Nova vest
Tenis

Petak, 03.06.2022.

18:40

Đoković prvi i naredne nedelje – posle toga Medvedev

Ruski teniser Danil Medvedev sigurno će prestići Novaka Đokovića i postati lider na ATP listi.

Izvor:

Autor:

Đoković prvi i naredne nedelje – posle toga Medvedev
EPA/Martin Divisek

Da će biti bolje plasiran od srpskog tenisera nije novost, ali je istu priliku imao i treći igrač sveta Aleksander Zverev koji ju je nesrećnim sticajem okolnosti ispustio.

Nemac se povredio tokom drugog seta polufinala Rolan Garosa protiv Rafaela Nadala, a za vrh mu je bilo potrebno da Otvoreno prvenstvo u Francuskoj osvoji.

Pored toga što će Medvedev sigurno biti prvi, Đoković će i naredne nedelje ostati prvi reket sveta nakon neuspeha Zvereva.

Situacija se menja od 13. juna kada se brišu bodovi sa Rolan Garosa. Tada će obojica prestići Đokovića, a isto bi mogao da uradi i Rafael Nadal ukoliko osvoji njemu omiljeni Grend slem u sezoni. Rival u finalu će mu biti bolji iz duela Marina Čilića i Kaspera Ruda.

S obzirom na to da se potom oduzimaju i bodovi sa prošlogodišnjeg Vimbldona, a da se ovogodišnji neće bodovati, pitanje je kada ćemo opet videti Đokovića na broju 1 jer će biti na 4.770 bodova.

Ukoliko ne odigra neki pripremni turnir na travi, Đoković bi lako mogao da se nađe i iza Stefanosa Cicipasa i Karlosa Alkarasa, na tek šestom mestu ATP liste.

Đoković do kraja sezone brani 2.800 bodova - 1.200 za finale US opena, 1.000 za titulu na Mastersu u Parizu i 600 sa ATP šampionata.

Taj učinak bi mogao da nadmaši ako ostvari dobre rezultate na američkoj turneji i potom u Gradu svetlosti i Torinu, ali i pored toga je gotovo nemoguće da se vrati na broj 1.

Do sada je u 2022. godini osvojio svega 1.970 bodova, a Nadal već ima 4.340 i mogućnost da nakon Rolan Garosa u ATP trci ima 5.620.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve