Nova vest
Fudbal

Subota, 26.11.2022.

18:30

Ksenofobija, genocid, agresija, Rusija – pismo s Kosova o Srbiji

FIFA je pokrenula postupak protiv Srbije, a sve nakon pisma koje je uputio Fudbalski savez tzv. Kosova.

Izvor:

Autor:

Ksenofobija, genocid, agresija, Rusija – pismo s Kosova o Srbiji
EPA-EFE/Neil Hall

Razlog za saopštenje je zastava "Nema predaje" koja se našla u svlačionici "orlova" nakon meča sa Brazilom.

"Dok se Evropa i svet susreću sa tako velikom krizom kao što je neisprovocirana agresija Rusije u Ukrajni, tako veliko takmičenje kao Svetsko prvenstvo bi treblalo da bude mesto na kome mir treba da prevlada, a ne da se koristi kako bi se potpaljivala mržnja među narodima. Kosovo je nezavisna i demokratska država sa maksimalnim poštovanjem ljudskih prava prepoznatim od stane najmoćnijih država sveta i nastaviće svoj put bez obzira na ovakve provokacije. Kako god, neprihvatljvio je da ovo prođe u tišini, zato tražimo od FIFA da strogo implementira svoja pravila i da kazni Fudbalski savez Srbije zbog ove agresivne poruke", piše u saopštenju.

Oglasio se i Olimpijski komitet tzv. Kosova.

"Olimpijski komitet Kosova je sa velikom brigom čekao sledeći potez Srbije koja se ponovo ponela sramno u svojim aktivnostima u sferi politike i sporta. Ovoga puta gest dolazi ne samo od navijača već od reprezentacije Srbije u fudbalu i to na najvećem fudbalskom događaju, Svetskom prvenstvu koje se igra u Kataru. Lideri Fudbalskog saveza su dozvolili zastavu na kome se vidi mapa "Republike Kosovo" u bojama srpske zastave, kao i poruku mržnje "Nema predaje" da bude u svlačionici pre, tokom i posle meča sa Brazilom. Sramotno je kako su čelni ljudi FSS dozvolili takve ksenofobne i genocidne poruke mržnje protiv države koja ima jednaka prava u Međunarodnom olimpijskom komitetu FIFA i UEFA", stoji u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve