Četvrtak, 08.05.2014.

18:03

Bodiroga: Mi smo taoci ABA lige

Potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije Dejan Bodiroga izjavio je da je budućnost srpske košarke van regionalne Jadranske lige.

Izvor: SV

Bodiroga: Mi smo taoci ABA lige IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

194 Komentari

Sortiraj po:

Susjed

pre 9 godina

Srbija je u Winston YuBa-Ligi imala 4-5 jaka klubova, Partizan, Buducnost, Zvezda, Hemofarm, FMP, Lovcen, Vojvodina... Ali, Buducnost i Lovcen su znatno digli atraktivitet i kvalitet lige. Pogledajmo 5 godina prije ulaska srpskih klubova u ABA ligu. Buducnost sampion 1999e, 2000e, 2001e, Partizan 2002e, 2003e, 2004e, onda su najjaca 4 srpska kluba pristupala ABA ligi, Crnogorci iz YuBa 06e istupili. U finalima od 99e su kraj Partizana igrali najcesce Hemofarm i Crvena Zvezda, jednom FMP - tocno ti klubovi, koji su od 04e igrali u ABA, 05e je cak pristupala i Vojvodina, Srbija onda sa 5 predstavnika, i to bas svojim najjacim. Tih 5 klubova je do 2009e igralo ABA ligu! Sad, ne vidim po kojoj logici je srpska kosarka bez crnogorske 5 godina prije ulaska u ABA bila toliko izjednacena i po cemu je ABA tu izjednacenost unistila?! A po cemu tek je ABA unistila srpski kvalitet, kad su 5 najjaci sprpski klubovi igrali ABA a dobili jos Cibonu, Ljubljanu i Zadar?

U Hrvatskoj je u isto vrijeme (99-04) prvak bila 3x Cibona, 2x Zadar i jednom Split. Svaki klub isti broj puta finalist (doprvak). Samo 3 jacih klubova, ali zato izjednacenije. Danas Zadar sportski skoro propao, Splita davno vec nema. Mi Hrvati bi istom logikom mogli tvrditi, da nam je ABA liga unistila domacu kosarku.

U manjim centrima kosarka zazivi par godina pa opet tisina, mislim da to ima manje veze sa ABA. ABA zbog konkurencije jednostavno prije otkriva, gdje je trulo. Ona je za sve nas najbolje rjesenje, +ABA II.

Gile

pre 9 godina

Gile......Ako Srbija voli toliko Srpsku ligu,zašto je na derbiju Partizan-Mega bilo 1000 posmatrača.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Zoran, 9. maj 2014 10:40)

Nisam rekao da Srbija voli Srpsku ligu, već da Srbija voli košarku. Ako se ne prepoznaješ, to je OK.

Iako sam iz Bg i živim na kilometar od Pionira, ne smatram da je Srbija samo Beograd. Ali hajde da ti odgovorim za 1000 navijača - liga, trenutno, bez značaja, Partizanovi navijači, priznajem, razočarani i pomalo frustrirani rezultatima u poslednjih godinu i nešto dana, mnogo je faktora...

Srbija više ne voli Srpsku ligu, to je sada očigledno. Meni je prosto muka više od samo-populjuvavanja i kompleksa niže vrednosti koji nam je sistematski usađivan prethodnih 15tak godina. Uostalom, rezultati reprezentacije najbolje govore kako se odrazilo igranje naših timova u regionalnoj ligi na kvalitet košarke u Srbiji. I ovde ima drugih faktora, ali se sunovrat naše reprezentativne košarke tako lepo poklapa sa osnivanjem reg. lige da je prosto nemoguće neuvideti vezu.

Pozdrav.

nikola

pre 9 godina

U tu ligu nas je ugurao Čović dr.Nebojša.
(Milton, 8. maj 2014 18:09)
...
A da nije možda Čović naterao Partizan da igra istu tu ligu. Došao kod Danilovića i rekao morate da igrate ABA ligu, a on jadan slegno ramenima i pito jel treba da se prostrem. Svaki klub je donosio samostalno odluke i očigledno da kada su svi izvagali da su došli do istog zaključka, tj. da je bolja i kvalitenija ABA liga od srpske. Veća je prohodnost u evro takmičenja, veća je scena na kojoj se nastupa i ujedno veći potencijal za zaradu, privlačenje sponzora isl...Tu istu ligu su igrali Danilović, Đorđević, Paspalj, Divac, Rebrača, Obradović ...
(NemanjaVac8, 9. maj 2014 01:09)

Partizan je bio ucenjen da mora u ABA ligu ako hoce da igra Evroligu.Nije imao izbora.

DraganO

pre 9 godina

Otkud sad tolika dusebriznost za srpsku kosarku, da nije to mozda priznanje da se vise ne moze u EL po burazerskom principu i modelu unisti druge da mi prolaz bude siguran.
Ovo mi lici na novi pokusaj obezbedjivanja dominacije preko struktura KSS, ali vise to nije moguce. bodiroga bio si dobar igrac i to je sve.
1998 si jos uvek igrao kosarku na krilima bivse SFRJ, ali o tada je proslo 23 godine za razliku od tvog vremena svega 8 godina. Slobodno ti stvaraj igrace, niko ti ne brani, samo ne znam kako ces da im objasnis da ce dobar deo karijere da igraju po skolskim halama u Srbiji, a od Evrope nista ili ce mozda samo jedan klub to imati pravo, ``pitam se koji``

Pobesneli max

pre 9 godina

Zao mi je Bodiroge. Ipak, nije ovaj veliki sportista i covek dorastao izazovu da moze spasiti srpsku kosarku. Nije on takav kapacitet.
Svim kriticarima ABA lige ili onima koji bi "jaku srpsku" ligu mogu samo da postavim pitanje. Koji srpski klubovi, osim Partizana i Zvezde, i pre njih Radnickog BG, su ista ozbiljno predstavljali u "EX YU" ligi? U ligi u kojoj smo postavili temelje najvecih uspeha svih vremena, ne samo srpske, nego i hrvatske, slovenacke ili crnogorske kosarke. Gde su tada bili Sloga, Vojvodina, Borac...? Kosarkaski veliki centri koji su omogucili svim bivsim republikama da se ponose kosarkasima su bili u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Podgorici, Splitu, Zadru, Skoplju...Ono sto je 90. ih postigla srpsko-crnogorska kosarka je recidiv velike skole ovih koje sam nabrojao. Nikakva samo "srpska" pamet nije tu kumovala niti je mogla. Zato ne prisvajajmo zajednicke uspehe samo kao svoje i ne zaludjujmo se da moze m,nogo bolje nego sto je sada.
Ono sto treba da se uradi je profesionalizacija srpske kosarke i sporta, uopste, pa ce i kvalitet da bude na boljem nivou. Samiom tim i selekcija domacih igraca za reprezentaciju.

veljko

pre 9 godina

bodiroga je u pravu, a vecina komentarora veze sa zivotom nema! pominju diletanti crnokosu?? pa ne bi ona bila tu da se igra domaca liga. zivnuli bi svi gradovi, klinci bi igrali kosarku i van beograda. ja sam beogradjanin, ali najbolji sportisti su nam skoro uvek dolazili iz manjih sredina! sad oni nemaju priliku da igraju za lokalne klubove, bar ne na iole normalnom nivou, manjak je interesovanha, pa i para, pa onda i boljeg kadra i to je zacarano kolo. dovedite zvezdu i partizan, pa ce u svakom gradu da se potrude da "nas" dobiju, pa ce za par godina biti i talenata kao nekad.. ovde dva, tri kluba kupe sve, oni se gomilaju, samo njih par dobije sansu, prodju najbitnije godine i tako stalno. klinci to vide, nemaju motiv u manjim sredinama i to je to. bodiroga itekako zna znanje, a nas sport je uvek bio u vrhu kad su ga vodili sportisti, a ne biznismeni kako ovde neki predlazu... mi smo talentivan narod za sport, generalno, i sportisti ce lakse i postenije naci bisere, od nekih biznismena. ne treba kopirati druge, sa zapada, kad smo svedoci da je nas recept bio najbolji. dajte sansu klincima, sta ce nam stranci koji guse (nelsonu bih platio da ode) talentovanije od sebe?

bazer biter klač

pre 9 godina

Nije ABA liga upropastila srpsku kšarku, već "mi". Uzmimo primer KK Hemofarm-a. On je uništen posle stranog preuzimanja svog sponzora. Zdravlje iz Leskovca takođe. Ali, bolje bi bilo da više naših klubova igar protiv Partizana i Zvezde. Vremenom bi možda napredovali. Nemojmo se zavaravati "jugoslovenskom" ili "srpskom" školom košarke. Postajala je samo lična inicijativa nekoliko košarkaških entuzijasta i vizionara, koji su uspeli da se izdignu iznad mešetara i prevaranata. Francuzi i Španci su preuzemi njihov način rada, koji je postavljen na zdrave osnove, za razliku od našeg korumpiranog i sektaškog sistema. Veći neprijatelji srpske košarke su posvađani Čović i Vujošević u klupskoj konkurenciji i menadžersko-trenerski klanovi u reprezentativnoj konkurenciji od "zle" ABA lige i "nepravednog" ULEB-a.

vladimir

pre 9 godina

Jedno je biti kosarkas drugo funkcioner Ijava je skandalozna Kako ucu u Evropska takmicenja prko Maljovica i Djordjevica kako zaboraviti dugotrajan uspeh KKP i KKCZ ove godine -F 16 i polufinale Kako od poraza napraviti tragediju Kako vodecim klubovima odseci granu na kojoj sede -Poslusati tvoj Skandalozni savet Zar je kotizacija problem od 150 hiljada evra pa to je cena 1 kosarkasa na trzistu solidnog kvaliteta Sta si ti licno urtadio da najbolji tim se okupi pred neko takmicenje Pa vama u KSS svojevremeno ni Stojakovic i Rakocevic Jaric i Vujanic nisu bili dobri kao ni Pavlovic u najboljim godinama Da li ti se obraz crveni pred tvojim zemljacima Vardom i Savovicem koji po 20 god zive ovde i imaju pasos ali se po pravilima KSS smatraju strancima

Danko

pre 9 godina

Ne razumem neke ljude u komentarima, ovo je liga po uzoru na SFRJ ligu i to je odlicno. Zelim da gledam Cibonu u Pioniru, a ne tamo neku Crnokosu. Ne svidja vam se ova liga, jer je regularna i nema namestanja, zelite srpsku, pa da kao u fudbalu celo prvenstvo bude namesteno citavu deceniju?

my way

pre 9 godina

Kakav šarlatan ovaj Bodiroga. Razmišlja kao dvanaestogodišnjak na komentarima, u fazonu: najbolje da napravimo jaku domaću ligu sa 10 ozbiljnih klubova. Od čega, majstore? O kakvoj 1998. ti pričaš? Da li stvarno neko misli da su sportisti kvalifikovani da budu menadžeri? Ima dobar ulaz, pa sigurno kapira ekonomiju i međunarodno pravo?

Uostalom, ako ti se igralo za srpske klubove, niko te nije sprečavao, grobari su ti se nadali i nadali, a ti si iskulirao.
(licimuri, 9. maj 2014 03:16)

Ovi klinci nalozeni na Aba ligu smaraju sa svojijm glupostima i uvredama. Uci decak sarlatana Bodirogu koji razmislja kao dvanaestogodisnjak (sam sigurno nema vise od 15) ekonomiji i iz nekog razloga medjunarodnom pravu. Dakle, nije vise ideja da se sve drzavne pare daju Zvezdi i Partizanu, vec da se u startu onemoguci svima drugima funkcionisanje, ne finansijsko, vec i igranje, da bi onda balavurdija mogla da se lozi na svoje "vecite". Od cega ligu, pa od igraca sine, kao i u svakom drugom sportu, njima je neophodna. Nekad je kosarkasa bilo daleko najvise, to je bio nas nacionalni sport br. 1, pa je domaca liga bez stranaca bila kvalitetnija od Jadranske u kojoj su nasi timovi prvih sezona dominirali vise nego u Winston Juba. Sad i od ta 4 dva kluba nema, ekonomski i medjunarodno pravno procvetali, kao i Zvezda i Partizan koji prose pare, sve dobijaju od drzavnih sponzora po politickoj liniji, od ABA 0, cak ni jednog jedinog jugonostalgicnog biznismena da zbog nje ubaci neki dinar.

nemanja

pre 9 godina

Ljudi, kako ne kapirate. Mi nemamo izbor trenutno. ULEB je jaci od FIBA, sve drze sto se tice klupske kosarke. Nasa jedina sansa da igramo EL, ili Eurokup je kroz ABA ligu. Kako vi mislite, kao i Bodiroga, da nam klubovi napreduju ako istupimo iz te lige? Mislite da oni nece moci da zive bez nas? Da, mnogo ce da se potresu. Igrali bi oni i dalje, bez nas, a mi bismo se veselili u svojoj jadnoj domacoj ligi. Pogledajte na sta nam lici KSS? To je rasulo. Ocekujete da ce neko od tih ljudi biti sposoban da nam donese pozicije da mozemo iz domace lige da igramo dva najjaca evropska klupska takmicenja? Ne zanosite se. Iz Bodiroge govori umereni nacionalista, njegova opredeljenja smo videli i ranije. Sto neko rece, ako je takav patriota, sto nije bar jednu sezonu odigrao za Partizan kad ga toliko voli? A mogao je. Sve se raspalo onog momenta kada je gospodin Covic uveo FMP u Jadransku ligu, uz podrsku Zvezde, kojoj je to bio jedini izlazak pred neke jace klubove, jer ih tad nije bilo nigde. Partizan i Hemofarm su jedini ostali da igraju nasu ligu, koja je tada jos uvek davala mesto u EL prvaku. Nakon toga, posto su pomenuti vec povukli nogu za ABA, stize ULTIMATUM Partizanu i Hemofarmu da MORAJU da igraju tu ligu, iako su bili protiv, jer ce u suprotnom biti izbaceni iz EL, odnosno ULEB kupa tada. Pod imperativom, nevoljno, jer je svima Evropa cilj, ta dva kluba ulaze u ABA. I sad je neko, posle 10 godina pametan da mi treba da igramo nasu ligu.Kome?Sami sebi?Smejurija, nista drugo.

Forzza Fiume

pre 9 godina

Komsije nemojte da pricate price za malu djecu .Tko brani ostalim klubovima u Srbiju da ulazu u kosarku ili u nogomet (fudbal ) sta ce vam liga ako imate samo Zvezdu ili Partizan .Evo kod nas je u Hr nekad bilo isto samo Dinamo ili Hajduk .Sad je dosao privatni kapital u Rijeku .Jedna Rijeka je ostavila Hajduka 8 bodova u prvenstvu
pojedila Dinama u gostima u prvoj utakmici kupa u uzvratu je rasprodan cjeli stadion u Rijeci 7 dana prije utakmice .Vatrepolo klub Rijeka je posamaralo sve u jadranskoj ligi ,uzelo kup i sad ce i prvenstvo i dolazi u Barcelonu kao najveci favorit za titulu.Odgovor svega je novac .ulozi da ti se vrati .

Leka

pre 9 godina

Ovu talacku krizu je lako resiti. Istupite iz ABA Luge i oslobodite se ropstva, nemojte samo da kukate .
A onda , lepo, zasucite rukave i stvarajte igrace. Pomerite se iz kancelarija, svecanih loza i potpredsednickuh mesta, prerano ste ostarili, a znanja da rukovodite -nemate.Pored novca, mora i neka skola da se ima, neko iskustvo na takvim poslovima. Nece biti da Lisac i Lorbek mogu da se igraju sa svima...

igor

pre 9 godina

Covek nista nije lose rekao. Nase sto imamo smo obezvredili , mi igramo tu domacu ligu koja nista neznaci , nasi najsaci timovi se koriste za razigravanje drugih timaova koji nam nisu do kolena ucimo ih kosarke jos moramo da platimo.. razumem sto je zvezda trcala da ide tamo to coviceva posla al nije mi jasno zasto je na kraju i partizan pristao

zg euroskeptik

pre 9 godina

Najprije, poštujem igračku veličinu Dejana Bodiroge. Slažem se i sa stavom da bi nacionalne lige trebale imati veći značaj od ove političko-trgovačko-kladioničarske u kojoj se pravila mijenjaju svake tri minute. Ali, ista je situacija bila i prošle godine, osim što su oba euroligaša bila srpska pa je onda to bilo pod normalno. Tako da, ovo je posve licemjerno.

eki

pre 9 godina

Srpska liga?! Šta da gledam mega ishranu, crnokosu ili Tamiš?! Taj uspeh iz 1998 i bilo koji uspeh u sportu može se zahvaliti isključivo SFRJ! Ta zemlja je dala mnoge dobre sportiste jer je ta država bila zemlja sa mnogo zdravijim sistemom vrednosti nego danas Srbija ili bilo koja zemlja u regiji...
Zapamtite da sve što u budućnosti bude bilo ne samo u košarci, sportu već i u kulturi muzici, filmu je samo ogledalo društva u kojem živimo, a nešto ne vidim da će mo se nagledati novih Djordjevića, Divaca...legendarnih Srpskih filmova i bilo čega dobrog i kvalitetnog jer nam društvo smrdi od truleži. ...

dule

pre 9 godina

Do ulaska naših klubova u ABA ligu reprezentacija je osvojila 7 medalja na velikim takmičenjima, a nakon toga samo jednu. Mislite o tome.
(Zmaj Ognjeni Vuk, 8. maj 2014 23:27)

Tačno. I pošteno. A jel može ovako:

Posle sportskih sankcija naši košarkaši su u 8 godina osvojili sve sem olimpijskog zlata. Gde da potpišem da nam opet uvedu sankcije na par godina?

kontra

pre 9 godina

Sad plačemo kao devojčice, a da su naše dve princeze ušle u EL niko ne bi reč rekao. Mislim da se stanje u srpskoj košarci od pre 15 god. ne može porediti sa današnjim, jer je ono pre svega bila zaostavština jednog starog uhodanog sistema i škole, a danas nema ni sistema ni para.
Slažem se jedino da bi nacionalni prvaci Srbije i Hrvatske trebali imati direktan plasman u EL, ipak smo previše dali evropskoj košarci, da bi se prema nama odnosili kao sa npr. Poljskom...

Sex,droga,Bodiroga

pre 9 godina

Fenomenalan igrac koji je van kosarkaskog terena zadojen demagogijom najstrasnije vrste.Koga interesuje da gleda domacu ligu,jedino puskama da terate navijace u hale.Prosek 150 '(7€8 :! 75!)/8+8?O kakva glupost.Igraci stasavaju u jakoj konkurenciji a ne igrajuci s cobanima.Pa isti ovaj sto nam baca prasinu u oci je otisao u Italiju kao decak,sto nije igrao domacu ligu?

ds

pre 9 godina

Bodiroga je u pravu. Postoji samo jedan "malecki" problem. Ko ce da da pare za srpsku kosarkasku ligu? Kada se ovaj "sicusni" problem razresei onda treba imati ligu sa 20 klubova. Sto vise to bolje.

deder

pre 9 godina

Ko trazi vece - izgubi iz vrece! Jedna Rusija nema 2 zagarantovana mesta, Hapoel takodje, Nemci 2, a ABA 2 +1! Najbolji klubovi iz ABA nemaju budzete vece od 3-4 miliona evra, niti stabilne finansije a imaju vise mesta u EL i EK od Rusije i Nemacke gde 10. na tabeli ima veci budzet od Zvezde, Partizana, Olimpije... Ali ne, nasim pametnjakovicima to ne odgovara, cak i kada dva srpska kluba igraju EL. Da su iz ABA pametni pa da sami sutnu nase klubove, da vidimo onda ko bi bolje prosao. Bile bi "pune hale" po Srbiji gde bi i ti koji dodju po Leskovcu, Zrenjaninu navijali samo za Partizan i Zvezdu, kvalitet na vrhunskom nivou, liga gde bi pobednik isao u Evrocelendz. Ovde izgleda jos nisu shvatili da je Berlinski zid srusen jos odavno. Samo cekam jos da Fiba ukine trojku i cetvrtine i da se opet igra na sljaci.

licimuri

pre 9 godina

Kakav šarlatan ovaj Bodiroga. Razmišlja kao dvanaestogodišnjak na komentarima, u fazonu: najbolje da napravimo jaku domaću ligu sa 10 ozbiljnih klubova. Od čega, majstore? O kakvoj 1998. ti pričaš? Da li stvarno neko misli da su sportisti kvalifikovani da budu menadžeri? Ima dobar ulaz, pa sigurno kapira ekonomiju i međunarodno pravo?

Uostalom, ako ti se igralo za srpske klubove, niko te nije sprečavao, grobari su ti se nadali i nadali, a ti si iskulirao.

aader

pre 9 godina

Izjava po sistemu - bolje vrabac na grani nego golub u ruci...Baš bih voleo da ispune želju onih koji imaju sličan stav kao Bodiroga i Tegeltija, i što samo znaju da demagogijom kritikuju a NIKAKVO rešenje ili plan nemaju. Gde su garancije za učestvovanje u Evroligi i Evrokupu ako istupe iz ABA? Hoće li Bodiroga, Tomašević ili neko drugi iz KSS-a (inače lobi FIBA) da omogući to? Ne verujem. Ako uspeju u tome onda im svaka čast, neka se jave tad. Bez toga, svi njihovi argumenti padaju u vodu. Igranje samo domaće lige bez prohodnosti u EL i EK će unazaditi košarku na još niže grane nego sad, a onda će, pretpostavljam, svi ovi kritičari puniti srpske oronule hale da gledaju timove gde neće biti ni T od talenata i dobrih igrača. Kako da ne. Evo vam idealna prilika da dokažete koliko se ceni i voli domaća liga, zašto se sada ne pune hale po Srbiji? Delije bojkotuju i domaću ligu? Ko će finansirati sa više love nego do sada Čačak, Niš, Leskovac? Pojaviće se neki šeik? Kvalitet tih timova će biti isti kao i sada što je u Prvoj ligi jer će se i dalje sve pare slivati u 2-3 kluba, koje će protežirati država, a ostatak će biti klubovi koji će krpiti kraj sa krajem, igrači sa otvorenim ugovorima, bez krštenih centara, sa oronulom infrastrukturom. Ni ABA nije neki veliki kvalitet, ali je bar duplo bolja i kvalitetnija od te domaće i ima keca u rukavu - prohodnost u EL i EK.

*

pre 9 godina

Dejane, kakav je to razlog sto pojedini timovi ulaze i ispadaju iz lige, sta je tu nenormalno? Moze li neko da mi objasni ko nas je tacno uveo u ABA ligu? Upuceni kazu KK Bezanija koja je stala na stranu FIBE, a ULEB pobedio, zato su kasnije usli u istu, zato nema licence.

:-:

pre 9 godina

Ako je jedini problem ABA to sto reprezentacija ne pravi uspehe,jer nema tih cuvenih kosarkaskih centara,ja glasam za ABA.Da li treba da se cele godine smaram uz Crnokosu i Masinac da bi jednom u godinu ili dve 20 dana gledao kako nasa reprezentacija MOZDA napravi neki veci uspeh?! A drugo sto to naravno nema nikakve veze,pa upravo jake utakmice u ABA stvaraju dobre igrace.Kako je u SFRJ nastalo toliko dobrih nasih igraca?To sto nema uspeha poslednjih 10 godina ne znaci da je zbog ABA lige.Setite se da nam je vecito po pola reprezentacije(pogotovo iz NBA) otkazivalo pozive u repr. .

NemanjaVac8

pre 9 godina

Do ulaska naših klubova u ABA ligu reprezentacija je osvojila 7 medalja na velikim takmičenjima, a nakon toga samo jednu. Mislite o tome.
(Zmaj Ognjeni Vuk, 8. maj 2014 23:27)
...
Pa razmisli ti koju ligu su igrali tadašnji igrači Jugosalvije. U kojoj ligi su započinjali kraijere i gde su dostizali igrački vrhunac. Srpska liga nije ni postojala. Jedan manji deo igrača se razvijao u ligi sa Crnogorcima, a veči deo tih igrača je igrao ligu sa Hrvatima, Slovencima, Makdoncima, Crnogorcima ... dakle veliku Jugoslovensku ligu. Ti isti klubovi iz velike jugoslovenske lige nastupaju sada u ABA ligi. Inače samostalna Srbija je prvu medalju uzela 2009 i ja bih sada mogao da kažem da je to plod ABA lige po tvojoj analogiji. No, imaš gadan problem ako msiliš da je trbalo da samo mi uzimamo medalje. Shvati da smo imali u nizu nekoliko neverovatnih generacija i da će teško neko u skorije vreme imati to što smo mi imali. Čak ni Španija nije ono što smo mi nekada bili. A bili smo sve zahvaljujući fantastičnim trenerima mlađih kategorija, predobrom selektiranju igrača, fantastičnoj organizaciji, jedinstvu naših vrhunskih stručnjaka oko strateških nacionalnih košakaških pitanja, genijalnim ljudima sa genijalnim vizijama koji su radili u košarci, uticajnim ljudima na ključnim mestima svetske i evropkse košarke koji su svoj ugled i moral nesebično zalagali u cilju lobiranja za jugoslovensku košarku...Danas recimo Bodiroga kao blizak prijatelj Bartomea ništa nije izboksovao za srpsku ligu...

pera

pre 9 godina

(renzo_palavvi, 8. maj 2014 19:17)

He he, Dodik nije imao 250 hiljada evra da bi Igokea ucestvovala u EL...Pa imao je igrace koji su imali toliku godisnju platu,a budzet kluba sigurno 2-3 miliona i tih 250 hiljada(mada prvi put cujem da se to placa da bi se igrala EL)ne bi bili problem.Od kvalifikacija odustali zato sto bi morali da doradjuju halu i pljunu dosta para,a 99% nebi usli u EL.
Treba uvesti II ABA ligu,znam da ABA kaze da ne moze da isfinansira tu drugu ligu,ali zato onda treba nacionalne kosarkaske federacije da se potrude oko toga,pogototovo ovi nasi koji stalno kukaju za srpskim centrima.Neka nadju sponzora za tih jos nekoliko srpskih klubova koji bi igrali II ABA ligu,isto tako i hr,slo,mk,cg za svoje kluove,a treca ABA liga ce biti nacionalne lige(kao sto su u fudbalu 3. liga Srpska liga Istok,Zapoad,Vojvodina...).

Gile

pre 9 godina

Košarkom smo se UVEK ponosili, bila je sport broj jedan... uprkos tome, ja prvi mislim da je trenutno Srpska liga potučena do kolena, ali IZNUTRA.

Ali, pored toga, i u košarci smo izgleda prihvatili široko nametnut nam trend i kult samo-pljuvanja i samo-ponižavanja.

Većina ljudi ovde uzima argument - imamo samo 3-4 dobra tima.... OK, hajde da kažemo da je MEGA VIZURA po kvalitetu naš 4. tim. Ajde sada da uzmemo trenutno četvrte po tabeli timove iz Italije(Anel Brindisi!), Grčke(PAOK), Francuske(Nancy), Nemačke(EWE Baskets Oldenburg!), Hrvatske(Zagreb!), Poljske(-----?), Litvanije(Žalgiris), Izraela(Barak Netanya*)... i da ih dovedemo u Bg da igraju protiv Mege. Šta mislite, koji bi bio procenat pobeda Mega Vizure sa trenutnim timom?

Iz ovog mora liga koje su i sada po mom mišljenju u rangu naše ili lošije izostavio sam samo nekoliko - Špansku, Tursku, Rusku, i to su lige sa kojima trenutno po kvalitetu ne možemo da se poredimo. Sa malo više para i sa povratkom na kvalitetan sistem rada, kako sa klincima tako i sa seniorima, za 3-4 godine možemo biti u 2 najbolje lige u Evropi!

SRBIJA VOLI KOŠARKU, SRBIJA RAZUME KOŠARKU, SRBIJA JE ZEMLJA KOŠARKAŠA. Zašto bi se stideli toga!? Zašto bi se stideli Srpske Košarkaške Lige!?

ŽIVELA SRPSKA KOŠARKA! ŽIVELA SRPSKA KOŠARKAŠKA LIGA! Napolje iz abba guma eva sardine lisac-lisica lige!!!!

ja glasam za ABA ligu

pre 9 godina

...A kad vidimo koliko zarađuju klubovi od ABA lige i koliko ima gledalaca na utakmicama,sve to pada u vodu.Jedino rešenje je povratak domaćoj ligi i po cenu ne igranja u Evropskim takmičenjima u nekoliko narednih godina.U suprotnom će se desiti da se ne kvalifikujemo za Evropsko prvenstvo.
(hipnoza, 8. maj 2014 20:12)

Posecenost u ABA ligi je na veoma visokom nivou.Cak i na utakmici tipa Krka-Siroki se hala popuni,a Pionir je redovno dobro popunjen.

Citam takodje komentare: "Cutali smo godinama,a sada nam ne valja kad su hrvati ispred nas".Netacno.U prethodnim godinama(u kojima su srpski klubovi dominirali,tj.od osnivanja ABA su dominirali) se redovno javljali pojedini treneri,funkcioneri sa ovakvim stavovima o napustanju ABA.Nije ovo prvi put.

dzigi

pre 9 godina

Jeste da se desio debakl u Beogradu, ali da se zbog toga odmah napusta ABA liga je vrlo glupo. Mislim da je u svakom slucaju veci kvalitet u toj ligi nego sto bi mogao da bude u bilo kojoj ex-yu nacionalnoj ligi, a samim tim i veca mogucnost za mlade igrace da napreduju. Pravila nisu idealna i trebalo bi raditi na tome da se promene, ali totalno odustati od ovakvog takmicenja nije dobra ideja.

.

pre 9 godina

Mozda bi se KLS vremenom popravila kada bi se odustalo od ABA,secamo se pre,bili su klubovi poput Beobanke,BFC(sada bi to mogli da budu Metalac i neki slicni koji bi imali interes da uloze ako ce cele godine igrati sa Par,CZ) i jos neki,uz FMP.Gledao sam skoro i tabele iz tih perioda,cesto su bili i ispred Partizana,a pogotovo CZ pre plej ofa,ali opet,i na svom vrhuncu ta liga bi bila dosta slabija od ABA,a o poseti da i ne govorim-u ABA su hale popunjene prosecno nekih 70%(moja procena) na svakoj utakmici,u Pioniru redovno po 5-6000,a u KLS toga nebi bilo.

Zmaj Ognjeni Vuk

pre 9 godina

Dejo vi ste taoci toga da ste sve losiji u svim sportovima,,da ste osvojili ABA ligu to nebi govorio,,to je samo jal sa istoka i nista vise..
(Jole, 8. maj 2014 21:29)

Ti si taoc sopstvene nepismenosti.

NemanjaVac8

pre 9 godina

U tu ligu nas je ugurao Čović dr.Nebojša.
(Milton, 8. maj 2014 18:09)
...
A da nije možda Čović naterao Partizan da igra istu tu ligu. Došao kod Danilovića i rekao morate da igrate ABA ligu, a on jadan slegno ramenima i pito jel treba da se prostrem. Svaki klub je donosio samostalno odluke i očigledno da kada su svi izvagali da su došli do istog zaključka, tj. da je bolja i kvalitenija ABA liga od srpske. Veća je prohodnost u evro takmičenja, veća je scena na kojoj se nastupa i ujedno veći potencijal za zaradu, privlačenje sponzora isl...Tu istu ligu su igrali Danilović, Đorđević, Paspalj, Divac, Rebrača, Obradović ...

Gogi bre

pre 9 godina

Bodi Bond je 100% upravu!!!
Nas prvak da igra u EL a drugi kvalifikacije !
Zasto mogu privaci iz nemacke ili francuske ili ukrajine da se plasiraju direktno?!?

monarhista

pre 9 godina

Treba napraviti ligu cije sedisete bi OBAVEZNO bilo u BG...a njeni celnici da budu...Divac,Stojakovic,Paspalj,Bodiroga i da ne nabrajam....uz Saleta kao selektora i sve kosarkaske radnike koje imamo ne bi brinuli za buducnost ovog sporta...ne mogu da verujem da raznoirazni lisci brinu bas za nas....

darko1311

pre 9 godina

Ja ne kapiram u kom svetu zivi GOSPODIN BODIROGA,pa mi zbog tih prica tj Bore Stankovica nismo clanovi uleba,da je tad bilo pametnih mozgova a ne borinih ulizica i Zvezda i partizan su mogli da imaju ugovore sa ulebom i onda nam nebi trebala aba liga nego bi igrali domacu ligu,ali posto mi Srbi volimo da pametujemo kao Bodiroga sada zato nam se desava to sto nam se desava

nikola

pre 9 godina

eto do sad je bilo sve u redu dok je partizan dobijao aba ligu,sad prvi put kiks partizana i zvezde i to u sred bgd i sad je svako kriv.nemoj bodiroga da se spustas bez potrebe.pusti da te pamtimo kao velemajstora kosarke ,sto si uistinu i bio.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ogi-cg, 8. maj 2014 18:32)

Ovakve izjave da treba napustiti ABA,postoje vec godinama unazad,nema ovo veze sa ovogodisnjim rezultatima.Ja sam za ABA ligu.

Gile

pre 9 godina

Ono što sada gledamo je uništena, unakažena, degradirana i godinama omalovažavana i sputavana Srpska liga. Dva kluba su indirektni ili direktni vlasnici još ČETIRI kluba u ovoj ligi! Naravno da liga ovakva kakvom su je napravili oni kojima je to bilo u interesu ne liči ninašta! Ipak, i pored toga prazan je SAMO Pionir, jer su i Zvezda i Partizan praktično završili sezonu DALEKO ispod njihovih očekivanja. Uvek sam bio protiv guma abba abrakadabra lige, ali je naša liga sada toliko uništena da se ne može tako lako i tako brzo oporaviti. Još važnije, uništen je i sistem koji je stvarao kvalitetne igrače širom Srbije, kvalitetne ne sa 15, nego sa 25 godina!

Još jedna stvar - APOLUTNO SE NE SLAŽEM da su Solnok, MZT, Zadar, Krka, pa ako hoćete i Cedevita "magnet" za publiku. Nema tu ni tradicije, ni rivalstva, ni kvaliteta. Par dobrih amerikanaca može da kupi SVAKI KLUB ako ima dovoljno para.

Ubi me ova tema! U ovakvom vremenu, nakon decenijskog ubijanja naše lige, Srpska liga je postala smešna, ali bi joj ja i takvoj pre dao šansu nego nekakvoj abba baba jadran primorje južni tog ligi!

bum tras

pre 9 godina

@Zoki
ali ti igraci sto su osvojili sve od '95-'02 su nasu ligu igrali sezonu ili je nisu ni igrali,ne racunam Djordjevica,Divca i tu generaciju gde su igrali u ex Jugi,ali Jaric,Bodiroga,Stojakovic,Gurovic,Radmanovic... su svi kao mladi otisli u inostranstvo osim Rakocevica i Vujanica,Tomasevica svi su igrali domacu ligu godinu dana i to kao klinci sa malom minutazom. nama su te medalje donele sankcije i kad su svi oni otisli u inostranstvo.

marko kv

pre 9 godina

Podrska Bodirogi! Aba liga je unistila nasu kosarku. Izgubili smo centre poput Cacka, Novog Sada, Leskovca, Vrsca, Kraljeva. Iz kraljevacke kutije sibica niko nije lako odnosio bodove, a sad Slogu gleda 100 ljudi.

mmi

pre 9 godina

A novac da bi se igrala domaca liga sa najvise osam klubova i to desetokruzno da bi popunili sve termine ce te verovatno Vi da skupite...Na zalost samo jos jedan dokaz da covek koji je igrao i zna kosarku ne mora da zna i sve ostalo. Jedini problem je u upravljackim, vlasnickim strukturama, sve je vrlo jasno postavljeno sto se tice svega ostalog, a to znaci JEDINI srpski prolaz u euroligu je preko ABA lige. No, kao i za sve ostalo tako i za ovo sada, nasa zakasnela pamet koja samo muti misao, koja i onako nije bas najbistrija, i bla bla bla...

Imay

pre 9 godina

Kako da ne, jos neka nam se liga zove Jelen super liga i da daje 1 mesto za Evroligu, pa da gledamo besmislena političko-prostačka prepucavanja dva dotirana i izdržavana kluba, koji za sve traže pomoć osim kad potajno i ne prikazujući pravu cenu prodaju igrače!

A Bodiroga neka preuzme FK Partizan ako mu se igraju dogovorene srpske lige...

boki76

pre 9 godina

Sta bi se desilo da ovog trenutka nasi klubovi kazu dosta je ne igramo vise jadransku ligu?
Ovo je mozda momenat. Partizan ne igra euroligu, a danilovic je najavio da nece ni eurokup.
Zvezda igra kvalifikacije i pitanje je da li ce proci u el.
Da li bi mogli racunati barem na mesto u kvalifikacijama za euroligu?

Zmaj Ognjeni Vuk

pre 9 godina

Do ulaska naših klubova u ABA ligu reprezentacija je osvojila 7 medalja na velikim takmičenjima, a nakon toga samo jednu. Mislite o tome.

bers0003

pre 9 godina

Manchester City i PSG treba da istupe iz Lige Sampiona. Puno je lakse protiv Fulhama i Bastilje. Drazen Petrovic je samo dvaput igrao (i osvojio) Kup Sampiona jer je gubio od Zvezde i Zadra domace prvenstvo...Prtizan ukupno cetiri puta u KES-u. Srpski kosarkasi 95-02 su plod Jugoslavije bas kao i hrvatski fudbaleri na SP u Francuskoj. Ovde se jos ljudi pale na bivse fudbalere i kosarkase na rukovodecim polozajima.David Stern (donedavno) i Adam Silver vode NBA a kosarkasku loptu dotakli nisu u zivotu.

Negativni

pre 9 godina

Opet nam je neko drugi kriv što nam je košarka u rasulu. ABA liga jeste loše, ali jedino rešenje. Što mi nemamo neki plan ili predlog šta uopšte hoćemo i da nešto uradimo po tom pitanju. Samo kukamo kako nas drugi koriste a mi jadni naivni otvorenog srca to puštamo. Ma ajde...Bolje da mi pogledamo u naše dvorište i da se ne zanosimo da smo bogom dani za ovaj sport i da smo naročito talentovani. Ceo uspeh SFRJ košarke zasnovan je na odličnoj organizaciji takmičenja još od pionira pa do,slobodnog protoka igrača na celoj teritoriji. Tako je, recimo, Ćosić otkrio Bodirogu sa četrnaest godina i odveo ga u Zadar. Sada je to nemoguće zbog cele političke situacije i to je najveći minus ABA lige. Zašto bi Partizan kupovao amerikance kada bi mogao da dovede mladog talenta iz Ljubljane, Splita ili Sarajeva. E, to je najveći problem. Drugi problem je što se sa mladim generacijama radi na katastrofalan način. Poluprivatni i privatni klubovi koje zanima brzi profit bez ikakvog plana na duge staze. I naš odnos prema deci, za koju nas, suštinski, boli uvo. Licemerno društvo koje stalno drugima drži lekcije iz morala a ne vidi smrad sopstvene bede.

Blue boys

pre 9 godina

ABA liga je ugasila kosarku u Srbiji. Ranije su i manji gradovi imali klubove sirom srbije koji su dobro stojali. U leskovcu je svake druge nedelje bila puna hala, puna. A sad se cuje eho lopte na utakmicama.

pjer

pre 9 godina

Kao i uvek tastatura kritičari što nisu videli košarkašku loptu u izlogu našli se da prozivaju, i to ni manje ni više nego Bodirogu :)

Niste mu ni do kolena!

Doktor86

pre 9 godina

Ne da je nasim najjacim klubovima buducnost u aba, vec i onim slabijim u drugoj aba ligi za koju godinu. Jedini problem je sto nismo uspeli da udjemo u upravljacku strukturu. Aba nam koliko se secam nije smetala proslog leta kad smo dobili dva evroligasa.

Sava

pre 9 godina

Slazem se sa Bodirogom u potpunosti. Uostalom ABA liga bez srpskih klubova ne vredi ništa. Neka oni dovode razne Solnoke i Levske a mi se okrenimo našoj ligi. Ne moze mi nikad biti atraktivnije da gledam Krku, Široki ili Zadar umesto naših tradicionalnih klubova. Vratimo košarku u naše centre!

qwerty

pre 9 godina

Svi pisu da je u ABA bolja konkurencija, i kako bi ovde Partizan i Zvezda bili uvek prvi. Koliko ja vidim rezultate mi i tamo dominiramo od 13 sezona 10 je osvojio neki srpski tim. Zar nije bolje da neki nasi klinci igraju za malo slabije ekipe u Sriji protiv Par, CZ i da napreduju? Ne nego po vama je bolje da oni sede ne klupama vecitih i da cekaju 3minuta na plus 20 da zaigraju.

Slobo

pre 9 godina

Pa tu tzv ABA ligu smo igrali za vreme bivse Juge. Tada je samo šampion igrao u kupu šampiona, a sada eto imamo mogucnost za dva tima u evro ligi. Kvalitet je svakako jaci nego da samo igramo Srpsku ligu koju u principu ne bi trebalo ni igrati. Ucesnike u ABA ligi treba birati po uspehu u toj istoj ligi, i eventualno najslabije plasirani Srpski tim iz ABA lige da razigrava sa najboljim timovima iz Srpske lige za popunu. Ta nam je liga bila dovoljna i u bivšoj Jugi, mada smo tada iz Srbije imali nekad 4 a nekad i 5 predstavnika.

sUmadinAc

pre 9 godina

auu kakvi komentari.
prvo- da bi srpska liga bila dosadna jer bi isti, posto je aba liga drugacija ( na osnivanju je bila smesna, a po ulasku partizana jedne godine NISU osvojili) dakle....
drugo- kvalitet. Pa valjda je logicno da bi kvalitet rastao sa vracanjem zvezde i partizana (kao sto danas raste u hr bih i slo/madj ili maced.) a posto zvezdasi verovatno nisu gledali super ligu prosle sezone (neki gorbari mozda jesu) bilo je i iznenadjenja i vrlo interesantnih meceva. setite se mege. dakle....

Zoki

pre 9 godina

Bodiroga je u pravu. Jadranska liga nam ne treba. Neka najbolji srpski klubovi uđu u kvalifikacije za Euroligu direktno, pa ako nisu dobri neka ne učestvuju.

bgd

pre 9 godina

ABA liga u Ljubljani 1000 Slovenaca u hali, u Zadru,Širokom ljudi nema. Finalisti Cedavita i Cibona nemaju domaću publiku, Vizura nema publiku...Neko pominje jake utakmice gde je Zvezda pobeđivala sve lagano a posle doživela debakl protiv Uniksa koji je evropska košarkaška sila. Liga ne donosi neki kvalitet,a Srbija toj ligi daje najviše. Imamo 4 solidna tima, i još da pokrenemo 4 košarkaška centra gde bi naši mladi igrači mogli da se razvijaju i to je bolja opcija.

Analizator

pre 9 godina

Mogli bismo mi sve ovo dublje da analiziramo, uzmite ko je sve osvajao Evroligu kaže gospodin Bodiroga. Evroligu je osvajao pet puta Maccabi koji je bio učesnik ABA lige dva puta. To je podsećam gospodina Bodirogu klub koji od 2000 godine bio tri puta šampion Evrope, a 2011.godine Maccabi je pobijedio zagrebačku Cedevitu u finalu ABA lige. Te godine Maccabi igra finale Evrolige s Panathinaikosom. Nitko ne brani da Partizan i Zvezda igraju u Čačku ali podcenjivati regionalnu ligu u kojoj je igrao Maccabi je prilično glupo. Čovjek se pita kakav je interes imao Maccabi putujući hiljade kilometara udaljene države da igra košarku? Ako je Maccabiju bio dovoljno dobro Sarajevo, Zagreb ili Ljubljana onda ne znam o čemu priča košarkaška legenda Bodiroga. Ja sam uveren gospodine Bodiroga da u srpskoj ligi nikada neće zaigrati Maccabi ali sam uveren da ćemo još koju sezonu gledati ovakav klub kao šta je Maccabi.

barbarez

pre 9 godina

igrački liga je katastrofa osim ove dvije utakmice polufinala nije bilo nekog uzbuđenja a još gora je varijanta da je nema imali smo sta vidjeti od Šarića Bogdanovića i Nurkića ovo ostalo slabo a i evroliga nije ništa bolja prosjek poena kod većine evroligasa je oko 60-tak poena.

raca

pre 9 godina

Srbija nije imala losu kosarku sve do pojave aba lige. Tada se kosarka igrala i u Cacku, Valjevu, Nisu ,Leskovcu,Subotici.To su bili pravi rasadnici talenata, a i praznici u tim gradovima kada su sa igrale utakmice. Sada je zbog aba lige to postala tranvaj liga. kosarka se manje prati pa su nam i takvi rezultati. Podrzavam Bodirogin predlog i samo sa jakom domacom ligom koja nece doci preko noci, mozemo se nadati novim talentima kojima cemo se diviti.

my way

pre 9 godina

Kako neki zamenjuju teze, pricaju o losem stanju nase kosarke i lige i onda tom tragicnom posledicom pravdaju uzrok umesto da ga kritikuju. Mozda su to deca koja ne pamte vise od 10 godina unazad, ni sta je kosarka nekad bila, ali dajte malo logike, bar nemojte tako apsurdne stvari da pricate. Nesporna istina je da je unistavanje nacionalnog prvenstva, kvantiteta, baze igraca, klubova sirom zemlje od kojih se ocekuje da stvaraju kosarkase, a i oni i domaca liga su svedeni na amaterski nivo, unistilo srpsku kosarku njen i klupski i reprezentativni kvalitet. U samoj Jadranskoj ligi nestala 2 od 4 nasa velika evropska kluba, opstali samo Zvezda i Partizan na grbaci drzave Srbije. Da li iko normalan moze da misli da je to dobro za srpsku kosarku? ABA treba organizovati po ugledu na VTB i Balticku. Tamo se igra po grupama, pa sledi pravi plejof. To je i mnogo atraktivniji format i, sto je najvaznije, daje prostor za vise ucesnika i za netaknute nacionalne lige, koje igraju svi od pocetka. Svi imaju svoje mesto. Ako ne, onda razlaz, jer ovako ne ide. Jedinstveno domace prvenstvo vraceno na evropsku mapu je neophodno za mlade igrace, moraju da imaju gde da se razvijaju. Sesti sa ljudima iz Uleba i jasno im reci kako stvari stoje. Spominje se fudbalska liga, pa ona je iznedrila generacije talentovanih fudbalera koji su postigli odlicne rezultate u mladjim kategorijama, momci prvaci Evrope, A tim uvek imao izbor. Ko bi i same vecite snabdevao igracima bez ostalih klubova JSL?

Marko

pre 9 godina

Pa kako nekome moze da bude sporan Dejan Bodiroga? Pa ljudi, u cemu je problem, ajde ne moramo da stojimo mirno kada covek prica, ali makar svako treba pazljivo da saslusa sta ovakav jedan covek i kosarkas ima da kaze. Pa zasto uvek najbolje od nas dozivljavamo na neki neprijateljski nacin, po meni, to su ljudi koji treba da povedu nas sport napred, nasi najbolji predstavnici, svako u svojoj oblasti. Ne razumem, stvarno ...

Jole

pre 9 godina

Dejo vi ste taoci toga da ste sve losiji u svim sportovima,,da ste osvojili ABA ligu to nebi govorio,,to je samo jal sa istoka i nista vise..

Zoltan

pre 9 godina

Naša domaća liga je kao aerodrom gospodine potpredsedniče. Igrači igraju sa otvorenim ugovorima. Dolaze i odlaze kad hoće. Boranija od lige. A tek "Super liga"? Prva četiri kola se igralo po ULEB pravilima a od petog se igra po FIBA pravilima. Prosek gledanosti 500 gledalaca po utakmici. Ili tačnije 466 gledalaca kolika je bilo na utakmici CZ-Crnokosa. Da nema ABA lige košarka se ne bi ni igrala na ovim prostorima.

al sam pametan

pre 9 godina

naši uspesi 90-ih su plod jugoslovenske košarke(sfrj), plod srpske košarke je ova reprezentacija danas..propali smo generalno, u fudbalu pogotovo, zvezda '91 je bio jugoslovenski tim koji je gazio sve velike evropske klubove, a danas služe za podsmeh,mada se neki uspeha iz '90ih drže ko pijani plota..mora da se ide dalje, oslobodi sport kriminalaca i krene napred..

Simod

pre 9 godina

Evo i Bodi-Bond prolupao. Pa ni Evroliga nije ono sto je nekad bila. Grupa timova se ozbiljno priblizava kvalitetu NBA ligasa. Ostali to moraju da prate, ne moze svim zemljama da bude zagarantovano mesto u EL. Mora da se zasluzi.

Бенфика Србија

pre 9 godina

Упропастили су нам нашу лигу.Ц.Звезда,Партизан,Фмп,Хемофарм,Бфц,Здравље Лесковац,Војводина...Било је ту још пар тимова,али сам сигуран да је наша лига била јача од Абе...
Браво Бодибондеее...

Boki

pre 9 godina

U Srbiji kad neko nema resenje za neki problem odma pocne da okrivljuje druge. Aj ti Bodibonde daj neki milioncic u taj Cacak i Uzice pa ce se ozivjeti kosarka u tim gradovima, pusti prazne price nego objasni ko ce da obezbedi milionske budzete za Borac, Slobodu...

Milan PI

pre 9 godina

Ok,istupićemo iz aba lige i onda za godinu dana tražiti da se tamo vratimo.Pa prvo koji će igrač doći da igra ligu sa crnokosom i td.Budućnost ex-yu sporta je u jadranskoj lig svidelo se to nekom ili ne !

Zoki

pre 9 godina

Svi ovi sto su protiv Bodiroge ili su mladji od 20 godina, ili su izgbili pamcenje, ili su instrumentalisani od unistivaca srpske kosarke. Ljudi sta smo mi osvojili od 1995. do 2002., a onda su nasi klubovi usli u regionalnu ligu.

Joca S

pre 9 godina

Bodiroga je visoki funkcioner FIBA Evrope pa sigurno nece da hvali rivalski ULEB i ABA ligu,a nasi kosarkaski centri su propali jer su propale i firme koje su stajale iza tih klubova a lokalna samouprava ostala bez prihoda ali najlakse je za sve lose u kosarci okriviti Hrvate i Slovence a i "patriotski" je. ABA liga je dobra zamisao koja se lose sprovodi.

hipnoza

pre 9 godina

To je stara istinita priča,ali niko ništa ne preduzima da se reši problem.Košarka u Srbiji je u velikoj krizi.Nije u pitanju nedostatak novaca,toga nikada nije ni bilo,već nedostatak kvalitetnih igrača.Sada smo u situaciji da nam se reprezentacija jedva kvalifikovala na Evropsko prvenstvo,zahvaljujući pre svega rekordnom broju učesnika na zadnjim prvenstvima.U isto vreme kvalitet ABA lige lošiji od naše lige,od pre 10 i više godina.To se vidi po rezultatima koje naši klubovi ostvaruju u Evropskim takmičenjima.Partizan je iz naše lige otišao na final four,a Zvezda u finale takmičenja koje se danas zove Evrokup.Što znači da i tih 4kluba,učesnika ABA lige nisu na nekadašnjem kvalitetu,a o klubovima iz domaće lige ne treba ni pričati.Mali košarkaški centri(Kraljevo,Čačak,Subotica...),koji su stvarali reprezentativce sada jedva opstaju,a rezultat toga je da su u našim najjačim klubovima stranci glavni igrači.Još kad čujem komentar o tome kako je ABA liga veliko tržište i kako gledaoci više vole da gledaju"velike"klubove iz tih država,nego ove"male"domaće.A kad vidimo koliko zarađuju klubovi od ABA lige i koliko ima gledalaca na utakmicama,sve to pada u vodu.Jedino rešenje je povratak domaćoj ligi i po cenu ne igranja u Evropskim takmičenjima u nekoliko narednih godina.U suprotnom će se desiti da se ne kvalifikujemo za Evropsko prvenstvo.

Banezi

pre 9 godina

Srbija nikada nije imala vise od tri zglavna kluba u kosarci. Cacak, Nis, Zrenjanin, Kraljevo i sl. nikad nisu bili kosarkaski centri na duzi vremenski period pa nece ni sada. Cacak od Kicanovica nije izbacio vrhunskog igraca, Zrenjanin od Bodiroge, itd. Ponekad bljesnu ti centri tako sto izbace nekog Krstica ili Teodosica ali to je vise izuzetak nego pravilo. Otkako pratim kosarku (imam 28 godina) slusam price kako iz Cacka dolaze sjajni suteri a najbolji izdanci njihove skole su Tripkovic i Dragicevic. Ne moze se ziveti od stare slave. Jednostavno nema para za ozbiljnije bavljenje sportom kod nas. Kad bi pored Zvezde koja se uzdize posle petnaest godina propadanja i Partizana koji jedini nesto radi u kontinuitetu uspeli da podignemo Radnicki da ima neke rezultate u kontinuitetu to bi bilo odlicno. Ostali da se bave proizvodnjom klinaca kao Mega i to je to. Koliko para toliko muzike :-)

hugo

pre 9 godina

Ko ti sedi Bodiroga u KLS-u, pa pola njih su plaćenici nekog kluba, da ne pominjem ime kluba i imena tih ljudi, sve se radi da se oslabe i unište slabiji centri od Beograda i konkurenti Zvezde i Partizana, ko smo mi da nekoga nazivamo Autobuskom stanicom, pa pogledaj prvo u svoje dvoriste!!!

YALTA Donjetsk Beograd

pre 9 godina

Свака ти је ко у Његоша! То сам ја причао има 7 година још кад се оснивсла та лига! Убацили нам тројанца у виду Змага Сагадина и екипа која је довела кк Ц Звезду до банкрота узела паре , наравно Жика. Паук главни!!!

aader

pre 9 godina

Ma tako je Bodiroga, igrajmo u fiskulturnim salama, i sa ekipama koje nemaju igrače na pozicijama 4/5. Učinite li to - imaćemo istu situaciju kao i u fudbalu gde je uspeh kada ekipe doguraju do avgusta u evro-takmičenjima.

neptun

pre 9 godina

"tom ligom mi gasimo Čačak ili Niš " - Pa ko brani Čačku i Nišu da ulože pare i udju prvo u top 4 u domaćoj ligi za početak? Nemojte da se lažemo, u ovoj zemlji 99% ljudi navija ili za Zvezdu ili Partizan i zbog tog prokletstva niko se ne bori za ostale klubove osim donekle Vojvodina, Kg, Pazar... Mislite da bi Čačak i Niš procvetali kada bi se igrala samo domaća liga? Pa gde ćete bolji primer od domaće lige u fudbalu gde od 4. do 16. mesta u ligi nema velike razlike a svi su miljama daleko od Zvezde i Partizana (osim možda Vojvodine). U takvoj ligi bi se sve svodilo samo na Zvezdu i Partizan što je očajno za gledaoce.

pumprla

pre 9 godina

Sto poistovecujete fudbalsku ligu Srbije gde nam je u fudbalu otkad smo samostalni najveci uspeh grupna faza svetskog prvenstva sa ligom u sportu u kojem smo bili visestruki svetski i evropski prvaci.U kosarci smo ove godine imali dva ucesnika EL i jednog ucesnika Evrokupa, u fudbalu mozemo da sanjamo tako nesto zato sam ja samo za domacu ligu.Broj timova bi otprilike trebao da se krece od 12 do 16 i naravno na kraju plej-of osam najboljih ekipa.
Pa valjda Bodiroga zna bolje od vas strucnjaka koji niste izasli iz sobe mesec dana.

deniboy

pre 9 godina

Bodirogi nije prošle godine smetala Aba liga kada su i Partizan i Zvezda igrali Euroligu.Idemo ukinuti Aba ligu pa da Hrvatska da 2 predstavnika u Euroligu,Srbija 2,da Crnogorci i Makedonci daju po prvaka države,Slovenija da 2 predstavnika i Bih da prvaka države.To je 9 predstavnika iz regije,samo je pitanje koga onda da izbacimo?Možda Turke ili Grke?Sigurno će 9 klubova sa Balkana podići gledanost i ugled Eurolige.

Dragutin

pre 9 godina

Ja ne znam samo sto on to prica nama,neka uradi nesto po tom pitanju on je sef.Zasta ti ljudi u savezu uopste i sluze?? Neka naprave projekat za pristojnu domacu ligu i neka se bore za kosarku ili neka daju otkaz.Nekada se kosarka igrala na betonu sa drvenim tablama i obrucima bez zglobova pa se zivelo.

ja

pre 9 godina

Nije Bodiroga jedini,isto miššljenje imaju i ostali velikani(Divac,Paspalj,Đorđević,Bora Stanković,Duda Ivković...)Da li su u pravu svi nabrojani velikani ili ostrašćeni navijači večitih rivala,koji podržavaju ABA ligu(velika većina)?Ja se slažem sa Bodirogom,mada moje mišljenje uopšte nije bitno.
Stoji da je velika razlika u kvalitetu između ABA ligaša i klubova iz super lige,ali tako nije bilo nekad,prije 10 godina imali smo jednu od jačih liga u evropi,Partizan igrao F4,Zvezda finale protiv Meša,jedne godine i Zvezda i Budućnost igrali u euroligi,i to bez ijednog stranca.
Nije košarka samo Zve i Part,u stvari jeste,al zato i jesmo,danas,tu gdje smo.Koliko smo igrača vrhunskih izacili od kako igramo ABA ligu?Samo jednog,Teodosića,ostalo sve poluproizvodi.A koliko smo ih izbacili od 92 do 2002?Šta je reprezentacija osvojila od 2002 do danas?
Dokle god klubaštvo bude iznad saveza,biće nam ovakvo stanje u košarci.
Bez jakog Čačka,Kraljeva,Valjeva i ostalih,nema ni Srpske košarke.
Nisam ni protiv ABA lige,ima i ona nekih dobri strana,ali naša liga mora da bude prioritet i na prvom mestu,nešto slično kao VTB liga,Rusi je igraju,ali nacionalna liga je najvažnija.

Montenegro

pre 9 godina

Da da sad kad nijeste uspjeli, kad su vam hrvatski klubovi uzeli euroligu ispred nosa !normalno da ne valja aba liga . Licno mislim da aba liga je nesto najbolje sto se dogodilo za nas ljubitelje kosarke mislim da ce tek sada biti jos zanimljivija.

Sale.MLS

pre 9 godina

Mislim da je poenta da srpski klubovi mnogo više vrede ABA ligi nego ABA liga nama. Od svih zemalja učesnika naša liga bi bila najbolja (ili najmanje loša, kako hoćete). Nemojte gledati na to što su ovogodišnji finalisti iz Hrvatske, to je ipak, ruku na srce, splet okolnosti, a ne realno stanje stvari. I nemojte o ogromnoj razlici između večitih i ostatka KLS, i to je tako ove godine, u prethodnoj deceniji, Partizan jeste bio dominantan, ali ipak se dobro pomučio u Kragujevcu, Vršcu, Železniku...
Sve u svemu, naša liga bi morala imati stalnog predstavnika u Euroligi, a ABA bi morala da igra kako mi sviramo, a ne obrnuto.

idi begaj

pre 9 godina

Realno,Srbija ne moze imati vise od 4 kvalitetna kluba pa i da ima svoju ''jacu ligu''....
E sad,hocu li da gledam Partizan-Cibona ili Partizan-Crnokosa odgovor je jasan

Rade

pre 9 godina

Ja sam to govorio jos 2002. godine kad je Goran Vesic tad u u upravnom odboru KK Crvena Zvezda, inace tada kadar DS-a sad iz SNS-a govorio da ko nije za za regionalnu ligu (cini mi se da se zvala Goodyear liga) taj nije ni za evrointegracije. Svi su me listom pljuvali na komentarima. Mi smo da podsetim te godine, bravurama uprvao Dejana Bodiroge, postali Svetski sampioni u Indijanapolisu. A gde smo sada? Postoje 4 kluba sa 10 stranaca i nista vise. Umesto da formiramo ligu sa klubovima iz Republike Srpske, ako hoce iz Crne Gore i Makedonije i to je to.

Woodchuck

pre 9 godina

Ako bi neka KLS ekipa uspela da izgubi od neke ABA ekipe ispod 20 razlike mozda bi ivo i imalo iole smisla... Sigurno ces napraviti kompletnog kosarkasa od nekoga ako igra protiv Kosjerica i tamo sa 40 razlike razbije Crnokosu, i to sa pola gasa... Ne budite smesni... ABA ima gomilu propusta, ali je opet bolja opcija od KLS boranije...

fokus

pre 9 godina

Jedna takva liga nam nije smetala pre 30 i vise godina da iznedrimo Divca,Danilovica,Djordjevica,pa i gospodina Bodirogu,a da ne pominjem starije generacije,znaci nije problem u ligi,nego u nedostatku sredstava i losem radu sa mladjim kategorijama,a to se sigurno nece popraviti vracanjem na nacionalnu ligu,jer u njoj ce jos manje para biti nego u regionalnoj.

Divos

pre 9 godina

Све што је Бодирога рекао, добро је рекао. Српски клубови су у АБА лигу ушли од сезоне 2003/4, и по мени то је била велика грешка, додуше беше период апсолутне доминације, пуних 10 године, али свему мора доћи крај, то се догодило (неочекивано) ове године. Добро, доминација ће се сасвим извесно наставити поново од наредне сезоне, али од те доминације слабе вајде за српску кошарку.
Српска лига је обесмишљена, већина екипа (10) завршава сезона у марту, има ту и добрих играча, неки успију у преосталим месецима пронаћи неки клуб, за многе следи "принудни" одмор. СЛ опет почиње касно, публика се већ заситила од кошарке, а и СЛ не даје пролаз у евро-такмичења. У таквој ситуацији, сви клубови осим можда 3 муку муче са беспарицом, спонзоре је немогуће наћи, и једна агонија којој се не назире крај. Још увек постоји систем и одличан рад са млађим узрастима, али клубови у оваквој ситуацији неимаштине, када не знају да ли ће успети играчима обезбедити плате за пар наредних месеци, тешко да могу испратити амбиције младих играча, и вратити им колико већ њихова надареност и посвећеност овој игри заслужује. Зато сваке године велики број српских играча, често премлади, одлазе у бели свет, где у правилу имају успорен развој, или стагнирају.
Ове године ће Бућан, Мијатовић, Гуша и В.Ђокић, не треба сумњати, урадити добре ствари на ЕП и СП млађих узраста, али нешто ваља мењати у наредном времену, а код одлука, можда тешких и болних резова водиља мора бити дугорочна добробит српске кошарке.

otac makarije

pre 9 godina

uz svo postovanje za bodirogu, mislim da nije u pravu. jeste da je aba liga kao cirkus kad menja pravila i ucesnike svaki cas, ali prednosti koje donosi su mnogo vece od mana. vise energije bi trebalo usmeriti ka tome da tu ligu napravimo boljom, nego da se vratimo na domace sampionate koji dugorocno vode u propast (vidi fudbal, prim.). sam pogled na ekipe domace lige izaziva smeh, pa je cak i raspala cibona klub za neke crveno-crnokose, vizure i slicne klubove koji dodju i prodju, a nemaju nijednog navijaca. tacno je da bi imali vise mesta u evroligi kad bi imali domacu ligu, ali to bi tako bilo samo prvih par godina, a onda bi usledio pad sve do nivoa belgije i na kraju madjarske ili bugarske. tako je i u fudbalu bilo. primer partizana iz '98. nije dobar jer je taj tim bio u stvari poslednji trzaj stare jugoslovenske skole igraca koji su izrasli iz sistema velike lige. dokaz je i nasa reprezentacija koja je u stalnom padu od odlaska igraca stare jugoslovenske lige. nema lige bez velikih klubova, kao sto klub koji nema navijace nije nikakav klub. a nasa liga ima samo par klubova koji imaju navijace. ostali nemaju i tacka. secam se i utakmica te lige. 100 gledalaca, 150 gledalaca. beopetrol, beovuk... smejurija. i to je bolje mozda? svasta.

Pirke

pre 9 godina

Bodiroga, mali smo mi i siromasni za samostalnu ligu, da se ja pitam igrala bi se Jadranska liga u svim sportovima. Meni kao navijacu Zvezde mnogo je sladje kad pobedimo Cibonu ili Olimpiju nego neki domaci klub ( osim Partizana naravno), a kosarka se vajda igra zbog nas navijaca.

Nikola, Zemun

pre 9 godina

Ne slažem se sa igračkom legendom, Dejanom Bodirogom (majstore, naklon do zemlje). Nesumljivo je da je ABA ligi neophodna takmičarska i vlasnička reorganizacija, ali nisam za istupanje naših timova iz iste. Uostalom, prošle godine nam je donela dva predstavnika u EL, a što to nije slučaj i ove isključivi krivci su Partizan i Zvezda. Mislim da ligu treba smanjiti za dva predstavnika, što bi dalo prostora za plej- of završnicu, kao i da treba formirati II ABA ligu.

renzo_palavvi

pre 9 godina

Gospodo, nije ABA liga svedski sto sa kojega se uzima ono sto odgovara. Cinjenica je da smo se udarali u prsa prosle sezone kada smo imali dva predstavnika u EL, dok su Hrvati bili strpljivi i uradili sta su uradili.

Mjesta kukanju nema, zasucite rukave i radite. Sto ne uzeti opet slijedece godine oba mjesta za EL koje ABA nudi?

Kada je Partizan osvajac ABA lige Dule se udara u prsa i govori, "prvaci smo trece po jacini evropske lige", a kada ispuse onda krivi Hrvati i Slovenci...

A sto se tice Igokee, Dodik nije imao para da se igra EL, jer kotizacija je 250 000 €, pa je naredio igracima da izgube od Zvezde, to se zna...

A zatim su Igosi odbili da ucestvuju u kvalifikacijama...

mdj

pre 9 godina

Sad su svi pametni.., da je nasa lia pristupila Uleb-u kad je formiran ne bismo bili primorani da igramo ABA ligu jel bi smo imali izlaz u Evropu iz nase lige, ali tadasnji celni ljudi lige to nisu hteli da uradi plaseci se da ce repka ostati bez takmicenja, ogromna greska naravno. Niti jedna zemlja nije sankcionisana, pa tako ne bi ni nasa. Bodiroga naravno nije kriv za to jel je jos uvek bio igrac tada, ali ne vidim da je u ovom textu ponudio resenje situacije vec samo predstavio problem kojeg su i ptice na grani svesni, pitanje je drugari sta sad?

Bob Rock

pre 9 godina

Nema para Dejane!!! Te '98 na koju se pozivas smo jos uvek imali kakvu takvu bazu domacih igraca, pre nego sto se neboja covic docepao svega sto u srbiji baca loptu sa 14-15 godina i to prosledio svojim polu trenerima na dalju "obuku", kako bi mogao da ih sa 18-19 proda u inostranstvo...

Danas srbija nema para ni za 3 jaka kluba, a kamo li 12 ili 16 koliko bi ta "jaka domaca liga" imala...

Barkley81

pre 9 godina

Baš me zanima koliko pametnjakovića će se javiti koji su pametniji od Bodiroge i znaju bolje od njega šta je dobro za srpsku košarku.Udrite stručnjaci !

Srbija

pre 9 godina

Mislim da je Bodiroga samo delimicno u pravu i to samo oko toga,sto se neznaju pravila ove privatne lige,jedni udju i izadju kad oce,drugi placaju za 4.predstavnika sto jeste suludo.Medjutim,ova liga je sigurno posle Ruske i Spanske,najjaca u Evropi.Takav kvalitet mi nikad necemo imati.Sada nijedan klub ne moze sebi garantovati,da ce na strani negde sigurno pobediti a u nasoj ligi Zvezda i partizan dobijaju sve sa po 20-tak razlike.Niko nece da gleda na strani Crnokosu,Borac,Fmp,Metalac ili neke druge ekipe.Sada smo ostali bez predstavnika u EL a prethodne sezone smo imali 2,mogli smo i naredne ali sami smo krivi.

Tropa de Elite

pre 9 godina

Slazem se.Aba liga je od pocetka grobar srpske kosarke.I neki veliki treneri to isto tvrde(Ranko Žeravica npr.). tom ligom mi gasimo Čačak ili Niš kao košarkaške centre,a igramo u nekom tamo Širokom brijegu...Partizan je evropski kosarkaski brend,zvezda ove godine nije bila losa,Pionir i Arena su sad vec kultna mesta u evropskim okvirima,nema sanse da bi nas euroliga drzala van takmicenja ako izadjemo iz ABA lige.A zamislite,recimo,atmosferu u Čairu kad bi neki niški klub igrao nešto u Evropi...Bodiroga,uradi to!

Modric Luka

pre 9 godina

Kao Hrvat moram reci, da u ABA-Ligi nije sve najbolje rjeseno, na primjer pozivanje vajnskih klubova na stetu jednog potencijalno jakog "jugoslovenskog" kluba sa puno gledatelja je kriminalno. Ili final 4. I redosljed, da se prvo igra ABA pa onda domaca je isto glupost. Ali ruku na srce, to je jos uvijek najbolje rijesenje za nas sve. Srbija bi imala jacu ligu od Hrvatske, ali ja mislim da Srbija ovako jos uvijek puno vise dobije nego izgubi. 90ih je bila drugacija situacija.

Jos da se poprave pravila: prvo domaca liga sa 8-10 klubova i final 4. Onda ABA, ali tako da se domaec utakmice (Zvezda-Partizan, Cibona-Zadar) ne ponavljaju nego ti bodovi preuzimaju (inace domaci derbiji pate od inflacije a i bolje za zdrav komentar) + play of na dve dobijene (dosta, vise napeto). Onda imas pravog domaceg sampiona i nakon toga tek jadranskog i mirna Bosna.

I tako onda i u nogometu istom sistemom (prvo damaca liga sa nacionalnim prvakom onda jadranska bez ponavljanja utakmica). ***FIVE NATIONS LEAGUE***, tradicionalno otvaranje lige prvom utakmicom
FK CRVENA ZVEZDA BEOGRAD vs HNK HAJDUK SPLIT na Marakani!!!

z

pre 9 godina

Postujem Bodirogu kao igraca ali ovo sto prica nema smisla. Pogledajte na sta lici domaca liga. Tu su Partizan i Zvezda a ostalo su nekakve Crnokose i slicne ekipe slabog kvaliteta. ABA liga je daleko kvalitetnija. Nije isto ako igrate protiv Buducnosti, Cedevite, Cibone ili da igrate protiv Crnokose i slicnih ekipa. Istina je da ABA liga cesto donosi neke potpuno ludacke odluke, tipa pozivanje Makabija i slicno, ali treba se onda boriti da se sama ABA reformise a ne da se igra slabo domace takmicenje. Domacem prvenstvu bi trebalo vratiti smisao tako sto bi se vratilo da se za Evroligu boduju evropsko, kup, ABA i domace takmicenje, kao ranije.

Nolan

pre 9 godina

Grešiš Dejane. Pogledaj našu ligu, samo CZ i Partizan pa onda 10 praznih mesta pa svi ostali.
U takvoj jadnoj ligi klubovi bi samo nazadovali i postajali gori.
ABA ligu treba reorganizovati ali je treba igrati.
Sistem F4 nije pravedan jedino zbog plasmana u EL, u EL trebaju igrati prva dva sa tabele na kraju sezone a F4 za trofej ABA.

Srđan

pre 9 godina

Prvo da realno sagledamo stvari:Bodiroga je potpredsednik KSS. KSS je deo FIBA.
Jedino klupsko takmičenje (Evropsko) pod okriljem FIBA je Evročelendž. Naši klubovi (preko naše lige,koja je pod okriljem KSS) mogu bez problema da igraju ovo takmičenje. ULEB je nešto drugo. Da bi neki klub igrao tekmičenje pod okriljem ULEB,liga iz koje se taj klub plasira u to takmičenje mora biti deo ULEB. To je ABA liga. Izuzetak su bogati Grčki klubovi,neki Italijanski,Ruski kao i Makabi koji imaju posebne ugovore sa ULEB (A licenca) i njihovo učešće ne zavisi od plasmana u domaćoj ligi. Mislim da i Rusi i Litvanci sa onom VTB ligom imaju sličan uslov kao i mi sa ABA ligom,ali nisam siguran. Zato ako hoćemo sami,mora da se klubovi privatizuju,da se profesionalizuju i odvoje od KSS i formiraju svoju ligu. Tako postanu deo ULEB i takmiče se u evroligi i ULEB kupu bez obzira na Hrvate ili Slovence. KSS treba da razmišlja o razvoju košarke u Srbiji,radu sa mladima i edukaciji trenera.

Marko

pre 9 godina

Nemam ja nista protiv aba lige, ali dok je bila, da kazem, razvojna liga. Ovo sa prolaskom u el je teska glupost. Ja jedino ne mogu da shvatim koji mozak je pristao na to da se iz aba lige ide u el. Na kraju krajeva i da ne moze da se igra el neko vreme, pa nece niko umreti, mada mislim da bi bilo nemoguce da prvak Srbije nema predstavnika u elitnom evropskom takmicenju u kosarci.

Str

pre 9 godina

Šta je alternativa? Igrati u mnogo slabijoj ligi gde su top 4 mesta unapred poznata? Gde jedino Zvezda-Partizan i mozda Mega medjusobno igraju uzbudljive mečeve? Ništa ne fali ABA ligi, samo treba nastaviti razvijanje iste.

ergo

pre 9 godina

ABA liga donosi mnogo više kvalitetnijih mečeva nego što bi domaća liga donosila. Eto vam najbolji primer, počela je domaća liga, igra se uveliko, što gledaoci ne dolaze da gledaju? Partizan, Zvezda, I Radnički su imali soldnu posećenost u ABA a i tamo se ne zna unapred da li će zbog PPV-a neka ekipa morati unapred da izadje sa belom zastavom. Da li bi solidni domaći igrači ili stranci dolazili uopšte zbog domaće lige? Da se igra po zastarelim FIBA pravilima gde još postoji pravilo za strelicu kod mrtve lopte (LOL!). ABA ligu treba posmatrati kao kvalifikacije za Evroligu a ne kao neku jugo-nostalgičnu ligu. Bez ABA opet bismo imali dosadno smenjivanje samo Zvezde i Partizana i +30 protiv 90% klubova, ovako, nije baš tako jednostavno dobijati u ZG, SA, KG, Širokom, Ljubljani, PG itd... Lažni patriotizam i demagogija je sve to, ne racionalno razmišljanje.

ajdeeee

pre 9 godina

Posto ni Partizan i Zvezda (verovatno) nece igrati u LE sledece godine.
Trebali bi da odbiju poziv ove godine da ucestvuju u ABA ligu, pa da vidimo kako ce ta liga opstati. Partizan i Zvezda su vrlo dobrog kvaliteta , Mega Vizura i Radnicki uz malo ulaganja u njih mogu da budu jos ozbiljniji klubovi. Nego , nama je uvek draze strano i strano bolje. Sve nase unistismo ,da bi od drugih dobili NISTA. A haos u zemlji tek sledi .

Kum Djole

pre 9 godina

Puna podrška istupanju iz regionalnog takmičenja ali ne bezuslovna: 1) da izađu političari i mafijaši iz klubova, 2) da se privatizuju klubovi i navijačima ponude akcije, 3) da se ulaže 50 odsto sredstava za mlade koje vode i treniraju stručnjaci i pedagozi a ne menadžeri, 4) da se košarka od juniorske do seniorske brendira kao nacionalni sport i pokloni joj duplo više TV sati od fudbala uključujući i inostrani. Bodiroga, ti treba da nudiš rešenja a ne da ukazuješ na očigledno.

student

pre 9 godina

Bodiroga pa godisnji budzet olimpijakosa u sezonu kada su bili sa Partizanom na F4 je bio preko 30miliona evra. Cilders i Kleiza su imali po 4,5 miliona. To je ukupni godisnji budzet Partizana za sve sezone od 2000. pa do sada. A 98. EL nije bila toliko jaka kao pod pokriljem ULEBa, mnogo manje strana i NBA igraca u globalu.

ogi-cg

pre 9 godina

eto do sad je bilo sve u redu dok je partizan dobijao aba ligu,sad prvi put kiks partizana i zvezde i to u sred bgd i sad je svako kriv.nemoj bodiroga da se spustas bez potrebe.pusti da te pamtimo kao velemajstora kosarke ,sto si uistinu i bio.

BG

pre 9 godina

Kakve su nacionalne lige najbolje se vidi u futbalu: smejurija u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji! Rešenje je popraviti ABA ligu i ne glupirati se sa idejom o nacionalnim konkurencijama, koja nije komercialno interesantna! Sve i da je istina, da Srbija ima najjaču nacionalnu ligu, ko će to ipak, da gleda? A i dobili ste lekcije od Cibone i Cedevite! Nija valjda to razlog, da Bodirogi opet po ne znam koji put ABA liga ne odgovara?

Aleksandar

pre 9 godina

Ukoliko istupimo iz ABA lige, kosarka ce biti ravna fudbalskoj Super ligi. Nedostatak konkurencije, finansija, infrastrukture, regionalizacije. Da ne spominjemo namestanja

Spasic

pre 9 godina

Bodiroga pljuje aba-u, a u domacoj ligi se menjaju pravila u toku lige? Totalno deplasiran kao funkcioner, bodiroga ne vidi buducnost sporta. Sve ce vise biti zajednickih liga, a nasilno ozivljavanje kosarke po siromasnoj srbiji vise puta se pokazalo kao nemoguca misija. Cak je u planu i aba 2 liga sto je takodje dobra stvar za razvijanje manjih klubova. Kao neko ko prati nase nize kosarkaske lige mogu da kazem da je kvalitet sve losiji, igraci odlaze u inostranstvo cim pokazu naznaku kvaliteta i tu nema pomoci, jer para nigde nema. Tako da je sve ovo sto bodiroga prica nista vise do mazanja ociju nasim proslim uspesima, a to vreme je odavno proslo.

djordjevic

pre 9 godina

Prvo, nisam neki ljubitelj ove lige...radije bih da je nema.

Sa druge strane, sada se ne daju ovakve izjave...Zasto ovu izjavu nije neko izneo prosle godine posle ulaska Partizana i FMPa u Evroliu? Tada nam je bilo super. Mnogo smo bre zatucan narod, nikako da pogledamo siru sliku, nego eto...ako ulete oba kluba onda SUPER, ako ne uleti ni jedan onda KATASTROFA.

Prsta na celo.

dex

pre 9 godina

Mislis da nije jedini izlazak u Evropu preko ABA? Pa da probamo onda? Prvak bi MOZDA mogao u Evrocelendz i to je to. Da ne govorimo da smo preko ABA Lige pve sezone imali dva predstavnika u EL. Kako bi to izvukli preko nase lige? Pre bi propali svi zajedno ovako. Ocekivao sam da Bodiroga bolje razume situaciju. Osim ako nema direktan dogovor sa EL o bar jednom predstavniku, neka ne talasa...

Cedo

pre 9 godina

Ne slazemo se jer u vreme kad je Partizan igrao taj F4 bila je skroz drugacija situacija u drzavi ( koja je ukljucivala i C.Goru ) postojao je jak kk Buducnost a i FMP tadasnji je bio vrlo jak ( zbog nekih drugih stvari ali je opet bio jak), pa i Beobanka i drugi instant klubovi koji su sluzili da se opere novac.

Danas Zvezda i Partizan ne bi postizali iole kv.rezultate prvenstveno zbog slabih protivnika jer bi se sve svelo na taj derbi.Mega ce uvek sluziti za razvoj klinaca i nece biti konkurent, a Hemofarm i Vosa su propali zaslugom saveza.

Nasim klubovima trebaju jake utakmice i resenje treba traziti u play offu, kroz ukidanje "nacionalnog kljuca", uvodjenju II ABA lige i privlacenju grka da igraju ( njihova liga belezi pad kad se izuzmu Pao i Oly, propao je i Paok i Aris).

I jos nesto..Privatizovati sport kompletno ili da drzava pomaze svim klubovima. Sve ostalo je prazna prica i uzimanje jeftinih poena.

steew

pre 9 godina

Dobro da je neko primetio da je ABA liga mafijaska tvorevina u kojoj slovenci i hrvati imaju veca prava od ostalih naroda (u organizaciji). Neverujem da ce nam ta liga u buducnosti nesto doneti. Pa iako Srbija ima cetiri mesta zasto mora da plati to poslednje mesto, i ko uzima te pare.

Pantelic A.

pre 9 godina

Ovo vam je primer zbog cega sportisti ne treba da rukovode klubovima i da imaju bilo kakve veze sa organizacijom. Ispade bolje igrati domacu ligu po fiskulturnim salama, zemlja od 6 milona stanovnika gde od siromastva ne mozemo da napravimo vise od 3-4 profesionalna kluba i gde se navija samo za Zvezdu i Partizan. To ne moze nikako biti bolje od regionalnog takmicenja koje prati preko 20 miliona ljudi! Zbog nemastine ceo region ne moze da sastavi vise od 10 profesionalnih klubova a ne jedna mala Srbija da igra zasebnu ligu. Sam primer vam je fudbal cak i ovako bedni da ga igramo sa regionom bio bi 20 puta gledanije i zanimljivije. Kakvu vi zanimljivost vidite u domacem fudbalu? Sta je to vama tamo interesantno? Gde god gostuju Zvezda i Partizan ceo stadion sa sudijom navija za njih sem u Pazaru. Sponzorstvo, gledanost, zanimljivost, bolji igraci, mladji bi mozda i duze ostajali da igraju ama sve je na strani regionalnog takmicenja. Sad hocemo da rusimo bukvalno jedino sto valja a to je kosarka i ta ABA liga. Nego ne daju nam lopovi i menadzeri da igramo to u fudbalu posto ne mogu razne anti-talente da guraju u Evropu a klubovi siromasni pa zive od prodaje igraca. I svima njima lepo puni dzepovi a mi ljubitelj smo prinudjeni da gledamo sprdacinu i namestanja. Kosarku ne dirajte idite gledajte fudbal sa Bodirogom.

ĐURA I MORNARI

pre 9 godina

pa naredite klubovima da istupe iz ABA lige, ko ne posluša izbaciti ga iz domaće lige i kupa na minimum 10 godina! pa ko hoće nek nastavi sa Abom na svoju odgovornost!

nbp

pre 9 godina

ABA liga nije baš "propast" za srpsku košarku, ali je evidentno da bi za razvoj naše košarke bilo mnogo bolje da se igra domaća liga. Jugoslovenske projekte treba ostaviti drugima.

sss

pre 9 godina

ABA liga je za ovaj naš cirkus od KLS -a jedino rešenje za kvalitetnu kosarku, pa pogledajte samo šta se radi Radnickom, prvo pravilo sa strancima, koje se sledeće godine ukida, pa neki igrači koji su isplaćeni u savezu dobijaju raskide van svake pravne forme, sve se radi da postoje samo Partizan i Zvezda, pusti ABA ligu Bodiroga!

santa justa

pre 9 godina

De se seti Igosa posle godinu i vise? Pa i '72 u Minhenu smo igrali protiv dopingovanih Portorikanaca pa ucestvujemo I dalje na OI, kad uspemo.

Nebojsa

pre 9 godina

Za takvu situaciju treba da zahvalimo veliiiikom srpskom klubu CZvezdi koja je prva oitsla tamo i vapila da dovede Lasko i Siroki u Beograd.
Takodje i sadanjem predsedniku iste Covicu koji je sa FMP takodje pohrlio ko mutav u tu ligu.

dex

pre 9 godina

Mislis da nije jedini izlazak u Evropu preko ABA? Pa da probamo onda? Prvak bi MOZDA mogao u Evrocelendz i to je to. Da ne govorimo da smo preko ABA Lige pve sezone imali dva predstavnika u EL. Kako bi to izvukli preko nase lige? Pre bi propali svi zajedno ovako. Ocekivao sam da Bodiroga bolje razume situaciju. Osim ako nema direktan dogovor sa EL o bar jednom predstavniku, neka ne talasa...

Ivan Nk

pre 9 godina

@ogi-cg
Zemljace, prilicno cesto komentarises na ovom sajtu, ali bi bilo fino da ponekad upotrebis veliko slovo, razmak nakon zareza i sl.
U suprotnom demonstriras izrazitu nepismenost...

konacno

pre 9 godina

Hvala Bogu da neko pocne pametno da razmislja. Malo sam stariji pa se secam lige u kojoj su Partizan, Buducnost, Crvena Zvezda, FMP, Hemofarm.... pobedjivali jedni druge u utakmicama koje su bile pravi kosarkaski praznici.
Za to vreme su uvek iz drugog plana vrebali klubovi kao sto su Zdravlje iz Leskovca, Zorka iz Sapca, Spartak, Vojvodina, Beobanka i cekali da skinu skalp vecima..., sportske hale u manjim mestima su bile prepune, Leskovac, Kraljevo, Nis, Sabac...
Sve smo to unistili pristankom da igramo u Jadranskoj ligi.
Istupanje nasih klubova iz ABA lige pod hitno!

bazer biter klač

pre 9 godina

Nije samo Srbija "talac" ABA lige, već i Slovenija i Hrvatska. Slovenci su bez ABA lige imali i po dva evroligaša, Olimpija igrala dva Final 4-a, Cibona je bila stalan evroligaš, a i oni su imali po dva predstavnika u EL. Problem je što se ovakvim sistemom takmičenja zapostavlja domaća konkurencija, ne postoji "esencija", samo tri-četiri tima imaju priliku da igraju protiv najboljih timova, i uz to jedan je drugi tim Čović & co. Međutim, nema ni u Srbiji mnogo timova sposobnih da učestvuju u inostranim takmičenjima, pre svega zbog materijalne situacije, što je još jedan hendikep za našu košarku. Naši talentovani igrači ne mogu da napreduju ako ne igraju međunarodne utakmice, ovde ih "puštaju" da bi menadžeri profitirali. Ova situacija odgovara svima iz Evrope, sem košarci zemalja koje su obuhvaćene ABA ligom. Nas ULEB uslovljava da se takmičimo u ABA ligi i da ove države umesto 4-5 daju najviše tri učesnika Evrolige.

igor

pre 9 godina

Aba liga je maltene liga stare Jugoslavije zbog koje smo pravili najvece uspehe, cak i 10ak godina kasnije dok je jos bilo nekog uticaja te stare skole... Nemoj da se lazemo, smeta nam samo to sto su sada HR klubovi u EL.

becks

pre 9 godina

Hahah............. pa to bi najvise odgovaralo njegovom partizanu.....
Kada su bili prvi u ABA ligi i igrali evroligu onda im je odgovaralo....
Sada bi da smanje konkurenciju...... Mislim da bi to imalo vise negativnih posledica za kosarku nego pozitivnih....
Uostalom vidim kakva nam je liga u fudbalu kada igramo samo drzavno prvenstvo........

Drobnjak iz auta

pre 9 godina

Tesko. Klubovi iz ex yu pokazali su sta mogu u stranim takmicenjima. Da smo bili bolji imali bi bolji koeficijent i vise ucesnika.

ogi

pre 9 godina

Nasa liga sa 12 klubova bi bila jaca od ABA lige bez nas! Evropa ne bi ostala nema prema jednoj takvoj ligi! I opet bi imali "dobre kosarkaske proizvode"! Da SRPSKOJ LIGI!

Stella

pre 9 godina

Bodiroga se nalupetao za medalju! Dosli smo do tacke gde nema nazad. ULEB (ciji nismo clan zahvaljujuci cirkusu koji vlada u nasoj kosarci vec dobri niz godina) nas tera da igramo ABA ligu. Domaca liga je svedena na takmicenje za prestiz (kao i kup), bez para i znacaja. Sidro i ULEB su privatne organizacije, i moze im se da nam rade sta hoce. To su cinjenice a mi mozemo i dalje da guramo glavu u pesak i zivimo u paralelnom svetu. Takvim ponasanjem smo i dogurali od zlatnih medalja do ovog mulja u kojem smo sada!

Sportisimus

pre 9 godina

Pogledajte nasu pivarsku ligu, hrvatsku nogometnu ligu koja se igra na pasnjacima diljem Hrvatske, ne vredjam, vec citiram Index.hr, smejuriju od ostalih liga ex-Yu, e to bi bila i nasa srpska kosarkaska liga. Jedino ABA liga podseca pomalo na normalno ligasko takmicenje. Bodirogi naklon do zemlje, ali siguran sam da nije u pravu.

ergo

pre 9 godina

ABA liga donosi mnogo više kvalitetnijih mečeva nego što bi domaća liga donosila. Eto vam najbolji primer, počela je domaća liga, igra se uveliko, što gledaoci ne dolaze da gledaju? Partizan, Zvezda, I Radnički su imali soldnu posećenost u ABA a i tamo se ne zna unapred da li će zbog PPV-a neka ekipa morati unapred da izadje sa belom zastavom. Da li bi solidni domaći igrači ili stranci dolazili uopšte zbog domaće lige? Da se igra po zastarelim FIBA pravilima gde još postoji pravilo za strelicu kod mrtve lopte (LOL!). ABA ligu treba posmatrati kao kvalifikacije za Evroligu a ne kao neku jugo-nostalgičnu ligu. Bez ABA opet bismo imali dosadno smenjivanje samo Zvezde i Partizana i +30 protiv 90% klubova, ovako, nije baš tako jednostavno dobijati u ZG, SA, KG, Širokom, Ljubljani, PG itd... Lažni patriotizam i demagogija je sve to, ne racionalno razmišljanje.

Str

pre 9 godina

Šta je alternativa? Igrati u mnogo slabijoj ligi gde su top 4 mesta unapred poznata? Gde jedino Zvezda-Partizan i mozda Mega medjusobno igraju uzbudljive mečeve? Ništa ne fali ABA ligi, samo treba nastaviti razvijanje iste.

ogi-cg

pre 9 godina

eto do sad je bilo sve u redu dok je partizan dobijao aba ligu,sad prvi put kiks partizana i zvezde i to u sred bgd i sad je svako kriv.nemoj bodiroga da se spustas bez potrebe.pusti da te pamtimo kao velemajstora kosarke ,sto si uistinu i bio.

Aleksandar

pre 9 godina

Ukoliko istupimo iz ABA lige, kosarka ce biti ravna fudbalskoj Super ligi. Nedostatak konkurencije, finansija, infrastrukture, regionalizacije. Da ne spominjemo namestanja

dex

pre 9 godina

Mislis da nije jedini izlazak u Evropu preko ABA? Pa da probamo onda? Prvak bi MOZDA mogao u Evrocelendz i to je to. Da ne govorimo da smo preko ABA Lige pve sezone imali dva predstavnika u EL. Kako bi to izvukli preko nase lige? Pre bi propali svi zajedno ovako. Ocekivao sam da Bodiroga bolje razume situaciju. Osim ako nema direktan dogovor sa EL o bar jednom predstavniku, neka ne talasa...

Spasic

pre 9 godina

Bodiroga pljuje aba-u, a u domacoj ligi se menjaju pravila u toku lige? Totalno deplasiran kao funkcioner, bodiroga ne vidi buducnost sporta. Sve ce vise biti zajednickih liga, a nasilno ozivljavanje kosarke po siromasnoj srbiji vise puta se pokazalo kao nemoguca misija. Cak je u planu i aba 2 liga sto je takodje dobra stvar za razvijanje manjih klubova. Kao neko ko prati nase nize kosarkaske lige mogu da kazem da je kvalitet sve losiji, igraci odlaze u inostranstvo cim pokazu naznaku kvaliteta i tu nema pomoci, jer para nigde nema. Tako da je sve ovo sto bodiroga prica nista vise do mazanja ociju nasim proslim uspesima, a to vreme je odavno proslo.

Kum Djole

pre 9 godina

Puna podrška istupanju iz regionalnog takmičenja ali ne bezuslovna: 1) da izađu političari i mafijaši iz klubova, 2) da se privatizuju klubovi i navijačima ponude akcije, 3) da se ulaže 50 odsto sredstava za mlade koje vode i treniraju stručnjaci i pedagozi a ne menadžeri, 4) da se košarka od juniorske do seniorske brendira kao nacionalni sport i pokloni joj duplo više TV sati od fudbala uključujući i inostrani. Bodiroga, ti treba da nudiš rešenja a ne da ukazuješ na očigledno.

becks

pre 9 godina

Hahah............. pa to bi najvise odgovaralo njegovom partizanu.....
Kada su bili prvi u ABA ligi i igrali evroligu onda im je odgovaralo....
Sada bi da smanje konkurenciju...... Mislim da bi to imalo vise negativnih posledica za kosarku nego pozitivnih....
Uostalom vidim kakva nam je liga u fudbalu kada igramo samo drzavno prvenstvo........

Cedo

pre 9 godina

Ne slazemo se jer u vreme kad je Partizan igrao taj F4 bila je skroz drugacija situacija u drzavi ( koja je ukljucivala i C.Goru ) postojao je jak kk Buducnost a i FMP tadasnji je bio vrlo jak ( zbog nekih drugih stvari ali je opet bio jak), pa i Beobanka i drugi instant klubovi koji su sluzili da se opere novac.

Danas Zvezda i Partizan ne bi postizali iole kv.rezultate prvenstveno zbog slabih protivnika jer bi se sve svelo na taj derbi.Mega ce uvek sluziti za razvoj klinaca i nece biti konkurent, a Hemofarm i Vosa su propali zaslugom saveza.

Nasim klubovima trebaju jake utakmice i resenje treba traziti u play offu, kroz ukidanje "nacionalnog kljuca", uvodjenju II ABA lige i privlacenju grka da igraju ( njihova liga belezi pad kad se izuzmu Pao i Oly, propao je i Paok i Aris).

I jos nesto..Privatizovati sport kompletno ili da drzava pomaze svim klubovima. Sve ostalo je prazna prica i uzimanje jeftinih poena.

Pantelic A.

pre 9 godina

Ovo vam je primer zbog cega sportisti ne treba da rukovode klubovima i da imaju bilo kakve veze sa organizacijom. Ispade bolje igrati domacu ligu po fiskulturnim salama, zemlja od 6 milona stanovnika gde od siromastva ne mozemo da napravimo vise od 3-4 profesionalna kluba i gde se navija samo za Zvezdu i Partizan. To ne moze nikako biti bolje od regionalnog takmicenja koje prati preko 20 miliona ljudi! Zbog nemastine ceo region ne moze da sastavi vise od 10 profesionalnih klubova a ne jedna mala Srbija da igra zasebnu ligu. Sam primer vam je fudbal cak i ovako bedni da ga igramo sa regionom bio bi 20 puta gledanije i zanimljivije. Kakvu vi zanimljivost vidite u domacem fudbalu? Sta je to vama tamo interesantno? Gde god gostuju Zvezda i Partizan ceo stadion sa sudijom navija za njih sem u Pazaru. Sponzorstvo, gledanost, zanimljivost, bolji igraci, mladji bi mozda i duze ostajali da igraju ama sve je na strani regionalnog takmicenja. Sad hocemo da rusimo bukvalno jedino sto valja a to je kosarka i ta ABA liga. Nego ne daju nam lopovi i menadzeri da igramo to u fudbalu posto ne mogu razne anti-talente da guraju u Evropu a klubovi siromasni pa zive od prodaje igraca. I svima njima lepo puni dzepovi a mi ljubitelj smo prinudjeni da gledamo sprdacinu i namestanja. Kosarku ne dirajte idite gledajte fudbal sa Bodirogom.

Stella

pre 9 godina

Bodiroga se nalupetao za medalju! Dosli smo do tacke gde nema nazad. ULEB (ciji nismo clan zahvaljujuci cirkusu koji vlada u nasoj kosarci vec dobri niz godina) nas tera da igramo ABA ligu. Domaca liga je svedena na takmicenje za prestiz (kao i kup), bez para i znacaja. Sidro i ULEB su privatne organizacije, i moze im se da nam rade sta hoce. To su cinjenice a mi mozemo i dalje da guramo glavu u pesak i zivimo u paralelnom svetu. Takvim ponasanjem smo i dogurali od zlatnih medalja do ovog mulja u kojem smo sada!

student

pre 9 godina

Bodiroga pa godisnji budzet olimpijakosa u sezonu kada su bili sa Partizanom na F4 je bio preko 30miliona evra. Cilders i Kleiza su imali po 4,5 miliona. To je ukupni godisnji budzet Partizana za sve sezone od 2000. pa do sada. A 98. EL nije bila toliko jaka kao pod pokriljem ULEBa, mnogo manje strana i NBA igraca u globalu.

igor

pre 9 godina

Aba liga je maltene liga stare Jugoslavije zbog koje smo pravili najvece uspehe, cak i 10ak godina kasnije dok je jos bilo nekog uticaja te stare skole... Nemoj da se lazemo, smeta nam samo to sto su sada HR klubovi u EL.

Woodchuck

pre 9 godina

Ako bi neka KLS ekipa uspela da izgubi od neke ABA ekipe ispod 20 razlike mozda bi ivo i imalo iole smisla... Sigurno ces napraviti kompletnog kosarkasa od nekoga ako igra protiv Kosjerica i tamo sa 40 razlike razbije Crnokosu, i to sa pola gasa... Ne budite smesni... ABA ima gomilu propusta, ali je opet bolja opcija od KLS boranije...

Sportisimus

pre 9 godina

Pogledajte nasu pivarsku ligu, hrvatsku nogometnu ligu koja se igra na pasnjacima diljem Hrvatske, ne vredjam, vec citiram Index.hr, smejuriju od ostalih liga ex-Yu, e to bi bila i nasa srpska kosarkaska liga. Jedino ABA liga podseca pomalo na normalno ligasko takmicenje. Bodirogi naklon do zemlje, ali siguran sam da nije u pravu.

Pirke

pre 9 godina

Bodiroga, mali smo mi i siromasni za samostalnu ligu, da se ja pitam igrala bi se Jadranska liga u svim sportovima. Meni kao navijacu Zvezde mnogo je sladje kad pobedimo Cibonu ili Olimpiju nego neki domaci klub ( osim Partizana naravno), a kosarka se vajda igra zbog nas navijaca.

dex

pre 9 godina

Mislis da nije jedini izlazak u Evropu preko ABA? Pa da probamo onda? Prvak bi MOZDA mogao u Evrocelendz i to je to. Da ne govorimo da smo preko ABA Lige pve sezone imali dva predstavnika u EL. Kako bi to izvukli preko nase lige? Pre bi propali svi zajedno ovako. Ocekivao sam da Bodiroga bolje razume situaciju. Osim ako nema direktan dogovor sa EL o bar jednom predstavniku, neka ne talasa...

bers0003

pre 9 godina

Manchester City i PSG treba da istupe iz Lige Sampiona. Puno je lakse protiv Fulhama i Bastilje. Drazen Petrovic je samo dvaput igrao (i osvojio) Kup Sampiona jer je gubio od Zvezde i Zadra domace prvenstvo...Prtizan ukupno cetiri puta u KES-u. Srpski kosarkasi 95-02 su plod Jugoslavije bas kao i hrvatski fudbaleri na SP u Francuskoj. Ovde se jos ljudi pale na bivse fudbalere i kosarkase na rukovodecim polozajima.David Stern (donedavno) i Adam Silver vode NBA a kosarkasku loptu dotakli nisu u zivotu.

Modric Luka

pre 9 godina

Kao Hrvat moram reci, da u ABA-Ligi nije sve najbolje rjeseno, na primjer pozivanje vajnskih klubova na stetu jednog potencijalno jakog "jugoslovenskog" kluba sa puno gledatelja je kriminalno. Ili final 4. I redosljed, da se prvo igra ABA pa onda domaca je isto glupost. Ali ruku na srce, to je jos uvijek najbolje rijesenje za nas sve. Srbija bi imala jacu ligu od Hrvatske, ali ja mislim da Srbija ovako jos uvijek puno vise dobije nego izgubi. 90ih je bila drugacija situacija.

Jos da se poprave pravila: prvo domaca liga sa 8-10 klubova i final 4. Onda ABA, ali tako da se domaec utakmice (Zvezda-Partizan, Cibona-Zadar) ne ponavljaju nego ti bodovi preuzimaju (inace domaci derbiji pate od inflacije a i bolje za zdrav komentar) + play of na dve dobijene (dosta, vise napeto). Onda imas pravog domaceg sampiona i nakon toga tek jadranskog i mirna Bosna.

I tako onda i u nogometu istom sistemom (prvo damaca liga sa nacionalnim prvakom onda jadranska bez ponavljanja utakmica). ***FIVE NATIONS LEAGUE***, tradicionalno otvaranje lige prvom utakmicom
FK CRVENA ZVEZDA BEOGRAD vs HNK HAJDUK SPLIT na Marakani!!!

Imay

pre 9 godina

Kako da ne, jos neka nam se liga zove Jelen super liga i da daje 1 mesto za Evroligu, pa da gledamo besmislena političko-prostačka prepucavanja dva dotirana i izdržavana kluba, koji za sve traže pomoć osim kad potajno i ne prikazujući pravu cenu prodaju igrače!

A Bodiroga neka preuzme FK Partizan ako mu se igraju dogovorene srpske lige...

Nolan

pre 9 godina

Grešiš Dejane. Pogledaj našu ligu, samo CZ i Partizan pa onda 10 praznih mesta pa svi ostali.
U takvoj jadnoj ligi klubovi bi samo nazadovali i postajali gori.
ABA ligu treba reorganizovati ali je treba igrati.
Sistem F4 nije pravedan jedino zbog plasmana u EL, u EL trebaju igrati prva dva sa tabele na kraju sezone a F4 za trofej ABA.

licimuri

pre 9 godina

Kakav šarlatan ovaj Bodiroga. Razmišlja kao dvanaestogodišnjak na komentarima, u fazonu: najbolje da napravimo jaku domaću ligu sa 10 ozbiljnih klubova. Od čega, majstore? O kakvoj 1998. ti pričaš? Da li stvarno neko misli da su sportisti kvalifikovani da budu menadžeri? Ima dobar ulaz, pa sigurno kapira ekonomiju i međunarodno pravo?

Uostalom, ako ti se igralo za srpske klubove, niko te nije sprečavao, grobari su ti se nadali i nadali, a ti si iskulirao.

Marko

pre 9 godina

Pa kako nekome moze da bude sporan Dejan Bodiroga? Pa ljudi, u cemu je problem, ajde ne moramo da stojimo mirno kada covek prica, ali makar svako treba pazljivo da saslusa sta ovakav jedan covek i kosarkas ima da kaze. Pa zasto uvek najbolje od nas dozivljavamo na neki neprijateljski nacin, po meni, to su ljudi koji treba da povedu nas sport napred, nasi najbolji predstavnici, svako u svojoj oblasti. Ne razumem, stvarno ...

pjer

pre 9 godina

Kao i uvek tastatura kritičari što nisu videli košarkašku loptu u izlogu našli se da prozivaju, i to ni manje ni više nego Bodirogu :)

Niste mu ni do kolena!

Banezi

pre 9 godina

Srbija nikada nije imala vise od tri zglavna kluba u kosarci. Cacak, Nis, Zrenjanin, Kraljevo i sl. nikad nisu bili kosarkaski centri na duzi vremenski period pa nece ni sada. Cacak od Kicanovica nije izbacio vrhunskog igraca, Zrenjanin od Bodiroge, itd. Ponekad bljesnu ti centri tako sto izbace nekog Krstica ili Teodosica ali to je vise izuzetak nego pravilo. Otkako pratim kosarku (imam 28 godina) slusam price kako iz Cacka dolaze sjajni suteri a najbolji izdanci njihove skole su Tripkovic i Dragicevic. Ne moze se ziveti od stare slave. Jednostavno nema para za ozbiljnije bavljenje sportom kod nas. Kad bi pored Zvezde koja se uzdize posle petnaest godina propadanja i Partizana koji jedini nesto radi u kontinuitetu uspeli da podignemo Radnicki da ima neke rezultate u kontinuitetu to bi bilo odlicno. Ostali da se bave proizvodnjom klinaca kao Mega i to je to. Koliko para toliko muzike :-)

Milan PI

pre 9 godina

Ok,istupićemo iz aba lige i onda za godinu dana tražiti da se tamo vratimo.Pa prvo koji će igrač doći da igra ligu sa crnokosom i td.Budućnost ex-yu sporta je u jadranskoj lig svidelo se to nekom ili ne !

al sam pametan

pre 9 godina

naši uspesi 90-ih su plod jugoslovenske košarke(sfrj), plod srpske košarke je ova reprezentacija danas..propali smo generalno, u fudbalu pogotovo, zvezda '91 je bio jugoslovenski tim koji je gazio sve velike evropske klubove, a danas služe za podsmeh,mada se neki uspeha iz '90ih drže ko pijani plota..mora da se ide dalje, oslobodi sport kriminalaca i krene napred..

Joca S

pre 9 godina

Bodiroga je visoki funkcioner FIBA Evrope pa sigurno nece da hvali rivalski ULEB i ABA ligu,a nasi kosarkaski centri su propali jer su propale i firme koje su stajale iza tih klubova a lokalna samouprava ostala bez prihoda ali najlakse je za sve lose u kosarci okriviti Hrvate i Slovence a i "patriotski" je. ABA liga je dobra zamisao koja se lose sprovodi.

mdj

pre 9 godina

Sad su svi pametni.., da je nasa lia pristupila Uleb-u kad je formiran ne bismo bili primorani da igramo ABA ligu jel bi smo imali izlaz u Evropu iz nase lige, ali tadasnji celni ljudi lige to nisu hteli da uradi plaseci se da ce repka ostati bez takmicenja, ogromna greska naravno. Niti jedna zemlja nije sankcionisana, pa tako ne bi ni nasa. Bodiroga naravno nije kriv za to jel je jos uvek bio igrac tada, ali ne vidim da je u ovom textu ponudio resenje situacije vec samo predstavio problem kojeg su i ptice na grani svesni, pitanje je drugari sta sad?

idi begaj

pre 9 godina

Realno,Srbija ne moze imati vise od 4 kvalitetna kluba pa i da ima svoju ''jacu ligu''....
E sad,hocu li da gledam Partizan-Cibona ili Partizan-Crnokosa odgovor je jasan

Negativni

pre 9 godina

Opet nam je neko drugi kriv što nam je košarka u rasulu. ABA liga jeste loše, ali jedino rešenje. Što mi nemamo neki plan ili predlog šta uopšte hoćemo i da nešto uradimo po tom pitanju. Samo kukamo kako nas drugi koriste a mi jadni naivni otvorenog srca to puštamo. Ma ajde...Bolje da mi pogledamo u naše dvorište i da se ne zanosimo da smo bogom dani za ovaj sport i da smo naročito talentovani. Ceo uspeh SFRJ košarke zasnovan je na odličnoj organizaciji takmičenja još od pionira pa do,slobodnog protoka igrača na celoj teritoriji. Tako je, recimo, Ćosić otkrio Bodirogu sa četrnaest godina i odveo ga u Zadar. Sada je to nemoguće zbog cele političke situacije i to je najveći minus ABA lige. Zašto bi Partizan kupovao amerikance kada bi mogao da dovede mladog talenta iz Ljubljane, Splita ili Sarajeva. E, to je najveći problem. Drugi problem je što se sa mladim generacijama radi na katastrofalan način. Poluprivatni i privatni klubovi koje zanima brzi profit bez ikakvog plana na duge staze. I naš odnos prema deci, za koju nas, suštinski, boli uvo. Licemerno društvo koje stalno drugima drži lekcije iz morala a ne vidi smrad sopstvene bede.

BG

pre 9 godina

Kakve su nacionalne lige najbolje se vidi u futbalu: smejurija u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji! Rešenje je popraviti ABA ligu i ne glupirati se sa idejom o nacionalnim konkurencijama, koja nije komercialno interesantna! Sve i da je istina, da Srbija ima najjaču nacionalnu ligu, ko će to ipak, da gleda? A i dobili ste lekcije od Cibone i Cedevite! Nija valjda to razlog, da Bodirogi opet po ne znam koji put ABA liga ne odgovara?

raca

pre 9 godina

Srbija nije imala losu kosarku sve do pojave aba lige. Tada se kosarka igrala i u Cacku, Valjevu, Nisu ,Leskovcu,Subotici.To su bili pravi rasadnici talenata, a i praznici u tim gradovima kada su sa igrale utakmice. Sada je zbog aba lige to postala tranvaj liga. kosarka se manje prati pa su nam i takvi rezultati. Podrzavam Bodirogin predlog i samo sa jakom domacom ligom koja nece doci preko noci, mozemo se nadati novim talentima kojima cemo se diviti.

Bob Rock

pre 9 godina

Nema para Dejane!!! Te '98 na koju se pozivas smo jos uvek imali kakvu takvu bazu domacih igraca, pre nego sto se neboja covic docepao svega sto u srbiji baca loptu sa 14-15 godina i to prosledio svojim polu trenerima na dalju "obuku", kako bi mogao da ih sa 18-19 proda u inostranstvo...

Danas srbija nema para ni za 3 jaka kluba, a kamo li 12 ili 16 koliko bi ta "jaka domaca liga" imala...

Boki

pre 9 godina

U Srbiji kad neko nema resenje za neki problem odma pocne da okrivljuje druge. Aj ti Bodibonde daj neki milioncic u taj Cacak i Uzice pa ce se ozivjeti kosarka u tim gradovima, pusti prazne price nego objasni ko ce da obezbedi milionske budzete za Borac, Slobodu...

santa justa

pre 9 godina

De se seti Igosa posle godinu i vise? Pa i '72 u Minhenu smo igrali protiv dopingovanih Portorikanaca pa ucestvujemo I dalje na OI, kad uspemo.

Srđan

pre 9 godina

Prvo da realno sagledamo stvari:Bodiroga je potpredsednik KSS. KSS je deo FIBA.
Jedino klupsko takmičenje (Evropsko) pod okriljem FIBA je Evročelendž. Naši klubovi (preko naše lige,koja je pod okriljem KSS) mogu bez problema da igraju ovo takmičenje. ULEB je nešto drugo. Da bi neki klub igrao tekmičenje pod okriljem ULEB,liga iz koje se taj klub plasira u to takmičenje mora biti deo ULEB. To je ABA liga. Izuzetak su bogati Grčki klubovi,neki Italijanski,Ruski kao i Makabi koji imaju posebne ugovore sa ULEB (A licenca) i njihovo učešće ne zavisi od plasmana u domaćoj ligi. Mislim da i Rusi i Litvanci sa onom VTB ligom imaju sličan uslov kao i mi sa ABA ligom,ali nisam siguran. Zato ako hoćemo sami,mora da se klubovi privatizuju,da se profesionalizuju i odvoje od KSS i formiraju svoju ligu. Tako postanu deo ULEB i takmiče se u evroligi i ULEB kupu bez obzira na Hrvate ili Slovence. KSS treba da razmišlja o razvoju košarke u Srbiji,radu sa mladima i edukaciji trenera.

deniboy

pre 9 godina

Bodirogi nije prošle godine smetala Aba liga kada su i Partizan i Zvezda igrali Euroligu.Idemo ukinuti Aba ligu pa da Hrvatska da 2 predstavnika u Euroligu,Srbija 2,da Crnogorci i Makedonci daju po prvaka države,Slovenija da 2 predstavnika i Bih da prvaka države.To je 9 predstavnika iz regije,samo je pitanje koga onda da izbacimo?Možda Turke ili Grke?Sigurno će 9 klubova sa Balkana podići gledanost i ugled Eurolige.

Zoltan

pre 9 godina

Naša domaća liga je kao aerodrom gospodine potpredsedniče. Igrači igraju sa otvorenim ugovorima. Dolaze i odlaze kad hoće. Boranija od lige. A tek "Super liga"? Prva četiri kola se igralo po ULEB pravilima a od petog se igra po FIBA pravilima. Prosek gledanosti 500 gledalaca po utakmici. Ili tačnije 466 gledalaca kolika je bilo na utakmici CZ-Crnokosa. Da nema ABA lige košarka se ne bi ni igrala na ovim prostorima.

sss

pre 9 godina

ABA liga je za ovaj naš cirkus od KLS -a jedino rešenje za kvalitetnu kosarku, pa pogledajte samo šta se radi Radnickom, prvo pravilo sa strancima, koje se sledeće godine ukida, pa neki igrači koji su isplaćeni u savezu dobijaju raskide van svake pravne forme, sve se radi da postoje samo Partizan i Zvezda, pusti ABA ligu Bodiroga!

djordjevic

pre 9 godina

Prvo, nisam neki ljubitelj ove lige...radije bih da je nema.

Sa druge strane, sada se ne daju ovakve izjave...Zasto ovu izjavu nije neko izneo prosle godine posle ulaska Partizana i FMPa u Evroliu? Tada nam je bilo super. Mnogo smo bre zatucan narod, nikako da pogledamo siru sliku, nego eto...ako ulete oba kluba onda SUPER, ako ne uleti ni jedan onda KATASTROFA.

Prsta na celo.

Nikola, Zemun

pre 9 godina

Ne slažem se sa igračkom legendom, Dejanom Bodirogom (majstore, naklon do zemlje). Nesumljivo je da je ABA ligi neophodna takmičarska i vlasnička reorganizacija, ali nisam za istupanje naših timova iz iste. Uostalom, prošle godine nam je donela dva predstavnika u EL, a što to nije slučaj i ove isključivi krivci su Partizan i Zvezda. Mislim da ligu treba smanjiti za dva predstavnika, što bi dalo prostora za plej- of završnicu, kao i da treba formirati II ABA ligu.

Simod

pre 9 godina

Evo i Bodi-Bond prolupao. Pa ni Evroliga nije ono sto je nekad bila. Grupa timova se ozbiljno priblizava kvalitetu NBA ligasa. Ostali to moraju da prate, ne moze svim zemljama da bude zagarantovano mesto u EL. Mora da se zasluzi.

ogi

pre 9 godina

Nasa liga sa 12 klubova bi bila jaca od ABA lige bez nas! Evropa ne bi ostala nema prema jednoj takvoj ligi! I opet bi imali "dobre kosarkaske proizvode"! Da SRPSKOJ LIGI!

Montenegro

pre 9 godina

Da da sad kad nijeste uspjeli, kad su vam hrvatski klubovi uzeli euroligu ispred nosa !normalno da ne valja aba liga . Licno mislim da aba liga je nesto najbolje sto se dogodilo za nas ljubitelje kosarke mislim da ce tek sada biti jos zanimljivija.

fokus

pre 9 godina

Jedna takva liga nam nije smetala pre 30 i vise godina da iznedrimo Divca,Danilovica,Djordjevica,pa i gospodina Bodirogu,a da ne pominjem starije generacije,znaci nije problem u ligi,nego u nedostatku sredstava i losem radu sa mladjim kategorijama,a to se sigurno nece popraviti vracanjem na nacionalnu ligu,jer u njoj ce jos manje para biti nego u regionalnoj.

neptun

pre 9 godina

"tom ligom mi gasimo Čačak ili Niš " - Pa ko brani Čačku i Nišu da ulože pare i udju prvo u top 4 u domaćoj ligi za početak? Nemojte da se lažemo, u ovoj zemlji 99% ljudi navija ili za Zvezdu ili Partizan i zbog tog prokletstva niko se ne bori za ostale klubove osim donekle Vojvodina, Kg, Pazar... Mislite da bi Čačak i Niš procvetali kada bi se igrala samo domaća liga? Pa gde ćete bolji primer od domaće lige u fudbalu gde od 4. do 16. mesta u ligi nema velike razlike a svi su miljama daleko od Zvezde i Partizana (osim možda Vojvodine). U takvoj ligi bi se sve svodilo samo na Zvezdu i Partizan što je očajno za gledaoce.

Blue boys

pre 9 godina

ABA liga je ugasila kosarku u Srbiji. Ranije su i manji gradovi imali klubove sirom srbije koji su dobro stojali. U leskovcu je svake druge nedelje bila puna hala, puna. A sad se cuje eho lopte na utakmicama.

renzo_palavvi

pre 9 godina

Gospodo, nije ABA liga svedski sto sa kojega se uzima ono sto odgovara. Cinjenica je da smo se udarali u prsa prosle sezone kada smo imali dva predstavnika u EL, dok su Hrvati bili strpljivi i uradili sta su uradili.

Mjesta kukanju nema, zasucite rukave i radite. Sto ne uzeti opet slijedece godine oba mjesta za EL koje ABA nudi?

Kada je Partizan osvajac ABA lige Dule se udara u prsa i govori, "prvaci smo trece po jacini evropske lige", a kada ispuse onda krivi Hrvati i Slovenci...

A sto se tice Igokee, Dodik nije imao para da se igra EL, jer kotizacija je 250 000 €, pa je naredio igracima da izgube od Zvezde, to se zna...

A zatim su Igosi odbili da ucestvuju u kvalifikacijama...

Zmaj Ognjeni Vuk

pre 9 godina

Do ulaska naših klubova u ABA ligu reprezentacija je osvojila 7 medalja na velikim takmičenjima, a nakon toga samo jednu. Mislite o tome.

steew

pre 9 godina

Dobro da je neko primetio da je ABA liga mafijaska tvorevina u kojoj slovenci i hrvati imaju veca prava od ostalih naroda (u organizaciji). Neverujem da ce nam ta liga u buducnosti nesto doneti. Pa iako Srbija ima cetiri mesta zasto mora da plati to poslednje mesto, i ko uzima te pare.

aader

pre 9 godina

Ma tako je Bodiroga, igrajmo u fiskulturnim salama, i sa ekipama koje nemaju igrače na pozicijama 4/5. Učinite li to - imaćemo istu situaciju kao i u fudbalu gde je uspeh kada ekipe doguraju do avgusta u evro-takmičenjima.

mmi

pre 9 godina

A novac da bi se igrala domaca liga sa najvise osam klubova i to desetokruzno da bi popunili sve termine ce te verovatno Vi da skupite...Na zalost samo jos jedan dokaz da covek koji je igrao i zna kosarku ne mora da zna i sve ostalo. Jedini problem je u upravljackim, vlasnickim strukturama, sve je vrlo jasno postavljeno sto se tice svega ostalog, a to znaci JEDINI srpski prolaz u euroligu je preko ABA lige. No, kao i za sve ostalo tako i za ovo sada, nasa zakasnela pamet koja samo muti misao, koja i onako nije bas najbistrija, i bla bla bla...

YALTA Donjetsk Beograd

pre 9 godina

Свака ти је ко у Његоша! То сам ја причао има 7 година још кад се оснивсла та лига! Убацили нам тројанца у виду Змага Сагадина и екипа која је довела кк Ц Звезду до банкрота узела паре , наравно Жика. Паук главни!!!

Analizator

pre 9 godina

Mogli bismo mi sve ovo dublje da analiziramo, uzmite ko je sve osvajao Evroligu kaže gospodin Bodiroga. Evroligu je osvajao pet puta Maccabi koji je bio učesnik ABA lige dva puta. To je podsećam gospodina Bodirogu klub koji od 2000 godine bio tri puta šampion Evrope, a 2011.godine Maccabi je pobijedio zagrebačku Cedevitu u finalu ABA lige. Te godine Maccabi igra finale Evrolige s Panathinaikosom. Nitko ne brani da Partizan i Zvezda igraju u Čačku ali podcenjivati regionalnu ligu u kojoj je igrao Maccabi je prilično glupo. Čovjek se pita kakav je interes imao Maccabi putujući hiljade kilometara udaljene države da igra košarku? Ako je Maccabiju bio dovoljno dobro Sarajevo, Zagreb ili Ljubljana onda ne znam o čemu priča košarkaška legenda Bodiroga. Ja sam uveren gospodine Bodiroga da u srpskoj ligi nikada neće zaigrati Maccabi ali sam uveren da ćemo još koju sezonu gledati ovakav klub kao šta je Maccabi.

Doktor86

pre 9 godina

Ne da je nasim najjacim klubovima buducnost u aba, vec i onim slabijim u drugoj aba ligi za koju godinu. Jedini problem je sto nismo uspeli da udjemo u upravljacku strukturu. Aba nam koliko se secam nije smetala proslog leta kad smo dobili dva evroligasa.

Slobo

pre 9 godina

Pa tu tzv ABA ligu smo igrali za vreme bivse Juge. Tada je samo šampion igrao u kupu šampiona, a sada eto imamo mogucnost za dva tima u evro ligi. Kvalitet je svakako jaci nego da samo igramo Srpsku ligu koju u principu ne bi trebalo ni igrati. Ucesnike u ABA ligi treba birati po uspehu u toj istoj ligi, i eventualno najslabije plasirani Srpski tim iz ABA lige da razigrava sa najboljim timovima iz Srpske lige za popunu. Ta nam je liga bila dovoljna i u bivšoj Jugi, mada smo tada iz Srbije imali nekad 4 a nekad i 5 predstavnika.

konacno

pre 9 godina

Hvala Bogu da neko pocne pametno da razmislja. Malo sam stariji pa se secam lige u kojoj su Partizan, Buducnost, Crvena Zvezda, FMP, Hemofarm.... pobedjivali jedni druge u utakmicama koje su bile pravi kosarkaski praznici.
Za to vreme su uvek iz drugog plana vrebali klubovi kao sto su Zdravlje iz Leskovca, Zorka iz Sapca, Spartak, Vojvodina, Beobanka i cekali da skinu skalp vecima..., sportske hale u manjim mestima su bile prepune, Leskovac, Kraljevo, Nis, Sabac...
Sve smo to unistili pristankom da igramo u Jadranskoj ligi.
Istupanje nasih klubova iz ABA lige pod hitno!

Nebojsa

pre 9 godina

Za takvu situaciju treba da zahvalimo veliiiikom srpskom klubu CZvezdi koja je prva oitsla tamo i vapila da dovede Lasko i Siroki u Beograd.
Takodje i sadanjem predsedniku iste Covicu koji je sa FMP takodje pohrlio ko mutav u tu ligu.

bgd

pre 9 godina

ABA liga u Ljubljani 1000 Slovenaca u hali, u Zadru,Širokom ljudi nema. Finalisti Cedavita i Cibona nemaju domaću publiku, Vizura nema publiku...Neko pominje jake utakmice gde je Zvezda pobeđivala sve lagano a posle doživela debakl protiv Uniksa koji je evropska košarkaška sila. Liga ne donosi neki kvalitet,a Srbija toj ligi daje najviše. Imamo 4 solidna tima, i još da pokrenemo 4 košarkaška centra gde bi naši mladi igrači mogli da se razvijaju i to je bolja opcija.

Sale.MLS

pre 9 godina

Mislim da je poenta da srpski klubovi mnogo više vrede ABA ligi nego ABA liga nama. Od svih zemalja učesnika naša liga bi bila najbolja (ili najmanje loša, kako hoćete). Nemojte gledati na to što su ovogodišnji finalisti iz Hrvatske, to je ipak, ruku na srce, splet okolnosti, a ne realno stanje stvari. I nemojte o ogromnoj razlici između večitih i ostatka KLS, i to je tako ove godine, u prethodnoj deceniji, Partizan jeste bio dominantan, ali ipak se dobro pomučio u Kragujevcu, Vršcu, Železniku...
Sve u svemu, naša liga bi morala imati stalnog predstavnika u Euroligi, a ABA bi morala da igra kako mi sviramo, a ne obrnuto.

Sava

pre 9 godina

Slazem se sa Bodirogom u potpunosti. Uostalom ABA liga bez srpskih klubova ne vredi ništa. Neka oni dovode razne Solnoke i Levske a mi se okrenimo našoj ligi. Ne moze mi nikad biti atraktivnije da gledam Krku, Široki ili Zadar umesto naših tradicionalnih klubova. Vratimo košarku u naše centre!

ĐURA I MORNARI

pre 9 godina

pa naredite klubovima da istupe iz ABA lige, ko ne posluša izbaciti ga iz domaće lige i kupa na minimum 10 godina! pa ko hoće nek nastavi sa Abom na svoju odgovornost!

my way

pre 9 godina

Kako neki zamenjuju teze, pricaju o losem stanju nase kosarke i lige i onda tom tragicnom posledicom pravdaju uzrok umesto da ga kritikuju. Mozda su to deca koja ne pamte vise od 10 godina unazad, ni sta je kosarka nekad bila, ali dajte malo logike, bar nemojte tako apsurdne stvari da pricate. Nesporna istina je da je unistavanje nacionalnog prvenstva, kvantiteta, baze igraca, klubova sirom zemlje od kojih se ocekuje da stvaraju kosarkase, a i oni i domaca liga su svedeni na amaterski nivo, unistilo srpsku kosarku njen i klupski i reprezentativni kvalitet. U samoj Jadranskoj ligi nestala 2 od 4 nasa velika evropska kluba, opstali samo Zvezda i Partizan na grbaci drzave Srbije. Da li iko normalan moze da misli da je to dobro za srpsku kosarku? ABA treba organizovati po ugledu na VTB i Balticku. Tamo se igra po grupama, pa sledi pravi plejof. To je i mnogo atraktivniji format i, sto je najvaznije, daje prostor za vise ucesnika i za netaknute nacionalne lige, koje igraju svi od pocetka. Svi imaju svoje mesto. Ako ne, onda razlaz, jer ovako ne ide. Jedinstveno domace prvenstvo vraceno na evropsku mapu je neophodno za mlade igrace, moraju da imaju gde da se razvijaju. Sesti sa ljudima iz Uleba i jasno im reci kako stvari stoje. Spominje se fudbalska liga, pa ona je iznedrila generacije talentovanih fudbalera koji su postigli odlicne rezultate u mladjim kategorijama, momci prvaci Evrope, A tim uvek imao izbor. Ko bi i same vecite snabdevao igracima bez ostalih klubova JSL?

Drobnjak iz auta

pre 9 godina

Tesko. Klubovi iz ex yu pokazali su sta mogu u stranim takmicenjima. Da smo bili bolji imali bi bolji koeficijent i vise ucesnika.

ja

pre 9 godina

Nije Bodiroga jedini,isto miššljenje imaju i ostali velikani(Divac,Paspalj,Đorđević,Bora Stanković,Duda Ivković...)Da li su u pravu svi nabrojani velikani ili ostrašćeni navijači večitih rivala,koji podržavaju ABA ligu(velika većina)?Ja se slažem sa Bodirogom,mada moje mišljenje uopšte nije bitno.
Stoji da je velika razlika u kvalitetu između ABA ligaša i klubova iz super lige,ali tako nije bilo nekad,prije 10 godina imali smo jednu od jačih liga u evropi,Partizan igrao F4,Zvezda finale protiv Meša,jedne godine i Zvezda i Budućnost igrali u euroligi,i to bez ijednog stranca.
Nije košarka samo Zve i Part,u stvari jeste,al zato i jesmo,danas,tu gdje smo.Koliko smo igrača vrhunskih izacili od kako igramo ABA ligu?Samo jednog,Teodosića,ostalo sve poluproizvodi.A koliko smo ih izbacili od 92 do 2002?Šta je reprezentacija osvojila od 2002 do danas?
Dokle god klubaštvo bude iznad saveza,biće nam ovakvo stanje u košarci.
Bez jakog Čačka,Kraljeva,Valjeva i ostalih,nema ni Srpske košarke.
Nisam ni protiv ABA lige,ima i ona nekih dobri strana,ali naša liga mora da bude prioritet i na prvom mestu,nešto slično kao VTB liga,Rusi je igraju,ali nacionalna liga je najvažnija.

Бенфика Србија

pre 9 godina

Упропастили су нам нашу лигу.Ц.Звезда,Партизан,Фмп,Хемофарм,Бфц,Здравље Лесковац,Војводина...Било је ту још пар тимова,али сам сигуран да је наша лига била јача од Абе...
Браво Бодибондеее...

hugo

pre 9 godina

Ko ti sedi Bodiroga u KLS-u, pa pola njih su plaćenici nekog kluba, da ne pominjem ime kluba i imena tih ljudi, sve se radi da se oslabe i unište slabiji centri od Beograda i konkurenti Zvezde i Partizana, ko smo mi da nekoga nazivamo Autobuskom stanicom, pa pogledaj prvo u svoje dvoriste!!!

otac makarije

pre 9 godina

uz svo postovanje za bodirogu, mislim da nije u pravu. jeste da je aba liga kao cirkus kad menja pravila i ucesnike svaki cas, ali prednosti koje donosi su mnogo vece od mana. vise energije bi trebalo usmeriti ka tome da tu ligu napravimo boljom, nego da se vratimo na domace sampionate koji dugorocno vode u propast (vidi fudbal, prim.). sam pogled na ekipe domace lige izaziva smeh, pa je cak i raspala cibona klub za neke crveno-crnokose, vizure i slicne klubove koji dodju i prodju, a nemaju nijednog navijaca. tacno je da bi imali vise mesta u evroligi kad bi imali domacu ligu, ali to bi tako bilo samo prvih par godina, a onda bi usledio pad sve do nivoa belgije i na kraju madjarske ili bugarske. tako je i u fudbalu bilo. primer partizana iz '98. nije dobar jer je taj tim bio u stvari poslednji trzaj stare jugoslovenske skole igraca koji su izrasli iz sistema velike lige. dokaz je i nasa reprezentacija koja je u stalnom padu od odlaska igraca stare jugoslovenske lige. nema lige bez velikih klubova, kao sto klub koji nema navijace nije nikakav klub. a nasa liga ima samo par klubova koji imaju navijace. ostali nemaju i tacka. secam se i utakmica te lige. 100 gledalaca, 150 gledalaca. beopetrol, beovuk... smejurija. i to je bolje mozda? svasta.

Tropa de Elite

pre 9 godina

Slazem se.Aba liga je od pocetka grobar srpske kosarke.I neki veliki treneri to isto tvrde(Ranko Žeravica npr.). tom ligom mi gasimo Čačak ili Niš kao košarkaške centre,a igramo u nekom tamo Širokom brijegu...Partizan je evropski kosarkaski brend,zvezda ove godine nije bila losa,Pionir i Arena su sad vec kultna mesta u evropskim okvirima,nema sanse da bi nas euroliga drzala van takmicenja ako izadjemo iz ABA lige.A zamislite,recimo,atmosferu u Čairu kad bi neki niški klub igrao nešto u Evropi...Bodiroga,uradi to!

Srbija

pre 9 godina

Mislim da je Bodiroga samo delimicno u pravu i to samo oko toga,sto se neznaju pravila ove privatne lige,jedni udju i izadju kad oce,drugi placaju za 4.predstavnika sto jeste suludo.Medjutim,ova liga je sigurno posle Ruske i Spanske,najjaca u Evropi.Takav kvalitet mi nikad necemo imati.Sada nijedan klub ne moze sebi garantovati,da ce na strani negde sigurno pobediti a u nasoj ligi Zvezda i partizan dobijaju sve sa po 20-tak razlike.Niko nece da gleda na strani Crnokosu,Borac,Fmp,Metalac ili neke druge ekipe.Sada smo ostali bez predstavnika u EL a prethodne sezone smo imali 2,mogli smo i naredne ali sami smo krivi.

Jole

pre 9 godina

Dejo vi ste taoci toga da ste sve losiji u svim sportovima,,da ste osvojili ABA ligu to nebi govorio,,to je samo jal sa istoka i nista vise..

Zoki

pre 9 godina

Bodiroga je u pravu. Jadranska liga nam ne treba. Neka najbolji srpski klubovi uđu u kvalifikacije za Euroligu direktno, pa ako nisu dobri neka ne učestvuju.

bazer biter klač

pre 9 godina

Nije samo Srbija "talac" ABA lige, već i Slovenija i Hrvatska. Slovenci su bez ABA lige imali i po dva evroligaša, Olimpija igrala dva Final 4-a, Cibona je bila stalan evroligaš, a i oni su imali po dva predstavnika u EL. Problem je što se ovakvim sistemom takmičenja zapostavlja domaća konkurencija, ne postoji "esencija", samo tri-četiri tima imaju priliku da igraju protiv najboljih timova, i uz to jedan je drugi tim Čović & co. Međutim, nema ni u Srbiji mnogo timova sposobnih da učestvuju u inostranim takmičenjima, pre svega zbog materijalne situacije, što je još jedan hendikep za našu košarku. Naši talentovani igrači ne mogu da napreduju ako ne igraju međunarodne utakmice, ovde ih "puštaju" da bi menadžeri profitirali. Ova situacija odgovara svima iz Evrope, sem košarci zemalja koje su obuhvaćene ABA ligom. Nas ULEB uslovljava da se takmičimo u ABA ligi i da ove države umesto 4-5 daju najviše tri učesnika Evrolige.

qwerty

pre 9 godina

Svi pisu da je u ABA bolja konkurencija, i kako bi ovde Partizan i Zvezda bili uvek prvi. Koliko ja vidim rezultate mi i tamo dominiramo od 13 sezona 10 je osvojio neki srpski tim. Zar nije bolje da neki nasi klinci igraju za malo slabije ekipe u Sriji protiv Par, CZ i da napreduju? Ne nego po vama je bolje da oni sede ne klupama vecitih i da cekaju 3minuta na plus 20 da zaigraju.

barbarez

pre 9 godina

igrački liga je katastrofa osim ove dvije utakmice polufinala nije bilo nekog uzbuđenja a još gora je varijanta da je nema imali smo sta vidjeti od Šarića Bogdanovića i Nurkića ovo ostalo slabo a i evroliga nije ništa bolja prosjek poena kod većine evroligasa je oko 60-tak poena.

z

pre 9 godina

Postujem Bodirogu kao igraca ali ovo sto prica nema smisla. Pogledajte na sta lici domaca liga. Tu su Partizan i Zvezda a ostalo su nekakve Crnokose i slicne ekipe slabog kvaliteta. ABA liga je daleko kvalitetnija. Nije isto ako igrate protiv Buducnosti, Cedevite, Cibone ili da igrate protiv Crnokose i slicnih ekipa. Istina je da ABA liga cesto donosi neke potpuno ludacke odluke, tipa pozivanje Makabija i slicno, ali treba se onda boriti da se sama ABA reformise a ne da se igra slabo domace takmicenje. Domacem prvenstvu bi trebalo vratiti smisao tako sto bi se vratilo da se za Evroligu boduju evropsko, kup, ABA i domace takmicenje, kao ranije.

Ivan Nk

pre 9 godina

@ogi-cg
Zemljace, prilicno cesto komentarises na ovom sajtu, ali bi bilo fino da ponekad upotrebis veliko slovo, razmak nakon zareza i sl.
U suprotnom demonstriras izrazitu nepismenost...

boki76

pre 9 godina

Sta bi se desilo da ovog trenutka nasi klubovi kazu dosta je ne igramo vise jadransku ligu?
Ovo je mozda momenat. Partizan ne igra euroligu, a danilovic je najavio da nece ni eurokup.
Zvezda igra kvalifikacije i pitanje je da li ce proci u el.
Da li bi mogli racunati barem na mesto u kvalifikacijama za euroligu?

nbp

pre 9 godina

ABA liga nije baš "propast" za srpsku košarku, ali je evidentno da bi za razvoj naše košarke bilo mnogo bolje da se igra domaća liga. Jugoslovenske projekte treba ostaviti drugima.

Dragutin

pre 9 godina

Ja ne znam samo sto on to prica nama,neka uradi nesto po tom pitanju on je sef.Zasta ti ljudi u savezu uopste i sluze?? Neka naprave projekat za pristojnu domacu ligu i neka se bore za kosarku ili neka daju otkaz.Nekada se kosarka igrala na betonu sa drvenim tablama i obrucima bez zglobova pa se zivelo.

pumprla

pre 9 godina

Sto poistovecujete fudbalsku ligu Srbije gde nam je u fudbalu otkad smo samostalni najveci uspeh grupna faza svetskog prvenstva sa ligom u sportu u kojem smo bili visestruki svetski i evropski prvaci.U kosarci smo ove godine imali dva ucesnika EL i jednog ucesnika Evrokupa, u fudbalu mozemo da sanjamo tako nesto zato sam ja samo za domacu ligu.Broj timova bi otprilike trebao da se krece od 12 do 16 i naravno na kraju plej-of osam najboljih ekipa.
Pa valjda Bodiroga zna bolje od vas strucnjaka koji niste izasli iz sobe mesec dana.

Marko

pre 9 godina

Nemam ja nista protiv aba lige, ali dok je bila, da kazem, razvojna liga. Ovo sa prolaskom u el je teska glupost. Ja jedino ne mogu da shvatim koji mozak je pristao na to da se iz aba lige ide u el. Na kraju krajeva i da ne moze da se igra el neko vreme, pa nece niko umreti, mada mislim da bi bilo nemoguce da prvak Srbije nema predstavnika u elitnom evropskom takmicenju u kosarci.

Divos

pre 9 godina

Све што је Бодирога рекао, добро је рекао. Српски клубови су у АБА лигу ушли од сезоне 2003/4, и по мени то је била велика грешка, додуше беше период апсолутне доминације, пуних 10 године, али свему мора доћи крај, то се догодило (неочекивано) ове године. Добро, доминација ће се сасвим извесно наставити поново од наредне сезоне, али од те доминације слабе вајде за српску кошарку.
Српска лига је обесмишљена, већина екипа (10) завршава сезона у марту, има ту и добрих играча, неки успију у преосталим месецима пронаћи неки клуб, за многе следи "принудни" одмор. СЛ опет почиње касно, публика се већ заситила од кошарке, а и СЛ не даје пролаз у евро-такмичења. У таквој ситуацији, сви клубови осим можда 3 муку муче са беспарицом, спонзоре је немогуће наћи, и једна агонија којој се не назире крај. Још увек постоји систем и одличан рад са млађим узрастима, али клубови у оваквој ситуацији неимаштине, када не знају да ли ће успети играчима обезбедити плате за пар наредних месеци, тешко да могу испратити амбиције младих играча, и вратити им колико већ њихова надареност и посвећеност овој игри заслужује. Зато сваке године велики број српских играча, често премлади, одлазе у бели свет, где у правилу имају успорен развој, или стагнирају.
Ове године ће Бућан, Мијатовић, Гуша и В.Ђокић, не треба сумњати, урадити добре ствари на ЕП и СП млађих узраста, али нешто ваља мењати у наредном времену, а код одлука, можда тешких и болних резова водиља мора бити дугорочна добробит српске кошарке.

Danko

pre 9 godina

Ne razumem neke ljude u komentarima, ovo je liga po uzoru na SFRJ ligu i to je odlicno. Zelim da gledam Cibonu u Pioniru, a ne tamo neku Crnokosu. Ne svidja vam se ova liga, jer je regularna i nema namestanja, zelite srpsku, pa da kao u fudbalu celo prvenstvo bude namesteno citavu deceniju?

Barkley81

pre 9 godina

Baš me zanima koliko pametnjakovića će se javiti koji su pametniji od Bodiroge i znaju bolje od njega šta je dobro za srpsku košarku.Udrite stručnjaci !

Rade

pre 9 godina

Ja sam to govorio jos 2002. godine kad je Goran Vesic tad u u upravnom odboru KK Crvena Zvezda, inace tada kadar DS-a sad iz SNS-a govorio da ko nije za za regionalnu ligu (cini mi se da se zvala Goodyear liga) taj nije ni za evrointegracije. Svi su me listom pljuvali na komentarima. Mi smo da podsetim te godine, bravurama uprvao Dejana Bodiroge, postali Svetski sampioni u Indijanapolisu. A gde smo sada? Postoje 4 kluba sa 10 stranaca i nista vise. Umesto da formiramo ligu sa klubovima iz Republike Srpske, ako hoce iz Crne Gore i Makedonije i to je to.

Zoki

pre 9 godina

Svi ovi sto su protiv Bodiroge ili su mladji od 20 godina, ili su izgbili pamcenje, ili su instrumentalisani od unistivaca srpske kosarke. Ljudi sta smo mi osvojili od 1995. do 2002., a onda su nasi klubovi usli u regionalnu ligu.

hipnoza

pre 9 godina

To je stara istinita priča,ali niko ništa ne preduzima da se reši problem.Košarka u Srbiji je u velikoj krizi.Nije u pitanju nedostatak novaca,toga nikada nije ni bilo,već nedostatak kvalitetnih igrača.Sada smo u situaciji da nam se reprezentacija jedva kvalifikovala na Evropsko prvenstvo,zahvaljujući pre svega rekordnom broju učesnika na zadnjim prvenstvima.U isto vreme kvalitet ABA lige lošiji od naše lige,od pre 10 i više godina.To se vidi po rezultatima koje naši klubovi ostvaruju u Evropskim takmičenjima.Partizan je iz naše lige otišao na final four,a Zvezda u finale takmičenja koje se danas zove Evrokup.Što znači da i tih 4kluba,učesnika ABA lige nisu na nekadašnjem kvalitetu,a o klubovima iz domaće lige ne treba ni pričati.Mali košarkaški centri(Kraljevo,Čačak,Subotica...),koji su stvarali reprezentativce sada jedva opstaju,a rezultat toga je da su u našim najjačim klubovima stranci glavni igrači.Još kad čujem komentar o tome kako je ABA liga veliko tržište i kako gledaoci više vole da gledaju"velike"klubove iz tih država,nego ove"male"domaće.A kad vidimo koliko zarađuju klubovi od ABA lige i koliko ima gledalaca na utakmicama,sve to pada u vodu.Jedino rešenje je povratak domaćoj ligi i po cenu ne igranja u Evropskim takmičenjima u nekoliko narednih godina.U suprotnom će se desiti da se ne kvalifikujemo za Evropsko prvenstvo.

ajdeeee

pre 9 godina

Posto ni Partizan i Zvezda (verovatno) nece igrati u LE sledece godine.
Trebali bi da odbiju poziv ove godine da ucestvuju u ABA ligu, pa da vidimo kako ce ta liga opstati. Partizan i Zvezda su vrlo dobrog kvaliteta , Mega Vizura i Radnicki uz malo ulaganja u njih mogu da budu jos ozbiljniji klubovi. Nego , nama je uvek draze strano i strano bolje. Sve nase unistismo ,da bi od drugih dobili NISTA. A haos u zemlji tek sledi .

deder

pre 9 godina

Ko trazi vece - izgubi iz vrece! Jedna Rusija nema 2 zagarantovana mesta, Hapoel takodje, Nemci 2, a ABA 2 +1! Najbolji klubovi iz ABA nemaju budzete vece od 3-4 miliona evra, niti stabilne finansije a imaju vise mesta u EL i EK od Rusije i Nemacke gde 10. na tabeli ima veci budzet od Zvezde, Partizana, Olimpije... Ali ne, nasim pametnjakovicima to ne odgovara, cak i kada dva srpska kluba igraju EL. Da su iz ABA pametni pa da sami sutnu nase klubove, da vidimo onda ko bi bolje prosao. Bile bi "pune hale" po Srbiji gde bi i ti koji dodju po Leskovcu, Zrenjaninu navijali samo za Partizan i Zvezdu, kvalitet na vrhunskom nivou, liga gde bi pobednik isao u Evrocelendz. Ovde izgleda jos nisu shvatili da je Berlinski zid srusen jos odavno. Samo cekam jos da Fiba ukine trojku i cetvrtine i da se opet igra na sljaci.

Forzza Fiume

pre 9 godina

Komsije nemojte da pricate price za malu djecu .Tko brani ostalim klubovima u Srbiju da ulazu u kosarku ili u nogomet (fudbal ) sta ce vam liga ako imate samo Zvezdu ili Partizan .Evo kod nas je u Hr nekad bilo isto samo Dinamo ili Hajduk .Sad je dosao privatni kapital u Rijeku .Jedna Rijeka je ostavila Hajduka 8 bodova u prvenstvu
pojedila Dinama u gostima u prvoj utakmici kupa u uzvratu je rasprodan cjeli stadion u Rijeci 7 dana prije utakmice .Vatrepolo klub Rijeka je posamaralo sve u jadranskoj ligi ,uzelo kup i sad ce i prvenstvo i dolazi u Barcelonu kao najveci favorit za titulu.Odgovor svega je novac .ulozi da ti se vrati .

bazer biter klač

pre 9 godina

Nije ABA liga upropastila srpsku kšarku, već "mi". Uzmimo primer KK Hemofarm-a. On je uništen posle stranog preuzimanja svog sponzora. Zdravlje iz Leskovca takođe. Ali, bolje bi bilo da više naših klubova igar protiv Partizana i Zvezde. Vremenom bi možda napredovali. Nemojmo se zavaravati "jugoslovenskom" ili "srpskom" školom košarke. Postajala je samo lična inicijativa nekoliko košarkaških entuzijasta i vizionara, koji su uspeli da se izdignu iznad mešetara i prevaranata. Francuzi i Španci su preuzemi njihov način rada, koji je postavljen na zdrave osnove, za razliku od našeg korumpiranog i sektaškog sistema. Veći neprijatelji srpske košarke su posvađani Čović i Vujošević u klupskoj konkurenciji i menadžersko-trenerski klanovi u reprezentativnoj konkurenciji od "zle" ABA lige i "nepravednog" ULEB-a.

kontra

pre 9 godina

Sad plačemo kao devojčice, a da su naše dve princeze ušle u EL niko ne bi reč rekao. Mislim da se stanje u srpskoj košarci od pre 15 god. ne može porediti sa današnjim, jer je ono pre svega bila zaostavština jednog starog uhodanog sistema i škole, a danas nema ni sistema ni para.
Slažem se jedino da bi nacionalni prvaci Srbije i Hrvatske trebali imati direktan plasman u EL, ipak smo previše dali evropskoj košarci, da bi se prema nama odnosili kao sa npr. Poljskom...

Sex,droga,Bodiroga

pre 9 godina

Fenomenalan igrac koji je van kosarkaskog terena zadojen demagogijom najstrasnije vrste.Koga interesuje da gleda domacu ligu,jedino puskama da terate navijace u hale.Prosek 150 '(7€8 :! 75!)/8+8?O kakva glupost.Igraci stasavaju u jakoj konkurenciji a ne igrajuci s cobanima.Pa isti ovaj sto nam baca prasinu u oci je otisao u Italiju kao decak,sto nije igrao domacu ligu?

dule

pre 9 godina

Do ulaska naših klubova u ABA ligu reprezentacija je osvojila 7 medalja na velikim takmičenjima, a nakon toga samo jednu. Mislite o tome.
(Zmaj Ognjeni Vuk, 8. maj 2014 23:27)

Tačno. I pošteno. A jel može ovako:

Posle sportskih sankcija naši košarkaši su u 8 godina osvojili sve sem olimpijskog zlata. Gde da potpišem da nam opet uvedu sankcije na par godina?

nemanja

pre 9 godina

Ljudi, kako ne kapirate. Mi nemamo izbor trenutno. ULEB je jaci od FIBA, sve drze sto se tice klupske kosarke. Nasa jedina sansa da igramo EL, ili Eurokup je kroz ABA ligu. Kako vi mislite, kao i Bodiroga, da nam klubovi napreduju ako istupimo iz te lige? Mislite da oni nece moci da zive bez nas? Da, mnogo ce da se potresu. Igrali bi oni i dalje, bez nas, a mi bismo se veselili u svojoj jadnoj domacoj ligi. Pogledajte na sta nam lici KSS? To je rasulo. Ocekujete da ce neko od tih ljudi biti sposoban da nam donese pozicije da mozemo iz domace lige da igramo dva najjaca evropska klupska takmicenja? Ne zanosite se. Iz Bodiroge govori umereni nacionalista, njegova opredeljenja smo videli i ranije. Sto neko rece, ako je takav patriota, sto nije bar jednu sezonu odigrao za Partizan kad ga toliko voli? A mogao je. Sve se raspalo onog momenta kada je gospodin Covic uveo FMP u Jadransku ligu, uz podrsku Zvezde, kojoj je to bio jedini izlazak pred neke jace klubove, jer ih tad nije bilo nigde. Partizan i Hemofarm su jedini ostali da igraju nasu ligu, koja je tada jos uvek davala mesto u EL prvaku. Nakon toga, posto su pomenuti vec povukli nogu za ABA, stize ULTIMATUM Partizanu i Hemofarmu da MORAJU da igraju tu ligu, iako su bili protiv, jer ce u suprotnom biti izbaceni iz EL, odnosno ULEB kupa tada. Pod imperativom, nevoljno, jer je svima Evropa cilj, ta dva kluba ulaze u ABA. I sad je neko, posle 10 godina pametan da mi treba da igramo nasu ligu.Kome?Sami sebi?Smejurija, nista drugo.

eki

pre 9 godina

Srpska liga?! Šta da gledam mega ishranu, crnokosu ili Tamiš?! Taj uspeh iz 1998 i bilo koji uspeh u sportu može se zahvaliti isključivo SFRJ! Ta zemlja je dala mnoge dobre sportiste jer je ta država bila zemlja sa mnogo zdravijim sistemom vrednosti nego danas Srbija ili bilo koja zemlja u regiji...
Zapamtite da sve što u budućnosti bude bilo ne samo u košarci, sportu već i u kulturi muzici, filmu je samo ogledalo društva u kojem živimo, a nešto ne vidim da će mo se nagledati novih Djordjevića, Divaca...legendarnih Srpskih filmova i bilo čega dobrog i kvalitetnog jer nam društvo smrdi od truleži. ...

sUmadinAc

pre 9 godina

auu kakvi komentari.
prvo- da bi srpska liga bila dosadna jer bi isti, posto je aba liga drugacija ( na osnivanju je bila smesna, a po ulasku partizana jedne godine NISU osvojili) dakle....
drugo- kvalitet. Pa valjda je logicno da bi kvalitet rastao sa vracanjem zvezde i partizana (kao sto danas raste u hr bih i slo/madj ili maced.) a posto zvezdasi verovatno nisu gledali super ligu prosle sezone (neki gorbari mozda jesu) bilo je i iznenadjenja i vrlo interesantnih meceva. setite se mege. dakle....

Pobesneli max

pre 9 godina

Zao mi je Bodiroge. Ipak, nije ovaj veliki sportista i covek dorastao izazovu da moze spasiti srpsku kosarku. Nije on takav kapacitet.
Svim kriticarima ABA lige ili onima koji bi "jaku srpsku" ligu mogu samo da postavim pitanje. Koji srpski klubovi, osim Partizana i Zvezde, i pre njih Radnickog BG, su ista ozbiljno predstavljali u "EX YU" ligi? U ligi u kojoj smo postavili temelje najvecih uspeha svih vremena, ne samo srpske, nego i hrvatske, slovenacke ili crnogorske kosarke. Gde su tada bili Sloga, Vojvodina, Borac...? Kosarkaski veliki centri koji su omogucili svim bivsim republikama da se ponose kosarkasima su bili u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Podgorici, Splitu, Zadru, Skoplju...Ono sto je 90. ih postigla srpsko-crnogorska kosarka je recidiv velike skole ovih koje sam nabrojao. Nikakva samo "srpska" pamet nije tu kumovala niti je mogla. Zato ne prisvajajmo zajednicke uspehe samo kao svoje i ne zaludjujmo se da moze m,nogo bolje nego sto je sada.
Ono sto treba da se uradi je profesionalizacija srpske kosarke i sporta, uopste, pa ce i kvalitet da bude na boljem nivou. Samiom tim i selekcija domacih igraca za reprezentaciju.

aader

pre 9 godina

Izjava po sistemu - bolje vrabac na grani nego golub u ruci...Baš bih voleo da ispune želju onih koji imaju sličan stav kao Bodiroga i Tegeltija, i što samo znaju da demagogijom kritikuju a NIKAKVO rešenje ili plan nemaju. Gde su garancije za učestvovanje u Evroligi i Evrokupu ako istupe iz ABA? Hoće li Bodiroga, Tomašević ili neko drugi iz KSS-a (inače lobi FIBA) da omogući to? Ne verujem. Ako uspeju u tome onda im svaka čast, neka se jave tad. Bez toga, svi njihovi argumenti padaju u vodu. Igranje samo domaće lige bez prohodnosti u EL i EK će unazaditi košarku na još niže grane nego sad, a onda će, pretpostavljam, svi ovi kritičari puniti srpske oronule hale da gledaju timove gde neće biti ni T od talenata i dobrih igrača. Kako da ne. Evo vam idealna prilika da dokažete koliko se ceni i voli domaća liga, zašto se sada ne pune hale po Srbiji? Delije bojkotuju i domaću ligu? Ko će finansirati sa više love nego do sada Čačak, Niš, Leskovac? Pojaviće se neki šeik? Kvalitet tih timova će biti isti kao i sada što je u Prvoj ligi jer će se i dalje sve pare slivati u 2-3 kluba, koje će protežirati država, a ostatak će biti klubovi koji će krpiti kraj sa krajem, igrači sa otvorenim ugovorima, bez krštenih centara, sa oronulom infrastrukturom. Ni ABA nije neki veliki kvalitet, ali je bar duplo bolja i kvalitetnija od te domaće i ima keca u rukavu - prohodnost u EL i EK.

:-:

pre 9 godina

Ako je jedini problem ABA to sto reprezentacija ne pravi uspehe,jer nema tih cuvenih kosarkaskih centara,ja glasam za ABA.Da li treba da se cele godine smaram uz Crnokosu i Masinac da bi jednom u godinu ili dve 20 dana gledao kako nasa reprezentacija MOZDA napravi neki veci uspeh?! A drugo sto to naravno nema nikakve veze,pa upravo jake utakmice u ABA stvaraju dobre igrace.Kako je u SFRJ nastalo toliko dobrih nasih igraca?To sto nema uspeha poslednjih 10 godina ne znaci da je zbog ABA lige.Setite se da nam je vecito po pola reprezentacije(pogotovo iz NBA) otkazivalo pozive u repr. .

zg euroskeptik

pre 9 godina

Najprije, poštujem igračku veličinu Dejana Bodiroge. Slažem se i sa stavom da bi nacionalne lige trebale imati veći značaj od ove političko-trgovačko-kladioničarske u kojoj se pravila mijenjaju svake tri minute. Ali, ista je situacija bila i prošle godine, osim što su oba euroligaša bila srpska pa je onda to bilo pod normalno. Tako da, ovo je posve licemjerno.

ja glasam za ABA ligu

pre 9 godina

...A kad vidimo koliko zarađuju klubovi od ABA lige i koliko ima gledalaca na utakmicama,sve to pada u vodu.Jedino rešenje je povratak domaćoj ligi i po cenu ne igranja u Evropskim takmičenjima u nekoliko narednih godina.U suprotnom će se desiti da se ne kvalifikujemo za Evropsko prvenstvo.
(hipnoza, 8. maj 2014 20:12)

Posecenost u ABA ligi je na veoma visokom nivou.Cak i na utakmici tipa Krka-Siroki se hala popuni,a Pionir je redovno dobro popunjen.

Citam takodje komentare: "Cutali smo godinama,a sada nam ne valja kad su hrvati ispred nas".Netacno.U prethodnim godinama(u kojima su srpski klubovi dominirali,tj.od osnivanja ABA su dominirali) se redovno javljali pojedini treneri,funkcioneri sa ovakvim stavovima o napustanju ABA.Nije ovo prvi put.

Leka

pre 9 godina

Ovu talacku krizu je lako resiti. Istupite iz ABA Luge i oslobodite se ropstva, nemojte samo da kukate .
A onda , lepo, zasucite rukave i stvarajte igrace. Pomerite se iz kancelarija, svecanih loza i potpredsednickuh mesta, prerano ste ostarili, a znanja da rukovodite -nemate.Pored novca, mora i neka skola da se ima, neko iskustvo na takvim poslovima. Nece biti da Lisac i Lorbek mogu da se igraju sa svima...

my way

pre 9 godina

Kakav šarlatan ovaj Bodiroga. Razmišlja kao dvanaestogodišnjak na komentarima, u fazonu: najbolje da napravimo jaku domaću ligu sa 10 ozbiljnih klubova. Od čega, majstore? O kakvoj 1998. ti pričaš? Da li stvarno neko misli da su sportisti kvalifikovani da budu menadžeri? Ima dobar ulaz, pa sigurno kapira ekonomiju i međunarodno pravo?

Uostalom, ako ti se igralo za srpske klubove, niko te nije sprečavao, grobari su ti se nadali i nadali, a ti si iskulirao.
(licimuri, 9. maj 2014 03:16)

Ovi klinci nalozeni na Aba ligu smaraju sa svojijm glupostima i uvredama. Uci decak sarlatana Bodirogu koji razmislja kao dvanaestogodisnjak (sam sigurno nema vise od 15) ekonomiji i iz nekog razloga medjunarodnom pravu. Dakle, nije vise ideja da se sve drzavne pare daju Zvezdi i Partizanu, vec da se u startu onemoguci svima drugima funkcionisanje, ne finansijsko, vec i igranje, da bi onda balavurdija mogla da se lozi na svoje "vecite". Od cega ligu, pa od igraca sine, kao i u svakom drugom sportu, njima je neophodna. Nekad je kosarkasa bilo daleko najvise, to je bio nas nacionalni sport br. 1, pa je domaca liga bez stranaca bila kvalitetnija od Jadranske u kojoj su nasi timovi prvih sezona dominirali vise nego u Winston Juba. Sad i od ta 4 dva kluba nema, ekonomski i medjunarodno pravno procvetali, kao i Zvezda i Partizan koji prose pare, sve dobijaju od drzavnih sponzora po politickoj liniji, od ABA 0, cak ni jednog jedinog jugonostalgicnog biznismena da zbog nje ubaci neki dinar.

nikola

pre 9 godina

U tu ligu nas je ugurao Čović dr.Nebojša.
(Milton, 8. maj 2014 18:09)
...
A da nije možda Čović naterao Partizan da igra istu tu ligu. Došao kod Danilovića i rekao morate da igrate ABA ligu, a on jadan slegno ramenima i pito jel treba da se prostrem. Svaki klub je donosio samostalno odluke i očigledno da kada su svi izvagali da su došli do istog zaključka, tj. da je bolja i kvalitenija ABA liga od srpske. Veća je prohodnost u evro takmičenja, veća je scena na kojoj se nastupa i ujedno veći potencijal za zaradu, privlačenje sponzora isl...Tu istu ligu su igrali Danilović, Đorđević, Paspalj, Divac, Rebrača, Obradović ...
(NemanjaVac8, 9. maj 2014 01:09)

Partizan je bio ucenjen da mora u ABA ligu ako hoce da igra Evroligu.Nije imao izbora.

veljko

pre 9 godina

bodiroga je u pravu, a vecina komentarora veze sa zivotom nema! pominju diletanti crnokosu?? pa ne bi ona bila tu da se igra domaca liga. zivnuli bi svi gradovi, klinci bi igrali kosarku i van beograda. ja sam beogradjanin, ali najbolji sportisti su nam skoro uvek dolazili iz manjih sredina! sad oni nemaju priliku da igraju za lokalne klubove, bar ne na iole normalnom nivou, manjak je interesovanha, pa i para, pa onda i boljeg kadra i to je zacarano kolo. dovedite zvezdu i partizan, pa ce u svakom gradu da se potrude da "nas" dobiju, pa ce za par godina biti i talenata kao nekad.. ovde dva, tri kluba kupe sve, oni se gomilaju, samo njih par dobije sansu, prodju najbitnije godine i tako stalno. klinci to vide, nemaju motiv u manjim sredinama i to je to. bodiroga itekako zna znanje, a nas sport je uvek bio u vrhu kad su ga vodili sportisti, a ne biznismeni kako ovde neki predlazu... mi smo talentivan narod za sport, generalno, i sportisti ce lakse i postenije naci bisere, od nekih biznismena. ne treba kopirati druge, sa zapada, kad smo svedoci da je nas recept bio najbolji. dajte sansu klincima, sta ce nam stranci koji guse (nelsonu bih platio da ode) talentovanije od sebe?

NemanjaVac8

pre 9 godina

Do ulaska naših klubova u ABA ligu reprezentacija je osvojila 7 medalja na velikim takmičenjima, a nakon toga samo jednu. Mislite o tome.
(Zmaj Ognjeni Vuk, 8. maj 2014 23:27)
...
Pa razmisli ti koju ligu su igrali tadašnji igrači Jugosalvije. U kojoj ligi su započinjali kraijere i gde su dostizali igrački vrhunac. Srpska liga nije ni postojala. Jedan manji deo igrača se razvijao u ligi sa Crnogorcima, a veči deo tih igrača je igrao ligu sa Hrvatima, Slovencima, Makdoncima, Crnogorcima ... dakle veliku Jugoslovensku ligu. Ti isti klubovi iz velike jugoslovenske lige nastupaju sada u ABA ligi. Inače samostalna Srbija je prvu medalju uzela 2009 i ja bih sada mogao da kažem da je to plod ABA lige po tvojoj analogiji. No, imaš gadan problem ako msiliš da je trbalo da samo mi uzimamo medalje. Shvati da smo imali u nizu nekoliko neverovatnih generacija i da će teško neko u skorije vreme imati to što smo mi imali. Čak ni Španija nije ono što smo mi nekada bili. A bili smo sve zahvaljujući fantastičnim trenerima mlađih kategorija, predobrom selektiranju igrača, fantastičnoj organizaciji, jedinstvu naših vrhunskih stručnjaka oko strateških nacionalnih košakaških pitanja, genijalnim ljudima sa genijalnim vizijama koji su radili u košarci, uticajnim ljudima na ključnim mestima svetske i evropkse košarke koji su svoj ugled i moral nesebično zalagali u cilju lobiranja za jugoslovensku košarku...Danas recimo Bodiroga kao blizak prijatelj Bartomea ništa nije izboksovao za srpsku ligu...

ds

pre 9 godina

Bodiroga je u pravu. Postoji samo jedan "malecki" problem. Ko ce da da pare za srpsku kosarkasku ligu? Kada se ovaj "sicusni" problem razresei onda treba imati ligu sa 20 klubova. Sto vise to bolje.

dzigi

pre 9 godina

Jeste da se desio debakl u Beogradu, ali da se zbog toga odmah napusta ABA liga je vrlo glupo. Mislim da je u svakom slucaju veci kvalitet u toj ligi nego sto bi mogao da bude u bilo kojoj ex-yu nacionalnoj ligi, a samim tim i veca mogucnost za mlade igrace da napreduju. Pravila nisu idealna i trebalo bi raditi na tome da se promene, ali totalno odustati od ovakvog takmicenja nije dobra ideja.

vladimir

pre 9 godina

Jedno je biti kosarkas drugo funkcioner Ijava je skandalozna Kako ucu u Evropska takmicenja prko Maljovica i Djordjevica kako zaboraviti dugotrajan uspeh KKP i KKCZ ove godine -F 16 i polufinale Kako od poraza napraviti tragediju Kako vodecim klubovima odseci granu na kojoj sede -Poslusati tvoj Skandalozni savet Zar je kotizacija problem od 150 hiljada evra pa to je cena 1 kosarkasa na trzistu solidnog kvaliteta Sta si ti licno urtadio da najbolji tim se okupi pred neko takmicenje Pa vama u KSS svojevremeno ni Stojakovic i Rakocevic Jaric i Vujanic nisu bili dobri kao ni Pavlovic u najboljim godinama Da li ti se obraz crveni pred tvojim zemljacima Vardom i Savovicem koji po 20 god zive ovde i imaju pasos ali se po pravilima KSS smatraju strancima

pera

pre 9 godina

(renzo_palavvi, 8. maj 2014 19:17)

He he, Dodik nije imao 250 hiljada evra da bi Igokea ucestvovala u EL...Pa imao je igrace koji su imali toliku godisnju platu,a budzet kluba sigurno 2-3 miliona i tih 250 hiljada(mada prvi put cujem da se to placa da bi se igrala EL)ne bi bili problem.Od kvalifikacija odustali zato sto bi morali da doradjuju halu i pljunu dosta para,a 99% nebi usli u EL.
Treba uvesti II ABA ligu,znam da ABA kaze da ne moze da isfinansira tu drugu ligu,ali zato onda treba nacionalne kosarkaske federacije da se potrude oko toga,pogototovo ovi nasi koji stalno kukaju za srpskim centrima.Neka nadju sponzora za tih jos nekoliko srpskih klubova koji bi igrali II ABA ligu,isto tako i hr,slo,mk,cg za svoje kluove,a treca ABA liga ce biti nacionalne lige(kao sto su u fudbalu 3. liga Srpska liga Istok,Zapoad,Vojvodina...).

.

pre 9 godina

Mozda bi se KLS vremenom popravila kada bi se odustalo od ABA,secamo se pre,bili su klubovi poput Beobanke,BFC(sada bi to mogli da budu Metalac i neki slicni koji bi imali interes da uloze ako ce cele godine igrati sa Par,CZ) i jos neki,uz FMP.Gledao sam skoro i tabele iz tih perioda,cesto su bili i ispred Partizana,a pogotovo CZ pre plej ofa,ali opet,i na svom vrhuncu ta liga bi bila dosta slabija od ABA,a o poseti da i ne govorim-u ABA su hale popunjene prosecno nekih 70%(moja procena) na svakoj utakmici,u Pioniru redovno po 5-6000,a u KLS toga nebi bilo.

Gile

pre 9 godina

Košarkom smo se UVEK ponosili, bila je sport broj jedan... uprkos tome, ja prvi mislim da je trenutno Srpska liga potučena do kolena, ali IZNUTRA.

Ali, pored toga, i u košarci smo izgleda prihvatili široko nametnut nam trend i kult samo-pljuvanja i samo-ponižavanja.

Većina ljudi ovde uzima argument - imamo samo 3-4 dobra tima.... OK, hajde da kažemo da je MEGA VIZURA po kvalitetu naš 4. tim. Ajde sada da uzmemo trenutno četvrte po tabeli timove iz Italije(Anel Brindisi!), Grčke(PAOK), Francuske(Nancy), Nemačke(EWE Baskets Oldenburg!), Hrvatske(Zagreb!), Poljske(-----?), Litvanije(Žalgiris), Izraela(Barak Netanya*)... i da ih dovedemo u Bg da igraju protiv Mege. Šta mislite, koji bi bio procenat pobeda Mega Vizure sa trenutnim timom?

Iz ovog mora liga koje su i sada po mom mišljenju u rangu naše ili lošije izostavio sam samo nekoliko - Špansku, Tursku, Rusku, i to su lige sa kojima trenutno po kvalitetu ne možemo da se poredimo. Sa malo više para i sa povratkom na kvalitetan sistem rada, kako sa klincima tako i sa seniorima, za 3-4 godine možemo biti u 2 najbolje lige u Evropi!

SRBIJA VOLI KOŠARKU, SRBIJA RAZUME KOŠARKU, SRBIJA JE ZEMLJA KOŠARKAŠA. Zašto bi se stideli toga!? Zašto bi se stideli Srpske Košarkaške Lige!?

ŽIVELA SRPSKA KOŠARKA! ŽIVELA SRPSKA KOŠARKAŠKA LIGA! Napolje iz abba guma eva sardine lisac-lisica lige!!!!

*

pre 9 godina

Dejane, kakav je to razlog sto pojedini timovi ulaze i ispadaju iz lige, sta je tu nenormalno? Moze li neko da mi objasni ko nas je tacno uveo u ABA ligu? Upuceni kazu KK Bezanija koja je stala na stranu FIBE, a ULEB pobedio, zato su kasnije usli u istu, zato nema licence.

marko kv

pre 9 godina

Podrska Bodirogi! Aba liga je unistila nasu kosarku. Izgubili smo centre poput Cacka, Novog Sada, Leskovca, Vrsca, Kraljeva. Iz kraljevacke kutije sibica niko nije lako odnosio bodove, a sad Slogu gleda 100 ljudi.

bum tras

pre 9 godina

@Zoki
ali ti igraci sto su osvojili sve od '95-'02 su nasu ligu igrali sezonu ili je nisu ni igrali,ne racunam Djordjevica,Divca i tu generaciju gde su igrali u ex Jugi,ali Jaric,Bodiroga,Stojakovic,Gurovic,Radmanovic... su svi kao mladi otisli u inostranstvo osim Rakocevica i Vujanica,Tomasevica svi su igrali domacu ligu godinu dana i to kao klinci sa malom minutazom. nama su te medalje donele sankcije i kad su svi oni otisli u inostranstvo.

NemanjaVac8

pre 9 godina

U tu ligu nas je ugurao Čović dr.Nebojša.
(Milton, 8. maj 2014 18:09)
...
A da nije možda Čović naterao Partizan da igra istu tu ligu. Došao kod Danilovića i rekao morate da igrate ABA ligu, a on jadan slegno ramenima i pito jel treba da se prostrem. Svaki klub je donosio samostalno odluke i očigledno da kada su svi izvagali da su došli do istog zaključka, tj. da je bolja i kvalitenija ABA liga od srpske. Veća je prohodnost u evro takmičenja, veća je scena na kojoj se nastupa i ujedno veći potencijal za zaradu, privlačenje sponzora isl...Tu istu ligu su igrali Danilović, Đorđević, Paspalj, Divac, Rebrača, Obradović ...

igor

pre 9 godina

Covek nista nije lose rekao. Nase sto imamo smo obezvredili , mi igramo tu domacu ligu koja nista neznaci , nasi najsaci timovi se koriste za razigravanje drugih timaova koji nam nisu do kolena ucimo ih kosarke jos moramo da platimo.. razumem sto je zvezda trcala da ide tamo to coviceva posla al nije mi jasno zasto je na kraju i partizan pristao

DraganO

pre 9 godina

Otkud sad tolika dusebriznost za srpsku kosarku, da nije to mozda priznanje da se vise ne moze u EL po burazerskom principu i modelu unisti druge da mi prolaz bude siguran.
Ovo mi lici na novi pokusaj obezbedjivanja dominacije preko struktura KSS, ali vise to nije moguce. bodiroga bio si dobar igrac i to je sve.
1998 si jos uvek igrao kosarku na krilima bivse SFRJ, ali o tada je proslo 23 godine za razliku od tvog vremena svega 8 godina. Slobodno ti stvaraj igrace, niko ti ne brani, samo ne znam kako ces da im objasnis da ce dobar deo karijere da igraju po skolskim halama u Srbiji, a od Evrope nista ili ce mozda samo jedan klub to imati pravo, ``pitam se koji``

Susjed

pre 9 godina

Srbija je u Winston YuBa-Ligi imala 4-5 jaka klubova, Partizan, Buducnost, Zvezda, Hemofarm, FMP, Lovcen, Vojvodina... Ali, Buducnost i Lovcen su znatno digli atraktivitet i kvalitet lige. Pogledajmo 5 godina prije ulaska srpskih klubova u ABA ligu. Buducnost sampion 1999e, 2000e, 2001e, Partizan 2002e, 2003e, 2004e, onda su najjaca 4 srpska kluba pristupala ABA ligi, Crnogorci iz YuBa 06e istupili. U finalima od 99e su kraj Partizana igrali najcesce Hemofarm i Crvena Zvezda, jednom FMP - tocno ti klubovi, koji su od 04e igrali u ABA, 05e je cak pristupala i Vojvodina, Srbija onda sa 5 predstavnika, i to bas svojim najjacim. Tih 5 klubova je do 2009e igralo ABA ligu! Sad, ne vidim po kojoj logici je srpska kosarka bez crnogorske 5 godina prije ulaska u ABA bila toliko izjednacena i po cemu je ABA tu izjednacenost unistila?! A po cemu tek je ABA unistila srpski kvalitet, kad su 5 najjaci sprpski klubovi igrali ABA a dobili jos Cibonu, Ljubljanu i Zadar?

U Hrvatskoj je u isto vrijeme (99-04) prvak bila 3x Cibona, 2x Zadar i jednom Split. Svaki klub isti broj puta finalist (doprvak). Samo 3 jacih klubova, ali zato izjednacenije. Danas Zadar sportski skoro propao, Splita davno vec nema. Mi Hrvati bi istom logikom mogli tvrditi, da nam je ABA liga unistila domacu kosarku.

U manjim centrima kosarka zazivi par godina pa opet tisina, mislim da to ima manje veze sa ABA. ABA zbog konkurencije jednostavno prije otkriva, gdje je trulo. Ona je za sve nas najbolje rjesenje, +ABA II.

darko1311

pre 9 godina

Ja ne kapiram u kom svetu zivi GOSPODIN BODIROGA,pa mi zbog tih prica tj Bore Stankovica nismo clanovi uleba,da je tad bilo pametnih mozgova a ne borinih ulizica i Zvezda i partizan su mogli da imaju ugovore sa ulebom i onda nam nebi trebala aba liga nego bi igrali domacu ligu,ali posto mi Srbi volimo da pametujemo kao Bodiroga sada zato nam se desava to sto nam se desava

nikola

pre 9 godina

eto do sad je bilo sve u redu dok je partizan dobijao aba ligu,sad prvi put kiks partizana i zvezde i to u sred bgd i sad je svako kriv.nemoj bodiroga da se spustas bez potrebe.pusti da te pamtimo kao velemajstora kosarke ,sto si uistinu i bio.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ogi-cg, 8. maj 2014 18:32)

Ovakve izjave da treba napustiti ABA,postoje vec godinama unazad,nema ovo veze sa ovogodisnjim rezultatima.Ja sam za ABA ligu.

Gogi bre

pre 9 godina

Bodi Bond je 100% upravu!!!
Nas prvak da igra u EL a drugi kvalifikacije !
Zasto mogu privaci iz nemacke ili francuske ili ukrajine da se plasiraju direktno?!?

Gile

pre 9 godina

Gile......Ako Srbija voli toliko Srpsku ligu,zašto je na derbiju Partizan-Mega bilo 1000 posmatrača.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Zoran, 9. maj 2014 10:40)

Nisam rekao da Srbija voli Srpsku ligu, već da Srbija voli košarku. Ako se ne prepoznaješ, to je OK.

Iako sam iz Bg i živim na kilometar od Pionira, ne smatram da je Srbija samo Beograd. Ali hajde da ti odgovorim za 1000 navijača - liga, trenutno, bez značaja, Partizanovi navijači, priznajem, razočarani i pomalo frustrirani rezultatima u poslednjih godinu i nešto dana, mnogo je faktora...

Srbija više ne voli Srpsku ligu, to je sada očigledno. Meni je prosto muka više od samo-populjuvavanja i kompleksa niže vrednosti koji nam je sistematski usađivan prethodnih 15tak godina. Uostalom, rezultati reprezentacije najbolje govore kako se odrazilo igranje naših timova u regionalnoj ligi na kvalitet košarke u Srbiji. I ovde ima drugih faktora, ali se sunovrat naše reprezentativne košarke tako lepo poklapa sa osnivanjem reg. lige da je prosto nemoguće neuvideti vezu.

Pozdrav.

Gile

pre 9 godina

Ono što sada gledamo je uništena, unakažena, degradirana i godinama omalovažavana i sputavana Srpska liga. Dva kluba su indirektni ili direktni vlasnici još ČETIRI kluba u ovoj ligi! Naravno da liga ovakva kakvom su je napravili oni kojima je to bilo u interesu ne liči ninašta! Ipak, i pored toga prazan je SAMO Pionir, jer su i Zvezda i Partizan praktično završili sezonu DALEKO ispod njihovih očekivanja. Uvek sam bio protiv guma abba abrakadabra lige, ali je naša liga sada toliko uništena da se ne može tako lako i tako brzo oporaviti. Još važnije, uništen je i sistem koji je stvarao kvalitetne igrače širom Srbije, kvalitetne ne sa 15, nego sa 25 godina!

Još jedna stvar - APOLUTNO SE NE SLAŽEM da su Solnok, MZT, Zadar, Krka, pa ako hoćete i Cedevita "magnet" za publiku. Nema tu ni tradicije, ni rivalstva, ni kvaliteta. Par dobrih amerikanaca može da kupi SVAKI KLUB ako ima dovoljno para.

Ubi me ova tema! U ovakvom vremenu, nakon decenijskog ubijanja naše lige, Srpska liga je postala smešna, ali bi joj ja i takvoj pre dao šansu nego nekakvoj abba baba jadran primorje južni tog ligi!

monarhista

pre 9 godina

Treba napraviti ligu cije sedisete bi OBAVEZNO bilo u BG...a njeni celnici da budu...Divac,Stojakovic,Paspalj,Bodiroga i da ne nabrajam....uz Saleta kao selektora i sve kosarkaske radnike koje imamo ne bi brinuli za buducnost ovog sporta...ne mogu da verujem da raznoirazni lisci brinu bas za nas....

Zmaj Ognjeni Vuk

pre 9 godina

Dejo vi ste taoci toga da ste sve losiji u svim sportovima,,da ste osvojili ABA ligu to nebi govorio,,to je samo jal sa istoka i nista vise..
(Jole, 8. maj 2014 21:29)

Ti si taoc sopstvene nepismenosti.

ogi-cg

pre 9 godina

eto do sad je bilo sve u redu dok je partizan dobijao aba ligu,sad prvi put kiks partizana i zvezde i to u sred bgd i sad je svako kriv.nemoj bodiroga da se spustas bez potrebe.pusti da te pamtimo kao velemajstora kosarke ,sto si uistinu i bio.

ogi

pre 9 godina

Nasa liga sa 12 klubova bi bila jaca od ABA lige bez nas! Evropa ne bi ostala nema prema jednoj takvoj ligi! I opet bi imali "dobre kosarkaske proizvode"! Da SRPSKOJ LIGI!

ergo

pre 9 godina

ABA liga donosi mnogo više kvalitetnijih mečeva nego što bi domaća liga donosila. Eto vam najbolji primer, počela je domaća liga, igra se uveliko, što gledaoci ne dolaze da gledaju? Partizan, Zvezda, I Radnički su imali soldnu posećenost u ABA a i tamo se ne zna unapred da li će zbog PPV-a neka ekipa morati unapred da izadje sa belom zastavom. Da li bi solidni domaći igrači ili stranci dolazili uopšte zbog domaće lige? Da se igra po zastarelim FIBA pravilima gde još postoji pravilo za strelicu kod mrtve lopte (LOL!). ABA ligu treba posmatrati kao kvalifikacije za Evroligu a ne kao neku jugo-nostalgičnu ligu. Bez ABA opet bismo imali dosadno smenjivanje samo Zvezde i Partizana i +30 protiv 90% klubova, ovako, nije baš tako jednostavno dobijati u ZG, SA, KG, Širokom, Ljubljani, PG itd... Lažni patriotizam i demagogija je sve to, ne racionalno razmišljanje.

becks

pre 9 godina

Hahah............. pa to bi najvise odgovaralo njegovom partizanu.....
Kada su bili prvi u ABA ligi i igrali evroligu onda im je odgovaralo....
Sada bi da smanje konkurenciju...... Mislim da bi to imalo vise negativnih posledica za kosarku nego pozitivnih....
Uostalom vidim kakva nam je liga u fudbalu kada igramo samo drzavno prvenstvo........

steew

pre 9 godina

Dobro da je neko primetio da je ABA liga mafijaska tvorevina u kojoj slovenci i hrvati imaju veca prava od ostalih naroda (u organizaciji). Neverujem da ce nam ta liga u buducnosti nesto doneti. Pa iako Srbija ima cetiri mesta zasto mora da plati to poslednje mesto, i ko uzima te pare.

konacno

pre 9 godina

Hvala Bogu da neko pocne pametno da razmislja. Malo sam stariji pa se secam lige u kojoj su Partizan, Buducnost, Crvena Zvezda, FMP, Hemofarm.... pobedjivali jedni druge u utakmicama koje su bile pravi kosarkaski praznici.
Za to vreme su uvek iz drugog plana vrebali klubovi kao sto su Zdravlje iz Leskovca, Zorka iz Sapca, Spartak, Vojvodina, Beobanka i cekali da skinu skalp vecima..., sportske hale u manjim mestima su bile prepune, Leskovac, Kraljevo, Nis, Sabac...
Sve smo to unistili pristankom da igramo u Jadranskoj ligi.
Istupanje nasih klubova iz ABA lige pod hitno!

Zmaj Ognjeni Vuk

pre 9 godina

Do ulaska naših klubova u ABA ligu reprezentacija je osvojila 7 medalja na velikim takmičenjima, a nakon toga samo jednu. Mislite o tome.

ĐURA I MORNARI

pre 9 godina

pa naredite klubovima da istupe iz ABA lige, ko ne posluša izbaciti ga iz domaće lige i kupa na minimum 10 godina! pa ko hoće nek nastavi sa Abom na svoju odgovornost!

Kum Djole

pre 9 godina

Puna podrška istupanju iz regionalnog takmičenja ali ne bezuslovna: 1) da izađu političari i mafijaši iz klubova, 2) da se privatizuju klubovi i navijačima ponude akcije, 3) da se ulaže 50 odsto sredstava za mlade koje vode i treniraju stručnjaci i pedagozi a ne menadžeri, 4) da se košarka od juniorske do seniorske brendira kao nacionalni sport i pokloni joj duplo više TV sati od fudbala uključujući i inostrani. Bodiroga, ti treba da nudiš rešenja a ne da ukazuješ na očigledno.

nbp

pre 9 godina

ABA liga nije baš "propast" za srpsku košarku, ali je evidentno da bi za razvoj naše košarke bilo mnogo bolje da se igra domaća liga. Jugoslovenske projekte treba ostaviti drugima.

Str

pre 9 godina

Šta je alternativa? Igrati u mnogo slabijoj ligi gde su top 4 mesta unapred poznata? Gde jedino Zvezda-Partizan i mozda Mega medjusobno igraju uzbudljive mečeve? Ništa ne fali ABA ligi, samo treba nastaviti razvijanje iste.

Barkley81

pre 9 godina

Baš me zanima koliko pametnjakovića će se javiti koji su pametniji od Bodiroge i znaju bolje od njega šta je dobro za srpsku košarku.Udrite stručnjaci !

pjer

pre 9 godina

Kao i uvek tastatura kritičari što nisu videli košarkašku loptu u izlogu našli se da prozivaju, i to ni manje ni više nego Bodirogu :)

Niste mu ni do kolena!

Sava

pre 9 godina

Slazem se sa Bodirogom u potpunosti. Uostalom ABA liga bez srpskih klubova ne vredi ništa. Neka oni dovode razne Solnoke i Levske a mi se okrenimo našoj ligi. Ne moze mi nikad biti atraktivnije da gledam Krku, Široki ili Zadar umesto naših tradicionalnih klubova. Vratimo košarku u naše centre!

Nebojsa

pre 9 godina

Za takvu situaciju treba da zahvalimo veliiiikom srpskom klubu CZvezdi koja je prva oitsla tamo i vapila da dovede Lasko i Siroki u Beograd.
Takodje i sadanjem predsedniku iste Covicu koji je sa FMP takodje pohrlio ko mutav u tu ligu.

Tropa de Elite

pre 9 godina

Slazem se.Aba liga je od pocetka grobar srpske kosarke.I neki veliki treneri to isto tvrde(Ranko Žeravica npr.). tom ligom mi gasimo Čačak ili Niš kao košarkaške centre,a igramo u nekom tamo Širokom brijegu...Partizan je evropski kosarkaski brend,zvezda ove godine nije bila losa,Pionir i Arena su sad vec kultna mesta u evropskim okvirima,nema sanse da bi nas euroliga drzala van takmicenja ako izadjemo iz ABA lige.A zamislite,recimo,atmosferu u Čairu kad bi neki niški klub igrao nešto u Evropi...Bodiroga,uradi to!

ajdeeee

pre 9 godina

Posto ni Partizan i Zvezda (verovatno) nece igrati u LE sledece godine.
Trebali bi da odbiju poziv ove godine da ucestvuju u ABA ligu, pa da vidimo kako ce ta liga opstati. Partizan i Zvezda su vrlo dobrog kvaliteta , Mega Vizura i Radnicki uz malo ulaganja u njih mogu da budu jos ozbiljniji klubovi. Nego , nama je uvek draze strano i strano bolje. Sve nase unistismo ,da bi od drugih dobili NISTA. A haos u zemlji tek sledi .

Simod

pre 9 godina

Evo i Bodi-Bond prolupao. Pa ni Evroliga nije ono sto je nekad bila. Grupa timova se ozbiljno priblizava kvalitetu NBA ligasa. Ostali to moraju da prate, ne moze svim zemljama da bude zagarantovano mesto u EL. Mora da se zasluzi.

Zoki

pre 9 godina

Bodiroga je u pravu. Jadranska liga nam ne treba. Neka najbolji srpski klubovi uđu u kvalifikacije za Euroligu direktno, pa ako nisu dobri neka ne učestvuju.

licimuri

pre 9 godina

Kakav šarlatan ovaj Bodiroga. Razmišlja kao dvanaestogodišnjak na komentarima, u fazonu: najbolje da napravimo jaku domaću ligu sa 10 ozbiljnih klubova. Od čega, majstore? O kakvoj 1998. ti pričaš? Da li stvarno neko misli da su sportisti kvalifikovani da budu menadžeri? Ima dobar ulaz, pa sigurno kapira ekonomiju i međunarodno pravo?

Uostalom, ako ti se igralo za srpske klubove, niko te nije sprečavao, grobari su ti se nadali i nadali, a ti si iskulirao.

renzo_palavvi

pre 9 godina

Gospodo, nije ABA liga svedski sto sa kojega se uzima ono sto odgovara. Cinjenica je da smo se udarali u prsa prosle sezone kada smo imali dva predstavnika u EL, dok su Hrvati bili strpljivi i uradili sta su uradili.

Mjesta kukanju nema, zasucite rukave i radite. Sto ne uzeti opet slijedece godine oba mjesta za EL koje ABA nudi?

Kada je Partizan osvajac ABA lige Dule se udara u prsa i govori, "prvaci smo trece po jacini evropske lige", a kada ispuse onda krivi Hrvati i Slovenci...

A sto se tice Igokee, Dodik nije imao para da se igra EL, jer kotizacija je 250 000 €, pa je naredio igracima da izgube od Zvezde, to se zna...

A zatim su Igosi odbili da ucestvuju u kvalifikacijama...

Zoki

pre 9 godina

Svi ovi sto su protiv Bodiroge ili su mladji od 20 godina, ili su izgbili pamcenje, ili su instrumentalisani od unistivaca srpske kosarke. Ljudi sta smo mi osvojili od 1995. do 2002., a onda su nasi klubovi usli u regionalnu ligu.

Imay

pre 9 godina

Kako da ne, jos neka nam se liga zove Jelen super liga i da daje 1 mesto za Evroligu, pa da gledamo besmislena političko-prostačka prepucavanja dva dotirana i izdržavana kluba, koji za sve traže pomoć osim kad potajno i ne prikazujući pravu cenu prodaju igrače!

A Bodiroga neka preuzme FK Partizan ako mu se igraju dogovorene srpske lige...

Бенфика Србија

pre 9 godina

Упропастили су нам нашу лигу.Ц.Звезда,Партизан,Фмп,Хемофарм,Бфц,Здравље Лесковац,Војводина...Било је ту још пар тимова,али сам сигуран да је наша лига била јача од Абе...
Браво Бодибондеее...

dex

pre 9 godina

Mislis da nije jedini izlazak u Evropu preko ABA? Pa da probamo onda? Prvak bi MOZDA mogao u Evrocelendz i to je to. Da ne govorimo da smo preko ABA Lige pve sezone imali dva predstavnika u EL. Kako bi to izvukli preko nase lige? Pre bi propali svi zajedno ovako. Ocekivao sam da Bodiroga bolje razume situaciju. Osim ako nema direktan dogovor sa EL o bar jednom predstavniku, neka ne talasa...

Marko

pre 9 godina

Pa kako nekome moze da bude sporan Dejan Bodiroga? Pa ljudi, u cemu je problem, ajde ne moramo da stojimo mirno kada covek prica, ali makar svako treba pazljivo da saslusa sta ovakav jedan covek i kosarkas ima da kaze. Pa zasto uvek najbolje od nas dozivljavamo na neki neprijateljski nacin, po meni, to su ljudi koji treba da povedu nas sport napred, nasi najbolji predstavnici, svako u svojoj oblasti. Ne razumem, stvarno ...

YALTA Donjetsk Beograd

pre 9 godina

Свака ти је ко у Његоша! То сам ја причао има 7 година још кад се оснивсла та лига! Убацили нам тројанца у виду Змага Сагадина и екипа која је довела кк Ц Звезду до банкрота узела паре , наравно Жика. Паук главни!!!

Analizator

pre 9 godina

Mogli bismo mi sve ovo dublje da analiziramo, uzmite ko je sve osvajao Evroligu kaže gospodin Bodiroga. Evroligu je osvajao pet puta Maccabi koji je bio učesnik ABA lige dva puta. To je podsećam gospodina Bodirogu klub koji od 2000 godine bio tri puta šampion Evrope, a 2011.godine Maccabi je pobijedio zagrebačku Cedevitu u finalu ABA lige. Te godine Maccabi igra finale Evrolige s Panathinaikosom. Nitko ne brani da Partizan i Zvezda igraju u Čačku ali podcenjivati regionalnu ligu u kojoj je igrao Maccabi je prilično glupo. Čovjek se pita kakav je interes imao Maccabi putujući hiljade kilometara udaljene države da igra košarku? Ako je Maccabiju bio dovoljno dobro Sarajevo, Zagreb ili Ljubljana onda ne znam o čemu priča košarkaška legenda Bodiroga. Ja sam uveren gospodine Bodiroga da u srpskoj ligi nikada neće zaigrati Maccabi ali sam uveren da ćemo još koju sezonu gledati ovakav klub kao šta je Maccabi.

raca

pre 9 godina

Srbija nije imala losu kosarku sve do pojave aba lige. Tada se kosarka igrala i u Cacku, Valjevu, Nisu ,Leskovcu,Subotici.To su bili pravi rasadnici talenata, a i praznici u tim gradovima kada su sa igrale utakmice. Sada je zbog aba lige to postala tranvaj liga. kosarka se manje prati pa su nam i takvi rezultati. Podrzavam Bodirogin predlog i samo sa jakom domacom ligom koja nece doci preko noci, mozemo se nadati novim talentima kojima cemo se diviti.

ja

pre 9 godina

Nije Bodiroga jedini,isto miššljenje imaju i ostali velikani(Divac,Paspalj,Đorđević,Bora Stanković,Duda Ivković...)Da li su u pravu svi nabrojani velikani ili ostrašćeni navijači večitih rivala,koji podržavaju ABA ligu(velika većina)?Ja se slažem sa Bodirogom,mada moje mišljenje uopšte nije bitno.
Stoji da je velika razlika u kvalitetu između ABA ligaša i klubova iz super lige,ali tako nije bilo nekad,prije 10 godina imali smo jednu od jačih liga u evropi,Partizan igrao F4,Zvezda finale protiv Meša,jedne godine i Zvezda i Budućnost igrali u euroligi,i to bez ijednog stranca.
Nije košarka samo Zve i Part,u stvari jeste,al zato i jesmo,danas,tu gdje smo.Koliko smo igrača vrhunskih izacili od kako igramo ABA ligu?Samo jednog,Teodosića,ostalo sve poluproizvodi.A koliko smo ih izbacili od 92 do 2002?Šta je reprezentacija osvojila od 2002 do danas?
Dokle god klubaštvo bude iznad saveza,biće nam ovakvo stanje u košarci.
Bez jakog Čačka,Kraljeva,Valjeva i ostalih,nema ni Srpske košarke.
Nisam ni protiv ABA lige,ima i ona nekih dobri strana,ali naša liga mora da bude prioritet i na prvom mestu,nešto slično kao VTB liga,Rusi je igraju,ali nacionalna liga je najvažnija.

Sale.MLS

pre 9 godina

Mislim da je poenta da srpski klubovi mnogo više vrede ABA ligi nego ABA liga nama. Od svih zemalja učesnika naša liga bi bila najbolja (ili najmanje loša, kako hoćete). Nemojte gledati na to što su ovogodišnji finalisti iz Hrvatske, to je ipak, ruku na srce, splet okolnosti, a ne realno stanje stvari. I nemojte o ogromnoj razlici između večitih i ostatka KLS, i to je tako ove godine, u prethodnoj deceniji, Partizan jeste bio dominantan, ali ipak se dobro pomučio u Kragujevcu, Vršcu, Železniku...
Sve u svemu, naša liga bi morala imati stalnog predstavnika u Euroligi, a ABA bi morala da igra kako mi sviramo, a ne obrnuto.

Blue boys

pre 9 godina

ABA liga je ugasila kosarku u Srbiji. Ranije su i manji gradovi imali klubove sirom srbije koji su dobro stojali. U leskovcu je svake druge nedelje bila puna hala, puna. A sad se cuje eho lopte na utakmicama.

Montenegro

pre 9 godina

Da da sad kad nijeste uspjeli, kad su vam hrvatski klubovi uzeli euroligu ispred nosa !normalno da ne valja aba liga . Licno mislim da aba liga je nesto najbolje sto se dogodilo za nas ljubitelje kosarke mislim da ce tek sada biti jos zanimljivija.

Aleksandar

pre 9 godina

Ukoliko istupimo iz ABA lige, kosarka ce biti ravna fudbalskoj Super ligi. Nedostatak konkurencije, finansija, infrastrukture, regionalizacije. Da ne spominjemo namestanja

Rade

pre 9 godina

Ja sam to govorio jos 2002. godine kad je Goran Vesic tad u u upravnom odboru KK Crvena Zvezda, inace tada kadar DS-a sad iz SNS-a govorio da ko nije za za regionalnu ligu (cini mi se da se zvala Goodyear liga) taj nije ni za evrointegracije. Svi su me listom pljuvali na komentarima. Mi smo da podsetim te godine, bravurama uprvao Dejana Bodiroge, postali Svetski sampioni u Indijanapolisu. A gde smo sada? Postoje 4 kluba sa 10 stranaca i nista vise. Umesto da formiramo ligu sa klubovima iz Republike Srpske, ako hoce iz Crne Gore i Makedonije i to je to.

Spasic

pre 9 godina

Bodiroga pljuje aba-u, a u domacoj ligi se menjaju pravila u toku lige? Totalno deplasiran kao funkcioner, bodiroga ne vidi buducnost sporta. Sve ce vise biti zajednickih liga, a nasilno ozivljavanje kosarke po siromasnoj srbiji vise puta se pokazalo kao nemoguca misija. Cak je u planu i aba 2 liga sto je takodje dobra stvar za razvijanje manjih klubova. Kao neko ko prati nase nize kosarkaske lige mogu da kazem da je kvalitet sve losiji, igraci odlaze u inostranstvo cim pokazu naznaku kvaliteta i tu nema pomoci, jer para nigde nema. Tako da je sve ovo sto bodiroga prica nista vise do mazanja ociju nasim proslim uspesima, a to vreme je odavno proslo.

bgd

pre 9 godina

ABA liga u Ljubljani 1000 Slovenaca u hali, u Zadru,Širokom ljudi nema. Finalisti Cedavita i Cibona nemaju domaću publiku, Vizura nema publiku...Neko pominje jake utakmice gde je Zvezda pobeđivala sve lagano a posle doživela debakl protiv Uniksa koji je evropska košarkaška sila. Liga ne donosi neki kvalitet,a Srbija toj ligi daje najviše. Imamo 4 solidna tima, i još da pokrenemo 4 košarkaška centra gde bi naši mladi igrači mogli da se razvijaju i to je bolja opcija.

Divos

pre 9 godina

Све што је Бодирога рекао, добро је рекао. Српски клубови су у АБА лигу ушли од сезоне 2003/4, и по мени то је била велика грешка, додуше беше период апсолутне доминације, пуних 10 године, али свему мора доћи крај, то се догодило (неочекивано) ове године. Добро, доминација ће се сасвим извесно наставити поново од наредне сезоне, али од те доминације слабе вајде за српску кошарку.
Српска лига је обесмишљена, већина екипа (10) завршава сезона у марту, има ту и добрих играча, неки успију у преосталим месецима пронаћи неки клуб, за многе следи "принудни" одмор. СЛ опет почиње касно, публика се већ заситила од кошарке, а и СЛ не даје пролаз у евро-такмичења. У таквој ситуацији, сви клубови осим можда 3 муку муче са беспарицом, спонзоре је немогуће наћи, и једна агонија којој се не назире крај. Још увек постоји систем и одличан рад са млађим узрастима, али клубови у оваквој ситуацији неимаштине, када не знају да ли ће успети играчима обезбедити плате за пар наредних месеци, тешко да могу испратити амбиције младих играча, и вратити им колико већ њихова надареност и посвећеност овој игри заслужује. Зато сваке године велики број српских играча, често премлади, одлазе у бели свет, где у правилу имају успорен развој, или стагнирају.
Ове године ће Бућан, Мијатовић, Гуша и В.Ђокић, не треба сумњати, урадити добре ствари на ЕП и СП млађих узраста, али нешто ваља мењати у наредном времену, а код одлука, можда тешких и болних резова водиља мора бити дугорочна добробит српске кошарке.

Boki

pre 9 godina

U Srbiji kad neko nema resenje za neki problem odma pocne da okrivljuje druge. Aj ti Bodibonde daj neki milioncic u taj Cacak i Uzice pa ce se ozivjeti kosarka u tim gradovima, pusti prazne price nego objasni ko ce da obezbedi milionske budzete za Borac, Slobodu...

Bob Rock

pre 9 godina

Nema para Dejane!!! Te '98 na koju se pozivas smo jos uvek imali kakvu takvu bazu domacih igraca, pre nego sto se neboja covic docepao svega sto u srbiji baca loptu sa 14-15 godina i to prosledio svojim polu trenerima na dalju "obuku", kako bi mogao da ih sa 18-19 proda u inostranstvo...

Danas srbija nema para ni za 3 jaka kluba, a kamo li 12 ili 16 koliko bi ta "jaka domaca liga" imala...

pumprla

pre 9 godina

Sto poistovecujete fudbalsku ligu Srbije gde nam je u fudbalu otkad smo samostalni najveci uspeh grupna faza svetskog prvenstva sa ligom u sportu u kojem smo bili visestruki svetski i evropski prvaci.U kosarci smo ove godine imali dva ucesnika EL i jednog ucesnika Evrokupa, u fudbalu mozemo da sanjamo tako nesto zato sam ja samo za domacu ligu.Broj timova bi otprilike trebao da se krece od 12 do 16 i naravno na kraju plej-of osam najboljih ekipa.
Pa valjda Bodiroga zna bolje od vas strucnjaka koji niste izasli iz sobe mesec dana.

student

pre 9 godina

Bodiroga pa godisnji budzet olimpijakosa u sezonu kada su bili sa Partizanom na F4 je bio preko 30miliona evra. Cilders i Kleiza su imali po 4,5 miliona. To je ukupni godisnji budzet Partizana za sve sezone od 2000. pa do sada. A 98. EL nije bila toliko jaka kao pod pokriljem ULEBa, mnogo manje strana i NBA igraca u globalu.

djordjevic

pre 9 godina

Prvo, nisam neki ljubitelj ove lige...radije bih da je nema.

Sa druge strane, sada se ne daju ovakve izjave...Zasto ovu izjavu nije neko izneo prosle godine posle ulaska Partizana i FMPa u Evroliu? Tada nam je bilo super. Mnogo smo bre zatucan narod, nikako da pogledamo siru sliku, nego eto...ako ulete oba kluba onda SUPER, ako ne uleti ni jedan onda KATASTROFA.

Prsta na celo.

Banezi

pre 9 godina

Srbija nikada nije imala vise od tri zglavna kluba u kosarci. Cacak, Nis, Zrenjanin, Kraljevo i sl. nikad nisu bili kosarkaski centri na duzi vremenski period pa nece ni sada. Cacak od Kicanovica nije izbacio vrhunskog igraca, Zrenjanin od Bodiroge, itd. Ponekad bljesnu ti centri tako sto izbace nekog Krstica ili Teodosica ali to je vise izuzetak nego pravilo. Otkako pratim kosarku (imam 28 godina) slusam price kako iz Cacka dolaze sjajni suteri a najbolji izdanci njihove skole su Tripkovic i Dragicevic. Ne moze se ziveti od stare slave. Jednostavno nema para za ozbiljnije bavljenje sportom kod nas. Kad bi pored Zvezde koja se uzdize posle petnaest godina propadanja i Partizana koji jedini nesto radi u kontinuitetu uspeli da podignemo Radnicki da ima neke rezultate u kontinuitetu to bi bilo odlicno. Ostali da se bave proizvodnjom klinaca kao Mega i to je to. Koliko para toliko muzike :-)

Doktor86

pre 9 godina

Ne da je nasim najjacim klubovima buducnost u aba, vec i onim slabijim u drugoj aba ligi za koju godinu. Jedini problem je sto nismo uspeli da udjemo u upravljacku strukturu. Aba nam koliko se secam nije smetala proslog leta kad smo dobili dva evroligasa.

Marko

pre 9 godina

Nemam ja nista protiv aba lige, ali dok je bila, da kazem, razvojna liga. Ovo sa prolaskom u el je teska glupost. Ja jedino ne mogu da shvatim koji mozak je pristao na to da se iz aba lige ide u el. Na kraju krajeva i da ne moze da se igra el neko vreme, pa nece niko umreti, mada mislim da bi bilo nemoguce da prvak Srbije nema predstavnika u elitnom evropskom takmicenju u kosarci.

deniboy

pre 9 godina

Bodirogi nije prošle godine smetala Aba liga kada su i Partizan i Zvezda igrali Euroligu.Idemo ukinuti Aba ligu pa da Hrvatska da 2 predstavnika u Euroligu,Srbija 2,da Crnogorci i Makedonci daju po prvaka države,Slovenija da 2 predstavnika i Bih da prvaka države.To je 9 predstavnika iz regije,samo je pitanje koga onda da izbacimo?Možda Turke ili Grke?Sigurno će 9 klubova sa Balkana podići gledanost i ugled Eurolige.

Jole

pre 9 godina

Dejo vi ste taoci toga da ste sve losiji u svim sportovima,,da ste osvojili ABA ligu to nebi govorio,,to je samo jal sa istoka i nista vise..

mmi

pre 9 godina

A novac da bi se igrala domaca liga sa najvise osam klubova i to desetokruzno da bi popunili sve termine ce te verovatno Vi da skupite...Na zalost samo jos jedan dokaz da covek koji je igrao i zna kosarku ne mora da zna i sve ostalo. Jedini problem je u upravljackim, vlasnickim strukturama, sve je vrlo jasno postavljeno sto se tice svega ostalog, a to znaci JEDINI srpski prolaz u euroligu je preko ABA lige. No, kao i za sve ostalo tako i za ovo sada, nasa zakasnela pamet koja samo muti misao, koja i onako nije bas najbistrija, i bla bla bla...

Stella

pre 9 godina

Bodiroga se nalupetao za medalju! Dosli smo do tacke gde nema nazad. ULEB (ciji nismo clan zahvaljujuci cirkusu koji vlada u nasoj kosarci vec dobri niz godina) nas tera da igramo ABA ligu. Domaca liga je svedena na takmicenje za prestiz (kao i kup), bez para i znacaja. Sidro i ULEB su privatne organizacije, i moze im se da nam rade sta hoce. To su cinjenice a mi mozemo i dalje da guramo glavu u pesak i zivimo u paralelnom svetu. Takvim ponasanjem smo i dogurali od zlatnih medalja do ovog mulja u kojem smo sada!

Pantelic A.

pre 9 godina

Ovo vam je primer zbog cega sportisti ne treba da rukovode klubovima i da imaju bilo kakve veze sa organizacijom. Ispade bolje igrati domacu ligu po fiskulturnim salama, zemlja od 6 milona stanovnika gde od siromastva ne mozemo da napravimo vise od 3-4 profesionalna kluba i gde se navija samo za Zvezdu i Partizan. To ne moze nikako biti bolje od regionalnog takmicenja koje prati preko 20 miliona ljudi! Zbog nemastine ceo region ne moze da sastavi vise od 10 profesionalnih klubova a ne jedna mala Srbija da igra zasebnu ligu. Sam primer vam je fudbal cak i ovako bedni da ga igramo sa regionom bio bi 20 puta gledanije i zanimljivije. Kakvu vi zanimljivost vidite u domacem fudbalu? Sta je to vama tamo interesantno? Gde god gostuju Zvezda i Partizan ceo stadion sa sudijom navija za njih sem u Pazaru. Sponzorstvo, gledanost, zanimljivost, bolji igraci, mladji bi mozda i duze ostajali da igraju ama sve je na strani regionalnog takmicenja. Sad hocemo da rusimo bukvalno jedino sto valja a to je kosarka i ta ABA liga. Nego ne daju nam lopovi i menadzeri da igramo to u fudbalu posto ne mogu razne anti-talente da guraju u Evropu a klubovi siromasni pa zive od prodaje igraca. I svima njima lepo puni dzepovi a mi ljubitelj smo prinudjeni da gledamo sprdacinu i namestanja. Kosarku ne dirajte idite gledajte fudbal sa Bodirogom.

Nolan

pre 9 godina

Grešiš Dejane. Pogledaj našu ligu, samo CZ i Partizan pa onda 10 praznih mesta pa svi ostali.
U takvoj jadnoj ligi klubovi bi samo nazadovali i postajali gori.
ABA ligu treba reorganizovati ali je treba igrati.
Sistem F4 nije pravedan jedino zbog plasmana u EL, u EL trebaju igrati prva dva sa tabele na kraju sezone a F4 za trofej ABA.

hipnoza

pre 9 godina

To je stara istinita priča,ali niko ništa ne preduzima da se reši problem.Košarka u Srbiji je u velikoj krizi.Nije u pitanju nedostatak novaca,toga nikada nije ni bilo,već nedostatak kvalitetnih igrača.Sada smo u situaciji da nam se reprezentacija jedva kvalifikovala na Evropsko prvenstvo,zahvaljujući pre svega rekordnom broju učesnika na zadnjim prvenstvima.U isto vreme kvalitet ABA lige lošiji od naše lige,od pre 10 i više godina.To se vidi po rezultatima koje naši klubovi ostvaruju u Evropskim takmičenjima.Partizan je iz naše lige otišao na final four,a Zvezda u finale takmičenja koje se danas zove Evrokup.Što znači da i tih 4kluba,učesnika ABA lige nisu na nekadašnjem kvalitetu,a o klubovima iz domaće lige ne treba ni pričati.Mali košarkaški centri(Kraljevo,Čačak,Subotica...),koji su stvarali reprezentativce sada jedva opstaju,a rezultat toga je da su u našim najjačim klubovima stranci glavni igrači.Još kad čujem komentar o tome kako je ABA liga veliko tržište i kako gledaoci više vole da gledaju"velike"klubove iz tih država,nego ove"male"domaće.A kad vidimo koliko zarađuju klubovi od ABA lige i koliko ima gledalaca na utakmicama,sve to pada u vodu.Jedino rešenje je povratak domaćoj ligi i po cenu ne igranja u Evropskim takmičenjima u nekoliko narednih godina.U suprotnom će se desiti da se ne kvalifikujemo za Evropsko prvenstvo.

qwerty

pre 9 godina

Svi pisu da je u ABA bolja konkurencija, i kako bi ovde Partizan i Zvezda bili uvek prvi. Koliko ja vidim rezultate mi i tamo dominiramo od 13 sezona 10 je osvojio neki srpski tim. Zar nije bolje da neki nasi klinci igraju za malo slabije ekipe u Sriji protiv Par, CZ i da napreduju? Ne nego po vama je bolje da oni sede ne klupama vecitih i da cekaju 3minuta na plus 20 da zaigraju.

Sportisimus

pre 9 godina

Pogledajte nasu pivarsku ligu, hrvatsku nogometnu ligu koja se igra na pasnjacima diljem Hrvatske, ne vredjam, vec citiram Index.hr, smejuriju od ostalih liga ex-Yu, e to bi bila i nasa srpska kosarkaska liga. Jedino ABA liga podseca pomalo na normalno ligasko takmicenje. Bodirogi naklon do zemlje, ali siguran sam da nije u pravu.

idi begaj

pre 9 godina

Realno,Srbija ne moze imati vise od 4 kvalitetna kluba pa i da ima svoju ''jacu ligu''....
E sad,hocu li da gledam Partizan-Cibona ili Partizan-Crnokosa odgovor je jasan

veljko

pre 9 godina

bodiroga je u pravu, a vecina komentarora veze sa zivotom nema! pominju diletanti crnokosu?? pa ne bi ona bila tu da se igra domaca liga. zivnuli bi svi gradovi, klinci bi igrali kosarku i van beograda. ja sam beogradjanin, ali najbolji sportisti su nam skoro uvek dolazili iz manjih sredina! sad oni nemaju priliku da igraju za lokalne klubove, bar ne na iole normalnom nivou, manjak je interesovanha, pa i para, pa onda i boljeg kadra i to je zacarano kolo. dovedite zvezdu i partizan, pa ce u svakom gradu da se potrude da "nas" dobiju, pa ce za par godina biti i talenata kao nekad.. ovde dva, tri kluba kupe sve, oni se gomilaju, samo njih par dobije sansu, prodju najbitnije godine i tako stalno. klinci to vide, nemaju motiv u manjim sredinama i to je to. bodiroga itekako zna znanje, a nas sport je uvek bio u vrhu kad su ga vodili sportisti, a ne biznismeni kako ovde neki predlazu... mi smo talentivan narod za sport, generalno, i sportisti ce lakse i postenije naci bisere, od nekih biznismena. ne treba kopirati druge, sa zapada, kad smo svedoci da je nas recept bio najbolji. dajte sansu klincima, sta ce nam stranci koji guse (nelsonu bih platio da ode) talentovanije od sebe?

sUmadinAc

pre 9 godina

auu kakvi komentari.
prvo- da bi srpska liga bila dosadna jer bi isti, posto je aba liga drugacija ( na osnivanju je bila smesna, a po ulasku partizana jedne godine NISU osvojili) dakle....
drugo- kvalitet. Pa valjda je logicno da bi kvalitet rastao sa vracanjem zvezde i partizana (kao sto danas raste u hr bih i slo/madj ili maced.) a posto zvezdasi verovatno nisu gledali super ligu prosle sezone (neki gorbari mozda jesu) bilo je i iznenadjenja i vrlo interesantnih meceva. setite se mege. dakle....

boki76

pre 9 godina

Sta bi se desilo da ovog trenutka nasi klubovi kazu dosta je ne igramo vise jadransku ligu?
Ovo je mozda momenat. Partizan ne igra euroligu, a danilovic je najavio da nece ni eurokup.
Zvezda igra kvalifikacije i pitanje je da li ce proci u el.
Da li bi mogli racunati barem na mesto u kvalifikacijama za euroligu?

Milan PI

pre 9 godina

Ok,istupićemo iz aba lige i onda za godinu dana tražiti da se tamo vratimo.Pa prvo koji će igrač doći da igra ligu sa crnokosom i td.Budućnost ex-yu sporta je u jadranskoj lig svidelo se to nekom ili ne !

my way

pre 9 godina

Kako neki zamenjuju teze, pricaju o losem stanju nase kosarke i lige i onda tom tragicnom posledicom pravdaju uzrok umesto da ga kritikuju. Mozda su to deca koja ne pamte vise od 10 godina unazad, ni sta je kosarka nekad bila, ali dajte malo logike, bar nemojte tako apsurdne stvari da pricate. Nesporna istina je da je unistavanje nacionalnog prvenstva, kvantiteta, baze igraca, klubova sirom zemlje od kojih se ocekuje da stvaraju kosarkase, a i oni i domaca liga su svedeni na amaterski nivo, unistilo srpsku kosarku njen i klupski i reprezentativni kvalitet. U samoj Jadranskoj ligi nestala 2 od 4 nasa velika evropska kluba, opstali samo Zvezda i Partizan na grbaci drzave Srbije. Da li iko normalan moze da misli da je to dobro za srpsku kosarku? ABA treba organizovati po ugledu na VTB i Balticku. Tamo se igra po grupama, pa sledi pravi plejof. To je i mnogo atraktivniji format i, sto je najvaznije, daje prostor za vise ucesnika i za netaknute nacionalne lige, koje igraju svi od pocetka. Svi imaju svoje mesto. Ako ne, onda razlaz, jer ovako ne ide. Jedinstveno domace prvenstvo vraceno na evropsku mapu je neophodno za mlade igrace, moraju da imaju gde da se razvijaju. Sesti sa ljudima iz Uleba i jasno im reci kako stvari stoje. Spominje se fudbalska liga, pa ona je iznedrila generacije talentovanih fudbalera koji su postigli odlicne rezultate u mladjim kategorijama, momci prvaci Evrope, A tim uvek imao izbor. Ko bi i same vecite snabdevao igracima bez ostalih klubova JSL?

barbarez

pre 9 godina

igrački liga je katastrofa osim ove dvije utakmice polufinala nije bilo nekog uzbuđenja a još gora je varijanta da je nema imali smo sta vidjeti od Šarića Bogdanovića i Nurkića ovo ostalo slabo a i evroliga nije ništa bolja prosjek poena kod većine evroligasa je oko 60-tak poena.

Slobo

pre 9 godina

Pa tu tzv ABA ligu smo igrali za vreme bivse Juge. Tada je samo šampion igrao u kupu šampiona, a sada eto imamo mogucnost za dva tima u evro ligi. Kvalitet je svakako jaci nego da samo igramo Srpsku ligu koju u principu ne bi trebalo ni igrati. Ucesnike u ABA ligi treba birati po uspehu u toj istoj ligi, i eventualno najslabije plasirani Srpski tim iz ABA lige da razigrava sa najboljim timovima iz Srpske lige za popunu. Ta nam je liga bila dovoljna i u bivšoj Jugi, mada smo tada iz Srbije imali nekad 4 a nekad i 5 predstavnika.

igor

pre 9 godina

Aba liga je maltene liga stare Jugoslavije zbog koje smo pravili najvece uspehe, cak i 10ak godina kasnije dok je jos bilo nekog uticaja te stare skole... Nemoj da se lazemo, smeta nam samo to sto su sada HR klubovi u EL.

BG

pre 9 godina

Kakve su nacionalne lige najbolje se vidi u futbalu: smejurija u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji! Rešenje je popraviti ABA ligu i ne glupirati se sa idejom o nacionalnim konkurencijama, koja nije komercialno interesantna! Sve i da je istina, da Srbija ima najjaču nacionalnu ligu, ko će to ipak, da gleda? A i dobili ste lekcije od Cibone i Cedevite! Nija valjda to razlog, da Bodirogi opet po ne znam koji put ABA liga ne odgovara?

bers0003

pre 9 godina

Manchester City i PSG treba da istupe iz Lige Sampiona. Puno je lakse protiv Fulhama i Bastilje. Drazen Petrovic je samo dvaput igrao (i osvojio) Kup Sampiona jer je gubio od Zvezde i Zadra domace prvenstvo...Prtizan ukupno cetiri puta u KES-u. Srpski kosarkasi 95-02 su plod Jugoslavije bas kao i hrvatski fudbaleri na SP u Francuskoj. Ovde se jos ljudi pale na bivse fudbalere i kosarkase na rukovodecim polozajima.David Stern (donedavno) i Adam Silver vode NBA a kosarkasku loptu dotakli nisu u zivotu.

fokus

pre 9 godina

Jedna takva liga nam nije smetala pre 30 i vise godina da iznedrimo Divca,Danilovica,Djordjevica,pa i gospodina Bodirogu,a da ne pominjem starije generacije,znaci nije problem u ligi,nego u nedostatku sredstava i losem radu sa mladjim kategorijama,a to se sigurno nece popraviti vracanjem na nacionalnu ligu,jer u njoj ce jos manje para biti nego u regionalnoj.

Pirke

pre 9 godina

Bodiroga, mali smo mi i siromasni za samostalnu ligu, da se ja pitam igrala bi se Jadranska liga u svim sportovima. Meni kao navijacu Zvezde mnogo je sladje kad pobedimo Cibonu ili Olimpiju nego neki domaci klub ( osim Partizana naravno), a kosarka se vajda igra zbog nas navijaca.

al sam pametan

pre 9 godina

naši uspesi 90-ih su plod jugoslovenske košarke(sfrj), plod srpske košarke je ova reprezentacija danas..propali smo generalno, u fudbalu pogotovo, zvezda '91 je bio jugoslovenski tim koji je gazio sve velike evropske klubove, a danas služe za podsmeh,mada se neki uspeha iz '90ih drže ko pijani plota..mora da se ide dalje, oslobodi sport kriminalaca i krene napred..

Negativni

pre 9 godina

Opet nam je neko drugi kriv što nam je košarka u rasulu. ABA liga jeste loše, ali jedino rešenje. Što mi nemamo neki plan ili predlog šta uopšte hoćemo i da nešto uradimo po tom pitanju. Samo kukamo kako nas drugi koriste a mi jadni naivni otvorenog srca to puštamo. Ma ajde...Bolje da mi pogledamo u naše dvorište i da se ne zanosimo da smo bogom dani za ovaj sport i da smo naročito talentovani. Ceo uspeh SFRJ košarke zasnovan je na odličnoj organizaciji takmičenja još od pionira pa do,slobodnog protoka igrača na celoj teritoriji. Tako je, recimo, Ćosić otkrio Bodirogu sa četrnaest godina i odveo ga u Zadar. Sada je to nemoguće zbog cele političke situacije i to je najveći minus ABA lige. Zašto bi Partizan kupovao amerikance kada bi mogao da dovede mladog talenta iz Ljubljane, Splita ili Sarajeva. E, to je najveći problem. Drugi problem je što se sa mladim generacijama radi na katastrofalan način. Poluprivatni i privatni klubovi koje zanima brzi profit bez ikakvog plana na duge staze. I naš odnos prema deci, za koju nas, suštinski, boli uvo. Licemerno društvo koje stalno drugima drži lekcije iz morala a ne vidi smrad sopstvene bede.

dex

pre 9 godina

Mislis da nije jedini izlazak u Evropu preko ABA? Pa da probamo onda? Prvak bi MOZDA mogao u Evrocelendz i to je to. Da ne govorimo da smo preko ABA Lige pve sezone imali dva predstavnika u EL. Kako bi to izvukli preko nase lige? Pre bi propali svi zajedno ovako. Ocekivao sam da Bodiroga bolje razume situaciju. Osim ako nema direktan dogovor sa EL o bar jednom predstavniku, neka ne talasa...

Ivan Nk

pre 9 godina

@ogi-cg
Zemljace, prilicno cesto komentarises na ovom sajtu, ali bi bilo fino da ponekad upotrebis veliko slovo, razmak nakon zareza i sl.
U suprotnom demonstriras izrazitu nepismenost...

Woodchuck

pre 9 godina

Ako bi neka KLS ekipa uspela da izgubi od neke ABA ekipe ispod 20 razlike mozda bi ivo i imalo iole smisla... Sigurno ces napraviti kompletnog kosarkasa od nekoga ako igra protiv Kosjerica i tamo sa 40 razlike razbije Crnokosu, i to sa pola gasa... Ne budite smesni... ABA ima gomilu propusta, ali je opet bolja opcija od KLS boranije...

Gile

pre 9 godina

Košarkom smo se UVEK ponosili, bila je sport broj jedan... uprkos tome, ja prvi mislim da je trenutno Srpska liga potučena do kolena, ali IZNUTRA.

Ali, pored toga, i u košarci smo izgleda prihvatili široko nametnut nam trend i kult samo-pljuvanja i samo-ponižavanja.

Većina ljudi ovde uzima argument - imamo samo 3-4 dobra tima.... OK, hajde da kažemo da je MEGA VIZURA po kvalitetu naš 4. tim. Ajde sada da uzmemo trenutno četvrte po tabeli timove iz Italije(Anel Brindisi!), Grčke(PAOK), Francuske(Nancy), Nemačke(EWE Baskets Oldenburg!), Hrvatske(Zagreb!), Poljske(-----?), Litvanije(Žalgiris), Izraela(Barak Netanya*)... i da ih dovedemo u Bg da igraju protiv Mege. Šta mislite, koji bi bio procenat pobeda Mega Vizure sa trenutnim timom?

Iz ovog mora liga koje su i sada po mom mišljenju u rangu naše ili lošije izostavio sam samo nekoliko - Špansku, Tursku, Rusku, i to su lige sa kojima trenutno po kvalitetu ne možemo da se poredimo. Sa malo više para i sa povratkom na kvalitetan sistem rada, kako sa klincima tako i sa seniorima, za 3-4 godine možemo biti u 2 najbolje lige u Evropi!

SRBIJA VOLI KOŠARKU, SRBIJA RAZUME KOŠARKU, SRBIJA JE ZEMLJA KOŠARKAŠA. Zašto bi se stideli toga!? Zašto bi se stideli Srpske Košarkaške Lige!?

ŽIVELA SRPSKA KOŠARKA! ŽIVELA SRPSKA KOŠARKAŠKA LIGA! Napolje iz abba guma eva sardine lisac-lisica lige!!!!

my way

pre 9 godina

Kakav šarlatan ovaj Bodiroga. Razmišlja kao dvanaestogodišnjak na komentarima, u fazonu: najbolje da napravimo jaku domaću ligu sa 10 ozbiljnih klubova. Od čega, majstore? O kakvoj 1998. ti pričaš? Da li stvarno neko misli da su sportisti kvalifikovani da budu menadžeri? Ima dobar ulaz, pa sigurno kapira ekonomiju i međunarodno pravo?

Uostalom, ako ti se igralo za srpske klubove, niko te nije sprečavao, grobari su ti se nadali i nadali, a ti si iskulirao.
(licimuri, 9. maj 2014 03:16)

Ovi klinci nalozeni na Aba ligu smaraju sa svojijm glupostima i uvredama. Uci decak sarlatana Bodirogu koji razmislja kao dvanaestogodisnjak (sam sigurno nema vise od 15) ekonomiji i iz nekog razloga medjunarodnom pravu. Dakle, nije vise ideja da se sve drzavne pare daju Zvezdi i Partizanu, vec da se u startu onemoguci svima drugima funkcionisanje, ne finansijsko, vec i igranje, da bi onda balavurdija mogla da se lozi na svoje "vecite". Od cega ligu, pa od igraca sine, kao i u svakom drugom sportu, njima je neophodna. Nekad je kosarkasa bilo daleko najvise, to je bio nas nacionalni sport br. 1, pa je domaca liga bez stranaca bila kvalitetnija od Jadranske u kojoj su nasi timovi prvih sezona dominirali vise nego u Winston Juba. Sad i od ta 4 dva kluba nema, ekonomski i medjunarodno pravno procvetali, kao i Zvezda i Partizan koji prose pare, sve dobijaju od drzavnih sponzora po politickoj liniji, od ABA 0, cak ni jednog jedinog jugonostalgicnog biznismena da zbog nje ubaci neki dinar.

Cedo

pre 9 godina

Ne slazemo se jer u vreme kad je Partizan igrao taj F4 bila je skroz drugacija situacija u drzavi ( koja je ukljucivala i C.Goru ) postojao je jak kk Buducnost a i FMP tadasnji je bio vrlo jak ( zbog nekih drugih stvari ali je opet bio jak), pa i Beobanka i drugi instant klubovi koji su sluzili da se opere novac.

Danas Zvezda i Partizan ne bi postizali iole kv.rezultate prvenstveno zbog slabih protivnika jer bi se sve svelo na taj derbi.Mega ce uvek sluziti za razvoj klinaca i nece biti konkurent, a Hemofarm i Vosa su propali zaslugom saveza.

Nasim klubovima trebaju jake utakmice i resenje treba traziti u play offu, kroz ukidanje "nacionalnog kljuca", uvodjenju II ABA lige i privlacenju grka da igraju ( njihova liga belezi pad kad se izuzmu Pao i Oly, propao je i Paok i Aris).

I jos nesto..Privatizovati sport kompletno ili da drzava pomaze svim klubovima. Sve ostalo je prazna prica i uzimanje jeftinih poena.

Modric Luka

pre 9 godina

Kao Hrvat moram reci, da u ABA-Ligi nije sve najbolje rjeseno, na primjer pozivanje vajnskih klubova na stetu jednog potencijalno jakog "jugoslovenskog" kluba sa puno gledatelja je kriminalno. Ili final 4. I redosljed, da se prvo igra ABA pa onda domaca je isto glupost. Ali ruku na srce, to je jos uvijek najbolje rijesenje za nas sve. Srbija bi imala jacu ligu od Hrvatske, ali ja mislim da Srbija ovako jos uvijek puno vise dobije nego izgubi. 90ih je bila drugacija situacija.

Jos da se poprave pravila: prvo domaca liga sa 8-10 klubova i final 4. Onda ABA, ali tako da se domaec utakmice (Zvezda-Partizan, Cibona-Zadar) ne ponavljaju nego ti bodovi preuzimaju (inace domaci derbiji pate od inflacije a i bolje za zdrav komentar) + play of na dve dobijene (dosta, vise napeto). Onda imas pravog domaceg sampiona i nakon toga tek jadranskog i mirna Bosna.

I tako onda i u nogometu istom sistemom (prvo damaca liga sa nacionalnim prvakom onda jadranska bez ponavljanja utakmica). ***FIVE NATIONS LEAGUE***, tradicionalno otvaranje lige prvom utakmicom
FK CRVENA ZVEZDA BEOGRAD vs HNK HAJDUK SPLIT na Marakani!!!

hugo

pre 9 godina

Ko ti sedi Bodiroga u KLS-u, pa pola njih su plaćenici nekog kluba, da ne pominjem ime kluba i imena tih ljudi, sve se radi da se oslabe i unište slabiji centri od Beograda i konkurenti Zvezde i Partizana, ko smo mi da nekoga nazivamo Autobuskom stanicom, pa pogledaj prvo u svoje dvoriste!!!

Gogi bre

pre 9 godina

Bodi Bond je 100% upravu!!!
Nas prvak da igra u EL a drugi kvalifikacije !
Zasto mogu privaci iz nemacke ili francuske ili ukrajine da se plasiraju direktno?!?

bazer biter klač

pre 9 godina

Nije samo Srbija "talac" ABA lige, već i Slovenija i Hrvatska. Slovenci su bez ABA lige imali i po dva evroligaša, Olimpija igrala dva Final 4-a, Cibona je bila stalan evroligaš, a i oni su imali po dva predstavnika u EL. Problem je što se ovakvim sistemom takmičenja zapostavlja domaća konkurencija, ne postoji "esencija", samo tri-četiri tima imaju priliku da igraju protiv najboljih timova, i uz to jedan je drugi tim Čović & co. Međutim, nema ni u Srbiji mnogo timova sposobnih da učestvuju u inostranim takmičenjima, pre svega zbog materijalne situacije, što je još jedan hendikep za našu košarku. Naši talentovani igrači ne mogu da napreduju ako ne igraju međunarodne utakmice, ovde ih "puštaju" da bi menadžeri profitirali. Ova situacija odgovara svima iz Evrope, sem košarci zemalja koje su obuhvaćene ABA ligom. Nas ULEB uslovljava da se takmičimo u ABA ligi i da ove države umesto 4-5 daju najviše tri učesnika Evrolige.

Drobnjak iz auta

pre 9 godina

Tesko. Klubovi iz ex yu pokazali su sta mogu u stranim takmicenjima. Da smo bili bolji imali bi bolji koeficijent i vise ucesnika.

mdj

pre 9 godina

Sad su svi pametni.., da je nasa lia pristupila Uleb-u kad je formiran ne bismo bili primorani da igramo ABA ligu jel bi smo imali izlaz u Evropu iz nase lige, ali tadasnji celni ljudi lige to nisu hteli da uradi plaseci se da ce repka ostati bez takmicenja, ogromna greska naravno. Niti jedna zemlja nije sankcionisana, pa tako ne bi ni nasa. Bodiroga naravno nije kriv za to jel je jos uvek bio igrac tada, ali ne vidim da je u ovom textu ponudio resenje situacije vec samo predstavio problem kojeg su i ptice na grani svesni, pitanje je drugari sta sad?

aader

pre 9 godina

Ma tako je Bodiroga, igrajmo u fiskulturnim salama, i sa ekipama koje nemaju igrače na pozicijama 4/5. Učinite li to - imaćemo istu situaciju kao i u fudbalu gde je uspeh kada ekipe doguraju do avgusta u evro-takmičenjima.

Joca S

pre 9 godina

Bodiroga je visoki funkcioner FIBA Evrope pa sigurno nece da hvali rivalski ULEB i ABA ligu,a nasi kosarkaski centri su propali jer su propale i firme koje su stajale iza tih klubova a lokalna samouprava ostala bez prihoda ali najlakse je za sve lose u kosarci okriviti Hrvate i Slovence a i "patriotski" je. ABA liga je dobra zamisao koja se lose sprovodi.

neptun

pre 9 godina

"tom ligom mi gasimo Čačak ili Niš " - Pa ko brani Čačku i Nišu da ulože pare i udju prvo u top 4 u domaćoj ligi za početak? Nemojte da se lažemo, u ovoj zemlji 99% ljudi navija ili za Zvezdu ili Partizan i zbog tog prokletstva niko se ne bori za ostale klubove osim donekle Vojvodina, Kg, Pazar... Mislite da bi Čačak i Niš procvetali kada bi se igrala samo domaća liga? Pa gde ćete bolji primer od domaće lige u fudbalu gde od 4. do 16. mesta u ligi nema velike razlike a svi su miljama daleko od Zvezde i Partizana (osim možda Vojvodine). U takvoj ligi bi se sve svodilo samo na Zvezdu i Partizan što je očajno za gledaoce.

Zoltan

pre 9 godina

Naša domaća liga je kao aerodrom gospodine potpredsedniče. Igrači igraju sa otvorenim ugovorima. Dolaze i odlaze kad hoće. Boranija od lige. A tek "Super liga"? Prva četiri kola se igralo po ULEB pravilima a od petog se igra po FIBA pravilima. Prosek gledanosti 500 gledalaca po utakmici. Ili tačnije 466 gledalaca kolika je bilo na utakmici CZ-Crnokosa. Da nema ABA lige košarka se ne bi ni igrala na ovim prostorima.

vladimir

pre 9 godina

Jedno je biti kosarkas drugo funkcioner Ijava je skandalozna Kako ucu u Evropska takmicenja prko Maljovica i Djordjevica kako zaboraviti dugotrajan uspeh KKP i KKCZ ove godine -F 16 i polufinale Kako od poraza napraviti tragediju Kako vodecim klubovima odseci granu na kojoj sede -Poslusati tvoj Skandalozni savet Zar je kotizacija problem od 150 hiljada evra pa to je cena 1 kosarkasa na trzistu solidnog kvaliteta Sta si ti licno urtadio da najbolji tim se okupi pred neko takmicenje Pa vama u KSS svojevremeno ni Stojakovic i Rakocevic Jaric i Vujanic nisu bili dobri kao ni Pavlovic u najboljim godinama Da li ti se obraz crveni pred tvojim zemljacima Vardom i Savovicem koji po 20 god zive ovde i imaju pasos ali se po pravilima KSS smatraju strancima

DraganO

pre 9 godina

Otkud sad tolika dusebriznost za srpsku kosarku, da nije to mozda priznanje da se vise ne moze u EL po burazerskom principu i modelu unisti druge da mi prolaz bude siguran.
Ovo mi lici na novi pokusaj obezbedjivanja dominacije preko struktura KSS, ali vise to nije moguce. bodiroga bio si dobar igrac i to je sve.
1998 si jos uvek igrao kosarku na krilima bivse SFRJ, ali o tada je proslo 23 godine za razliku od tvog vremena svega 8 godina. Slobodno ti stvaraj igrace, niko ti ne brani, samo ne znam kako ces da im objasnis da ce dobar deo karijere da igraju po skolskim halama u Srbiji, a od Evrope nista ili ce mozda samo jedan klub to imati pravo, ``pitam se koji``

z

pre 9 godina

Postujem Bodirogu kao igraca ali ovo sto prica nema smisla. Pogledajte na sta lici domaca liga. Tu su Partizan i Zvezda a ostalo su nekakve Crnokose i slicne ekipe slabog kvaliteta. ABA liga je daleko kvalitetnija. Nije isto ako igrate protiv Buducnosti, Cedevite, Cibone ili da igrate protiv Crnokose i slicnih ekipa. Istina je da ABA liga cesto donosi neke potpuno ludacke odluke, tipa pozivanje Makabija i slicno, ali treba se onda boriti da se sama ABA reformise a ne da se igra slabo domace takmicenje. Domacem prvenstvu bi trebalo vratiti smisao tako sto bi se vratilo da se za Evroligu boduju evropsko, kup, ABA i domace takmicenje, kao ranije.

Nikola, Zemun

pre 9 godina

Ne slažem se sa igračkom legendom, Dejanom Bodirogom (majstore, naklon do zemlje). Nesumljivo je da je ABA ligi neophodna takmičarska i vlasnička reorganizacija, ali nisam za istupanje naših timova iz iste. Uostalom, prošle godine nam je donela dva predstavnika u EL, a što to nije slučaj i ove isključivi krivci su Partizan i Zvezda. Mislim da ligu treba smanjiti za dva predstavnika, što bi dalo prostora za plej- of završnicu, kao i da treba formirati II ABA ligu.

Srbija

pre 9 godina

Mislim da je Bodiroga samo delimicno u pravu i to samo oko toga,sto se neznaju pravila ove privatne lige,jedni udju i izadju kad oce,drugi placaju za 4.predstavnika sto jeste suludo.Medjutim,ova liga je sigurno posle Ruske i Spanske,najjaca u Evropi.Takav kvalitet mi nikad necemo imati.Sada nijedan klub ne moze sebi garantovati,da ce na strani negde sigurno pobediti a u nasoj ligi Zvezda i partizan dobijaju sve sa po 20-tak razlike.Niko nece da gleda na strani Crnokosu,Borac,Fmp,Metalac ili neke druge ekipe.Sada smo ostali bez predstavnika u EL a prethodne sezone smo imali 2,mogli smo i naredne ali sami smo krivi.

marko kv

pre 9 godina

Podrska Bodirogi! Aba liga je unistila nasu kosarku. Izgubili smo centre poput Cacka, Novog Sada, Leskovca, Vrsca, Kraljeva. Iz kraljevacke kutije sibica niko nije lako odnosio bodove, a sad Slogu gleda 100 ljudi.

igor

pre 9 godina

Covek nista nije lose rekao. Nase sto imamo smo obezvredili , mi igramo tu domacu ligu koja nista neznaci , nasi najsaci timovi se koriste za razigravanje drugih timaova koji nam nisu do kolena ucimo ih kosarke jos moramo da platimo.. razumem sto je zvezda trcala da ide tamo to coviceva posla al nije mi jasno zasto je na kraju i partizan pristao

Danko

pre 9 godina

Ne razumem neke ljude u komentarima, ovo je liga po uzoru na SFRJ ligu i to je odlicno. Zelim da gledam Cibonu u Pioniru, a ne tamo neku Crnokosu. Ne svidja vam se ova liga, jer je regularna i nema namestanja, zelite srpsku, pa da kao u fudbalu celo prvenstvo bude namesteno citavu deceniju?

Pobesneli max

pre 9 godina

Zao mi je Bodiroge. Ipak, nije ovaj veliki sportista i covek dorastao izazovu da moze spasiti srpsku kosarku. Nije on takav kapacitet.
Svim kriticarima ABA lige ili onima koji bi "jaku srpsku" ligu mogu samo da postavim pitanje. Koji srpski klubovi, osim Partizana i Zvezde, i pre njih Radnickog BG, su ista ozbiljno predstavljali u "EX YU" ligi? U ligi u kojoj smo postavili temelje najvecih uspeha svih vremena, ne samo srpske, nego i hrvatske, slovenacke ili crnogorske kosarke. Gde su tada bili Sloga, Vojvodina, Borac...? Kosarkaski veliki centri koji su omogucili svim bivsim republikama da se ponose kosarkasima su bili u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Podgorici, Splitu, Zadru, Skoplju...Ono sto je 90. ih postigla srpsko-crnogorska kosarka je recidiv velike skole ovih koje sam nabrojao. Nikakva samo "srpska" pamet nije tu kumovala niti je mogla. Zato ne prisvajajmo zajednicke uspehe samo kao svoje i ne zaludjujmo se da moze m,nogo bolje nego sto je sada.
Ono sto treba da se uradi je profesionalizacija srpske kosarke i sporta, uopste, pa ce i kvalitet da bude na boljem nivou. Samiom tim i selekcija domacih igraca za reprezentaciju.

sss

pre 9 godina

ABA liga je za ovaj naš cirkus od KLS -a jedino rešenje za kvalitetnu kosarku, pa pogledajte samo šta se radi Radnickom, prvo pravilo sa strancima, koje se sledeće godine ukida, pa neki igrači koji su isplaćeni u savezu dobijaju raskide van svake pravne forme, sve se radi da postoje samo Partizan i Zvezda, pusti ABA ligu Bodiroga!

santa justa

pre 9 godina

De se seti Igosa posle godinu i vise? Pa i '72 u Minhenu smo igrali protiv dopingovanih Portorikanaca pa ucestvujemo I dalje na OI, kad uspemo.

otac makarije

pre 9 godina

uz svo postovanje za bodirogu, mislim da nije u pravu. jeste da je aba liga kao cirkus kad menja pravila i ucesnike svaki cas, ali prednosti koje donosi su mnogo vece od mana. vise energije bi trebalo usmeriti ka tome da tu ligu napravimo boljom, nego da se vratimo na domace sampionate koji dugorocno vode u propast (vidi fudbal, prim.). sam pogled na ekipe domace lige izaziva smeh, pa je cak i raspala cibona klub za neke crveno-crnokose, vizure i slicne klubove koji dodju i prodju, a nemaju nijednog navijaca. tacno je da bi imali vise mesta u evroligi kad bi imali domacu ligu, ali to bi tako bilo samo prvih par godina, a onda bi usledio pad sve do nivoa belgije i na kraju madjarske ili bugarske. tako je i u fudbalu bilo. primer partizana iz '98. nije dobar jer je taj tim bio u stvari poslednji trzaj stare jugoslovenske skole igraca koji su izrasli iz sistema velike lige. dokaz je i nasa reprezentacija koja je u stalnom padu od odlaska igraca stare jugoslovenske lige. nema lige bez velikih klubova, kao sto klub koji nema navijace nije nikakav klub. a nasa liga ima samo par klubova koji imaju navijace. ostali nemaju i tacka. secam se i utakmica te lige. 100 gledalaca, 150 gledalaca. beopetrol, beovuk... smejurija. i to je bolje mozda? svasta.

Srđan

pre 9 godina

Prvo da realno sagledamo stvari:Bodiroga je potpredsednik KSS. KSS je deo FIBA.
Jedino klupsko takmičenje (Evropsko) pod okriljem FIBA je Evročelendž. Naši klubovi (preko naše lige,koja je pod okriljem KSS) mogu bez problema da igraju ovo takmičenje. ULEB je nešto drugo. Da bi neki klub igrao tekmičenje pod okriljem ULEB,liga iz koje se taj klub plasira u to takmičenje mora biti deo ULEB. To je ABA liga. Izuzetak su bogati Grčki klubovi,neki Italijanski,Ruski kao i Makabi koji imaju posebne ugovore sa ULEB (A licenca) i njihovo učešće ne zavisi od plasmana u domaćoj ligi. Mislim da i Rusi i Litvanci sa onom VTB ligom imaju sličan uslov kao i mi sa ABA ligom,ali nisam siguran. Zato ako hoćemo sami,mora da se klubovi privatizuju,da se profesionalizuju i odvoje od KSS i formiraju svoju ligu. Tako postanu deo ULEB i takmiče se u evroligi i ULEB kupu bez obzira na Hrvate ili Slovence. KSS treba da razmišlja o razvoju košarke u Srbiji,radu sa mladima i edukaciji trenera.

*

pre 9 godina

Dejane, kakav je to razlog sto pojedini timovi ulaze i ispadaju iz lige, sta je tu nenormalno? Moze li neko da mi objasni ko nas je tacno uveo u ABA ligu? Upuceni kazu KK Bezanija koja je stala na stranu FIBE, a ULEB pobedio, zato su kasnije usli u istu, zato nema licence.

darko1311

pre 9 godina

Ja ne kapiram u kom svetu zivi GOSPODIN BODIROGA,pa mi zbog tih prica tj Bore Stankovica nismo clanovi uleba,da je tad bilo pametnih mozgova a ne borinih ulizica i Zvezda i partizan su mogli da imaju ugovore sa ulebom i onda nam nebi trebala aba liga nego bi igrali domacu ligu,ali posto mi Srbi volimo da pametujemo kao Bodiroga sada zato nam se desava to sto nam se desava

monarhista

pre 9 godina

Treba napraviti ligu cije sedisete bi OBAVEZNO bilo u BG...a njeni celnici da budu...Divac,Stojakovic,Paspalj,Bodiroga i da ne nabrajam....uz Saleta kao selektora i sve kosarkaske radnike koje imamo ne bi brinuli za buducnost ovog sporta...ne mogu da verujem da raznoirazni lisci brinu bas za nas....

Leka

pre 9 godina

Ovu talacku krizu je lako resiti. Istupite iz ABA Luge i oslobodite se ropstva, nemojte samo da kukate .
A onda , lepo, zasucite rukave i stvarajte igrace. Pomerite se iz kancelarija, svecanih loza i potpredsednickuh mesta, prerano ste ostarili, a znanja da rukovodite -nemate.Pored novca, mora i neka skola da se ima, neko iskustvo na takvim poslovima. Nece biti da Lisac i Lorbek mogu da se igraju sa svima...

nikola

pre 9 godina

U tu ligu nas je ugurao Čović dr.Nebojša.
(Milton, 8. maj 2014 18:09)
...
A da nije možda Čović naterao Partizan da igra istu tu ligu. Došao kod Danilovića i rekao morate da igrate ABA ligu, a on jadan slegno ramenima i pito jel treba da se prostrem. Svaki klub je donosio samostalno odluke i očigledno da kada su svi izvagali da su došli do istog zaključka, tj. da je bolja i kvalitenija ABA liga od srpske. Veća je prohodnost u evro takmičenja, veća je scena na kojoj se nastupa i ujedno veći potencijal za zaradu, privlačenje sponzora isl...Tu istu ligu su igrali Danilović, Đorđević, Paspalj, Divac, Rebrača, Obradović ...
(NemanjaVac8, 9. maj 2014 01:09)

Partizan je bio ucenjen da mora u ABA ligu ako hoce da igra Evroligu.Nije imao izbora.

Dragutin

pre 9 godina

Ja ne znam samo sto on to prica nama,neka uradi nesto po tom pitanju on je sef.Zasta ti ljudi u savezu uopste i sluze?? Neka naprave projekat za pristojnu domacu ligu i neka se bore za kosarku ili neka daju otkaz.Nekada se kosarka igrala na betonu sa drvenim tablama i obrucima bez zglobova pa se zivelo.

ds

pre 9 godina

Bodiroga je u pravu. Postoji samo jedan "malecki" problem. Ko ce da da pare za srpsku kosarkasku ligu? Kada se ovaj "sicusni" problem razresei onda treba imati ligu sa 20 klubova. Sto vise to bolje.

eki

pre 9 godina

Srpska liga?! Šta da gledam mega ishranu, crnokosu ili Tamiš?! Taj uspeh iz 1998 i bilo koji uspeh u sportu može se zahvaliti isključivo SFRJ! Ta zemlja je dala mnoge dobre sportiste jer je ta država bila zemlja sa mnogo zdravijim sistemom vrednosti nego danas Srbija ili bilo koja zemlja u regiji...
Zapamtite da sve što u budućnosti bude bilo ne samo u košarci, sportu već i u kulturi muzici, filmu je samo ogledalo društva u kojem živimo, a nešto ne vidim da će mo se nagledati novih Djordjevića, Divaca...legendarnih Srpskih filmova i bilo čega dobrog i kvalitetnog jer nam društvo smrdi od truleži. ...

Gile

pre 9 godina

Ono što sada gledamo je uništena, unakažena, degradirana i godinama omalovažavana i sputavana Srpska liga. Dva kluba su indirektni ili direktni vlasnici još ČETIRI kluba u ovoj ligi! Naravno da liga ovakva kakvom su je napravili oni kojima je to bilo u interesu ne liči ninašta! Ipak, i pored toga prazan je SAMO Pionir, jer su i Zvezda i Partizan praktično završili sezonu DALEKO ispod njihovih očekivanja. Uvek sam bio protiv guma abba abrakadabra lige, ali je naša liga sada toliko uništena da se ne može tako lako i tako brzo oporaviti. Još važnije, uništen je i sistem koji je stvarao kvalitetne igrače širom Srbije, kvalitetne ne sa 15, nego sa 25 godina!

Još jedna stvar - APOLUTNO SE NE SLAŽEM da su Solnok, MZT, Zadar, Krka, pa ako hoćete i Cedevita "magnet" za publiku. Nema tu ni tradicije, ni rivalstva, ni kvaliteta. Par dobrih amerikanaca može da kupi SVAKI KLUB ako ima dovoljno para.

Ubi me ova tema! U ovakvom vremenu, nakon decenijskog ubijanja naše lige, Srpska liga je postala smešna, ali bi joj ja i takvoj pre dao šansu nego nekakvoj abba baba jadran primorje južni tog ligi!

Zmaj Ognjeni Vuk

pre 9 godina

Dejo vi ste taoci toga da ste sve losiji u svim sportovima,,da ste osvojili ABA ligu to nebi govorio,,to je samo jal sa istoka i nista vise..
(Jole, 8. maj 2014 21:29)

Ti si taoc sopstvene nepismenosti.

NemanjaVac8

pre 9 godina

U tu ligu nas je ugurao Čović dr.Nebojša.
(Milton, 8. maj 2014 18:09)
...
A da nije možda Čović naterao Partizan da igra istu tu ligu. Došao kod Danilovića i rekao morate da igrate ABA ligu, a on jadan slegno ramenima i pito jel treba da se prostrem. Svaki klub je donosio samostalno odluke i očigledno da kada su svi izvagali da su došli do istog zaključka, tj. da je bolja i kvalitenija ABA liga od srpske. Veća je prohodnost u evro takmičenja, veća je scena na kojoj se nastupa i ujedno veći potencijal za zaradu, privlačenje sponzora isl...Tu istu ligu su igrali Danilović, Đorđević, Paspalj, Divac, Rebrača, Obradović ...

ja glasam za ABA ligu

pre 9 godina

...A kad vidimo koliko zarađuju klubovi od ABA lige i koliko ima gledalaca na utakmicama,sve to pada u vodu.Jedino rešenje je povratak domaćoj ligi i po cenu ne igranja u Evropskim takmičenjima u nekoliko narednih godina.U suprotnom će se desiti da se ne kvalifikujemo za Evropsko prvenstvo.
(hipnoza, 8. maj 2014 20:12)

Posecenost u ABA ligi je na veoma visokom nivou.Cak i na utakmici tipa Krka-Siroki se hala popuni,a Pionir je redovno dobro popunjen.

Citam takodje komentare: "Cutali smo godinama,a sada nam ne valja kad su hrvati ispred nas".Netacno.U prethodnim godinama(u kojima su srpski klubovi dominirali,tj.od osnivanja ABA su dominirali) se redovno javljali pojedini treneri,funkcioneri sa ovakvim stavovima o napustanju ABA.Nije ovo prvi put.

deder

pre 9 godina

Ko trazi vece - izgubi iz vrece! Jedna Rusija nema 2 zagarantovana mesta, Hapoel takodje, Nemci 2, a ABA 2 +1! Najbolji klubovi iz ABA nemaju budzete vece od 3-4 miliona evra, niti stabilne finansije a imaju vise mesta u EL i EK od Rusije i Nemacke gde 10. na tabeli ima veci budzet od Zvezde, Partizana, Olimpije... Ali ne, nasim pametnjakovicima to ne odgovara, cak i kada dva srpska kluba igraju EL. Da su iz ABA pametni pa da sami sutnu nase klubove, da vidimo onda ko bi bolje prosao. Bile bi "pune hale" po Srbiji gde bi i ti koji dodju po Leskovcu, Zrenjaninu navijali samo za Partizan i Zvezdu, kvalitet na vrhunskom nivou, liga gde bi pobednik isao u Evrocelendz. Ovde izgleda jos nisu shvatili da je Berlinski zid srusen jos odavno. Samo cekam jos da Fiba ukine trojku i cetvrtine i da se opet igra na sljaci.

Sex,droga,Bodiroga

pre 9 godina

Fenomenalan igrac koji je van kosarkaskog terena zadojen demagogijom najstrasnije vrste.Koga interesuje da gleda domacu ligu,jedino puskama da terate navijace u hale.Prosek 150 '(7€8 :! 75!)/8+8?O kakva glupost.Igraci stasavaju u jakoj konkurenciji a ne igrajuci s cobanima.Pa isti ovaj sto nam baca prasinu u oci je otisao u Italiju kao decak,sto nije igrao domacu ligu?

zg euroskeptik

pre 9 godina

Najprije, poštujem igračku veličinu Dejana Bodiroge. Slažem se i sa stavom da bi nacionalne lige trebale imati veći značaj od ove političko-trgovačko-kladioničarske u kojoj se pravila mijenjaju svake tri minute. Ali, ista je situacija bila i prošle godine, osim što su oba euroligaša bila srpska pa je onda to bilo pod normalno. Tako da, ovo je posve licemjerno.

dule

pre 9 godina

Do ulaska naših klubova u ABA ligu reprezentacija je osvojila 7 medalja na velikim takmičenjima, a nakon toga samo jednu. Mislite o tome.
(Zmaj Ognjeni Vuk, 8. maj 2014 23:27)

Tačno. I pošteno. A jel može ovako:

Posle sportskih sankcija naši košarkaši su u 8 godina osvojili sve sem olimpijskog zlata. Gde da potpišem da nam opet uvedu sankcije na par godina?

Forzza Fiume

pre 9 godina

Komsije nemojte da pricate price za malu djecu .Tko brani ostalim klubovima u Srbiju da ulazu u kosarku ili u nogomet (fudbal ) sta ce vam liga ako imate samo Zvezdu ili Partizan .Evo kod nas je u Hr nekad bilo isto samo Dinamo ili Hajduk .Sad je dosao privatni kapital u Rijeku .Jedna Rijeka je ostavila Hajduka 8 bodova u prvenstvu
pojedila Dinama u gostima u prvoj utakmici kupa u uzvratu je rasprodan cjeli stadion u Rijeci 7 dana prije utakmice .Vatrepolo klub Rijeka je posamaralo sve u jadranskoj ligi ,uzelo kup i sad ce i prvenstvo i dolazi u Barcelonu kao najveci favorit za titulu.Odgovor svega je novac .ulozi da ti se vrati .

bazer biter klač

pre 9 godina

Nije ABA liga upropastila srpsku kšarku, već "mi". Uzmimo primer KK Hemofarm-a. On je uništen posle stranog preuzimanja svog sponzora. Zdravlje iz Leskovca takođe. Ali, bolje bi bilo da više naših klubova igar protiv Partizana i Zvezde. Vremenom bi možda napredovali. Nemojmo se zavaravati "jugoslovenskom" ili "srpskom" školom košarke. Postajala je samo lična inicijativa nekoliko košarkaških entuzijasta i vizionara, koji su uspeli da se izdignu iznad mešetara i prevaranata. Francuzi i Španci su preuzemi njihov način rada, koji je postavljen na zdrave osnove, za razliku od našeg korumpiranog i sektaškog sistema. Veći neprijatelji srpske košarke su posvađani Čović i Vujošević u klupskoj konkurenciji i menadžersko-trenerski klanovi u reprezentativnoj konkurenciji od "zle" ABA lige i "nepravednog" ULEB-a.

bum tras

pre 9 godina

@Zoki
ali ti igraci sto su osvojili sve od '95-'02 su nasu ligu igrali sezonu ili je nisu ni igrali,ne racunam Djordjevica,Divca i tu generaciju gde su igrali u ex Jugi,ali Jaric,Bodiroga,Stojakovic,Gurovic,Radmanovic... su svi kao mladi otisli u inostranstvo osim Rakocevica i Vujanica,Tomasevica svi su igrali domacu ligu godinu dana i to kao klinci sa malom minutazom. nama su te medalje donele sankcije i kad su svi oni otisli u inostranstvo.

dzigi

pre 9 godina

Jeste da se desio debakl u Beogradu, ali da se zbog toga odmah napusta ABA liga je vrlo glupo. Mislim da je u svakom slucaju veci kvalitet u toj ligi nego sto bi mogao da bude u bilo kojoj ex-yu nacionalnoj ligi, a samim tim i veca mogucnost za mlade igrace da napreduju. Pravila nisu idealna i trebalo bi raditi na tome da se promene, ali totalno odustati od ovakvog takmicenja nije dobra ideja.

:-:

pre 9 godina

Ako je jedini problem ABA to sto reprezentacija ne pravi uspehe,jer nema tih cuvenih kosarkaskih centara,ja glasam za ABA.Da li treba da se cele godine smaram uz Crnokosu i Masinac da bi jednom u godinu ili dve 20 dana gledao kako nasa reprezentacija MOZDA napravi neki veci uspeh?! A drugo sto to naravno nema nikakve veze,pa upravo jake utakmice u ABA stvaraju dobre igrace.Kako je u SFRJ nastalo toliko dobrih nasih igraca?To sto nema uspeha poslednjih 10 godina ne znaci da je zbog ABA lige.Setite se da nam je vecito po pola reprezentacije(pogotovo iz NBA) otkazivalo pozive u repr. .

aader

pre 9 godina

Izjava po sistemu - bolje vrabac na grani nego golub u ruci...Baš bih voleo da ispune želju onih koji imaju sličan stav kao Bodiroga i Tegeltija, i što samo znaju da demagogijom kritikuju a NIKAKVO rešenje ili plan nemaju. Gde su garancije za učestvovanje u Evroligi i Evrokupu ako istupe iz ABA? Hoće li Bodiroga, Tomašević ili neko drugi iz KSS-a (inače lobi FIBA) da omogući to? Ne verujem. Ako uspeju u tome onda im svaka čast, neka se jave tad. Bez toga, svi njihovi argumenti padaju u vodu. Igranje samo domaće lige bez prohodnosti u EL i EK će unazaditi košarku na još niže grane nego sad, a onda će, pretpostavljam, svi ovi kritičari puniti srpske oronule hale da gledaju timove gde neće biti ni T od talenata i dobrih igrača. Kako da ne. Evo vam idealna prilika da dokažete koliko se ceni i voli domaća liga, zašto se sada ne pune hale po Srbiji? Delije bojkotuju i domaću ligu? Ko će finansirati sa više love nego do sada Čačak, Niš, Leskovac? Pojaviće se neki šeik? Kvalitet tih timova će biti isti kao i sada što je u Prvoj ligi jer će se i dalje sve pare slivati u 2-3 kluba, koje će protežirati država, a ostatak će biti klubovi koji će krpiti kraj sa krajem, igrači sa otvorenim ugovorima, bez krštenih centara, sa oronulom infrastrukturom. Ni ABA nije neki veliki kvalitet, ali je bar duplo bolja i kvalitetnija od te domaće i ima keca u rukavu - prohodnost u EL i EK.

Susjed

pre 9 godina

Srbija je u Winston YuBa-Ligi imala 4-5 jaka klubova, Partizan, Buducnost, Zvezda, Hemofarm, FMP, Lovcen, Vojvodina... Ali, Buducnost i Lovcen su znatno digli atraktivitet i kvalitet lige. Pogledajmo 5 godina prije ulaska srpskih klubova u ABA ligu. Buducnost sampion 1999e, 2000e, 2001e, Partizan 2002e, 2003e, 2004e, onda su najjaca 4 srpska kluba pristupala ABA ligi, Crnogorci iz YuBa 06e istupili. U finalima od 99e su kraj Partizana igrali najcesce Hemofarm i Crvena Zvezda, jednom FMP - tocno ti klubovi, koji su od 04e igrali u ABA, 05e je cak pristupala i Vojvodina, Srbija onda sa 5 predstavnika, i to bas svojim najjacim. Tih 5 klubova je do 2009e igralo ABA ligu! Sad, ne vidim po kojoj logici je srpska kosarka bez crnogorske 5 godina prije ulaska u ABA bila toliko izjednacena i po cemu je ABA tu izjednacenost unistila?! A po cemu tek je ABA unistila srpski kvalitet, kad su 5 najjaci sprpski klubovi igrali ABA a dobili jos Cibonu, Ljubljanu i Zadar?

U Hrvatskoj je u isto vrijeme (99-04) prvak bila 3x Cibona, 2x Zadar i jednom Split. Svaki klub isti broj puta finalist (doprvak). Samo 3 jacih klubova, ali zato izjednacenije. Danas Zadar sportski skoro propao, Splita davno vec nema. Mi Hrvati bi istom logikom mogli tvrditi, da nam je ABA liga unistila domacu kosarku.

U manjim centrima kosarka zazivi par godina pa opet tisina, mislim da to ima manje veze sa ABA. ABA zbog konkurencije jednostavno prije otkriva, gdje je trulo. Ona je za sve nas najbolje rjesenje, +ABA II.

nikola

pre 9 godina

eto do sad je bilo sve u redu dok je partizan dobijao aba ligu,sad prvi put kiks partizana i zvezde i to u sred bgd i sad je svako kriv.nemoj bodiroga da se spustas bez potrebe.pusti da te pamtimo kao velemajstora kosarke ,sto si uistinu i bio.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ogi-cg, 8. maj 2014 18:32)

Ovakve izjave da treba napustiti ABA,postoje vec godinama unazad,nema ovo veze sa ovogodisnjim rezultatima.Ja sam za ABA ligu.

NemanjaVac8

pre 9 godina

Do ulaska naših klubova u ABA ligu reprezentacija je osvojila 7 medalja na velikim takmičenjima, a nakon toga samo jednu. Mislite o tome.
(Zmaj Ognjeni Vuk, 8. maj 2014 23:27)
...
Pa razmisli ti koju ligu su igrali tadašnji igrači Jugosalvije. U kojoj ligi su započinjali kraijere i gde su dostizali igrački vrhunac. Srpska liga nije ni postojala. Jedan manji deo igrača se razvijao u ligi sa Crnogorcima, a veči deo tih igrača je igrao ligu sa Hrvatima, Slovencima, Makdoncima, Crnogorcima ... dakle veliku Jugoslovensku ligu. Ti isti klubovi iz velike jugoslovenske lige nastupaju sada u ABA ligi. Inače samostalna Srbija je prvu medalju uzela 2009 i ja bih sada mogao da kažem da je to plod ABA lige po tvojoj analogiji. No, imaš gadan problem ako msiliš da je trbalo da samo mi uzimamo medalje. Shvati da smo imali u nizu nekoliko neverovatnih generacija i da će teško neko u skorije vreme imati to što smo mi imali. Čak ni Španija nije ono što smo mi nekada bili. A bili smo sve zahvaljujući fantastičnim trenerima mlađih kategorija, predobrom selektiranju igrača, fantastičnoj organizaciji, jedinstvu naših vrhunskih stručnjaka oko strateških nacionalnih košakaških pitanja, genijalnim ljudima sa genijalnim vizijama koji su radili u košarci, uticajnim ljudima na ključnim mestima svetske i evropkse košarke koji su svoj ugled i moral nesebično zalagali u cilju lobiranja za jugoslovensku košarku...Danas recimo Bodiroga kao blizak prijatelj Bartomea ništa nije izboksovao za srpsku ligu...

.

pre 9 godina

Mozda bi se KLS vremenom popravila kada bi se odustalo od ABA,secamo se pre,bili su klubovi poput Beobanke,BFC(sada bi to mogli da budu Metalac i neki slicni koji bi imali interes da uloze ako ce cele godine igrati sa Par,CZ) i jos neki,uz FMP.Gledao sam skoro i tabele iz tih perioda,cesto su bili i ispred Partizana,a pogotovo CZ pre plej ofa,ali opet,i na svom vrhuncu ta liga bi bila dosta slabija od ABA,a o poseti da i ne govorim-u ABA su hale popunjene prosecno nekih 70%(moja procena) na svakoj utakmici,u Pioniru redovno po 5-6000,a u KLS toga nebi bilo.

kontra

pre 9 godina

Sad plačemo kao devojčice, a da su naše dve princeze ušle u EL niko ne bi reč rekao. Mislim da se stanje u srpskoj košarci od pre 15 god. ne može porediti sa današnjim, jer je ono pre svega bila zaostavština jednog starog uhodanog sistema i škole, a danas nema ni sistema ni para.
Slažem se jedino da bi nacionalni prvaci Srbije i Hrvatske trebali imati direktan plasman u EL, ipak smo previše dali evropskoj košarci, da bi se prema nama odnosili kao sa npr. Poljskom...

Gile

pre 9 godina

Gile......Ako Srbija voli toliko Srpsku ligu,zašto je na derbiju Partizan-Mega bilo 1000 posmatrača.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Zoran, 9. maj 2014 10:40)

Nisam rekao da Srbija voli Srpsku ligu, već da Srbija voli košarku. Ako se ne prepoznaješ, to je OK.

Iako sam iz Bg i živim na kilometar od Pionira, ne smatram da je Srbija samo Beograd. Ali hajde da ti odgovorim za 1000 navijača - liga, trenutno, bez značaja, Partizanovi navijači, priznajem, razočarani i pomalo frustrirani rezultatima u poslednjih godinu i nešto dana, mnogo je faktora...

Srbija više ne voli Srpsku ligu, to je sada očigledno. Meni je prosto muka više od samo-populjuvavanja i kompleksa niže vrednosti koji nam je sistematski usađivan prethodnih 15tak godina. Uostalom, rezultati reprezentacije najbolje govore kako se odrazilo igranje naših timova u regionalnoj ligi na kvalitet košarke u Srbiji. I ovde ima drugih faktora, ali se sunovrat naše reprezentativne košarke tako lepo poklapa sa osnivanjem reg. lige da je prosto nemoguće neuvideti vezu.

Pozdrav.

pera

pre 9 godina

(renzo_palavvi, 8. maj 2014 19:17)

He he, Dodik nije imao 250 hiljada evra da bi Igokea ucestvovala u EL...Pa imao je igrace koji su imali toliku godisnju platu,a budzet kluba sigurno 2-3 miliona i tih 250 hiljada(mada prvi put cujem da se to placa da bi se igrala EL)ne bi bili problem.Od kvalifikacija odustali zato sto bi morali da doradjuju halu i pljunu dosta para,a 99% nebi usli u EL.
Treba uvesti II ABA ligu,znam da ABA kaze da ne moze da isfinansira tu drugu ligu,ali zato onda treba nacionalne kosarkaske federacije da se potrude oko toga,pogototovo ovi nasi koji stalno kukaju za srpskim centrima.Neka nadju sponzora za tih jos nekoliko srpskih klubova koji bi igrali II ABA ligu,isto tako i hr,slo,mk,cg za svoje kluove,a treca ABA liga ce biti nacionalne lige(kao sto su u fudbalu 3. liga Srpska liga Istok,Zapoad,Vojvodina...).

nemanja

pre 9 godina

Ljudi, kako ne kapirate. Mi nemamo izbor trenutno. ULEB je jaci od FIBA, sve drze sto se tice klupske kosarke. Nasa jedina sansa da igramo EL, ili Eurokup je kroz ABA ligu. Kako vi mislite, kao i Bodiroga, da nam klubovi napreduju ako istupimo iz te lige? Mislite da oni nece moci da zive bez nas? Da, mnogo ce da se potresu. Igrali bi oni i dalje, bez nas, a mi bismo se veselili u svojoj jadnoj domacoj ligi. Pogledajte na sta nam lici KSS? To je rasulo. Ocekujete da ce neko od tih ljudi biti sposoban da nam donese pozicije da mozemo iz domace lige da igramo dva najjaca evropska klupska takmicenja? Ne zanosite se. Iz Bodiroge govori umereni nacionalista, njegova opredeljenja smo videli i ranije. Sto neko rece, ako je takav patriota, sto nije bar jednu sezonu odigrao za Partizan kad ga toliko voli? A mogao je. Sve se raspalo onog momenta kada je gospodin Covic uveo FMP u Jadransku ligu, uz podrsku Zvezde, kojoj je to bio jedini izlazak pred neke jace klubove, jer ih tad nije bilo nigde. Partizan i Hemofarm su jedini ostali da igraju nasu ligu, koja je tada jos uvek davala mesto u EL prvaku. Nakon toga, posto su pomenuti vec povukli nogu za ABA, stize ULTIMATUM Partizanu i Hemofarmu da MORAJU da igraju tu ligu, iako su bili protiv, jer ce u suprotnom biti izbaceni iz EL, odnosno ULEB kupa tada. Pod imperativom, nevoljno, jer je svima Evropa cilj, ta dva kluba ulaze u ABA. I sad je neko, posle 10 godina pametan da mi treba da igramo nasu ligu.Kome?Sami sebi?Smejurija, nista drugo.