Nova vest
Košarka

Nedelja, 10.03.2013.

23:22

Novosel: ABA napravila cirkus

Legenda hrvatske košarke Mirko Novosel u intervjuu za „Večernje novosti“ kaže da su finansije preuzele kontrolu nad košarkom.

Izvor: B92, Večernje novosti

Autor:B92, Večernje novosti

Default images

"Moramo da se vratimo na početak 90-ih. Bila je ideja u FIBA da se osnuje svojevrsno kontinentalno takmičenje kao u NBA, sa istim pravilima i sličnim tehničkim uslovima. Ipak, to nije prošlo. Neku godinu kasnije FIBA je osnovala 'Evropu', iz koje je sav odličan kadar prešao u 'svet', a ovi što su ostali nisu znali da se nose sa aktuelnom situacijom"

"Iz svega toga je proizašao ULEB, odnosno Evroliga. Nacionalni savezi su poslati na margine. Finansije su postale vodilja košarke"

Novosel za „Novosti“ kaže da novac ne bi smeo da bude primaran kao što je sada slučaj u Evropi i dodaje:

„Pogledajte koliko ima neregulanosti. Da krenemo od prošle sezone. Zbog lokauta NBA igrači su preplavili Evropu. Čim je problem u SAD rešen, pokupili su stvari, a ovdašnji klubovi su potpuno promenili fizionimiju igre usred sezone. Hajdemo dalje, u ekipe dolazi ko kako koće i kad hoće. Ne postoji prelazni rok. Slušam pre nekoliko dana Velimira Perasovića, trenera Valensije, da mu je potrebno krilo. I šta sad? Neko će da izvadi veliki novac i potpisaće igrača. Pa, čekajte, šta to znači? To nije sport. Ugledajmo se na NBA, koja je finansijski najjača, u kojoj su milijarderi vlasnici timova. Ali postavljena su jasna pravila finansijskog fer-pleja koja štite sportski aspekt“.

Na pitanje kako tumači kompromis ABA i Evrolige, Novosel odgovara:

"Neko iz ABA mora da snosi odgovornost, ako ni zbog čega drugog, ono bar što je pogrešno preveo Pravilnik. I morate da shvatite da greška nije napravljena sada, nego pre starta sezone. Ako se klubovi kažnjavaju zbog javnog istupa protiv sudija, ne vidim razlog da neko iz ABA ne snosi krivicu zbog, neću preterati, novonastalog cirkusa. Pa, još dva kola su do kraja, a mi ne znamo kako se ide u Evroligu. Lepo je rekao Miroslav Nikolić, trener Radničkog, 'Zašto mi igramo ovu Ligu'? Najjači smo košarkaški prostor u svetu, izuzev SAD. To niko ne može da nam ospori. Ali, moramo da se naučimo da to i cenimo".

Govoreći o problemu ranog odlaska mladih košarkaša, Novosel za "Novosti" kaže:

„Ovde je nemaština, roditelji ne mogu da odbiju ponude. Ali, problem je to što će jednog dana ovaj naš ’rudnik’ talenata presušiti. Šta ćemo onda? Mislim da je potrebna i zajednička akcija nacionalnih saveza, ali i veliki rad svih struktuira, od trenerskih pa nadalje. Setite se kako je Ranko Žeravica radio pet godina sa Ćosićem, najboljim igračem svih vremena. Mora da postojio ozbiljan plan, a ovde ga, čini se, nema“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu