godine ovde – ali se cilj nije ostvario, i nastojaću da pre svega sebi dokažem da sam naučio nešto i iz te prilike, ali i svih sličnih. Sjajno je biti ponovo u toj poziciji, i na početku turnira nisam naročito verovao da ću doći do finala. Išao sam meč po meč, dizao nivo igre – a izazov koji me očekuje u nedelju će biti najveći u godini – i shodno tome ću biti pozvan da odigram svoj najbolji tenis u ovoj sezoni protiv Novaka”, rekao je Rud.

Rud, koji u međusobnom skoru gubi od Novaka 4-0, kaže da nije gledao čitav meč Đokovića i Alkarasa.

"Nisam gledao meč u celosti, već samo neke njegove delove. Karlos je imao veliku nesreću da mu se dese problemi sa grčevima u meču koji je obećavao da bude dugačak i neizvesan. Novak je sjajno odigrao ovaj turnir, i dobro je poznato da podiže nivo igre na Grend slemovima – tako da će izazov u nedelju biti ogroman. Nisam ga ranije pobeđivao, i zbog toga ću morati da koncipiram drugačiji plan igre i odigram najbolji meč u životu kako bih napokon uspeo da budem bolji od njega. Ono što je najvažnije je da pritom ne osetim pritisak – što sam uspeo da uradim tokom današnjeg meča sa Sašom; nisam mislio previše, nisam pokazivao previše emocija, ostao sam u svojoj 'zoni+ – i voleo bih da održim taj stav i tokom nedeljnog finala", ističe Rud.

Medije je interesovalo da Rud detaljnije objasni stanje "bez pritiska" i kako se priprema da to i sprovede.

"Pre svega, ne želim da razmišljam na način da moram da pobedim u tom meču. Jasno je da na početku turnira taj stav preovlađuje, a sada – pred finale – najvažnije je da se osećam zadovoljnim što sam ostvario dve sjajne takmičarske nedelje i da budem spreman da odigram najbolje što mogu. Ponekad igrate svoj najbolji tenis kada uključite 'autopilota', i neke od svojih najboljih nastupa pamtim po tome što sam se osećao manje-više kao na treningu, lepršav i neopterećene glave, opušten do te mere da mogu da igram slobodno i jako. Nastojaću da postignem to stanje i u velikom finalu. Igračima se često dešava da se opterete time što im se učini da su 'blizu pobede' i postaju tenzični. Bojim se da je upravo to što se danas desilo Karlosu – ali kad vam se desi da previše razmišljate i stvarate sebi pritisak – zaboravite da dišete na pravi način, da prejako doživljavate zbivanja na terenu… Spremiću se za dugi, maratonski meč u kome ću igrati poen za poenom – pa da vidimo kako ću proći", naglašava on.

Finale Rolan Garosa na programu je u nedelju od 15.00 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve