Nova vest
Košarka 13

29.3.2024.

11:24

Kukoč o Džordanu: "Dogovorili smo se da ne pričamo"

Legendarni Toni Kukoč ovih dana gost je Beograda.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Razlog posete je premijera filma "Magična sedmica“, o životu jednog od najboljih košarkaša Evrope svih vremena i osvajaču tri NBA prstena.

Kukoč je u četvrtak veče bio gost Partizana u Štar areni, a ovog petka družio se sa medijima.

Jedna od tema bili su talenat i rad.

"Ako šutnete 500 ili 600 ubačenih dnevno, to bi trebalo da bude normalno na utakmicama. U važnim trenucima utakmice, onda nema preispitivanja, radiš ono što si najviše puta napravio. Onda se više iznenadiš ako ga promašiš, a ne pogodiš. To je tačno, u svojoj generaciji možeš biti skočniji, jači, viši, ali kada dođeš do seniorske ekipe, onda su i stariji, jači, bolji, treba da radiš svaki dan da bi došao do visokog nivoa. Možeš da pitaš Džordana i Džeksona o košarci, ali najvažnije je pogledati u ogledalo i pitati sebe šta ti fali. Ako si iskren, onda ćeš brzo otkriti", rekao je Kukoč.

"Prva moja godina sa Bulsima, igrao sam 27-29 minuta, nekada i počinjao, ali kada se vratio Majkl, onda sam ulazio sa klupe. Kada sam ulazio sa klupe, imao sam osećaš da moram da pogodim svaki šut kako bih imao veću minutažu. Zato mi je Fil Džekson objasnio da ne zavisim od šuta, u košarci ima mnogo stvari koje moraš da radiš. Šut je možda i najnebitnija stvar. Moraš igrati odbranu, da znaš sve, izmene… Ja šutnem, promašim, želim da presečem loptu, moj igrač poentira… Tada mi je Fil Džekson rekao da mu to smeta. Na terenu te drži ako uradiš devet nekih drugih stvari ako uradiš korektno", rekao je Kukoč.

Upitan je i kakav odnos sa Majkl Džordanom, sa kojim je bio saigrač u Čikagu, gde su osvojili tri NBA prstena.

"Imamo super odnos, ja ne volim o tome da pričam. To je dogovoreno između nas. On mene voli i ceni", rekao je Toni.

Toni Kukoč bio je deo čuvene generacije koju je vodio Svetislav Pešić, koja je na SP u Bormiju na dominantan način osvojila zlato, a svemu tome su prethodile čuvene pripreme.

Profimedia

"Ima neka Crna planina kod Pirota. A, Stara? Za mene je bila Crna… (smeh). Ustati u šest ujutru, staviti na sebe 20 kila tereta i trčati sat i po vremena, i onda se vratiti na doručak, pa ponovo trening… Pa onda onih 250 stepenika…"

Nekadašnji igrač Jugoplastikе, Trеviza, Čikaga, Filadеlfijе, Atlantе i Milvokija tri puta bio jе šampion Evropе sa splitskom Jugoplastikom (1989, 1990. i 1991), dok jе sa Čikago Bulsima tri puta osvajao šampionski prstеn NBA ligе (1996, 1997. i 1998).

"Nismo se ni mi nadali tako nečemu, bili smo mladi. Godinu dana ranije smo se spasili od ispadanja. Odlučeno je u Jugoplastici da se guraju mladi igrači, pre svega Dino Rađa i ja. Došli su Boža Maljković, on je nama bio nepoznat, ali poznat u košarkaškim krugovima. Krenuli su treninzi, dobijanje utakmica, pobede, sve te to gura… Došao je i Duško Ivanović, prvo se desilo osvojeno prvenstvo protiv Partizana. Moja karijera je stalno paralelna sa Partizanom. Uvek nam je izgledalo da je Partizan bolji od nas, individualno. Mislim da smo mi bili bolje utrenirani i to je prevagnulo na našu stranu. Protiv Partizana nikada nije bilo lako, uvek je postojalo poštovanje, strah, i te utakmice su uvek bile na 2-3 poena", rekao je Toni Kukoč.

Kukoč jе osvojio i zlato na SP 1990. godinе u Argеntini, a u kolеkciji ima i dva olimpijska srеbra (1988,1992), jеdnu svеtsku bronzu (1994) i dva еvropska zlata (1989, 1991).

Podeli:

Komentari 13

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 13

Podeli:

U fokusu

Vidi sve