Nova vest
Fudbal

Utorak, 08.11.2022.

12:10

"SP u Kataru je greška"

Izbor Katara za domaćina Svetskog prvenstva 2022. godine bila je velika greška, izjavio je bivši predsednik FIFA Sep Blater.

Izvor: SN

Autor: SN

EPA/PATRICK B. KRAEMER

Mundijal u Kataru počinje 20. novembra. Blater je bio prvi čovek FIFA-e od 1998. do 2015. godine. Izvršni komiter FIFA-e odlučio je 2010. godine da SP 2018. dodeli Rusiji, a Katar je izabran za domaćina Mundijala 2022.

"Izbor Katara je bila velika greška. Već je bilo dogovoreno da Rusija bude domaćin SP 2018, a da SAD bude organizator Mundijala 2022. godine. To je trebalo da bude gest mira za te dve zemlje, jer bi dobile priliku da jedna za drugom organizuju Mundijal", rekao je Blater.

On tvrdi da je sedam dana uoči Kongresa FIFA-e 2010. došlo do preokreta.

"Nazvao me tadašnji prvi čovek UEFA Mišel Platini i rekao da naš plan neće moći da bude realizovan. Rekao je da je dobio poziv od tadašnjeg predsednika Francuske Nikole Sarkozija, koji je imao sastanak sa prvim čovekom Katara", prisetio se Blater.

Bivši predsednik FIFA-e tvrdi da je Sarkozi navodno tražio od Platinija da Mundijal 2022. bude dodeljen Kataru.

"Bio sam protiv, ali Platini me tada pitao šta bih ja uradio da predsednik nešto traži od mene. Rekao sam mu da nemam taj osećaj, jer mi u Švajcarskoj nemamo predsednika. Na kraju su četiri glasa koja je doneo Platini presudila da Katar bude domaćin umesto SAD. To je istina", istakao je Blater.

On je u junu 2015. podneo ostavku na mesto predsednika FIFA-e zbog korupcionaškog skandala.

"Naravno da je Katar dobio domaćinstvo SP zbog novca. Šest meseci kasnije Katar je kupio borbene avione za Francusku", dodao je bivši predsednik FIFA-e.
Sep Blater i Mišel Platini oslobođeni su u julu ove godine pred švajcarskim sudom optužbi za prevaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve