Nova vest
Tenis

Petak, 09.06.2023.

20:05

Đoković dobio pitanje o zvižducima: Ne zanima me

Srpski teniser Novak Đoković Novak Đoković govori na konferenciji za medije posle plasmana u finale Rolan Garosa.

Izvor: MT

Autor: MT

Đoković dobio pitanje o zvižducima: Ne zanima me
EPA-EFE/YOAN VALAT

On je savladao Karlosa Alkarasa sa 6:3, 5:7, 6:1, 6:1 i tako obezbedio svoj sedmi meč za trofej u Bulonjskoj šumi.

Pročitajte još Alkaras otkrio šta mu se desilo

"Rekao sam mu već da će osvojiti Rolan Garos više puta. Neverovatan igrač, ima toliko kvaliteta. Dinamičan, snažan, kompletan. Ima osvojen Grend slem, najmlađi je broj jedan u istoriji. Ne baš najbolji način da se završi meč danas. Igrao je do poslednjeg poena. Šteta za publiku, za njega zbog važnosti meča. Meč je bio pun inenziteta u prva dva seta. Veoma težak fizički. Želim mu oporavak i da će se vratiti jak", rekao je Novak.

Publika mu je opet u nekoliko navrata zviždala.

"Ne zanima me, nije ni prvi ni poslednji put. Samo je bitno da nastavim da pobeđujem", dodao je Novak.

"Prva dva seta su bila jakog intenziteta. Početak trećeg je bio ključan, da izdržim. Desilo se nešto neočekivano, da oseća grčeve. od tog trenutka je bio drugačiji meč. Samo sam hteo da ga nateram da igra, nije mogao da se kreće kao u prva dva seta. Nije dobro za publiku ali tako je kako je. Ne mislim da je iskustvo može da bude odlučujući faktor, može da pomogne da korigujete emocije i snagu, ali ne možete da dobijete meč zbog toga. Morate da izađete sa pravim planom i da ga sprovedete u delo. Bio je to veoma visok nivo. Srećan sam što što je istorija na crti u svkaom meču. Fizički sam se mučio. Nisam mogao da odigram dobar gem na 6:5. Napravio je brejk sa nulom. Otišao sam do svlačionice i toaleta i probao da se restartujem. Poslednja dva poena drugog gema trećeg seta bili su početak nečeg novo. Video sam da radi nešto sa rukom, a onda sam video da se muči sa nogom".

"Ponosan sam na uspehe. Cilj mi je bio da na Rolan Garosu bude vrhunac moje sezone na šljaci. Stavio sam u idealnu poziciju da osvojim Grend slem. To me i dalje vodi u karijeri. Rekordi su na crti. Ne mogu da tražim više od toga. Mislim o narednom rivalu, već znam šta treba da radim sa svojim timom."

Da li bi ponovo mogao da napadne kalendarski Slem?

"Kalendarski slem je još daleko. Možda neće biti tako daleko ako osvojim titulu u nedelju. Znam osećaj, imao sam ovakav osećaj mnogo puta. Znam kako da sredim emocije protivn nekog ko je već igrao u finalu. Moram da se oporavim i pripremim za dugu bitku. Ako pobedim, hajdemo da pričamo o istoriji."

Novak ima samo reči hvale za Karlosa.

"Karlos je sjajan momak, na mestu. Sve što radi uvek odaje poštovanje prema svojim rivalima, u ovom slučaju prema meni. Zaslužio je aplauz na borbi i odluci da igra do kraja. Evidentno je imao problema fizičkih. Borio se da dobije gem. Ostao je uzdignute glave do kraja. Zrela odluka za mladog momka i to govori o njemu i ljudima koji ga okružuju. Ferero ima veliki uticaj, dobro poznaje taj osećaj na terenu. Nažalost i za publiku i njega desilo se to što se desilo. Na vrhunskom nivou su takve stvari moguće kada se igra tim intenzitetom. Obojica smo imali pad posle drugog seta. Morao sam da se osvežim, presvuče. Prva dva gema su bila neizvesna i onda se videlo da se nešto dogodilo. Drugačiji meč od tog trenutka. Morao sam da budem usredređen do kraja. Kada se to dogodilo, gledao sam kako se kreće, šta se događa. Bitno je bilo da se 'otcepim' i napravim rezultatsku razliku. Srećan i ponosan sam na veliki uspeh."

Da li bi navijao za Alkarasa?

Ne znam, iskreno, nemam pojma. U ovom trenutku navijam samo za sebe. I za naše tenisere. Ni za koga više. Videću kad završim karijeru"

Uoči susreta Alkaras je bio favorit.

"Jeste bio favorit, to sam rekao i pre turnira. Nije čudno, neočekivano. Možda je ta velika želja, pritisak, koji je osetio, da bude protiv mene i nekoga koji je napravio istoriju budem on favorit. Igrama koje je pokazao u toku pet mečeva je stvarno bio favorit. I da ima bolje rezultate na šljaci pre Rolan Garosa, prvi je na svetu. Prihvatio sam tu ulogu. Za promenu je bilo oslobađajuće za mene, olakšavajuće"

Potencijalni rivali u finalu su mu Saša Zverev i Kasper Rud.

"Ne želim previše da opterećujem sebe, šta bi bilo kad bi bilo. Znam šta mi je činiti, kako da pristupim pripremi. Imaću prekoputa mreže igrača koji nikad nije osvojio GS titulu. Zverev se vraća u prepoznatljivu formu, znamo šta se desilo prošle godine. Nažalost se povredio, nije se takmičio šest meseci. Zaista za svaku pohvalu kako se vratio. Na drugom GS u godini stigao do polufinala. Ima prodorniji servis, solidniji bekhend, dobro se kreće za svoju visinu. Nismo igrali u poslednje vreme. Rud je prošlogodišnji finalista, specijalista za šljaku. Sama činjenica da je već igrao u finalu RG dovoljno govori o njegovom kvalitetu. izvukao je dosta pouka iz tog finala. Biće čvršći i više će verovati da može da osvoji titulu. Bitno mi je da se oporavim i telo dovedem u najbolje stanje kako bih bio spreman na pet setova eventualno".

Novaku je bilo drago kada mu je kao mladom pružena podrčka i lepe reči.

"Ne mogu da pričam u ime drugi sportista i tenisera. Cenio sam kada sam bio mlad kada me neko od vodećih tenisera pohvali ili savetuje, ispruži ruku prijateljsku i mentorsku. Bilo je igrača koji su to radili, možda nisu bili najbolji, u vrhu... Trudim se da za te mlade igrače budem tu, da ih poštujem, to je osnova svega. To je izraz ljudskosti... A onda i da im pružim podršku, kada je teško, kada se saosećam jer sam i ja prolazio kroz to kao mlad. Emocije i te kako mogu da utiču na telo. Grčevi su mogući. Nisam ih imao duže vreme, ali sam pre kuburio. Alkaras se lepo ponaša, nasmejan je, ima sjajan karakter, tim ljudi oko sebe. Što se tiče tenisa i kvaliteta, fantastičan igrač. Ako mi neko ne da jak razlog da odreagujem na negativan način ja to nikada neću uraditi. Zašto bih to uradio? Bio sam u istim situacijama, mogu da ih razumem. Rivali smo, želim da pobedim... Ali, Bože moj... Kada si mlad, osećaš da si prihvaćen to je lep osećaj. To sam priželjkivao kao mlad", zaključio je Novak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve