Sreda, 14.10.2020.

18:30

Koga briga ko je GOAT?

Nedugo nakon finala Rolan Garosa odmah su krenule analize o tome ko će biti najveći teniser svih vremena.

Izvor: Luka Nikoliæ

Koga briga ko je GOAT? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

Borivoje Belić

pre 3 godine

Luka odlična analiza u Temi dana.Svi gledaju samo osvojene GS kao kriterijum. Ako kažemo da će Novak za 2o nedelja biti prvi po dužini na 1. mestu, da je jedini osvojio sve Mastere i da ima pozitivan skor sa Federerom i Nadalom u direktnim duelima, šta više hoće.Da li sam subjekativan? Naravno, Nole je prvi teniser sveta u istoriji(za sada).

Milan_PT

pre 3 godine

@No name, moje objašnjenje o tome kako je broj nedelja kao No1 postao vrlo bitan parametar za GOATa je odgovor inače nepismenim fetardima, koji su počeli da tvrde da je to nebitno i da su taj rekord izmislili navijači Novaka. Naprotiv, to su pre više od 10 godina izmislili navijači Federera.
Sad su promenili priču. Nije bitan ukupan broj nedelja, već broj nedelja u kontinuitetu. Ne znam šta reći na ovakvu debilnost.
Takođe, polovina fetarda sa ovog sajta, Jumko sa svojih 50 nikova, tvrdi da ne postoji ovaj nekalendarski GS koji Novak ima, te da je i to izmišljotina njegovih fanova. Da je pratio tenis pre 2011 godine, znao bi da je ITF 1982 uveo taj pojam za vlasnika sva 4 trofeja istovremeno. Čak su imali i finansijski bonus za to. Onda su baš 2011 uveli niz različitih podkategorija kao kalendarski (u istoj godini), nekalendarski (u nizu, ali ne iste godine), karijerni (sva 4, ali nevezano), zlatni (+ zlato sa OI), ne mogu da se setim kako se zove ako se doda i završni turnir. I sve to i u juniorskoj konkurenciju i za takmičare u kolicima. A fetard Jumko tvrdi da je nekalendarski slem koji Novak ima izmišljotina nolomana. A njegov slem je iznad karijernog kog RN i RF imaju.
OK, pošto je Novak sa najboljim H2H i uskoro sa najviše nedelja, to se ne važi, bitne su samo GS. U redu, nema problema. Ali prestanite da menjate pravila tokom igre. Dakle, samo broj GS. Baš me interesuje šta ćete da izmislite za 2-3 godine...

Bojan

pre 3 godine

I da dodam još nešto: Posmatrajte ostatak sezone da vidite šta će da uradi šampion RG a šta vicešampion. Mada, svi već znamo šta će biti jer je isto gotovo svake godine.

Bojan

pre 3 godine

Ima jedna stvar koju većina ne vidi ili je zanemaruje. A to je da Đoković nikada nije kalkulisao u vezi slemova i podloga, kao što je to recimo uradio Nadal ove i nekih ranijih godina. Prvi je ove godine igrao američku turneju, zatim otišao u Evropu i prebacio se na šljaku. Ukupno osvojio dva mastersa. Za to vreme, drugi se pripremao samo za šljaku i osvojio taj slem na šljaci. Možda je tako mudrije ali Đokoviću se ne može osporiti da uvek svima izlazi na crtu, bez kalkulacija.

cinober

pre 3 godine

Kakva budalaština da se grend slemovi, mastersi i završni turnir jednakopravno računaju u "velike titule". Jedan grand slam vrijedi brat bratu ko 4 mastersa ili završna. Ako ne i više.

Sou Biznis

pre 3 godine

Federer ima negativan skor i protiv Nadala i protiv Djokovica. Ako ga prestignu po broju nedelja na prvom mestu i po broju grend slemova i ako se doda da nikada nije uzeo olimpijske igre mislim da nema mnogo argumenata za GOAT tenisera. Slazem se da je najelegantniji i tehnicki mozda najbolji teniser svih vremena ( za mene je to u fidbalu Ronadlinjo ali daleko je od najboljeg fudbalera kada se sve sabere)

Vladarr

pre 3 godine

Titula GOAT ne postoji.Moze da postoji samo CTBP ili Current the Best Player-trenutno najbolji igrač. Rekordi su tu da se ruše i ako budu prestignuti stari GOAT ostaje GOAT jer sva vremena još nisu prošla. Koja glupost.CTBP bi dao šansu mladima da se trude da obore rekord i postanu najbolji a ne da igraju u njihovoj senci.Time bi se gradila neka buduća rivalstva jer klincima neće biti bitno da se takmiče ako npr.dele po 10 GS.Nece ih biti briga da osvoje jednu više od svog rivala kad znaju da do kraja karijere neće moći prestici starog GOAT-a. Stavljanje GOAT-a u prvi plan je opasno po tenis jer preti da rivalstva budu što kraća.

Vladarr

pre 3 godine

Što se tiče GOAT trke molim pojedine da analiziraju samo postignute rezultate trojice najboljih tenisera a ne ko je najelegantniji, ko se dere na terenu i ko vadi gaće. Iz ovog posta vidimo da je GOAT igrač sa najviše poena a ne sa najviše GS titula. Tenis nisu samo GS titule. Rafa i Rodzer su osvojili svoje poslednje GS titule ako ne bude lobiranja kao u ovom finalu GS. Malodusni Novak od početka meča, brzopleti nestrpljivi udarci, nenerviranje, samo 2 člana tima u lozi i naravno supruga da baš ne bi bilo upadljivo i da mu da podršku kad bude tuzan jer su znali da mora da izgubi,u Rafinoj lozi njih 20, samo što njegovi pokojnici nisu došli, Timova sumnjiva igra protiv Swarcmana, nema Ivaniševića u Finalu GS, ponovo podizanje rivalstva Rafa/Rodzer izjednacavanjem rekorda, sponzori, najavljivane spektakla od teniskih velikana pre meča a ono 0:3, Rafa ne igra nec od februara i osvaja slem, zezancija Noleta sa Cicipasom na 2:0 i serviranje za mec i dr. Sve smo videli samo ne tenis koji smo čekali. Ali sve u svemu bez obzira na to Rafa i Rodzer su uzeli svoje poslednje GS titule. Ovo je Rafa morao dobiti jer su sponzori znali da se gasi. Gde je na US openu?Kolena? Pa ako ne bude igrao beton može da se odmah oprosti od titule GOAT. Nas Nole sve to vremenom polako prestiže a tada neće igrati ni Rafa ni Rodzer.Samo strpljivo i oprezno bez prevelikog trošenja energije. Budućnost-odlazak Rafe i Rodzera u penziju zbog godina i kolena a Nole će da se takmiči sa ostalima. Idemooooooo😁💪

Beobrad

pre 3 godine

Najbolji, najkompletniji i najveci je Novak Djokovic!
Pokazace to u naredne 3 godine, a sto se mene tice, vec je pokazao i dokazao.

Zlatko

pre 3 godine

GOAT ce biti trka izmedju Djokovica i Nadala..Ocekujem da Rafa osvoji jos 4 a Novak jos 5 gren slemova.Po meni Goat je Rafa jako blizu Novak a daleko iza njih Roger..Pozdrav

Dr

pre 3 godine

Federer je bez premca po lakoci igranja tenisa,tehnici,leprsavosti,eleganciji ,ostal
INe su radnici narocito Novak koji ne zna da skrati loptu,slab servis i vecito samaranje one loptice do iznemoglosti.

No name

pre 3 godine

To nikad niko neće moći, 17 GS i 302 nedelje. Obe kategorije su isto važne za GOATa. To nikad niko neće dostići.
Sad kad Novak ima 290 nedelja, to više nije važno, to je glup rekord. To su izmislili nolomani.
O tempora, o mores.
(Milan_PT, 14. oktobar 2020 21:30)

Sve si lepo napisao i u čemu je problem? U to vreme 17GS i 302 nedelje na prvom mestu bili su rekordi koje Federa predstavlaju kao neprikosnivenog GOATa. I razlika u to vreme je bila baš velika. Sad da li će jedan igrač držati oba rekroda, nema šanse. Još da bude toliko ubedljiv u ta dva rekorda. Tako da će osporavanja biti. Pošto nije Federer, mora neko,je to? To su uspeli Nadal i Djoković za sada osporavanje i polemiku. Ali još niko nije poneo titul za GOATa. U budućnosti ćemo videti da li će neko uspeti ili će ostati polemika.

Hagiano

pre 3 godine

"Naravno da se broje,ali broje se prvenstveno one uzastopne! Izracunaj koliko je Federer bio prvi uzastopno ,koliko Nadal, a koliko Djokovic!"

- AXAXAXAXAXAXAXAAX pa ovo je genijalno. Jos ako je prestupna godina to je onda x2, dokle ide ovaj federerizam pa to je cudo jedno..

Samo cekam dan kad ce Novak da ga pretekne po broju nedelja, a uz te godine koje slede valjda ce ga preteci ili barem izjednaciti i po broju GS-ova, da mogu da se ucutkaju ovakvi likovi...

Roditelj

pre 3 godine

Već sam pisao nešto slično, ali nije zgoreg ponoviti. Umetnički dojam igre RF mogu njegovi navijači da okače mačku o rep, iako im je očigledno samo to i ostalo kao argument u priči oko "koze". Prosto zato što o ukusima ne vredi raspravljati. Jeste, lep mu je jednoručni bekhend, ali je Gaskeov lepši. Super mu je volej igra, ali je npr. Beker bio još atraktivniji u tom segmentu i tako mogu unedogled. Jak je marketinški? Po tom osnovu je i Šarapova ispred Noleta jer je do pre 5-6 godina zarađivala više od njega od reklama. Lepo ga gledati? Meni je lepša za gledanje bila Gabrijela Sabatini. Ovim neadekvatnim primerima ukazujem na apsurdnost tih kriterijuma.
RF prosto ne bi mogao biti GOAT sa toliko lošim H2H skorom sa Noletom i Rafom (naravno da je to veoma bitno ako su odigrali 20+ mečeva, a oni su i mnogo više), pa sve i da je i dalje lider po broju nedelja na prvom mestu ili broju osvojenih GS, jer su njih dvojica jednostavno bolji teniseri od njega. O ostalim rekordima da i ne govorim. Od marta RF neće biti samostalni lider niti u jednoj bitnoj kategoriji i za 6 meseci do godinu dana, ako se ne dogodi neko čudo u vidu osvajanja nekog GS, RF se nebi smeo ni uzimati u obzir za GOAT trku.
Rezultati su ti koji ostaju, a njih ćemo realno sabirati tek kada se sva trojica povuku. Do tada, uživajmo u eri koja će se teško ponoviti u skorije vreme i navijajmo za Noleta da ih prestigne po broju osvojenih GS, kako bi dokoni botovi i trolovi morali da priznaju da GOAT može biti samo jedan.

Nickolla

pre 3 godine

Ako ćemo najbliže samoj definiciji, mada ko je tačno zna pitanje je, GOAT je Federer. Uspeo je nešto što je pošlo za rukom u modernom sportu po meni samo još Džordanu.
1. Ima očigledne rezultate i brojne rekorde iza sebe.
2. Pobeđivao je i sa 22 i sa 37 godina na najvećim turnirima bez obzira na konkurenciju. Zašto neko drugi nije uzimao slemove u eri Bagdatisa i Rodika? Bio je vrhunski igrač tad, a i sad je da se ne lažemo.
3. Njegova "lepršava" igra i elegancija tenisa koja je mnogima dopadljiva
4. Možda najvažniji argument, uspeo je da napravi medijsko božanstvo. Poistovećivanje samog sporta sa jednom osobom. U celom svetu je postao ikona tenisa zahvaljujući Nike-u i marketingu. Ponašanje van terena, pa još iz sredine kakva je Švajcarska.
Ako pričamo o "najveći teniser svih vremena" onda je to Federer.
Najbolji teniser svih vremena? E tu ima mnogo više argumenata protiv Feda u korist Noleta i Nadala. I tako...

Milan_PT

pre 3 godine

Pre pojave Velike trojke rekorder u nedeljama kao No1 bio je Sampras sa 286 nedelja. Kako je Federer zaseo na to mesto bez ikakve konkurencije u trajanju od skoro 5 godina, pa bio prekinut od Nadala, pa se opet vratio, nije se naslućivalo da će to postati problem za njega i njegove navijače. To je bilo juna 2010 i za obaranje Samprasovog rekorda je trebalo da osvoji svoj sedmi Vimbldon i da bude No1 samo još 1-2 nedelje. Ali isprečio se Rafa i ućutkao fetarde koji su tvrdili da će otvaranjem i tog rekorda, kojem dotad niko nije obraćao neku pažnju, dokazati da je Federer GOAT iako je on imao već 16 GSova. Dakle, fetardi su prvi počeli da tvrde da je pored najviše GS, neophodno da se ima i najviše nedelja kao No1. Nakon šoka u četvrtfinala kad je Berdih oduvao Rodžera sa londonske trave i kad je Rafa osvojio WB i preuzeo prvo mesto, nastao je muk među fetardima. Rodžeru fali nedelja-dve, a ta kategorija proglašena neverovatno bitnom, šta sad? A Rafa igra kao lud, osvaja 3 GS te godine. U redu, sačekaće da se Rafa povredi. Za nevolju, stiže još veća opasnost u vidu Novaka 2011 koji smenjuje Rafu. Opšta panika. Kako se ovaj Srbin usuđuje? Tek 2012 Rodžer uspeva da osvoji svoj sedmi WB i da se vrati na No1 na 4 meseca i obori rekord. Opšta histerija. To nikad niko neće moći, 17 GS i 302 nedelje. Obe kategorije su isto važne za GOATa. To nikad niko neće dostići.
Sad kad Novak ima 290 nedelja, to više nije važno, to je glup rekord. To su izmislili nolomani.
O tempora, o mores.

propala stvar

pre 3 godine

A šta, sad nedelje nisu bitne, ne broje se?
(Djido, 14. oktobar 2020 19:07)
Naravno da se broje,ali broje se prvenstveno one uzastopne! Izracunaj koliko je Federer bio prvi uzastopno ,koliko Nadal, a koliko Djokovic!

voja

pre 3 godine

Pa naravno da nije bitno sad kad Federer nema najvise titula, jao ko vas nezna, novinari toliko provikali Federera i sta sad, cvrc, bice i Nadal a i boze zdravlja Novak bolji od njega, sta sad da pisu, da su bili u krivu sve ove godine...hehehe, u sustini totalno je nebitno ali opet samo neka Novak zavrsi na kraju sa jednim vise od spomenute dvojice.

yu

pre 3 godine

Nikad mi nece biti jasno sto se o ovome raspravlja kad su toliko godina u nazad a nadam se bar jos jednu godinu pravi ljubitelji tenisa imali uzivanje da gledaju u isto vreme ovakva tri igraca.Jeste RF u jednom trenutku bio nedodirljiv, ali Nadal i Novak su pokazali da ni on nije robot nego covek sa slabostima i pobedjivali ga i on njih, zadnjih par godina Novak mu je zadao 3,4 jaka udarca , ali je i RF zadao Nadalu zadnje 4 godine je dosta bolji od njega van sljake , Novak ubio Nadala na AO, ovaj njemu vratio na RG zar to sve nije car tenisa. Svako neka voli onoga koga voli ali umece se ne moze uzeti nijednom od njih trojice.

mighty banana

pre 3 godine

Pa ako pravimo razliku između termina najveći i najbolji onda se i može reći da je Federer najveći, odnosno GOAT. Ali Novak je najbolji. Sa takvom konstatacijom mogu da se pomirim.

Lucc

pre 3 godine

Fino ste objasnili da GOAT nije nešto striktno vezano za statistiku, tako da je Federer, koji je simbol tenisa, prototip kakav sportista treba da bude, igrom, elegancijom, popularnošću, gospoštinom i ponašanjem van terena, bez ikakve konkurencije GOAT za sva vremena.

Travis

pre 3 godine

Ko igra tenis malo duze zna da najbolji teniser je Federer jer igra najatraktivniji najagresivniji i njegova pojava je takva da se razlikuje od drugih.jos igra prelepo jednim rukom najlepše dropsotove i slice i milina ga gledati.samo zbog toga BiH ga gledao stalno i kad se povuče .dok ostale ne bi bas gledao toliko

jmunma

pre 3 godine

ostade federer bez svih argumenata da je najbolji pa sad poceli da se pozivaju na kartu popularnosti, ahahaaha, pa po tome nole nije ni u prvih 100 svih vremena, onda je i monfis ispred noleta,jedino sto bi rf-u mozda priznao je da je najarogantniji teniser svih vremena i jos neke stvari koje nisu za javnost

Drax

pre 3 godine

Ja sam pratio tenis kada su Novaka ova dvojica gulili na svakom turniru ili jedan ili drugi pa kuci posle polufinala ili finala.A onda je on njih poceo od 2011 da bataljuje i vise to nije uopste neko rivalstvo vecu pretnju su predstavljali Mari DelPotro i Vavrinka dok je Federer vec otisao u zaborav a Nadal je stalno bio povredjen.U sustini sada se broje titule ali zadnjih 10 godina Novak je cistio ovu dvojicu na svakom turniru.

bez racunanja

pre 3 godine

Kako koga? Pa srbomrsce.Ubise se od racunanja ko je GOAT. Mi Srbi, znamo ko je i bez racunanja.
(No1vak, 14. oktobar 2020 18:37)

Tako je. Svi znamo da je to Rafael Nadal.

Neko iz mase

pre 3 godine

@op

Aj objasni mi molim te ko je onda prvi? Ili ti je cilj samo da hejtujes Novaka? U tekstu ti lepo pise da je Novak PRVI po broju titula na BITNIM turnirima, drugi(uskoro prvi) po broju nedelja na prvom mestu, bolji medjusobni skor sa obojicom. Jedino sta si u pravu su GS, ali i to je za sada. Bice i tu Nole prvi pa posle neces moci da spavas

srle

pre 3 godine

Ključna stvar je navedena u ovom tekstu, Federer je u jednom trenutku imao 16 osvojenih grend slemova, Nadal 6 a Đoković samo 1. Ko je mogao pomisliti tada da će se neko približiti Federeru. Nakon jedne decenije, imamo situaciju da Federer u dva glavna parametra za najboljeg svih vremena, broj grend slemova i nedelje kao broj jedan, polako gubi trku. To je zaista frapantno, navijači su istinski šokirani, jer misle da se tenis završava sa Federerom. Naravno, to nije slučaj. Lako na kraju može Nadal biti bolji po broju grend slemova, a Novak po broju nedelja. Takođe, Švajcarac ima lošiji skor u finalima GS protiv obojice, ima lošiji H2H, lošiji je od obojice po osvojenim mastersima, već ove godine i po završenim godinama kao broj 1 će biti prestignut. Dakle, da zaključimo, po gotovo svim parametrima je prestignut ili dostignut. Tako da je nerealno onda pričati da je Federer najbolji svih vremena, možda će biti tek treći kad se podvuče crta i to je sada svima jasno. Voleo bi da Nadal i Đoković završe karijeru sa istim brojem grend slemova, pa onda neka Federerovi navijači koji su eto najbrojniji odluče ko je bolji :) Mi znamo odavno ko je najbolji, momak koji je rođen u Beogradu.

Djido

pre 3 godine

Jedino merilo za GOATA je broj gren slemova, samo se to računa, sve ostalo su prazne priče.
(Pera, 14. oktobar 2020 18:47)

A šta, sad nedelje nisu bitne, ne broje se?

Dutza

pre 3 godine

Kakav ce kratez da nastane nakon povlacenja ove trojice legendi. Gledanost ce opasti 90% na svim turnirima.....
(M, 14. oktobar 2020 18:48)

Aj sad, identicna prica je bila kad su se povlacili Agasi i Sampras. Pa je naisla jos jača generacija sa jos vecim rivalstvom.

s

pre 3 godine

Kako sada stvari stoje:
GOAT- NADAL
2. FEDERER (Federer je vec imao preko 10 slema dok je Nadal jos bio mlad)
3. DJOKOVIC

Na kraju karijere, nadam se
GOAT-DJOKOVIC
2. NADAL
3. FEDERER

prozirno i jadno

pre 3 godine

Pre finala puna usta GOAT-a, a sad posle onakvog poraza sledi marginalizacija i umanjivanje. Da, da, sad "koga briga za GOAT"...baš.

neca

pre 3 godine

Što je babi bilo milo to joj se i snilo. Naravno da je Novak najbolji teniser na svetu. Ko je ove teške godine imao najviše mečeva i pobeda? Pobedio je sve tenisere iz prvih deset.. Osvojo GS, Turnir ATP u Australiji, Sinsinati Rim, Finale RG, Samo mu je Tim blizu..

Oposum, divna životinjica

pre 3 godine

Nemoguće je odretiti ko je GOAT teniser. Ako se GOAT teniser određuje na osnovu popularnosti u svetu tenisa to je bez premca Rodžer Federer naravno. Na toj poziciji on je jednostavno NEDODIRLJIV pa sve sve da Rafa i Nole osvoje još po 10 Slemova. Niko nije niikada imao niti će imati toliku popularnost kao Federer u teniskom svetu. Jednostavno najviše ga vole i fanovi i treneri i novinari i stručnjaci. Što se tiče učinka na terenu, tu je nemoguće odrediti najvećeg nebitno ko će koliko Slemova osvojiti do kraja karijere. Ima tu mnogo toga, najpre, izuzetno je bitan broj nedelja na 1. mestu! Tu će verovatno Nole dostići Rodžera ali ajde da sačekamo, nikada se ne zna. Na GS turnirima Rafa je ubedljivo najbolji u istoriji na šljaci i to je jedino što ne dolazi u pitanje, ali, na ostalim podlogama ima ukupno 7 Slemova, dok Sampras recimo ima 14 BEZ Rolan Garosa jer Rolan Garos nikada nije ni osvajao. Dakle kako da Nadal bude najbolji svih vremena kada Sampras ima DUPLO više Slemova van šljake od njega i mnogo više nedelja na 1. mestu od njega? I Agasi ima više Slemova od Nadala na travi i betonu znači i Agasi je bolji od njega na tim podlogama. O Federeru i Noletu da ne pričamo, deru ga na tom planu. Sa druge strane, ovi ni izbliza na šljaci nisu ni blizu Nadala naravno. Šta to govori, pa to govori da je NEMOGUĆE na osnovu broja osvojenih Slemova odlučiti ko je GOAT! Na kraju, apsolutno se slažem sa naslovom ovog vašeg posta, a to znači KOGA BRIGA KO JE GOAT! Svi su GOAT!

John Snow

pre 3 godine

Pa sad kad su videli da je Nadal vec stigao Rodzera...A uskoro ce i Novak,onda vise nisu vazni rezultati ni grend slamovi..A secam se pre 7,8 godina kad je bilo nezamislivo da ce se iKo prinliziti Federerovim 17 slemova,onda su svi u glas pricali samo je bitan broj grend slamova za naslov najveceg...Zapadnjaci...

Pierre

pre 3 godine

Federer je Goat. To je odlučio marketing. I to je to. Što se rezultata tiče, Federer ima lošiji međ. skor. Nema više GS od Nadala. Ima manje mastersa od Noleta i Nadala. Uskoro će imati i manje nedelja na broju jedan. Dakle, čisto sportski, nije Goat. Marketinški, nesporno jeste.

op

pre 3 godine

Djokovic nikako ne moze biti GOAT jer je tek treci po broju GS, treci po broju titula i drugi po nedeljama na prvom mestu. Sve je jasno.

//,,

pre 3 godine

Novaka je najvise briga ko je GOAT. To pokazuje cinjenica da je odmah
poslije poraza u Parizu potrcao da se prijavi za Bec ali ne znam zasto bi
broj nedelja bio vazan. Za mene je GOAT Bjorn Borg koji se ovde ne spominje.
Da je Borg patio od GOAT titule ne bi se penzionisao sa 26.

комша

pre 3 godine

По мени је то глупост. Најбољи свих времена. Којих времена? Долазе нови, ко зна шта ће бити до краја века. Времена пролазе и мењају се. Можда неки нови тенисер освоји 30 слемова?

Xnodeh,plavi bechar

pre 3 godine

Kako koga? Pa srbomrsce.Ubise se od racunanja ko je GOAT. Mi Srbi, znamo ko je i bez racunanja.
(No1vak, 14. oktobar 2020 18:37)
Slazem se,to moze samo da bude Nadal sa najvise GS i zlatnom medaljom na OI

zakon

pre 3 godine

Nema sumnje da je Federer najpopularniji, kao i da je svojim elegantnim stilom igre i dominacijom u ranoj fazi svoje karijere izuzetno doprineo ne samo razvoju sporta, vec i kao podsticaj za Rafu i Novaka da pomeraju svoje granice mogucnosti. Ipak, ono sto je najupecatljivije je to da, kada ga Novak prestigne po broju nedelja na prvom mestu, Federer nece biti na prvom mestu ni u jednom od ovih bitnih parametara (GS, nedelje na prvom mestu, "veliki" turniri, H2H sa Novakom i Rafom, zavrsni turniri)...

Reci da je on GOAT je zato samo subjektivan zakljucak, odnosno uzimajuci u obzir ove stvari sa pocetka mog komentara. Time ne zelim da umanjim njegovu velicinu, ali gledajuci kroz brojke Federer jednostavno nije GOAT.

Cikotic

pre 3 godine

Jedno je sigurno, da je to najveće i najduže rivalstvo u sportu svih vremena. Naša je sreća da živimo u vremenu dok to rivalstvo traje.

Teodora

pre 3 godine

Kako rekao jedan seljak ,,Je si li na vlasti da te glasam " Tako i Federer Bio prvi i najbolji još i iz Švajcarske narod ga zavoleo a posle se to teško menja . Pisle došao Nadal i prihvatili ih kao rivale.Kad. se pojavio Novak iz neke Srbije koja je navodno Agresor ,javio se otpor kod mnogih,zato što je treći ,zato što je Srbin.Ali jaka volja Novaka i upornost dovela da polako ga prihvataju. Jaka je njegova volja pa kako god stručni ljudi odlučili,koji ga takođe lome .Setimo se diskvalifikacije u Americi.Jeste prošlo ali ko zna da vidi vidi nameru.

Boris Banović

pre 3 godine

Medije koji forsiraju tu temu, a mi ih finansiramo objavljujući ove komentare.
Kako, npr, porediti Roda Lejvera i Rodžera Federera, brojem osvojenih titula, besmisleno je !
Ko je najbolji bokser svih vremeba ?
Od kolektivnih sportova , ko je najbolji fudbaler ili košarkaš svih vremena, besmisleno je tražiti odgovor, porediti
, npr, Pelea i Mesija !? Itd, itd, ko razume, shvatiće !

samo kažem

pre 3 godine

Kao Novakov navijač, ipak moram da priznam jedno - Federer je jedan od onih ljudi koji su veći od sporta kojim se bave. Nešto tipa Valentino Rosi u motociklizmu.

vrg

pre 3 godine

"Da li ste znali da "velika trojka" ima više Grend slem trofeja (57) nego Beker, Edberg, Čeng, Noa, Keš, Stih, Muster, Kafeljnikov, Kuerten, Rafter, Korda, Moja, Safin, Mari, Vavrinka, Ferero, Rodik, Del Potro, Ivanišević, Bruguera, Čilić, Tim, Gaudio, Krajiček, Vilas, Eš i Kosta zajedno (56)?"

ahaha koji usiljen podatak. mogli ste lepo da stavite i 56 likova sa po jednim slemom i onda mi jos jace da kazemo vaaaauuuu. xD

Xnodeh,plavi bechar

pre 3 godine

Kao navijac Rodzera Federera moram da kazem da je najveci ikad Novak. Sve je ostvario u najtezoj eri tenisa Nadala i Federera dok je Federer pola svega ostvario pre Novaka i Nadala.

Topnik

pre 3 godine

Svatko ima svoje kriterije i svoje favorite, i teško je naći definitivan kriterij da bi ih razdvojili, barem zasada. Ali njihovo rivalstvo je nešto najljepše u povijesti sporta. Košarka ima Jordana, tenis ima trojicu takvih.

flex

pre 3 godine

Kao Novakov navijač, ipak moram da priznam jedno - Federer je jedan od onih ljudi koji su veći od sporta kojim se bave. Nešto tipa Valentino Rosi u motociklizmu.
(samo kažem, 14. oktobar 2020 18:39)

Ili si ti ipak Federerov navijac ???

Gile

pre 3 godine

Samo dve cinjenice su objektivno bitne - ovaj sajt sa GOAT listom na kojoj Djokovic&Nadal stizu Federera (jos uvek je prvi) i koliko ce dugo ko jos da igra. Kad se sva trojica penzionisu lista ce pokazati ko je najuspesniji teniser u istoriji. Meni se cini da Djokovic ima dobre sanse da prestigne Federera, Nadal mnogo manje, ali Djokovic mora da osvoji jos najmanje 3-4 GS, nekoliko mastersa godisnje i da bar 2 godine zavrsi na prva dva mesta na ATP listi sto nije nemoguce.

M

pre 3 godine

Kakav ce kratez da nastane nakon povlacenja ove trojice legendi. Gledanost ce opasti 90% na svim turnirima. Uz svo duzno postovanje Ciciripima, Zverinjama i Tamjanima...

Gde ja živim

pre 3 godine

Uvek imam problem sa ovim GOAT pričama. U bilo kom sportu. Po meni je to sve subjektivno. Navijanje je prilično nadrealna i teško objašnjiva stvar. Stvar je i vremena u kome se nešto igralo i karaktera igrača, simpatija navijača, ima dosta i do medija koji mogu da stvore sliku.

Naravno da bih ja voleo da Đoković bude GOAT. Da ceo svet prizna da je GOAT. Uvek je lepo kada se neko iz tvog učmalog okruženja otisne u svet i postane velikan. Bilo u sportu, bilo u raznim drugim sferama života. Nemam ništa od toga, meni ni iz džepa ni u džep, ali mi je drago. Ne umem da objasnim. Možda ima malo i onog "Isplatilo se što sam se drao na TV, učestvovao sam u stvaranju istorije" šta znam :) Elem, ja mislim da se to neće desiti. Već sam pisao o tome ovde i mnogi drugi su pisali da sad ne dužim, ali zaista mislim da se to neće desiti.

Što se mene tiče neka Đole poobara rekorde (ovaj Nadalov na RG zaista ne može) u broju GS-a, nedelja i ako je ikako moguće uzme još jednu medalju na OI (ako se ikada više održe) po mogućstvu zlatnu i onda neka ga zovu kako god hoće. Ne mora da bude JARAC može da bude i OVAN što se mene tiče. Jedino da mu se ovakva bezidejnost od nedelje ne ponovi do kraja karijere.

Na kraju ipak treba reći. Ostavimo tu priču za vreme kad okače rekete o klin i odu na pecanje ili uživanje u prirodi sa porodicama. Dotle ostavimo majstore da nas još malo zadivljuju magijom koje imaju na pretek.

Pele 2.0

pre 3 godine

Tekst govori o statističkom G.O.A.T.-u. Stvarni G.O.A.T. je Federer. Oko toga nema dileme.

Svojim rezultatima i rekordima, svojom tehnikom, kretanjem, ponašanjem na terenu (bez tikova poput tapkanja loptice ili drpanja) kao i van njega, svojoj harizmom, svojim donatorstvom i humanošću...izdvaja se od svih do sada.

flex

pre 3 godine

Kao Novakov navijač, ipak moram da priznam jedno - Federer je jedan od onih ljudi koji su veći od sporta kojim se bave. Nešto tipa Valentino Rosi u motociklizmu.
(samo kažem, 14. oktobar 2020 18:39)

Ili si ti ipak Federerov navijac ???

zakon

pre 3 godine

Nema sumnje da je Federer najpopularniji, kao i da je svojim elegantnim stilom igre i dominacijom u ranoj fazi svoje karijere izuzetno doprineo ne samo razvoju sporta, vec i kao podsticaj za Rafu i Novaka da pomeraju svoje granice mogucnosti. Ipak, ono sto je najupecatljivije je to da, kada ga Novak prestigne po broju nedelja na prvom mestu, Federer nece biti na prvom mestu ni u jednom od ovih bitnih parametara (GS, nedelje na prvom mestu, "veliki" turniri, H2H sa Novakom i Rafom, zavrsni turniri)...

Reci da je on GOAT je zato samo subjektivan zakljucak, odnosno uzimajuci u obzir ove stvari sa pocetka mog komentara. Time ne zelim da umanjim njegovu velicinu, ali gledajuci kroz brojke Federer jednostavno nije GOAT.

Djido

pre 3 godine

Jedino merilo za GOATA je broj gren slemova, samo se to računa, sve ostalo su prazne priče.
(Pera, 14. oktobar 2020 18:47)

A šta, sad nedelje nisu bitne, ne broje se?

srle

pre 3 godine

Ključna stvar je navedena u ovom tekstu, Federer je u jednom trenutku imao 16 osvojenih grend slemova, Nadal 6 a Đoković samo 1. Ko je mogao pomisliti tada da će se neko približiti Federeru. Nakon jedne decenije, imamo situaciju da Federer u dva glavna parametra za najboljeg svih vremena, broj grend slemova i nedelje kao broj jedan, polako gubi trku. To je zaista frapantno, navijači su istinski šokirani, jer misle da se tenis završava sa Federerom. Naravno, to nije slučaj. Lako na kraju može Nadal biti bolji po broju grend slemova, a Novak po broju nedelja. Takođe, Švajcarac ima lošiji skor u finalima GS protiv obojice, ima lošiji H2H, lošiji je od obojice po osvojenim mastersima, već ove godine i po završenim godinama kao broj 1 će biti prestignut. Dakle, da zaključimo, po gotovo svim parametrima je prestignut ili dostignut. Tako da je nerealno onda pričati da je Federer najbolji svih vremena, možda će biti tek treći kad se podvuče crta i to je sada svima jasno. Voleo bi da Nadal i Đoković završe karijeru sa istim brojem grend slemova, pa onda neka Federerovi navijači koji su eto najbrojniji odluče ko je bolji :) Mi znamo odavno ko je najbolji, momak koji je rođen u Beogradu.

samo kažem

pre 3 godine

Kao Novakov navijač, ipak moram da priznam jedno - Federer je jedan od onih ljudi koji su veći od sporta kojim se bave. Nešto tipa Valentino Rosi u motociklizmu.

Drax

pre 3 godine

Ja sam pratio tenis kada su Novaka ova dvojica gulili na svakom turniru ili jedan ili drugi pa kuci posle polufinala ili finala.A onda je on njih poceo od 2011 da bataljuje i vise to nije uopste neko rivalstvo vecu pretnju su predstavljali Mari DelPotro i Vavrinka dok je Federer vec otisao u zaborav a Nadal je stalno bio povredjen.U sustini sada se broje titule ali zadnjih 10 godina Novak je cistio ovu dvojicu na svakom turniru.

John Snow

pre 3 godine

Pa sad kad su videli da je Nadal vec stigao Rodzera...A uskoro ce i Novak,onda vise nisu vazni rezultati ni grend slamovi..A secam se pre 7,8 godina kad je bilo nezamislivo da ce se iKo prinliziti Federerovim 17 slemova,onda su svi u glas pricali samo je bitan broj grend slamova za naslov najveceg...Zapadnjaci...

Gde ja živim

pre 3 godine

Uvek imam problem sa ovim GOAT pričama. U bilo kom sportu. Po meni je to sve subjektivno. Navijanje je prilično nadrealna i teško objašnjiva stvar. Stvar je i vremena u kome se nešto igralo i karaktera igrača, simpatija navijača, ima dosta i do medija koji mogu da stvore sliku.

Naravno da bih ja voleo da Đoković bude GOAT. Da ceo svet prizna da je GOAT. Uvek je lepo kada se neko iz tvog učmalog okruženja otisne u svet i postane velikan. Bilo u sportu, bilo u raznim drugim sferama života. Nemam ništa od toga, meni ni iz džepa ni u džep, ali mi je drago. Ne umem da objasnim. Možda ima malo i onog "Isplatilo se što sam se drao na TV, učestvovao sam u stvaranju istorije" šta znam :) Elem, ja mislim da se to neće desiti. Već sam pisao o tome ovde i mnogi drugi su pisali da sad ne dužim, ali zaista mislim da se to neće desiti.

Što se mene tiče neka Đole poobara rekorde (ovaj Nadalov na RG zaista ne može) u broju GS-a, nedelja i ako je ikako moguće uzme još jednu medalju na OI (ako se ikada više održe) po mogućstvu zlatnu i onda neka ga zovu kako god hoće. Ne mora da bude JARAC može da bude i OVAN što se mene tiče. Jedino da mu se ovakva bezidejnost od nedelje ne ponovi do kraja karijere.

Na kraju ipak treba reći. Ostavimo tu priču za vreme kad okače rekete o klin i odu na pecanje ili uživanje u prirodi sa porodicama. Dotle ostavimo majstore da nas još malo zadivljuju magijom koje imaju na pretek.

Gile

pre 3 godine

Samo dve cinjenice su objektivno bitne - ovaj sajt sa GOAT listom na kojoj Djokovic&Nadal stizu Federera (jos uvek je prvi) i koliko ce dugo ko jos da igra. Kad se sva trojica penzionisu lista ce pokazati ko je najuspesniji teniser u istoriji. Meni se cini da Djokovic ima dobre sanse da prestigne Federera, Nadal mnogo manje, ali Djokovic mora da osvoji jos najmanje 3-4 GS, nekoliko mastersa godisnje i da bar 2 godine zavrsi na prva dva mesta na ATP listi sto nije nemoguce.

Pierre

pre 3 godine

Federer je Goat. To je odlučio marketing. I to je to. Što se rezultata tiče, Federer ima lošiji međ. skor. Nema više GS od Nadala. Ima manje mastersa od Noleta i Nadala. Uskoro će imati i manje nedelja na broju jedan. Dakle, čisto sportski, nije Goat. Marketinški, nesporno jeste.

Xnodeh,plavi bechar

pre 3 godine

Kao navijac Rodzera Federera moram da kazem da je najveci ikad Novak. Sve je ostvario u najtezoj eri tenisa Nadala i Federera dok je Federer pola svega ostvario pre Novaka i Nadala.

M

pre 3 godine

Kakav ce kratez da nastane nakon povlacenja ove trojice legendi. Gledanost ce opasti 90% na svim turnirima. Uz svo duzno postovanje Ciciripima, Zverinjama i Tamjanima...

Teodora

pre 3 godine

Kako rekao jedan seljak ,,Je si li na vlasti da te glasam " Tako i Federer Bio prvi i najbolji još i iz Švajcarske narod ga zavoleo a posle se to teško menja . Pisle došao Nadal i prihvatili ih kao rivale.Kad. se pojavio Novak iz neke Srbije koja je navodno Agresor ,javio se otpor kod mnogih,zato što je treći ,zato što je Srbin.Ali jaka volja Novaka i upornost dovela da polako ga prihvataju. Jaka je njegova volja pa kako god stručni ljudi odlučili,koji ga takođe lome .Setimo se diskvalifikacije u Americi.Jeste prošlo ali ko zna da vidi vidi nameru.

Cikotic

pre 3 godine

Jedno je sigurno, da je to najveće i najduže rivalstvo u sportu svih vremena. Naša je sreća da živimo u vremenu dok to rivalstvo traje.

Milan_PT

pre 3 godine

Pre pojave Velike trojke rekorder u nedeljama kao No1 bio je Sampras sa 286 nedelja. Kako je Federer zaseo na to mesto bez ikakve konkurencije u trajanju od skoro 5 godina, pa bio prekinut od Nadala, pa se opet vratio, nije se naslućivalo da će to postati problem za njega i njegove navijače. To je bilo juna 2010 i za obaranje Samprasovog rekorda je trebalo da osvoji svoj sedmi Vimbldon i da bude No1 samo još 1-2 nedelje. Ali isprečio se Rafa i ućutkao fetarde koji su tvrdili da će otvaranjem i tog rekorda, kojem dotad niko nije obraćao neku pažnju, dokazati da je Federer GOAT iako je on imao već 16 GSova. Dakle, fetardi su prvi počeli da tvrde da je pored najviše GS, neophodno da se ima i najviše nedelja kao No1. Nakon šoka u četvrtfinala kad je Berdih oduvao Rodžera sa londonske trave i kad je Rafa osvojio WB i preuzeo prvo mesto, nastao je muk među fetardima. Rodžeru fali nedelja-dve, a ta kategorija proglašena neverovatno bitnom, šta sad? A Rafa igra kao lud, osvaja 3 GS te godine. U redu, sačekaće da se Rafa povredi. Za nevolju, stiže još veća opasnost u vidu Novaka 2011 koji smenjuje Rafu. Opšta panika. Kako se ovaj Srbin usuđuje? Tek 2012 Rodžer uspeva da osvoji svoj sedmi WB i da se vrati na No1 na 4 meseca i obori rekord. Opšta histerija. To nikad niko neće moći, 17 GS i 302 nedelje. Obe kategorije su isto važne za GOATa. To nikad niko neće dostići.
Sad kad Novak ima 290 nedelja, to više nije važno, to je glup rekord. To su izmislili nolomani.
O tempora, o mores.

Oposum, divna životinjica

pre 3 godine

Nemoguće je odretiti ko je GOAT teniser. Ako se GOAT teniser određuje na osnovu popularnosti u svetu tenisa to je bez premca Rodžer Federer naravno. Na toj poziciji on je jednostavno NEDODIRLJIV pa sve sve da Rafa i Nole osvoje još po 10 Slemova. Niko nije niikada imao niti će imati toliku popularnost kao Federer u teniskom svetu. Jednostavno najviše ga vole i fanovi i treneri i novinari i stručnjaci. Što se tiče učinka na terenu, tu je nemoguće odrediti najvećeg nebitno ko će koliko Slemova osvojiti do kraja karijere. Ima tu mnogo toga, najpre, izuzetno je bitan broj nedelja na 1. mestu! Tu će verovatno Nole dostići Rodžera ali ajde da sačekamo, nikada se ne zna. Na GS turnirima Rafa je ubedljivo najbolji u istoriji na šljaci i to je jedino što ne dolazi u pitanje, ali, na ostalim podlogama ima ukupno 7 Slemova, dok Sampras recimo ima 14 BEZ Rolan Garosa jer Rolan Garos nikada nije ni osvajao. Dakle kako da Nadal bude najbolji svih vremena kada Sampras ima DUPLO više Slemova van šljake od njega i mnogo više nedelja na 1. mestu od njega? I Agasi ima više Slemova od Nadala na travi i betonu znači i Agasi je bolji od njega na tim podlogama. O Federeru i Noletu da ne pričamo, deru ga na tom planu. Sa druge strane, ovi ni izbliza na šljaci nisu ni blizu Nadala naravno. Šta to govori, pa to govori da je NEMOGUĆE na osnovu broja osvojenih Slemova odlučiti ko je GOAT! Na kraju, apsolutno se slažem sa naslovom ovog vašeg posta, a to znači KOGA BRIGA KO JE GOAT! Svi su GOAT!

Neko iz mase

pre 3 godine

@op

Aj objasni mi molim te ko je onda prvi? Ili ti je cilj samo da hejtujes Novaka? U tekstu ti lepo pise da je Novak PRVI po broju titula na BITNIM turnirima, drugi(uskoro prvi) po broju nedelja na prvom mestu, bolji medjusobni skor sa obojicom. Jedino sta si u pravu su GS, ali i to je za sada. Bice i tu Nole prvi pa posle neces moci da spavas

Topnik

pre 3 godine

Svatko ima svoje kriterije i svoje favorite, i teško je naći definitivan kriterij da bi ih razdvojili, barem zasada. Ali njihovo rivalstvo je nešto najljepše u povijesti sporta. Košarka ima Jordana, tenis ima trojicu takvih.

s

pre 3 godine

Kako sada stvari stoje:
GOAT- NADAL
2. FEDERER (Federer je vec imao preko 10 slema dok je Nadal jos bio mlad)
3. DJOKOVIC

Na kraju karijere, nadam se
GOAT-DJOKOVIC
2. NADAL
3. FEDERER

Pele 2.0

pre 3 godine

Tekst govori o statističkom G.O.A.T.-u. Stvarni G.O.A.T. je Federer. Oko toga nema dileme.

Svojim rezultatima i rekordima, svojom tehnikom, kretanjem, ponašanjem na terenu (bez tikova poput tapkanja loptice ili drpanja) kao i van njega, svojoj harizmom, svojim donatorstvom i humanošću...izdvaja se od svih do sada.

комша

pre 3 godine

По мени је то глупост. Најбољи свих времена. Којих времена? Долазе нови, ко зна шта ће бити до краја века. Времена пролазе и мењају се. Можда неки нови тенисер освоји 30 слемова?

yu

pre 3 godine

Nikad mi nece biti jasno sto se o ovome raspravlja kad su toliko godina u nazad a nadam se bar jos jednu godinu pravi ljubitelji tenisa imali uzivanje da gledaju u isto vreme ovakva tri igraca.Jeste RF u jednom trenutku bio nedodirljiv, ali Nadal i Novak su pokazali da ni on nije robot nego covek sa slabostima i pobedjivali ga i on njih, zadnjih par godina Novak mu je zadao 3,4 jaka udarca , ali je i RF zadao Nadalu zadnje 4 godine je dosta bolji od njega van sljake , Novak ubio Nadala na AO, ovaj njemu vratio na RG zar to sve nije car tenisa. Svako neka voli onoga koga voli ali umece se ne moze uzeti nijednom od njih trojice.

jmunma

pre 3 godine

ostade federer bez svih argumenata da je najbolji pa sad poceli da se pozivaju na kartu popularnosti, ahahaaha, pa po tome nole nije ni u prvih 100 svih vremena, onda je i monfis ispred noleta,jedino sto bi rf-u mozda priznao je da je najarogantniji teniser svih vremena i jos neke stvari koje nisu za javnost

Dutza

pre 3 godine

Kakav ce kratez da nastane nakon povlacenja ove trojice legendi. Gledanost ce opasti 90% na svim turnirima.....
(M, 14. oktobar 2020 18:48)

Aj sad, identicna prica je bila kad su se povlacili Agasi i Sampras. Pa je naisla jos jača generacija sa jos vecim rivalstvom.

Hagiano

pre 3 godine

"Naravno da se broje,ali broje se prvenstveno one uzastopne! Izracunaj koliko je Federer bio prvi uzastopno ,koliko Nadal, a koliko Djokovic!"

- AXAXAXAXAXAXAXAAX pa ovo je genijalno. Jos ako je prestupna godina to je onda x2, dokle ide ovaj federerizam pa to je cudo jedno..

Samo cekam dan kad ce Novak da ga pretekne po broju nedelja, a uz te godine koje slede valjda ce ga preteci ili barem izjednaciti i po broju GS-ova, da mogu da se ucutkaju ovakvi likovi...

vrg

pre 3 godine

"Da li ste znali da "velika trojka" ima više Grend slem trofeja (57) nego Beker, Edberg, Čeng, Noa, Keš, Stih, Muster, Kafeljnikov, Kuerten, Rafter, Korda, Moja, Safin, Mari, Vavrinka, Ferero, Rodik, Del Potro, Ivanišević, Bruguera, Čilić, Tim, Gaudio, Krajiček, Vilas, Eš i Kosta zajedno (56)?"

ahaha koji usiljen podatak. mogli ste lepo da stavite i 56 likova sa po jednim slemom i onda mi jos jace da kazemo vaaaauuuu. xD

voja

pre 3 godine

Pa naravno da nije bitno sad kad Federer nema najvise titula, jao ko vas nezna, novinari toliko provikali Federera i sta sad, cvrc, bice i Nadal a i boze zdravlja Novak bolji od njega, sta sad da pisu, da su bili u krivu sve ove godine...hehehe, u sustini totalno je nebitno ali opet samo neka Novak zavrsi na kraju sa jednim vise od spomenute dvojice.

mighty banana

pre 3 godine

Pa ako pravimo razliku između termina najveći i najbolji onda se i može reći da je Federer najveći, odnosno GOAT. Ali Novak je najbolji. Sa takvom konstatacijom mogu da se pomirim.

Xnodeh,plavi bechar

pre 3 godine

Kako koga? Pa srbomrsce.Ubise se od racunanja ko je GOAT. Mi Srbi, znamo ko je i bez racunanja.
(No1vak, 14. oktobar 2020 18:37)
Slazem se,to moze samo da bude Nadal sa najvise GS i zlatnom medaljom na OI

bez racunanja

pre 3 godine

Kako koga? Pa srbomrsce.Ubise se od racunanja ko je GOAT. Mi Srbi, znamo ko je i bez racunanja.
(No1vak, 14. oktobar 2020 18:37)

Tako je. Svi znamo da je to Rafael Nadal.

Lucc

pre 3 godine

Fino ste objasnili da GOAT nije nešto striktno vezano za statistiku, tako da je Federer, koji je simbol tenisa, prototip kakav sportista treba da bude, igrom, elegancijom, popularnošću, gospoštinom i ponašanjem van terena, bez ikakve konkurencije GOAT za sva vremena.

Roditelj

pre 3 godine

Već sam pisao nešto slično, ali nije zgoreg ponoviti. Umetnički dojam igre RF mogu njegovi navijači da okače mačku o rep, iako im je očigledno samo to i ostalo kao argument u priči oko "koze". Prosto zato što o ukusima ne vredi raspravljati. Jeste, lep mu je jednoručni bekhend, ali je Gaskeov lepši. Super mu je volej igra, ali je npr. Beker bio još atraktivniji u tom segmentu i tako mogu unedogled. Jak je marketinški? Po tom osnovu je i Šarapova ispred Noleta jer je do pre 5-6 godina zarađivala više od njega od reklama. Lepo ga gledati? Meni je lepša za gledanje bila Gabrijela Sabatini. Ovim neadekvatnim primerima ukazujem na apsurdnost tih kriterijuma.
RF prosto ne bi mogao biti GOAT sa toliko lošim H2H skorom sa Noletom i Rafom (naravno da je to veoma bitno ako su odigrali 20+ mečeva, a oni su i mnogo više), pa sve i da je i dalje lider po broju nedelja na prvom mestu ili broju osvojenih GS, jer su njih dvojica jednostavno bolji teniseri od njega. O ostalim rekordima da i ne govorim. Od marta RF neće biti samostalni lider niti u jednoj bitnoj kategoriji i za 6 meseci do godinu dana, ako se ne dogodi neko čudo u vidu osvajanja nekog GS, RF se nebi smeo ni uzimati u obzir za GOAT trku.
Rezultati su ti koji ostaju, a njih ćemo realno sabirati tek kada se sva trojica povuku. Do tada, uživajmo u eri koja će se teško ponoviti u skorije vreme i navijajmo za Noleta da ih prestigne po broju osvojenih GS, kako bi dokoni botovi i trolovi morali da priznaju da GOAT može biti samo jedan.

prozirno i jadno

pre 3 godine

Pre finala puna usta GOAT-a, a sad posle onakvog poraza sledi marginalizacija i umanjivanje. Da, da, sad "koga briga za GOAT"...baš.

Beobrad

pre 3 godine

Najbolji, najkompletniji i najveci je Novak Djokovic!
Pokazace to u naredne 3 godine, a sto se mene tice, vec je pokazao i dokazao.

Boris Banović

pre 3 godine

Medije koji forsiraju tu temu, a mi ih finansiramo objavljujući ove komentare.
Kako, npr, porediti Roda Lejvera i Rodžera Federera, brojem osvojenih titula, besmisleno je !
Ko je najbolji bokser svih vremeba ?
Od kolektivnih sportova , ko je najbolji fudbaler ili košarkaš svih vremena, besmisleno je tražiti odgovor, porediti
, npr, Pelea i Mesija !? Itd, itd, ko razume, shvatiće !

propala stvar

pre 3 godine

A šta, sad nedelje nisu bitne, ne broje se?
(Djido, 14. oktobar 2020 19:07)
Naravno da se broje,ali broje se prvenstveno one uzastopne! Izracunaj koliko je Federer bio prvi uzastopno ,koliko Nadal, a koliko Djokovic!

Dr

pre 3 godine

Federer je bez premca po lakoci igranja tenisa,tehnici,leprsavosti,eleganciji ,ostal
INe su radnici narocito Novak koji ne zna da skrati loptu,slab servis i vecito samaranje one loptice do iznemoglosti.

Vladarr

pre 3 godine

Što se tiče GOAT trke molim pojedine da analiziraju samo postignute rezultate trojice najboljih tenisera a ne ko je najelegantniji, ko se dere na terenu i ko vadi gaće. Iz ovog posta vidimo da je GOAT igrač sa najviše poena a ne sa najviše GS titula. Tenis nisu samo GS titule. Rafa i Rodzer su osvojili svoje poslednje GS titule ako ne bude lobiranja kao u ovom finalu GS. Malodusni Novak od početka meča, brzopleti nestrpljivi udarci, nenerviranje, samo 2 člana tima u lozi i naravno supruga da baš ne bi bilo upadljivo i da mu da podršku kad bude tuzan jer su znali da mora da izgubi,u Rafinoj lozi njih 20, samo što njegovi pokojnici nisu došli, Timova sumnjiva igra protiv Swarcmana, nema Ivaniševića u Finalu GS, ponovo podizanje rivalstva Rafa/Rodzer izjednacavanjem rekorda, sponzori, najavljivane spektakla od teniskih velikana pre meča a ono 0:3, Rafa ne igra nec od februara i osvaja slem, zezancija Noleta sa Cicipasom na 2:0 i serviranje za mec i dr. Sve smo videli samo ne tenis koji smo čekali. Ali sve u svemu bez obzira na to Rafa i Rodzer su uzeli svoje poslednje GS titule. Ovo je Rafa morao dobiti jer su sponzori znali da se gasi. Gde je na US openu?Kolena? Pa ako ne bude igrao beton može da se odmah oprosti od titule GOAT. Nas Nole sve to vremenom polako prestiže a tada neće igrati ni Rafa ni Rodzer.Samo strpljivo i oprezno bez prevelikog trošenja energije. Budućnost-odlazak Rafe i Rodzera u penziju zbog godina i kolena a Nole će da se takmiči sa ostalima. Idemooooooo😁💪

Milan_PT

pre 3 godine

@No name, moje objašnjenje o tome kako je broj nedelja kao No1 postao vrlo bitan parametar za GOATa je odgovor inače nepismenim fetardima, koji su počeli da tvrde da je to nebitno i da su taj rekord izmislili navijači Novaka. Naprotiv, to su pre više od 10 godina izmislili navijači Federera.
Sad su promenili priču. Nije bitan ukupan broj nedelja, već broj nedelja u kontinuitetu. Ne znam šta reći na ovakvu debilnost.
Takođe, polovina fetarda sa ovog sajta, Jumko sa svojih 50 nikova, tvrdi da ne postoji ovaj nekalendarski GS koji Novak ima, te da je i to izmišljotina njegovih fanova. Da je pratio tenis pre 2011 godine, znao bi da je ITF 1982 uveo taj pojam za vlasnika sva 4 trofeja istovremeno. Čak su imali i finansijski bonus za to. Onda su baš 2011 uveli niz različitih podkategorija kao kalendarski (u istoj godini), nekalendarski (u nizu, ali ne iste godine), karijerni (sva 4, ali nevezano), zlatni (+ zlato sa OI), ne mogu da se setim kako se zove ako se doda i završni turnir. I sve to i u juniorskoj konkurenciju i za takmičare u kolicima. A fetard Jumko tvrdi da je nekalendarski slem koji Novak ima izmišljotina nolomana. A njegov slem je iznad karijernog kog RN i RF imaju.
OK, pošto je Novak sa najboljim H2H i uskoro sa najviše nedelja, to se ne važi, bitne su samo GS. U redu, nema problema. Ali prestanite da menjate pravila tokom igre. Dakle, samo broj GS. Baš me interesuje šta ćete da izmislite za 2-3 godine...

op

pre 3 godine

Djokovic nikako ne moze biti GOAT jer je tek treci po broju GS, treci po broju titula i drugi po nedeljama na prvom mestu. Sve je jasno.

//,,

pre 3 godine

Novaka je najvise briga ko je GOAT. To pokazuje cinjenica da je odmah
poslije poraza u Parizu potrcao da se prijavi za Bec ali ne znam zasto bi
broj nedelja bio vazan. Za mene je GOAT Bjorn Borg koji se ovde ne spominje.
Da je Borg patio od GOAT titule ne bi se penzionisao sa 26.

neca

pre 3 godine

Što je babi bilo milo to joj se i snilo. Naravno da je Novak najbolji teniser na svetu. Ko je ove teške godine imao najviše mečeva i pobeda? Pobedio je sve tenisere iz prvih deset.. Osvojo GS, Turnir ATP u Australiji, Sinsinati Rim, Finale RG, Samo mu je Tim blizu..

No name

pre 3 godine

To nikad niko neće moći, 17 GS i 302 nedelje. Obe kategorije su isto važne za GOATa. To nikad niko neće dostići.
Sad kad Novak ima 290 nedelja, to više nije važno, to je glup rekord. To su izmislili nolomani.
O tempora, o mores.
(Milan_PT, 14. oktobar 2020 21:30)

Sve si lepo napisao i u čemu je problem? U to vreme 17GS i 302 nedelje na prvom mestu bili su rekordi koje Federa predstavlaju kao neprikosnivenog GOATa. I razlika u to vreme je bila baš velika. Sad da li će jedan igrač držati oba rekroda, nema šanse. Još da bude toliko ubedljiv u ta dva rekorda. Tako da će osporavanja biti. Pošto nije Federer, mora neko,je to? To su uspeli Nadal i Djoković za sada osporavanje i polemiku. Ali još niko nije poneo titul za GOATa. U budućnosti ćemo videti da li će neko uspeti ili će ostati polemika.

Borivoje Belić

pre 3 godine

Luka odlična analiza u Temi dana.Svi gledaju samo osvojene GS kao kriterijum. Ako kažemo da će Novak za 2o nedelja biti prvi po dužini na 1. mestu, da je jedini osvojio sve Mastere i da ima pozitivan skor sa Federerom i Nadalom u direktnim duelima, šta više hoće.Da li sam subjekativan? Naravno, Nole je prvi teniser sveta u istoriji(za sada).

Nickolla

pre 3 godine

Ako ćemo najbliže samoj definiciji, mada ko je tačno zna pitanje je, GOAT je Federer. Uspeo je nešto što je pošlo za rukom u modernom sportu po meni samo još Džordanu.
1. Ima očigledne rezultate i brojne rekorde iza sebe.
2. Pobeđivao je i sa 22 i sa 37 godina na najvećim turnirima bez obzira na konkurenciju. Zašto neko drugi nije uzimao slemove u eri Bagdatisa i Rodika? Bio je vrhunski igrač tad, a i sad je da se ne lažemo.
3. Njegova "lepršava" igra i elegancija tenisa koja je mnogima dopadljiva
4. Možda najvažniji argument, uspeo je da napravi medijsko božanstvo. Poistovećivanje samog sporta sa jednom osobom. U celom svetu je postao ikona tenisa zahvaljujući Nike-u i marketingu. Ponašanje van terena, pa još iz sredine kakva je Švajcarska.
Ako pričamo o "najveći teniser svih vremena" onda je to Federer.
Najbolji teniser svih vremena? E tu ima mnogo više argumenata protiv Feda u korist Noleta i Nadala. I tako...

Sou Biznis

pre 3 godine

Federer ima negativan skor i protiv Nadala i protiv Djokovica. Ako ga prestignu po broju nedelja na prvom mestu i po broju grend slemova i ako se doda da nikada nije uzeo olimpijske igre mislim da nema mnogo argumenata za GOAT tenisera. Slazem se da je najelegantniji i tehnicki mozda najbolji teniser svih vremena ( za mene je to u fidbalu Ronadlinjo ali daleko je od najboljeg fudbalera kada se sve sabere)

Travis

pre 3 godine

Ko igra tenis malo duze zna da najbolji teniser je Federer jer igra najatraktivniji najagresivniji i njegova pojava je takva da se razlikuje od drugih.jos igra prelepo jednim rukom najlepše dropsotove i slice i milina ga gledati.samo zbog toga BiH ga gledao stalno i kad se povuče .dok ostale ne bi bas gledao toliko

Bojan

pre 3 godine

I da dodam još nešto: Posmatrajte ostatak sezone da vidite šta će da uradi šampion RG a šta vicešampion. Mada, svi već znamo šta će biti jer je isto gotovo svake godine.

Bojan

pre 3 godine

Ima jedna stvar koju većina ne vidi ili je zanemaruje. A to je da Đoković nikada nije kalkulisao u vezi slemova i podloga, kao što je to recimo uradio Nadal ove i nekih ranijih godina. Prvi je ove godine igrao američku turneju, zatim otišao u Evropu i prebacio se na šljaku. Ukupno osvojio dva mastersa. Za to vreme, drugi se pripremao samo za šljaku i osvojio taj slem na šljaci. Možda je tako mudrije ali Đokoviću se ne može osporiti da uvek svima izlazi na crtu, bez kalkulacija.

Zlatko

pre 3 godine

GOAT ce biti trka izmedju Djokovica i Nadala..Ocekujem da Rafa osvoji jos 4 a Novak jos 5 gren slemova.Po meni Goat je Rafa jako blizu Novak a daleko iza njih Roger..Pozdrav

cinober

pre 3 godine

Kakva budalaština da se grend slemovi, mastersi i završni turnir jednakopravno računaju u "velike titule". Jedan grand slam vrijedi brat bratu ko 4 mastersa ili završna. Ako ne i više.

Vladarr

pre 3 godine

Titula GOAT ne postoji.Moze da postoji samo CTBP ili Current the Best Player-trenutno najbolji igrač. Rekordi su tu da se ruše i ako budu prestignuti stari GOAT ostaje GOAT jer sva vremena još nisu prošla. Koja glupost.CTBP bi dao šansu mladima da se trude da obore rekord i postanu najbolji a ne da igraju u njihovoj senci.Time bi se gradila neka buduća rivalstva jer klincima neće biti bitno da se takmiče ako npr.dele po 10 GS.Nece ih biti briga da osvoje jednu više od svog rivala kad znaju da do kraja karijere neće moći prestici starog GOAT-a. Stavljanje GOAT-a u prvi plan je opasno po tenis jer preti da rivalstva budu što kraća.

samo kažem

pre 3 godine

Kao Novakov navijač, ipak moram da priznam jedno - Federer je jedan od onih ljudi koji su veći od sporta kojim se bave. Nešto tipa Valentino Rosi u motociklizmu.

Pele 2.0

pre 3 godine

Tekst govori o statističkom G.O.A.T.-u. Stvarni G.O.A.T. je Federer. Oko toga nema dileme.

Svojim rezultatima i rekordima, svojom tehnikom, kretanjem, ponašanjem na terenu (bez tikova poput tapkanja loptice ili drpanja) kao i van njega, svojoj harizmom, svojim donatorstvom i humanošću...izdvaja se od svih do sada.

flex

pre 3 godine

Kao Novakov navijač, ipak moram da priznam jedno - Federer je jedan od onih ljudi koji su veći od sporta kojim se bave. Nešto tipa Valentino Rosi u motociklizmu.
(samo kažem, 14. oktobar 2020 18:39)

Ili si ti ipak Federerov navijac ???

op

pre 3 godine

Djokovic nikako ne moze biti GOAT jer je tek treci po broju GS, treci po broju titula i drugi po nedeljama na prvom mestu. Sve je jasno.

vrg

pre 3 godine

"Da li ste znali da "velika trojka" ima više Grend slem trofeja (57) nego Beker, Edberg, Čeng, Noa, Keš, Stih, Muster, Kafeljnikov, Kuerten, Rafter, Korda, Moja, Safin, Mari, Vavrinka, Ferero, Rodik, Del Potro, Ivanišević, Bruguera, Čilić, Tim, Gaudio, Krajiček, Vilas, Eš i Kosta zajedno (56)?"

ahaha koji usiljen podatak. mogli ste lepo da stavite i 56 likova sa po jednim slemom i onda mi jos jace da kazemo vaaaauuuu. xD

Xnodeh,plavi bechar

pre 3 godine

Kako koga? Pa srbomrsce.Ubise se od racunanja ko je GOAT. Mi Srbi, znamo ko je i bez racunanja.
(No1vak, 14. oktobar 2020 18:37)
Slazem se,to moze samo da bude Nadal sa najvise GS i zlatnom medaljom na OI

bez racunanja

pre 3 godine

Kako koga? Pa srbomrsce.Ubise se od racunanja ko je GOAT. Mi Srbi, znamo ko je i bez racunanja.
(No1vak, 14. oktobar 2020 18:37)

Tako je. Svi znamo da je to Rafael Nadal.

propala stvar

pre 3 godine

A šta, sad nedelje nisu bitne, ne broje se?
(Djido, 14. oktobar 2020 19:07)
Naravno da se broje,ali broje se prvenstveno one uzastopne! Izracunaj koliko je Federer bio prvi uzastopno ,koliko Nadal, a koliko Djokovic!

Travis

pre 3 godine

Ko igra tenis malo duze zna da najbolji teniser je Federer jer igra najatraktivniji najagresivniji i njegova pojava je takva da se razlikuje od drugih.jos igra prelepo jednim rukom najlepše dropsotove i slice i milina ga gledati.samo zbog toga BiH ga gledao stalno i kad se povuče .dok ostale ne bi bas gledao toliko

Lucc

pre 3 godine

Fino ste objasnili da GOAT nije nešto striktno vezano za statistiku, tako da je Federer, koji je simbol tenisa, prototip kakav sportista treba da bude, igrom, elegancijom, popularnošću, gospoštinom i ponašanjem van terena, bez ikakve konkurencije GOAT za sva vremena.

Xnodeh,plavi bechar

pre 3 godine

Kao navijac Rodzera Federera moram da kazem da je najveci ikad Novak. Sve je ostvario u najtezoj eri tenisa Nadala i Federera dok je Federer pola svega ostvario pre Novaka i Nadala.

zakon

pre 3 godine

Nema sumnje da je Federer najpopularniji, kao i da je svojim elegantnim stilom igre i dominacijom u ranoj fazi svoje karijere izuzetno doprineo ne samo razvoju sporta, vec i kao podsticaj za Rafu i Novaka da pomeraju svoje granice mogucnosti. Ipak, ono sto je najupecatljivije je to da, kada ga Novak prestigne po broju nedelja na prvom mestu, Federer nece biti na prvom mestu ni u jednom od ovih bitnih parametara (GS, nedelje na prvom mestu, "veliki" turniri, H2H sa Novakom i Rafom, zavrsni turniri)...

Reci da je on GOAT je zato samo subjektivan zakljucak, odnosno uzimajuci u obzir ove stvari sa pocetka mog komentara. Time ne zelim da umanjim njegovu velicinu, ali gledajuci kroz brojke Federer jednostavno nije GOAT.

Dr

pre 3 godine

Federer je bez premca po lakoci igranja tenisa,tehnici,leprsavosti,eleganciji ,ostal
INe su radnici narocito Novak koji ne zna da skrati loptu,slab servis i vecito samaranje one loptice do iznemoglosti.

комша

pre 3 godine

По мени је то глупост. Најбољи свих времена. Којих времена? Долазе нови, ко зна шта ће бити до краја века. Времена пролазе и мењају се. Можда неки нови тенисер освоји 30 слемова?

prozirno i jadno

pre 3 godine

Pre finala puna usta GOAT-a, a sad posle onakvog poraza sledi marginalizacija i umanjivanje. Da, da, sad "koga briga za GOAT"...baš.

Nickolla

pre 3 godine

Ako ćemo najbliže samoj definiciji, mada ko je tačno zna pitanje je, GOAT je Federer. Uspeo je nešto što je pošlo za rukom u modernom sportu po meni samo još Džordanu.
1. Ima očigledne rezultate i brojne rekorde iza sebe.
2. Pobeđivao je i sa 22 i sa 37 godina na najvećim turnirima bez obzira na konkurenciju. Zašto neko drugi nije uzimao slemove u eri Bagdatisa i Rodika? Bio je vrhunski igrač tad, a i sad je da se ne lažemo.
3. Njegova "lepršava" igra i elegancija tenisa koja je mnogima dopadljiva
4. Možda najvažniji argument, uspeo je da napravi medijsko božanstvo. Poistovećivanje samog sporta sa jednom osobom. U celom svetu je postao ikona tenisa zahvaljujući Nike-u i marketingu. Ponašanje van terena, pa još iz sredine kakva je Švajcarska.
Ako pričamo o "najveći teniser svih vremena" onda je to Federer.
Najbolji teniser svih vremena? E tu ima mnogo više argumenata protiv Feda u korist Noleta i Nadala. I tako...

Djido

pre 3 godine

Jedino merilo za GOATA je broj gren slemova, samo se to računa, sve ostalo su prazne priče.
(Pera, 14. oktobar 2020 18:47)

A šta, sad nedelje nisu bitne, ne broje se?

s

pre 3 godine

Kako sada stvari stoje:
GOAT- NADAL
2. FEDERER (Federer je vec imao preko 10 slema dok je Nadal jos bio mlad)
3. DJOKOVIC

Na kraju karijere, nadam se
GOAT-DJOKOVIC
2. NADAL
3. FEDERER

neca

pre 3 godine

Što je babi bilo milo to joj se i snilo. Naravno da je Novak najbolji teniser na svetu. Ko je ove teške godine imao najviše mečeva i pobeda? Pobedio je sve tenisere iz prvih deset.. Osvojo GS, Turnir ATP u Australiji, Sinsinati Rim, Finale RG, Samo mu je Tim blizu..

//,,

pre 3 godine

Novaka je najvise briga ko je GOAT. To pokazuje cinjenica da je odmah
poslije poraza u Parizu potrcao da se prijavi za Bec ali ne znam zasto bi
broj nedelja bio vazan. Za mene je GOAT Bjorn Borg koji se ovde ne spominje.
Da je Borg patio od GOAT titule ne bi se penzionisao sa 26.

Teodora

pre 3 godine

Kako rekao jedan seljak ,,Je si li na vlasti da te glasam " Tako i Federer Bio prvi i najbolji još i iz Švajcarske narod ga zavoleo a posle se to teško menja . Pisle došao Nadal i prihvatili ih kao rivale.Kad. se pojavio Novak iz neke Srbije koja je navodno Agresor ,javio se otpor kod mnogih,zato što je treći ,zato što je Srbin.Ali jaka volja Novaka i upornost dovela da polako ga prihvataju. Jaka je njegova volja pa kako god stručni ljudi odlučili,koji ga takođe lome .Setimo se diskvalifikacije u Americi.Jeste prošlo ali ko zna da vidi vidi nameru.

jmunma

pre 3 godine

ostade federer bez svih argumenata da je najbolji pa sad poceli da se pozivaju na kartu popularnosti, ahahaaha, pa po tome nole nije ni u prvih 100 svih vremena, onda je i monfis ispred noleta,jedino sto bi rf-u mozda priznao je da je najarogantniji teniser svih vremena i jos neke stvari koje nisu za javnost

Drax

pre 3 godine

Ja sam pratio tenis kada su Novaka ova dvojica gulili na svakom turniru ili jedan ili drugi pa kuci posle polufinala ili finala.A onda je on njih poceo od 2011 da bataljuje i vise to nije uopste neko rivalstvo vecu pretnju su predstavljali Mari DelPotro i Vavrinka dok je Federer vec otisao u zaborav a Nadal je stalno bio povredjen.U sustini sada se broje titule ali zadnjih 10 godina Novak je cistio ovu dvojicu na svakom turniru.

srle

pre 3 godine

Ključna stvar je navedena u ovom tekstu, Federer je u jednom trenutku imao 16 osvojenih grend slemova, Nadal 6 a Đoković samo 1. Ko je mogao pomisliti tada da će se neko približiti Federeru. Nakon jedne decenije, imamo situaciju da Federer u dva glavna parametra za najboljeg svih vremena, broj grend slemova i nedelje kao broj jedan, polako gubi trku. To je zaista frapantno, navijači su istinski šokirani, jer misle da se tenis završava sa Federerom. Naravno, to nije slučaj. Lako na kraju može Nadal biti bolji po broju grend slemova, a Novak po broju nedelja. Takođe, Švajcarac ima lošiji skor u finalima GS protiv obojice, ima lošiji H2H, lošiji je od obojice po osvojenim mastersima, već ove godine i po završenim godinama kao broj 1 će biti prestignut. Dakle, da zaključimo, po gotovo svim parametrima je prestignut ili dostignut. Tako da je nerealno onda pričati da je Federer najbolji svih vremena, možda će biti tek treći kad se podvuče crta i to je sada svima jasno. Voleo bi da Nadal i Đoković završe karijeru sa istim brojem grend slemova, pa onda neka Federerovi navijači koji su eto najbrojniji odluče ko je bolji :) Mi znamo odavno ko je najbolji, momak koji je rođen u Beogradu.

Zlatko

pre 3 godine

GOAT ce biti trka izmedju Djokovica i Nadala..Ocekujem da Rafa osvoji jos 4 a Novak jos 5 gren slemova.Po meni Goat je Rafa jako blizu Novak a daleko iza njih Roger..Pozdrav

Gde ja živim

pre 3 godine

Uvek imam problem sa ovim GOAT pričama. U bilo kom sportu. Po meni je to sve subjektivno. Navijanje je prilično nadrealna i teško objašnjiva stvar. Stvar je i vremena u kome se nešto igralo i karaktera igrača, simpatija navijača, ima dosta i do medija koji mogu da stvore sliku.

Naravno da bih ja voleo da Đoković bude GOAT. Da ceo svet prizna da je GOAT. Uvek je lepo kada se neko iz tvog učmalog okruženja otisne u svet i postane velikan. Bilo u sportu, bilo u raznim drugim sferama života. Nemam ništa od toga, meni ni iz džepa ni u džep, ali mi je drago. Ne umem da objasnim. Možda ima malo i onog "Isplatilo se što sam se drao na TV, učestvovao sam u stvaranju istorije" šta znam :) Elem, ja mislim da se to neće desiti. Već sam pisao o tome ovde i mnogi drugi su pisali da sad ne dužim, ali zaista mislim da se to neće desiti.

Što se mene tiče neka Đole poobara rekorde (ovaj Nadalov na RG zaista ne može) u broju GS-a, nedelja i ako je ikako moguće uzme još jednu medalju na OI (ako se ikada više održe) po mogućstvu zlatnu i onda neka ga zovu kako god hoće. Ne mora da bude JARAC može da bude i OVAN što se mene tiče. Jedino da mu se ovakva bezidejnost od nedelje ne ponovi do kraja karijere.

Na kraju ipak treba reći. Ostavimo tu priču za vreme kad okače rekete o klin i odu na pecanje ili uživanje u prirodi sa porodicama. Dotle ostavimo majstore da nas još malo zadivljuju magijom koje imaju na pretek.

Gile

pre 3 godine

Samo dve cinjenice su objektivno bitne - ovaj sajt sa GOAT listom na kojoj Djokovic&Nadal stizu Federera (jos uvek je prvi) i koliko ce dugo ko jos da igra. Kad se sva trojica penzionisu lista ce pokazati ko je najuspesniji teniser u istoriji. Meni se cini da Djokovic ima dobre sanse da prestigne Federera, Nadal mnogo manje, ali Djokovic mora da osvoji jos najmanje 3-4 GS, nekoliko mastersa godisnje i da bar 2 godine zavrsi na prva dva mesta na ATP listi sto nije nemoguce.

cinober

pre 3 godine

Kakva budalaština da se grend slemovi, mastersi i završni turnir jednakopravno računaju u "velike titule". Jedan grand slam vrijedi brat bratu ko 4 mastersa ili završna. Ako ne i više.

Milan_PT

pre 3 godine

@No name, moje objašnjenje o tome kako je broj nedelja kao No1 postao vrlo bitan parametar za GOATa je odgovor inače nepismenim fetardima, koji su počeli da tvrde da je to nebitno i da su taj rekord izmislili navijači Novaka. Naprotiv, to su pre više od 10 godina izmislili navijači Federera.
Sad su promenili priču. Nije bitan ukupan broj nedelja, već broj nedelja u kontinuitetu. Ne znam šta reći na ovakvu debilnost.
Takođe, polovina fetarda sa ovog sajta, Jumko sa svojih 50 nikova, tvrdi da ne postoji ovaj nekalendarski GS koji Novak ima, te da je i to izmišljotina njegovih fanova. Da je pratio tenis pre 2011 godine, znao bi da je ITF 1982 uveo taj pojam za vlasnika sva 4 trofeja istovremeno. Čak su imali i finansijski bonus za to. Onda su baš 2011 uveli niz različitih podkategorija kao kalendarski (u istoj godini), nekalendarski (u nizu, ali ne iste godine), karijerni (sva 4, ali nevezano), zlatni (+ zlato sa OI), ne mogu da se setim kako se zove ako se doda i završni turnir. I sve to i u juniorskoj konkurenciju i za takmičare u kolicima. A fetard Jumko tvrdi da je nekalendarski slem koji Novak ima izmišljotina nolomana. A njegov slem je iznad karijernog kog RN i RF imaju.
OK, pošto je Novak sa najboljim H2H i uskoro sa najviše nedelja, to se ne važi, bitne su samo GS. U redu, nema problema. Ali prestanite da menjate pravila tokom igre. Dakle, samo broj GS. Baš me interesuje šta ćete da izmislite za 2-3 godine...

M

pre 3 godine

Kakav ce kratez da nastane nakon povlacenja ove trojice legendi. Gledanost ce opasti 90% na svim turnirima. Uz svo duzno postovanje Ciciripima, Zverinjama i Tamjanima...

Oposum, divna životinjica

pre 3 godine

Nemoguće je odretiti ko je GOAT teniser. Ako se GOAT teniser određuje na osnovu popularnosti u svetu tenisa to je bez premca Rodžer Federer naravno. Na toj poziciji on je jednostavno NEDODIRLJIV pa sve sve da Rafa i Nole osvoje još po 10 Slemova. Niko nije niikada imao niti će imati toliku popularnost kao Federer u teniskom svetu. Jednostavno najviše ga vole i fanovi i treneri i novinari i stručnjaci. Što se tiče učinka na terenu, tu je nemoguće odrediti najvećeg nebitno ko će koliko Slemova osvojiti do kraja karijere. Ima tu mnogo toga, najpre, izuzetno je bitan broj nedelja na 1. mestu! Tu će verovatno Nole dostići Rodžera ali ajde da sačekamo, nikada se ne zna. Na GS turnirima Rafa je ubedljivo najbolji u istoriji na šljaci i to je jedino što ne dolazi u pitanje, ali, na ostalim podlogama ima ukupno 7 Slemova, dok Sampras recimo ima 14 BEZ Rolan Garosa jer Rolan Garos nikada nije ni osvajao. Dakle kako da Nadal bude najbolji svih vremena kada Sampras ima DUPLO više Slemova van šljake od njega i mnogo više nedelja na 1. mestu od njega? I Agasi ima više Slemova od Nadala na travi i betonu znači i Agasi je bolji od njega na tim podlogama. O Federeru i Noletu da ne pričamo, deru ga na tom planu. Sa druge strane, ovi ni izbliza na šljaci nisu ni blizu Nadala naravno. Šta to govori, pa to govori da je NEMOGUĆE na osnovu broja osvojenih Slemova odlučiti ko je GOAT! Na kraju, apsolutno se slažem sa naslovom ovog vašeg posta, a to znači KOGA BRIGA KO JE GOAT! Svi su GOAT!

Neko iz mase

pre 3 godine

@op

Aj objasni mi molim te ko je onda prvi? Ili ti je cilj samo da hejtujes Novaka? U tekstu ti lepo pise da je Novak PRVI po broju titula na BITNIM turnirima, drugi(uskoro prvi) po broju nedelja na prvom mestu, bolji medjusobni skor sa obojicom. Jedino sta si u pravu su GS, ali i to je za sada. Bice i tu Nole prvi pa posle neces moci da spavas

Roditelj

pre 3 godine

Već sam pisao nešto slično, ali nije zgoreg ponoviti. Umetnički dojam igre RF mogu njegovi navijači da okače mačku o rep, iako im je očigledno samo to i ostalo kao argument u priči oko "koze". Prosto zato što o ukusima ne vredi raspravljati. Jeste, lep mu je jednoručni bekhend, ali je Gaskeov lepši. Super mu je volej igra, ali je npr. Beker bio još atraktivniji u tom segmentu i tako mogu unedogled. Jak je marketinški? Po tom osnovu je i Šarapova ispred Noleta jer je do pre 5-6 godina zarađivala više od njega od reklama. Lepo ga gledati? Meni je lepša za gledanje bila Gabrijela Sabatini. Ovim neadekvatnim primerima ukazujem na apsurdnost tih kriterijuma.
RF prosto ne bi mogao biti GOAT sa toliko lošim H2H skorom sa Noletom i Rafom (naravno da je to veoma bitno ako su odigrali 20+ mečeva, a oni su i mnogo više), pa sve i da je i dalje lider po broju nedelja na prvom mestu ili broju osvojenih GS, jer su njih dvojica jednostavno bolji teniseri od njega. O ostalim rekordima da i ne govorim. Od marta RF neće biti samostalni lider niti u jednoj bitnoj kategoriji i za 6 meseci do godinu dana, ako se ne dogodi neko čudo u vidu osvajanja nekog GS, RF se nebi smeo ni uzimati u obzir za GOAT trku.
Rezultati su ti koji ostaju, a njih ćemo realno sabirati tek kada se sva trojica povuku. Do tada, uživajmo u eri koja će se teško ponoviti u skorije vreme i navijajmo za Noleta da ih prestigne po broju osvojenih GS, kako bi dokoni botovi i trolovi morali da priznaju da GOAT može biti samo jedan.

Boris Banović

pre 3 godine

Medije koji forsiraju tu temu, a mi ih finansiramo objavljujući ove komentare.
Kako, npr, porediti Roda Lejvera i Rodžera Federera, brojem osvojenih titula, besmisleno je !
Ko je najbolji bokser svih vremeba ?
Od kolektivnih sportova , ko je najbolji fudbaler ili košarkaš svih vremena, besmisleno je tražiti odgovor, porediti
, npr, Pelea i Mesija !? Itd, itd, ko razume, shvatiće !

voja

pre 3 godine

Pa naravno da nije bitno sad kad Federer nema najvise titula, jao ko vas nezna, novinari toliko provikali Federera i sta sad, cvrc, bice i Nadal a i boze zdravlja Novak bolji od njega, sta sad da pisu, da su bili u krivu sve ove godine...hehehe, u sustini totalno je nebitno ali opet samo neka Novak zavrsi na kraju sa jednim vise od spomenute dvojice.

Milan_PT

pre 3 godine

Pre pojave Velike trojke rekorder u nedeljama kao No1 bio je Sampras sa 286 nedelja. Kako je Federer zaseo na to mesto bez ikakve konkurencije u trajanju od skoro 5 godina, pa bio prekinut od Nadala, pa se opet vratio, nije se naslućivalo da će to postati problem za njega i njegove navijače. To je bilo juna 2010 i za obaranje Samprasovog rekorda je trebalo da osvoji svoj sedmi Vimbldon i da bude No1 samo još 1-2 nedelje. Ali isprečio se Rafa i ućutkao fetarde koji su tvrdili da će otvaranjem i tog rekorda, kojem dotad niko nije obraćao neku pažnju, dokazati da je Federer GOAT iako je on imao već 16 GSova. Dakle, fetardi su prvi počeli da tvrde da je pored najviše GS, neophodno da se ima i najviše nedelja kao No1. Nakon šoka u četvrtfinala kad je Berdih oduvao Rodžera sa londonske trave i kad je Rafa osvojio WB i preuzeo prvo mesto, nastao je muk među fetardima. Rodžeru fali nedelja-dve, a ta kategorija proglašena neverovatno bitnom, šta sad? A Rafa igra kao lud, osvaja 3 GS te godine. U redu, sačekaće da se Rafa povredi. Za nevolju, stiže još veća opasnost u vidu Novaka 2011 koji smenjuje Rafu. Opšta panika. Kako se ovaj Srbin usuđuje? Tek 2012 Rodžer uspeva da osvoji svoj sedmi WB i da se vrati na No1 na 4 meseca i obori rekord. Opšta histerija. To nikad niko neće moći, 17 GS i 302 nedelje. Obe kategorije su isto važne za GOATa. To nikad niko neće dostići.
Sad kad Novak ima 290 nedelja, to više nije važno, to je glup rekord. To su izmislili nolomani.
O tempora, o mores.

Hagiano

pre 3 godine

"Naravno da se broje,ali broje se prvenstveno one uzastopne! Izracunaj koliko je Federer bio prvi uzastopno ,koliko Nadal, a koliko Djokovic!"

- AXAXAXAXAXAXAXAAX pa ovo je genijalno. Jos ako je prestupna godina to je onda x2, dokle ide ovaj federerizam pa to je cudo jedno..

Samo cekam dan kad ce Novak da ga pretekne po broju nedelja, a uz te godine koje slede valjda ce ga preteci ili barem izjednaciti i po broju GS-ova, da mogu da se ucutkaju ovakvi likovi...

Dutza

pre 3 godine

Kakav ce kratez da nastane nakon povlacenja ove trojice legendi. Gledanost ce opasti 90% na svim turnirima.....
(M, 14. oktobar 2020 18:48)

Aj sad, identicna prica je bila kad su se povlacili Agasi i Sampras. Pa je naisla jos jača generacija sa jos vecim rivalstvom.

Pierre

pre 3 godine

Federer je Goat. To je odlučio marketing. I to je to. Što se rezultata tiče, Federer ima lošiji međ. skor. Nema više GS od Nadala. Ima manje mastersa od Noleta i Nadala. Uskoro će imati i manje nedelja na broju jedan. Dakle, čisto sportski, nije Goat. Marketinški, nesporno jeste.

John Snow

pre 3 godine

Pa sad kad su videli da je Nadal vec stigao Rodzera...A uskoro ce i Novak,onda vise nisu vazni rezultati ni grend slamovi..A secam se pre 7,8 godina kad je bilo nezamislivo da ce se iKo prinliziti Federerovim 17 slemova,onda su svi u glas pricali samo je bitan broj grend slamova za naslov najveceg...Zapadnjaci...

Sou Biznis

pre 3 godine

Federer ima negativan skor i protiv Nadala i protiv Djokovica. Ako ga prestignu po broju nedelja na prvom mestu i po broju grend slemova i ako se doda da nikada nije uzeo olimpijske igre mislim da nema mnogo argumenata za GOAT tenisera. Slazem se da je najelegantniji i tehnicki mozda najbolji teniser svih vremena ( za mene je to u fidbalu Ronadlinjo ali daleko je od najboljeg fudbalera kada se sve sabere)

Borivoje Belić

pre 3 godine

Luka odlična analiza u Temi dana.Svi gledaju samo osvojene GS kao kriterijum. Ako kažemo da će Novak za 2o nedelja biti prvi po dužini na 1. mestu, da je jedini osvojio sve Mastere i da ima pozitivan skor sa Federerom i Nadalom u direktnim duelima, šta više hoće.Da li sam subjekativan? Naravno, Nole je prvi teniser sveta u istoriji(za sada).

Cikotic

pre 3 godine

Jedno je sigurno, da je to najveće i najduže rivalstvo u sportu svih vremena. Naša je sreća da živimo u vremenu dok to rivalstvo traje.

mighty banana

pre 3 godine

Pa ako pravimo razliku između termina najveći i najbolji onda se i može reći da je Federer najveći, odnosno GOAT. Ali Novak je najbolji. Sa takvom konstatacijom mogu da se pomirim.

Topnik

pre 3 godine

Svatko ima svoje kriterije i svoje favorite, i teško je naći definitivan kriterij da bi ih razdvojili, barem zasada. Ali njihovo rivalstvo je nešto najljepše u povijesti sporta. Košarka ima Jordana, tenis ima trojicu takvih.

Beobrad

pre 3 godine

Najbolji, najkompletniji i najveci je Novak Djokovic!
Pokazace to u naredne 3 godine, a sto se mene tice, vec je pokazao i dokazao.

Vladarr

pre 3 godine

Što se tiče GOAT trke molim pojedine da analiziraju samo postignute rezultate trojice najboljih tenisera a ne ko je najelegantniji, ko se dere na terenu i ko vadi gaće. Iz ovog posta vidimo da je GOAT igrač sa najviše poena a ne sa najviše GS titula. Tenis nisu samo GS titule. Rafa i Rodzer su osvojili svoje poslednje GS titule ako ne bude lobiranja kao u ovom finalu GS. Malodusni Novak od početka meča, brzopleti nestrpljivi udarci, nenerviranje, samo 2 člana tima u lozi i naravno supruga da baš ne bi bilo upadljivo i da mu da podršku kad bude tuzan jer su znali da mora da izgubi,u Rafinoj lozi njih 20, samo što njegovi pokojnici nisu došli, Timova sumnjiva igra protiv Swarcmana, nema Ivaniševića u Finalu GS, ponovo podizanje rivalstva Rafa/Rodzer izjednacavanjem rekorda, sponzori, najavljivane spektakla od teniskih velikana pre meča a ono 0:3, Rafa ne igra nec od februara i osvaja slem, zezancija Noleta sa Cicipasom na 2:0 i serviranje za mec i dr. Sve smo videli samo ne tenis koji smo čekali. Ali sve u svemu bez obzira na to Rafa i Rodzer su uzeli svoje poslednje GS titule. Ovo je Rafa morao dobiti jer su sponzori znali da se gasi. Gde je na US openu?Kolena? Pa ako ne bude igrao beton može da se odmah oprosti od titule GOAT. Nas Nole sve to vremenom polako prestiže a tada neće igrati ni Rafa ni Rodzer.Samo strpljivo i oprezno bez prevelikog trošenja energije. Budućnost-odlazak Rafe i Rodzera u penziju zbog godina i kolena a Nole će da se takmiči sa ostalima. Idemooooooo😁💪

Bojan

pre 3 godine

I da dodam još nešto: Posmatrajte ostatak sezone da vidite šta će da uradi šampion RG a šta vicešampion. Mada, svi već znamo šta će biti jer je isto gotovo svake godine.

No name

pre 3 godine

To nikad niko neće moći, 17 GS i 302 nedelje. Obe kategorije su isto važne za GOATa. To nikad niko neće dostići.
Sad kad Novak ima 290 nedelja, to više nije važno, to je glup rekord. To su izmislili nolomani.
O tempora, o mores.
(Milan_PT, 14. oktobar 2020 21:30)

Sve si lepo napisao i u čemu je problem? U to vreme 17GS i 302 nedelje na prvom mestu bili su rekordi koje Federa predstavlaju kao neprikosnivenog GOATa. I razlika u to vreme je bila baš velika. Sad da li će jedan igrač držati oba rekroda, nema šanse. Još da bude toliko ubedljiv u ta dva rekorda. Tako da će osporavanja biti. Pošto nije Federer, mora neko,je to? To su uspeli Nadal i Djoković za sada osporavanje i polemiku. Ali još niko nije poneo titul za GOATa. U budućnosti ćemo videti da li će neko uspeti ili će ostati polemika.

Vladarr

pre 3 godine

Titula GOAT ne postoji.Moze da postoji samo CTBP ili Current the Best Player-trenutno najbolji igrač. Rekordi su tu da se ruše i ako budu prestignuti stari GOAT ostaje GOAT jer sva vremena još nisu prošla. Koja glupost.CTBP bi dao šansu mladima da se trude da obore rekord i postanu najbolji a ne da igraju u njihovoj senci.Time bi se gradila neka buduća rivalstva jer klincima neće biti bitno da se takmiče ako npr.dele po 10 GS.Nece ih biti briga da osvoje jednu više od svog rivala kad znaju da do kraja karijere neće moći prestici starog GOAT-a. Stavljanje GOAT-a u prvi plan je opasno po tenis jer preti da rivalstva budu što kraća.

Bojan

pre 3 godine

Ima jedna stvar koju većina ne vidi ili je zanemaruje. A to je da Đoković nikada nije kalkulisao u vezi slemova i podloga, kao što je to recimo uradio Nadal ove i nekih ranijih godina. Prvi je ove godine igrao američku turneju, zatim otišao u Evropu i prebacio se na šljaku. Ukupno osvojio dva mastersa. Za to vreme, drugi se pripremao samo za šljaku i osvojio taj slem na šljaci. Možda je tako mudrije ali Đokoviću se ne može osporiti da uvek svima izlazi na crtu, bez kalkulacija.

yu

pre 3 godine

Nikad mi nece biti jasno sto se o ovome raspravlja kad su toliko godina u nazad a nadam se bar jos jednu godinu pravi ljubitelji tenisa imali uzivanje da gledaju u isto vreme ovakva tri igraca.Jeste RF u jednom trenutku bio nedodirljiv, ali Nadal i Novak su pokazali da ni on nije robot nego covek sa slabostima i pobedjivali ga i on njih, zadnjih par godina Novak mu je zadao 3,4 jaka udarca , ali je i RF zadao Nadalu zadnje 4 godine je dosta bolji od njega van sljake , Novak ubio Nadala na AO, ovaj njemu vratio na RG zar to sve nije car tenisa. Svako neka voli onoga koga voli ali umece se ne moze uzeti nijednom od njih trojice.