Vesti - Roland Garros 2022 -

Đoković žestoko kritikovao: 4.000 bodova bez prilike da ih branim

Srpski teniser Novak Đoković potvrdio je da će uprkos sankcijama igrati na Vimbldonu, ali je imao i šta da kaže o nemogućnosti da brani 4.000 bodova.

LN
Podeli
EPA-EFE/YOAN VALAT
EPA-EFE/YOAN VALAT

* Kako je strelica namenjena Rusima pogodila Đokovića

ATP je nedavno kaznio Vimbldon zbog sankcija Rusima i oduzeo im pravo da dodele ATP i WTA bodove.

Zbog toga se dovelo u pitanje učešće mnogih tenisera, ali je Novak potvrdio da nije jedan od njih.

"Vimbldon je i dalje Vimbldon. O tome sam sanjao kao dete i nikada nisam razmišljao o poenima ili nagradnom fondu, ali razumem oštećene igrače. Ovo je situacija u kojoj svi gube", rekao je Novak posle pobede u prvom kolu Rolan Garosa.

Novak na Vimbldonu brani titulu, kojih ima ukupno šest.

Srpski teniser zbog odluke ATP-ja na trećem Grend slemu sezone neće moći da brani 2.000 bodova, kao što je bio slučaj i u Australiji iz koje je deportovan.

"Na ličnom nivou, naravno, izgubiću 4.000 bodova ove godine bez prilike da ih branim – Australijan open i Vimbldon. Individualno negativno to utiče na mene. Razgovarao sam u poslednjih nekoliko dana sa menadžmentom i predsednikom ATP-ja, kao i nekim članovima Saveta igrača... Kolektivno, drago mi je što su se igrači ujedinili sa ATP-jem i pokazali grend slemu da kada se desi greška – a jeste se desila sa strane Vimbldona – moramo da pokažemo da će biti posledica. Podržavam igrače i jedinstvo igrača, oduvek sam to radio i oduvek ću raditi", objasnio je srpski teniser.

Prvi "reket" planete je otkrio i da je imao uvid u neke zanimljive dokumente.

"Na Vimbldonu i LTA je bilo da donesu tu odluku... Ipak, tek pre nekoliko dana sam saznao da su oni dobili preporuke vlade Britanije. U tom dokumentu je bilo nekoliko opcija, ne samo jedna na stolu, a oni nisu razgovarali ni sam kim – ni sa ATP-jem, ni sa igračima kao pojedincima, niti sa ruskim i beloruskim teniserkama i teniserima. Da komuniciraju i da vidimo ima li mesta za kompromis, da možda ispadne kako treba. Mislim da je odluka Vimbldona pogrešna, ne podržavam je, ali tema je izuzetno osetljiva – šta god da se odluči, stvoriće se konflikt i razjedinićemo se umesto da se ujedinimo. Mogli su da uzmu u obzir... Čuo sam da je postojala preporuka WTA i ATP da igrači i igračice Belorusije, Rusije i Ukrajine mogu da odigraju egzibiciju, ili da igraju zajedno u miksu, pa da novac ode žrtvama u Ukrajini... Bilo je različitih ideja, ali nije bilo komunikacije sa strane Vimbldona", kazao je Novak i dodao:

"Da li postoji bolje rešenje od pukog oduzimanja poena i nedozvoljavanja igračima da odbrane ili da zarade bodove... Svi su pogođeni. Za mene i za druge koji su odigali dobro prošle godine na Vimbldonu, mi ne možemo da branimo te poene, a neki neće imati priliku da zarade nove. Jedinstvena je i čudna situacija, moram da kažem".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.