Nedelja, 02.04.2023.

11:30

NBA menja pravila: MVP uslovi, više novca, turnir kao u Evroligi

NBA liga i unija igrača dogovorili su se oko novog kolektivnog ugovora koji će važiti sledećih sedam godina.

Izvor: SN

NBA menja pravila: MVP uslovi, više novca, turnir kao u Evroligi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Bill Russell

pre 1 godinu

@Djordje
Preporucujem vam da pogledate sta se racuna kao asistencija kada poredite postignute poene i asistencije. Da li ce igrac dobti asistenciji zavisi vise od igraca koji prima loptu i postize kos nego od igraca koji mu dodaje loptu. Na primer, igrac prima loptu od suigraca udaljenog jedan metar, odmah krece prema kosu, dribla dva-tri igraca i postize pogodak. Igrac koji mu je dodao loptu dobija asistenciju a da nista posebno nije uradio. S druge strane, ako igrac koji je dobio loptu okleva i ne krece odmah prema kosu, no tek naknadno i postize kos, igrac koji mu je dodao loptu ne dobija asistenciju.

Đorđe

pre 1 godinu

@ Multimir
Svi američki komentatori govore da je "best ability is availability"! MVP je NAJKORISNIJI igrač NBA lige a ne NAJBOLJI po zbiru tehničkih i fizičkih performansi! Moglo bi da se gleda čak koliko je neki igrač godišnje plaćen, a koliko je koševa, skokova, asistencija i blokada ostvvario u odnosu na direktnog konkurenta koji je najčešće prilično skuplji što utiče na seleri kap, odnosno na DUBINU ROSTERA! Ali evo vam malo matematike: Embid je do večeras ukupno postiragao 2082 poena i imao 261 asistenciju koja se množi sa najmanje 2,2 poena, ali neka bude 2 u Embidovu korist. Dakle, zbirno je do večeras Embid ostvario 2604 poena. Jokić je postigao 664 asistencije puta 2, to je 1328 poena najmanje. Postigao je do večeras 1670 poena, na prvi pogled mnogo manje od Embida, ali kada se saberu asistencije i poeni onda je Jokić timu ukupno doprineo sa 2998 poena! Čak 394 poena više od Embida. Međutim razlika je još drastično veća kada se gleda ko je korisniji za tim. Procenat šuta za dva poena Embida je tačno 9 odsto lošiji, odnosno ima pogošenih 668 puta za 2 poena iz 1265 pokušaja. Jokić ima 637 / 1004. Dakle Embid je za dva poena pogodio u TOTALU 31 put više od Jokića ali iz 261 pokušaja više! Broj izgubljenih lopti Embid ima 220 a Jokić 235. Neka su polovinu od 261. promašaja za 2 poena spasili Embidovi saigrači, u zbiru ima preko 100 izgubljenih lopti više od Jokića! Ako se saberu blokovi, ukradene lopte i šutiranje lopte nogom onda su defanzivno izjednačeni.

Mutimir

pre 1 godinu

(El Doctore, 2. april 2023 13:19)
(Yossarian, 2. april 2023 14:37) # Link komentara . .Nigde veze niti logike u vasem odgovoru na moj komentar. Inace proseci po mecu kesu mnogo bitniji nego totali kada se radi o trci za MVP. Naravno da moze biti uzeto u obzir, kao sto jesye prosle godine, ali nije presudno. Makar ne za igrace koji odigravaju minimun 65-70-75 utakmica. Na primer igrac koji odigra 65 utakmica moze imati znacakno slabine totake od onig koji je odigrao 75, ali moze imati znacajno vece brojke po tekmi sto dovoljno govori o njeggovoj efikasnosti ili uticaja na ekipu. E bas zato na minimalan broj potrebnih utakmica proseci po tekmi jesu mnogo bitniji nego totali unutar iste sezone. I zato "pumpanje" igraca da odigra 65 utakmica nece imati nikakvog smisla jer za odigran minut on ce sve da pokvari. Inace, ako pratite totale onda je po vama Oukli mnogo bolji skakac od Rodmana, Dzabar bolji plejmejker od Bilapsa, a Karter mnogo bolji tricas od Stojakovica, Novickog itd..Totali su besmisleni u trci za MVP godine, a nisu ni od neke koristi inace...pogotovo, ako se ne tumace adekvatno. Preporucujem malo vise razmisljanja, a malo manje prejudiciranja da neko kp razmislja svojom glavom potpada pod uticaj kojekalvih Nba analiticara. Probajte tako,mnogo je lakse i svrsishodnije.

Jugoplastika

pre 1 godinu

Prekomerne količine para će od košarke napraviti isto ono što su napravile od fudbala. Gomila skupo plaćenih klovnova bez emocija koji trče kod onog koji da više, bez ikakve želje za dokazivanjem i takmičenjem.
(Mare, 02. april 2023 12:43)napravili davno....

gox

pre 1 godinu

Za MVP igraca NBA lige bi trebalo da glasaju samo aktivni igraci lige kao sto je i bilo do 1980. godine.
(Bill Russell, 2. april 2023 14:09)

Pa da glasaju "bratski" i drugarski, ili po principu koji je trenutno aktuelan za Embida, sa glavnim argumentom "sada je na njega red", kao sto smo culi Lilarda.
Ili da glasaju za svoje iz konferencija, jer je pravilo da igraci koji se vise puta susrecu u toku sezonu sa nekim superstarom vise njih i hvale jer su iz iste konferencije.

Neka, pusti igrace, batali publiku, treneri i mediji su ipak bolje resenje.
Mozda eventualno bivsi igraci.

76er

pre 1 godinu

Za MVP igraca NBA lige bi trebalo da glasaju samo aktivni igraci lige kao sto je i bilo do 1980. godine.
(Bill Russell, 02. april 2023 14:09)

Ne znam da l je gore da Perkins ima glas ili pametni Ja Morant, iskreno.

76er

pre 1 godinu

Adam Silver je uništio NBA i dalje nastavlja da uništava ligu sa svojim tupavim promenama i izmišljotinama. Stern se prevrće u grobu.
(Kingston, 2. april 2023 13:49)

A nikad veci inkam novca nisu imali, kako sad to a genije prepametni?
(dnevna doza prosecnog komentatora, 02. april 2023 14:50)

Napisi lepo da nikad vecu zaradu nisu imali, ili napisi income ako ces vec da se pravis pametan.

JPR

pre 1 godinu

Final 4 bi trebalo da se vrati u ABA ligu. Pobednik regularnog dela bi isao direktno na F4 a 2-7 bi razigravali za ostala 3 mesta. Uz strane sudije na zavrsnom turniru bilo bi i manje tenzija i neke ekipe bi mogle da iznenade i bilo bi mnogo interesantnije. Igraci bi imali vise vremena za odmor a i reprezentacije bi profitirale od toga.
(F4 je najbolji format, 02. april 2023 15:25)

Nikako ! To je najgluplja stvar u kosarci ! Da igraš toliko dugu sezonu, i zbog jednog lošeg dana da izgubiš sav benefit truda tokom sezone ?? Koliko se to puta desilo u EL, CSKA na primer, nisu jedini.. nema taj sistem uopšte smisla !

nba

pre 1 godinu

Mozemo mi da pricamo sta hocemo, da nam se be svidja, da je negledljivo da ovo da ono, al ovi znaju posao.

Najveci ugovor za TV prava uopste. Znaci F1, Liga Sampiona, FIBA, NFL NHL... "left in dust".

Arm

pre 1 godinu

@JPR , malo je nespretno ovdje napisano u ovom članku pa možda nisi shvatio ako nisi čitao po američkim portalima.
Taj NBA kup ako zaživi bi se igrao u sredini sezone i te utakmice bi ulazile i u ukupan broj odigranih utakmica ( u one 82 utakmice ) osim za dva učesnika koji su igrali veliko finale sezonu prije ( njima bi to bila 83. utakmica pa se zato neće računati u sezoni ). s ovim se želi postići da uvijek dva najbolja kluba iz prethodne sezone učestvuju na tom NBA kupu..

F4 je najbolji format

pre 1 godinu

Final 4 bi trebalo da se vrati u ABA ligu. Pobednik regularnog dela bi isao direktno na F4 a 2-7 bi razigravali za ostala 3 mesta. Uz strane sudije na zavrsnom turniru bilo bi i manje tenzija i neke ekipe bi mogle da iznenade i bilo bi mnogo interesantnije. Igraci bi imali vise vremena za odmor a i reprezentacije bi profitirale od toga.

Mitar

pre 1 godinu

Svi ovi što pišu da će nekoga ubacivati pi minut, da povećaju broj utakmica: samo neka to rade - za minut će imati tipa dva poena, jedan skok… Ima da padne žestomo prosek poena po utakmici onome ko manipuliše….

Veliki brat

pre 1 godinu

Debilizam, za MVP neka lepo uzimaju ukupne podatke, a ne statistiku (prosek i sl.), i plus neka se uvede faktor koji zavisi od broja dobijenih utakmica, da ne bismo imali situaciju da igrač sebi navlači statistiku, a ekipa gubi utakmicu.

Na kraju, da bude bitno koliko je UKUPNO poena postigao, koliko ukupno ima skokova, asistencija, ukradenih lopti, blokada... i sve to množiti sa nekim faktorima, jer skok u napadu i skok u odbrani nije isto, ili npr. da li više vredi ukradena lopta ili 2 poena u napadu (možda vredi, samo kažem da možda ne treba sve da se računa podjednako).

A ovo sa prosečnim brojem poena, skokova i sl. po utakmici je nebuloza, jer se protiv lošijih ekipa navuče statistika, a onda pojedini igrači protiv jačeg protivnika ne mogu da ostvare ni double-double (npr. dvocifren broj poena i dvocifren broj skokova), a kamoli triple-double.

dnevna doza prosecnog komentatora

pre 1 godinu

Adam Silver je uništio NBA i dalje nastavlja da uništava ligu sa svojim tupavim promenama i izmišljotinama. Stern se prevrće u grobu.
(Kingston, 2. april 2023 13:49)

A nikad veci inkam novca nisu imali, kako sad to a genije prepametni?

Đorđe

pre 1 godinu

@day @Multimir

Niko vam neće zameriti što ste pod uticajem komentatora ESPN-a i Fox-a malo pogrešili. Namerno njihovi komentatori u saradnji sa producentima emisija prikazuju stratistiku po utakmici, a ne ukupan godišnji broj poena, skokova, asistencija, blokova itd!!! Dalje, gledao sam sve emisije ESPN-a ove sezone i NIJEDAN novinar ili stručni komentator nije se setio da kaže zašto je Jokić prošle godine osvojio MVP a većina njih tvrdi da je prošle godine Embid "opljačkan. Imali su sličnu statistiku, ali ISTORIJSKI presedan na koji se često pozivaju odjednom su zaboravili. Jokić je prošle godine zabeležio više od 2 HIlJADE POENA uz preko 1000 SKOKOVA i preko 500 ASISTENCIJA što NIKADA nijedan nba igrač pre njega nije ostvario. Očigledno novinari ESPN-a i FOX-a kolektivno boluju od demencije! Ako ste gledali bar nekoliko njihovih emisija uglavnom forsiraju Embida i "pljuju" po glasačima za MVP nagradu koji su "STATISTIČARI". E ti statističari gledaaju UKUPAN GODIŠNJI BROJ po svim kolonama, posebno procente efikasnosti. ZATO se neće desiti da ako neki igrač odigra ful 60 utakmica, a na 5 uđe na dva minuta u igru pokvari TOTAL statistiku!!! Ušete na sajt ESPN-a, odaberete klub pa roster i igrača i onda kliknete na SPLIT. U gornjem desnom uglu imate padajući meni i tu kliknete na total.

Yossarian

pre 1 godinu

@El Doctore

Meni izgleda bas naprotiv da ce Embid da dobije ali sa jednim velikim ali da u sljedecom sezonima sa ovogodisnjiom minutazom ne bi dobio. Ove godine MVP je ispolitizovan rasnim pitanjem a NBA vjerovatno ne zeli kontroverze tog tipa tako da Embid dobija MVP. Zivi bili pa vidjeli

Znaci Embidu nista od MVP nagrade. On je samo prosle sezone igrao 68 utakmica, sve ostale sezone ispod 64… Ali sto kaze momak dole u komentaru, trebalo je da stave minimalni broj minuta, jer mogu da manipulisu sa mecevima gde nekoga ubace u igru na minut cisto da se upise da je igrao taj mec…
(El Doctore, 2. april 2023 13:19)

Vule

pre 1 godinu

Схватам жељу да се прогласи пет најбољих играча, али не може у идеалном тиму бити пет плејмејкера, као што ни у фудбалу не може 11 офанзивних играча иако се не може рећи да нису заслужили.

Mutimir

pre 1 godinu

Znaci Embidu nista od MVP nagrade. On je samo prosle sezone igrao 68 utakmica, sve ostale sezone ispod 64… Ali sto kaze momak dole u komentaru, trebalo je da stave minimalni broj minuta, jer mogu da manipulisu sa mecevima gde nekoga ubace u igru na minut cisto da se upise da je igrao taj mec…
(El Doctore, 2. april 2023 13:19) . .Tesko da ce to biti slucaj. Jer, ako tim ubaci igraca na minut samo da bi mu se racunala utakmica na taj nacin ce opasno ugroziti proseke. Zamisli kad u statistickim kolonama za poene, skokove, blokade, asistencije i sl. upises skoro sve nule pa na taj nacin unistis proseke koje si do tada imao. Kad tako u svega dve ili tri utakmice uradis proseci ce opasti toliko da taj igrac vise nece biti MVP kandidat pa mu 65 odigranih tekmi vise nista nece znaciti !

Ustaše

pre 1 godinu

Meh, zašto bi onda bila petorka. Može i sedmorka.

"
Ono što će radovati mnoge jeste da kriterijum za idealne NBA timove na kraju sezone neće biti određen po pozicijama već će najboljih pet igrača biti u istoj petorci ukoliko to zaslužuju

El Doctore

pre 1 godinu

Znaci Embidu nista od MVP nagrade. On je samo prosle sezone igrao 68 utakmica, sve ostale sezone ispod 64… Ali sto kaze momak dole u komentaru, trebalo je da stave minimalni broj minuta, jer mogu da manipulisu sa mecevima gde nekoga ubace u igru na minut cisto da se upise da je igrao taj mec…

day

pre 1 godinu

Od sinoć svi amrički košarkaški komentatori kukaju kako je loše rešenje od najmanje 65 odigranih utakmica tokom regularnog dela sezona da bi neki igrač mogao da osvoji MVP, DPO ili druge nagrade. Svi do jednog tvrde da će timovi i dalje "odmarati" ključne igrače da bi smanjili povrede da će broj od 65 utakmica namestiti tako što će zvezda tima da na pet do deset utakmica uđe na minut, dva i izađe iz igre. Svi su saglasni da je trebalo da se propiše minimalan broj MINUTA tokom regularnog dela sezone da bi se neko kandidovao za MVP, DPO i druge nagrade!
(Đorđe, 2. april 2023 12:45) 

Takva taktika nema puno logike jer bi taj MVP kandidat dramaticno oborio prosek time sto bi igrao svega par minuta, prakticno bi bio eliminisan iz konkurencije. Kad bi recimo Embid preostalih 5-6 utakmica ulazio po 5 minuta prosek poena bi mu pao sa preko 33 na 31-32 a tih 2 poena vise u proseku po utakmici njega na kraju pravi MVP-em ispred Jokica i Janisa, kad se podvuce crta.

Mutimir

pre 1 godinu

Znaci Embidu nista od MVP nagrade. On je samo prosle sezone igrao 68 utakmica, sve ostale sezone ispod 64… Ali sto kaze momak dole u komentaru, trebalo je da stave minimalni broj minuta, jer mogu da manipulisu sa mecevima gde nekoga ubace u igru na minut cisto da se upise da je igrao taj mec…
(El Doctore, 2. april 2023 13:19) . .Tesko da ce to biti slucaj. Jer, ako tim ubaci igraca na minut samo da bi mu se racunala utakmica na taj nacin ce opasno ugroziti proseke. Zamisli kad u statistickim kolonama za poene, skokove, blokade, asistencije i sl. upises skoro sve nule pa na taj nacin unistis proseke koje si do tada imao. Kad tako u svega dve ili tri utakmice uradis proseci ce opasti toliko da taj igrac vise nece biti MVP kandidat pa mu 65 odigranih tekmi vise nista nece znaciti !

Kingston

pre 1 godinu

Adam Silver je uništio NBA i dalje nastavlja da uništava ligu sa svojim tupavim promenama i izmišljotinama. Stern se prevrće u grobu.

Ustaše

pre 1 godinu

To je soft cap. Hard cap je krajnji limit. Ispod njega je porez na luksuz, pa ispod njega dozvoljeno prekoračenje zbog iznimki, pa na kraju salary cap. Najbolje ih je shvaćati odvojeno umjesto kao nadogradnju. Salary cap služi za dovođenje free agenta, uključujuči i igrače koji ostaju u klubu više od 8 godina (primjer: Lillard) a u iznimke se prebacuje igrače koji imaju Bird prava i produženja rookie ugovora.

"
Prethodnih godina smo videli mali broj timova koji rizikuje sa potrošenim novcem u vidu poreza na luksuz, jer je poenta NBA lige da se limit za trošenje novca podigne, a ne da se smanji i da "hard cap" (mesto između dozvoljenog i luksuznog dela) bude maltene eliminisan, ali je unija igrača to odbila.

x

pre 1 godinu

Ne znam kolko može da prodje u NBA ovo sa final four sistemom, ipak je kup sistem vezan za evropu zbog drugačije kulture, msm da će to kod njih potrajati par sezona i to je sve
(Banerm, 02. april 2023 12:18)

Final four je američki izum i igra se u koledž košarci (NCAA) od 1939. godine. U Evropi je počeo da se igra skoro 50 godina kasnije.

JPR

pre 1 godinu

NBA Kup?? Umesto plejofa ?? I fajnal for ?? Nema šanse ! da igraš 82 utakmice u sezoni i da ti se sav trud svodi na jednu dve utakmice ? Pa i u evropi je to najveća glupost, kamoli u NBA !

Ustaše

pre 1 godinu

To je bezveze, kao ograničavanje minimalne brzine na autoputu.

"
Ono što je takođe veoma bitno je da će od sada biti potrebno da igrači odigraju najmanje 65 utakmica u sezoni kako bi bili kandidati za jednu od individualnih nagrada poput MVP titule koja je već dve godine u vlasništvu Nikole Jokića.

prava priča

pre 1 godinu

Nadam se da će FIBA ukinuti sve "prozore" tokom sezone osim onog u fabruaru, ali da će i tada i tokom leta NBA i EL igrači moći igrati za reprezentaciju.

trik

pre 1 godinu

Znaci Embidu nista od MVP nagrade. On je samo prosle sezone igrao 68 utakmica, sve ostale sezone ispod 64… Ali sto kaze momak dole u komentaru, trebalo je da stave minimalni broj minuta, jer mogu da manipulisu sa mecevima gde nekoga ubace u igru na minut cisto da se upise da je igrao taj mec…
(El Doctore, 02. april 2023 13:19)

Ja mislim da im nece bas ici u prilog da nastupe na minut, jer bi time obarali svoj prosek poena po utakmici

Komedija

pre 1 godinu

Sustina: Menjamo pravila MVP zbog Jokica, i dodajemo da igraci mogu da ulazu pare i otvaraju kladionice i kupovinu biznisa droge kanabis.

Banerm

pre 1 godinu

Ne znam kolko može da prodje u NBA ovo sa final four sistemom, ipak je kup sistem vezan za evropu zbog drugačije kulture, msm da će to kod njih potrajati par sezona i to je sve

Đorđe

pre 1 godinu

Od sinoć svi amrički košarkaški komentatori kukaju kako je loše rešenje od najmanje 65 odigranih utakmica tokom regularnog dela sezona da bi neki igrač mogao da osvoji MVP, DPO ili druge nagrade. Svi do jednog tvrde da će timovi i dalje "odmarati" ključne igrače da bi smanjili povrede da će broj od 65 utakmica namestiti tako što će zvezda tima da na pet do deset utakmica uđe na minut, dva i izađe iz igre. Svi su saglasni da je trebalo da se propiše minimalan broj MINUTA tokom regularnog dela sezone da bi se neko kandidovao za MVP, DPO i druge nagrade!

Asteriks

pre 1 godinu

Odavno je taj NBA kup trebao da se uvede,jer mnogi vrhunski igraci nemaju srecu da igraju u dobrom i kvalitetnom timu i ostanu bez titule u karijeri.....Ovako ce mnogi igraci biti u mogucnosti osvojiti trofej.

Ibro Fergazer

pre 1 godinu

Vodeći NBA novinari Adrijan Vojnarovski sa ESPN i Šems Čaranija sa Athletica su prvi pisali o ovome, a sve je osvanulo i na sajtu lige.

I dalje nisam citao. Cuj molim te, tamo neki novinari bi da odredjuju paravila. Prebijenog penija nisu ulozili, debelo zaradili i uobrazili da znaju vise od ostalih pa bi da mijenjaju pravila. Ako sam gledao utakmicu nema sanse da citam clanak koji je neki "poznati novinar" napisao i da mi on objasnjava sta sam ja vidio. Ko voli nek izvoli.
ja ne mogu, ne da mi predsjednik MZ.

Goran

pre 1 godinu

????!!! To znači da igrač može da ne odigra 17 utakmica pa da opet može da dobije sve nagrade! To je oko 20% od ukupnog radnog vremena!Pa to su radili i do sada! Znači opet odmaranje zdravih igrača! Glupost! Zdrav igrač mora da igra! Zbog publike koja plaća paprene ulaznice i zbog igrača koji zaradjuju nevjerovatno pare! Sada bi i obični radnici trebali da traže da se odmaraju u prosjeku 1 dan u sedmici!

Куп је битан

pre 1 godinu

Због чега и даље постоји подела на конференције? То је можда имало смисла у време када се мање путовало авионима.

Куп је битан

pre 1 godinu

Због чега и даље постоји подела на конференције? То је можда имало смисла у време када се мање путовало авионима.

Đorđe

pre 1 godinu

Od sinoć svi amrički košarkaški komentatori kukaju kako je loše rešenje od najmanje 65 odigranih utakmica tokom regularnog dela sezona da bi neki igrač mogao da osvoji MVP, DPO ili druge nagrade. Svi do jednog tvrde da će timovi i dalje "odmarati" ključne igrače da bi smanjili povrede da će broj od 65 utakmica namestiti tako što će zvezda tima da na pet do deset utakmica uđe na minut, dva i izađe iz igre. Svi su saglasni da je trebalo da se propiše minimalan broj MINUTA tokom regularnog dela sezone da bi se neko kandidovao za MVP, DPO i druge nagrade!

Banerm

pre 1 godinu

Ne znam kolko može da prodje u NBA ovo sa final four sistemom, ipak je kup sistem vezan za evropu zbog drugačije kulture, msm da će to kod njih potrajati par sezona i to je sve

x

pre 1 godinu

Ne znam kolko može da prodje u NBA ovo sa final four sistemom, ipak je kup sistem vezan za evropu zbog drugačije kulture, msm da će to kod njih potrajati par sezona i to je sve
(Banerm, 02. april 2023 12:18)

Final four je američki izum i igra se u koledž košarci (NCAA) od 1939. godine. U Evropi je počeo da se igra skoro 50 godina kasnije.

day

pre 1 godinu

Od sinoć svi amrički košarkaški komentatori kukaju kako je loše rešenje od najmanje 65 odigranih utakmica tokom regularnog dela sezona da bi neki igrač mogao da osvoji MVP, DPO ili druge nagrade. Svi do jednog tvrde da će timovi i dalje "odmarati" ključne igrače da bi smanjili povrede da će broj od 65 utakmica namestiti tako što će zvezda tima da na pet do deset utakmica uđe na minut, dva i izađe iz igre. Svi su saglasni da je trebalo da se propiše minimalan broj MINUTA tokom regularnog dela sezone da bi se neko kandidovao za MVP, DPO i druge nagrade!
(Đorđe, 2. april 2023 12:45) 

Takva taktika nema puno logike jer bi taj MVP kandidat dramaticno oborio prosek time sto bi igrao svega par minuta, prakticno bi bio eliminisan iz konkurencije. Kad bi recimo Embid preostalih 5-6 utakmica ulazio po 5 minuta prosek poena bi mu pao sa preko 33 na 31-32 a tih 2 poena vise u proseku po utakmici njega na kraju pravi MVP-em ispred Jokica i Janisa, kad se podvuce crta.

Vule

pre 1 godinu

Схватам жељу да се прогласи пет најбољих играча, али не може у идеалном тиму бити пет плејмејкера, као што ни у фудбалу не може 11 офанзивних играча иако се не може рећи да нису заслужили.

JPR

pre 1 godinu

Final 4 bi trebalo da se vrati u ABA ligu. Pobednik regularnog dela bi isao direktno na F4 a 2-7 bi razigravali za ostala 3 mesta. Uz strane sudije na zavrsnom turniru bilo bi i manje tenzija i neke ekipe bi mogle da iznenade i bilo bi mnogo interesantnije. Igraci bi imali vise vremena za odmor a i reprezentacije bi profitirale od toga.
(F4 je najbolji format, 02. april 2023 15:25)

Nikako ! To je najgluplja stvar u kosarci ! Da igraš toliko dugu sezonu, i zbog jednog lošeg dana da izgubiš sav benefit truda tokom sezone ?? Koliko se to puta desilo u EL, CSKA na primer, nisu jedini.. nema taj sistem uopšte smisla !

Goran

pre 1 godinu

????!!! To znači da igrač može da ne odigra 17 utakmica pa da opet može da dobije sve nagrade! To je oko 20% od ukupnog radnog vremena!Pa to su radili i do sada! Znači opet odmaranje zdravih igrača! Glupost! Zdrav igrač mora da igra! Zbog publike koja plaća paprene ulaznice i zbog igrača koji zaradjuju nevjerovatno pare! Sada bi i obični radnici trebali da traže da se odmaraju u prosjeku 1 dan u sedmici!

El Doctore

pre 1 godinu

Znaci Embidu nista od MVP nagrade. On je samo prosle sezone igrao 68 utakmica, sve ostale sezone ispod 64… Ali sto kaze momak dole u komentaru, trebalo je da stave minimalni broj minuta, jer mogu da manipulisu sa mecevima gde nekoga ubace u igru na minut cisto da se upise da je igrao taj mec…

Mutimir

pre 1 godinu

Znaci Embidu nista od MVP nagrade. On je samo prosle sezone igrao 68 utakmica, sve ostale sezone ispod 64… Ali sto kaze momak dole u komentaru, trebalo je da stave minimalni broj minuta, jer mogu da manipulisu sa mecevima gde nekoga ubace u igru na minut cisto da se upise da je igrao taj mec…
(El Doctore, 2. april 2023 13:19) . .Tesko da ce to biti slucaj. Jer, ako tim ubaci igraca na minut samo da bi mu se racunala utakmica na taj nacin ce opasno ugroziti proseke. Zamisli kad u statistickim kolonama za poene, skokove, blokade, asistencije i sl. upises skoro sve nule pa na taj nacin unistis proseke koje si do tada imao. Kad tako u svega dve ili tri utakmice uradis proseci ce opasti toliko da taj igrac vise nece biti MVP kandidat pa mu 65 odigranih tekmi vise nista nece znaciti !

Asteriks

pre 1 godinu

Odavno je taj NBA kup trebao da se uvede,jer mnogi vrhunski igraci nemaju srecu da igraju u dobrom i kvalitetnom timu i ostanu bez titule u karijeri.....Ovako ce mnogi igraci biti u mogucnosti osvojiti trofej.

JPR

pre 1 godinu

NBA Kup?? Umesto plejofa ?? I fajnal for ?? Nema šanse ! da igraš 82 utakmice u sezoni i da ti se sav trud svodi na jednu dve utakmice ? Pa i u evropi je to najveća glupost, kamoli u NBA !

Komedija

pre 1 godinu

Sustina: Menjamo pravila MVP zbog Jokica, i dodajemo da igraci mogu da ulazu pare i otvaraju kladionice i kupovinu biznisa droge kanabis.

trik

pre 1 godinu

Znaci Embidu nista od MVP nagrade. On je samo prosle sezone igrao 68 utakmica, sve ostale sezone ispod 64… Ali sto kaze momak dole u komentaru, trebalo je da stave minimalni broj minuta, jer mogu da manipulisu sa mecevima gde nekoga ubace u igru na minut cisto da se upise da je igrao taj mec…
(El Doctore, 02. april 2023 13:19)

Ja mislim da im nece bas ici u prilog da nastupe na minut, jer bi time obarali svoj prosek poena po utakmici

Kingston

pre 1 godinu

Adam Silver je uništio NBA i dalje nastavlja da uništava ligu sa svojim tupavim promenama i izmišljotinama. Stern se prevrće u grobu.

Đorđe

pre 1 godinu

@day @Multimir

Niko vam neće zameriti što ste pod uticajem komentatora ESPN-a i Fox-a malo pogrešili. Namerno njihovi komentatori u saradnji sa producentima emisija prikazuju stratistiku po utakmici, a ne ukupan godišnji broj poena, skokova, asistencija, blokova itd!!! Dalje, gledao sam sve emisije ESPN-a ove sezone i NIJEDAN novinar ili stručni komentator nije se setio da kaže zašto je Jokić prošle godine osvojio MVP a većina njih tvrdi da je prošle godine Embid "opljačkan. Imali su sličnu statistiku, ali ISTORIJSKI presedan na koji se često pozivaju odjednom su zaboravili. Jokić je prošle godine zabeležio više od 2 HIlJADE POENA uz preko 1000 SKOKOVA i preko 500 ASISTENCIJA što NIKADA nijedan nba igrač pre njega nije ostvario. Očigledno novinari ESPN-a i FOX-a kolektivno boluju od demencije! Ako ste gledali bar nekoliko njihovih emisija uglavnom forsiraju Embida i "pljuju" po glasačima za MVP nagradu koji su "STATISTIČARI". E ti statističari gledaaju UKUPAN GODIŠNJI BROJ po svim kolonama, posebno procente efikasnosti. ZATO se neće desiti da ako neki igrač odigra ful 60 utakmica, a na 5 uđe na dva minuta u igru pokvari TOTAL statistiku!!! Ušete na sajt ESPN-a, odaberete klub pa roster i igrača i onda kliknete na SPLIT. U gornjem desnom uglu imate padajući meni i tu kliknete na total.

Mitar

pre 1 godinu

Svi ovi što pišu da će nekoga ubacivati pi minut, da povećaju broj utakmica: samo neka to rade - za minut će imati tipa dva poena, jedan skok… Ima da padne žestomo prosek poena po utakmici onome ko manipuliše….

76er

pre 1 godinu

Adam Silver je uništio NBA i dalje nastavlja da uništava ligu sa svojim tupavim promenama i izmišljotinama. Stern se prevrće u grobu.
(Kingston, 2. april 2023 13:49)

A nikad veci inkam novca nisu imali, kako sad to a genije prepametni?
(dnevna doza prosecnog komentatora, 02. april 2023 14:50)

Napisi lepo da nikad vecu zaradu nisu imali, ili napisi income ako ces vec da se pravis pametan.

prava priča

pre 1 godinu

Nadam se da će FIBA ukinuti sve "prozore" tokom sezone osim onog u fabruaru, ali da će i tada i tokom leta NBA i EL igrači moći igrati za reprezentaciju.

nba

pre 1 godinu

Mozemo mi da pricamo sta hocemo, da nam se be svidja, da je negledljivo da ovo da ono, al ovi znaju posao.

Najveci ugovor za TV prava uopste. Znaci F1, Liga Sampiona, FIBA, NFL NHL... "left in dust".

Mutimir

pre 1 godinu

Znaci Embidu nista od MVP nagrade. On je samo prosle sezone igrao 68 utakmica, sve ostale sezone ispod 64… Ali sto kaze momak dole u komentaru, trebalo je da stave minimalni broj minuta, jer mogu da manipulisu sa mecevima gde nekoga ubace u igru na minut cisto da se upise da je igrao taj mec…
(El Doctore, 2. april 2023 13:19) . .Tesko da ce to biti slucaj. Jer, ako tim ubaci igraca na minut samo da bi mu se racunala utakmica na taj nacin ce opasno ugroziti proseke. Zamisli kad u statistickim kolonama za poene, skokove, blokade, asistencije i sl. upises skoro sve nule pa na taj nacin unistis proseke koje si do tada imao. Kad tako u svega dve ili tri utakmice uradis proseci ce opasti toliko da taj igrac vise nece biti MVP kandidat pa mu 65 odigranih tekmi vise nista nece znaciti !

76er

pre 1 godinu

Za MVP igraca NBA lige bi trebalo da glasaju samo aktivni igraci lige kao sto je i bilo do 1980. godine.
(Bill Russell, 02. april 2023 14:09)

Ne znam da l je gore da Perkins ima glas ili pametni Ja Morant, iskreno.

Arm

pre 1 godinu

@JPR , malo je nespretno ovdje napisano u ovom članku pa možda nisi shvatio ako nisi čitao po američkim portalima.
Taj NBA kup ako zaživi bi se igrao u sredini sezone i te utakmice bi ulazile i u ukupan broj odigranih utakmica ( u one 82 utakmice ) osim za dva učesnika koji su igrali veliko finale sezonu prije ( njima bi to bila 83. utakmica pa se zato neće računati u sezoni ). s ovim se želi postići da uvijek dva najbolja kluba iz prethodne sezone učestvuju na tom NBA kupu..

gox

pre 1 godinu

Za MVP igraca NBA lige bi trebalo da glasaju samo aktivni igraci lige kao sto je i bilo do 1980. godine.
(Bill Russell, 2. april 2023 14:09)

Pa da glasaju "bratski" i drugarski, ili po principu koji je trenutno aktuelan za Embida, sa glavnim argumentom "sada je na njega red", kao sto smo culi Lilarda.
Ili da glasaju za svoje iz konferencija, jer je pravilo da igraci koji se vise puta susrecu u toku sezonu sa nekim superstarom vise njih i hvale jer su iz iste konferencije.

Neka, pusti igrace, batali publiku, treneri i mediji su ipak bolje resenje.
Mozda eventualno bivsi igraci.

dnevna doza prosecnog komentatora

pre 1 godinu

Adam Silver je uništio NBA i dalje nastavlja da uništava ligu sa svojim tupavim promenama i izmišljotinama. Stern se prevrće u grobu.
(Kingston, 2. april 2023 13:49)

A nikad veci inkam novca nisu imali, kako sad to a genije prepametni?

Jugoplastika

pre 1 godinu

Prekomerne količine para će od košarke napraviti isto ono što su napravile od fudbala. Gomila skupo plaćenih klovnova bez emocija koji trče kod onog koji da više, bez ikakve želje za dokazivanjem i takmičenjem.
(Mare, 02. april 2023 12:43)napravili davno....

Đorđe

pre 1 godinu

@ Multimir
Svi američki komentatori govore da je "best ability is availability"! MVP je NAJKORISNIJI igrač NBA lige a ne NAJBOLJI po zbiru tehničkih i fizičkih performansi! Moglo bi da se gleda čak koliko je neki igrač godišnje plaćen, a koliko je koševa, skokova, asistencija i blokada ostvvario u odnosu na direktnog konkurenta koji je najčešće prilično skuplji što utiče na seleri kap, odnosno na DUBINU ROSTERA! Ali evo vam malo matematike: Embid je do večeras ukupno postiragao 2082 poena i imao 261 asistenciju koja se množi sa najmanje 2,2 poena, ali neka bude 2 u Embidovu korist. Dakle, zbirno je do večeras Embid ostvario 2604 poena. Jokić je postigao 664 asistencije puta 2, to je 1328 poena najmanje. Postigao je do večeras 1670 poena, na prvi pogled mnogo manje od Embida, ali kada se saberu asistencije i poeni onda je Jokić timu ukupno doprineo sa 2998 poena! Čak 394 poena više od Embida. Međutim razlika je još drastično veća kada se gleda ko je korisniji za tim. Procenat šuta za dva poena Embida je tačno 9 odsto lošiji, odnosno ima pogošenih 668 puta za 2 poena iz 1265 pokušaja. Jokić ima 637 / 1004. Dakle Embid je za dva poena pogodio u TOTALU 31 put više od Jokića ali iz 261 pokušaja više! Broj izgubljenih lopti Embid ima 220 a Jokić 235. Neka su polovinu od 261. promašaja za 2 poena spasili Embidovi saigrači, u zbiru ima preko 100 izgubljenih lopti više od Jokića! Ako se saberu blokovi, ukradene lopte i šutiranje lopte nogom onda su defanzivno izjednačeni.

Yossarian

pre 1 godinu

@El Doctore

Meni izgleda bas naprotiv da ce Embid da dobije ali sa jednim velikim ali da u sljedecom sezonima sa ovogodisnjiom minutazom ne bi dobio. Ove godine MVP je ispolitizovan rasnim pitanjem a NBA vjerovatno ne zeli kontroverze tog tipa tako da Embid dobija MVP. Zivi bili pa vidjeli

Znaci Embidu nista od MVP nagrade. On je samo prosle sezone igrao 68 utakmica, sve ostale sezone ispod 64… Ali sto kaze momak dole u komentaru, trebalo je da stave minimalni broj minuta, jer mogu da manipulisu sa mecevima gde nekoga ubace u igru na minut cisto da se upise da je igrao taj mec…
(El Doctore, 2. april 2023 13:19)

Ibro Fergazer

pre 1 godinu

Vodeći NBA novinari Adrijan Vojnarovski sa ESPN i Šems Čaranija sa Athletica su prvi pisali o ovome, a sve je osvanulo i na sajtu lige.

I dalje nisam citao. Cuj molim te, tamo neki novinari bi da odredjuju paravila. Prebijenog penija nisu ulozili, debelo zaradili i uobrazili da znaju vise od ostalih pa bi da mijenjaju pravila. Ako sam gledao utakmicu nema sanse da citam clanak koji je neki "poznati novinar" napisao i da mi on objasnjava sta sam ja vidio. Ko voli nek izvoli.
ja ne mogu, ne da mi predsjednik MZ.

Veliki brat

pre 1 godinu

Debilizam, za MVP neka lepo uzimaju ukupne podatke, a ne statistiku (prosek i sl.), i plus neka se uvede faktor koji zavisi od broja dobijenih utakmica, da ne bismo imali situaciju da igrač sebi navlači statistiku, a ekipa gubi utakmicu.

Na kraju, da bude bitno koliko je UKUPNO poena postigao, koliko ukupno ima skokova, asistencija, ukradenih lopti, blokada... i sve to množiti sa nekim faktorima, jer skok u napadu i skok u odbrani nije isto, ili npr. da li više vredi ukradena lopta ili 2 poena u napadu (možda vredi, samo kažem da možda ne treba sve da se računa podjednako).

A ovo sa prosečnim brojem poena, skokova i sl. po utakmici je nebuloza, jer se protiv lošijih ekipa navuče statistika, a onda pojedini igrači protiv jačeg protivnika ne mogu da ostvare ni double-double (npr. dvocifren broj poena i dvocifren broj skokova), a kamoli triple-double.

F4 je najbolji format

pre 1 godinu

Final 4 bi trebalo da se vrati u ABA ligu. Pobednik regularnog dela bi isao direktno na F4 a 2-7 bi razigravali za ostala 3 mesta. Uz strane sudije na zavrsnom turniru bilo bi i manje tenzija i neke ekipe bi mogle da iznenade i bilo bi mnogo interesantnije. Igraci bi imali vise vremena za odmor a i reprezentacije bi profitirale od toga.

Ustaše

pre 1 godinu

To je soft cap. Hard cap je krajnji limit. Ispod njega je porez na luksuz, pa ispod njega dozvoljeno prekoračenje zbog iznimki, pa na kraju salary cap. Najbolje ih je shvaćati odvojeno umjesto kao nadogradnju. Salary cap služi za dovođenje free agenta, uključujuči i igrače koji ostaju u klubu više od 8 godina (primjer: Lillard) a u iznimke se prebacuje igrače koji imaju Bird prava i produženja rookie ugovora.

"
Prethodnih godina smo videli mali broj timova koji rizikuje sa potrošenim novcem u vidu poreza na luksuz, jer je poenta NBA lige da se limit za trošenje novca podigne, a ne da se smanji i da "hard cap" (mesto između dozvoljenog i luksuznog dela) bude maltene eliminisan, ali je unija igrača to odbila.

Ustaše

pre 1 godinu

Meh, zašto bi onda bila petorka. Može i sedmorka.

"
Ono što će radovati mnoge jeste da kriterijum za idealne NBA timove na kraju sezone neće biti određen po pozicijama već će najboljih pet igrača biti u istoj petorci ukoliko to zaslužuju

Mutimir

pre 1 godinu

(El Doctore, 2. april 2023 13:19)
(Yossarian, 2. april 2023 14:37) # Link komentara . .Nigde veze niti logike u vasem odgovoru na moj komentar. Inace proseci po mecu kesu mnogo bitniji nego totali kada se radi o trci za MVP. Naravno da moze biti uzeto u obzir, kao sto jesye prosle godine, ali nije presudno. Makar ne za igrace koji odigravaju minimun 65-70-75 utakmica. Na primer igrac koji odigra 65 utakmica moze imati znacakno slabine totake od onig koji je odigrao 75, ali moze imati znacajno vece brojke po tekmi sto dovoljno govori o njeggovoj efikasnosti ili uticaja na ekipu. E bas zato na minimalan broj potrebnih utakmica proseci po tekmi jesu mnogo bitniji nego totali unutar iste sezone. I zato "pumpanje" igraca da odigra 65 utakmica nece imati nikakvog smisla jer za odigran minut on ce sve da pokvari. Inace, ako pratite totale onda je po vama Oukli mnogo bolji skakac od Rodmana, Dzabar bolji plejmejker od Bilapsa, a Karter mnogo bolji tricas od Stojakovica, Novickog itd..Totali su besmisleni u trci za MVP godine, a nisu ni od neke koristi inace...pogotovo, ako se ne tumace adekvatno. Preporucujem malo vise razmisljanja, a malo manje prejudiciranja da neko kp razmislja svojom glavom potpada pod uticaj kojekalvih Nba analiticara. Probajte tako,mnogo je lakse i svrsishodnije.

Bill Russell

pre 1 godinu

@Djordje
Preporucujem vam da pogledate sta se racuna kao asistencija kada poredite postignute poene i asistencije. Da li ce igrac dobti asistenciji zavisi vise od igraca koji prima loptu i postize kos nego od igraca koji mu dodaje loptu. Na primer, igrac prima loptu od suigraca udaljenog jedan metar, odmah krece prema kosu, dribla dva-tri igraca i postize pogodak. Igrac koji mu je dodao loptu dobija asistenciju a da nista posebno nije uradio. S druge strane, ako igrac koji je dobio loptu okleva i ne krece odmah prema kosu, no tek naknadno i postize kos, igrac koji mu je dodao loptu ne dobija asistenciju.

Ustaše

pre 1 godinu

To je bezveze, kao ograničavanje minimalne brzine na autoputu.

"
Ono što je takođe veoma bitno je da će od sada biti potrebno da igrači odigraju najmanje 65 utakmica u sezoni kako bi bili kandidati za jednu od individualnih nagrada poput MVP titule koja je već dve godine u vlasništvu Nikole Jokića.

Ibro Fergazer

pre 1 godinu

Vodeći NBA novinari Adrijan Vojnarovski sa ESPN i Šems Čaranija sa Athletica su prvi pisali o ovome, a sve je osvanulo i na sajtu lige.

I dalje nisam citao. Cuj molim te, tamo neki novinari bi da odredjuju paravila. Prebijenog penija nisu ulozili, debelo zaradili i uobrazili da znaju vise od ostalih pa bi da mijenjaju pravila. Ako sam gledao utakmicu nema sanse da citam clanak koji je neki "poznati novinar" napisao i da mi on objasnjava sta sam ja vidio. Ko voli nek izvoli.
ja ne mogu, ne da mi predsjednik MZ.

Komedija

pre 1 godinu

Sustina: Menjamo pravila MVP zbog Jokica, i dodajemo da igraci mogu da ulazu pare i otvaraju kladionice i kupovinu biznisa droge kanabis.

F4 je najbolji format

pre 1 godinu

Final 4 bi trebalo da se vrati u ABA ligu. Pobednik regularnog dela bi isao direktno na F4 a 2-7 bi razigravali za ostala 3 mesta. Uz strane sudije na zavrsnom turniru bilo bi i manje tenzija i neke ekipe bi mogle da iznenade i bilo bi mnogo interesantnije. Igraci bi imali vise vremena za odmor a i reprezentacije bi profitirale od toga.

Куп је битан

pre 1 godinu

Због чега и даље постоји подела на конференције? То је можда имало смисла у време када се мање путовало авионима.

dnevna doza prosecnog komentatora

pre 1 godinu

Adam Silver je uništio NBA i dalje nastavlja da uništava ligu sa svojim tupavim promenama i izmišljotinama. Stern se prevrće u grobu.
(Kingston, 2. april 2023 13:49)

A nikad veci inkam novca nisu imali, kako sad to a genije prepametni?

JPR

pre 1 godinu

NBA Kup?? Umesto plejofa ?? I fajnal for ?? Nema šanse ! da igraš 82 utakmice u sezoni i da ti se sav trud svodi na jednu dve utakmice ? Pa i u evropi je to najveća glupost, kamoli u NBA !

Asteriks

pre 1 godinu

Odavno je taj NBA kup trebao da se uvede,jer mnogi vrhunski igraci nemaju srecu da igraju u dobrom i kvalitetnom timu i ostanu bez titule u karijeri.....Ovako ce mnogi igraci biti u mogucnosti osvojiti trofej.

Đorđe

pre 1 godinu

Od sinoć svi amrički košarkaški komentatori kukaju kako je loše rešenje od najmanje 65 odigranih utakmica tokom regularnog dela sezona da bi neki igrač mogao da osvoji MVP, DPO ili druge nagrade. Svi do jednog tvrde da će timovi i dalje "odmarati" ključne igrače da bi smanjili povrede da će broj od 65 utakmica namestiti tako što će zvezda tima da na pet do deset utakmica uđe na minut, dva i izađe iz igre. Svi su saglasni da je trebalo da se propiše minimalan broj MINUTA tokom regularnog dela sezone da bi se neko kandidovao za MVP, DPO i druge nagrade!

El Doctore

pre 1 godinu

Znaci Embidu nista od MVP nagrade. On je samo prosle sezone igrao 68 utakmica, sve ostale sezone ispod 64… Ali sto kaze momak dole u komentaru, trebalo je da stave minimalni broj minuta, jer mogu da manipulisu sa mecevima gde nekoga ubace u igru na minut cisto da se upise da je igrao taj mec…

Banerm

pre 1 godinu

Ne znam kolko može da prodje u NBA ovo sa final four sistemom, ipak je kup sistem vezan za evropu zbog drugačije kulture, msm da će to kod njih potrajati par sezona i to je sve

day

pre 1 godinu

Od sinoć svi amrički košarkaški komentatori kukaju kako je loše rešenje od najmanje 65 odigranih utakmica tokom regularnog dela sezona da bi neki igrač mogao da osvoji MVP, DPO ili druge nagrade. Svi do jednog tvrde da će timovi i dalje "odmarati" ključne igrače da bi smanjili povrede da će broj od 65 utakmica namestiti tako što će zvezda tima da na pet do deset utakmica uđe na minut, dva i izađe iz igre. Svi su saglasni da je trebalo da se propiše minimalan broj MINUTA tokom regularnog dela sezone da bi se neko kandidovao za MVP, DPO i druge nagrade!
(Đorđe, 2. april 2023 12:45) 

Takva taktika nema puno logike jer bi taj MVP kandidat dramaticno oborio prosek time sto bi igrao svega par minuta, prakticno bi bio eliminisan iz konkurencije. Kad bi recimo Embid preostalih 5-6 utakmica ulazio po 5 minuta prosek poena bi mu pao sa preko 33 na 31-32 a tih 2 poena vise u proseku po utakmici njega na kraju pravi MVP-em ispred Jokica i Janisa, kad se podvuce crta.

Ustaše

pre 1 godinu

To je bezveze, kao ograničavanje minimalne brzine na autoputu.

"
Ono što je takođe veoma bitno je da će od sada biti potrebno da igrači odigraju najmanje 65 utakmica u sezoni kako bi bili kandidati za jednu od individualnih nagrada poput MVP titule koja je već dve godine u vlasništvu Nikole Jokića.

Kingston

pre 1 godinu

Adam Silver je uništio NBA i dalje nastavlja da uništava ligu sa svojim tupavim promenama i izmišljotinama. Stern se prevrće u grobu.

Veliki brat

pre 1 godinu

Debilizam, za MVP neka lepo uzimaju ukupne podatke, a ne statistiku (prosek i sl.), i plus neka se uvede faktor koji zavisi od broja dobijenih utakmica, da ne bismo imali situaciju da igrač sebi navlači statistiku, a ekipa gubi utakmicu.

Na kraju, da bude bitno koliko je UKUPNO poena postigao, koliko ukupno ima skokova, asistencija, ukradenih lopti, blokada... i sve to množiti sa nekim faktorima, jer skok u napadu i skok u odbrani nije isto, ili npr. da li više vredi ukradena lopta ili 2 poena u napadu (možda vredi, samo kažem da možda ne treba sve da se računa podjednako).

A ovo sa prosečnim brojem poena, skokova i sl. po utakmici je nebuloza, jer se protiv lošijih ekipa navuče statistika, a onda pojedini igrači protiv jačeg protivnika ne mogu da ostvare ni double-double (npr. dvocifren broj poena i dvocifren broj skokova), a kamoli triple-double.

Goran

pre 1 godinu

????!!! To znači da igrač može da ne odigra 17 utakmica pa da opet može da dobije sve nagrade! To je oko 20% od ukupnog radnog vremena!Pa to su radili i do sada! Znači opet odmaranje zdravih igrača! Glupost! Zdrav igrač mora da igra! Zbog publike koja plaća paprene ulaznice i zbog igrača koji zaradjuju nevjerovatno pare! Sada bi i obični radnici trebali da traže da se odmaraju u prosjeku 1 dan u sedmici!

Ustaše

pre 1 godinu

Meh, zašto bi onda bila petorka. Može i sedmorka.

"
Ono što će radovati mnoge jeste da kriterijum za idealne NBA timove na kraju sezone neće biti određen po pozicijama već će najboljih pet igrača biti u istoj petorci ukoliko to zaslužuju

Vule

pre 1 godinu

Схватам жељу да се прогласи пет најбољих играча, али не може у идеалном тиму бити пет плејмејкера, као што ни у фудбалу не може 11 офанзивних играча иако се не може рећи да нису заслужили.

Đorđe

pre 1 godinu

@day @Multimir

Niko vam neće zameriti što ste pod uticajem komentatora ESPN-a i Fox-a malo pogrešili. Namerno njihovi komentatori u saradnji sa producentima emisija prikazuju stratistiku po utakmici, a ne ukupan godišnji broj poena, skokova, asistencija, blokova itd!!! Dalje, gledao sam sve emisije ESPN-a ove sezone i NIJEDAN novinar ili stručni komentator nije se setio da kaže zašto je Jokić prošle godine osvojio MVP a većina njih tvrdi da je prošle godine Embid "opljačkan. Imali su sličnu statistiku, ali ISTORIJSKI presedan na koji se često pozivaju odjednom su zaboravili. Jokić je prošle godine zabeležio više od 2 HIlJADE POENA uz preko 1000 SKOKOVA i preko 500 ASISTENCIJA što NIKADA nijedan nba igrač pre njega nije ostvario. Očigledno novinari ESPN-a i FOX-a kolektivno boluju od demencije! Ako ste gledali bar nekoliko njihovih emisija uglavnom forsiraju Embida i "pljuju" po glasačima za MVP nagradu koji su "STATISTIČARI". E ti statističari gledaaju UKUPAN GODIŠNJI BROJ po svim kolonama, posebno procente efikasnosti. ZATO se neće desiti da ako neki igrač odigra ful 60 utakmica, a na 5 uđe na dva minuta u igru pokvari TOTAL statistiku!!! Ušete na sajt ESPN-a, odaberete klub pa roster i igrača i onda kliknete na SPLIT. U gornjem desnom uglu imate padajući meni i tu kliknete na total.

JPR

pre 1 godinu

Final 4 bi trebalo da se vrati u ABA ligu. Pobednik regularnog dela bi isao direktno na F4 a 2-7 bi razigravali za ostala 3 mesta. Uz strane sudije na zavrsnom turniru bilo bi i manje tenzija i neke ekipe bi mogle da iznenade i bilo bi mnogo interesantnije. Igraci bi imali vise vremena za odmor a i reprezentacije bi profitirale od toga.
(F4 je najbolji format, 02. april 2023 15:25)

Nikako ! To je najgluplja stvar u kosarci ! Da igraš toliko dugu sezonu, i zbog jednog lošeg dana da izgubiš sav benefit truda tokom sezone ?? Koliko se to puta desilo u EL, CSKA na primer, nisu jedini.. nema taj sistem uopšte smisla !

Mitar

pre 1 godinu

Svi ovi što pišu da će nekoga ubacivati pi minut, da povećaju broj utakmica: samo neka to rade - za minut će imati tipa dva poena, jedan skok… Ima da padne žestomo prosek poena po utakmici onome ko manipuliše….

prava priča

pre 1 godinu

Nadam se da će FIBA ukinuti sve "prozore" tokom sezone osim onog u fabruaru, ali da će i tada i tokom leta NBA i EL igrači moći igrati za reprezentaciju.

Ustaše

pre 1 godinu

To je soft cap. Hard cap je krajnji limit. Ispod njega je porez na luksuz, pa ispod njega dozvoljeno prekoračenje zbog iznimki, pa na kraju salary cap. Najbolje ih je shvaćati odvojeno umjesto kao nadogradnju. Salary cap služi za dovođenje free agenta, uključujuči i igrače koji ostaju u klubu više od 8 godina (primjer: Lillard) a u iznimke se prebacuje igrače koji imaju Bird prava i produženja rookie ugovora.

"
Prethodnih godina smo videli mali broj timova koji rizikuje sa potrošenim novcem u vidu poreza na luksuz, jer je poenta NBA lige da se limit za trošenje novca podigne, a ne da se smanji i da "hard cap" (mesto između dozvoljenog i luksuznog dela) bude maltene eliminisan, ali je unija igrača to odbila.

x

pre 1 godinu

Ne znam kolko može da prodje u NBA ovo sa final four sistemom, ipak je kup sistem vezan za evropu zbog drugačije kulture, msm da će to kod njih potrajati par sezona i to je sve
(Banerm, 02. april 2023 12:18)

Final four je američki izum i igra se u koledž košarci (NCAA) od 1939. godine. U Evropi je počeo da se igra skoro 50 godina kasnije.

nba

pre 1 godinu

Mozemo mi da pricamo sta hocemo, da nam se be svidja, da je negledljivo da ovo da ono, al ovi znaju posao.

Najveci ugovor za TV prava uopste. Znaci F1, Liga Sampiona, FIBA, NFL NHL... "left in dust".

76er

pre 1 godinu

Adam Silver je uništio NBA i dalje nastavlja da uništava ligu sa svojim tupavim promenama i izmišljotinama. Stern se prevrće u grobu.
(Kingston, 2. april 2023 13:49)

A nikad veci inkam novca nisu imali, kako sad to a genije prepametni?
(dnevna doza prosecnog komentatora, 02. april 2023 14:50)

Napisi lepo da nikad vecu zaradu nisu imali, ili napisi income ako ces vec da se pravis pametan.

Mutimir

pre 1 godinu

(El Doctore, 2. april 2023 13:19)
(Yossarian, 2. april 2023 14:37) # Link komentara . .Nigde veze niti logike u vasem odgovoru na moj komentar. Inace proseci po mecu kesu mnogo bitniji nego totali kada se radi o trci za MVP. Naravno da moze biti uzeto u obzir, kao sto jesye prosle godine, ali nije presudno. Makar ne za igrace koji odigravaju minimun 65-70-75 utakmica. Na primer igrac koji odigra 65 utakmica moze imati znacakno slabine totake od onig koji je odigrao 75, ali moze imati znacajno vece brojke po tekmi sto dovoljno govori o njeggovoj efikasnosti ili uticaja na ekipu. E bas zato na minimalan broj potrebnih utakmica proseci po tekmi jesu mnogo bitniji nego totali unutar iste sezone. I zato "pumpanje" igraca da odigra 65 utakmica nece imati nikakvog smisla jer za odigran minut on ce sve da pokvari. Inace, ako pratite totale onda je po vama Oukli mnogo bolji skakac od Rodmana, Dzabar bolji plejmejker od Bilapsa, a Karter mnogo bolji tricas od Stojakovica, Novickog itd..Totali su besmisleni u trci za MVP godine, a nisu ni od neke koristi inace...pogotovo, ako se ne tumace adekvatno. Preporucujem malo vise razmisljanja, a malo manje prejudiciranja da neko kp razmislja svojom glavom potpada pod uticaj kojekalvih Nba analiticara. Probajte tako,mnogo je lakse i svrsishodnije.

trik

pre 1 godinu

Znaci Embidu nista od MVP nagrade. On je samo prosle sezone igrao 68 utakmica, sve ostale sezone ispod 64… Ali sto kaze momak dole u komentaru, trebalo je da stave minimalni broj minuta, jer mogu da manipulisu sa mecevima gde nekoga ubace u igru na minut cisto da se upise da je igrao taj mec…
(El Doctore, 02. april 2023 13:19)

Ja mislim da im nece bas ici u prilog da nastupe na minut, jer bi time obarali svoj prosek poena po utakmici

Mutimir

pre 1 godinu

Znaci Embidu nista od MVP nagrade. On je samo prosle sezone igrao 68 utakmica, sve ostale sezone ispod 64… Ali sto kaze momak dole u komentaru, trebalo je da stave minimalni broj minuta, jer mogu da manipulisu sa mecevima gde nekoga ubace u igru na minut cisto da se upise da je igrao taj mec…
(El Doctore, 2. april 2023 13:19) . .Tesko da ce to biti slucaj. Jer, ako tim ubaci igraca na minut samo da bi mu se racunala utakmica na taj nacin ce opasno ugroziti proseke. Zamisli kad u statistickim kolonama za poene, skokove, blokade, asistencije i sl. upises skoro sve nule pa na taj nacin unistis proseke koje si do tada imao. Kad tako u svega dve ili tri utakmice uradis proseci ce opasti toliko da taj igrac vise nece biti MVP kandidat pa mu 65 odigranih tekmi vise nista nece znaciti !

Mutimir

pre 1 godinu

Znaci Embidu nista od MVP nagrade. On je samo prosle sezone igrao 68 utakmica, sve ostale sezone ispod 64… Ali sto kaze momak dole u komentaru, trebalo je da stave minimalni broj minuta, jer mogu da manipulisu sa mecevima gde nekoga ubace u igru na minut cisto da se upise da je igrao taj mec…
(El Doctore, 2. april 2023 13:19) . .Tesko da ce to biti slucaj. Jer, ako tim ubaci igraca na minut samo da bi mu se racunala utakmica na taj nacin ce opasno ugroziti proseke. Zamisli kad u statistickim kolonama za poene, skokove, blokade, asistencije i sl. upises skoro sve nule pa na taj nacin unistis proseke koje si do tada imao. Kad tako u svega dve ili tri utakmice uradis proseci ce opasti toliko da taj igrac vise nece biti MVP kandidat pa mu 65 odigranih tekmi vise nista nece znaciti !

Yossarian

pre 1 godinu

@El Doctore

Meni izgleda bas naprotiv da ce Embid da dobije ali sa jednim velikim ali da u sljedecom sezonima sa ovogodisnjiom minutazom ne bi dobio. Ove godine MVP je ispolitizovan rasnim pitanjem a NBA vjerovatno ne zeli kontroverze tog tipa tako da Embid dobija MVP. Zivi bili pa vidjeli

Znaci Embidu nista od MVP nagrade. On je samo prosle sezone igrao 68 utakmica, sve ostale sezone ispod 64… Ali sto kaze momak dole u komentaru, trebalo je da stave minimalni broj minuta, jer mogu da manipulisu sa mecevima gde nekoga ubace u igru na minut cisto da se upise da je igrao taj mec…
(El Doctore, 2. april 2023 13:19)

Arm

pre 1 godinu

@JPR , malo je nespretno ovdje napisano u ovom članku pa možda nisi shvatio ako nisi čitao po američkim portalima.
Taj NBA kup ako zaživi bi se igrao u sredini sezone i te utakmice bi ulazile i u ukupan broj odigranih utakmica ( u one 82 utakmice ) osim za dva učesnika koji su igrali veliko finale sezonu prije ( njima bi to bila 83. utakmica pa se zato neće računati u sezoni ). s ovim se želi postići da uvijek dva najbolja kluba iz prethodne sezone učestvuju na tom NBA kupu..

Jugoplastika

pre 1 godinu

Prekomerne količine para će od košarke napraviti isto ono što su napravile od fudbala. Gomila skupo plaćenih klovnova bez emocija koji trče kod onog koji da više, bez ikakve želje za dokazivanjem i takmičenjem.
(Mare, 02. april 2023 12:43)napravili davno....

76er

pre 1 godinu

Za MVP igraca NBA lige bi trebalo da glasaju samo aktivni igraci lige kao sto je i bilo do 1980. godine.
(Bill Russell, 02. april 2023 14:09)

Ne znam da l je gore da Perkins ima glas ili pametni Ja Morant, iskreno.

gox

pre 1 godinu

Za MVP igraca NBA lige bi trebalo da glasaju samo aktivni igraci lige kao sto je i bilo do 1980. godine.
(Bill Russell, 2. april 2023 14:09)

Pa da glasaju "bratski" i drugarski, ili po principu koji je trenutno aktuelan za Embida, sa glavnim argumentom "sada je na njega red", kao sto smo culi Lilarda.
Ili da glasaju za svoje iz konferencija, jer je pravilo da igraci koji se vise puta susrecu u toku sezonu sa nekim superstarom vise njih i hvale jer su iz iste konferencije.

Neka, pusti igrace, batali publiku, treneri i mediji su ipak bolje resenje.
Mozda eventualno bivsi igraci.

Đorđe

pre 1 godinu

@ Multimir
Svi američki komentatori govore da je "best ability is availability"! MVP je NAJKORISNIJI igrač NBA lige a ne NAJBOLJI po zbiru tehničkih i fizičkih performansi! Moglo bi da se gleda čak koliko je neki igrač godišnje plaćen, a koliko je koševa, skokova, asistencija i blokada ostvvario u odnosu na direktnog konkurenta koji je najčešće prilično skuplji što utiče na seleri kap, odnosno na DUBINU ROSTERA! Ali evo vam malo matematike: Embid je do večeras ukupno postiragao 2082 poena i imao 261 asistenciju koja se množi sa najmanje 2,2 poena, ali neka bude 2 u Embidovu korist. Dakle, zbirno je do večeras Embid ostvario 2604 poena. Jokić je postigao 664 asistencije puta 2, to je 1328 poena najmanje. Postigao je do večeras 1670 poena, na prvi pogled mnogo manje od Embida, ali kada se saberu asistencije i poeni onda je Jokić timu ukupno doprineo sa 2998 poena! Čak 394 poena više od Embida. Međutim razlika je još drastično veća kada se gleda ko je korisniji za tim. Procenat šuta za dva poena Embida je tačno 9 odsto lošiji, odnosno ima pogošenih 668 puta za 2 poena iz 1265 pokušaja. Jokić ima 637 / 1004. Dakle Embid je za dva poena pogodio u TOTALU 31 put više od Jokića ali iz 261 pokušaja više! Broj izgubljenih lopti Embid ima 220 a Jokić 235. Neka su polovinu od 261. promašaja za 2 poena spasili Embidovi saigrači, u zbiru ima preko 100 izgubljenih lopti više od Jokića! Ako se saberu blokovi, ukradene lopte i šutiranje lopte nogom onda su defanzivno izjednačeni.

Bill Russell

pre 1 godinu

@Djordje
Preporucujem vam da pogledate sta se racuna kao asistencija kada poredite postignute poene i asistencije. Da li ce igrac dobti asistenciji zavisi vise od igraca koji prima loptu i postize kos nego od igraca koji mu dodaje loptu. Na primer, igrac prima loptu od suigraca udaljenog jedan metar, odmah krece prema kosu, dribla dva-tri igraca i postize pogodak. Igrac koji mu je dodao loptu dobija asistenciju a da nista posebno nije uradio. S druge strane, ako igrac koji je dobio loptu okleva i ne krece odmah prema kosu, no tek naknadno i postize kos, igrac koji mu je dodao loptu ne dobija asistenciju.