Nova vest
Fudbal

Nedelja, 13.11.2022.

11:45

Po prvi put u istoriji – žene sudije na Mundijalu

Prvi put u 92-godišnjoj istoriji svetskih prvenstava na spsiku sudija se nalazi i šest žena - tri glavne i tri pomoćnice.

Izvor:

Autor:

Po prvi put u istoriji – žene sudije na Mundijalu
Foto: Profimedia

Čast da budu glavne na najvećoj svetskoj fudbalskoj smotri imaće Francuskinja Stefani Frapar, Ruanđanka Salima Mukansanga i Japanka Jošimi Jamašita, a kao pomoćnice Brazilka Neusa Bak, Meksikanka Karen Dias Medina, te Amerikanka Ketrin Nesbit.

"Stvarno sam dirnuta jer ništa ne može biti veće od Svetskog prvenstva", rekla je 38-godišnja Frapar. Bila je prva žena koja je sudila u francuskoj Ligi 1 2019, iste godine kada je vodila i finale Svetskog prvenstva za žene u svojoj domovini. Sudila je i evropski Superkup 2019. između Liverpula i Čelsija, a pre dve godine je postala prva žena koja je sudila u Ligi šampiona, zatim finale francuskog Kupa ove godine.

"Više nije reč o tome kojeg ste pola. Radi se o vašoj sposobnosti," dodala je Francuskinja.

Jamašita, koja je dve godine mlađa od Frapar, imala je sličan uspon do elitnog ranga japanskog fudbala, a postala je i prva žena koja je sudila utakmicu azijske Lige šampiona 2019.

Početkom ove godine prešla je u profesionalce, odustajući od posla fitnes trenera koji je dotad radila honorarno.

Jamašita je za AFP rekla da je suđenje na Svetskom prvenstvu "velika odgovornost, ali sam srećna što je imam", dodavši da "nikada nije zamišljala" da će joj se pružiti takva prilika.

Ruanđanka Mukansanga (34) je nekada sanjala o tome da postane profesionalna košarkašica, ali je već s 20 godina sudila u domaćoj ženskoj fudbalskoj ligi u svojoj zemlji.

Sudila je na Olimpijskim igrama u Tokiju, Svetskom prvenstvu za žene, afričkoj Ligi šampiona za žene, a ove je godine postala prva žena koja je vodila utakmicu na afričkom Kupu nacija.

"Ovime se dovršava proces koji smo započeli pre nekoliko godina uvođenjem ženskih sudija na utakmice muškaraca, prvo juniora, a zatim i seniora. Sve one su zaslužile svoje mesto na Svetskom prvenstvu jer stalno sude na visokoj razini. Kao i uvek, naš izbor sudaca se temelji prvenstveno na kvalitetu”, izjavio je nedavno predsednik FIFA sudijske komisije Pjerluiđi Kolina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

7 h

U fokusu

Vidi sve