Nova vest
Tenis

Četvrtak, 01.06.2023.

08:00

Ajronmen

Ispoštovao nas je Novak sa tri seta protiv Martona Fučoviča i brzim dolaskom na konferenciju za medije, koja je bila jedna od "onih".

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

Ajronmen
Foto: Profimedia

Prilično kratka, ali upečatljiva, sa odgovorima od kojih bi novinari mogli da naprave više vesti. I jesmo.

Đoković je protiv Mađara, uz usponove i padove, relativno rutinski došao do trijumfa (7:6, 6:0, 6:3), završio posao na terenu, a onda se u roku od samo nekoliko minuta zaputio ka Medija centru.

Ušao je standardno u pratnji svog agenta i Nikole Arzanija iz ATP-a, čoveka zaduženog da moderira konferencije onih najvećih tenisera i teniserki.

Jasno je stavio do znanja da će strani novinari imati tri pitanja, baš koliko i srpski. Ipak je ponoć bila blizu.

U 90 odsto slučajeva konferencije na srpskom su bolje, jer Novak dosta opuštenije, otvorenije i često opširnije odgovora na pitanja zemljaka.

Neke poznaje godinama, stoga to ne treba mnogo da čudi.

Ovoga puta bilo je obrnuto – Novak nije mnogo dužio. Jasno, koncizno prokomentarisao je tri aktuelne teme.

Naravno, prva se ticala Kosova i Đoković je još jednom ponovio da ostaje pri tome što je napisao. Jednostavno ne moze bez dramatičnog Grend slema – to ga "vozi".

Potom je objasnio otkud ona metalna pločica na njegovim grudima u stilu Ajronmena, da bi se na kraju osvrnuo i na Nikolu Jokića koji sa Denverom igra finalnu seriju NBA lige.

Kasni završetak obaveza u kompleksu u Bulonjskoj šumi, ali i celi taj ambijent u i oko terena, podsetio me na prošlu godinu i četvrtfinale Đokovića i Nadala.

"Sad mi je izašla ’uspomena’", rekao mi je kolega na putu do stajališta, stavljajući do znanja da je baš na današnji dan pre godinu dana bio taj susret, poslednji međusobni, koji je pripao Rafi.

Svojevrsni deja vu imao sam i nekoliko sati ranije, nakon Novakovog treninga, kada sam sa drugim kolegom ispred "Lenglena" na velikom ekranu pratio meč između Vavrinke i Kokinakisa, odnosno Alkarasa i Danijela.

Bilo je to u momentima kada je Japanac pošteno mučio prvog tenisera sveta, uzevši mu set.

"Ne bi bilo zanimljivo da ovako rano ispadne Alkaras“, kazao sam mu. "Tako si pričao i prošle godine za Nadala", odgovorio je on.

Stvarno jesam. Setio sam se meča Nadala i Feliksa Ože-Aljasima, kada je Kanađanin naterao "Bika sa Majorke" na pet setova.

Preživeo je tada Rafa. Ove godine nije tu. Ali jeste Alkaras, koji želi da gradi svoj put. On bi mogao da se spoji sa Novakovim, u polufinalu.

"Kažu da imam udarce Rafe, Novaka, Rodžera, navikao sam na to, gledao sam ih, ali ih ne kopiram, ja sam Alkaras, ja sam ja, ne kopija", rekao je Alkaras.

Španac će u narednoj rundi igrati sa Kanađaninom Denisom Šapovalovim, koji, iako nije na vrhuncu, sigurno nije naivan protivnik.

Šapo je igrao "dvanaestici" protiv Matea Arnaldija. Inače, taj teren je jedan od najlepših za gledanje.

Imate mogućnost da sednete praktično odmah iznad linijskog sudije, koji gleda na servis T liniju. Pošto je pozicija malo uzdignuta, dobijate savršenu perspektivu i pregled igre.

Sušta suprotnost je teren broj 16, na kojem je trenirao, odnosno zagrevao se Novak uoči meča sa Fučovičem.

Pristup gledaocima i novinarima je onemogućen, pojedine kolege su vrebale "iz zasede", žbuna uz ogradu, ali ih je obezbeđenje udaljilo.

Naravno da je Đoković u fokusu, makar to bio i trening. A nije da nije bilo zanimljivih susreta u to vreme.

Na suprotnom kraju kompleksa, u botaničkoj bašti, na stadionu "Simon Matje", Sten Vavrinka je imao možda i poslednji ples.

Protiv Tanasija Kokinakisa ostavio je sve na šljaci, ali nije bilo dovoljno. Pao je posle više od četiri i po sata tenisa.

Zaista je atmosfera išla do tačke usijanja. Kao da je Francuz u pitanju, pravi Dejvis kup ambijent.

Čuveni Stanimal, šampion iz 2015, prihvatio je situaciju, često i proćaskao sa navijačima iz bližih redova, svestan činjenice da ovakvih mečeva do karijere će biti minimalno.

"To me dotiče i zato nastavljam. Ti momenti me drže 'živim'. Šta sam dobio teško je reći. Uvek sam u Francuskoj imao podršku, posebno u poslednjih nekoliko godina. Od 2015. sam uvek nailazio na dobrodošlicu. Igrajući na terenu 11 ili Simon Matjeu, ljudi znaju da imam 38 godina i da je kraj moje karijere. Mislim da mogu potpuno da uživaju i srećni su što me vide. Uživamo zajedno", rekao je Vavrinka.

Takvu podršku sigurno bi u četvrtak uveče na "Šatrijeu" protiv Holgera Runea imao i Gael Monfis.

Ipak, francuski teniser je u smiraj jučerašnjeg dana hitno zakazao pres, na kojem je saopštio da će zbog povrede zgloba morati na pauzu.

Promenjen je raspored, tako da će dan zatvoriti Saša Zverev i Aleks Molčan, koji će na teren nakon što Kasper Rud, Iga Švjontek i Uns Žabur odigraju svoje mečeve.

Nas će najviše interesovati Olga Danilović, koja će na "šestici" negde u vreme ručka snage odmeriti sa Italijankom Jasmin Paolini.

"Već smo igrale jednom, u Majamiju. I ona igra odlično. Uspela je da osvoji turnir, kvalifikovala se na Rolan Garos, tako da će biti komplikovan meč. Pokušaću da odigram najbolje što mogu", rekla je Paolini.

Taj duel što Paolini spominje odigran je na Floridi pre dve godine i posle tri seta slavila je naša predstavnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve