Nova vest
Košarka 9

20.3.2024.

13:02

Košarkaška liga Dubaija postoji 10 godina – u ABA ligu će tim koji ne postoji

Za košarku u regionu najvažnija vest je ulazak KK Dubaija u okvire ABA lige pa ćemo od naredne sezone gledati taj klub u duelima sa Partizanom, Zvezdom, Splitom i ostalima.

Miloš Bogovac
Starsport

Osim novca koji će Dubai doneti sa sobom u ABA ligu, što je tom klubu bio i najubedljiviji argument za pristup takmičenuju, jer drugih aduta nije imao, postoje i čvrste garancije da će ekipa biti konkurentna i da će se poštovati svako slovo trogodišnjeg ugovora.


Ovom klubu, dakle, tek predstoji najizazovnijih nekoliko meseci jer će u tom periodu birati igrače, trenere, stručni štab, kako bi debitantsku sezonu na "jadranu" krenuo u skladu sa očekivanjima organizacije koja ima visoke ambicije.

Dubai se ugovorom sa ABA klubovima, između ostalog, obavezao da snosi sve troškove putovanja svih članova lige.

Ono što je, ipak, najinteresantnije u čitavoj priči oko Košarkaškog kluba Dubai je činjenica da se uopšte ne takmiči u elitnoj ligi Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Dubai je do sada funkcionisao samo kao Akademija pod imenom "Falcons", (juniori se već takmiče u ABA ligi), za razvoj mladih igrača, a od naredne sezone prvi put će se okušati u seniorskoj konkurenciji - i to na drugom kontinentu.  

Klubovi elitnog ranga UAE

Al Ain (Al Ain), Al Bateh (Al Bateh), Al Dafra (Medinat Zajed), Al Džazira (Abu Dabi), Al Nasr (Dubai), Al Vasl (Dubai), Al Vahda (Abu Dabi), Banijas (Anu Dabi), Šabab Al Ahli (Dubai), Šardžah (Šardžah)

Prema dosad dostupnim informacijama, Dubai se ni nadalje neće takmičiti u domaćoj ligi koja, inače, postoji tek deset godina.

Šampion UAE je inače Šabab Al-Ahli koji samo 2020. godine nije bio prvi.

Na klupi tog kluba inače sedi stručnjak iz BiH Zoran Zupčević.

Podsetimo da je jedan od najvažnijih ljudi u KK Dubai, pored vlasnika Abdule Saeda Al Nabodaha i direktora Đorđa Đokovića, košarkaški pregalac sa ovih prostora Dejan Kamenjašević, koji obavlja ulogu generalnog menadžera.

Ulazak Dubaija u ABA nije, međutim, prošao bez kontroverzi.

Na minuloj Skupštini ABA, na kojoj se izglasao prijem Dubaija, Partizan je jedini glasao protiv ulaska, dok isti stav ima i Budućnost, koja niej imala predstavniak na sastanku.

"KK Partizan ovu proceduru smatra apsurdnom, jer je Dubai praktično prvo primljen u Ligu, da bi mu tek naknadno bilo traženo mesto u istoj.Ono što KK Partizan želi da naglasi, jeste da Klub principijelno nije bio protiv ulaska Dubaija u ABA ligu, već protiv načina na koji je ta odluka doneta. Takođe, Klub je veoma zabrinut zbog proširenja kalendara takmičenja na još četiri utakmice koje predstavljaju dodatno opterećenje za igrače", poručili su iz tabora prvaka ABA lige.

Podgorička Budućnost je u saopštenju navela da "nema ništa protiv da se KK Dubaiju već od naredne takmičarske sezone omogući igranje u ABA 1 Ligi", ali insistira na tome da taj prijem bude obavljen uz poštovanje ugovora i statuta, a ne da se na način koji je primenjen na Skupštini KK Dubai dovede u veoma nezavidnu situaciju, a to je da bez ponavljanja Skupštine i saglasnosti svih članova društva jednostavno KK Dubai neće moći da igra ABA Ligu", rečeno je iz podgoričkog kluba.



 

Podeli:

Komentari 9

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 9

Podeli:

U fokusu

Vidi sve