Nova vest
Tenis

Utorak, 06.06.2023.

07:00

Gde ste, legende

Rolan Garos svake godine, otprilike negde na sredini turnira, organizuje druženje novinara sa legendama.

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

Gde ste, legende

Sve to u teoriji izgleda lepo, ali praksa donese nešto sasvim drugačije.

Ne i neočekivano za ljude kojima ovo nije prvi Grend slem turnir.

Ove godine najavljeno je bilo dvadesetak poznatih imena, koji su kraće ili duže vreme u penziji.

Svi oni su se sjatili u Pariz kako bi učestvovali u takmičenju veterana, gde je u prvom planu dobra zabava i druženje, a ne rezultat.

Njih 24 nadmetaće se u muškom i ženskom dublu, a od ove sezone po prvi put i u miksu.

Uoči turnira, kako bi izneli svoje stavove o aktuelnostima, ali i prisetili se nekih uspomena dok su bili aktivni, pojavili su se u bašti restorana namenjenog za novinare.

Predstavnici medija bili su podeljeni na televizijske i pisane. Prvo prođu i daju izjave pred kamerama, a onda dođu i do novinara koji rade za portale, novine, radio.

Potrebno je izboriti se za mesto, važan je i tajming. Uvek bude bar pet do 10 igrača, ali morate biti strpljivi i snalažljivi kako biste "uhvatili" njih dvoje, troje.

Morao sam da se "zadovoljim" Danijelom Hantuhovom, Serđijem Brugerom i Andrejem Medvedevim.

Tu su se "muvali" još i Agnješka Radvanjska, Majkl Čeng, Frančeska Skijavone, Flavija Peneta, Fabris Santoro, Kim Klajsters, Anri Lekont, Žizela Dulko...

Na spisku učesnika su i Karolin Voznijacki, koju smo videli pre nekoliko dana u "Žan Buenu" kako ćaska sa zemljakom Holgerom Runeom, ali i Džon Mekinro i Mats Vilander.

Oni se nisu pojavili. Nije ni čudo. Već dugo rade kao analitičari, pa možemo i da razumemo da im se smučilo da "vrte" jedno te istu priču u krug.

U svoj toj gunguli, malo je falilo i da se obrukam, ali me je kolega na vreme spasao blamaže.

"Jel si ’nahvatao’ nekog?", pitao sam kolegu i dodao: "Valjda će Ljubičić (Ivan) hteti da priča opet sve ponovo", pokazujući u pravcu – Medvedeva.

Iz daljine i iz profila, delovalo je da je u pitanju Hrvat, koji se inače i viđao ovih dana u kompleksu zbog cele frke oko fijaska francuskog tenisa, u čijem Savezu radi.

"Nije Ljubičić. To je Medvedev", odgovorio je kolega. Kada sam prišao bivšem ukrajinskom teniseru, shvatio sam da je to stvarno on.

Raspričao se Andrej kasnije u intervjuu, ne mareći uopšte na pitanja i teme, već je otišao i na one političke, koje su u fokusu celog sveta – rat u Ukrajini.

Od prošle godine se, baš kao Stahovski i Dolgopolov, stavio na raspolaganje vojnim snagama njegove zemlje.

U intervjuu je kazao da iz tog razloga i nije mogao da isprati baš najbolje prvu nedelju turnira u Bulonjskoj šumi...

Organizatori su se otvorili i na kraju ponudili posluženje novinarima, koji su dobrih sat vremena proveli laktajući se za priliku da popričaju sa nekom od legendi.

Kada smo kod legendi, ona aktivna, Novak Đoković, u utorak nastavlja pohod na treći trofej u Parizu.

Rival, negde u vreme ručka, biće mu Karen Hačanov, kojeg je savladao osam puta, a izgubio samo jednom – u ovom gradu, u finalu Bersija 2018. godine.

"Hačanov i ja smo igrali dosta puta. Ovde smo igrali pre par godina. Poznajem njegovu igru dosta dobro. Konzistentan je, nema uspona i padova. Znaš kako će da odigra. jasna mi je njegova igra. Naravno, to je četvrtfinale Grend slema, motivacija je tu prisutna. Neće imati puno toga da izgubi. Verovatno će se truditi da odigra meč života. Jedan je od retkih koji je u poslednja tri GS ušao u drugu nedelju turnira. Imao je težak meč sa Sonegom, to je prelomio. Psihički je stabilan. Neće se iznenaditi ovom velikom prilikom. Očekujem tvrd meč i nadam se da ću biti na željenom nivou", rekao je Đoković.

Hačanov je poznat kao neko ko voli da igra šah u slobodno vreme i iz te prizme je komentarisao i susret sa Novakom.

"Neću da vam kažem svoje planove za taj šah, prenećete mu sve. Morate da igrate dobar šah sa njim da biste ga pobedili. Pripremiću se sutra, imam dan da napravim analizu, da vidim šta mogu da uradim bolje. Gledaću njegove mečeve, napraviću plan. On je jedan od najtežih protivnika, ne možete da ga otpišete. Poštujem ga, ali sam fokusiran, videću da li ću moći da pobedim", rekao je Hačanov.

Iako je u pitanju četvrtfinale Grend slema i nema lakih protivnika, čini se zaista da Karen neće moći da ugrozi Novaka.

Da je neka druga podloga, pa i ’ajde. Ali šljaka, na kojoj je nedavno prvi put u karijeri stigao do četvrtfinala Mastersa (Madrid), svakako nije saveznik ruskog igrača.

Pravi spektakl na programu je u večernjem terminu (ne pre 20.15), kada se sastaju Karlos Alkaras i Stefanos Cicipas.

Ne treba zaboraviti ni duele pre Novaka, Karolina Muhova protiv Anastasije Pavličenkove, odnosno Elina Svitolina protiv Arbine Sabalenke.

Završne borbe na Port D'Otoju mogu da počnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d