Nova vest
Košarka 17

4.4.2024.

11:20

Postoje šest godina i smeši im se Evroliga

Košarkaški klub Pariz nalazi se pred najvećim uspehom u svojoj kratkoj istoriji - samo dve pobede ga dele od plasmana u elitno evropsko takmičenje.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92

B92
B92
Profimedia

Za klub koji je osnovan 12. jula 2018. godine to je, nesumnjivo, ogroman uspeh, ali ne i neočekivan nakon neverovatnog niza pobeda i plasmana u finale Evrokupa.

Pariz je do finala zabeležio 20 pobeda u 21 utakmici.

Francuska će u Evroligi naredne sezone imati, sada je to izvesno, tri predstavnika pošto će to, osim Asvela i Monaka, biti i šampion Evrokupa koji će biti poznat nakon svefrancuskog okršaja između Pariza i Burga.

Oba francuska kluba u polufinalima su eliminisali ekipe srpskih trenera.

Pariz je sa 2-0 sklonio sa puta London Lajonse Pere Božića, dok je Burgu trebalo tri meča da eliminiše Alimpijevićev Bešiktaš.

Parižani i u francuskom prvenstvu stoje visoko na tabeli, trenutno su drugi iza neprikosnovenog Monaka, na pobedu iza su Asvel i Burg. Dakle, ozbiljna košarka se ove sezone igra u prestonici Francuske.

To je, na kraju krajeva, bila primarna želja onih koji su pokrenuli čitav projekat pre skoro šest godina.

Ko se seća, Košarkaški klub Pariz je projekat nastao sa razlogom da se u "Grad svetlosti" vrati velika košarkaška priča - bila je to ideja nekadašnjeg direktora Minesote Timbervulfs, Amerikanca Dejvida Kana, aktuelnog gazde kluba.

Odmah pošto je ekipa formirana, a klub registrovan, tim je počeo da se takmiči u drugoj ligi Francuske tako što je kupio licencu od tadašnjeg člana drugog ranga takmičenja HTV Basketa.

Pariz je u startu formiran da jednog dana bude evroligaš i ostvarenje tog cilja sada je, brže nego što je iko očekivao, postala realnost.

Pariz će imati prednos domaćeg terena u finalnoj seriji sa Burgom koja kreće 9. aprila i igra se na dve pobede.

Parižani svoje mečeve igraju u ganc novoj "Adidas" Areni koja je otvorena u februaru ove godine. Taj objekat je sagrađen za potrebe predstojećih Olimpijskih igara i može da primi 9.000 ljudi. 

Projekat Pariz je baš ono što Evroliga želi da "usisa" u svoje takmičenje: stabilan rastući klub, nova hala, veliki tržišni i marketinški potencijal.

Ukoliko Pariz osvoji Evrokup, samim tim i osvoji mesto u Evroligi, teško da se može desiti scenario koji smo videli prethodne sezone sa prvakom Evrokupa Gran Kanarijom.

Španci su, sećamo se, odustali od elite jer im je finansijski bila opterećujuća.

Sa Parizom takvih neprijatnih iznenađenja neće biti. 

Inače, za ovaj klub igra nekadašnji košarkaš Partizana Bandža Si, prvi strelac ekipe je Timoti Neokartes "TJ" Šorts sa 18 poena u proseku po meču, a vrlo važan šraf je i francuski reprezentativac Nadim Hifi koji beleži 16.9 poena u proseku.

Podeli:

Komentari 17

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 17

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu