Nova vest
Tenis

Petak, 11.06.2021.

11:25

Bekerov savet Novaku za Nadala: Pritisni ga jako, na forhend

Novak Đoković i Rafael Nadal igraju jedan protiv drugog 58. put u karijeri.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Bekerov savet Novaku za Nadala: Pritisni ga jako, na forhend
Foto: Profimedia

Njihov duel u polufinalu Rolan Garosa privlači ogromnu pažnju svetske javnosti, a dosta je i onih koji su se oglasili stručnim analizama.

Šta je to što Novak treba da uradi da bi Špancu, koji je svakako favorit na svom omiljenom turniru, uspeo da naudi i dobije meč, pokušao je odgovor da pruži i Boris Beker.

Bivši trener Novaka Đokovića nikada nije uspeo da slavi na šljaci Pariza, ali veruje da njegov bivši pulen ima izglede da sruši Nadala, iako je dosta oprezan u tom pogledu.

"Videli smo u prošlosti kao i u protekle dve nedelje, igrači koji izađu na teren stadiona 'Filip Šatrije' u Parizu jednostavno ne veruju da mogu da pobede Rafaela Nadala. To neće biti slučaj kada se Novak Đoković suoči sa njim u titanskom polufinalu Frenč opena. Duboko u sebi broj jedan misli da ima to nešto da porazi najvećeg šljakaša, čak i ovde. To je repriza finala koje smo videli u oktobru, u tom pomerenom terminu Rolan Garosa, ali biću veoma iznenađen ako ishod bude isti, ubedljiva pobeda Nadala", piše Beker u kolumni za "Dejli Mejl".

Nemac ipak vidi određene slabosti kod Španca koje bi Đoković mogao da iskoristi.

"Po mom mišljenju, Rafa je prošle godine u Parizu igrao kao i pre toga na tom turniru, ali mislim da to ne može da se kaže ovaj put. Bilo je nekoliko slabih tačaka u mečevima do sada. Janik Siner je servirao za set protiv njega, Kameron Nori mu je proizveo nekoliko problema u drugom setu, a u sredu, Dijego Švarcman mu je parirao sve do kasno u trećem setu kada je potpuno potonuo. Svu od njih, razumljivo, su se osetili ugroženim aurom koju je on kreirao, ali Đoković je nešto drugo. Ne bih išao tako daleko i rekao da je favorit, jer je sve ovo relativno. Čak i sada, kada nije na vrhuncu na šljaci, Nadalov nivo je tako visok da sebi može da dozvoli da pomalo padne i ostane najbolji, ali stvarno mislim da Đoković ima realne šanse", dodao je Boris.

Trostruki šampion Vimbldona daje konkretan predlog.

"Da ga ja i dalje treniram, sugerisao bih mu da ide snažno na Nadalov forhend, koji nije bio najkonzistentniji u proteklim kolima. Taj 'helikopter' pokret može da proizvede neiznuđene greške ako je snažno pritisnut. Đoković ne sme da dozvoli da ima vremena na udarcu, tako da ne sme biti polu-udaraca, Đoković mora da ide snažno i ravno i ako to uradi, može da pobere nagrade", kaže Beker.

On nastavlja sa tim šta je još važno u predstojećem duelu.

"Ipak, najvažniji deo bitke između dvojice igrača koji su se sreli neverovatnih 57 puta je u glavi. Kako je ovo polufinale, a ne finale, kao što je bio slučaj u Rimu, to dodaje malo dinamike. Ovog puta Nadal zna da posao nije završen ako pobedi i rukuje se na mreži. Drugi faktor je koliko dobro se Đoković oporavio fizički od fizički i psihički napornog meča protiv Matea Beretinija igranog kasno u sredu uveče. To i istorija Nadala, nekako me drže podalje od toga da kažem da je iznenađenje u začetku, ali ishod je ipak neizvestan. I u toj trci za grend slem titule, Špancu je ova potrebnija nego Novaku. Nisu mlađi, a s druge strane žreba imamo težak meč iz kog je teško predvideti pobednika između Cicipasa i Aleksa Zvereva, obojica su bili impresivni i zaslužuju mesta u polufinalu. Ako jedan od njih pobedi bez utroška mnogo energije, a Đoković i Nadal budu igrali pet setova, u nedelju popodne moglo bi da bude veoma interesantno", zaključio je bivši broj jedan svetskog tenisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve