Nova vest
Tenis

Nedelja, 05.06.2022.

19:30

Finale Rolan Garosa odlučeno u svlačionici

Jedini čovek, koji je u ovom trenutku mogao da zaustavi ili makar ugrozi Rafaela Nadala na Rolan Garosu bio je Novak Đoković.

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

Finale Rolan Garosa odlučeno u svlačionici
Foto: Profimedia

To smo shvatili posle današnjeg finala, u kojem je Kasper Rud bio samo sporedni lik.

Među onima, koji nisu baš ljubitelji lika i dela "Bika sa Majorke", postojala je nada da će Norvežanin, kao neko kome šljaka leži, moći bar da oteža posao Špancu.

Znali smo da Nadal u ovakvim mečevima gotovo ne prašta, a jedina šansa za Ruda bila je činjenica da se nikada pre nisu sastajali, makar ne u zvaničnim mečevima.

Od starta duela bilo je jasno u kojem će se pravcu meč na stadionu "Filip Šatrije" odvijati.

Već u prvom gemu Rud je pretrpeo brejk, Nadal mu je ničim izazvan poklonio povratak, ali je ubrzo još jednom oduzeo servis rivalu.

Imao je Rud na početku drugog seta brejk prednosti, ali je onda izgubio i pet gemova zaredom i praktično potpisao kapitulaciju.

Treći set bio je samo formalnost, u kojem je Nadal odradio ono što je bilo do njega i rutinski protutnjao do 14. titule u Parizu.

Rud je na terenu jednostavno delovao kao igrač, koji ni sam ne veruje da može da dobije ovaj meč. Ne meč, nego ni set.

Pokušavao je da odigra nešto, bilo je tu i dobrih razmena, ali kao po pravilu, one su pripadale iskusnijem rivalu.

Nije imao ideju kako da ugrozi Španca, koji je za sve njegove lopte, imao rešenje.

U momentima kada je pokušavao da igra ofanzivno, usledio bi kontraudar Nadala, koji je jednim udarcem iz apsolutne defanzive prelazio u napad.

I obrnuto, Rud je poene, u kojima je pokušavao da se brani, u startu bio otpisan. Bilo je tužno gledati kako stoji i prima udarce, kao bokser na konopcima.

U ovom trenutku, finale Rolan Garosa je apsolutni maksimum za Ruda, koji je sticajem okolnosti i lakšim donjim delom žreba, stigao do njega.

Tokom samog turnira i okolnosti, u vidu ispadanja zvučnijih imena, poput Stefanosa Cicipas i Danila Medvedeva, išle su mu u korist.

Da ne bismo preterali sa kritikama, treba reći da je Rud sa druge strane mreže imao čoveka, koji je u Parizu za gotovo dve decenije izgubio samo tri puta.

Jednom od Robina Soderlinga 2009, a druga dva od Novaka Đokovića, 2015. i prošle godine.

Zato smo u prvoj rečenici i istakli činjenicu da je ovaj Rolan Garos praktično bio rešen u četvrtfinalu, u kojem je Nadal eliminisao Đokovića.

Ako je turnir rešen u toj fazi, onda je finale praktično u svlačionici, pošto je očigledno da ni sam Rud nije verovao u uspeh protiv idola iz detinjstva.

Kasper je bio kao duh, pravi statista pred oko 15.000 gledalaca, koji su na momente pokušavali da ga probude.

Uzvikivali su "Ruuuuuud", koje je, inače iz novinarske lože, pokrenuo kolega Miloš Bećagović.

Kada mnogo ljudi to uzvikuje, zaista zvuči kao negodovanje, zviždanje. Ne bi ni to bilo čudno od pariske publike, umeli su oni i tako da "pozdravljaju" Nadalove rivale.

Ovoga puta toga nije bilo. Nije bilo prilike ni potrebe, Rafa je bez problema stigao do 22. Grend slema, čime je dodatno pobegao Novaku Đokoviću i Rodžeru Federeru na večnoj listi.

"Sjajno iskustvo za mene. Da igram svaki put pred više od 10.000 ljudi. Da vidimo pune tribine, to je velika inspiracija. Bili ste divni prema meni, veliko hvala. To mi daje motivaciju da se vratim", rekao je Rud po završetku susreta.

Ova izjava najbolje oslikava stanje svesti Kaspera Ruda – stigao je do finala što je samo po sebi uspeh, igrao protiv svog idola, ispunio jedan san i sada sa većim samopouzdanjem nastavlja dalje.

Da li je karakter i kvalitet da ponovo ovaj uspeh, videćemo – sve to zavisi od mnogo okolnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve