Nova vest
Košarka 19

24.6.2024.

18:55

Pešić: "Lako ćemo sa Amerikancima"; "Nije tačno da oni koji otkažu ne vole svoju zemlju"

Selektor Srbije Svetislav Pešić obratio se medijima na okupljanju košarkaške reprezentacije pred Olimpijske igre u Parizu.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Starsport

Popularni Kari je izrazio nadu da će tim moći da organizuje još jednu pripremnu utakmicu i potom otkrio da će Aleksa Radanov zameniti povređenog Vladimira Lučića.

"Možda organizujemo još neku utakmicu. Potrebna nam je, ali teško jer sve reprezentacije koje bi došle u obzir imaju kvalifikacione utakmice. To su 24 ekipe koji bi mogli da budu potencijalni protivnici u pripremama. To je to što se tiče priprema. Što se tiče ekipe, umesto Lučića koji se zahvalio na pozivu, mi smo pozvali Radanova koji je u našem programu tri godine. Sa 16 igrača počinjemo pripreme, pa ćemo da vidimo kako ide", rekao je Pešić.

Izneo je optimistična predviđanja u vezi sa oporavkom Nikole Jovića koji je na okupljanje došao sa zaštitnom čizmom.

"Nikola je u procesu rehabilitacije, terapije. Za sada je sve dobro. Nadamo se da će ovaj period od sedam dana da mu posluži da se priključi ekipi", dodao je Pešić.

Izneo je i očekivanja pred OI.

"Mi uvek polazimo od realnih ciljeva koje postavljas pred ekipu. I realni ciljevi su teško ostvarivi. Mi se nalazimo u procesu, na njegovom početku, da pripremimo ekipu za ono što je očekuje. Ja sam tu da dopunim Bogdana. Olimpijski turnir nikada do sada nije bio jači. Od 12 ekipa, koliko je učesnika, samo dva, možda, samo Japan i Južni Sudan nemaju to iskustvo. Igrali smo sa Južnim Sudanom u Manili pa nije to tako izgledalo. Biće to izazovan turnir, vrlo kratak. Ako bude kako mi to želimo, biće šest utakmica. Svih 10 su za mene kandidati za medalje. Što se nas tiče, iako ste vi već postavili ciljeve ja ne moram. Mi imamo neke druge prioritete. Za nas bi svaka medalja bila zlatna. Da nadopunim opet Bogdana, hemija je najvažniji deo u ovom procesu u kom se mi nalazimo. Prioritet je na tome, a nakon toga, rezultat ne zavisi samo od nas. To je apsolutna posvećenost, izvršavanje zadataka, sve zavisi od stručnog štaba i svih u procesu do početka OI", kaže selektor.

Starsport

"Orlovi" igraju sa SAD u grupi, ali Kari nije zabrinut zbog toga.

"Velikih promena neće biti, generalno, ne znam da li imate te podatke. Mi smo napravili najbolje procente za tri poena, bili treći po broju asistencija. Bili smo treći po broju postignutih koševa u Manili, ovde će biti jači protivnici, ne treba očekivati da to bude 95 poena, ali ćemo da radimo na tome. Imamo talenta u napadu, ali svi vi koji dublje ulazite u košarku, vi znate da to počinje dobro. Ne možemo da se suprotstavimo ekipama koje su na našem nivou samo napadom. Odbranom kontrolišemo sudbinu. Možda se ne bismo složili, ova američka ekipa, mi se ne bavimo, niti se bavim, niti hoću da pričam, sa igračima. Ovo je jači tim od drim tima iz Barselone, bio sam sa Nemcima tamo. Nije moglo da se veruje da takvi igrači postoje, to je bila 1992. godina, a ovo je 2024. godina. Košarka je jedan od sportova gde smo kao ekipno napravili najviše. To ne znači da sve ekipe neće da se pripremaju, kao što se u Barseloni nisu svi pripremali, nego su se slikali. A mi nećemo da se slikamo. Biće to interesantno da vidimo posle toliko godina gde je sada ta košarka van NBA i NBA košarka. To je za nas jedan izazov apsolutni, ali koncentracija ostaje na Francuskoj, Kanadi, mi ne znamo da li je u grupi sa nama Italija, Portoriko, Litvanija, mi moramo za Pariz da pobedimo dve utakmice. To je naš fokus. Kada dođu Amerikanci, lako ćemo sa njima", objasnio je Pešić.

Upitan je i o otkazima Vladimira Lučića i Nikole Kalinića.

"Kalinić i Lučić... Naravno, sa moje strane, pretpostavljam i sa strane predsednika i saveza, njima se odaje priznanje za sve što su uradili za reprezentaciju. Dođe vreme kada, iz različitih razloga, prioriteti su drugi. Dolaze i godine i povrede. Ono što sam ranije pokušavao da objasnim. Nije baš tačno da ti momci koji nekada otkažu ne vole svoju zemlju, da ne navijaju za svoju zemlju... Kada si odgovoran prema sebi, preuzimas odgovornost i za druge. Ako nisi spreman da odgovoriš zahtevima, onda ne dolaziš. Onda je uvek bolje da napraviš pauzu ili da se povučeš. Ako je to uopšte bitno, odajem im priznanje", zaključio je Pešić.

Konferenciju za medije ste mogli da pratite putem našeg bloga.

Završeno

17:48

Konferenciju za medije možete pratiti i direktno

18:49

Kraj konferencije za medije

Toliko sa obraćanja selektora Svetislava Pešića i kapitena Bogdana Bogdanovića na početku priprema "orlova".

18:46

Pešić o Kaliniću i Joviću

"Kalinić i Lučić... Naravno, sa moje strane, pretpostavljam i sa strane predsednika i saveza, njima se odaje priznanje za sve što su uradili za reprezentaciju. Dođe vreme kada, iz različitih razloga, prioriteti su drugi. Dolaze i godine i povrede. Ono što sam ranije pokušavao da objasnim. Nije baš tačno da ti momci koji nekada otkažu ne vole svoju zemlju, da ne navijaju za svoju zemlju... Kada si odgovoran prema sebi, preuzimas odgovornost i za druge. Ako nisi spreman da odgovoriš zahtevima, onda ne dolaziš. Onda je uvek bolje da napraviš pauzu ili da se povučeš. Ako je to uopšte bitno, odajem im priznanje."

18:45

Pešić o Amerikancima

"Velikih promena neće biti, generalno, ne znam da li imate te podatke. Mi smo napravili najbolje procente za tri poena, bili treći po broju asistencija. Bili smo treći po broju postignutih koševa u Manili, ovde će biti jači protivnici, ne treba očekivati da to bude 95 poena, ali ćemo da radimo na tome. Imamo talenta u napadu, ali svi vi koji dublje ulazite u košarku, vi znate da to počinje dobro. Ne možemo da se suprotstavimo ekipama koje su na našem nivou samo napadom. Odbranom kontrolišemo sudbinu. Možda se ne bismo složili, ova američka ekipa, mi se ne bavimo, niti se bavim, niti hoću da pričam, sa igračima. Ovo je jači tim od drim tima iz Barselone, bio sam sa Nemcima tamo. Nije moglo da se veruje da takvi igrači postoje, to je bila 1992. godina, a ovo je 2024. godina. Košarka je jedan od sportova gde smo kao ekipno napravili najviše. To ne znači da sve ekipe neće da se pripremaju, kao što se u Barseloni nisu svi pripremali, nego su se slikali. A mi nećemo da se slikamo. Biće to interesantno da vidimo posle toliko godina gde je sada ta košarka van NBA i NBA košarka. To je za nas jedan izazov apsolutni, ali koncentracija ostaje na Francuskoj, Kanadi, mi ne znamo da li je u grupi sa nama Italija, Portoriko, Litvanija, mi moramo za Pariz da pobedimo dve utakmice. To je naš fokus. Kada dođu Amerikanci, lako ćemo sa njima."

18:44

Bogdanović o boravku u Somboru na konjskim trkama

"Prvi put sam bio tamo i te konjske trke su stvarno zanimljive. Nisam znao da je Joka toliko investiran. Zna kako kasa konj, kad mu očepe uši, dosta nauči čovek o saigraču, prijatelju, to su te neke stvari. Kada radimo na hemiji, nije sve samo pijančenje, ima i nekih dubljih poznanstava. Bila mi je čast i privilegija."

18:43

O zajedništvu saigrača u reprezentaciji

"To su ta neka prijateljstva koja traju i koja se samo tu stvaraju. Iz tog zajedništva, nije samo košarka važna. Jeste nam prioritet na pripremama, ali mi smo pre svega ljudi i prijatelji. Ne može rečima da se objasni kada nešto više nastane iz toga. Dešavalo se i pre, mi smo tu da nastavimo tu tradiciju."

18:36

Pripreme su kratke, ali najbitnije je zdravlje za Karija

"Najmanji broj dana za pripreme za OI, ali šta sad, ni ostali nemaju više nego mi. Uvek želiš malo više, nešto što ti nedostaje, opet da se nadovežem na Bogdana, najvažnije je ipak zdravlje, moramo da budemo fizički spremni. Da se ne ponavljam. Talenta imamo, kvaliteta, imamo iskusnog trenera i to kada se poveže je fantastična kombinacija koja daje rezultat. Moramo da budemo zdravi. Prošle godine na pripremama nismo bili zdravi, ali zahvaljujući hemiji smo prevazilazili sve to. Nadam se da će nas povrede prevazići, da će Jović biti spreman, svaki član ekipe je važan. Ja sam to danas podelio sa igračima, mi jesmo igrali dobru košarku u Manili, zato što je klupa radila. Imali smo fantastičnu podršku igrača sa klupe, navijača, ko je bio tamo u Manili, on je to doživeo. Potrebna nam je klupa, ko će da radi na terenu, na klupi i onda se diže samopouzdanje i sve prepreke koje naiđu tokom utakmice. Da ne dužim."

18:28

Pešić o očekivanjima na OI

"Mi uvek polazimo od realnih ciljeva koje postavljas pred ekipu. I realni ciljevi su teško ostvarivi. Mi se nalazimo u procesu, na njegovom početku, da pripremimo ekipu za ono što je očekuje. Ja sam tu da dopunim Bogdana. Olimpijski turnir nikada do sada nije bio jači. Od 12 ekipa, koliko je učesnika, samo dva, možda, samo Japan i Južni Sudan nemaju to iskustvo. Igrali smo sa Južnim Sudanom u Manili pa nije to tako izgledalo. Biće to izazovan turnir, vrlo kratak. Ako bude kako mi to želimo, biće šest utakmica. Svih 10 su za mene kandidati za medalje. Što se nas tiče, iako ste vi već postavili ciljeve ja ne moram. Mi imamo neke druge prioritete. Za nas bi svaka medalja bila zlatna. Da nadopunim opet Bogdana, hemija je najvažniji deo u ovom procesu u kom se mi nalazimo. Prioritet je na tome, a nakon toga, rezultat ne zavisi samo od nas. To je apsolutna posvećenost, izvršavanje zadataka, sve zavisi od stručnog štaba i svih u procesu do početka OI."

18:27

Da li Bogdanu teško padaju pripreme posle naporne sezone?

"Ja volim da treniram, nije mi to nešto puno teško, ali to me i spremi za sezonu, to sam uvek govorio. Lakše mi je da treniram sa nekim, nego sam, zanimljivije je i lakše, kao i sve životu."

18:25

Šta za Bogdanovića znače OI?

"Postoje sva ta prvenstva da se izboriš za Olimpijadu. One dođu kao šlag na tortu. Uživam u tome. Dokle god je tako, biću tu. Kad ne bude neću. Ja sam to zavoleo. Imao sam čast i privilegiju da vidim od starijih saigrača kako se ophode prema dresu, kako se ponašaju. Postoji i šira slika. Nije samo igra, nego i iskustvo. Uvek se nađe energija. Kada nekog nema, uvek se otvara šansa za nekog drugog.  Na prethodnom prvenstvu se pojavio Jovke. Treba poštovati i kada neko ne može da dođe. To je prilika za nekog drugog. To je lepota sporta."

18:24

Bogdanović o tome šta je teže – OI ili Mundobasket

"Svako takmičenje je za sebe teško i novo je iskustvo. Nikada nisam gledao onako daleko unapred, nego sam išao dan za danom. Tako pristupam i ovom letu. Mislim da kao i svako leto treba da počnemo od tog stvaranja hemije, unutrašnjeg druženja, da budemo srećni što smo tu, da budemo zadovoljni društvom koje imamo i mislim da ne treba da se opterećujemo drugim stvarima."

18:23

Pešić o povredi Jovića

"Nikola je u procesu rehabilitacije, terapije. Za sada je sve dobro. Nadamo se da će ovaj period od sedam dana da mu posluži da se priključi ekipi."

18:22

Bogdanović o stavu prema reprezentaciji

"Drago mi je da vi to prepoznajete, da vidite. Naš zadatak kad nastupamo je da motivišemo ne samo decu i klince, nego i neke mlađe generacije koje su bliže nastupu za reprezentaciju. To je poseban momenat i druženja i igre. Ne znam kako bih to drugačije opisao. Svake godine mi je sve lepše da budem ovde. Nadam se da će me zdravlje poslužiti, to je ono čime se najviše i bavim."

18:19

Bogdan Bogdanović

"Pre svega saučešće porodici Kapičić. Legenda naše košarke, vidite da nam je svima teško."

"Hvala i vama što ste došli u ovolikom broju da nas podržite pred OI, sami znate da je Olimpijada sam vrhunac sporta i drago mi je da i dalje imamo vašu podršku. Drago mi je da vas vidim u ovom broju, što se tiče saigrača i ekipe, spremni smo za rad, spremni smo za prvenstvo, pričam mentalno, nego fizički, to je Kari zadužen za to. Nadam se da će nas povrede zaobići i to je to što bih mogao da poželim."

18:17

Pešić o još jednoj priprmenoj utakmici i Lučiću

"Možda organizujemo još neku utakmicu. Potrebna nam je, ali teško jer sve reprezentacije koje bi došle u obzir imaju kvalifikacione utakmice. To su 24 ekipe koji bi mogli da budu potencijalni protivnici u pripremama. To je to što se tiče priprema. Što se tiče ekipe, umesto Lučića koji se zahvalio na pozivu, mi smo pozvali Radanova koji je u našem programu tri godine. Sa 16 igrača počinjemo pripreme, pa ćemo da vidimo kako ide."

18:14

Svetislav Pešić

"Malo nas je zatekla vest da smo izgubili Kaponju. Ogromna tuga za nas koji smo ga lično poznavali. Ja lično, baš me je to potreslo. Sa druge strane, život ide dalje. Želim da čestitam odbojkaškoj reprezentaciji koja se plasirala na OI i da poželimo sreću fudbalerima na Evropskom prvenstvu. Što se nas tiče, mi zvanično počinjemo pripreme za OI iak već nedelju nada, doduše individualno, smo aktivni. Što se tiča plana priprema, započinjemo od večeras."

18:12

Predrag Danilović

"Konferencije počinjemo tužnom vešću, kao što znate. Što se tiče Olimpijskih igara, KSS predstavlja tri reprezentacije. Kao što sam i do sada govorio, uloga KSS u svemu tome jeste da sve te selekcije, da svi imaju odlične uslove. Svako treba da odradi svoj posao. Kada je to bilo, uvek smo imali dobar rezultat. Želim im da budu zdravi. Odlični momci, svi znamo kakve kvalitete imaju. Ako Bog da, da se vratimo sa dobrim rezultatom."

18:11

Spremni smo

Na konferenciji za medije su selektor Svetislav Pešić, predsednik KSS Predrag Danilović i kapiten Bogdan Bogdanović.

18:08

18:08

Minut ćutanja za Kapičića

Okupljeni novinari i predstavnici KSS odali su počast nedavno preminulom Draganu Kapičiću.

18:01

18:01

Jokić u razgovoru sa saigračima

17:56

Stigao i Jokić
B92.sport/DP

17:51

Jović i dalje sa zaštitnom čizmom
B92.sport/DP

17:47

Svi čekaju Jokića

U međuvremenu su stigli Dušan Ristić, Filip Petrušev i Ognjen Dobrić.

B92.sport/DP

17:41

Reprezentativci pristižu

17:38

Kapiten je stigao
B92/DP

17:31

17:30

Dobro došli u blog B92.sporta

Zajedno ćemo pratiti konferenciju za medije naše košarkaške reprezentacije.

Govoriće selektor Svetislav Pešić, kapiten Bogdan Bogdanvoić, kao i još dvojica reprezentativaca.

Konferencija počinje u 18 časova.

Podeli:

Komentari 19

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu