Nova vest
Košarka 1

21.3.2024.

22:55

Trener Reala: Kada se pokrijete ćebetom, ostanu vam gola stopala

Trener Real Madrida Ćus Mateo održao je zanimljivu i neobično dugu konferenciju za medije posle pobede nad Partizanom u "Štark areni".

Dejana Popović
Peđa Milosavljević/Starsport

"Kraljevski klub" je slavio trijumf rezultatom 88:76 u meču 31. kola Evrolige i tako zakomplikovao Partizanu situaciju u borbi za plej-in Evrolige.

"Bila je teška utakmica, jer smo znali da Partizan želi da ode u plej-of. Borili smo se do kraja. Bili smo dosledni, prelomili smo utakmicu zbog neverovatnog Marija. Ceo tim je uradio veliki posao, njihovi napori su bili timski. I to me čini ponosnim", rekao je Mateo. Trener šampiona Evrope upitan je šta je bilo ključno na ovom susretu.

"Četiri izgubljene lopte. Uspeli smo da imamo 23 asistencije i samo četiri izgubljene. Delili smo loptu, a nismo je gubili. Tako se prave šutevi."

Potom je Mateo izneo zanimljivo poređenje kada je upitan da li je svesno zatvarao Kevina Pantera, a puštao visoke igrače Partizana da šutiraju trojke.

"To je kao kada se pokrijete ćebetom, pa želite da se pokrijete celi, ali vam ostanu stopala. Kada pokrijete stopala, onda vam je lice otkriveno. Morate da odlučite šta će te da zaštitite. Danas smo odlučili da to uradimo ovako. Preuzeli smo rizik da visoki igrači šutiraju za tri, a Kaminski i Kaboklo su pogađali za tri. Mogli su i oni da prelome tada. Ali, do kraja smo verovali svojoj odluci i na kraju smo mi uspeli da prelomimo. Nekada morate da menjate plan, ali danas je bilo dobro za nas", rekao je Mateo.

O atmosferi?

"Navijači Parizana su uvek važni Partizanu. Oni ih guraju. Ovo je sjajna atmosfera. Vaša zemlja živi košaraku. Nije lako igrati protiv Partizana, koji ima odlične igrače, posebno ovde kod kuće, imaju jednog od najboljih, ako ne i najboljeg trenera na svetu. Partizan je i dalje kandidat za plej-of. Partizan je imao pritisak, jer žele da postignu cilj koji su postavili na početku sezone. Imali su veći pritisak od nas. Ovo je najteže takmičenje na svetu. A plej-of je najteži deo sezone. Toliko mnogo različitih situacija koje treba da kontrolišete. Ne znam šta će se desiti u plej-ofu."

Kako je biti trener Reala?

"Biti trener bilo kog tima nije lako. Svaki trener treba da kontroliše mnogo stvari. Imam i ja u Realu problema, ali nisu problem igrači. Nije lako biti trener na ovom nivou".

Real je postao najveći rival Partizana zbog prošle sezone, da li je to motivisalo dodatno?

"Partizan ima veliku košarkašku istoriju, kao i Real. Prošle godine je bio poseban momenat. Uvek na umu imam da je prošlost - prošlost. Želim Partizanu i navijačima da igraju na visokom nivou i da izbore plej-of. Mi volimo ovaj sport, mi se borimo za cilj i pobedu, ali  to je prošlost", poručio je Ćus Mateo.

Podeli:

Komentari 1

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu