Nova vest
Košarka 27

21.3.2024.

9:21

Partizanova krvava kolena mogu da skinu kraljevsku krunu

Košarkaši Partizana poslednje duplo kolo Evrolige u ovoj sezoni zatvaraju ovog četvrtka u Štark areni, kada će od 20.30 dočekati madridski Real u 31. kolu.

Dejana Popović
STARSPORT

Ekipa Željka Obradovića pobedom protiv Baskonije napravila je veliki korak u borbi za poslednje mesto koje vodi u plej-in, pa novi susret sa madridskim gigantom dočekuje na 10. mestu sa učinkom 14-16.

Akuelni šampion i lider Evrolige u Beograd stiže posle 10 meseci od istorijskog  četvrtfinala, u kom je posle čuvene tuče u Madridu, suspenzija i 0-2, u Štark areni napravio preokret koji nikada nije viđen u Evroligi.

Početkom maja prošle godine ekipa Ćus Matea dva puta uzela je skalp izabranicima Željka Obradovića pred crno-belim navijačima, vratila je seriju u Vizink centar i kasnije izborila fajnal-for i titulu šampiona.

Sofascore


Ostala je ta serija u bolnom sećanju košarkašima Partizana, snovi o završnom turniru srušeni su im na jedan korak od cilja, ali večerašnji meč možda ima i veću težinu, jer se crno-beli svim silama bore za mesto koje vodi u plej-in.

Seriju domaćinstva u poslednjih pet rundi ligaškog dela Partizan je počeo na pravi način, u krcatoj Areni centarski tandem Kaminski-Kaboklo našao je način da nadigra Baskoniju (87:83), a tim trijumfom dobijena je doza samopouzdanja pred okršaj sa trenutno najboljom ekipom u Evropi.

Za razliku od crno-belih, Madriđani su svoj posao već odradili, a u Beograd stižu  bez bilo kakvog pritiska. Real je obezbedio plej-of, a trijumfom protiv Albe u Berlinu (86:79), osigurali su i prednost domaćeg terena u četvrtfinalu.

Starsport

Ono što bi eventulana pobeda u Štark areni garantovala "kraljevskom klubu" jeste to da bi matematički obezbedili prvo mesto na tabeli do kraja ligaškog dela, ali i bez toga Real može da završi kao lider, s obzirom da u odnosu na drugoplasiranu Barselonu ima čak četiri trijumfa više.

Prema najavama, večerašnji duel propustiće Serhio Rodriges, Serhio Ljulj i Rudi Fernandes, dok je Džanan Musa pod znakom pitanja, ali uz sve to, za košarkaše Ćus Matea povratak u srpsku prestonicu ima svoju draž.

Dolazak na mesto istorijskog uspeha ovaj put neće propustiti Geršon Jabusele, koji je prošle sezone zbog udaranja Dantea Egzuma na susretu u Madridu, dobio pet mečeva suspenzije i nije bio u sastavu tima koji se kasnije popeo na krov Evrope.

Ono što je sigurno, više od 20.000 navijača u rasprodatoj Areni, Jabuseleu i ekipi prirediće vatren doček, pa ostaje da vidimo da li će ovaj put grotlo najveće dvorane na Balkanu "progutati" aktuelnog šampiona.

Utakmica u Beogradu biće posebna i za Edija Tavaresa, a jedan od najboljih centara Evrope ovog četvrtka odigraće 500. meč u dresu "kraljevskog kluba", što će biti dodatna motivacija da pred Partizanovom publikom odigra na viskom nivou i tako obeleži jubilej.

Veliki motiv imaće i argentinski duo Kampaco-Dek, a sve to garantuje više nego uzbudljiv meč na parketu beogradske dvorane.

U izostanku Zeka Ledeja zbog smrti oca, Željko Obradović morao je da osmisli nešto drugačije protiv Baskonije, a njegovu zamisao na pravi način spoveli su Amerikanac i Brazilac, koji su dostojno zamenili Ledeja, njegov učinak i energiju koju daje ovom timu.

 U taboru Partizana svesni su moraju da bude perfektni protiv šampiona, a šta je novo najtrofejniji trener Evrope smislio za špansku ekipu, videćemo od 20.30. 

"Šta pričati o Realu, prvaci Evrope, tim koji dominira i ove godine u Evroligi, imaju fenomenalan roster, izvanredno su vođeni... Trebalo bi da odigramo perfektnu utakmicu ako mislimo da imamo pozitivan rezultat. Potreban nam je zbog situacije na tabeli i zbog tih želja kojih još imamo. Borićemo se do kraja da ih ostvarimo", rekao je Obradović.
 


"Da ne ponavljam o kvalitetu tog tima na svim pozicijama, imaju i oni neke probleme. Neki njihovi igrači nisu u timu, ali sa tim rosterom, ko god da nije tu, neko će ga nadomestiti. Trebalo bi da vodimo računa o sebi i da se pripremimo, da probamo da igramo slično onome što smo  radili protiv Baskonije u velikom delu utakmice. Igrali smo prilično dobru odbranu. To je bio neki ključ da igramo odbranu na istom nivou i da ne budemo brzopleti u napadu, nego da shvatimo šta su dobra rešenja i šta su najbitnije stvari ako hoćemo da imamo otvorene šuteve protiv Reala", bile su reči trenera Partizana.

Iako je Real Partizanova "rak rana" od prošle sezone, dobrano je i prvi susret dva tima u decembru 2023. godine uticao na nastavak sezone Obradovićevog tima.

Starsport

Pre četiri meseca crno-beli su kao gosti izgubili od Madriđana 91:75 i od tada je Partizan u oscilatornoj fazi. 

Do dolaska u prestonicu Španije Partizan je nanizao pet evroligaških pobeda, delovalo je da hvata pravi zalet, ali u Vizink centru se ugasilo sve.

Stao je šut, a posle su na površinu izbile muke zvane bezidejnost, odsustvo motivacije i borbenosti, a sa tim boljkama Partizan se dugo mučio u prethodnom periodu.

Možda je sada trenutak da Real bude preolmna tačka, ali ovaj put u pozitivnom smeru.

Za tako nešto biće potrebna krvava kolena.

Podeli:

Komentari 27

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 27

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu