Nova vest
Tenis

Petak, 26.05.2023.

08:00

Sve je isto, samo njega nema

Pad Novaka Đokovića na treću poziciju učinio je žreb za Rolan Garos interesantnim.

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

Sve je isto, samo njega nema
EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Polovina parova određena je kompjuterski, dok su nosioci svoje mesto zadobili ručnim izvlačenjem.

Glavno pitanje bilo je da li će do potencijalnog duela Đokovića i Karlosa Alkarasa doći u – ili pre finala.

Prema "lutriji" dobili smo drugi scenario, stoga bi okršaj Srbina i Španca, ako sve teče po planu, mogao da dođe u polufinalu.

Uvek je nezahvalno praviti ovakve prognoze – jer koliki god da su favoriti, Grend slemovi su specifični, a iznenađenja i te kako moguća.

Rafaela Nadala, čoveka koji je 14 puta slavio u Bulonjskoj šumi, nema i to je svakako velika šansa za ostale.

Nadal iskoristio izostanak Đokovića na AO 2022

Ukoliko se vratimo godinu dana unazad, upravo je "Bik sa Majorke" iskoristio izostanak Đokovića u Australiji i tada se izdvojio na listi najuspešnijih kada su u pitanju Grend slemovi.

Novak se u međuvremenu poravnao, trijumfima na Vimbldonu i Australijan openu, te dobio šansu da upravo u Parizu ispiše istoriju.

Zna i on da je ovo lepa prilika za tako nešto, međutim, trenutna forma i eventualni pritisak već viđenog pobednika, u izostanku Rafe, mogla bi malo da ga poremete u tom naumu.

Nije sve uvek baš ni do njega, ponekad jednostavno naleti na boljeg u tom trenutku. U ovom, bar ako pogledamo ATP listu, to su Karlos Alkaras i Danil Medvedev.

Ona, naravno, ne treba ništa da znači, jer je jedino merilo teren. Koliko puta je Novak samo slavio iako u tom momentu nije bio na vrhu karavana.

Novak ima ove godine nekoliko "mina" i starih poznanika, uz nekoliko novih imena, pred kojima je svetla budućnost.

Prvi protivnik

Jedini siguran rival jeste Aleksandar Kovačević, Amerikanac srpskog porekla, trenutno 114. igrač sveta.

Dvadesetčetvorogodišnjem Njujorčaninu, koji je u karijeri osvojio dva čelendžera (Klivlend i Vako) ovo će biti Grend slem debi.

Na ATP turnirima ove sezone se nije baš proslavio, pošto je zabeležio samo pobedu u Majamiju nad Haime Munarom.

U domovini je na šljaci igrao samo u Hjustonu, gde je izgubio od Brouvera, dok su u Kaljariju, Rimu i Torino bolji bili Danijel, Napolitano i Mager.

Kovačević je debi na ATP takmičenju imao prošle godine u Seulu, gde je upao u glavni žreb, pobedio Miomira Kecmanovića i dogurao kasnije do polufinala.

Rođen je i odrastao u Njujorku, gde je sa četiri godine počeo da se bavi tenisom, pod palicom roditelja Milana i Milanke, koji su bili profesionalni stonoteniseri u bivšoj Jugoslaviji.

Pet godina je igrao za koledž u Ilinoisu, dva puta bio šampion Amerike, a 2021. je diplomirao finansije.

Stari poznanici i nove nade

Potencijalni rival u drugom kolu biće bolji iz susreta Iga Grenijera i Martona Fučoviča.

Mađar je poznatije ime, ima jedno Grend slem četvrtfinale, ali i negativan skor (4-0) protiv Đokovića. Nikada nisu igrali na šljaci, a poslednji susret bio je u Bersiju 2021. godine.

Grenije je ove sezone stigao do četvrtog čelendžera u karijeri, a na debiju na mastersu, u Madridu, vezao je četiri pobede, računajući i kvalifikacije, pre nego što ga je zaustavio Saša Zverev.

U trećem kolu Đoković bi mogao da se susretne sa nekim od svojih ranijih "dželata" – Alehandrom Davidovičem Fokinom ili Marko Čekinatom.

Španac ga je dobio u ranoj fazi Monte Karla prošle sezone, kada je Novak bio bolestan, ali i van ritma, dok mu je Italijan upravo u Parizu 2018. naneo jedan od najtežih poraza u karijeri, u okviru četvrtfinala.

Fokina i Čekinato, ukoliko žele da odmere snage opet (Marko slavio u Estorilu nedavno prim. aut), moraće da izađu na kraj sa velikim nadama francuskom, ali i svetskog tenisa generalno – Arturom Filsom i Lukom van Ešom.

Alkaras u polufinalu?

Ako je analiza žreba nezgodna za prvu nedelju, kada se bar koliko-toliko naziru potencijalni rivali, šta tek reći za drugu sedmicu.

U osmini finala naziru se imena poput Roberte Bautiste Aguta i Huberta Hurkača. Poljak već na startu neće imati nimalo lako zadatak u vidu Davida Gofana, koji ima četvrtfinale iz 2016. godine.

Gledajući sve okolnosti, Novakov rival u četvrtfinalu prema projekcijama biće neko od Rusa – Karen Hačanov ili, možda pre, Andrej Rubljov.

Finale pre finala i duel Novaka i Karlosa još uvek je u magli, pošto ništa lakši žreb nema ni prvi teniser sveta.

U prva dva kola, doduše, ne bi trebalo da ima problema sa kvalifikantom/laki luzerom, Kristoferom O'Konelom/Tarom Danijelom, baš kao ni u trećem, u kojem vrebaju Denis Šapovalov i/li Brendon Nakašima, koji ne mogu da se pohvale nekom formom.

Stvari za Karlitosa mogle bi da postanu ozbiljnije u osmini finala, gde vrlo lako može da ga sačeka Lorenco Museti ili Kameron Nori, koji ga je i dobio u Rio de Žaneiru, osvetivši mu se za Buenos Ajres.

Miša, Duci, Laci, Filip i Hamad

Četvrtfinale bi moglo da donese spektakl sa Stefanosom Cicipasom, ukoliko Grk preživi izazivače, od kojih je najozbiljnije ime u tom delu žreba Feliks Ože-Aljasim.

Druga polovina žreba je, podsetimo, rezervisana za Danila Medvedeva, Janika Sinera, Holgera Runea, Janika Sinera, Aleksandera Zvereva.

Pored Novaka, Srbija će u Parizu ove sezone imati još petoricu predstavnika – Miomira Kecmanovića, Dušana Lajovića, Lasla Đerea, Filipa Krajinovića i Hamada Međedovića, koji se probio korz kvalifikacije.

Kecmanović startuje od kvalifikanta ili laki luzera, a problema, pre eventualno susreta sa Runeom, ne bi trebalo da ima ni u drugom kolu.

Lajovića u prvom kolu očekuje Džidžen Džang, 70. na ATP listi, Đere ima težak ispit protiv Rubljova, baš kao i Krajinović protiv Frensisa Tijafoa.

Imaćemo predstavnicu i u ženskom singlu, ukoliko Olga Danilović u finalu kvalifikacija bude bolja od Ruskinje Erike Andreeve, 147. igračice planete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

17 h

U fokusu

Vidi sve