Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 01.08.2005.

14:38

"Plavi" počeli pripreme za EP!

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Košarkaška reprezentacija Srbije i Crne Gore okupila se u ponedeljak u Beogradu na početku priprema za Evropsko prvenstvu, a svi igrači i članovi stručnog štaba ističu da "plavi" imaju najviše ciljeve.

SCG je aktuelni svetski prvak, ali je prošle godine na Olimpijskim igrama bila jedanaesta, a EP 2003. završila je na šestom mestu. To nije nimalo pokolebalo igrače i selektora Željka Obradovića da najave borbu za zlato.

"Razgovarao sam sa svim igračima i jako sam zadovoljan onim što sam čuo. Ciljeve smo najavili, od njih ne odustajemo, a znamo i plan i program", rekao je Obradović.

Selektoru su otkazali Predrag Stojaković i Predrag Drobnjak, a na okupljanju nisu bili NBA igrači Vladimir Radmanović i Marko Jarić. Stojaković je otkazao još ranije, a Drobnjak je nedavno potpisao ugovor sa Taukeramikom i rekao je da želi da se dobro spremi za sezonu.

"Nemam tome šta da dodam. Sve je bilo u dogovoru, Drobnjaku hvala na svemu što je učinio za reprezentaciju. Jarić treba da završi obaveze oko potpisivanja ugovora, Radmanović je iz istih razloga jutros otputovao u Ameriku, a Rebrača će sutra. Ne znamo još kada će se vratiti, ali svi smo u kontaktu", rekao je Obradović.

Kapiten Dejan Bodiroga izjavio je da je cilj finale i borba za zlato, ali je istakao da će ovo takmičenje biti drugačije od ostalih.

"Od kada smo počeli da igramo evropska prvenstva 1995. godine išli smo na zlatnu medalju. Nema razloga da sada ne bude tako. Domaći teren je prednost, ali ne smemo nikoga da potcenjujemo i da mislimo da ćemo, na primer, lako dobiti Španiju bez  Gasola. Ima još reprezentacija koje su mnogo napredovale", rekao je Bodiroga novinarima.

Kapiten je ocenio i da je svaka medalja uspeh i podsetio da SCG u novijoj istoriji ima četiri osvojene medalje.

"Niko više ne pominje bronzu iz Francuske 1999. godine, a to bi se u drugim zemljama mnogo više cenilo nego kod nas. Ovde svi pričaju da smo tri puta bili evropski prvaci, a bronza je itekako vredna", kazao je Bodiroga.

Oproštaj od nacionalnog tima posle EP najavio je Dejan Tomašević.

"Nikad ne reci nikad, ali već 10 godina sam sa reprezentacijom. Mnogo smo osvojili, a sada imam četvoro dece i mislim da je vreme da njima počnem da posvećujem leta", rekao je Tomašević. On je, međutim, ocenio da ima mnogo motiva i želje da igra i da ga status veterana ne opterećuje.

"Takvo iskustvo više ima uticaja van terena. Ja imam isti pristup kao kada sam bio mlađi. To što neko ima 22 godine ne znači da će imati više ili manje motiva od mene. Svi radimo i trudimo se", rekao je Tomašević.

Debitanti na pripremama Bojan Popović, Uroš Tripković i Darko Miličić rekli su da im je čast što su sa reprezentacijom i da im je jedini cilj da sada dobro rade.

Tim menadžer reprezentacije Žarko Paspalj kaže da je u nacionalnom timu sve isto kao ranije i tako će i ostati, a jedina stvar koja će biti drugačija u odnosu na prošlu godine biće rezultat na takmičenju. Reprezentacija će u ponedeljak uveče održati prvi trening i ostaće u Beogradu do 6. avgusta, kada putuje na visinske pripreme na Kopaonik.

Obradoviću su se u ponedeljak javili Dejan Bodiroga, Dejan Tomašević, Željko Rebrača, Vlado Šćepanović, Igor Rakočević, Vule Avdalović, Milan Gurović, Bojan Popović, Uroš Tripković, Darko Miličić, Nenad Krstić, Dejan Milojević, Aleksandar Pavlović.

Ekipi će se uskoro priključiti Jarić i Radmanović.

Rebrača: "Jedva čekam da zaigram!"

Posle punih pet godina u košarkašku reprezentaciju Srbije i Crne Gore vratio se Željko Rebrača, koji se priključio pripremama nacionalnog tima za Evropsko prvenstvo u Beogradu.

"Lep je osećaj vratiti se. Lep i nekako nostalgičan. Znači mi i sa lične strane. Moj sin sada ima osam godina i nije gledao kada sam poslednji put igrao za reprezentaciju. I on jedva čeka da počne takmičenje, što me posebno motiviše," rekao je Rebrača.

Rebrača je u reprezentaciji poslednji put igrao 2000. godine na Olimpijskim igrama u Sidneju, kada je tadašnja Jugoslavija bila šesta.

Selektor Željko Obradović objavio je da je cilj reprezentacije zlatna medalja.

"Sigurno je da imamo kvalitet, a došli su skoro svi. Ako budemo dobro trenirali i ako se niko ne bude povredio, mislim da možemo da osvojimo ono što nam je cilj i što svi znamo šta je, a što ja neću da kažem, jer nikada nisam govorio", rekao je Rebrača kroz osmeh.

On je istakao da put "plavih" neće biti lak, jer se situacija u Evropi mnogo promenila i sada ima nekoliko timova koji potpuno ravnopravno konkurišu za medalje. Rebrača je krajem devedesetih bio najbolji evropski centar i sa takvom reputacijom je otišao u NBA ligaša Detroit, u kome nije uspeo da izbori status prvotimca. Posle toga prešao je u LA Kliperse.

Rebrača je imao operaciju srca, posle koje se potpuno oporavio. Prošle godine nije igrao za reprezentaciju na Olimpijskim igrama, a tokom priprema razmenjeno je nekoliko neprijatnih reči sa selektorom Obradovićem.

"Sve smo izgladili i to je prošlost. Ne želim više da razmišljam o tome. Nesporazumi su prevazidjeni, razgovarali smo i sada samo želim
da razmišljam o onome što dolazi, a to je Evropsko prvenstvo"
, rekao je Rebrača. Sa pune 33 godine, Rebrača je najstariji igrač reprezentacije.

"Samo na papiru sam najstariji. Potpuno sam spreman i željan igre", rekao je Rebrača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve
ABA

Spartak korak bliže ABA ligi VIDEO

Košarkaši Spartaka pobedili su gao gosti Vojvodinu rezultatom 74:73 u prvom meču finala ABA 2 lige i tako napravili veliki korak ka plasmanu u ABA ligu sledeće sezone.

Tanjug

21:30

9 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu