Nova vest
Košarka 4

29.3.2024.

10:00

Zvezda u (ne)mogućoj misiji – zaustaviti "Super Marija" i družinu

Košarkaši Crvene zvezde gostuju Real Madridu u "WiZink centru" od 20 časova i 30 minuta, u okviru 32. kola Evrolige.

Aleksandar Stajkovac
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Utakmica nema rezultatski značaj za obe ekipe, s obzirom da je Real obezbedio prvo mesto u elitnom takmičenju, a crveno-beli su ostali bez šansi za plasman u plej-in.

Aktuelni šampion Evrolige je lider na tabeli sa 25 pobeda i šest poraza, ima čak pet više od drugoplasiranog Panatinaikosa (20-11). Sa druge strane Zvezda je 16. sa skorom 11-20.

Crveno-beli su prekinuli niz od pet uzastopnih poraza u elitnom takmičenju, pošto su u prethodnom kolu savladali Virtus u "Beogradskoj areni" sa 94:79.

Real je upisao tri uzastopna trijumfa, u prethodnom kolu je bio bolji od Partizana u Beogradu. Slavio je 88:76.

Madriđani su takođe napravili niz od tri uzastopne pobede nad crveno-belima. Prošle sezone su slavili u oba susreta, a ove su bili bolji u Beogradu – 72:58.

Zvezda je poslednji put savladala Real u martu 2022. godine, kada je na svom terenu slavila sa 65:62.

U ukupnom poretku, Zvezda je slavila pet puta, dok je Real upisao 11 trijumfa. Kada se sve sagleda, "WiZink" nije "neosvojiva tvrđava" za crveno-bele, koji su 2021. godine uspeli da slave u Madridu.

Trener Crvene zvezde Janis Sferopulos ne isključuje borbu do samog kraja.

"Očekujemo tvrdu utakmicu, naravno. Jedna od najtežih utakmica za igru. Oni su aktuelni šampioni Evrolige i favoriti da osvoje ponovo. Imamo tešku misiju, ali idemo da se borimo."

Crveno-beli nakon lošeg izdanja u utakmici sa Megom žele da poprave utisak, iako u Španiju putuju nekompletni i na duel ekipi koja je izuzetno ubedljiva u ligaškom delu takmičenja.

Ko nedostaje?

Trener Zvezde Janis Sferopulos neće moći da računa na igrače koji su već neko vreme odsutni.

Radi se o Nikoli Topiću, Treju Tompkinsu i Jagu Dos Santosu, koji je nedavno imao operaciju.

Topić i Tompkins su trenirali odvojeno od ekipe, ali se Amerikanac kasnije pridružio saigračima i deo treninga odradio timski. Sa druge strane, talentovani plejmejker, još uvek trenira individualno, ali bi uskoro trebao da počne sa timom, ali bez kontakta.

Tokom prethodnog dana je stigla informacija iz kluba da ni Miloš Teodosić ne putuje u Madrid sa ekipom iz predostrožnosti, zbog mučnine i nelagodnosti koju je osetio na treningu. Samim tim Zvezda će bez četvorice igrača izaći na duel Realu.

Kada je u pitanju ekipa Čus Matea, duel najverovatnije propušta Serhio Rodriges i Rudi Fernandez, upitan je Serhio Ljulj, dok se Džanan Musa vratio u tim i odigrao utakmicu 31. kola protiv Parizana.

Statistika

Sofascore

Real ove sezone ima impozantne brojke. Najbolja je napadačka ekipa Evrope sa 88,1 poen u proseku, dok rivalima dozvoljava 80,4.

Pored toga lideri su u više kategorija, po broju skokova (36,6), asistencija (20,5), blokada (3,5).

Ipak, kada je u pitanju defanziva, nisu najbolja odbrambena ekipa. Pored toga što dozvoljavaju rivalima 80,4 poena u proseku, dopuštaju čak veliki broj ofanzivnih skokova (12,1) i u proseku beleže 11,7 izgubljenih lopti.

Pošto imaju najbolji ofanzivni "arsenal", toliko čvrsta odbrana i nije potrebna ekipi, koja dominantno igra regularni deo sezone elitnog takmičenja sa samo šest poraza na svom kontu.

Kada pričamo o pojedincima, najbolji je Mario Hezonja sa 13,6 poena po meču, uz 4,4 skokova. Hrvatski reprezentativac blista u dresu Reala, pogotovo u Evroligi. Na prethodnom meču je postigao 25 poena protiv crno-belih, dok je koš Albe "zatrpao" sa 22 poena.

Prati ga reprezentativac Bosne i Hercegovine Džanan Musa sa 13,2 poena, a među dvocifrenim prosekom je i bivši košarkaš Crvene zvezde Fakundo Kampaco, koji pored 11,3 poena u proseku beleži i 6,5 asistencija.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Glavni arbitar na meču biće Slovenac Matej Boltauzer, a pomagaće mu Litvanac Arturas Šukis i francuski arbitar Maksim Buber.

Crveno–beli se odmah po završetku utakmice u Madridu vraćaju za Beograd i počinju pripreme za utakmicu sa Podgoričanima i drugu meč loptu za osvajanje prvog mesta u ABA ligi.

Utakmica 25. kola ABA lige sa Studentskim centrom iz tehničkih razloga premeštena je iz Arene u halu "Aleksandar Nikolić" i igraće se u ponedeljak od 18 časova.

Zvezdu očekuje još dva duela u Evroligi, u 33. kolu dočekuju Olimpijakos, a "zavese padaju" u Istanbulu protiv Efesa u poslednjem meču regularnog dela ove sezone.

Podsetimo, duel iz "WiZink centra" između Reala i Zvezde je na programu od 20 časova i 30 minuta.

Podeli:

Komentari 4

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve