Nova vest
Košarka 4

16.4.2024.

11:40

Klark zaludela WNBA kao Lebron NBA 2003. – Hrvatica 14. pik

Superzvezda Ajova stejta Kejtlin Klark je izabrana za prvog pika na WNBA draftu.

Aleksandar Stajkovac
Profimedia

Indijana Fiver je izabrala 22-godišnju Klark kao prvu, što je bilo očekivano.

Dolazak Klark u WNBA izaziva euforiju u američkoj ženskoj košarci jednaku onoj iz 2003. kada je u NBA stigao Lebron Džejms.

Klark je orovela četiri godine na Ajovi i postigla 3.951 poen, što je rekord koledž košarke računajući i žensku i mušku konkurenciju.

Koledž karijeru je završila sa rekordnim prosekom od 28,4 poena, najviše poena, asistencija i trojki u istoriji NCAA turnira.

Indijana koja je poslednju titulu osvojila 2012. godine je uspela da se domogne supertalentovane igračice. Od 2016. godine nije uspela da izbori plej-of pa veruje da će ona da bude ta koja će da prekine crni niz.

Kolika je njena popularnost već sada velika, govori podatak da su dresovi u svim veličinama rasprodati, a da još uvek nije kročila na parket WNBA lige.

Los Anđeles Sparks su kao drugi izabrali Kameron Brink sa Stenforda, a Čikago Skaj je kao treću selektovao Kamilu Kardoso iz Brazila, koja je predovodila Južnu Karolinu do titule u NCAA ligi.

Na draftu se našla i hrvatska košarkašica Nika Mjul. Ona je kao 14. pik izabrana od strane Sijetl Storma.

Nika je Zagrepčanka koja se profilisala kao koarkašica na Konektikatu, sa kojim je došla do Fajnal-fora.

Ove sezone poslednje tri utakmice Ajove su srušile sve rekorde geldanosti ženske košarke u Americi.

Što je bila dobra uvertira za draft. Finale su pratili čak 24 miliona ljudi, što je najgledanija košarkaška utakmica, ali i sportski događaj u Americi u poslednjih pet godina ( ne računaju se NFL i Olimpijske igre).

Podeli:

Komentari 4

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu