Nova vest
Košarka 8

22.5.2024.

17:05

Dončić i Irving protiv "čopora" – može li Luka ono što nije uspeo Jokić?

Košarkaši Minesote i Dalasa počinju finalnu seriju plej-ofa zapadne konferencije u noći između srede i četvrtka od 02:30 sati.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Još se utisci o plasmanu Timbervulfsa u finale nisu slegli, još je svež njihov podvig protiv Denvera u sedmoj utakmici polufinala (nadoknadili -20 u drugom poluvremenu), a pred Edvardsom, Taunsom, Konlijem, Goberom i družinom je još jedan momak sa ovih prostora.

Luka Dončić stoji pred "čoporom".

I ne samo on, naravno, Kajri Irving je posle dugo lutanja ponovo pronašao sebe, pronašao je tim po meri, svlačionicu koja ga je prihvatila oberučke.


Kajri je "kliknuo" sa Lukom, otuda je Dalas tu gde je danas, nakon što je iz plej-of trke sklonio Kliperse, potom i Oklahomu, prvoplasirani tim Zapada posle regularnog dela sezone.

Sada se i može postaviti pitanje koje je sa početka sezone pa i kasnije bilo neumesno postaviti - da li Dončić i Dalas mogu ponoviti uspeh ekipe koju je svojevremeno predvodio Dirk Novicki? Ta titula još je u svežem sećanju navijačima Teksašana. Sa druge strane bio je moćni Majami sa Lebronom Džejsmom, ali i ta prepreka je preskočena tada.

Dalas, izgleda, radi velike stvari samo kada ga vodi evropski biser, nekada Dirk, danas Luka.

"Imam ludačko poverenje u ovaj tim, ova ekipa je nešto posebno", hvali Luka saigrače, ne bez razloga.

Profimedia

Aludira na sjajan timski duh, na pojedince, na velike stvari koje ekipa radi na oba dela terena, na sjajne role Pi-žej Vašingtona, Gaforda, Lajvlija i ostalih "pomagača" u timu. Ne zaboravimo ni Eksuma. 

Pred Dalasom je, bez dileme, najteži posao ove sezone i pitanje - kako protiv sjajnog defanzivnog tima kakav je Minesota?

Pred Teksašanima stoji najbolji defanzivac lige Gober, član najbolje defanzivne postave lige Mekdenijels, najbolji šesti igrač NBA Rid i senzacionalni Entoni Edvards. Šta tek reći za Taunsa, Konlija...

Paklen posao je ispred Dalasa.

Edvards igra sezonu života i najbolji je strelac ekipe u plej-ofu sa 28.9 poena u proseku po meču, Tauns ga sledi sa 18 poena.

Tanjug/AP Photo/Abbie Parr


Timbervulfsi su tri puta ove sezone pobedili Dalas, jednom su izgubili, doduše bili su to sve mečevi u kojima su Teksašani bili oslabljeni usled povreda udarnih pesnica. 

"Oni su jedna od najboljih dfanzivnih ekipa u ligi, u napadu tranzicijom dolaze do poena i u tome su možda i najbolji u ligi", hvali Minesotu trener Dalasa Džejson Kid.

"Edvards igra na MVP nivou, svi mogu da postižu poene, a Konli je njihov lepak, sve ih povezuje. Minesota će biti veliki test za nas", svestan je težine izazova Kid.

Dalas i Minesota su samo jednom igrali u plej-ofu, 2002. godine, u prvoj rundi, kada su Teksašani predvođeni Novickim "pometlali" Timbervulfse sa Kevinom Garnetom.

Podeli:

Komentari 8

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 8

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu