Nova vest
Tenis

Četvrtak, 02.06.2022.

15:00

B92.net u Parizu – "X" faktor bez kojeg ne bi bilo Rolan Garosa FOTO

Bez njih, ovako veliki turnir kao što je Rolan Garos ne bi bio to što jeste.

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

B92.net u Parizu –
Foto: Milan Tomiæ/B92.net

Nekada su radili u ogromnoj prostoriji ispod terena broj 1, ali kada je on srušen i od njega napravljena fan zona, premešteni su.

Kancelarija u kojom obitava između pet i 10 ljudi nalazi se u velikom butiku u kojem se prodaju suveniri, odeća, reketi, sve što ima veze sa ovim Grend slemom.

Spretni prsti španera reketa su posvećeni i tu su da zadovolje sve zahteve svakog od igrača koji dođe u Bulonjsku šumu.

Statička težina, težina zamaha, ravnoteža, šta god – svaki igrač može da svoj reket prilagodi sa preciznošću u milimetar i gram.

U vrhunskom tenisu, reketi moraju biti našpanovani za izuzetnom preciznošću.

Svaki igrač ima jednog španera koji radi na jednoj mašini tokom celog turnira kako bi se obezbedio kontinuitet.

Korak 1 – prijemno odeljenje: Na ekranu kompjutera se prikazuje broj pripremljenih reketa i dužina žica koje se koriste. Tu su i statistički podaci koji se redovno ažuriraju kada igrači i treneri dostave rekete.

Igrači u proseku na turnir donose oko osam reketa, a umeju da imaju i različite, doduše minimalne, zahteve kada je u pitanju španovanje.

Nakon što se odštampa popunjeni formular i stavlja u torbu za reket, proces je počeo.

Korak 2 – zona čišćenja: Makaze i klešta se koriste za skidanje starih žica.

Korak 3 – zona prilagođavanja: Ovde se popravlja sve što treba. Menja se i grip, drška, po potrebi. Podešavaju se "specifikacije" reketa. Izbacuje se pesak koji je upao u okvir i ume da proizvodi iritantnu buku kada se zamahne jako.

Korak 4 – španovanje: dvadesetak eksperata iz raznih zemalja radi na svojim personalnim mašinama i svaki reket završava za manje od 20 minuta. Prosečna "zategnutost" žica je 23,7 kilograma.

Korak 5 – logo zona: Puna paleta logotipa raznih brendova. Iscrtava se mastilom sa logom sponzora, a potom se drži pored ventilatora da se osuši

U završnoj fazi reketi se stavljaju u torvu igrača sa potrebnom dokumentacijom i kače na odgovarajuću kuku prema prvom slovu njihovog prezimena, od A do Z.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve