Nova vest
Košarka

Sreda, 17.08.2022.

09:00

Rebrača o Teodosiću: Nije logično; Pešić je doneo poslednje zlato

Nekadašnji srpski košarkaš Željko Rebrača bio je gost Jutarnjeg programa Prve televizije.

Izvor: SN

Autor: SN

Rebrača o Teodosiću: Nije logično; Pešić je doneo poslednje zlato
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Košarkaška reprezentacija Srbije je glavna tema ovih dana, a čekaju ih pripremni dueli pa kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, a onda Evrobasket od 1. septembra.

Prašinu je podigla i odluka Svetislava Pešića da odstrani Miloša Teodosića iz reprezentacije, dok je dodatni problem došao par dana kasnije kada se povredio Aleksa Avramović.

O svemu tome je Željko Rebrača govorio za Prvu televiziju, a gost Jutarnjeg programa je bio i urednik sportske rubrike b92.net, Aleksandar Kovačević.

"Sigurno da sam iznenađen, Teodosić je kapiten igra 15 godina i jeste bilo čudno, urađeno je nespretno i to je odluka Pešića", rekao je Rebrača.

"Ne mogu da kažem da je logično ni da nije, ne znamo pozadinu, ali Pešić jeste dao objašnjenje. To može da bude pozitivna reakcija i na tim, ali ako ne uspe biće velike kritike. Sa Teom je to moglo da se odradi drugačije, a ovako se komentarisali sedam dana kroz medije, pa se Pešić oglasio. Teško je danas nešto sakriti, a to je njegovo pravo i njegova odluka, on poznaje tim i videćemo od rezultata da li će biti kritike"

Odluka nije bila laka...

"Prvo ime je Vasa Micić. Najbolji igrač Evrope i jedan od najboljih plejmejkera koji dominira u Evroligi. Pretpostavljam da je Pešićev fokus bio da Micić bude jedan od nosilaca igre. Selektor je pomenuo da je imao ideju da Teodosić bude bekap igrač, ali je i sam rekao da on nije bekap igrač, već jedan od najboljih koji je osvojio sve što može, a ne igrač koji ulazi sa klupe dok se glavni plej odmara. To je njihovo objašnjenje", rekao je Aleksandar Kovačević.

"Nije isto kada počinješ i ulaziš sa klupe, nema to mnogo veze u košarci. Okej mi je ako se Teo slaže da ulazi sa klupe, a setimo se 1998. godine Đorđević je bio povređen i protiv Argentine doneo pobedu, pa nam je značio u tom delu. Trener je taj koji je odgovoran na kraju, a sigurno nam neće biti lako. Avramović se povredio, fali nam i Bogdanović koji nam znači neverovatno mnogo. Biće mnogo teško Miciću da iznese sve to sam, Nedović koliko može da pomogne tu, videćemo...", smatra Rebrača

Koliko ste se vi puta sreli u karijeri sa takvim situacijama?

"To nekad može da bude pozitivno, a može da bude i negativno, dakle ide u dva pravca. Ne želim da prognoziram, videćemo kako će tim reagovati, Bjelica je povređen kao i Milutinov, nije sjajna situacija i nadam se da će biti prave hemije, a i Jokić je tu koji može da ih poveže. Jokić daje neverovatno samopouzdanje, ali i drugima šansu da se dokažu. Mi smo 98 otišli da budemo osmi, deveti, pa smo osvojili"


Kakva je bila uloga Teodosića?

"Teodosić je od 2007. bio u reprezentaciji, osvojio je sve medalje u poslednje vreme i bio kapiten. On je lider, vođa na terenu, dobra stvar je što u reprezentaciji imamo nekoliko takvih igrača poput Bjelice i Lučića koji će i biti kapiteni, a sam izsotanak Teodosića je igrač koga je teško zameniti pogotovo na liderskom nivou i to će se osetiti. Selektor je taj koji zna i vidi sve, čoveku koji je doneo poslednje SP koji je osvojio sve što može", rekao je Kovačević.

"Zadnje SP i EP je osvojio upravo on, ne smemo Pešića tu da diskreditujemo. Moramo da verujemo da je doneo ispravnu odluku", kaže Rebrača.

"Da li je sujeta ili nije, ostaje da se vidi. Na tom nivou ima mnogo ega i sujete, da ne kažem testosterona i nije lagano to sve raditi, ja sam dugi niz godina bio sa Željkom Obradovićem i znam kako je on to radio, a nije nimalo lako. Može ta odluka da bude i ispravna, ali neko moje viđenje je da je odluka donesena nespretno. Voleo bih da imam Tea tu negde, ne vidim zašto ne mogu Micić i Teodosić da igraju zajedno"

"Sujeta je prisutna u svakom segmentu, pogotovo tom. Ključni faktor to nije, bilo je sujete i 95, 98, a tada smo i osvajali. Selektor je pomenuo tu opciju, tako da je moguće da je problem bila uloga u timu, ali Teodosić stvarno nije igrač koji je rezerva", kaže Kovačević

"Kada se uđe u reprezentaciju to više nije tim, tu si da daš dva, četiri ili dvadeset dva poena. Svako može da da trideset ovde, ali uloge su već raspoređene. Istorija je pokazala, 2005. godine smo isto videli šta je bilo. Dobro je što ima dosta utakmica, već danas Slovenci koji su odlični i videćemo šta možemo da uradimo. Imamo odličnu ekipu, ali mislim da su ostale ekipe za nijansu jače od nas. Igramo sa Turskom i Grčkom koji igraju odličnu košarku i neće biti lako, a moramo šest mečeva da pobedimo. Turska će biti tamo, posle pola ekipe nećemo imati protiv Engleza, ali stvarno ako nas to brine...", smatra Rebrača.

"Pričamo o košarkaškoj reprezentaciji Srbije, osim šest pobeda niko drugo ništa ni ne očekuje. Ako se ove prve dve dobiju, neće biti problem ni ostale četiri", rekao je urednik sportske rubrike portala b92.net.

"Sada svi igraju košarku, ne mogu da komentarišem druge reprezentacije jer nisam igrao protiv njih. Ako želimo nešto više moramo da prođemo grupu. Igra se od utakmice do utakmice, sve moramo da dobijemo i to je jedini način da nešto uradimo. Može da bude neki kiks, ali moramo da prođemo grupu, moraš sve da dobiješ. Ako imamo za cilj zlato, sve moramo da dobijemo ne samo Holanđane ili ne znam ni ja, ne sme da se kalkuliše. Ako hoćemo zlato moramo sve da dobijemo. Mi smo se za svaku ekipu pripremali kao da je najbolja, a tada smo se protiv Italijana mnogo namučili. Respektovali smo sve ekipe, naš pristup je bio odličan u svakoj utakmici, voleli smo da igramo i da pobeđujemo, ali nismo gledali da li ćemo ovog da dobijemo ili ne. Imali smo krajnji cilj, bez kalkulisanja", izjavio je Željko Rebrača


"Na papiru, grupa nam je idealna jer nema kandidata za medalje i to može biti i mač sa dve oštrice. U Kini je bilo isto tako pa smo pali protiv prve ozbiljne ekipe, sada se Češka izdvaja kao odličan tim sa Veselim i Satoranskim, a tu je i Izrael koji može biti opasan. Naturalizovanje stranaca je pomogao mnogim timovima da budu konkurentniji", kaže Kovačević.

Lučić i Bjelica novi kapiteni, ko je novi lider?

"Što se tiče povreda nije sjajno, ne znamo da li će girati Milutinov, Bjelica i Avramović. Nikolu muči koleno, to je stara povreda, a što se tiče kapitena to se u timu prepozna ko ima najveći uticaj ko okuplja ekipu i ne bih ulazio u to spolja kako izgleda oni to interno sve znaju ko je nosilac i ko ima harizmu. Uzaludno je reći koliko će nam faliti Bogdanović, on je sa Jokićem sjajan i tako igrau NBA. Marjanović ne znamo ni koliko se uklapa...", kaže Rebrača.

Ništa od Jovića i Pokuševskog:

"Naš osnovni problem je ta baza gde se dosta slabo radi ili se malo radi sa klincima i da stvarmao igrače, ja znam i kroz moju akademiju gde svi klinci koji dođu žele da idu u NBA. Nisu svesni koliko je to naporan put, ne znaju da nije dovoljno da obučeš Lebronove patike i budeš najbolji već moraš da uzmeš loptu i šutneš hiljadu puta. Moramo da povedemo računa o mladima da nemaju samo rezultate u glavi, već da ih pripremamo za ono što sledi s godinama. Imamo potencijala, ne treba da plaćamo potencijal već da stvaramo i radimo na tome. Moramo da promenimo pristup i da rkenemo da edukujemo i roditelje jer tu je mnogo toga u opticaju, biznis je, drugačije je nego devedesetih godina. Danas klinci imaju drugačiji softver nego ranije, moramo da menjamo i prilagodimo to jer mora da se ode na teren i da se mnogo trenira i to se neće promeniti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d