Nova vest
Košarka 71

2.4.2024.

10:12

Hrvat nije saglasan sa Kukočem: "Jokić je apsolutno najbolji"

Neven Spahija, hrvatski trener, nije saglasan sa svojim sunarodnikom Tonijem Kukočem koji je izjavio da smatra kako Nikola Jokić nije najbolji igrač ikada u NBA sa naših prostora.

Izvor: Index.hr

EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Kukoč je nedavno potvrdio svoj stav izrečen prošle godine da Nikola Jokić, u ovom trenutku, nije bolji nego što su bili Dino Rađa, Vlade Divac ili Arvidas Sabonis.

Spahija smatra da je pluralitet različitih mišljenja jedna od stvari koje čine sport zanimljivim, ali nije saglasan sa svojim sunarodnikom.

"Sport je interesantan upravo zbog ovakvih stvari, jer svako ima svoje mišljenje, a onda iz toga izađu kontroverze nakon kojih krenu brojni neprimereni komentari. Toni Kukoč je jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena. To je čovek koji je napravio čuda u svojoj karijeri i ima pravo na mišljenje.

Nije mi jasno zašto se neko ljuti. Ne želim da komentarišem ono što je Toni rekao, ali mogu reći svoje mišljenje. Nikola Jokić je apsolutno najbolji centar koji je iz Evrope došao u NBA. Dvostruki MVP, MVP je finala, čovek koji je na svojim leđima doveo klub do titule prvaka NBA, momak čije su brojke abnormalne.

Nikola Jokić je dečko koji košarku svaki dan čini boljim. Dakle, neviđenog je kvaliteta. Ne postoji evropski centar koji može i blizu prići onome što je Jokić. Sasvim sam drugačijeg mišljenja od Kukoča, ali ne ljuti me njegovo mišljenje. Video sam na američkim sajtovima tu izjavu, Toni je tamo igrao dugo, ima svoj stav i to je tako", rekao je Spahija za "Indeks".

Nije saglasan ni sa konstatacijom da je Jokiću ili Luki Dončiću lakše nego što je bilo Draženu ili Toniju, jer su "došli u ligu koja ih je od prvog dana tretirala kao zvezde".

"Da ne mešamo kruške i jabuke. Ovde govorimo o vremenskom razmaku od 30 godina ili više. Nema potrebe za tim, danas je drugo vreme. Led su probili igrači poput Dražena, Tonija, Dina i još nekih Evropljana. Posebno se Dražen, po dolasku u NBA, mnogo promenio u mišljenju i odnosu prema evropskim igračima.

Tada je preovladavalo mišljenje da evropski igrači ne mogu da igraju u NBA jer nisu dovoljno atletski moćni. Ovakav stav koštao je NBA činjenice da mnogi vrhunski igrači nikada nisu došli u Ameriku da pokažu šta mogu. Bio je to potpuno pogrešan i čudan stav.

Nakon toga, NBA je počela drugačije da gleda na Evropu, najviše zahvaljujući Doniju Nelsonu i Bafordu, koji su shvatili da se u Evropi krije rudnik dijamanata. Danas vidimo da su bili u pravu. Bila je faza kada su bili totalno dezorijentisani i potpisivali bilo šta iz Evrope, samo da ne pogreše. To su bila takva vremena", zaključio je Spahija.

Podeli:

Komentari 71

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Raspad sistema

Da situacija u kojoj se Andrej Rubljov nalazi nije dobra odavno je poznato. Ali to ne sprečava ruskog tenisera da nastavlja da zabrinjava i tone sve dublje. I jasnog rešenja, utisak je, nema.

Luka Nikolić

16:30

12 h

Aktuelno

Huawei više ne ćuti

Prošlog avgusta, Huawei je šokirao tehnološku javnost čipom koji je pokretao njihov Mate 60 Pro model. Sada, odlučili su da se više ni ne kriju.

PhoneArena

19:15

9 h

Novo Sport Video Menu