Nova vest
Tenis

Subota, 10.06.2023.

08:00

Alkarase, svaka čast

Uprkos porazu u polufinalu Rolan Garosa, Karlos Alkaras je pokazao da će biti veliki šampion.

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

Alkarase, svaka čast
Foto: Profimedia

On to svakako već jeste, ali je svojim ponašanjem, borbom i izjavama posle poraza od Novaka Đokovića to samo potvrdio.

U svojim vitrinama već ima US open, najmlađi je broj jedan ikada, ali je sada položio ispit koji nema mnogo veze sa rezultatima.

Velike, baš velike muke zadavali su mu grčevi tokom duela za plasman u finale pariskog Grend slema.

Sve je počelo krajem drugog seta, kada je osetio neprijatnost u rukama, što je primetio i Novak, koji je takođe malo ranije tražio masažu.

Ključni, prelomni trenutak meča, kada je svima postalo jasno, dogodio se u uvodnim gemovima trećeg seta, a publika na "Šatrijeu" je zanemela.

U prvi mah nije bilo najjasnije o čemu se radi, pošto je Alkaras iz čista mira čučnuo i u tom položaju proveo neko vreme.

Ostavio je reket pored sebe, prišli su mu Novak i sudija Oreli Turt, da bi koji trenutak kasnije Karlos tražio medicinski tajm-aut, a zbog tajminga istog, izgubio je gem, pretrpeo brejk.

"Bilo mi je veoma teško, razočaran sam, kada se meč završi ovako. Došao sam na meč sa dobrim osećajem, onda su počeli grčevi krajem drugog seta. To su stvari sa kojima moraš da se suočiš. U prvih nekoliko sekundi bol je bio baš jak, osetio sam grčeve u ruci, onda je početkom trećeg seta svaki deo tela počeo da se grči i ruke i noge. Teško mi je bilo da se krećem. Celo telo je počelo da se grči", rekao je Alkaras na konferenciji za medije.

Velika većina tenisera bi u tom trenutku digla ruke i predala susret, ali ne i Alkaras.

Jeste malo "tankovao" treći set, verovatno verujući da bi, ukoliko kupi sebi vreme, situacija mogla da se popravi.

Za to je znao i Đoković, koji je morao da vodi računa i bude obazriv, pošto je Karlos opustio ruku, nije više mario ni za čim, mada nije ni mogao drugačije da igra.

"Otkačila" mu se ruka, pucao je iz mesta, pošto snage i moći za bilo kakvo kretanje nije imao.

"Morao sam da budem usredređen do kraja. Kada se to dogodilo, gledao sam kako se kreće, šta se događa. Bitno je bilo da se 'otcepim' i napravim rezultatsku razliku", rekao je Đoković.

Situacija za Karlosa je nešto povoljnija bila u četvrtom setu, za nijansu bolje se kretao, ali nedovoljno da može nešto da preokrene. Jednostavno nije bilo realno.

Sa druge strane, Novak je nastavio da igra kao da se ništa nije dogodilo, kao pravi profesionalac. I zbog toga u nekoliko navrata zaradio zvižduke!?

Proslavljao je poene u jednom od najvažnijih mečeva ovog dela karijere, a u jednom momentu negodovanje je zaradio jer je pokazao na trag loptice koja je završila u autu posle Alkarasovog udarca.

Na konferenciji je Novak kazao da ga zvižduci ne zanimaju, kao i da nisu ni prvi ni poslednji. Jedino što mu je važno su pobede.

Do nje je u petak popodne stigao lakše nego što se očekivalo. Moglo je i brže, ali nije. Alkaras je pokazao sportski duh i želju da ne odustane i kada je najteže.

Uzdignute glave je ostao do kraja na terenu, iako je bilo jasno da apsolutno nema nikakve šanse da u takvom stanju naudi Novaku.

Borio se do poslednjeg poena, dok god je mogao da stoji na nogama, koje su se, kao i celo telo, grčile i sputavale ga da odigra onako kako je želeo.

Veliko je pitanje šta je prouzrokovalo ovakvo stanje Alkarasa. Reklo bi se kombinacija različitih faktora.

Tenzija i pritisak na psihičkoj osnovi, ali i dva izuzetno intenzivna seta. Takođe, vreme je bilo jako teško – sparina, najveća u ovih desetak dana, spustila se na Pariz.

Jedan od činilaca i uzroka svakako je bio i sam Novak. Poznat je i čuveni komentar Endija Rodika.

"Prvo ti oduzme noge, a onda i dušu", svojevremeno je rekao Amerikanac, a sličnog stava je bio i Mats Vilander.

"To je prouzrokovao Novak, samo Novak. Razlika između toga kako se Novak kreće čak i kada je iscrpljen i u poređenju sa Karlitosom, to je velika razlika. Nikada nisam ovo video kod Karlosa, Novak je otkrio njegovu slabost", rekao je Vilander.

Iako je povreda imala lošiji ukus zbog svega što se desilo Alkarasu, Đoković je dobio priznanje čitavog teniskog sveta.

Španskih medija baš i ne. Novinari sa Pirineja su na konferenciji uporno u prvi plan stavljali Novakove reakcije tokom duela, proslave poena, u trenucima u kojima Karlos već uveliko nije ličio na sebe.

Probali su da naprave dramu, ali je Karlos i ovoga puta pokazao kakav je tip – gospodin, veliki sportista.

"Svako je različit kao osoba, znam kako je teško igrati protiv nekoga ko nije na 100 odsto mogućnosti, da se mučiš da zatvoriš gem, set, meč. Ne smeta mi to, uradio je ono što je osetio. I ja bih isto to uradio da sam pobedio, bez obzira na to što moj rival možda nije na maksimumu svojih mogućnosti", rekao je Alkaras.

Odbacio je i teoriju da je Novakov odlazak između drugog i trećeg seta u svlačionicu uticao na njega. Kaže da nije.

Iako rivali, Novak i Karlos su na ovom Rolan Garosu pokazali da uzajamno poštovanje nadilazi sve.

Pre nekoliko dana su bili i na večeri, što se gotovo ne pamti, bar ne na ovom vrhunskom nivou tenisa.

Đoković je u poslednje vreme baš često dobijao pitanja o Alkarasu, kojeg izuzetno ceni, a nakon duela mu je još jednom odao priznanje.

"Karlos je sjajan momak, na mestu. Sve što radi uvek odaje poštovanje prema svojim rivalima, u ovom slučaju prema meni. Zaslužio je aplauz na borbi i odluci da igra do kraja. Evidentno je imao problema fizičkih. Borio se da dobije gem. Ostao je uzdignute glave do kraja. Zrela odluka za mladog momka i to govori o njemu i ljudima koji ga okružuju", rekao je Đoković.

Često navijači Novaka a priori ne mogu da "svare" njegove rivale, naročito one najveće, u ovom slučaju Alkarasa.

Ovaj 20-godišnjak je zbog svega što se dogodilo u petak popodne zaslužio poštovanje i aplauz, gromki kao što je bio onaj u trenucima dok je napuštao "Filip Šatrije".

A vratiće se, verujemo , još jači – jer, svetla je budućnost pred njim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve