Nova vest
Tenis

Četvrtak, 25.05.2023.

14:50

Ko je Aleksandar Kovačević?

Srpski teniser Novak Đoković dobio je prvog rivala na Rolan Garosu.

Izvor: DP

Autor: DP

Ko je Aleksandar Kovačević?
Foto: Profimedia

Đoković će u Parizu jurišati na 23. grend slem titulu i novo ispisivanje istorije, a na tom putu prva prepreka će mu biti američki teniser Aleksandar Kovačević.

Amerikanac je trenutno 114. teniser sveta, ima 24 godine i profesionalac je od 2021. godine.

Visok je 183 centimetra, igra desnom rukom, a najbolji rejking imao je u martu ove godine kada je bio 107. na ATP listi.

U karijeri je osvojio titule na čelendžerima u Klivlendu i Vaku ove godine, a tenis je igrao i na Univerzitetu Ilinois, gde je diplomirao finasije 2021. godine.

Rođen i odrastao u Njujorku, gde je kao četvorogodišnjak počeo da igra tenis u Central Parku sa roditeljima Milanom i Milankom, koji su nekadašnji profesionalni stonoteniseri iz bivše Jugoslavije.

U karijeri je zaradio 316.523 dolara od tenisa.

Ozbiljniji proboj imao je u oktobru prošle godine u Seulu, kada je stigao do polufinala, pobedivši, između ostalih, Miomira Kecmanovića.

Kovačevićevi roditelji su Srbi, otac Milan i majka Milanka koja je poreklom iz Bosne.

Sreo je Đokovića na US Openu 2021.godine i razgovarao sa najboljim teniserom sveta.

"U meču poslednjeg kola kvalifikacija protiv Trungelitija imao sam sedam ili osam meč lopti. Bio je to jedan od najgorih poraza koje sam ikada doživeo. Sutradan, kada sam bio u teretani, Novak mi je rekao da je čuo za moj meč i pitao me da li želim da mu se pridružim fitnesu. Bio sam šokiran. Tada je pokušavao da dođe do kalendarskog grend slema i nije morao da mi posveti svoje vreme. Bilo je to neverovatno iskustvo. Na kraju mi je Novak rekao da imam svetlu budućnost i da treba da treniram sa njim u Srbiji",
otkrio je Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu