Nova vest
Košarka 19

17.4.2024.

9:37

Plate WNBA senzacije manja od NBA kazne

Kejtlin Klark je izazvala nezabeleženo interesovanje američke publike za žensku publiku, ali se čini da u skladu sa tim nije plaćena.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Doskorašnja zvezda Ajove iz NCAA lige je birana kao prvi pik na WNBA draftu od strane Indijana Fivera.

Klark (22) je provela četiri godine na Ajovi i postigla 3.951 poen, što je rekord koledž košarke računajući i žensku i mušku konkurenciju.

Ipak, čak i takvi podvizi su je doveli do "svega" 76.535 dolara koliko će zaraditi u prvoj sezoni.

On raste sve do 97.582 u četvrtoj i poslednjoj godini ugovora. Ukupno bi trebalo da dobije 338.056 dolara.

Da uporedimo to za ugovorima koji su debitanti u NBA ligi dobili ove sezone.

Prema skali prvi pik Viktor Vembanjama (ili bilo ko drugi da je biran na tom mestu) bi trebalo da dobije oko 10.133.900 dolara.

Ekipa može igraču da ponudi 120 odsto tog iznosa ili najmanje 80 odsto. Da ne idemo u naredne godine ugovora kada on samo raste, jasno je već iz ovog primera kolika je razlika u primanjima.

Zapravo, svi pikovi iz prve runde će dobiti više u prvoj sezoni nego Klark za četiri godine u Indijani. Poslednjem, tridesetom piku, sleduje oko dva miliona.

Ugovori pikova iz druge runde funkcionišu drugačije, ali je dovoljan podatak da u proseku (čak i bez zagarantovanog dela) i oni imaju više po sezoni nego Klark za četiri godine.

Na kraju krajeva, Klark će za godinu dana zaraditi manje od onoga što je Rudi Gober morao da plati NBA ligi zbog gestikulacije "novca" ka sudijama – 100.000 dolara!

Doduše, nema sumnje da će Klark jaz nadomestiti sponzorstvima.

Podeli:

Komentari 19

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 19

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu