Utorak, 11.06.2019.

09:32

"Najbolji svih vremena? Federer, ali setite se i Lejvera"

Proslavljeni švedski teniser Jonas Bjorkman pokušao je da odgovori na pitanje: "Ko je najbolji teniser svih vremena?".

Izvor: LN

"Najbolji svih vremena? Federer, ali setite se i Lejvera" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Pa....

pre 4 godine

Ron
Ne znam... Ljude u svetu ne zanima koji je H2H medju igracima. Njih zanima zabava i da im bude zanimljivo da gledaju, kada vec sada naginjemo na tu stranu, Federer im je najzanimljiviji. Verujem da nemaju pojma koliko titula na GS ima, da to ne ponove na svakom turniru. Titule, koliko vidim, po tebi ne spadaju u statistiku, vec su one nesto skroz drugo. Ja cuh strucnjake da pominju Federerovih 101, ali to je verovatno greska. Sve ono sto su pisali pre nego sto je osvojio 100 i nakon osvajanja, je u stvari moja projekcija. Meni se to ucinilo, zato sto oni to u stvari ne pominju nego ja zelim da pominju. Pa hvala ti na prosvetljenju. Znam, sada ces opet napisati, nisam ja to napisao, nego sam ovo napisao😁😁😁 Sve vreme to radis. Pogledaj Milana, covek jednostavno, koncizno, rekao svoje misljenje. Ne mozes da promasis sta je hteo da napise. Ti sve vreme, nisam ovo, nisam ono, ne pratis pricu...Pa brate, napisi jednostavno, koncizno, pa nece biti zabune, sta si hteo da kazes.

Ron

pre 4 godine

Pa...., 13. jun 2019 10:34

Mozda sam ja neunistiv, medjutim ti ne razumijes sta pisem. Naglasio sam da su manje bitni jer ih niko ne spominje, a ne kako to kazu Vilander, Anakon itd., odnosno da teniski strucnjaci naglasavaju GS, masterse, broj sedmica, medjusobni skor ispred ukupnog broja titula. Ja cak ni najzagrizenije Fedove navijace na zapadu nisam cuo da pridaju vaznost ukupnom broju titula. Jedino sta sam vidio to su statistike slicne ovoj:
http://bit.ly/2PyAi4c

Pa....

pre 4 godine

Ron
Ti si neunistiv😁😁 Napisem lepo, ne moras 100 puta da pises komentar, dovoljno je jednom, a ti ipak ponavljas.😁😁😁 Igraju zbog obaveze i para, sto je logicno, bar meni😁😁😁 Isto kao sto Masterse i GS igraju iz istog razloga, postoji tacno koliko turnira mogu da preskoce, a da ne placaju penale. Postoji cak i starosna granica, kada vise ne moras da igras sve Masterse i GS i ne placas nista zbog toga. Posto postoji 9 Mastersa i 4 GS, logicno da ce biti svi na jednom mestu i da ces ih videti sve, jedino ako su povredjeni, ili mogu da se ne pojave. Turnira 250 i 500 ima mnogo vise i zato najbolji nece biti na jednom mestu, biraju svoje omiljene i tamo se pojavljuju. Takodje, ako neko plati debelo da se pojave na turniru, onda se i tu nadju. Ne trebaju mi udzbenici da vodim razgovor, ali mi treba uputstvo da vodim razgovor sa tobom. Stalno se pozivas da su Vilander, Anakon i jos neki rekli kako titule 250 i 500 nisu iste tezine, a ja takve tekstove ne mogu da nadjem. Pa te molim da budes ljubazan i kazes mi gde si to tacno procitao. Hvala unapred😁😁😁

Robinson

pre 4 godine

Ljudi, Rafa je došao do osamnaeste gren slem titule, samo dve manje od Rodžera, a odigraće bar još pet Rolan Garosa. Sve vam je jasno. Nole će osvojiti bar još dva-tri gren slema i ima 'Nole slem" i bolji medjusobni skor sa obojicom, da pomenemo i najviši nivo tenisa u istoriji na kojem je nepobediv bez obzira na kojoj podlozi da igra. Imamo tri GOATA i to je najpoštenije reći.

Ron

pre 4 godine

Pa...., 12. jun 2019 21:47)

Ja ne znam da li pokusavas da budes vidovit ili sta vec sa ovim ucitavanjem o tome u kakvom raspolozenju pisem komentare. Mozda da kupis knjigu O dijalogu, autor David Bohm. Jednom sam vec napisao da nisam ljut, bijesan ili sta vec. Nisam nigdje rekao ni da je lako osvojiti turnire atp 250 i 500, narocito ne za igrace kakav je bio Troicki, ali za Federera svakako jeste dosta lakse jer se ni na jednom atp 500 ne pojavljuju svi najbolji igraci( cesto vrlo mali broj iz prvih 10) u isto vrijeme, dok za 250 da ne govorim. Rodzer voli Hale, Novak Peking, Rafa Barselonu, i jos po neki gdje im ponude mnogo novca,od milion do dva. Napisao sam da ti turniri imaju manju vrijednost, i nisu toliki bitni u odnosu najvrijednije titule na kojima uglavnom ucestvuju svi najbolji igraci. Na GS svi najbolji, na mastersima uglavnom. Turniri su sa razlogom vrednovani bodovima otud atp 250/500 vrijede osam/cetiri puta manje od GS i cetiri/ dva puta od mastersa. Najbolji igraci moraju godisnje da odigraju i poneki atp 500 i 250, inace da to nije predvidjeno tako, mislim da bi ih igrali jos rjedje. Pozz

Ron

pre 4 godine

Milan, 12. jun 2019 21:45) # Link komentara

Titule u Haleu i Kvinsu vrijede 500 poena, i ne vidim kako drugacije to da gledam, osim kroz tradiciju, ali tradicija dolazi i prolazi. Mastersa na travi nema. Ti mozes da gledas gdje hoces, ali navedi mi ikoga ko je rekao da ukupan broj titula igra znacajnu ulogu, a da ne kaze da su to GS + mastersi. Ja i kazem da je Federer za sad najbolji u dva krucijalna pokazatelja, ali hajde da sacekamo i da vidimo kakve ce stvari biti za dvije godine ako sva trojica budu imala srece za zdravljem. Nadal i Novak imaju sansu da ga ptestignu i isto tako kao sto Novakovi fanatici vec sad govore da je najbolji ikad sto je besmisleno, tako i Rodzerovi ne mogu da kazu da ce Rodzer ostati najbolji ako ga prestignu Rafa ili Novak.

Vladimir

pre 4 godine

Ja samo znam ko dominira i ko može kas se penzioniše da se pohvali da je za vreme svoje zrele igre manje više bio najbolji. Federer da je stvarno GOAT ne bi smeo dozvoliti da čitavu zadnju dekadu Đoković bide bolji od njega! Takvu mrlju u karijeri nema Đoković. Bravo dominatore.

Pa....

pre 4 godine

Ron
Nemoj da se srdis. Ako vec drugima skreces paznju sta jesi, a sta nisi napisao, onda da ti skrenem paznju, da lepo pise, ne racunaju se, "nemaju istu tezinu", ili sta god si ti zamislio... Eto, nema nikakve projekcije, samo ti ne citas pazljivo, jer si ljut. 😁😁😁 Kazem ti, znam kako su u svetu reagovali kada je osvojio 100 titulu, pa tako mislim, da nema razloga da se ovde prepucavamo, ubedjujemo, objasnjavamo, ili kako ti se vise svidja. Ja stvari vidim na drugaciji nacin, ti imas svoj stav, to je lepo, neka tako ostane. Da je tako lako osvajati titule 250 i 500, vise tenisera bi osvajalo, a Troicki ne bi igrao celendzere, kao Janko. Djere bi bi bio bolji... Ma da ne nabrajam. Nego kada vidis Federera da igra taj turnir izgleda ti lako, toliko jednostavno... Zato je on to sto jeste, a ovi su drugi tu gde jesu. No nije vazno, ti racunaj kako tebi odgovara, meni apsolutno ne smeta. Samo nemoj da besnis, srdis se i pises jedno te isto 100 puta, jednom je dovoljno😁😁😁

Milan

pre 4 godine

@Ron
Ti covece tvrdis kako titule nisu vazne, odnosno kako su manje vazne. To dovoljno govori o tebi.
Ne postoji sport u kojem je bilo sta vaznije od titula! Profesionalni sportista bavi se sportom zbog titula.
Prva i osnovna profesionalna informacija o teniseru, kada je karijera u pitanju,na ATP sajtu je koliko je titula osvojio u karijeri. Dakle, nesto najvaznije. I uopste, nista nije vaznije od titula.
GS titule, ukupan broj titula, vreme na prvom mestu. Najvazniji parametri.
Pricas on “manje bitnim” titulama a ne znas da su neke od njih bitnije od onih koje ti smatras “velikim”. Da li znas koliko se cene titule u Halleu i Kvinsu?! I ti bi to da proglasis nebitnim titulama? Ali da racunas tamo neki H2H, da vazan parametar budu pobede protiv tenisera koji ima 35-36-37 godina? Pa da Federeru minus u trci za GOAT-a bude to sto je sa 37 godina izgubio od Djokovica?
Lepo si ti to zamislio.
Ne strucnjace, ne bojim se ja da ce neko prestici Federera, to je sport i ako ga prestigne, zasluzio je. Ko god. Kada neko bude imao vise GS, vise nedelja na prvom mestu i vise titula od njega, taj ce biti najbolji ikada. Do tada, to je Federer.
Pusti me te price o tvojim lekcijama, ne znas s kim komuniciras, glupo je sada pricati o tome ko bi koga cemu naucio. Ti si neko ko osnovne stvari ne zna o sportu, covek koji smatra da su titule u sportu manje vazne, dakle ocigledno neko bez uspeha, jedan od onih koji uspehom smatra ucesce, ne pobedu.

Ron

pre 4 godine

Pa...., 12. jun 2019 20:22

Opet projekcije, pitam se da li si sposoban da razumijes sta sam napisao? Ja nisam rekao da se ne racunaju, vec da te titule imaju manju tezinu od onih najbitnijih GS+ mastersa. U danasnjem tenisu Novak, Rafa i Rodzer skoro da ne igraju turnire u toj kateogoriji, osim jedan ili dva koja moraju kao Djokovic Dohu ili Rodzer Bazel( jer je u njegovoj zemlji), medjutim nakon tridesete teniseri imaju privilegije i ne trose se izvan najbitnijih turnira. Cak i dejvis kup igraju rijetko ili ga uopste nisu igrali u zadnjih par godina jer manje vazan, bez obzira sto je tu Rafa najuspijesniji u toj kategoriji. Svaka cast Rodzeru na ogromnoj broju titula, on je genije, ja bih volio da prestigne Konorsa. Ne srdim se uopste, cak i kad me Mirko naziva balavcem, to je ok, moze da napise sta zeli, ja sam uvijek za slobodu izrazavanja bez obzira sta i kako kaze. Nisam ni ostrascen, poredim njih trojicu i analiziram parametre i pored toga sto to nije lako jer ne postoje precizno odredjeni pokazatelji koji jasno imaju prednost, vec navodim ove koje mnogi cijenjeni ljudi u tenisu cesce uzimaju u obzir. Jos jednom, nisam rekao nebitni su turniri nize kategorije vec manje bitni od navedena cetiri pokazatelja. Rodzer je trenutno najbolji u dva krucijalna, GS i broj sedmica na prvom mjestu, ali Rafa i Novak su mladji i priblizavaju mu se. I da Rodzer tu ostane najbolji to je zasluzeno jer je jedan od najboljih sportista svih vremena.

Pa....

pre 4 godine

Ron
Pravo da ti kazem, nigde ne procitah, da ne racunaju titule 250 i 500. Naprotiv podigla se velika bura, prica, kada je Federer osvojio 100 titulu. Nesto se ne secam da su delili, ili da je neko rekao, pogotovu strucnjaci koje si naveo, da se turniri 250 i 500 ne racunaju. Secam se nekih drugih prica, ali ako ti tako pametan kazes, onda nema druge osim da ti se veruje. Izvini, samo nemoj da se vredjas, srdis i ostalo. Federer ima 101 titulu, ali u stvari nema, jer se one 250 i 500 ne racunaju, tacnije "nisu isto teske" kao Mastersi i GS, pa se to ne racuna, ili kako vec ti zamisljas, ako te dobro razumem. Priznajem da ne procitah da su nesto slicno tome izjavili strucnjaci koje pominjes, ali Boze moj, oni su odgovorni za ono sto kazu, ali ne i za to kako ce biti shvaceni.

Ron

pre 4 godine

Tvoj problem i neznanje ti onemogucavaju da vidis da ja nisam naveo kako su mastersi i medjusobni najbitniji vec su nakon GS i sedmica na prvom u cetri bitnija pokazatelja, iz razloga jer sve titule nemaju istu tezinu, zato se i navode cesto velike titule GS+ mastersi. Od strucnjaka mozes da pogledas Tinjora, Anakona koji je ujedno bio i Rodzerov trener. Pogledaj sta kazu i bivsi sampioni, Vilander,Beker, pa i Borg i Lejver kad se govori o bitnim pokazateljima, ja ni od koga nisam cuo da atp 250 i 500 uzimaju za ozbiljno, a ujedno i broj titula. Nije broj titula totalno nebitan vec je manje bitan od ova cetiri pokazatelja. Cak i na atp.com i tennis.com obicno kod komparativne analize njih trojice navode GS+masterse pa i zavrsne masterse. Drugi problem je da ti ne razumijes osnove logike i naucni pristup analizi problema, critical thinking itd., da probas sa Kvajnom, Kunom ili Poperom za pocetak da naucis prvo razmisljati. Pomenuo sam da je Nadal favorit na naredna tri RG ne zbog stizanja Rodzera, vec usled njegovog kvaliteta. Moze i Rafa osvojiti W, a moze i Rodzer, medjutim Rodzeru je karijera blize kraju, dok je Nadal favorit na RG i sad u 33.godini. Ti si nepismen,i ne vidim zasto je lose reci da nemas pojma o tenisu i da nisi drzao reket u ruci. Haha, a to kako si ti sposoban i sta bi mogao, i da li sam ja blavac to ostavi za sebe, jer ne mijenja cinjenicu da si ogranicen, mada te mogu nauciti ponesto oko snage, fitnessa i vjezbe pliometrije ali kad naucis da razmisljas.

Deda Laza

pre 4 godine

Pratim tenis nekih 50 godina, i nikada nisam čuo da se H2H bilo gde broji, ili za bilo šta računa. Ali, kod ovih srpskih "navihača" svakojakih novotarija ima.

Ron

pre 4 godine

Ja samo vidim idiotske izjave od tebe. Nisam izmislio teniske strucnjake, mozes da procitas nesto od Tinjora kao vrhunskog analiticara, ili Anakona koji je bio i Federerov trener, nista ja ne izmisljam. Pa i Vilander, Beker, Borg, Lejver navode uglavnom GS, broj sedmica itd., nikad nisam cuo za broj titula ni od koga bitnog u teniskom svijetu. Evo citiraj mi ti nekog znacajnog u tenisu ko kaze da je broj titula bitniji od ova cetiri pokazatelja koja sam naveo. Drugo ja nisam rekao da je u potpunosti beznacajan broj titula vec nije u prvoj kategoriji nego u drugoj, manje bitnoj. Nigdje nisam naveo da je Nadal favorit na tri naredna RG samo zato sto bi tako prestigao Federara, vec zbog zdravlja i forme i prethodnog uspjeha. To sto ti izvlacis pogresne zakljucke je osobenost naucno nepismenih isoba. Procitaj nesto iz osnova logike i naucnog metoda, kreni sa Kvajnom, Poperom i Kunom... Na kraju i Djokovic i Nadal su mladji od Rodzera i vjerovatno ce igrati i kad se on penzionise. Rodzer moze da osvoji W i ove i sledece godine ali moze i Rafa, tako da vidjecemo koliko ko moze. Uglavnom Nadal je tu blizu, dva slema zaostaje, a mladji je pet godina, Novak sest. Ti si zapeo za ukupan broj titula jer se bojis da ce ga oni prestici po broju slemova i sedmica.

Milan

pre 4 godine

@Ron
Ti izmisljas da je neki teniski strucnjak izjavio kako su H2H i mastersi medju glavnim merilima kada se odredjuje GOAT.
Navedi trojicu da su to rekli. Uvek, ali uvek se znalo i zna se, GS titule, prvo mesto i ukupan broj titula. Da ti ista znas, ne bi trebao niko da ti objasnjava. Za svakog tenisera se uvek kao glavni podatak navodi koliko titula ima, koliko GS i da li je i koliko dugo bio prvi na svetu.
Tebi su titule nevazne, jer ih u Srbiji niko ne spominje, posto ih Djokovic nema ni blizu najuspesnijima. Zato nisu bitne. Kada bi se priblizio Federeru, odjednom bi postale jako bitne. Kao sto nekada nije bio presudan broj GS, nije bilo vazno prvo mesto... a sada sve to postade vazno.
Te imbecilne fore tipa “nisi potrcao, nisi reket uzeo u ruke”, ostavi za mamu svoju, kada zevate u TV i prepirete se ko je veci strucnjak, mene se s tim prodji. U zubima bih te nosio druskane.
O tenisu ne znas nista, pristrasan si, pa pogledaj samo koliko idiotski zvuci tvoja tvrdnja da ce Nadal na RG biti favorit jos 3 godine. Tacno da osvoji 21 GS? Ako Federer osvoji Vimbldon, ti ces odjednom da zakljucis da je Nadal favorit za jos 4 RG i tako uvek. Zato sto si pristrasna balava neznalica, koja u stilu autisticnog deteta odredjuje kriterijume koje samo tebi odgovaraju.
Zamisli, izmislio neke strucnjake koji tvrde da u SPORTU nisu vazne titule!? Mozda nisu vazne ni u fudbalu, F1 kosarci?

Uf

pre 4 godine

Mr
Dobro covece, sto si se toliko raspalio? Nisi naveo na koje pare mislis, sponzor, ili turniri? Moras biti precizan, zato sto ako navedes da je novac presudan, neko moze uracunati i sponzore, a Federer je tu bolji, a i Rafa. Moras tacno da navedes da mislis na novac gde je Novak bolji, malo, ne mnogo. To su ove nagrade sto zvanicno dobijaju kada pobede, ne one sto im plate da se pojave na nekom turniru. Vidis, kada kazes novac, koliko opcija ima, a u 2 od 3 opcije, Federer je bolji. Pre 16 godina, Federer je u jednom trenutku imao najvecu zaradu od turnira, u odnosu na ostale tenisere. Medjutim to tebe ne zanima, to da su se nagradni fondovi menjali, kao i da su Mastersi bili 500, a GS 1000. To uopste nije vazna stavka, niti na nekin nacin pravi razliku. Sada sto se H2H tice, on je vazan, osim kada nije vazan, nema tu sta da se prigovori. Ti znas H2H Dzon-Borg, ili Agasi Sampras, kao i ostali. Evo i ovaj pominje H2H, kao merilo, samo su zaboravili da to napisu.

Ron

pre 4 godine

Milan, 11. jun 2019 22:52)

Zasto bih tebe slusao a ne vrhunske teniske strucnjake, bivse sampione i vrhunske analiticare a niko od njih ne navodi ukupan broj titula kao relevantan pokazatelj. Uglavnom svi navode prvo GS, zatim broj sedmica na prvom mjestu, onda masterse i na kraju medjusobni skor. Ponekad se provuku zavrsni mastersi, broj godina zavrsenih na prvom mjestu, olimoijadu( zlato), dejvis kup, Novakova cetiri u nizu itd. Medjutim svi relevantni strucnjaci navode prva cetiri pokazatelja, mislim na ljude koji su cijenjeni u ovom sportu, ti vjerovatno nisi ni drzao reket u ruci a tesko da si pricao sa nekim u prvih 100 na ATO listi. Nisam navijac Djokovica ali ako Novak zeli da bude bolji od Rodzera mora ga prestici po broju GS. Mladji je, imace priliku, narocito ako Rodzer vise ne osvoji GS. Po broju sedmica ga stize za nekih godinu dana tacnije za 55 sedmica, Samprasa stize pocetkom sledece godine. Ako ima zelju da igra i takmici i ako bude zdrav imace i tu priliku. Nadalu je teze da se bori za prvo mjesto jer se tetive brzo upale na drugim podlogama. Medjutim i on je blizu po broju GS, a favorit je na RG sugurno jos 3 godine. Rodzer je genije ali njih dvojica imaju priliku da obaraju njegove rekorde.

Zuti

pre 4 godine

Tko je najbolji klub Lige sapmiona - Real Madrid, ima najvise titula - 13.
Tko je najbolji pilot F1 - Scuumacher, ima najvise titula - 7.
Tko je najbolji teniser - Rođa, najvise tjedana broj 1, najvise GSa, drugi po broju turnira.

Logika Nolo fanatika - Real nije najbolji jer je osvajao naslove protiv Leverkuzena i Fiorentine, ima losiji H2H sa Barcelonom i Barcelona je jedne sezone drzala naslove Lige prvaka, Spanjolske like, Spanjolski kup i Interkontinentalni kup.

alfabet

pre 4 godine

Niko ne pominje glavni parametar po čemu ni novak ni Nadal nikada neće moći da stignu Federera, a to je broj godina, kojih Federer ima čak 6 više od Novaka, a 5 od Nadala i ako sve njegove rekorde obore, ovaj sa godinama nikad neće I zato je Federer Goat!

Jack

pre 4 godine

Milan
Decko ti mozes da gledas i meris sta hoces. Na kraju karijera ova 3 majstora ove igre gledace se sledece
1.Duzina karijere broj meceva procenat pobeda trenutno Novak vodi.
2.Broj finala najvecih turnira Grend Slemova trenutno Roger vodi za 6finala i 5 titula vise..
3.Broj finala mastersa broj titula broj zavrsnih mastersa Novak ce biti ubedljiv u svemu,osvojeni svi masters najmanje 2.puta fali Cincinati mozda i po 3.titule minimum na svakom.....
4.nedelje na 1.mestu zavrsene godine kao 1. Novak vrlo brzo rekorder(verovatno najvažniji parametar)
5.medjusobni skor sa glavnim rivalom Rogerom u plusu verovatno i sa 3.pratiocem Nadalom u plusu inace Rafa nije u konkurenciji za najboljeg ako se ne vrati na 1.mesto jer ima dosta manje nedelja kao 1.za bilo kakvu pricu... Novak samo zaostaje u slemovima i nedeljama, nedelje obara sl. god a slemove verovatno 2-3god.. Pozdrav

mr

pre 4 godine

@mr
Pozdravili te Kirijos, Rodik, Safin, Gonzales...
(alkos, 11. jun 2019 20:47)

Поздрављају и они тебе са укупно 8 и по мечева против Ђоковића, што је свакако јако битно пошто Ђоковић има одиграних преко 1100 мечева.

Milan

pre 4 godine

@Ron
Apsolutno netacno! GS titule, nedelje na prvom mestu i ukupan broj titula su glavni parametri za poredjenje tenisera. Kako si samo lukavo pokusao da omalovazis ukupan broj titula, ali da uvecas znacaj medjusobnog skora i mastersa. I zasto je to masters vazniji od zavrsnog mastersa npr?
Ukupan broj titula se itekako racuna, Novak i Nadal su mozda mogli da osvajaju vise titula, ali cinjenice pokazuje da ipak nisu. Zasto? Njihov problem. Ako je jedan Federer imao volje da igra i manje turnire, a ipak je on onaj kojeg svi jure, onda su mogli i oni. Uz to, namerno se pravis da ne znas da na travi nema mastersa, tako da su Halle, koji realno ima jacinu mastersa 1000 po ucesnicima, ili Kvins, po nekoj tvojoj logici, manje vredni od Pariza na koji najbolji dolaze rekreativno. Kako da ne.
Ukupan broj titula pokazuje koliko je neko bio dominantan.
Medjusobni skor ne pokazuje nista, narocito kada neko 20 od 26 pobeda ostvari dok mu je rival duboko zasao u tridesete.

Dakle, Federer ima najvise GS, najduze je bio prvi na svetu i ima najvise titula. UBEDLJIVO najbolji u istoriji. 3 od 3 u odnosu na RN i NDj, na vecnoj listi mora jos da stigne Konorsa po titulama.
Ne znam samo odakle tebi ta glupost da su njih trojica kandidati za najboljeg ikada!?
Federer i Nadal svakako, ali Novak malo teze. Krace je bio na prvom mestu od Samprasa, mislim da cak nije ni medju 5 svih vremena po tom parametru, tek je treci po uspesima u svojoj eri sto znaci da ne moze biti najbolji u istoriji kada u svojoj eri zaostaje za cak dvojicom tenisera, po broju titula je bas bas daleko iza Konorsa, Federera, Mekenroa pa cak i daleko iza Nadala, jedino je po broju GS medju 3 najbolja, sa samo jednim GS vise od Samprasa.

alfabet

pre 4 godine

@alfabet
Hahaha, sta kazes, jos 5-6 godina? Zasto ne jos 10-15? Neozbiljan si i slabi se razumes u sport.
Federer ima najvise GS, najduze bio prvi, ima 101 titulu, najvise rekorda... najbolji u istoriji. Zasto bi morala karijera da mu se zavrsi da bi bio najbolji ikada!?
Moze samo da poboljsa rezultate.
S druge strane, Djokovic je tek treci po broju GS, mozda negde medju 5 po nedeljama na prvom
mestu, ni medju 5 po ukupnom broju titula, po uspesima tek treci u svojoj eri. Dakle, nije cak ni u igri za najboljeg svih vremena.
Daleko iza Federera, Nadala, Samprasa, Lejvera, Borga.
Kako moze da bude najbolji neko ko ni u cemu nije ni medju 2 najbolja, retko gde medju 3, a u svojoj eri slabiji od dva najveca rivala, i to jedan od njih starac, inace ko zna da li bi Novak ista osvojio?

Ko je pomenuo Djokovica uopste ? roflmao

Ron

pre 4 godine

Milan, 11. jun 2019 15:52)

Ne lupaj, ne spajam njihove rezultate, to se tebi u glavi kao fanatiku prividja. Navodim objektivno koji su mu rekordi ugrozeni, Rafa moze da ga prestigne u GS a Novak u vezi broja nedelja jer se manje povrijedjuje. Broj titula nije nikakav pokazatelj, narocito ne sa turnira 500 i 250( Novak i Rafa bi mogli da ih osvajaju lako, ali su nebitni) kojih Federer ima najvise a Novak i Rafa ih skoro ni ne igraju. Gledaju se GS, broj nedelja na prvom mjestu, mastersi( njih i Fed ali i ostali cesto navede kao bitne), i medjusobni skor sa drugim sampionima, izmedju njih trojice jer se oni takmice za tu poziciju na prvom mjestu. Cetiri pokazatelja koja sam naveo uzimaju svi teniski analiticari u obzir kod rasprave o najboljem igracu, svi ostali su nebitni. Ako Rafa prestigne Rodzera po GS, imace tri pokazatelja u svojoj koristi, GS, masterse i medjusobni skor. Ako Novak prestigne Rodzera po broju sedmica bice bolji u tri, broj sedmica, mastersi i vjerovatno medjusobni skor. Za neke ljude ce Rodzer i pored toga biti najbolji, medjutim dosta cinjenica nece biti na njegovoj strani.

mr

pre 4 godine

@mr
Novac nije nikakav pokazatelj, jer su nagradni fondovi danas mnogo veci nego pre 10 ili 15 godina, a o ranijim periodima da ne govorimo.
Bodovni sistem se menjao vise puta.
Broje se samo titule i prvo mesto, ostalo su sitnice.
(haha, 11. jun 2019 19:05)

А па извини онда, ја нисам ни знао да су Федерер и Надал почели да играју 15 година пре Ђоковића, и да овај са њима уопште и није могао да одигра највише мечева у историји игре, више и него што су они одигрлали између себе 15 година раније пре него што се Ђоковић појавио. О да јесу паре и бодови и те како мерило успеха, само што ви јуноше то или не знате или нећете да признате. Не осваја се више лове и бодова за четвртфинала, и не буде се први ако ниси освојио највише пара од турнира.

Jumko

pre 4 godine

Hahaha, standardna euforija kod nolovaca kada ga proglasavaju Goatom kada osvoji turnir, ovog je puta izostala jer je Tim delio samare, pa nas sada ubedjuju da je najveci parametar koliko je ko bodova i novca osvojio... Haos!

haha

pre 4 godine

@Olja
Da li si ozbiljna? Znas li ti da postoji pauza izmedju dve sezone? I po tebi je isto osvojiti sva 4 u jednoj sezoni dok igras turnire iz nedelje u nedelju, i 4 u dve sezone, dok odmaras tokom zimske pauze?
Znas ti odlicno razliku, ali se pravis da ne znas.

haha

pre 4 godine

@Vladimir
Da li je Nadal najbolji u istoriji na sljaci? Jeste. Kako to znas? Pa tako sto ima najvise titula na sljaci, najvise osvojenih GS na sljaci sto ga cini najboljim, boljim od legendarnih tenisera na sljaci poput Borga, Lendla, Vilandera, Viljasa...
E na isti nacin odredis ko je najbolji uopse. Ko ima najvise titula? Ko ima najvise GS? Ko je najduze bio prvi?

haha

pre 4 godine

@mr
Novac nije nikakav pokazatelj, jer su nagradni fondovi danas mnogo veci nego pre 10 ili 15 godina, a o ranijim periodima da ne govorimo.
Bodovni sistem se menjao vise puta.
Broje se samo titule i prvo mesto, ostalo su sitnice.

mr

pre 4 godine

Federer ima najvise GS, najduze bio prvi, ima 101 titulu, najvise rekorda... najbolji u istoriji. Zasto bi morala karijera da mu se zavrsi da bi bio najbolji ikada!?
Moze samo da poboljsa rezultate.
S druge strane, Djokovic je tek treci po broju GS, mozda negde medju 5 po nedeljama na prvom
mestu, ni medju 5 po ukupnom broju titula, po uspesima tek treci u svojoj eri. Dakle, nije cak ni u igri za najboljeg svih vremena.
Daleko iza Federera, Nadala, Samprasa, Lejvera, Borga.
Kako moze da bude najbolji neko ko ni u cemu nije ni medju 2 najbolja, retko gde medju 3, a u svojoj eri slabiji od dva najveca rivala, i to jedan od njih starac, inace ko zna da li bi Novak ista osvojio?
(Milan, 11. jun 2019 15:48)

Укупно мерило свих турнира су бодови и новац, као најбољи приказ колико је неко ишао далеко. Ту је Ђоковић без премца, што показује највише зарађеног новца, највише бодова, и бољи међусобни скор са свим могућим тенисерима.

BoltonBastard

pre 4 godine

(Greatness, 11. jun 2019 09:54)

Kada bi Majk Tajsonu poništili mečeve koje je pobedio nokautom on bi imao pobeda na nivou osrednjeg kafanskog kavgadžije, kada bi se oduzele pobede Šumahera koje je pobedio po suvom vremenu, Flojd (D.Nikolić) bi imao više pobeda od njega, kada bi, kada bi...

Olja

pre 4 godine

Kakva je razlika izmedju osvojena sva cetiri GS u sezoni i sva cetiri zaredom, u dvije sezone? Oni su osvojeni, jedan iza drugog i u prvom i u drugom slucaju i tu ne bi trebalo praviti razliku. Lejver je to osvojio dva puta i, naravno, to mu je prednost.

sasha

pre 4 godine

@rade
Lejver je igrao pre vise od pola veka, kad nijedan sport nije bio profesionalan kao danas. Ima skoro duplo manje GS titula od Federera. Po kom je osnovu onda GOAT?
Osim toga visok 1,73cm, sto znaci da danas ne bi imao nikakve sanse s obzirom na konstituciju.
A ja nisam rekao da je Djokovic nego Federer GOAT, nije to moje misljenje, nego prosta matematika.

Vladimir

pre 4 godine

Zaista ne postoji najbolji teniser, kosarkas, fudbaler.. svih vremena.
Moze biti jedan od najboljih, ali najbolji nikako..
Uzmimo Nadala za poredjenje...
Nema vise Wimbldona od Rodzera i manje nedelja je bio prvi reket sveta, a od Novaka ima manje AO i negativan skor

Djokovic i Federer mu ne mogu ni prici na sljaci..

Tu je i stil tenisa, mentalna i fizicka snaga svi imaju kvalitet ali i nedostatke u odnosu na druge.

I kako se onda moze reci za nekoga da je najbolji ikad?

Pozdrav

Milan

pre 4 godine

@alfabet
Hahaha, sta kazes, jos 5-6 godina? Zasto ne jos 10-15? Neozbiljan si i slabi se razumes u sport.
Federer ima najvise GS, najduze bio prvi, ima 101 titulu, najvise rekorda... najbolji u istoriji. Zasto bi morala karijera da mu se zavrsi da bi bio najbolji ikada!?
Moze samo da poboljsa rezultate.
S druge strane, Djokovic je tek treci po broju GS, mozda negde medju 5 po nedeljama na prvom
mestu, ni medju 5 po ukupnom broju titula, po uspesima tek treci u svojoj eri. Dakle, nije cak ni u igri za najboljeg svih vremena.
Daleko iza Federera, Nadala, Samprasa, Lejvera, Borga.
Kako moze da bude najbolji neko ko ni u cemu nije ni medju 2 najbolja, retko gde medju 3, a u svojoj eri slabiji od dva najveca rivala, i to jedan od njih starac, inace ko zna da li bi Novak ista osvojio?

Milan

pre 4 godine

@Ron
A ti bi da se spajaju Nadalovi i Novakovi rezultati pa da se porede s Federerom? Kako si to lepo zamislio. Ako Novak nekim cudom duze bude prvi na svetu, opet ce imati manje GS, manje titula, manje rekorda...
Ako Nadal osvoji vise GS, opet ce imati manje nedelja na prvom mestu, manje titula, manje Vimbldona, manje US Opena, manje A. Opena.... kapiras?
Ne moze to tako, spajas rezultate dvojice pa kazes da su zajedno isti kao najbolji sam.

neko

pre 4 godine

Ima tu još jedna zanimljiva stvar. Kada biste Nadalu oduzeli Slemove sa RG-a, on bi ih imao čitavih 6, što je manje i od jednog Vilandera. Kada biste Đokoviću oduzeli Slemove sa AO-a, ne bi bio ništa puno bolji od Rafe. Imao bi ih 8. Ali, kada biste Federeru oduzeli Slemove sa njegovog omiljenog GS-A Wimbldona naravno, on bi ih imao čak 12. E to je to. Ja ću se uvijek složiti da je Novak vjerovatno najkonstantniji teniser na svim podlogama ikada, ali dominacija takva na 3/4 GS-a nikada nije viđena...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Greatness, 11. jun 2019 09:54)

90 % posetilaca foruma B92 plitko razmislja kao i ovaj komentator.Evo zašto: vi odmeravate ko je najbolji svih vremena za ljude koji su AKTIVNI TENISERI.To je toliko pogrešno i površno da je frapantno.Prosto smatram da čitaoci i komentatori foruma ovde nisu neinteligentni ljudi,ali uporno pokušavate da osporite baš to.

alfabet

pre 4 godine

Samo pokušavajte dok još možete. Proglašavaju nekoga za najboljeg svih vremena, a nije mu se još karijera završila, dva njegova najveća konkurenta mu dišu za vratom i imaju još 5,6 godina da igraju posle njega. Svi dobro znaju da je Federer tek treći najbolji ako ne i četvrti ili tek peti. Za 5,6 godina će to biti i zvanično. Ovako likujte dok još možete. Federer is overrated!

Ron

pre 4 godine

Pitam se sta li ce biti izgovor za Federerove navijace kad ga Nadal prestigne po broju slemova:-) Ako bi ga kojim slucajem i Novak prestigao po broju sedmica, ne bi bio u prednosti niti u jednoj bitnoj kategoriji, mislim na GS, broj sedmica, masterse i medjusobne duele. Sad ima vise GS, ali je Rafa tu,a Novak ako izdrzi do kraja godine na prvom mjestu, mislim da ce ostati i sledecih pola godine do rekorda po broju sedmica na prvom mjestu.:-)

rade

pre 4 godine

Lejver je igrao u vremenu dok je to vise bio amaterski sport, tako da ne moze da se uzme u razmatranje. 
Dok god neko ne osvoji vise GS od Federera ili bar isti broj, besmisleno je o tome i raspravljati.
Djokovic je prokockao svoje sanse pre svega na USO. Mari je bolji od njega na W, Nadal na RG, tako da su to ocekivani porazi, ali na USO je morao bolje.
(sasha, 11. jun 2019 11:02)

Pa zašto onda još neko nije osvojio kada je bilo "lako"? Jok, ozbiljan tenis postoji samo od Nolo, a? Nolo je merilo užasa?

Drnda

pre 4 godine

Vazi, tek ste probudili zver...
(Simpatizer Partizana, 11. jun 2019 10:02)

"Zver" ti, isprašena, ode na duži odmor, a onda će kanda u penziju.

Mirko Kojotovski

pre 4 godine

Jedini igrac is proslosti koji bi mogao stati na crtu ovoj trojici je Borg.On je bio pravi prototip teniskog gladijatora.
Noletovih 4GS u nizu teško da će iko više to dostici

Roberto

pre 4 godine

"Ali, moramo da se vratimo unazad i razmislimo o Rodu Lejveru, jedinom igraču koji je osvojio sve Grend slemove u istoj sezoni."

Aha, jel vidis ti Djokovicu, 4 u nizu u dve godine to ti nista ne znaci, moras u jednoj godini kao veliki Lejver sa drvenim reketom, hahaha...

sasha

pre 4 godine

Lejver je igrao u vremenu dok je to vise bio amaterski sport, tako da ne moze da se uzme u razmatranje.
Dok god neko ne osvoji vise GS od Federera ili bar isti broj, besmisleno je o tome i raspravljati.
Djokovic je prokockao svoje sanse pre svega na USO. Mari je bolji od njega na W, Nadal na RG, tako da su to ocekivani porazi, ali na USO je morao bolje.

Shone generacija '42

pre 4 godine

U kad se setim Lejvera, kako je igrao covek! Prenos na SK1, 4K HD, sudar titana Lejver - Emerson u finalu. Prvi set 8:6! Na tom turniru, Nikola Pilić stigao, nazalost, samo do drugog kola... Dobra stara vremena.

Banjaluka

pre 4 godine

Najvece rivalstvo u istoriji tenisa, Nadal - Djokovic, uz duzno postovanje svim teniserima koji su igrali, ne mogu se porediti razlicite ere, ali niko ni Borg, ni Mekenro ni Konors niko sa ovom dvojicom ne bi izdrzao ma jedan set da uzme! Tenis je toliko napredovao kao i svi sportovi, to su sad atomski udarci, a mecevi ove dvojice su najveci klasici ikada! Izdvajam Australiju 2012, Wimbldon 2018 i Roland Garros 2013!

basket majstor NS

pre 4 godine

nije 10, nego na 5 godina je bilo zabranjeno da nastupaju profesionalci... Bjorkman malo...

što se tiče Lejvera, ima 11 Slemova, a budući da je bio u najboljim godinama kada nije mogao da nastupa, realno je da je mogao hvatati 2 titule godišnje, što daje 21.
A 21>20. zanimljivo.

Crash Bandicoot

pre 4 godine

Kada je Federer osvojio 15. slem smatrali su ga većim ili bar jednakim sa Lejverom. Zato uz svo poštovanje prema Lejveru nije fer stavljati ga ispred Nadala i Đokovića.

Serdjo

pre 4 godine

Auuu koliko je skroman ovaj čika! Borg je jedini koji je bio top klasa kao što je velika trojka sada, ostali su stepenik niže pa čak i Sampras. Moguće je da je i Rod Laver bio u toj top klasi, ali su to bila neka druga vremena. Još samo da mi objasne po čemu je veće dostignuće uzeti sva 4GS u jednoj kalendarskoj godini ili ih uzeti za redom pa kako god?!

Greatness

pre 4 godine

Ima tu još jedna zanimljiva stvar. Kada biste Nadalu oduzeli Slemove sa RG-a, on bi ih imao čitavih 6, što je manje i od jednog Vilandera. Kada biste Đokoviću oduzeli Slemove sa AO-a, ne bi bio ništa puno bolji od Rafe. Imao bi ih 8. Ali, kada biste Federeru oduzeli Slemove sa njegovog omiljenog GS-A Wimbldona naravno, on bi ih imao čak 12. E to je to. Ja ću se uvijek složiti da je Novak vjerovatno najkonstantniji teniser na svim podlogama ikada, ali dominacija takva na 3/4 GS-a nikada nije viđena...

Greatness

pre 4 godine

Ima tu još jedna zanimljiva stvar. Kada biste Nadalu oduzeli Slemove sa RG-a, on bi ih imao čitavih 6, što je manje i od jednog Vilandera. Kada biste Đokoviću oduzeli Slemove sa AO-a, ne bi bio ništa puno bolji od Rafe. Imao bi ih 8. Ali, kada biste Federeru oduzeli Slemove sa njegovog omiljenog GS-A Wimbldona naravno, on bi ih imao čak 12. E to je to. Ja ću se uvijek složiti da je Novak vjerovatno najkonstantniji teniser na svim podlogama ikada, ali dominacija takva na 3/4 GS-a nikada nije viđena...

Serdjo

pre 4 godine

Auuu koliko je skroman ovaj čika! Borg je jedini koji je bio top klasa kao što je velika trojka sada, ostali su stepenik niže pa čak i Sampras. Moguće je da je i Rod Laver bio u toj top klasi, ali su to bila neka druga vremena. Još samo da mi objasne po čemu je veće dostignuće uzeti sva 4GS u jednoj kalendarskoj godini ili ih uzeti za redom pa kako god?!

Banjaluka

pre 4 godine

Najvece rivalstvo u istoriji tenisa, Nadal - Djokovic, uz duzno postovanje svim teniserima koji su igrali, ne mogu se porediti razlicite ere, ali niko ni Borg, ni Mekenro ni Konors niko sa ovom dvojicom ne bi izdrzao ma jedan set da uzme! Tenis je toliko napredovao kao i svi sportovi, to su sad atomski udarci, a mecevi ove dvojice su najveci klasici ikada! Izdvajam Australiju 2012, Wimbldon 2018 i Roland Garros 2013!

Roberto

pre 4 godine

"Ali, moramo da se vratimo unazad i razmislimo o Rodu Lejveru, jedinom igraču koji je osvojio sve Grend slemove u istoj sezoni."

Aha, jel vidis ti Djokovicu, 4 u nizu u dve godine to ti nista ne znaci, moras u jednoj godini kao veliki Lejver sa drvenim reketom, hahaha...

Vladimir

pre 4 godine

Zaista ne postoji najbolji teniser, kosarkas, fudbaler.. svih vremena.
Moze biti jedan od najboljih, ali najbolji nikako..
Uzmimo Nadala za poredjenje...
Nema vise Wimbldona od Rodzera i manje nedelja je bio prvi reket sveta, a od Novaka ima manje AO i negativan skor

Djokovic i Federer mu ne mogu ni prici na sljaci..

Tu je i stil tenisa, mentalna i fizicka snaga svi imaju kvalitet ali i nedostatke u odnosu na druge.

I kako se onda moze reci za nekoga da je najbolji ikad?

Pozdrav

haha

pre 4 godine

@Vladimir
Da li je Nadal najbolji u istoriji na sljaci? Jeste. Kako to znas? Pa tako sto ima najvise titula na sljaci, najvise osvojenih GS na sljaci sto ga cini najboljim, boljim od legendarnih tenisera na sljaci poput Borga, Lendla, Vilandera, Viljasa...
E na isti nacin odredis ko je najbolji uopse. Ko ima najvise titula? Ko ima najvise GS? Ko je najduze bio prvi?

Shone generacija '42

pre 4 godine

U kad se setim Lejvera, kako je igrao covek! Prenos na SK1, 4K HD, sudar titana Lejver - Emerson u finalu. Prvi set 8:6! Na tom turniru, Nikola Pilić stigao, nazalost, samo do drugog kola... Dobra stara vremena.

Crash Bandicoot

pre 4 godine

Kada je Federer osvojio 15. slem smatrali su ga većim ili bar jednakim sa Lejverom. Zato uz svo poštovanje prema Lejveru nije fer stavljati ga ispred Nadala i Đokovića.

sasha

pre 4 godine

Lejver je igrao u vremenu dok je to vise bio amaterski sport, tako da ne moze da se uzme u razmatranje.
Dok god neko ne osvoji vise GS od Federera ili bar isti broj, besmisleno je o tome i raspravljati.
Djokovic je prokockao svoje sanse pre svega na USO. Mari je bolji od njega na W, Nadal na RG, tako da su to ocekivani porazi, ali na USO je morao bolje.

sasha

pre 4 godine

@rade
Lejver je igrao pre vise od pola veka, kad nijedan sport nije bio profesionalan kao danas. Ima skoro duplo manje GS titula od Federera. Po kom je osnovu onda GOAT?
Osim toga visok 1,73cm, sto znaci da danas ne bi imao nikakve sanse s obzirom na konstituciju.
A ja nisam rekao da je Djokovic nego Federer GOAT, nije to moje misljenje, nego prosta matematika.

Zuti

pre 4 godine

Tko je najbolji klub Lige sapmiona - Real Madrid, ima najvise titula - 13.
Tko je najbolji pilot F1 - Scuumacher, ima najvise titula - 7.
Tko je najbolji teniser - Rođa, najvise tjedana broj 1, najvise GSa, drugi po broju turnira.

Logika Nolo fanatika - Real nije najbolji jer je osvajao naslove protiv Leverkuzena i Fiorentine, ima losiji H2H sa Barcelonom i Barcelona je jedne sezone drzala naslove Lige prvaka, Spanjolske like, Spanjolski kup i Interkontinentalni kup.

Mirko Kojotovski

pre 4 godine

Jedini igrac is proslosti koji bi mogao stati na crtu ovoj trojici je Borg.On je bio pravi prototip teniskog gladijatora.
Noletovih 4GS u nizu teško da će iko više to dostici

Milan

pre 4 godine

@alfabet
Hahaha, sta kazes, jos 5-6 godina? Zasto ne jos 10-15? Neozbiljan si i slabi se razumes u sport.
Federer ima najvise GS, najduze bio prvi, ima 101 titulu, najvise rekorda... najbolji u istoriji. Zasto bi morala karijera da mu se zavrsi da bi bio najbolji ikada!?
Moze samo da poboljsa rezultate.
S druge strane, Djokovic je tek treci po broju GS, mozda negde medju 5 po nedeljama na prvom
mestu, ni medju 5 po ukupnom broju titula, po uspesima tek treci u svojoj eri. Dakle, nije cak ni u igri za najboljeg svih vremena.
Daleko iza Federera, Nadala, Samprasa, Lejvera, Borga.
Kako moze da bude najbolji neko ko ni u cemu nije ni medju 2 najbolja, retko gde medju 3, a u svojoj eri slabiji od dva najveca rivala, i to jedan od njih starac, inace ko zna da li bi Novak ista osvojio?

haha

pre 4 godine

@Olja
Da li si ozbiljna? Znas li ti da postoji pauza izmedju dve sezone? I po tebi je isto osvojiti sva 4 u jednoj sezoni dok igras turnire iz nedelje u nedelju, i 4 u dve sezone, dok odmaras tokom zimske pauze?
Znas ti odlicno razliku, ali se pravis da ne znas.

Jumko

pre 4 godine

Hahaha, standardna euforija kod nolovaca kada ga proglasavaju Goatom kada osvoji turnir, ovog je puta izostala jer je Tim delio samare, pa nas sada ubedjuju da je najveci parametar koliko je ko bodova i novca osvojio... Haos!

Milan

pre 4 godine

@Ron
Apsolutno netacno! GS titule, nedelje na prvom mestu i ukupan broj titula su glavni parametri za poredjenje tenisera. Kako si samo lukavo pokusao da omalovazis ukupan broj titula, ali da uvecas znacaj medjusobnog skora i mastersa. I zasto je to masters vazniji od zavrsnog mastersa npr?
Ukupan broj titula se itekako racuna, Novak i Nadal su mozda mogli da osvajaju vise titula, ali cinjenice pokazuje da ipak nisu. Zasto? Njihov problem. Ako je jedan Federer imao volje da igra i manje turnire, a ipak je on onaj kojeg svi jure, onda su mogli i oni. Uz to, namerno se pravis da ne znas da na travi nema mastersa, tako da su Halle, koji realno ima jacinu mastersa 1000 po ucesnicima, ili Kvins, po nekoj tvojoj logici, manje vredni od Pariza na koji najbolji dolaze rekreativno. Kako da ne.
Ukupan broj titula pokazuje koliko je neko bio dominantan.
Medjusobni skor ne pokazuje nista, narocito kada neko 20 od 26 pobeda ostvari dok mu je rival duboko zasao u tridesete.

Dakle, Federer ima najvise GS, najduze je bio prvi na svetu i ima najvise titula. UBEDLJIVO najbolji u istoriji. 3 od 3 u odnosu na RN i NDj, na vecnoj listi mora jos da stigne Konorsa po titulama.
Ne znam samo odakle tebi ta glupost da su njih trojica kandidati za najboljeg ikada!?
Federer i Nadal svakako, ali Novak malo teze. Krace je bio na prvom mestu od Samprasa, mislim da cak nije ni medju 5 svih vremena po tom parametru, tek je treci po uspesima u svojoj eri sto znaci da ne moze biti najbolji u istoriji kada u svojoj eri zaostaje za cak dvojicom tenisera, po broju titula je bas bas daleko iza Konorsa, Federera, Mekenroa pa cak i daleko iza Nadala, jedino je po broju GS medju 3 najbolja, sa samo jednim GS vise od Samprasa.

alfabet

pre 4 godine

Samo pokušavajte dok još možete. Proglašavaju nekoga za najboljeg svih vremena, a nije mu se još karijera završila, dva njegova najveća konkurenta mu dišu za vratom i imaju još 5,6 godina da igraju posle njega. Svi dobro znaju da je Federer tek treći najbolji ako ne i četvrti ili tek peti. Za 5,6 godina će to biti i zvanično. Ovako likujte dok još možete. Federer is overrated!

Milan

pre 4 godine

@Ron
A ti bi da se spajaju Nadalovi i Novakovi rezultati pa da se porede s Federerom? Kako si to lepo zamislio. Ako Novak nekim cudom duze bude prvi na svetu, opet ce imati manje GS, manje titula, manje rekorda...
Ako Nadal osvoji vise GS, opet ce imati manje nedelja na prvom mestu, manje titula, manje Vimbldona, manje US Opena, manje A. Opena.... kapiras?
Ne moze to tako, spajas rezultate dvojice pa kazes da su zajedno isti kao najbolji sam.

rade

pre 4 godine

Lejver je igrao u vremenu dok je to vise bio amaterski sport, tako da ne moze da se uzme u razmatranje. 
Dok god neko ne osvoji vise GS od Federera ili bar isti broj, besmisleno je o tome i raspravljati.
Djokovic je prokockao svoje sanse pre svega na USO. Mari je bolji od njega na W, Nadal na RG, tako da su to ocekivani porazi, ali na USO je morao bolje.
(sasha, 11. jun 2019 11:02)

Pa zašto onda još neko nije osvojio kada je bilo "lako"? Jok, ozbiljan tenis postoji samo od Nolo, a? Nolo je merilo užasa?

Drnda

pre 4 godine

Vazi, tek ste probudili zver...
(Simpatizer Partizana, 11. jun 2019 10:02)

"Zver" ti, isprašena, ode na duži odmor, a onda će kanda u penziju.

haha

pre 4 godine

@mr
Novac nije nikakav pokazatelj, jer su nagradni fondovi danas mnogo veci nego pre 10 ili 15 godina, a o ranijim periodima da ne govorimo.
Bodovni sistem se menjao vise puta.
Broje se samo titule i prvo mesto, ostalo su sitnice.

basket majstor NS

pre 4 godine

nije 10, nego na 5 godina je bilo zabranjeno da nastupaju profesionalci... Bjorkman malo...

što se tiče Lejvera, ima 11 Slemova, a budući da je bio u najboljim godinama kada nije mogao da nastupa, realno je da je mogao hvatati 2 titule godišnje, što daje 21.
A 21>20. zanimljivo.

Ron

pre 4 godine

Pitam se sta li ce biti izgovor za Federerove navijace kad ga Nadal prestigne po broju slemova:-) Ako bi ga kojim slucajem i Novak prestigao po broju sedmica, ne bi bio u prednosti niti u jednoj bitnoj kategoriji, mislim na GS, broj sedmica, masterse i medjusobne duele. Sad ima vise GS, ali je Rafa tu,a Novak ako izdrzi do kraja godine na prvom mjestu, mislim da ce ostati i sledecih pola godine do rekorda po broju sedmica na prvom mjestu.:-)

BoltonBastard

pre 4 godine

(Greatness, 11. jun 2019 09:54)

Kada bi Majk Tajsonu poništili mečeve koje je pobedio nokautom on bi imao pobeda na nivou osrednjeg kafanskog kavgadžije, kada bi se oduzele pobede Šumahera koje je pobedio po suvom vremenu, Flojd (D.Nikolić) bi imao više pobeda od njega, kada bi, kada bi...

Ron

pre 4 godine

Milan, 11. jun 2019 15:52)

Ne lupaj, ne spajam njihove rezultate, to se tebi u glavi kao fanatiku prividja. Navodim objektivno koji su mu rekordi ugrozeni, Rafa moze da ga prestigne u GS a Novak u vezi broja nedelja jer se manje povrijedjuje. Broj titula nije nikakav pokazatelj, narocito ne sa turnira 500 i 250( Novak i Rafa bi mogli da ih osvajaju lako, ali su nebitni) kojih Federer ima najvise a Novak i Rafa ih skoro ni ne igraju. Gledaju se GS, broj nedelja na prvom mjestu, mastersi( njih i Fed ali i ostali cesto navede kao bitne), i medjusobni skor sa drugim sampionima, izmedju njih trojice jer se oni takmice za tu poziciju na prvom mjestu. Cetiri pokazatelja koja sam naveo uzimaju svi teniski analiticari u obzir kod rasprave o najboljem igracu, svi ostali su nebitni. Ako Rafa prestigne Rodzera po GS, imace tri pokazatelja u svojoj koristi, GS, masterse i medjusobni skor. Ako Novak prestigne Rodzera po broju sedmica bice bolji u tri, broj sedmica, mastersi i vjerovatno medjusobni skor. Za neke ljude ce Rodzer i pored toga biti najbolji, medjutim dosta cinjenica nece biti na njegovoj strani.

neko

pre 4 godine

Ima tu još jedna zanimljiva stvar. Kada biste Nadalu oduzeli Slemove sa RG-a, on bi ih imao čitavih 6, što je manje i od jednog Vilandera. Kada biste Đokoviću oduzeli Slemove sa AO-a, ne bi bio ništa puno bolji od Rafe. Imao bi ih 8. Ali, kada biste Federeru oduzeli Slemove sa njegovog omiljenog GS-A Wimbldona naravno, on bi ih imao čak 12. E to je to. Ja ću se uvijek složiti da je Novak vjerovatno najkonstantniji teniser na svim podlogama ikada, ali dominacija takva na 3/4 GS-a nikada nije viđena...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Greatness, 11. jun 2019 09:54)

90 % posetilaca foruma B92 plitko razmislja kao i ovaj komentator.Evo zašto: vi odmeravate ko je najbolji svih vremena za ljude koji su AKTIVNI TENISERI.To je toliko pogrešno i površno da je frapantno.Prosto smatram da čitaoci i komentatori foruma ovde nisu neinteligentni ljudi,ali uporno pokušavate da osporite baš to.

Olja

pre 4 godine

Kakva je razlika izmedju osvojena sva cetiri GS u sezoni i sva cetiri zaredom, u dvije sezone? Oni su osvojeni, jedan iza drugog i u prvom i u drugom slucaju i tu ne bi trebalo praviti razliku. Lejver je to osvojio dva puta i, naravno, to mu je prednost.

mr

pre 4 godine

Federer ima najvise GS, najduze bio prvi, ima 101 titulu, najvise rekorda... najbolji u istoriji. Zasto bi morala karijera da mu se zavrsi da bi bio najbolji ikada!?
Moze samo da poboljsa rezultate.
S druge strane, Djokovic je tek treci po broju GS, mozda negde medju 5 po nedeljama na prvom
mestu, ni medju 5 po ukupnom broju titula, po uspesima tek treci u svojoj eri. Dakle, nije cak ni u igri za najboljeg svih vremena.
Daleko iza Federera, Nadala, Samprasa, Lejvera, Borga.
Kako moze da bude najbolji neko ko ni u cemu nije ni medju 2 najbolja, retko gde medju 3, a u svojoj eri slabiji od dva najveca rivala, i to jedan od njih starac, inace ko zna da li bi Novak ista osvojio?
(Milan, 11. jun 2019 15:48)

Укупно мерило свих турнира су бодови и новац, као најбољи приказ колико је неко ишао далеко. Ту је Ђоковић без премца, што показује највише зарађеног новца, највише бодова, и бољи међусобни скор са свим могућим тенисерима.

alfabet

pre 4 godine

Niko ne pominje glavni parametar po čemu ni novak ni Nadal nikada neće moći da stignu Federera, a to je broj godina, kojih Federer ima čak 6 više od Novaka, a 5 od Nadala i ako sve njegove rekorde obore, ovaj sa godinama nikad neće I zato je Federer Goat!

Ron

pre 4 godine

Milan, 11. jun 2019 22:52)

Zasto bih tebe slusao a ne vrhunske teniske strucnjake, bivse sampione i vrhunske analiticare a niko od njih ne navodi ukupan broj titula kao relevantan pokazatelj. Uglavnom svi navode prvo GS, zatim broj sedmica na prvom mjestu, onda masterse i na kraju medjusobni skor. Ponekad se provuku zavrsni mastersi, broj godina zavrsenih na prvom mjestu, olimoijadu( zlato), dejvis kup, Novakova cetiri u nizu itd. Medjutim svi relevantni strucnjaci navode prva cetiri pokazatelja, mislim na ljude koji su cijenjeni u ovom sportu, ti vjerovatno nisi ni drzao reket u ruci a tesko da si pricao sa nekim u prvih 100 na ATO listi. Nisam navijac Djokovica ali ako Novak zeli da bude bolji od Rodzera mora ga prestici po broju GS. Mladji je, imace priliku, narocito ako Rodzer vise ne osvoji GS. Po broju sedmica ga stize za nekih godinu dana tacnije za 55 sedmica, Samprasa stize pocetkom sledece godine. Ako ima zelju da igra i takmici i ako bude zdrav imace i tu priliku. Nadalu je teze da se bori za prvo mjesto jer se tetive brzo upale na drugim podlogama. Medjutim i on je blizu po broju GS, a favorit je na RG sugurno jos 3 godine. Rodzer je genije ali njih dvojica imaju priliku da obaraju njegove rekorde.

Deda Laza

pre 4 godine

Pratim tenis nekih 50 godina, i nikada nisam čuo da se H2H bilo gde broji, ili za bilo šta računa. Ali, kod ovih srpskih "navihača" svakojakih novotarija ima.

mr

pre 4 godine

@mr
Pozdravili te Kirijos, Rodik, Safin, Gonzales...
(alkos, 11. jun 2019 20:47)

Поздрављају и они тебе са укупно 8 и по мечева против Ђоковића, што је свакако јако битно пошто Ђоковић има одиграних преко 1100 мечева.

Milan

pre 4 godine

@Ron
Ti izmisljas da je neki teniski strucnjak izjavio kako su H2H i mastersi medju glavnim merilima kada se odredjuje GOAT.
Navedi trojicu da su to rekli. Uvek, ali uvek se znalo i zna se, GS titule, prvo mesto i ukupan broj titula. Da ti ista znas, ne bi trebao niko da ti objasnjava. Za svakog tenisera se uvek kao glavni podatak navodi koliko titula ima, koliko GS i da li je i koliko dugo bio prvi na svetu.
Tebi su titule nevazne, jer ih u Srbiji niko ne spominje, posto ih Djokovic nema ni blizu najuspesnijima. Zato nisu bitne. Kada bi se priblizio Federeru, odjednom bi postale jako bitne. Kao sto nekada nije bio presudan broj GS, nije bilo vazno prvo mesto... a sada sve to postade vazno.
Te imbecilne fore tipa “nisi potrcao, nisi reket uzeo u ruke”, ostavi za mamu svoju, kada zevate u TV i prepirete se ko je veci strucnjak, mene se s tim prodji. U zubima bih te nosio druskane.
O tenisu ne znas nista, pristrasan si, pa pogledaj samo koliko idiotski zvuci tvoja tvrdnja da ce Nadal na RG biti favorit jos 3 godine. Tacno da osvoji 21 GS? Ako Federer osvoji Vimbldon, ti ces odjednom da zakljucis da je Nadal favorit za jos 4 RG i tako uvek. Zato sto si pristrasna balava neznalica, koja u stilu autisticnog deteta odredjuje kriterijume koje samo tebi odgovaraju.
Zamisli, izmislio neke strucnjake koji tvrde da u SPORTU nisu vazne titule!? Mozda nisu vazne ni u fudbalu, F1 kosarci?

alfabet

pre 4 godine

@alfabet
Hahaha, sta kazes, jos 5-6 godina? Zasto ne jos 10-15? Neozbiljan si i slabi se razumes u sport.
Federer ima najvise GS, najduze bio prvi, ima 101 titulu, najvise rekorda... najbolji u istoriji. Zasto bi morala karijera da mu se zavrsi da bi bio najbolji ikada!?
Moze samo da poboljsa rezultate.
S druge strane, Djokovic je tek treci po broju GS, mozda negde medju 5 po nedeljama na prvom
mestu, ni medju 5 po ukupnom broju titula, po uspesima tek treci u svojoj eri. Dakle, nije cak ni u igri za najboljeg svih vremena.
Daleko iza Federera, Nadala, Samprasa, Lejvera, Borga.
Kako moze da bude najbolji neko ko ni u cemu nije ni medju 2 najbolja, retko gde medju 3, a u svojoj eri slabiji od dva najveca rivala, i to jedan od njih starac, inace ko zna da li bi Novak ista osvojio?

Ko je pomenuo Djokovica uopste ? roflmao

mr

pre 4 godine

@mr
Novac nije nikakav pokazatelj, jer su nagradni fondovi danas mnogo veci nego pre 10 ili 15 godina, a o ranijim periodima da ne govorimo.
Bodovni sistem se menjao vise puta.
Broje se samo titule i prvo mesto, ostalo su sitnice.
(haha, 11. jun 2019 19:05)

А па извини онда, ја нисам ни знао да су Федерер и Надал почели да играју 15 година пре Ђоковића, и да овај са њима уопште и није могао да одигра највише мечева у историји игре, више и него што су они одигрлали између себе 15 година раније пре него што се Ђоковић појавио. О да јесу паре и бодови и те како мерило успеха, само што ви јуноше то или не знате или нећете да признате. Не осваја се више лове и бодова за четвртфинала, и не буде се први ако ниси освојио највише пара од турнира.

Jack

pre 4 godine

Milan
Decko ti mozes da gledas i meris sta hoces. Na kraju karijera ova 3 majstora ove igre gledace se sledece
1.Duzina karijere broj meceva procenat pobeda trenutno Novak vodi.
2.Broj finala najvecih turnira Grend Slemova trenutno Roger vodi za 6finala i 5 titula vise..
3.Broj finala mastersa broj titula broj zavrsnih mastersa Novak ce biti ubedljiv u svemu,osvojeni svi masters najmanje 2.puta fali Cincinati mozda i po 3.titule minimum na svakom.....
4.nedelje na 1.mestu zavrsene godine kao 1. Novak vrlo brzo rekorder(verovatno najvažniji parametar)
5.medjusobni skor sa glavnim rivalom Rogerom u plusu verovatno i sa 3.pratiocem Nadalom u plusu inace Rafa nije u konkurenciji za najboljeg ako se ne vrati na 1.mesto jer ima dosta manje nedelja kao 1.za bilo kakvu pricu... Novak samo zaostaje u slemovima i nedeljama, nedelje obara sl. god a slemove verovatno 2-3god.. Pozdrav

Uf

pre 4 godine

Mr
Dobro covece, sto si se toliko raspalio? Nisi naveo na koje pare mislis, sponzor, ili turniri? Moras biti precizan, zato sto ako navedes da je novac presudan, neko moze uracunati i sponzore, a Federer je tu bolji, a i Rafa. Moras tacno da navedes da mislis na novac gde je Novak bolji, malo, ne mnogo. To su ove nagrade sto zvanicno dobijaju kada pobede, ne one sto im plate da se pojave na nekom turniru. Vidis, kada kazes novac, koliko opcija ima, a u 2 od 3 opcije, Federer je bolji. Pre 16 godina, Federer je u jednom trenutku imao najvecu zaradu od turnira, u odnosu na ostale tenisere. Medjutim to tebe ne zanima, to da su se nagradni fondovi menjali, kao i da su Mastersi bili 500, a GS 1000. To uopste nije vazna stavka, niti na nekin nacin pravi razliku. Sada sto se H2H tice, on je vazan, osim kada nije vazan, nema tu sta da se prigovori. Ti znas H2H Dzon-Borg, ili Agasi Sampras, kao i ostali. Evo i ovaj pominje H2H, kao merilo, samo su zaboravili da to napisu.

Pa....

pre 4 godine

Ron
Nemoj da se srdis. Ako vec drugima skreces paznju sta jesi, a sta nisi napisao, onda da ti skrenem paznju, da lepo pise, ne racunaju se, "nemaju istu tezinu", ili sta god si ti zamislio... Eto, nema nikakve projekcije, samo ti ne citas pazljivo, jer si ljut. 😁😁😁 Kazem ti, znam kako su u svetu reagovali kada je osvojio 100 titulu, pa tako mislim, da nema razloga da se ovde prepucavamo, ubedjujemo, objasnjavamo, ili kako ti se vise svidja. Ja stvari vidim na drugaciji nacin, ti imas svoj stav, to je lepo, neka tako ostane. Da je tako lako osvajati titule 250 i 500, vise tenisera bi osvajalo, a Troicki ne bi igrao celendzere, kao Janko. Djere bi bi bio bolji... Ma da ne nabrajam. Nego kada vidis Federera da igra taj turnir izgleda ti lako, toliko jednostavno... Zato je on to sto jeste, a ovi su drugi tu gde jesu. No nije vazno, ti racunaj kako tebi odgovara, meni apsolutno ne smeta. Samo nemoj da besnis, srdis se i pises jedno te isto 100 puta, jednom je dovoljno😁😁😁

Vladimir

pre 4 godine

Ja samo znam ko dominira i ko može kas se penzioniše da se pohvali da je za vreme svoje zrele igre manje više bio najbolji. Federer da je stvarno GOAT ne bi smeo dozvoliti da čitavu zadnju dekadu Đoković bide bolji od njega! Takvu mrlju u karijeri nema Đoković. Bravo dominatore.

Robinson

pre 4 godine

Ljudi, Rafa je došao do osamnaeste gren slem titule, samo dve manje od Rodžera, a odigraće bar još pet Rolan Garosa. Sve vam je jasno. Nole će osvojiti bar još dva-tri gren slema i ima 'Nole slem" i bolji medjusobni skor sa obojicom, da pomenemo i najviši nivo tenisa u istoriji na kojem je nepobediv bez obzira na kojoj podlozi da igra. Imamo tri GOATA i to je najpoštenije reći.

Ron

pre 4 godine

Tvoj problem i neznanje ti onemogucavaju da vidis da ja nisam naveo kako su mastersi i medjusobni najbitniji vec su nakon GS i sedmica na prvom u cetri bitnija pokazatelja, iz razloga jer sve titule nemaju istu tezinu, zato se i navode cesto velike titule GS+ mastersi. Od strucnjaka mozes da pogledas Tinjora, Anakona koji je ujedno bio i Rodzerov trener. Pogledaj sta kazu i bivsi sampioni, Vilander,Beker, pa i Borg i Lejver kad se govori o bitnim pokazateljima, ja ni od koga nisam cuo da atp 250 i 500 uzimaju za ozbiljno, a ujedno i broj titula. Nije broj titula totalno nebitan vec je manje bitan od ova cetiri pokazatelja. Cak i na atp.com i tennis.com obicno kod komparativne analize njih trojice navode GS+masterse pa i zavrsne masterse. Drugi problem je da ti ne razumijes osnove logike i naucni pristup analizi problema, critical thinking itd., da probas sa Kvajnom, Kunom ili Poperom za pocetak da naucis prvo razmisljati. Pomenuo sam da je Nadal favorit na naredna tri RG ne zbog stizanja Rodzera, vec usled njegovog kvaliteta. Moze i Rafa osvojiti W, a moze i Rodzer, medjutim Rodzeru je karijera blize kraju, dok je Nadal favorit na RG i sad u 33.godini. Ti si nepismen,i ne vidim zasto je lose reci da nemas pojma o tenisu i da nisi drzao reket u ruci. Haha, a to kako si ti sposoban i sta bi mogao, i da li sam ja blavac to ostavi za sebe, jer ne mijenja cinjenicu da si ogranicen, mada te mogu nauciti ponesto oko snage, fitnessa i vjezbe pliometrije ali kad naucis da razmisljas.

Pa....

pre 4 godine

Ron
Pravo da ti kazem, nigde ne procitah, da ne racunaju titule 250 i 500. Naprotiv podigla se velika bura, prica, kada je Federer osvojio 100 titulu. Nesto se ne secam da su delili, ili da je neko rekao, pogotovu strucnjaci koje si naveo, da se turniri 250 i 500 ne racunaju. Secam se nekih drugih prica, ali ako ti tako pametan kazes, onda nema druge osim da ti se veruje. Izvini, samo nemoj da se vredjas, srdis i ostalo. Federer ima 101 titulu, ali u stvari nema, jer se one 250 i 500 ne racunaju, tacnije "nisu isto teske" kao Mastersi i GS, pa se to ne racuna, ili kako vec ti zamisljas, ako te dobro razumem. Priznajem da ne procitah da su nesto slicno tome izjavili strucnjaci koje pominjes, ali Boze moj, oni su odgovorni za ono sto kazu, ali ne i za to kako ce biti shvaceni.

Ron

pre 4 godine

Pa...., 12. jun 2019 20:22

Opet projekcije, pitam se da li si sposoban da razumijes sta sam napisao? Ja nisam rekao da se ne racunaju, vec da te titule imaju manju tezinu od onih najbitnijih GS+ mastersa. U danasnjem tenisu Novak, Rafa i Rodzer skoro da ne igraju turnire u toj kateogoriji, osim jedan ili dva koja moraju kao Djokovic Dohu ili Rodzer Bazel( jer je u njegovoj zemlji), medjutim nakon tridesete teniseri imaju privilegije i ne trose se izvan najbitnijih turnira. Cak i dejvis kup igraju rijetko ili ga uopste nisu igrali u zadnjih par godina jer manje vazan, bez obzira sto je tu Rafa najuspijesniji u toj kategoriji. Svaka cast Rodzeru na ogromnoj broju titula, on je genije, ja bih volio da prestigne Konorsa. Ne srdim se uopste, cak i kad me Mirko naziva balavcem, to je ok, moze da napise sta zeli, ja sam uvijek za slobodu izrazavanja bez obzira sta i kako kaze. Nisam ni ostrascen, poredim njih trojicu i analiziram parametre i pored toga sto to nije lako jer ne postoje precizno odredjeni pokazatelji koji jasno imaju prednost, vec navodim ove koje mnogi cijenjeni ljudi u tenisu cesce uzimaju u obzir. Jos jednom, nisam rekao nebitni su turniri nize kategorije vec manje bitni od navedena cetiri pokazatelja. Rodzer je trenutno najbolji u dva krucijalna, GS i broj sedmica na prvom mjestu, ali Rafa i Novak su mladji i priblizavaju mu se. I da Rodzer tu ostane najbolji to je zasluzeno jer je jedan od najboljih sportista svih vremena.

Milan

pre 4 godine

@Ron
Ti covece tvrdis kako titule nisu vazne, odnosno kako su manje vazne. To dovoljno govori o tebi.
Ne postoji sport u kojem je bilo sta vaznije od titula! Profesionalni sportista bavi se sportom zbog titula.
Prva i osnovna profesionalna informacija o teniseru, kada je karijera u pitanju,na ATP sajtu je koliko je titula osvojio u karijeri. Dakle, nesto najvaznije. I uopste, nista nije vaznije od titula.
GS titule, ukupan broj titula, vreme na prvom mestu. Najvazniji parametri.
Pricas on “manje bitnim” titulama a ne znas da su neke od njih bitnije od onih koje ti smatras “velikim”. Da li znas koliko se cene titule u Halleu i Kvinsu?! I ti bi to da proglasis nebitnim titulama? Ali da racunas tamo neki H2H, da vazan parametar budu pobede protiv tenisera koji ima 35-36-37 godina? Pa da Federeru minus u trci za GOAT-a bude to sto je sa 37 godina izgubio od Djokovica?
Lepo si ti to zamislio.
Ne strucnjace, ne bojim se ja da ce neko prestici Federera, to je sport i ako ga prestigne, zasluzio je. Ko god. Kada neko bude imao vise GS, vise nedelja na prvom mestu i vise titula od njega, taj ce biti najbolji ikada. Do tada, to je Federer.
Pusti me te price o tvojim lekcijama, ne znas s kim komuniciras, glupo je sada pricati o tome ko bi koga cemu naucio. Ti si neko ko osnovne stvari ne zna o sportu, covek koji smatra da su titule u sportu manje vazne, dakle ocigledno neko bez uspeha, jedan od onih koji uspehom smatra ucesce, ne pobedu.

Ron

pre 4 godine

Milan, 12. jun 2019 21:45) # Link komentara

Titule u Haleu i Kvinsu vrijede 500 poena, i ne vidim kako drugacije to da gledam, osim kroz tradiciju, ali tradicija dolazi i prolazi. Mastersa na travi nema. Ti mozes da gledas gdje hoces, ali navedi mi ikoga ko je rekao da ukupan broj titula igra znacajnu ulogu, a da ne kaze da su to GS + mastersi. Ja i kazem da je Federer za sad najbolji u dva krucijalna pokazatelja, ali hajde da sacekamo i da vidimo kakve ce stvari biti za dvije godine ako sva trojica budu imala srece za zdravljem. Nadal i Novak imaju sansu da ga ptestignu i isto tako kao sto Novakovi fanatici vec sad govore da je najbolji ikad sto je besmisleno, tako i Rodzerovi ne mogu da kazu da ce Rodzer ostati najbolji ako ga prestignu Rafa ili Novak.

Ron

pre 4 godine

Pa...., 12. jun 2019 21:47)

Ja ne znam da li pokusavas da budes vidovit ili sta vec sa ovim ucitavanjem o tome u kakvom raspolozenju pisem komentare. Mozda da kupis knjigu O dijalogu, autor David Bohm. Jednom sam vec napisao da nisam ljut, bijesan ili sta vec. Nisam nigdje rekao ni da je lako osvojiti turnire atp 250 i 500, narocito ne za igrace kakav je bio Troicki, ali za Federera svakako jeste dosta lakse jer se ni na jednom atp 500 ne pojavljuju svi najbolji igraci( cesto vrlo mali broj iz prvih 10) u isto vrijeme, dok za 250 da ne govorim. Rodzer voli Hale, Novak Peking, Rafa Barselonu, i jos po neki gdje im ponude mnogo novca,od milion do dva. Napisao sam da ti turniri imaju manju vrijednost, i nisu toliki bitni u odnosu najvrijednije titule na kojima uglavnom ucestvuju svi najbolji igraci. Na GS svi najbolji, na mastersima uglavnom. Turniri su sa razlogom vrednovani bodovima otud atp 250/500 vrijede osam/cetiri puta manje od GS i cetiri/ dva puta od mastersa. Najbolji igraci moraju godisnje da odigraju i poneki atp 500 i 250, inace da to nije predvidjeno tako, mislim da bi ih igrali jos rjedje. Pozz

Ron

pre 4 godine

Ja samo vidim idiotske izjave od tebe. Nisam izmislio teniske strucnjake, mozes da procitas nesto od Tinjora kao vrhunskog analiticara, ili Anakona koji je bio i Federerov trener, nista ja ne izmisljam. Pa i Vilander, Beker, Borg, Lejver navode uglavnom GS, broj sedmica itd., nikad nisam cuo za broj titula ni od koga bitnog u teniskom svijetu. Evo citiraj mi ti nekog znacajnog u tenisu ko kaze da je broj titula bitniji od ova cetiri pokazatelja koja sam naveo. Drugo ja nisam rekao da je u potpunosti beznacajan broj titula vec nije u prvoj kategoriji nego u drugoj, manje bitnoj. Nigdje nisam naveo da je Nadal favorit na tri naredna RG samo zato sto bi tako prestigao Federara, vec zbog zdravlja i forme i prethodnog uspjeha. To sto ti izvlacis pogresne zakljucke je osobenost naucno nepismenih isoba. Procitaj nesto iz osnova logike i naucnog metoda, kreni sa Kvajnom, Poperom i Kunom... Na kraju i Djokovic i Nadal su mladji od Rodzera i vjerovatno ce igrati i kad se on penzionise. Rodzer moze da osvoji W i ove i sledece godine ali moze i Rafa, tako da vidjecemo koliko ko moze. Uglavnom Nadal je tu blizu, dva slema zaostaje, a mladji je pet godina, Novak sest. Ti si zapeo za ukupan broj titula jer se bojis da ce ga oni prestici po broju slemova i sedmica.

Pa....

pre 4 godine

Ron
Ti si neunistiv😁😁 Napisem lepo, ne moras 100 puta da pises komentar, dovoljno je jednom, a ti ipak ponavljas.😁😁😁 Igraju zbog obaveze i para, sto je logicno, bar meni😁😁😁 Isto kao sto Masterse i GS igraju iz istog razloga, postoji tacno koliko turnira mogu da preskoce, a da ne placaju penale. Postoji cak i starosna granica, kada vise ne moras da igras sve Masterse i GS i ne placas nista zbog toga. Posto postoji 9 Mastersa i 4 GS, logicno da ce biti svi na jednom mestu i da ces ih videti sve, jedino ako su povredjeni, ili mogu da se ne pojave. Turnira 250 i 500 ima mnogo vise i zato najbolji nece biti na jednom mestu, biraju svoje omiljene i tamo se pojavljuju. Takodje, ako neko plati debelo da se pojave na turniru, onda se i tu nadju. Ne trebaju mi udzbenici da vodim razgovor, ali mi treba uputstvo da vodim razgovor sa tobom. Stalno se pozivas da su Vilander, Anakon i jos neki rekli kako titule 250 i 500 nisu iste tezine, a ja takve tekstove ne mogu da nadjem. Pa te molim da budes ljubazan i kazes mi gde si to tacno procitao. Hvala unapred😁😁😁

Ron

pre 4 godine

Pa...., 13. jun 2019 10:34

Mozda sam ja neunistiv, medjutim ti ne razumijes sta pisem. Naglasio sam da su manje bitni jer ih niko ne spominje, a ne kako to kazu Vilander, Anakon itd., odnosno da teniski strucnjaci naglasavaju GS, masterse, broj sedmica, medjusobni skor ispred ukupnog broja titula. Ja cak ni najzagrizenije Fedove navijace na zapadu nisam cuo da pridaju vaznost ukupnom broju titula. Jedino sta sam vidio to su statistike slicne ovoj:
http://bit.ly/2PyAi4c

Pa....

pre 4 godine

Ron
Ne znam... Ljude u svetu ne zanima koji je H2H medju igracima. Njih zanima zabava i da im bude zanimljivo da gledaju, kada vec sada naginjemo na tu stranu, Federer im je najzanimljiviji. Verujem da nemaju pojma koliko titula na GS ima, da to ne ponove na svakom turniru. Titule, koliko vidim, po tebi ne spadaju u statistiku, vec su one nesto skroz drugo. Ja cuh strucnjake da pominju Federerovih 101, ali to je verovatno greska. Sve ono sto su pisali pre nego sto je osvojio 100 i nakon osvajanja, je u stvari moja projekcija. Meni se to ucinilo, zato sto oni to u stvari ne pominju nego ja zelim da pominju. Pa hvala ti na prosvetljenju. Znam, sada ces opet napisati, nisam ja to napisao, nego sam ovo napisao😁😁😁 Sve vreme to radis. Pogledaj Milana, covek jednostavno, koncizno, rekao svoje misljenje. Ne mozes da promasis sta je hteo da napise. Ti sve vreme, nisam ovo, nisam ono, ne pratis pricu...Pa brate, napisi jednostavno, koncizno, pa nece biti zabune, sta si hteo da kazes.

Greatness

pre 4 godine

Ima tu još jedna zanimljiva stvar. Kada biste Nadalu oduzeli Slemove sa RG-a, on bi ih imao čitavih 6, što je manje i od jednog Vilandera. Kada biste Đokoviću oduzeli Slemove sa AO-a, ne bi bio ništa puno bolji od Rafe. Imao bi ih 8. Ali, kada biste Federeru oduzeli Slemove sa njegovog omiljenog GS-A Wimbldona naravno, on bi ih imao čak 12. E to je to. Ja ću se uvijek složiti da je Novak vjerovatno najkonstantniji teniser na svim podlogama ikada, ali dominacija takva na 3/4 GS-a nikada nije viđena...

Serdjo

pre 4 godine

Auuu koliko je skroman ovaj čika! Borg je jedini koji je bio top klasa kao što je velika trojka sada, ostali su stepenik niže pa čak i Sampras. Moguće je da je i Rod Laver bio u toj top klasi, ali su to bila neka druga vremena. Još samo da mi objasne po čemu je veće dostignuće uzeti sva 4GS u jednoj kalendarskoj godini ili ih uzeti za redom pa kako god?!

Milan

pre 4 godine

@alfabet
Hahaha, sta kazes, jos 5-6 godina? Zasto ne jos 10-15? Neozbiljan si i slabi se razumes u sport.
Federer ima najvise GS, najduze bio prvi, ima 101 titulu, najvise rekorda... najbolji u istoriji. Zasto bi morala karijera da mu se zavrsi da bi bio najbolji ikada!?
Moze samo da poboljsa rezultate.
S druge strane, Djokovic je tek treci po broju GS, mozda negde medju 5 po nedeljama na prvom
mestu, ni medju 5 po ukupnom broju titula, po uspesima tek treci u svojoj eri. Dakle, nije cak ni u igri za najboljeg svih vremena.
Daleko iza Federera, Nadala, Samprasa, Lejvera, Borga.
Kako moze da bude najbolji neko ko ni u cemu nije ni medju 2 najbolja, retko gde medju 3, a u svojoj eri slabiji od dva najveca rivala, i to jedan od njih starac, inace ko zna da li bi Novak ista osvojio?

alfabet

pre 4 godine

Samo pokušavajte dok još možete. Proglašavaju nekoga za najboljeg svih vremena, a nije mu se još karijera završila, dva njegova najveća konkurenta mu dišu za vratom i imaju još 5,6 godina da igraju posle njega. Svi dobro znaju da je Federer tek treći najbolji ako ne i četvrti ili tek peti. Za 5,6 godina će to biti i zvanično. Ovako likujte dok još možete. Federer is overrated!

Roberto

pre 4 godine

"Ali, moramo da se vratimo unazad i razmislimo o Rodu Lejveru, jedinom igraču koji je osvojio sve Grend slemove u istoj sezoni."

Aha, jel vidis ti Djokovicu, 4 u nizu u dve godine to ti nista ne znaci, moras u jednoj godini kao veliki Lejver sa drvenim reketom, hahaha...

Olja

pre 4 godine

Kakva je razlika izmedju osvojena sva cetiri GS u sezoni i sva cetiri zaredom, u dvije sezone? Oni su osvojeni, jedan iza drugog i u prvom i u drugom slucaju i tu ne bi trebalo praviti razliku. Lejver je to osvojio dva puta i, naravno, to mu je prednost.

mr

pre 4 godine

Federer ima najvise GS, najduze bio prvi, ima 101 titulu, najvise rekorda... najbolji u istoriji. Zasto bi morala karijera da mu se zavrsi da bi bio najbolji ikada!?
Moze samo da poboljsa rezultate.
S druge strane, Djokovic je tek treci po broju GS, mozda negde medju 5 po nedeljama na prvom
mestu, ni medju 5 po ukupnom broju titula, po uspesima tek treci u svojoj eri. Dakle, nije cak ni u igri za najboljeg svih vremena.
Daleko iza Federera, Nadala, Samprasa, Lejvera, Borga.
Kako moze da bude najbolji neko ko ni u cemu nije ni medju 2 najbolja, retko gde medju 3, a u svojoj eri slabiji od dva najveca rivala, i to jedan od njih starac, inace ko zna da li bi Novak ista osvojio?
(Milan, 11. jun 2019 15:48)

Укупно мерило свих турнира су бодови и новац, као најбољи приказ колико је неко ишао далеко. Ту је Ђоковић без премца, што показује највише зарађеног новца, највише бодова, и бољи међусобни скор са свим могућим тенисерима.

alfabet

pre 4 godine

Niko ne pominje glavni parametar po čemu ni novak ni Nadal nikada neće moći da stignu Federera, a to je broj godina, kojih Federer ima čak 6 više od Novaka, a 5 od Nadala i ako sve njegove rekorde obore, ovaj sa godinama nikad neće I zato je Federer Goat!

Milan

pre 4 godine

@Ron
Apsolutno netacno! GS titule, nedelje na prvom mestu i ukupan broj titula su glavni parametri za poredjenje tenisera. Kako si samo lukavo pokusao da omalovazis ukupan broj titula, ali da uvecas znacaj medjusobnog skora i mastersa. I zasto je to masters vazniji od zavrsnog mastersa npr?
Ukupan broj titula se itekako racuna, Novak i Nadal su mozda mogli da osvajaju vise titula, ali cinjenice pokazuje da ipak nisu. Zasto? Njihov problem. Ako je jedan Federer imao volje da igra i manje turnire, a ipak je on onaj kojeg svi jure, onda su mogli i oni. Uz to, namerno se pravis da ne znas da na travi nema mastersa, tako da su Halle, koji realno ima jacinu mastersa 1000 po ucesnicima, ili Kvins, po nekoj tvojoj logici, manje vredni od Pariza na koji najbolji dolaze rekreativno. Kako da ne.
Ukupan broj titula pokazuje koliko je neko bio dominantan.
Medjusobni skor ne pokazuje nista, narocito kada neko 20 od 26 pobeda ostvari dok mu je rival duboko zasao u tridesete.

Dakle, Federer ima najvise GS, najduze je bio prvi na svetu i ima najvise titula. UBEDLJIVO najbolji u istoriji. 3 od 3 u odnosu na RN i NDj, na vecnoj listi mora jos da stigne Konorsa po titulama.
Ne znam samo odakle tebi ta glupost da su njih trojica kandidati za najboljeg ikada!?
Federer i Nadal svakako, ali Novak malo teze. Krace je bio na prvom mestu od Samprasa, mislim da cak nije ni medju 5 svih vremena po tom parametru, tek je treci po uspesima u svojoj eri sto znaci da ne moze biti najbolji u istoriji kada u svojoj eri zaostaje za cak dvojicom tenisera, po broju titula je bas bas daleko iza Konorsa, Federera, Mekenroa pa cak i daleko iza Nadala, jedino je po broju GS medju 3 najbolja, sa samo jednim GS vise od Samprasa.

Banjaluka

pre 4 godine

Najvece rivalstvo u istoriji tenisa, Nadal - Djokovic, uz duzno postovanje svim teniserima koji su igrali, ne mogu se porediti razlicite ere, ali niko ni Borg, ni Mekenro ni Konors niko sa ovom dvojicom ne bi izdrzao ma jedan set da uzme! Tenis je toliko napredovao kao i svi sportovi, to su sad atomski udarci, a mecevi ove dvojice su najveci klasici ikada! Izdvajam Australiju 2012, Wimbldon 2018 i Roland Garros 2013!

mr

pre 4 godine

@mr
Novac nije nikakav pokazatelj, jer su nagradni fondovi danas mnogo veci nego pre 10 ili 15 godina, a o ranijim periodima da ne govorimo.
Bodovni sistem se menjao vise puta.
Broje se samo titule i prvo mesto, ostalo su sitnice.
(haha, 11. jun 2019 19:05)

А па извини онда, ја нисам ни знао да су Федерер и Надал почели да играју 15 година пре Ђоковића, и да овај са њима уопште и није могао да одигра највише мечева у историји игре, више и него што су они одигрлали између себе 15 година раније пре него што се Ђоковић појавио. О да јесу паре и бодови и те како мерило успеха, само што ви јуноше то или не знате или нећете да признате. Не осваја се више лове и бодова за четвртфинала, и не буде се први ако ниси освојио највише пара од турнира.

sasha

pre 4 godine

@rade
Lejver je igrao pre vise od pola veka, kad nijedan sport nije bio profesionalan kao danas. Ima skoro duplo manje GS titula od Federera. Po kom je osnovu onda GOAT?
Osim toga visok 1,73cm, sto znaci da danas ne bi imao nikakve sanse s obzirom na konstituciju.
A ja nisam rekao da je Djokovic nego Federer GOAT, nije to moje misljenje, nego prosta matematika.

haha

pre 4 godine

@Olja
Da li si ozbiljna? Znas li ti da postoji pauza izmedju dve sezone? I po tebi je isto osvojiti sva 4 u jednoj sezoni dok igras turnire iz nedelje u nedelju, i 4 u dve sezone, dok odmaras tokom zimske pauze?
Znas ti odlicno razliku, ali se pravis da ne znas.

Jumko

pre 4 godine

Hahaha, standardna euforija kod nolovaca kada ga proglasavaju Goatom kada osvoji turnir, ovog je puta izostala jer je Tim delio samare, pa nas sada ubedjuju da je najveci parametar koliko je ko bodova i novca osvojio... Haos!

alfabet

pre 4 godine

@alfabet
Hahaha, sta kazes, jos 5-6 godina? Zasto ne jos 10-15? Neozbiljan si i slabi se razumes u sport.
Federer ima najvise GS, najduze bio prvi, ima 101 titulu, najvise rekorda... najbolji u istoriji. Zasto bi morala karijera da mu se zavrsi da bi bio najbolji ikada!?
Moze samo da poboljsa rezultate.
S druge strane, Djokovic je tek treci po broju GS, mozda negde medju 5 po nedeljama na prvom
mestu, ni medju 5 po ukupnom broju titula, po uspesima tek treci u svojoj eri. Dakle, nije cak ni u igri za najboljeg svih vremena.
Daleko iza Federera, Nadala, Samprasa, Lejvera, Borga.
Kako moze da bude najbolji neko ko ni u cemu nije ni medju 2 najbolja, retko gde medju 3, a u svojoj eri slabiji od dva najveca rivala, i to jedan od njih starac, inace ko zna da li bi Novak ista osvojio?

Ko je pomenuo Djokovica uopste ? roflmao

rade

pre 4 godine

Lejver je igrao u vremenu dok je to vise bio amaterski sport, tako da ne moze da se uzme u razmatranje. 
Dok god neko ne osvoji vise GS od Federera ili bar isti broj, besmisleno je o tome i raspravljati.
Djokovic je prokockao svoje sanse pre svega na USO. Mari je bolji od njega na W, Nadal na RG, tako da su to ocekivani porazi, ali na USO je morao bolje.
(sasha, 11. jun 2019 11:02)

Pa zašto onda još neko nije osvojio kada je bilo "lako"? Jok, ozbiljan tenis postoji samo od Nolo, a? Nolo je merilo užasa?

Ron

pre 4 godine

Pitam se sta li ce biti izgovor za Federerove navijace kad ga Nadal prestigne po broju slemova:-) Ako bi ga kojim slucajem i Novak prestigao po broju sedmica, ne bi bio u prednosti niti u jednoj bitnoj kategoriji, mislim na GS, broj sedmica, masterse i medjusobne duele. Sad ima vise GS, ali je Rafa tu,a Novak ako izdrzi do kraja godine na prvom mjestu, mislim da ce ostati i sledecih pola godine do rekorda po broju sedmica na prvom mjestu.:-)

Jack

pre 4 godine

Milan
Decko ti mozes da gledas i meris sta hoces. Na kraju karijera ova 3 majstora ove igre gledace se sledece
1.Duzina karijere broj meceva procenat pobeda trenutno Novak vodi.
2.Broj finala najvecih turnira Grend Slemova trenutno Roger vodi za 6finala i 5 titula vise..
3.Broj finala mastersa broj titula broj zavrsnih mastersa Novak ce biti ubedljiv u svemu,osvojeni svi masters najmanje 2.puta fali Cincinati mozda i po 3.titule minimum na svakom.....
4.nedelje na 1.mestu zavrsene godine kao 1. Novak vrlo brzo rekorder(verovatno najvažniji parametar)
5.medjusobni skor sa glavnim rivalom Rogerom u plusu verovatno i sa 3.pratiocem Nadalom u plusu inace Rafa nije u konkurenciji za najboljeg ako se ne vrati na 1.mesto jer ima dosta manje nedelja kao 1.za bilo kakvu pricu... Novak samo zaostaje u slemovima i nedeljama, nedelje obara sl. god a slemove verovatno 2-3god.. Pozdrav

sasha

pre 4 godine

Lejver je igrao u vremenu dok je to vise bio amaterski sport, tako da ne moze da se uzme u razmatranje.
Dok god neko ne osvoji vise GS od Federera ili bar isti broj, besmisleno je o tome i raspravljati.
Djokovic je prokockao svoje sanse pre svega na USO. Mari je bolji od njega na W, Nadal na RG, tako da su to ocekivani porazi, ali na USO je morao bolje.

Shone generacija '42

pre 4 godine

U kad se setim Lejvera, kako je igrao covek! Prenos na SK1, 4K HD, sudar titana Lejver - Emerson u finalu. Prvi set 8:6! Na tom turniru, Nikola Pilić stigao, nazalost, samo do drugog kola... Dobra stara vremena.

haha

pre 4 godine

@Vladimir
Da li je Nadal najbolji u istoriji na sljaci? Jeste. Kako to znas? Pa tako sto ima najvise titula na sljaci, najvise osvojenih GS na sljaci sto ga cini najboljim, boljim od legendarnih tenisera na sljaci poput Borga, Lendla, Vilandera, Viljasa...
E na isti nacin odredis ko je najbolji uopse. Ko ima najvise titula? Ko ima najvise GS? Ko je najduze bio prvi?

mr

pre 4 godine

@mr
Pozdravili te Kirijos, Rodik, Safin, Gonzales...
(alkos, 11. jun 2019 20:47)

Поздрављају и они тебе са укупно 8 и по мечева против Ђоковића, што је свакако јако битно пошто Ђоковић има одиграних преко 1100 мечева.

Milan

pre 4 godine

@Ron
A ti bi da se spajaju Nadalovi i Novakovi rezultati pa da se porede s Federerom? Kako si to lepo zamislio. Ako Novak nekim cudom duze bude prvi na svetu, opet ce imati manje GS, manje titula, manje rekorda...
Ako Nadal osvoji vise GS, opet ce imati manje nedelja na prvom mestu, manje titula, manje Vimbldona, manje US Opena, manje A. Opena.... kapiras?
Ne moze to tako, spajas rezultate dvojice pa kazes da su zajedno isti kao najbolji sam.

haha

pre 4 godine

@mr
Novac nije nikakav pokazatelj, jer su nagradni fondovi danas mnogo veci nego pre 10 ili 15 godina, a o ranijim periodima da ne govorimo.
Bodovni sistem se menjao vise puta.
Broje se samo titule i prvo mesto, ostalo su sitnice.

Ron

pre 4 godine

Milan, 11. jun 2019 15:52)

Ne lupaj, ne spajam njihove rezultate, to se tebi u glavi kao fanatiku prividja. Navodim objektivno koji su mu rekordi ugrozeni, Rafa moze da ga prestigne u GS a Novak u vezi broja nedelja jer se manje povrijedjuje. Broj titula nije nikakav pokazatelj, narocito ne sa turnira 500 i 250( Novak i Rafa bi mogli da ih osvajaju lako, ali su nebitni) kojih Federer ima najvise a Novak i Rafa ih skoro ni ne igraju. Gledaju se GS, broj nedelja na prvom mjestu, mastersi( njih i Fed ali i ostali cesto navede kao bitne), i medjusobni skor sa drugim sampionima, izmedju njih trojice jer se oni takmice za tu poziciju na prvom mjestu. Cetiri pokazatelja koja sam naveo uzimaju svi teniski analiticari u obzir kod rasprave o najboljem igracu, svi ostali su nebitni. Ako Rafa prestigne Rodzera po GS, imace tri pokazatelja u svojoj koristi, GS, masterse i medjusobni skor. Ako Novak prestigne Rodzera po broju sedmica bice bolji u tri, broj sedmica, mastersi i vjerovatno medjusobni skor. Za neke ljude ce Rodzer i pored toga biti najbolji, medjutim dosta cinjenica nece biti na njegovoj strani.

Ron

pre 4 godine

Pa...., 12. jun 2019 20:22

Opet projekcije, pitam se da li si sposoban da razumijes sta sam napisao? Ja nisam rekao da se ne racunaju, vec da te titule imaju manju tezinu od onih najbitnijih GS+ mastersa. U danasnjem tenisu Novak, Rafa i Rodzer skoro da ne igraju turnire u toj kateogoriji, osim jedan ili dva koja moraju kao Djokovic Dohu ili Rodzer Bazel( jer je u njegovoj zemlji), medjutim nakon tridesete teniseri imaju privilegije i ne trose se izvan najbitnijih turnira. Cak i dejvis kup igraju rijetko ili ga uopste nisu igrali u zadnjih par godina jer manje vazan, bez obzira sto je tu Rafa najuspijesniji u toj kategoriji. Svaka cast Rodzeru na ogromnoj broju titula, on je genije, ja bih volio da prestigne Konorsa. Ne srdim se uopste, cak i kad me Mirko naziva balavcem, to je ok, moze da napise sta zeli, ja sam uvijek za slobodu izrazavanja bez obzira sta i kako kaze. Nisam ni ostrascen, poredim njih trojicu i analiziram parametre i pored toga sto to nije lako jer ne postoje precizno odredjeni pokazatelji koji jasno imaju prednost, vec navodim ove koje mnogi cijenjeni ljudi u tenisu cesce uzimaju u obzir. Jos jednom, nisam rekao nebitni su turniri nize kategorije vec manje bitni od navedena cetiri pokazatelja. Rodzer je trenutno najbolji u dva krucijalna, GS i broj sedmica na prvom mjestu, ali Rafa i Novak su mladji i priblizavaju mu se. I da Rodzer tu ostane najbolji to je zasluzeno jer je jedan od najboljih sportista svih vremena.

basket majstor NS

pre 4 godine

nije 10, nego na 5 godina je bilo zabranjeno da nastupaju profesionalci... Bjorkman malo...

što se tiče Lejvera, ima 11 Slemova, a budući da je bio u najboljim godinama kada nije mogao da nastupa, realno je da je mogao hvatati 2 titule godišnje, što daje 21.
A 21>20. zanimljivo.

Crash Bandicoot

pre 4 godine

Kada je Federer osvojio 15. slem smatrali su ga većim ili bar jednakim sa Lejverom. Zato uz svo poštovanje prema Lejveru nije fer stavljati ga ispred Nadala i Đokovića.

neko

pre 4 godine

Ima tu još jedna zanimljiva stvar. Kada biste Nadalu oduzeli Slemove sa RG-a, on bi ih imao čitavih 6, što je manje i od jednog Vilandera. Kada biste Đokoviću oduzeli Slemove sa AO-a, ne bi bio ništa puno bolji od Rafe. Imao bi ih 8. Ali, kada biste Federeru oduzeli Slemove sa njegovog omiljenog GS-A Wimbldona naravno, on bi ih imao čak 12. E to je to. Ja ću se uvijek složiti da je Novak vjerovatno najkonstantniji teniser na svim podlogama ikada, ali dominacija takva na 3/4 GS-a nikada nije viđena...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Greatness, 11. jun 2019 09:54)

90 % posetilaca foruma B92 plitko razmislja kao i ovaj komentator.Evo zašto: vi odmeravate ko je najbolji svih vremena za ljude koji su AKTIVNI TENISERI.To je toliko pogrešno i površno da je frapantno.Prosto smatram da čitaoci i komentatori foruma ovde nisu neinteligentni ljudi,ali uporno pokušavate da osporite baš to.

BoltonBastard

pre 4 godine

(Greatness, 11. jun 2019 09:54)

Kada bi Majk Tajsonu poništili mečeve koje je pobedio nokautom on bi imao pobeda na nivou osrednjeg kafanskog kavgadžije, kada bi se oduzele pobede Šumahera koje je pobedio po suvom vremenu, Flojd (D.Nikolić) bi imao više pobeda od njega, kada bi, kada bi...

Deda Laza

pre 4 godine

Pratim tenis nekih 50 godina, i nikada nisam čuo da se H2H bilo gde broji, ili za bilo šta računa. Ali, kod ovih srpskih "navihača" svakojakih novotarija ima.

Ron

pre 4 godine

Tvoj problem i neznanje ti onemogucavaju da vidis da ja nisam naveo kako su mastersi i medjusobni najbitniji vec su nakon GS i sedmica na prvom u cetri bitnija pokazatelja, iz razloga jer sve titule nemaju istu tezinu, zato se i navode cesto velike titule GS+ mastersi. Od strucnjaka mozes da pogledas Tinjora, Anakona koji je ujedno bio i Rodzerov trener. Pogledaj sta kazu i bivsi sampioni, Vilander,Beker, pa i Borg i Lejver kad se govori o bitnim pokazateljima, ja ni od koga nisam cuo da atp 250 i 500 uzimaju za ozbiljno, a ujedno i broj titula. Nije broj titula totalno nebitan vec je manje bitan od ova cetiri pokazatelja. Cak i na atp.com i tennis.com obicno kod komparativne analize njih trojice navode GS+masterse pa i zavrsne masterse. Drugi problem je da ti ne razumijes osnove logike i naucni pristup analizi problema, critical thinking itd., da probas sa Kvajnom, Kunom ili Poperom za pocetak da naucis prvo razmisljati. Pomenuo sam da je Nadal favorit na naredna tri RG ne zbog stizanja Rodzera, vec usled njegovog kvaliteta. Moze i Rafa osvojiti W, a moze i Rodzer, medjutim Rodzeru je karijera blize kraju, dok je Nadal favorit na RG i sad u 33.godini. Ti si nepismen,i ne vidim zasto je lose reci da nemas pojma o tenisu i da nisi drzao reket u ruci. Haha, a to kako si ti sposoban i sta bi mogao, i da li sam ja blavac to ostavi za sebe, jer ne mijenja cinjenicu da si ogranicen, mada te mogu nauciti ponesto oko snage, fitnessa i vjezbe pliometrije ali kad naucis da razmisljas.

Milan

pre 4 godine

@Ron
Ti covece tvrdis kako titule nisu vazne, odnosno kako su manje vazne. To dovoljno govori o tebi.
Ne postoji sport u kojem je bilo sta vaznije od titula! Profesionalni sportista bavi se sportom zbog titula.
Prva i osnovna profesionalna informacija o teniseru, kada je karijera u pitanju,na ATP sajtu je koliko je titula osvojio u karijeri. Dakle, nesto najvaznije. I uopste, nista nije vaznije od titula.
GS titule, ukupan broj titula, vreme na prvom mestu. Najvazniji parametri.
Pricas on “manje bitnim” titulama a ne znas da su neke od njih bitnije od onih koje ti smatras “velikim”. Da li znas koliko se cene titule u Halleu i Kvinsu?! I ti bi to da proglasis nebitnim titulama? Ali da racunas tamo neki H2H, da vazan parametar budu pobede protiv tenisera koji ima 35-36-37 godina? Pa da Federeru minus u trci za GOAT-a bude to sto je sa 37 godina izgubio od Djokovica?
Lepo si ti to zamislio.
Ne strucnjace, ne bojim se ja da ce neko prestici Federera, to je sport i ako ga prestigne, zasluzio je. Ko god. Kada neko bude imao vise GS, vise nedelja na prvom mestu i vise titula od njega, taj ce biti najbolji ikada. Do tada, to je Federer.
Pusti me te price o tvojim lekcijama, ne znas s kim komuniciras, glupo je sada pricati o tome ko bi koga cemu naucio. Ti si neko ko osnovne stvari ne zna o sportu, covek koji smatra da su titule u sportu manje vazne, dakle ocigledno neko bez uspeha, jedan od onih koji uspehom smatra ucesce, ne pobedu.

Vladimir

pre 4 godine

Ja samo znam ko dominira i ko može kas se penzioniše da se pohvali da je za vreme svoje zrele igre manje više bio najbolji. Federer da je stvarno GOAT ne bi smeo dozvoliti da čitavu zadnju dekadu Đoković bide bolji od njega! Takvu mrlju u karijeri nema Đoković. Bravo dominatore.

Drnda

pre 4 godine

Vazi, tek ste probudili zver...
(Simpatizer Partizana, 11. jun 2019 10:02)

"Zver" ti, isprašena, ode na duži odmor, a onda će kanda u penziju.

Vladimir

pre 4 godine

Zaista ne postoji najbolji teniser, kosarkas, fudbaler.. svih vremena.
Moze biti jedan od najboljih, ali najbolji nikako..
Uzmimo Nadala za poredjenje...
Nema vise Wimbldona od Rodzera i manje nedelja je bio prvi reket sveta, a od Novaka ima manje AO i negativan skor

Djokovic i Federer mu ne mogu ni prici na sljaci..

Tu je i stil tenisa, mentalna i fizicka snaga svi imaju kvalitet ali i nedostatke u odnosu na druge.

I kako se onda moze reci za nekoga da je najbolji ikad?

Pozdrav

Zuti

pre 4 godine

Tko je najbolji klub Lige sapmiona - Real Madrid, ima najvise titula - 13.
Tko je najbolji pilot F1 - Scuumacher, ima najvise titula - 7.
Tko je najbolji teniser - Rođa, najvise tjedana broj 1, najvise GSa, drugi po broju turnira.

Logika Nolo fanatika - Real nije najbolji jer je osvajao naslove protiv Leverkuzena i Fiorentine, ima losiji H2H sa Barcelonom i Barcelona je jedne sezone drzala naslove Lige prvaka, Spanjolske like, Spanjolski kup i Interkontinentalni kup.

Ron

pre 4 godine

Milan, 11. jun 2019 22:52)

Zasto bih tebe slusao a ne vrhunske teniske strucnjake, bivse sampione i vrhunske analiticare a niko od njih ne navodi ukupan broj titula kao relevantan pokazatelj. Uglavnom svi navode prvo GS, zatim broj sedmica na prvom mjestu, onda masterse i na kraju medjusobni skor. Ponekad se provuku zavrsni mastersi, broj godina zavrsenih na prvom mjestu, olimoijadu( zlato), dejvis kup, Novakova cetiri u nizu itd. Medjutim svi relevantni strucnjaci navode prva cetiri pokazatelja, mislim na ljude koji su cijenjeni u ovom sportu, ti vjerovatno nisi ni drzao reket u ruci a tesko da si pricao sa nekim u prvih 100 na ATO listi. Nisam navijac Djokovica ali ako Novak zeli da bude bolji od Rodzera mora ga prestici po broju GS. Mladji je, imace priliku, narocito ako Rodzer vise ne osvoji GS. Po broju sedmica ga stize za nekih godinu dana tacnije za 55 sedmica, Samprasa stize pocetkom sledece godine. Ako ima zelju da igra i takmici i ako bude zdrav imace i tu priliku. Nadalu je teze da se bori za prvo mjesto jer se tetive brzo upale na drugim podlogama. Medjutim i on je blizu po broju GS, a favorit je na RG sugurno jos 3 godine. Rodzer je genije ali njih dvojica imaju priliku da obaraju njegove rekorde.

Uf

pre 4 godine

Mr
Dobro covece, sto si se toliko raspalio? Nisi naveo na koje pare mislis, sponzor, ili turniri? Moras biti precizan, zato sto ako navedes da je novac presudan, neko moze uracunati i sponzore, a Federer je tu bolji, a i Rafa. Moras tacno da navedes da mislis na novac gde je Novak bolji, malo, ne mnogo. To su ove nagrade sto zvanicno dobijaju kada pobede, ne one sto im plate da se pojave na nekom turniru. Vidis, kada kazes novac, koliko opcija ima, a u 2 od 3 opcije, Federer je bolji. Pre 16 godina, Federer je u jednom trenutku imao najvecu zaradu od turnira, u odnosu na ostale tenisere. Medjutim to tebe ne zanima, to da su se nagradni fondovi menjali, kao i da su Mastersi bili 500, a GS 1000. To uopste nije vazna stavka, niti na nekin nacin pravi razliku. Sada sto se H2H tice, on je vazan, osim kada nije vazan, nema tu sta da se prigovori. Ti znas H2H Dzon-Borg, ili Agasi Sampras, kao i ostali. Evo i ovaj pominje H2H, kao merilo, samo su zaboravili da to napisu.

Milan

pre 4 godine

@Ron
Ti izmisljas da je neki teniski strucnjak izjavio kako su H2H i mastersi medju glavnim merilima kada se odredjuje GOAT.
Navedi trojicu da su to rekli. Uvek, ali uvek se znalo i zna se, GS titule, prvo mesto i ukupan broj titula. Da ti ista znas, ne bi trebao niko da ti objasnjava. Za svakog tenisera se uvek kao glavni podatak navodi koliko titula ima, koliko GS i da li je i koliko dugo bio prvi na svetu.
Tebi su titule nevazne, jer ih u Srbiji niko ne spominje, posto ih Djokovic nema ni blizu najuspesnijima. Zato nisu bitne. Kada bi se priblizio Federeru, odjednom bi postale jako bitne. Kao sto nekada nije bio presudan broj GS, nije bilo vazno prvo mesto... a sada sve to postade vazno.
Te imbecilne fore tipa “nisi potrcao, nisi reket uzeo u ruke”, ostavi za mamu svoju, kada zevate u TV i prepirete se ko je veci strucnjak, mene se s tim prodji. U zubima bih te nosio druskane.
O tenisu ne znas nista, pristrasan si, pa pogledaj samo koliko idiotski zvuci tvoja tvrdnja da ce Nadal na RG biti favorit jos 3 godine. Tacno da osvoji 21 GS? Ako Federer osvoji Vimbldon, ti ces odjednom da zakljucis da je Nadal favorit za jos 4 RG i tako uvek. Zato sto si pristrasna balava neznalica, koja u stilu autisticnog deteta odredjuje kriterijume koje samo tebi odgovaraju.
Zamisli, izmislio neke strucnjake koji tvrde da u SPORTU nisu vazne titule!? Mozda nisu vazne ni u fudbalu, F1 kosarci?

Ron

pre 4 godine

Ja samo vidim idiotske izjave od tebe. Nisam izmislio teniske strucnjake, mozes da procitas nesto od Tinjora kao vrhunskog analiticara, ili Anakona koji je bio i Federerov trener, nista ja ne izmisljam. Pa i Vilander, Beker, Borg, Lejver navode uglavnom GS, broj sedmica itd., nikad nisam cuo za broj titula ni od koga bitnog u teniskom svijetu. Evo citiraj mi ti nekog znacajnog u tenisu ko kaze da je broj titula bitniji od ova cetiri pokazatelja koja sam naveo. Drugo ja nisam rekao da je u potpunosti beznacajan broj titula vec nije u prvoj kategoriji nego u drugoj, manje bitnoj. Nigdje nisam naveo da je Nadal favorit na tri naredna RG samo zato sto bi tako prestigao Federara, vec zbog zdravlja i forme i prethodnog uspjeha. To sto ti izvlacis pogresne zakljucke je osobenost naucno nepismenih isoba. Procitaj nesto iz osnova logike i naucnog metoda, kreni sa Kvajnom, Poperom i Kunom... Na kraju i Djokovic i Nadal su mladji od Rodzera i vjerovatno ce igrati i kad se on penzionise. Rodzer moze da osvoji W i ove i sledece godine ali moze i Rafa, tako da vidjecemo koliko ko moze. Uglavnom Nadal je tu blizu, dva slema zaostaje, a mladji je pet godina, Novak sest. Ti si zapeo za ukupan broj titula jer se bojis da ce ga oni prestici po broju slemova i sedmica.

Pa....

pre 4 godine

Ron
Pravo da ti kazem, nigde ne procitah, da ne racunaju titule 250 i 500. Naprotiv podigla se velika bura, prica, kada je Federer osvojio 100 titulu. Nesto se ne secam da su delili, ili da je neko rekao, pogotovu strucnjaci koje si naveo, da se turniri 250 i 500 ne racunaju. Secam se nekih drugih prica, ali ako ti tako pametan kazes, onda nema druge osim da ti se veruje. Izvini, samo nemoj da se vredjas, srdis i ostalo. Federer ima 101 titulu, ali u stvari nema, jer se one 250 i 500 ne racunaju, tacnije "nisu isto teske" kao Mastersi i GS, pa se to ne racuna, ili kako vec ti zamisljas, ako te dobro razumem. Priznajem da ne procitah da su nesto slicno tome izjavili strucnjaci koje pominjes, ali Boze moj, oni su odgovorni za ono sto kazu, ali ne i za to kako ce biti shvaceni.

Pa....

pre 4 godine

Ron
Nemoj da se srdis. Ako vec drugima skreces paznju sta jesi, a sta nisi napisao, onda da ti skrenem paznju, da lepo pise, ne racunaju se, "nemaju istu tezinu", ili sta god si ti zamislio... Eto, nema nikakve projekcije, samo ti ne citas pazljivo, jer si ljut. 😁😁😁 Kazem ti, znam kako su u svetu reagovali kada je osvojio 100 titulu, pa tako mislim, da nema razloga da se ovde prepucavamo, ubedjujemo, objasnjavamo, ili kako ti se vise svidja. Ja stvari vidim na drugaciji nacin, ti imas svoj stav, to je lepo, neka tako ostane. Da je tako lako osvajati titule 250 i 500, vise tenisera bi osvajalo, a Troicki ne bi igrao celendzere, kao Janko. Djere bi bi bio bolji... Ma da ne nabrajam. Nego kada vidis Federera da igra taj turnir izgleda ti lako, toliko jednostavno... Zato je on to sto jeste, a ovi su drugi tu gde jesu. No nije vazno, ti racunaj kako tebi odgovara, meni apsolutno ne smeta. Samo nemoj da besnis, srdis se i pises jedno te isto 100 puta, jednom je dovoljno😁😁😁

Ron

pre 4 godine

Milan, 12. jun 2019 21:45) # Link komentara

Titule u Haleu i Kvinsu vrijede 500 poena, i ne vidim kako drugacije to da gledam, osim kroz tradiciju, ali tradicija dolazi i prolazi. Mastersa na travi nema. Ti mozes da gledas gdje hoces, ali navedi mi ikoga ko je rekao da ukupan broj titula igra znacajnu ulogu, a da ne kaze da su to GS + mastersi. Ja i kazem da je Federer za sad najbolji u dva krucijalna pokazatelja, ali hajde da sacekamo i da vidimo kakve ce stvari biti za dvije godine ako sva trojica budu imala srece za zdravljem. Nadal i Novak imaju sansu da ga ptestignu i isto tako kao sto Novakovi fanatici vec sad govore da je najbolji ikad sto je besmisleno, tako i Rodzerovi ne mogu da kazu da ce Rodzer ostati najbolji ako ga prestignu Rafa ili Novak.

Ron

pre 4 godine

Pa...., 12. jun 2019 21:47)

Ja ne znam da li pokusavas da budes vidovit ili sta vec sa ovim ucitavanjem o tome u kakvom raspolozenju pisem komentare. Mozda da kupis knjigu O dijalogu, autor David Bohm. Jednom sam vec napisao da nisam ljut, bijesan ili sta vec. Nisam nigdje rekao ni da je lako osvojiti turnire atp 250 i 500, narocito ne za igrace kakav je bio Troicki, ali za Federera svakako jeste dosta lakse jer se ni na jednom atp 500 ne pojavljuju svi najbolji igraci( cesto vrlo mali broj iz prvih 10) u isto vrijeme, dok za 250 da ne govorim. Rodzer voli Hale, Novak Peking, Rafa Barselonu, i jos po neki gdje im ponude mnogo novca,od milion do dva. Napisao sam da ti turniri imaju manju vrijednost, i nisu toliki bitni u odnosu najvrijednije titule na kojima uglavnom ucestvuju svi najbolji igraci. Na GS svi najbolji, na mastersima uglavnom. Turniri su sa razlogom vrednovani bodovima otud atp 250/500 vrijede osam/cetiri puta manje od GS i cetiri/ dva puta od mastersa. Najbolji igraci moraju godisnje da odigraju i poneki atp 500 i 250, inace da to nije predvidjeno tako, mislim da bi ih igrali jos rjedje. Pozz

Robinson

pre 4 godine

Ljudi, Rafa je došao do osamnaeste gren slem titule, samo dve manje od Rodžera, a odigraće bar još pet Rolan Garosa. Sve vam je jasno. Nole će osvojiti bar još dva-tri gren slema i ima 'Nole slem" i bolji medjusobni skor sa obojicom, da pomenemo i najviši nivo tenisa u istoriji na kojem je nepobediv bez obzira na kojoj podlozi da igra. Imamo tri GOATA i to je najpoštenije reći.

Pa....

pre 4 godine

Ron
Ti si neunistiv😁😁 Napisem lepo, ne moras 100 puta da pises komentar, dovoljno je jednom, a ti ipak ponavljas.😁😁😁 Igraju zbog obaveze i para, sto je logicno, bar meni😁😁😁 Isto kao sto Masterse i GS igraju iz istog razloga, postoji tacno koliko turnira mogu da preskoce, a da ne placaju penale. Postoji cak i starosna granica, kada vise ne moras da igras sve Masterse i GS i ne placas nista zbog toga. Posto postoji 9 Mastersa i 4 GS, logicno da ce biti svi na jednom mestu i da ces ih videti sve, jedino ako su povredjeni, ili mogu da se ne pojave. Turnira 250 i 500 ima mnogo vise i zato najbolji nece biti na jednom mestu, biraju svoje omiljene i tamo se pojavljuju. Takodje, ako neko plati debelo da se pojave na turniru, onda se i tu nadju. Ne trebaju mi udzbenici da vodim razgovor, ali mi treba uputstvo da vodim razgovor sa tobom. Stalno se pozivas da su Vilander, Anakon i jos neki rekli kako titule 250 i 500 nisu iste tezine, a ja takve tekstove ne mogu da nadjem. Pa te molim da budes ljubazan i kazes mi gde si to tacno procitao. Hvala unapred😁😁😁

Mirko Kojotovski

pre 4 godine

Jedini igrac is proslosti koji bi mogao stati na crtu ovoj trojici je Borg.On je bio pravi prototip teniskog gladijatora.
Noletovih 4GS u nizu teško da će iko više to dostici

Ron

pre 4 godine

Pa...., 13. jun 2019 10:34

Mozda sam ja neunistiv, medjutim ti ne razumijes sta pisem. Naglasio sam da su manje bitni jer ih niko ne spominje, a ne kako to kazu Vilander, Anakon itd., odnosno da teniski strucnjaci naglasavaju GS, masterse, broj sedmica, medjusobni skor ispred ukupnog broja titula. Ja cak ni najzagrizenije Fedove navijace na zapadu nisam cuo da pridaju vaznost ukupnom broju titula. Jedino sta sam vidio to su statistike slicne ovoj:
http://bit.ly/2PyAi4c

Pa....

pre 4 godine

Ron
Ne znam... Ljude u svetu ne zanima koji je H2H medju igracima. Njih zanima zabava i da im bude zanimljivo da gledaju, kada vec sada naginjemo na tu stranu, Federer im je najzanimljiviji. Verujem da nemaju pojma koliko titula na GS ima, da to ne ponove na svakom turniru. Titule, koliko vidim, po tebi ne spadaju u statistiku, vec su one nesto skroz drugo. Ja cuh strucnjake da pominju Federerovih 101, ali to je verovatno greska. Sve ono sto su pisali pre nego sto je osvojio 100 i nakon osvajanja, je u stvari moja projekcija. Meni se to ucinilo, zato sto oni to u stvari ne pominju nego ja zelim da pominju. Pa hvala ti na prosvetljenju. Znam, sada ces opet napisati, nisam ja to napisao, nego sam ovo napisao😁😁😁 Sve vreme to radis. Pogledaj Milana, covek jednostavno, koncizno, rekao svoje misljenje. Ne mozes da promasis sta je hteo da napise. Ti sve vreme, nisam ovo, nisam ono, ne pratis pricu...Pa brate, napisi jednostavno, koncizno, pa nece biti zabune, sta si hteo da kazes.