Ponedeljak, 04.04.2016.

10:10

Novak Đoković – jeste uobičajeno, ali nije normalno

Izvor: Saša Ozmo

Novak Ðokoviæ – jeste uobièajeno, ali nije normalno IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

149 Komentari

Sortiraj po:

Boban Nikolic

pre 8 godina

"Jeste uobicajenio,ali je normalno"
Dodatak:
Najuspesnija Federerova 2006.d.je zavrsena sa osvojenih 73 GOAT bodova a Novakova 2015.g. sa osvojenih 78 GOAT bodova.
Federer je u toj svojoj najuspesnijoj godini pa sve do Mastersa u Monte Karlu naredne 2007.g. imao skor pobeda i poraza 106-7 ili 93,8053 % uspesnosti.
Novak je u svojoj najuspesnijoj godini pa sve do ovogodisnjeg Mastersa u Monte Karlu imao skor pobeda i poraza 110-7 ili 94,0170 % uspesnosti.
Federer je u tom periodu imao 18 finala ATP turnira sa skoro u njima 14-4 ili 77,7777 % uspesnosti.
Novak ju u tom periodu imao 19 finala sa skorom u njima 15-4 ili 78,9473% uspesnosti.
Malo ali dovoljno.

Goran

pre 8 godina

"Sada se vise igra na snagu - ne samo tenis, nego svi sportovi - a covek je najsnazniji u ranim tridesetim". Ne slazem se. Danas se igra na izdrzljivost i tehniku a ne na snagu. Na snagu se igralo ranije u vreme drvenih reketa, zato su teniseri bili zdepasti i nabijeni. Pogledajte finala Vimbldona: Borg-Mekinro. Smesno je kako obojica kipte od snage sa debelim butinama kao ragbi igraci. Danas su reketi brzi jer su materijali uznapredovali, pa igrac ne mora biti jak kao nekada ali su tereni sporiji, pa je izdrzljivost bitnija. Ujedno, posto su tereni sporiji, igraci mogu duze da ostanu u vrhu. Tenis se tako brzo menja da su Novak i Federer danas mnogo mrsaviji nego pre 7-8 godina. Trening danas ukljucuje manje teretane a vise biciklizma.

Boban Nikolic

pre 8 godina

Naslov teksta g-din-a Ozma ”Jeste uobicajeno,ali nije normalno”bih promenio u ”Nije uobicajeno,ali je normalno”.Razlog:
Pocev od 2004.g.i dolaska Federera na Prvo mesto ATP liste pa sve do pocetka turnira u Monte Karlu 2009.g.(to je period njegove dominacije)odigrao je ukupno 441 mec I imao skor pobeda I poraza 398-43 sa procentom uspesnosti u njima 90,2492%.Protiv Top10 igraca odigrao je 97 meceva I imao skor pobeda I poraza 77-20 sa procentom uspesnosti 79,3814%.Osvojio je 46 titula (12 GS,3 Zavrsna Mastersa,13 Mastersa serije 1000,7 Mastersa 500 I 11 turnira serije 250)Preracunato u bodove ,po danasnjoj vrednosti,osvojio je 47.750 Atp bodova.U tom period odigrao je jos 14 finalnih meceva koje je izgubio tako da je njegov skor uspesnosti u finalima 46-14 tj. 76,6666%.
Pocev od 2011.g. I dolaska Novaka na Prvo mesto Atp liste pa sve do danas (a to je period njegove dominacije) odigrao je 432 meca I imao skor pobeda I poreza 390-42 sa procentom uspesnost u njima 90,2777%.Protiv Top 10 igraca odigrao je 160 meceva I imao skor pobeda I poraza 129-31 sa procentom uspesnosti 80,6250 %.Osvojio je 45 titula (10 GS,4 Zavrsna Mastersa,23 Mastersa 1000,6 Mastersa 500 I 2 turnira serije 250).Preracunato u bodove osvojio je 52.500 Atp bodova.U tom period odigrao je I 13 finalnih meceva koje je izgubio tako da je njegov skor uspesnosti u finalima 45-13 tj. 77,5862 %.
Kao zakljucak na kraju: skor u medjusobnim susretima 23-22
Malo ali dovoljno.Neka na kraju skor bude 18-17 I 303-302

Иван

pre 8 godina

Дедерер, хвала на комплиментима! Ја Ђоковића посматрам као за сада последњу карику у еволуцији тениса. Федерер и Надал су играли другачије. Швајцарац је допуштао ривалу да уђе у комфорну зону за ударац, ослањајући се на чињеницу да од сваког има више комфорних зона захваљујући најбогатијем нападачком арсеналу. Шпанац је неутралисао ударце супарника из комфорне зоне повлачењем далеко иза основне линије и брзим ногама. Ђоковић те комфорне зоне не допушта!

Проблем с тим новим супериорним стилом који је донео Новак сада је већ у вантениској сфери. Наиме, признати да је Ђоковићев стил игре у тако комерцијалном спорту као што је тенис супериоран значило би истовремено да је сваки претходни стил инфериоран и у крајњем збиру безвредан. А пошто Новак не долази са Запада, где је тениски систем убедљиво најорганизованији, такво признање донело би немали финансијски губитак за тај систем. На пример, читаве тениске школе по Америци, Француској, Енглеској, Аустралији, такве какве су сада, изгубиле би сврху: што би неко похађао оно што је инфериорно? Зато предвиђам да ће сада на Западу да ископају неког свог давно заборављеног аса као "правог" творца тог нов(аков)ог приступа, па онда убеде јавност да је Ђоковић њега ископирао. Но, остаје им проблем што ће морати дуго да чекају да се код њих појави шампион с таквим стилом (сувише су младе залудели Федерером и Надалом, чија је игра доста другачија), а дотле ће Ноле да обори све рекорде. А против рекорда им никакво копање више неће помоћи.

T

pre 8 godina

"Nije ni to normalno da je prosek godina Top 10 igraca blizu 31. Najstariji top 10 ikad."

Jeste normalno. Sada se vise igra na snagu - ne samo tenis, nego svi sportovi - a covek je najsnazniji u ranim tridesetim. Tada covek nije i najbrzi, to je u dvadesetim, ali suva fizicka snaga je najizrazenija u tridesetim. Zato sada vidimo starije sportiste nego pre, i zato sada ne vidimo klince kako rano nizu uspehe, jer prosto nisu dovoljno snazni. Ima poneki izuzetak - npr. Nadal je bio vrlo rano u punoj snazi, ali zato je njegov vrhunac vec prosao.

Dylan Dog

pre 8 godina

@Dorćolac
Hvala na komplimentu.
Što se Novaka tiče - potpuno se slažem sa Vama. To što potencirate sam, ako pažljivije pročitate moj drugi komentar - i sam sugerisao. Novak zna bolje i, što je najvažnije, oseća bolje od svih nas. Meni je drago kada prepoznam šta hoće i kada vidim kako se disciplinovano drži strategije dok ista daje rezultate i kako je spreman da menja strategiju ako je očigledno da ili ne može da je sprovede u delo ili ista ne daje rezultate. Takav teniski IQ se retko sreće, a njegovi najbliži konkurenti mu u tom segmentu nisu ni blizu.
Dalje, ne bih bežao od statističkih pokazatelja.
Jasno je da statistika koju vidimo na ekranima u vidu UE i FE jeste stvar subjektivne procene, a istovremeno % ubačenog 1. servisa ne mora ništa da znači ako je isti predvidljiv i ne omogućava prednost u poenu. Ta površna statistika često vodi pogrešnim zaključcima.
Međutim, ozbiljna statistika, koja se vrši nakon meča svakako može biti od pomoći i pokazati koje taktičke varijante u datoj situaciji (protivnik, podloga, vremenski uslovi, trenutna forma) imaju, a koje nemaju smisla, koje segmente igre bi trebalo dodatno uvežbavati i o čemu voditi računa.
Psihološko nadmetanje jeste upravo ono što tenis visokog nivoa čini posebno atraktivnim, tako da mečevi između Novaka i Mareja upravo zbog tog aspekta (kao i zbog izuzetnih relija u super jakom tempu) nikako ne mogu biti nezanimljivi.

Najbolji pozdravi,

dederer

pre 8 godina

(Иван, 4. april 2016 23:15)

Najbolji komentar! Mislim da je to što ste napisali suština onoga što se dešava pred očima teniskog sveta.

I.B.

pre 8 godina

Да покушам, можда ми се овај коментар не загуби..-))дешава се. Хтедох само да се захвалим Саши, на једном од његових најбољих текстова-умеморисано!-и да од срца поздравим Јову,ДДа, Преду..и гле Дорћолца, као и све остале!!

Живели,

Predo

pre 8 godina

Nisam ovaj put napisao komentar, jer se nema šta puno reći, što već nije rečeno. Predo 2 piše jako lepo i vidi se da poznaje tenis i nije mi žao ako nas mešaju. Dylan Dog je i poznavalac tenisa i iznadprosečno pismen da njegov teskt treba pročitati čak i ako se ne slažete sa njim.
Tako da se Dorćolcem više ne slažem nego slažem. Komentari su mišljenja čitalaca i dobar je svaki, koji je dobronameran i nije mu cilj da vređa, a nažalost mnogo takvih prolazi. Mnogi svetski portali nemaju moderatore, a diskusija je mnogo civilizovanija i većina komentara je na nivou 3 gorespomenuta komentatora. Pozdrav i svim ostalim, normalnim i dobronamernim.

Dorćolac

pre 8 godina

Dve rečenice, ili bolje reći misli su mi se dopale i navele na razmišljanje.

Prva je naslov teksta.
Sedi Ozmo u pozorištu i u predstavi čuje rečenicu "jeste uobičajeno ali nije normalno" pa onda stavi to u naslov svog teksta! To bih nazvao siroka lepeza spoznaje i primena.
Druga dolazi od drugog po redu ovdašnjeg komentatora TurboNatora koji kaže da Novak kada radi sklekove ne podiže sebe već gura zemlju pod sobom. Mnogo istine u oba slučaja! Filozofija pobeđivanja.
A sada o naša dva možda ponajbolja komentatora ovde- Dilan Dog i Predo. Mislim da nije "momentum" za ovaj Novakov "momentum" da isprvljate konstrukciju poena koju proizvodi maestro za konstrukciju poena. On konstrukciju poena vrši u trenutku, dok iz fotelje i naknadne analize je svakako lako. Ne kažem da niste u pravu, ali kažem da za to nema potrebe jer mi to deluje kao prenaglašavanje sopstvenog teniskog znanja u pogrešnom trenutku i pogrešnom tekstu. Opet kažem - za to u ovim trenucima kada Novak gura zemlju pod sobom i kada je nešto uobičajeno ali nije normalno zaista nema potrebe. Što se tiče tog Šonesija koji sve svoje analize pravi na osnovu statistika meni nikako ne leži. Statistika je u tenisu često pogrešna zbog netačnog podatka. Mnogo više volim utisak i psihološko nadmetanje u borbi glava na glavu. To je ono što je Federer ranio uspevao a sada Novak i njemu i svim ostalima. Ovaj tekst je toliko tačan u teniskom smislu, kao nikad do sada, da nema smisla da se kađe da je dobar... međutim..

Иван

pre 8 godina

Ова два мастерса су врло индикативна, али се њихов значај превиђа и у жижу се стављају маргиналне ствари, попут слабе конкуренције и сличних јефтиних изговора.

Суштина је у следећем: Новак је добио 12 мечева, изгубивши само један сет, и то у првом мечу, од квалификанта, кад се још загрева након повреде ока, иако није имао крај себе првог тренера (у Мајамију није имао чак ни оног другог), иако није играо свој најбољи тенис и иако су му ривали били тенисери који су тренутно у најбољој форми (Тим, Раонић, Нишикори, Гофан).

Другим речима, Ђоковић је донео једно ново схватање тениса, које је толико надмоћно у односу на претходна да он не мора да има крај себе тренера да га саветује и не мора да игра с максималним залагањем, и опет ће победити.

Јавност нна Западу, где је тенис постао популаран, упала је у замку своје опште идеологије. Тамо је све постало спектакуларност, ефекат, и заборавља се да је, као и свака игра лоптом, и ова двосмерна. Јесте најважније освајити простор, али то не значи само ударити лоптицу тамо где ривал не може да је стигне, него и спречити противника да исто то нама учини. Стално чујемо оданде приче како је Новаков тенис досадан, а његови ривали, колико год блистали до сусрета с њим, тада подбаце и слично, но овај Нишикори није био слабији од оног против Кирјоса, оног против Надала у Мадриду или Новака у Њујорку - он јуче није имао простора да сипа винере као у тим дуелима. Оваквог Ђоковића добиће само онај ко заборави како се до сада играло.

razmišljam

pre 8 godina

Kad je reč o brojevima, jedna zanimljivost. Kad Nole nebi igrao ni jedan turnir do W, i kad bi izgubio bodove koje bi branio, imao bi pred početak Vimbldona 12.540 bodova. Federer, kad bi osvojio sve turnire do Vimbldona, imao bi 11.635, Marej 11.005, ostali igrači ispod 10.000 bodova. Znači igrao ili ne, Nole na Vimbldon dolazi kao broj 1, znači sa više od 200 nedelja na mestu broj 1, i sa više od 100 nedelja kao broj 1 neprekidno. Pa malo li je?

Jova

pre 8 godina

Saša, naslov je za desetku a pošto je sve rečeno malo ( ali samo malo ) bih se udaljila od teme.

Pogledala sam nedavno Divčev film “ Jednom braća”. Ne bih o kvalitetu filma, patetici i ostalom ( meni se svidio ) nego o nečem drugom. Igri naše košarkaške reprezentacije. Ljudi, ono je bila magija a tad, kad sam sve to gledala uživo, sve mi je izgledalo sasvim normalno, i pobjede od 30 razlike, i silne titule, sve. A nije bilo normalno ni samo po sebi razumljivo nego smo imali na SVAKOJ poziciji ne vrhunskog igrača nego majstora i što je jako bitno, mnogo dobre zamjene.

Zašto to pišem ovdje? Pa u Novaku je, figurativno rečeno, sažeto sve to. On u jako dobrom danu ( kad su mu loptice kao lubenice ) igra kao naši zlatni košarkaši kad svima iz prve petorke ide sve od ruke a kad ima lošiji dan koristi baš te mnogo dobre zamjene.

Naši košarkaši su učili i naučili druge igrati košarku, Novak isto tako uči i vjerovatno će naučiti druge da igraju tenis a mi ćemo se sa sjetom prisjećati ovih dana. Zato mi je drago da sam svjesna trenutne situacije i da sam došla u sitauciju da u Novakovim partijama samo uživam, bez nervoze i gledanja unaprijed. Svaki odgledan meč je privilegija, svaka titula razlog za radost.

Novaku želim dobra zdravlja, malo sportske sreće i što bolje vremenske uslove na GS-ovima.

Pozdrav svima

Ivan78bg

pre 8 godina

@Jumko
Ti zaboravljas kada je N0.1e osvoji prvi put 3 GS u jednoj sezoni?2011.Koliko je godina tada imao Federer i je li NAdal tad bio u losoj formi?I ako je Federer 2011 bio mator kako onda to No.1e 2016 nije isto mator?:)Itd itd.Da konkurencija u tenisu bila malo slabija No.1e bi imao do sad 20GS minimum.Ali sladje ce biti kada se penzionise kao GOAT u najacoj mogucoj konkurenciji u istoriji tenisa.

danix

pre 8 godina

Svi znamo da jedan igrac ne moze drzati vrhunsku formu tokom cijele godine i zato se vrhunska forma planira za najvaznije turnire.
Dakle,forma ide sinusoidno,a tako i rezultati sportiste,kad je u formi rezultati su bolji i obrnuto.
Medjutim,kod Novaka se desava nesto izvanredno,on postize vrhunske rezultate i kad nije u zeljenoj formi.
Ta pojava se javlja samo kod sportiste cija igra i konstantnost daleko odskacu od sposobnosti svih ostalih igraca u svim elmentima igre.
Dakle,Novakova igra na minimumu forme je bolja od maksimalne forme svih ostalih igraca i to je zadivljujuca pojava,nikada vidjena u istoriji tenisa.

nije ja , ja je.

pre 8 godina

оно што мене занима, је значење речи пенентрантост... Изгледа да нисам био на пажљив на часу.
(Konjoslav, 4. april 2016 12:24

Prodiranje ili prodornost...
(Figo, 4. april 2016 13:25)
Pa neko pokušava da bude pametan i načitan.
Srpski jezik ima reč za sve.

No1

pre 8 godina

Činjenice (brutalne statistike):
• Novak (16.540 boda) = 2xMarej (7.815 boda) + 910, što znači da ima VIŠE od DUPLO od drugoplasiranog, a ne kako neki komentarišu više od 2. i 3. zajedno!
• Osvojene titule: Rodžer 88, Rafa 67 i Nole 63, ako svakoj tituli dodelimo broj osvojenih bodova (2.000, 1.500, 1.000, 750, 500 ili 250 boda) a potom saberemo i dobijeni zbir podelimo sa brojem osvojenih titula, dobijamo „TEŽINU TITULE“. Rodžer 926, Rafa 985 i Nole 1.035 boda po tituli!!! A kada to gledamo iz prakse, Novak kada osvoji masters „KVARI STSTISTIKU“ !!!!!!!!!!
• Ko ne veruje u ove činjenice može potražiti zvanični sajt ATP tura: http://www.atpworldtour.com/en/performance-zone/win-loss-index/career/all/all/
ali i tu ga čeka iznenađenje, Novak ima najbolji koeficijent SVIH VREMENA kada je u pitanju odnos dobijenih/izgubljenih mečeva tokom cele karijere!

AntiPutin

pre 8 godina

Imamo najveceg naucnika svih vremena, a sad i najveceg sportistu svih vremena...
(nebojsa, 4. april 2016 16:16)

Jesi ti Nebojsa iz Beograda?! :)))

odleprshay

pre 8 godina

@zalosno

Slazemo se da smara ovaj prenaglaseni patriJotizam, samo mene isto tako smara i ovo vase prenaglaseno, nista manje stetno, autosovinisticko mantranje i autoprezir. A da odmorite i jedni i drugi?

Hez

pre 8 godina

Nije ni to normalno da je prosek godina Top 10 igraca blizu 31. Najstariji top 10 ikad.

Nas n0la ni kriv ni duzan, upao je u vakuum kada nema jakih i mladih igraca, kao sto je u ono vreme bio:
Nadal, Cheng, Becker, Wilander Borg, Sampras, Edberg, Hewitt i sl. koji su sa 18-19god. osvajali GS.
Ide mu na ruku da Nadal nije onaj stari.

Nas n0la samo iskoristava prazan prostor, a to sto bije ove matore preko 30 i nije nesto.
(Dr.Roddick, 04. april 2016 10:53)

Pa valjda je bolji i jaci i spremniji neko ko trenira profesionalno 20, a ne 10 godina. To sto su nekad tinejdzeri osvajali govori koliko je tada bilo lako! Uzmes reket u ruke i eto te na velikom turniru. A sad, krv moraju da propljuju ne bi li nesto osvojili.

Vuko

pre 8 godina

Новаче, читаш ли ове сјајне текстове? Ове дивне коментаре? Браво Озмо још једном!
П. С. Знам да читаш :)
Ladies and gentlemen, mr - GOAT- Novak Djokovic!

činjenica

pre 8 godina

Djokovic je sve ono sto Srbi nisu i nikad nece biti.
(kleme i klemarica, 04. april 2016 10:20)
Ova jeftina generalizacija zvuči čak i tačno, ali Novak da nema iole deo srpskog mentaliteta, nikada ne bi postao no1. Bio bi nešto poput Berdiha, Conge, Wawrinke, Monfisa, ta klasa igrača.

JustReal

pre 8 godina

Iskreno najjaci mu je potivnik Nishikori (ili Murray). Opet uspjeh, naravno, ali ne usporedjujte sa Nadalovih 14 i Rodjerovih 17. Ok..

petar

pre 8 godina

Svako ko ne voli Novaka i ono što on predstavlja, treba prvo sebe da zapita da li se može i treba to mrziti, jer Novak je davno, milion puta prerastao srpskog dečkića sa Banjice. Svojom izuzetnom voljom je stvorio samog sebe, naravno, uz pomoć sjajnih ljudi od kojih je tako pozitivan i pun vere, uzimao ono najplemenitije...svako ko to mrzi, u stvari ne mrzi Novaka, već ono slabo, trulo i mekano u samom sebi...

Aleksandar I

pre 8 godina

(zalosno, 4. april 2016 14:53)

tebe ne zanima a dosao si da citas tekst o Novaku i cak i ostavis komentar.Meni je malo to cudno tj zalosno...

drma te pubertet? bubuljice i tako to?

pre 8 godina

@Dr.Roddick

Ako nije nista pobediti ove iznad 30 godina, sto ti to ne uradis? Uzmi neki reket i pobedi sve te matorce. Sta cekas? POKAZI NA DELU KAKO SE TO RADI, pobedi te matorce a ove suplje price samo preskoci.

Duke

pre 8 godina

pitanje za Ozma: Da li znas neki nacin za nas iz Srbije da dodjemo do karata za RG? Ako postoji koji je red velicina? Posto u regularnoj prodaji preko sajta nema

Goran

pre 8 godina

Prolazno vreme mu je cak i bolje nego prosle godine jer je osvojio Dohu, koju prosle godine nije usvojio. Jeste ispao ranije u Dubaiju ali ukupno ima vise bodova za ATP trku nego prosle godine. Karakteristika ove godine je da nema konkurenciju jer ne postoji nijedan potpuno stabilan igrac pa su bodovi vise rasuti nego prosle godine. Novak igra bolje nego ikada i nalazi se na samom vrhuncu karijere. Oseca se sve komfornije na mrezi, servis mu i dalje napreduje, udarci su mu jos precizniji nego prosle godine, jedino mi se cini da je malo losije fizicki pripremljen nego prosle godine. To je verovatno utisak zbog vlaznog vremena.

srbvs

pre 8 godina

Koliko kompleksasa ima u ovoj zemlji. Krivo vam je sto je decko postao to sto je postao, pa ga osporavate. Veliki sportista, i veliki covek pre svega, napred legendo, bices najbolji svih vremena!

жљњћчџш

pre 8 godina

Federer je 12 od svojih 17 Grand Slam osvojio od 2003. do 2007. godine kada je u svjetskom tenisu vladala velika smjena generacija. Dovoljno je pogledati protiv koga je dolazio do najvećih titula - Mark Philippoussis, koji nikad nije bio bolje plasiran od osmog mjesta a tada je bio 48., nestabilni Marat Safin, tada 86. tenisač svijeta, mušterije Andy Roddick i Robin Soderling, u finale Australije zalutali Marcos Baghdatis i Fernando Gonzalez, te po jednom neiskusni 20-godišnji Novak Đoković, Lleyton Hewitt i 35-godišnji veteran Andre Agassi. Tek je Nadala pobijedio u dva finala, oba na najlošijoj Nadalovoj podlozi travi, te tri puta Andyja Murrayja, koji je tek nakon Wimbledona 2012. postao spreman za Grand Slam naslov.

Protiv svojih najvećih rivala Đokovića i Nadala osvojio je samo tri titule u 12 finalnih okršaja, a to se ne može pripisati godinama jer je Federerov "pad" uslijedio u 26. godini.

Za usporedbu, Đoković je 10 od 11 svojih Grand Slam naslova osvojio protiv Federera, Nadala ili Murraya i njegovi suparnici u finalima su imali prosječan ranking 6.5, dok su Federerovi bili dosta slabije plasirani (16.3).

Đoković je vladar "velike četvorke", te jedini koji ima pozitivne omjere sa svim najvećim rivalima - Federer 23-22, Nadal 25-23 i Murray 21-9, s tim što će te omjere do kraja karijere i popraviti. Federer i protiv Nadala ima negativan omjer (11-23), a tek je bolji od Murrayja (14-11).
04. 04. 2016. Indeks.hr

Ranzo Informisani

pre 8 godina

Mikii, znaš li ti sine uopšte šta je Golden slam? Kako se pojedini ovde frljaju izrazima, a prvi put videli reket, i to na TV-u, 2014. godine... Sašin tekst, po običaju, izvanredan.

Zoran

pre 8 godina

Junko , ovaj Jumko. Pogladaj prošlogodišnji spisak finalista slemova i mastersa, pa onda komentariši koga Novak dobija u finalima i od koga ponekad i izgubi.

Jabučilo

pre 8 godina

Imamo najveceg naucnika svih vremena, a sad i najveceg sportistu svih vremena...
(nebojsa, 04. april 2016 16:16)

Realno, Novak još to nije, ali će uskoro da bude.

Steve Tignor reader

pre 8 godina

Pored Sase Ozma, Steve Tignor pise najbolje analize:
http://www.tennis.com/pro-game/2016/04/great-ones/58032/#.VwJyu_l96Ht

J. Dučić

pre 8 godina

ne secam se da je neko zvizdao Moniki Seles...
(zalosno, 04. april 2016 14:53)

Ono jes, nisu, samo su je malo bockali s leđa.

Meni je muka od takvih kao ti koji se ovde foliraju da su Srbi. Patetično si providan "komšija" lol. Znaš iz čega se to vidi? Iz tvog podaničkog mentaliteta kojim jasno odiše tvoj komentar. Srbi imaju 1000 mana, ali to nemaju, i nisu, i neće imati nikada, po cenu da nestanu. Taj podanički mantalitet potvrđen kroz istorijske činjenice, je ipak odlika nekih drugih nacija. Svi znamo koje su u pitanju. Pozdrav!

Vlada

pre 8 godina

Mogao si,ako ne znas,skoknuti do Google-a. 
Misli se na probojnost u ovom slucaju. 

Penetracija je rec,koja bi trebala biti poznata vecini dece 15+ godina,samo se odnosi na nesto od drugo,a na sta,ti ocigledno ne znas!
(Probusen slucaj, 04. april 2016 13:44)

'Penetracija' jeste reč, ali 'penetrantnost' nije, što takođe treba da se zna negde do 15. godine.

Mihajilo Petrovic

pre 8 godina

@Jel vama život nešto bolji sad kad je on zaradio 100 miliona?!
(Sava Centar, 4. april 2016 11:06)

Nije, a je l tebi zivot gori sad kad je on osvojio 100 miliona?

jadan ovaj čovek

pre 8 godina

Jel vama život nešto bolji sad kad je on zaradio 100 miliona?!
(Sava Centar, 04. april 2016 11:06)

Nije materijalno, ali jeste duhovno. Ali ti ovo drugo nećeš nikada razumeti, jer ne znaš šta je to, sudeći po tvom komentaru.

Mogu i ovako:
Tabi bi svakako život bio bolji da nije Novak nikada zaradio ni dolara, sudeći po tvom komentaru.

I za kraj:
Je li ti toliko nemaš ljubavi oko sebe, da ti samo pare čine život boljim?

Jumko

pre 8 godina

@sinisalazic Druze, nije poenta kada se prica o konkurenciji da li su ovi sadasnji na listi osvojili sta su osvojili, nego kada... Djokovic sada osvaja kada su Rodzer i Rafa niko i nista. Videli smo ga gde je bio kada su ova dvojica uspela proci 3. kolo nekog turnira, za razliku sada kada je iznenadjenje da igraju 1/2 finale nekog... Djokovica je tada samarao Safin, Rodik, koji bi ove Nisikorije, Vavrinku dokazano, Cilice, Lopeze dobijali bez izgubljenog seta! Tako da kontas nadam se kada je rec o konkurenciji... Djokovic sada osvaja kada tih velikana nema. Druga bi prica bila da Rodzera i Rafu dobija u polu i finalima. Ali na zalost velike vecine pravih ljubitelja tenisa, oni ni 3. kolo ne prolaze vise! Verovatno zbog mocnih Lopeza, Gofana, Tima...

Dylan Dog

pre 8 godina

@Svete
Pobogu, pa Vi ovde spadate u ozbiljne komentatore i zato ne smete sebi dozvoljavati polemiku sa štetočinama.

@Predo 2
Hvala.
Prilaz do i odigravanje plićih lopti se vežbaju na situacionim trenininzima na srednjem nivou, tako svakom junioru predstavljaju pravu poslasticu, a kamoli vrhunskim teniserima. To što ste primetili da je Novak grešio je pre trenutni problem u radu nogu i brzini dolaza do lopte, do neka hronična boljka. Normalno je da nekog dana neke stvari ne funkcionišu kako valja, a osim toga, uslovi za igru su bili vrlo surovi (što utiče i na kretanje) i nije slučajno što se američki dabl IW&MI smatra jednim od najtežih postignuća u tenisu.
Što se tiče odbrane od forhenda sa bekhend strane - siguran sam da Novak zna šta treba da radi ali se odluka o dodatnih korak - dva udesno (rikaveri) donose u deliću sekunde i spada u anticipaciju. Insad-in FH je vrlo rizičan udarac, jer ostavljate otvoren ceo teren i ako se ne odigra kako treba - poen je gotovo sigurno izgubljen. Novak to zna i zato često "peca" protivnika da mu napadne FH po paraleli, a onda ide kratka FH dijagonala i - viner.
Servis je opet stvar trenutnka i procene šta se trenutno može, šta protivnik može i šta bi moglo da da rezultat. U Novakov izbor se ne bih mešao.

Pozdrav,

Pipo stariji

pre 8 godina

Moram po prvi put da nešto napišem.Gospodine Ozmo kako to da niste primetili, da je Dominik Tim u u priličnom broju poena i to onih koji su bili duži od dvadeset razmena nadigrao Noleta. Naravno i ja sam navijač i prija mi sve ovo ali ima nekih sitnica koje me brinu i očekujem od stučnih novinara da o tome nešto napišu.

Cx

pre 8 godina

@pipo stariji
Procitaj analizu na http://www.atpworldtour.com/en/news/miami-2016-final-brain-game-djokovic-nishikori pa ces shvatiti da je broj takvih poena od 20+ udaraca zanemarljiv u odnosu na one druge.

Svete

pre 8 godina

(Mikii, 4. april 2016 12:39)

Mislis na AO 2010 godine kada je Mareju predao mec cetvrtfinala ?
Protiv koga je osvojio RG te godine protiv Almagra, Melzera i Soderlinga ? Protiv koga je uzeo Wimbledon te godine protiv Soderlinga, Mareja i Berdiha ?
Protiv koga je uzeo US open protiv Verdaska, Juzneg i Djokovica ?
I dok je Nadal igrao polufinale US opena protiv Juznog koje je zavrsio za sat i po nakon toga se Djokovic pokidao sa Federerom sto je trajalo malo manje od 4 sata a to zna da ostavi neke posledice pogotovu sto mu je to bila prva pobeda posle 3 vezana poraza na tom turniru i sto se polufinala na tom turniru igraju subotom a finala nedeljom... ?
Sta je sprecilo Nadala da osvoji 4 u nizu 2011 godine, imao je titulu na RG, finale Wimbledona, US Opena i Australije i posle je opet uzeo titulu na RG, mogao je da ima 5 u nizu zasto nije, reci mi bote, znam da ne volis da odgovaras na pitanja uza ti je specijalnost da smrduckas i pises baljezgarije ali se potrudi !
Sa takvim mozgovima poput tebe ovoj zemlji nikada nece biti bolje i moras cesce da slusas oca mozda bi i postao covek ovako mrka kapa, postao si obican imbecil !

Milan Nis

pre 8 godina

Samo da zamolim sve normalne ljude koji komentarisu,da ne obracaju paznju na Jumka i ostale trolove,njih ne zanima ni sport ni tenis.Uzivajte ljudi,svi koji volite sport.Ovakvog coveka kao sto je Nole,Srbija dugo nece videti.

Rodja

pre 8 godina

Pitam se odakle cak i pisac ovog teksta dolazi do zakljucka da Novak ne igra najbolje tenis. Da li treba svakog da pobedi 6:0 6:0 da bi se konstatovalo da igra najbolje tenis? Zar nije pobeda na svakom turniru koji igras - najbolji tenis? Zar nije uzimanje dva ovakva mastersa u nizu najbolji tenis?
Plasim se da cemo i mi u Srbiji poceti tretman Novaka kao ovde na zapadu - kada Novak uzme bilo masters nema vesti u novinama, a kada Rodzer pokvari stomak pred Majami izadje vest sa sve slikom.

samo realno i činjenice

pre 8 godina

Ajmo samo činjenice:
-2006. "čarobna" Federerova "GOAT" sezona, a celu tu godinu no3 bio Ljubičić sa jednim jedinim polufinalom slema u karijeri (!?!), i sa brojem bodova sa kojima bi danas bio top20 jedva. Top10 bili tada redovno "strašni" Blejk, Bagdatis, Gonzales i bumtras Rodik koji nije ni igrao šljaku jer nije znao da hoda po njoj. Sledeće 2007. dođe klinac Nole i počisti tu "strašnu" konkurenciju i zasedne na no3 kao tinejdžer. Zašto Tim ili Kirjos sada nisu no3, kada je slaba konkurencija, a nikakav Nole klinac je bio no3 kada je bila strašna konkurencija u eri top Federera? Činjenice, samo činjenice.
- Reče skoro Toni Nadal: "Teško je igrati turnir kada znate da ne možete da ga osvojite."
To objašnjava zašto i potpuno zdravi Nadal poslednjih godina gubi ne samo od Novaka, nego i retko stiže do meča sa njim, gubi od boranije. Teško je i sa boranijom kada znate da nemate šanse za trofej, i onda ode samopuzdanje u vetar. Svi, pa i Nadal osećaju, neko manje, neko više, "zemljotres" Novakove dominacije. Svi igraju dobro, do Novaka. Onda im se igra izgubi. Pogledajte Keija. Razbio je odličnog Nika u polufinalu, i onda...
- Da li imate predstavu koliko će Novaku podići samopuzdanje svest da je istorijski masters rekorder, kada bude izlazio na teren u biduće? Imate? Mislim da ne? Zašto je Novak onako skakao posle meča? Mislite o tome.

Džoni

pre 8 godina

Najveća vrednost i uspeh Noleta je to što je uspeo u tome da štampa piše o njegovim mečevima u fazonu e, ali ovaj ga je "namučio", jeste Nole pobedio ali mu je "ovaj" uzeo celih 6 gemova u dva seta i sl. Nole im je svima dao domaći zadatak tako da se više niko ne pita ko može da ga pobedi nego da li će neko da ga "namuči" i to pod uslovom da odigra ispod svakog nivoa a realno imao je i takvih mečeva ali ih je opet sve rutinski dobio! Normalno je da će jednom morati i da izgubi, ali po svemu viđenom u poslednje dve sezone tek to će biti senzacija!

Svete

pre 8 godina

(Mikii, 4. april 2016 12:39)

Mislis na AO 2010 godine kada je Mareju predao mec cetvrtfinala ?
Protiv koga je osvojio RG te godine protiv Almagra, Melzera i Soderlinga ? Protiv koga je uzeo Wimbledon te godine protiv Soderlinga, Mareja i Berdiha ?
Protiv koga je uzeo US open protiv Verdaska, Juzneg i Djokovica ?
I dok je Nadal igrao polufinale US opena protiv Juznog koje je zavrsio za sat i po nakon toga se Djokovic pokidao sa Federerom sto je trajalo malo manje od 4 sata a to zna da ostavi neke posledice pogotovu sto mu je to bila prva pobeda posle 3 vezana poraza na tom turniru i sto se polufinala na tom turniru igraju subotom a finala nedeljom... ?
Sta je sprecilo Nadala da osvoji 4 u nizu 2011 godine, imao je titulu na RG, finale Wimbledona, US Opena i Australije i posle je opet uzeo titulu na RG, mogao je da ima 5 u nizu zasto nije, reci mi bote, znam da ne volis da odgovaras na pitanja uza ti je specijalnost da smrduckas i pises baljezgarije ali se potrudi !
Sa takvim mozgovima poput tebe ovoj zemlji nikada nece biti bolje i moras cesce da slusas oca mozda bi i postao covek ovako mrka kapa, postao si obican imbecil !

tbdp

pre 8 godina

kakav čovek
Svake godine se nadaju da će Noletu da 'opadne' forma, ono 'nova godina' i tako to...
a on ih sve više gazi

- kada izadje žreb (bilo kog turnira) - njegovoj polovini možeš da daš voljno i pustiš ih kući

...e sada to je bila vest za pretprošlu, možda prošlu godinu

sada ne mogu ni set da mu uzmu
a po pehare moraju na (od skora sve popularnije) 250 500 turnire

alooo 21. vek je

pre 8 godina

Tenis je novi boks. Nema vise majstora, samo fizikalci, negledljivo.
(ToftS, 04. april 2016 14:08)
Imaš YT, pa gledaj Badža i Lejvera u pantalonama i cipelama, a ne da kukaš ovde.

petar

pre 8 godina

Uobičajenu tekst koji prati sve Novakove protivnike koji izgube je: "bio je težak protivnik, odigrao najbolji meč u karijeri do sada".

zalosno

pre 8 godina

Svako ima pravo na svoje misljenje.Ljudi imaju pravo da ne vole Novaka Djokovica(ako su Srbi meni je nejasno,al eto...)
(sinisalazic, 4. april 2016 14:13)

More 'ajde? Znaci ko je Srbin = pravoslavni vernik = mora da ga zanima sport, i to tenis, i mora da navija za Novaka Djokovica. Jawohl!

Iz kojih li kloaka izlaze ovakve umne misli, niko to ne zna. Mora da je zbog tih kloaka ovde ovako prijatno i prosperitetno i nadasve razvijeno. Tehnoloski, kulturno, umetnicki, civilizacijski i na sve ostale nacine.

E pa mene evo nije briga za sport, ni za tenis, ni za Djokovica, ali mi se zato gade ovakve umne misli, pateticno mi je ovo dranje oko Djokovica, gde vecina sitnih miseva samo zbog toga sto su se rodili kao pripadnici iste etnicke grupacije kao doticni, u Djokovicevim pobedama nalazi neku satisfakciju zbog toga sto su bednici i svetske parije

BTW, sto se Djokovica tice, ni tu me ne zanimaju njegove zarade i pobede, ali mislim da je žalosno kad neko ode u civilizaciju pa se ne integrise, nego ostane balkanac. I ponasa se ovako kao na ovim slikama, sa ovim skakanjem, dranjem, padanjem u transove, zivom gestikulacijom, euforijom i generalno, pokazivanjem emocija. Onda je sve ostalo dzabe.

Ja to uopste ne pratim,osim sto mi smeta ova eufroija medj pukom,i kako sam obavesten,niko ne zvizdi ovim devojkama,ne secam se da je neko zvizdao Moniki Seles,ili Bobi Zivojinovicu itd,ali oni su se ponasali primereno. E zato Djokovic nema publiku tamo. Hajde derite se sad.

sinisalazic

pre 8 godina

Svako ima pravo na svoje misljenje.Ljudi imaju pravo da ne vole Novaka Djokovica(ako su Srbi meni je nejasno,al eto...)Trenutno 4 aktivnih tenisera imaju osvojeno 90 mastersaaaaa!!!Aj mi nadjite podatak da se prije toga desilo da imaju 50.I dodju ljudi ovdje(prosipajuci nekakvu vrstu pameti)i pisu o nekakvoj konkurenciji.Citiram Vojislava Seselja kad su trazili da ustane:PA VI NISTE NORMALNI.Potpuno vas razumem da ne simpatisete Djokovica al nemojte da lupetate o onome cemu nemate pojma!!!Ovakva dominacija 4 tenisera nije zabiljezena do sad,kao sto Novakova dominacija nije zabiljezena(covjek je favorit broj 1 na svim mogucim podlogama)Sve pohvale Sasi na divnom tekstu.Pozdrav iskrenim poznavaocima teniske igre.

Vlada

pre 8 godina

 Najbolji je, igracina je, ali nije on toliko dobar koliko su drugi losi?!
(Mikii, 04. april 2016 12:39)

Nisu ni drugi komentari toliko dobri koliko su tvoji baljezganje.

Derek Troter

pre 8 godina

"Nas n0la samo iskoristava prazan prostor, a to sto bije ove matore preko 30 i nije nesto."
(Dr.Roddick, 04. april 2016 10:53)

To je zato što je Đoković sa svojih 19 godina trenutno među mlađim igračima na turu. Primećuješ li sarkazam?!
Ne mlati, 'leba ti!

Magnus

pre 8 godina

Ja sam, jos 2012. u diskusijama na raznim (engleskim) forumima pisao: "2011. will be, for sure NOT remembered as Novak's best one! Best year is still to come"! Jeste bila bezobrazno hrabra prognoza, ali sam bio u pravu. Skoro da bih se usudio da tvrdim da ni 2015. nije ta!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (namcor, 4. april 2016 12:42)

# Link komentara

Pih, ja tvrdio 2007me da ce decko u 3 broja prevelikim gacama da bude broj 1. Rekli su mi da sam lud.

:)

Probusen slucaj

pre 8 godina

оно што мене занима, је значење речи пенентрантост... Изгледа да нисам био на пажљив на часу.
(Konjoslav, 4. april 2016 12:24)

Mogao si,ako ne znas,skoknuti do Google-a.
Misli se na probojnost u ovom slucaju.

Penetracija je rec,koja bi trebala biti poznata vecini dece 15+ godina,samo se odnosi na nesto od drugo,a na sta,ti ocigledno ne znas!

Tom Tailor

pre 8 godina

Djokoviceva najsuperiornija sezona tek predstoji, pobede ce tek da se nižu. Nasao je harmoniju, mir i zelju u sebi koju niko ne moze da mu oduzme. Mentalnu snagu, strpljenje, tehniku udaraca odveo na neki drugi, neovozemaljski nivo...on je od onih koji neprestano sanjaju nove pobede, imaju uzvisenije ciljeve. Ostatak sveta koji ga trenutno ne voli gledace ga drugacijim ocima kroz par godina...

Batko

pre 8 godina

Eto, tako razmislja prosecan Djokovicev navijac.
(Mikii, 4.april 2016. 12:39)

Ti si ISPODPROSEČNA pojava u svakom smislu, osim u svojoj frustraciji

Figo

pre 8 godina

оно што мене занима, је значење речи пенентрантост... Изгледа да нисам био на пажљив на часу.
(Konjoslav, 4. april 2016 12:24

Prodiranje ili prodornost...

orao jabučar

pre 8 godina

(Mikii, 04. april 2016 12:39)
Braculj, ahahaa, pa tvoje žaljenje za najboljim danima Nadala je dobilo epske razmere he he! 2010.!! i ćaleta spominješ?! Komedija!
I ostavi se ti naše zemlje na miru, gledaj "lijepu vašu" i komentariši vaše Čoriće i Ćiliće, nemaš ti nikakve veze sa Nadalom i Novakom.

macak u cizmama

pre 8 godina

Cim podjem da citam,prepoznam pero genijalnog Sase Ozma :) A Noletu zelim mnogo zdravlja i profesionalne i privatne srece.Mislim da jos svoja najbolja izdanja nije pokazao(pitate se kako je to moguce)smatram da najbolji momenti tek dolaze.Uzivajmo!

Vuja neznalica

pre 8 godina

Jumko, sad je zlatna era u gađanju glinenih golubova, veoma neizvesna takmičenja. Mani se više tenisa, to je dosadan sport, pobednik se unapred zna. Čujem da je i curling jako neizvestan u poslednje vreme, pa eto ti još jedna preporuka

Predo 2

pre 8 godina

Слажем се са Вама, али због ограниченог броја слова нисам написао целу мисао. Дакле, слажем се да Раонићи, Изнери и остали форхендаши више воле да опале инсајд-аут форхенд, али мислио сам на ситуацију када се не извку довољно брзо и немају довољно места да се правилно наместе. Тада не могу да одиграју инсајд-аут, него само инсајд ин, јер не могу довољно да се измакну у лево и лоптица им је "у крилу", па могу само да распале по паралели. Е, кад види да противник не може да се измакне довољно далеко од лопте, онда треба да покрива паралелу. На то сам мислио.

2+2=5

pre 8 godina

nije vakum sto nema dobrih igraca vec je taj vakum Novak stvorio, to je njegov licni Matrix i ostali teniseri igraju po njegovim pravilima.

Ministar

pre 8 godina

@Sava Centar
Jeste,bolji nam je zivot,jer smo videli da neko nas moze upornoscu,radom i profesionalizmom da ucini veliku stvar za sebe i svoju drzavu.
Kod nas,ovilike pare zaradjuju,uglavnom,kriminalci.
Neka novak inspirise makar jedno nase dete da ucini nesto slicno,bice nam jos bolje.A trebalo bi i tebi....

“Osećam se bolje nego što sam se osećao prošle godine u istoj fazi sezone“.

pre 8 godina

“Osećam se bolje nego što sam se osećao prošle godine u istoj fazi sezone“.

Realnom dosta, a bolesnici po terapiju.
Opusteno 15 slemova i 35 mastersa.

Mikii

pre 8 godina

Secam se tamo neke 2010. kad je Nadal osvojio tri grend slema na tri razlicite podloge, kad je Roland Garos osvojio bez izgubljenog seta, Vimbldon tukavsi domaceg Mareja sa 3:0, pa potom i Berdiha u finalu, potom osvojen i US Open monstruoznom igrom deklasiravsi ovog velikog Djokovica u finalu. Povreda na Australian Open-u ga je omela da vec u svojoj 24 godini osvoji taj golden slem. U mnogo jacoj konkurenciju nego danas. I to mnogi zaboravljaju. I to je okej, pa Srbi smo, imamo selektivno pamcenje. Te 2010. da se vratim na temu, komentarise moj otac osvojeni US Open i kaze: Najbolji je, igracina je, ali nije on toliko dobar koliko su drugi losi?! Eto, tako razmislja prosecan Djokovicev navijac. A danas su svi jaki i svi su mocni igraci, samo eto je nas Nolo vanzemaljac, dominator, terminator i ostale argumentacije. Drugim recima, ovoj zemlji sa ovakvim razmisljanjem njenih ljudi i ne moze biti bolje nego sto je sad.

činjenice

pre 8 godina

Federer nije najveći svih vremena! Ta priča je marketinški balon od sapunice, kreiran u Nike/Rolex marketing division. To svi znaju. Druga je stvar što to neće neki da otvoreno kažu. Ali polako se istina probija. Federer da je najbolji ikada bi logično vladao tenisom do svoje tridesete, ali nije. Sa 26 godina je skinut sa trona, i to je to. Od svoje 22. do 26. god. osvaja 12 slemova, posle toga samo još 5. To sve govori.
Nadal je skinuo Federera sa trona 2008. ali je imao pomoć Novaka koji je Federeru te sezone oduzeo 1300 bodova na AO, počistivši ga u 1/2 finalu. Da je Novak izgubio taj meč, Nadal ne bi dohvatio no1. Dakle zajedno su ga srušili. Nadal tek nije najbolji svih vremena. Pa on nikada nije vezao dve sezone na no1, nikada nije bio cele sezone na no1, ni na jednom slemu nije odbranio titulu (osim RG), ima samo jednu sezonu sa tri slema, praktično nikada nije dominirao, samo je imao sporadične bljeskove. Uz to slabiji je od Novaka na tri od četiri slema, ima manje mastersa od njega, nema ni jedan WTF, i ima negativan skor sa njim. Neko će reći često se povređivao? Ajte, molim vas, da je to tačno, valjda bi preskočio neki turnir i na šljaci. Na šljaci nikada nije bio povređen!?! Čudne neke selektivne povrede!?! Ali i da uzmemo i da je "stvarno" bio povređen, poslednjih godinu i po nije, pa gde je, što ne dobija Noleta? Drugo, nije se on povredio padajući sa bicikla, ili na skijanju, ili ga udarila kola na pešačkom (kao Mustera). Nema on telo za tenis koji forsira, i to je cela priča. Da ne spominjem surove serije poraza od Novaka, zbog kojih je tražeči rešenje pojačavao sve više i više treninge, i uništio se. Rezime svega - Srbin je najbolji ikada! Ko to ne želi da prizna, njegov problem.

Batko

pre 8 godina

Jel vama život nešto bolji sad kad je on zaradio 100 miliona?!
(Sava Centar, 4. april 2016 11:06)

Ti ni nemaš život, ti imaš zavist i mržnju....do podneva sebe, a posle toga celoga sveta !
Kako je tebi teško, mogu samo da pretpostavim

dusan

pre 8 godina

gofan tim i nisikori bi oduvali onakvom igrom i nadala i federera.
momci igraju odlicno i nije cudno sto je ovim zvezdama tesko doci do noleta!

hehe

pre 8 godina

Ovde ima reprezentativnih trolova na svetskom nivou! Izgleda da su vesti o Novaku idealno mesto za lečenje kompleksa raznih vrsta, onih "susjednih" najviše. E a zamislite nekog koji mrzi Srbe, i život mu udari takvu šamarčinu, namesti da Srbin bude najbolji teniser ikada he, he... Koja agonija! Šta se čudite otkud oni ovde.

Konjoslav

pre 8 godina

"...Novakov najveći napredak u poslednjih godinu i po dana nisu servis i voleji. To je kvalitet i penetrantnost igre iz 2. i 3.+ metra, kao drastično unapređeno kretanje po dubini. To radi Rafa teškim top spinovima, a Novak izuzetnom dubinom. Jedno je lakše i iscrpljujuće, a drugo teže, ali sa manje utroška energije. Protiv prvog se dokazano može, a protiv drugog - očigledno vrlo teško.

Novaku sve čestitke na sjajnom uspehu i puno zdravlja i sportske sreće tokom predstojeće sezone na šljaci!

Uzdravlje!
(Dylan Dog, 04. april 2016 10:54)"

Новаку капа доле, постаће и остаће најбољи свих времена.

оно што мене занима, је значење речи пенентрантост... Изгледа да нисам био на пажљив на часу.

Zmaj

pre 8 godina

@Sava Centar

Da podatak o Novakovoj zaradi nisi procitao ovih dana ne bi ni znao koliko zaradjuje. Kakav bi onda bedan izgvor smislio da omalovazis njegovo delo? Imas li vise od 15 IQ poena? Ajde testiraj se pa nam javi rezultat. Zeljno cekamo.

vlasta74

pre 8 godina

@predo malo se ne slažem da igrači koji se izvlače na forhend sa bekhend strane terena igraju insajd in i ako ih Novak čeka na insajd out strani, to je realno mesto gde bi trebalo da bude !

I oni bi (da mogu)

pre 8 godina

Jel vama život nešto bolji sad kad je on zaradio 100 miliona?!
(Sava Centar, 4. april 2016 11:06)

Наравно! Боље да то заради Новак него било ко други. Зато се и навија за "наше", своју земљу; не зато што ћемо поделити награде, већ што припадаш нечему. Не би ни ти, да можеш, а не би ни требало - да делиш оно што си сам зарадио. И онда би ти неки трол тако написао - могу мислити како би одреаговао :-). Али, ако те боли, нека боли, и треба и још више. Због злурадости.

omnia mea mekum porto

pre 8 godina

Uz posvećenost, izvanrednu fizičku pripremljenost, mentalnu postojanost koja nije viđena, ovo su rezultati. Ne može to svako. Samo najbolji.

Askurdjel

pre 8 godina

Nije ni to normalno da je prosek godina Top 10 igraca blizu 31. Najstariji top 10 ikad.

Nas n0la ni kriv ni duzan, upao je u vakuum kada nema jakih i mladih igraca, kao sto je u ono vreme bio:
Nadal, Cheng, Becker, Wilander Borg, Sampras, Edberg, Hewitt i sl. koji su sa 18-19god. osvajali GS.
Ide mu na ruku da Nadal nije onaj stari.

Nas n0la samo iskoristava prazan prostor, a to sto bije ove matore preko 30 i nije nesto.
(Dr.Roddick, 4. april 2016 10:53)

Taj najstariji top 10 trenutno ima 46 GS titula!Kad nadjes bilo koji slican top 10 sa toliko titula vrati se ovde da raspravljamo.

namcor

pre 8 godina

Ja sam, jos 2012. u diskusijama na raznim (engleskim) forumima pisao: "2011. will be, for sure NOT remembered as Novak's best one! Best year is still to come"! Jeste bila bezobrazno hrabra prognoza, ali sam bio u pravu. Skoro da bih se usudio da tvrdim da ni 2015. nije ta!

Mladen Mladenović

pre 8 godina

Jel vama život nešto bolji sad kad je on zaradio 100 miliona?!
(Sava Centar, 4. april 2016 11:06)
-----
Nama nije. Možda nam nikada neće ni doći taj bolji život. A možda i hoće, ko zna? Ali onima koji se pate nad tudjim milionima, koji ih za zavišću i zlobom prebrojavaju i misle, "uh kako bih ja umeo lepo da trošim taj novac", njima sasvim sigurno nikada neće biti bolje. Njima nema pomoći. Kako kaže jedna stara srpska poslovica, a mi ih imamo u izobilju, "Gladne oči niko ne može da nahrani".

Joc@

pre 8 godina

Jest Nole fenomen, od Boga dat Srbima u ovom smutnom 21. veku.
Iako ima tek 28., mnogo možemo svi da naučimo od njega, naročito
ovim neiživljenim kojima je najjači navijački ''sportski'' savet: gazi.
Nikako tako, to je sasvim suprotno onome što Nole,
najbolji svetski sportista želi da nam poruči.
''Gazi'' on nikada nije rekao niti bi rekao.

jaki

pre 8 godina

Rodik,
A što si izostavio Novaka sa tog spiska velikana koji su uzeli GS sa 18-19 god. Razlika je u tome što ih je on sve nadmašio.A seti se i vremena kad se Agasi vratio pa postao br.1 sa 30-ak. Niko ne pominje da je to era loše konkurencije a tada je Federer počinjao. Ne tražite razloge da umanjite Noletove uspehe. Ako ga ne volite - zašto uopšte komentarišete svaku vest o njemu- preskočite...

rabo

pre 8 godina

Za "Sava centar": da, zaradio sam i ja nesto malo od Novakove fondacije, mnogo nas je zaradilo. Mislim da je tvoje pitanje potpuno neumesno, čak ruzno i zlurado. Srbija to sve sta je Novak uradio nece moci da mu vrati nikada. Hvala tom velikom coveku, hteo bih jednom da mu stisnem ruku, makar kada ovo sve budu samo uspomene.

radica

pre 8 godina

Novak je jedan PRESAVRŠENI GOSPODIN! Volimo ga i ponosimo se njim jer je deo našeg roda, a svakom njegovom uspehu se beskrajno radujemo - duša naša!

Blagoje

pre 8 godina

Jel vama život nešto bolji sad kad je on zaradio 100 miliona?!
(Sava Centar, 04. april 2016 11:06) jest nam bolji, nole je zasluzio svaki dolar koji je zaradio i jos vise !!!

drvobradi

pre 8 godina

@Sava Centar
Nije. Da ti iskreno kazem, slabo gledam tenis i pratim Noleta, jedino GS i to vec zavrsnicu, poneki masters. Ono sto mi je drago je sto je ovaj covek pravi uzor danasnjim klincima, sto promovise prave vrednosti, sto ih mozda motivise da i oni nekim trudom i radom pokusaju nesto da urade u zivotu. Sa njegovim profesionalnim pristupom, bilo cega da se iole talentovan covek dohvati, uspece. Neka 1 od 50oro danasnje dece to savlada, i Srbiji ce biti bolje za 20g. Da neki od njih ustalasaju ovu zabokrecinu zvanu Srbija i da pokusaju da je promene na bolje.
Novac je u celoj prici nebitan.

nemanja

pre 8 godina

Koji je Federerov najveci niz fantasticnih rezultata na Mastersima zna li neko? Jeste odigrao onu neverovatnu sezonu, ali vise slabijih turnira nego Nole pa otuda i vise pobjeda. Mislim da ovakva dominacija nikada nije vidjena. A oni sto pisu kako Nole nema konkurenciju? Pa jel on kriv sto Nadal nije vise isti kao prije, sto Marej i Wawrinka, osvajaci GS ispadaju rano na turnirima?

Dvougao

pre 8 godina

Jel vama život nešto bolji sad kad je on zaradio 100 miliona?!

(Sava Centar, 04. april 2016 11:06)

Ne, ali navijanje, dok je civilizovano, je normalno i poželjno. Nikad se nisam pitao zašto neko odavde ili uopšte navija za Federera ili Nadala, nego zašto navija protiv Đokovića. I nije problem što se ljudi raduju Novakovom uspehu i zaradi, šalju poruku da se trud isplati, problem je što je tebi zlo jer je neko svojim radom zaradio $100 M!

Fiki

pre 8 godina

Ovo je Novak jednom prilikom izjavio:
"Mi teniseri uvek igramo na centralnin terenima koji izgledaju kao arene.A kada stignemo na terenu i gomila ljudi uzvikuje vase ime i pozdravlja vas-to je kao da si Gladijator u areni.I svi navijaju, i vi se borite,vi vristite tokom svojih udaraca.To izgleda kao da ste zivotinja,boreci se za svoj zivot."
Mozda bolje zvuci na Engleskom:):
“Tennis players we're always playing in center courts that feel like arenas. And when we get on the court and the crowd cheers your name or salutes you - it's like you're a gladiator in the arena. And everyone is cheering - and you're fighting, you're screaming, during your strokes - it feels like you're an animal, fighting for your life.”

Robin Hood

pre 8 godina

Jos dve sezone u ovom ritmu i Bog da ga vidi. Nece mu niko primirisati narednih 10-20 godina. Tesko da moze da se pojavi dominantna generacija kao ova sa Rodzerom, Nadalom i nasim Novakom. Jeste da nisu svi istih godina, ali tesko da ce takvi rivaliteti da se stvore u skorije vreme. Tenisera kao Nisikorija, Berdiha, Kirgiosa, Wawrinke i drugih bice uvek, ali niko od njih nece biti ni blizu gore pomenutoj trojici. Treba da uzivamo sto vise u igrama i uspesima naseg Novaka, jer tek kada se povuce sa svetske scene tek tada cemo moci da razumemo sta je sve uradio u svetu tenisa. Neko ce reci ovo je individualan sport sve sto je postigao postigao je za sebe, ali to nije istina . On ovim rezultatima u neku ruku i zaduzuje Srbiju, stavlja je na mapu sveta otvara vrata nasim mladim sportistima svuda u svetu, omogucava pomoc kako nasoj deci tako i deci celog sveta. Necu da od njega pravim sveca, ali ono sto svakako keste je covek !
Svaka cast ljudino jos dugo dugo nam bio prvi i prava istinska legenda ovog sporta. Ziv bio !

Predo 2

pre 8 godina

Стандардно одлична анализа г. Озма и стандардно одлична реплика Дилан Дога.
Но, поред свих заслужених хвалоспева, да видимо шта је могло боље, а да је могло, сведочи и најбољи потез на мечу, а то је драње Новака на самог себе у последњем гему. Претпостављам да знам зашто је Новак то урадио, јер је једну бекхенд дијагоналу избацио неколико сантиметара ван терена (мислим на 40:40), при резултату 5:3 у другом сету. Наиме, Новак је и осетио и видео да се Кеи мало слабије креће и да није потребно да увек гађа близу линије. Из тог разлога је требао да мало "помери граничник" и да гађа рецимо у простор од пола метра уз линију (не у 20-30цм), али му је у глави остао стари план, па је гађао близу и промашио, иако би и погодак од 50цм уз линију био винер.
Што се тиче напретка, боље је могло неколико ствари. Прва је напад форхенд паралелом на краћу лопту. У једном мечу ју је масовно избацивао у аут у дужину, па је можда требало да нападне оштрим слајсом (исто по паралели). Друга је позиција на терену након бекхенд дијагонале, када се противник измиче на форхенд. Када противник нема времена да се измакне до краја, може да одигра само инсајд-ин по паралели, и то на винер, а Новак је у неклико ситуација остајао на дијагонали и није стизао паралелу. Треба да препозна такве ситуације и да се што пре врати на средину терена. Трећа је сервис. Кад га не иде, треба једно време да сервира појачан 2. сервис (што би рекао г. Арменулић), док не крене први. Ето малих сугестија, за нашу момчину.

Ja sam Nole

pre 8 godina

Vise nemam reci kako da ga hvalim. Mentalni sklop mu je kao celik. Toliko je on istrajan psihicki i fizicki a u igri da ne kazem vise. Divim mu se duboko. Jedino ako smem da ga hvalim na drugi nacin, recimo svi njegovi fanovi u celom svetu da kazu : Jam sam Nole.

Misliti i s....

pre 8 godina

@ Dr.Roddick, 04. april 2016 10:53

Zašto u svakom komentaru napišeš "naš n0la"? Ako hoćeš da troluješ, treba da znaš da je dobar i uspešan trol teško prepoznatljiv. Al tebe, izgleda, "inteligencija ne opterećuje".

Ibanez

pre 8 godina

Federer nikad nije bio favorit broj 1 na bilo kom turniru koji se igra na šljaci.
Nadal nikad nije bio favorit broj 1 na mnogim turnirima koji se igraju na tvrdim podlogama.
Novak Đokovic je trenutno favorit broj 1 na bilo kom turniru da se pojavi, podloga je nebitna!
To se nije desilo u istoriji ovog sporta, da jedan teniser bude favorit na svim mogucim turnirima tj.na svim podlogama. Još jedan dokaz da je Novak Đoković najbolji teniser svih vremena. Tačka na sve će biti stavljena sa osvojenih 18GS titula!

Dr.Roddick

pre 8 godina

Nije ni to normalno da je prosek godina Top 10 igraca blizu 31. Najstariji top 10 ikad.

Nas n0la ni kriv ni duzan, upao je u vakuum kada nema jakih i mladih igraca, kao sto je u ono vreme bio:
Nadal, Cheng, Becker, Wilander Borg, Sampras, Edberg, Hewitt i sl. koji su sa 18-19god. osvajali GS.
Ide mu na ruku da Nadal nije onaj stari.

Nas n0la samo iskoristava prazan prostor, a to sto bije ove matore preko 30 i nije nesto.

Kol

pre 8 godina

Covek je dominator kakvog nismo videli u tenisu ako nastavi ovako, a ovde najvise mislim na Gren Slem titule, nece biti diskusije ko je najbolji svih vremena!

Ministar

pre 8 godina

Sta reci,retko vidjena dominacija.Imam utisak da protivnici gube sa 1:0 jos u svlacionici,iako gotovo svi protiv Novaka daju svoj maksimum,cak i preko toga.
Ostaje nam da uzivamo.
Neka potraje....

ŽIVADIN(O)

pre 8 godina

Osvojiti IV i Majami je zaista fenomenalan uspeh za Novaka, ali i za Azarenku!
Ako ovako nastave, opasno će se približiti najboljima, Novak Federeru, Azarenka Sereni!

Dylan Dog

pre 8 godina

Dobar tekst g. Ozma, kao i obično.
Međutim, za one koje interesuje malo ozbiljnija i stručnija analiza, evo linka http://www.atpworldtour.com/en/news/miami-2016-final-brain-game-djokovic-nishikori ka jako dobrom tekstu Krejga O Šenesija, u kome se može pročitati u čemu zapravo leži uzrok Novakove dominacije.
Tenis se može porediti sa šahom gde svako obzirom na aktivne figure - pokušava da izgradi najbolju poziciju za sebe i ostvari materijalnu prednost. Gore pomenuti tekst sugeriše da je Novak "majstor teniskog otvaranja poena".
Pravim poznavocima tog sporta Novakov tenis nikako ne može biti dosadan jer svako ko je ozbiljnije držao reket u rukama zna šta je lako, a šta teško izvodljivo, šta iz koje pozicije na terenu može, a šta ne može odigrati itd. Tenis ne može biti dosadan ako se zna prepoznati šta ko kome radi i na koji način i koliko dugo mu to uspeva.
Novakov najveći napredak u poslednjih godinu i po dana nisu servis i voleji. To je kvalitet i penetrantnost igre iz 2. i 3.+ metra, kao drastično unapređeno kretanje po dubini. To radi Rafa teškim top spinovima, a Novak izuzetnom dubinom. Jedno je lakše i iscrpljujuće, a drugo teže, ali sa manje utroška energije. Protiv prvog se dokazano može, a protiv drugog - očigledno vrlo teško.

Novaku sve čestitke na sjajnom uspehu i puno zdravlja i sportske sreće tokom predstojeće sezone na šljaci!
Uzdravlje!

Vera

pre 8 godina

Sasa,sve si rekao,tu se nema što dodati,bravo i hvala ti na tvojim analizama.Novaku samo želim,kao i svi njegovi iskreni fanovi,da što duže ostane zdrav,bez povreda,a sve drugo već ima u izobilju.Volimo te,Nole,dobro se odmori,pa u nove pobjede.Mi ćemo uvijek biti uz tebe (ja sigurno),u pobjedama,a i u porazu kada (i ako) jednom dođe.Pozzz svim normalnim ljudima,posebno Novakovim fanovima

poslednji mohikanac

pre 8 godina

Vise nije veliki uspeh pobediti Noleta. Sada je to osvajanje seta protiv njega. ;-)
Jos jedna vrhunska analiza Sase Ozma. "Jeste uobicajno, ali nije normalno"

mali miloš

pre 8 godina

Jedan je Novak Đoković,kao teniser,sportista,čovek,poliglota.diplomata,odmeren u izjavama,korektan.Jednom rečju,veliki mladi čovek.Danas mu nije ravnog na teniskim terenima,a s druge strane,kao ličnost,gromada od čoveka.Zrači željom za životom,za običnim ljudskim potrebama,sa izuzetnim osećajem kad i gde treba da se pojavi,kad i gde šta treba reći,kad i gde se treba pojaviti u svojstvu donatora.Ova mala država ima ambasadora nemerljivih razmera i samo mu se trebamo klanjati,uz maksimalno uvažavanje.

Student iz Beograda

pre 8 godina

Svaka cast Djokovicu, zaista pokazuje zasto je najbolji sportista na svetu, uvek je konstantan. A sta reci za tekst, sasa nekako uvek u par recenica opise celu sustinu i srz, mnogima bi za to trebalo i po dva tri pasusa. Zaista obozavam da citam tvoje tekstove, samo tako nastavi!

Ibanez

pre 8 godina

Federer nikad nije bio favorit broj 1 na bilo kom turniru koji se igra na šljaci.
Nadal nikad nije bio favorit broj 1 na mnogim turnirima koji se igraju na tvrdim podlogama.
Novak Đokovic je trenutno favorit broj 1 na bilo kom turniru da se pojavi, podloga je nebitna!
To se nije desilo u istoriji ovog sporta, da jedan teniser bude favorit na svim mogucim turnirima tj.na svim podlogama. Još jedan dokaz da je Novak Đoković najbolji teniser svih vremena. Tačka na sve će biti stavljena sa osvojenih 18GS titula!

poslednji mohikanac

pre 8 godina

Vise nije veliki uspeh pobediti Noleta. Sada je to osvajanje seta protiv njega. ;-)
Jos jedna vrhunska analiza Sase Ozma. "Jeste uobicajno, ali nije normalno"

Dylan Dog

pre 8 godina

Dobar tekst g. Ozma, kao i obično.
Međutim, za one koje interesuje malo ozbiljnija i stručnija analiza, evo linka http://www.atpworldtour.com/en/news/miami-2016-final-brain-game-djokovic-nishikori ka jako dobrom tekstu Krejga O Šenesija, u kome se može pročitati u čemu zapravo leži uzrok Novakove dominacije.
Tenis se može porediti sa šahom gde svako obzirom na aktivne figure - pokušava da izgradi najbolju poziciju za sebe i ostvari materijalnu prednost. Gore pomenuti tekst sugeriše da je Novak "majstor teniskog otvaranja poena".
Pravim poznavocima tog sporta Novakov tenis nikako ne može biti dosadan jer svako ko je ozbiljnije držao reket u rukama zna šta je lako, a šta teško izvodljivo, šta iz koje pozicije na terenu može, a šta ne može odigrati itd. Tenis ne može biti dosadan ako se zna prepoznati šta ko kome radi i na koji način i koliko dugo mu to uspeva.
Novakov najveći napredak u poslednjih godinu i po dana nisu servis i voleji. To je kvalitet i penetrantnost igre iz 2. i 3.+ metra, kao drastično unapređeno kretanje po dubini. To radi Rafa teškim top spinovima, a Novak izuzetnom dubinom. Jedno je lakše i iscrpljujuće, a drugo teže, ali sa manje utroška energije. Protiv prvog se dokazano može, a protiv drugog - očigledno vrlo teško.

Novaku sve čestitke na sjajnom uspehu i puno zdravlja i sportske sreće tokom predstojeće sezone na šljaci!
Uzdravlje!

Robin Hood

pre 8 godina

Jos dve sezone u ovom ritmu i Bog da ga vidi. Nece mu niko primirisati narednih 10-20 godina. Tesko da moze da se pojavi dominantna generacija kao ova sa Rodzerom, Nadalom i nasim Novakom. Jeste da nisu svi istih godina, ali tesko da ce takvi rivaliteti da se stvore u skorije vreme. Tenisera kao Nisikorija, Berdiha, Kirgiosa, Wawrinke i drugih bice uvek, ali niko od njih nece biti ni blizu gore pomenutoj trojici. Treba da uzivamo sto vise u igrama i uspesima naseg Novaka, jer tek kada se povuce sa svetske scene tek tada cemo moci da razumemo sta je sve uradio u svetu tenisa. Neko ce reci ovo je individualan sport sve sto je postigao postigao je za sebe, ali to nije istina . On ovim rezultatima u neku ruku i zaduzuje Srbiju, stavlja je na mapu sveta otvara vrata nasim mladim sportistima svuda u svetu, omogucava pomoc kako nasoj deci tako i deci celog sveta. Necu da od njega pravim sveca, ali ono sto svakako keste je covek !
Svaka cast ljudino jos dugo dugo nam bio prvi i prava istinska legenda ovog sporta. Ziv bio !

činjenice

pre 8 godina

Federer nije najveći svih vremena! Ta priča je marketinški balon od sapunice, kreiran u Nike/Rolex marketing division. To svi znaju. Druga je stvar što to neće neki da otvoreno kažu. Ali polako se istina probija. Federer da je najbolji ikada bi logično vladao tenisom do svoje tridesete, ali nije. Sa 26 godina je skinut sa trona, i to je to. Od svoje 22. do 26. god. osvaja 12 slemova, posle toga samo još 5. To sve govori.
Nadal je skinuo Federera sa trona 2008. ali je imao pomoć Novaka koji je Federeru te sezone oduzeo 1300 bodova na AO, počistivši ga u 1/2 finalu. Da je Novak izgubio taj meč, Nadal ne bi dohvatio no1. Dakle zajedno su ga srušili. Nadal tek nije najbolji svih vremena. Pa on nikada nije vezao dve sezone na no1, nikada nije bio cele sezone na no1, ni na jednom slemu nije odbranio titulu (osim RG), ima samo jednu sezonu sa tri slema, praktično nikada nije dominirao, samo je imao sporadične bljeskove. Uz to slabiji je od Novaka na tri od četiri slema, ima manje mastersa od njega, nema ni jedan WTF, i ima negativan skor sa njim. Neko će reći često se povređivao? Ajte, molim vas, da je to tačno, valjda bi preskočio neki turnir i na šljaci. Na šljaci nikada nije bio povređen!?! Čudne neke selektivne povrede!?! Ali i da uzmemo i da je "stvarno" bio povređen, poslednjih godinu i po nije, pa gde je, što ne dobija Noleta? Drugo, nije se on povredio padajući sa bicikla, ili na skijanju, ili ga udarila kola na pešačkom (kao Mustera). Nema on telo za tenis koji forsira, i to je cela priča. Da ne spominjem surove serije poraza od Novaka, zbog kojih je tražeči rešenje pojačavao sve više i više treninge, i uništio se. Rezime svega - Srbin je najbolji ikada! Ko to ne želi da prizna, njegov problem.

Batko

pre 8 godina

Jel vama život nešto bolji sad kad je on zaradio 100 miliona?!
(Sava Centar, 4. april 2016 11:06)

Ti ni nemaš život, ti imaš zavist i mržnju....do podneva sebe, a posle toga celoga sveta !
Kako je tebi teško, mogu samo da pretpostavim

mali miloš

pre 8 godina

Jedan je Novak Đoković,kao teniser,sportista,čovek,poliglota.diplomata,odmeren u izjavama,korektan.Jednom rečju,veliki mladi čovek.Danas mu nije ravnog na teniskim terenima,a s druge strane,kao ličnost,gromada od čoveka.Zrači željom za životom,za običnim ljudskim potrebama,sa izuzetnim osećajem kad i gde treba da se pojavi,kad i gde šta treba reći,kad i gde se treba pojaviti u svojstvu donatora.Ova mala država ima ambasadora nemerljivih razmera i samo mu se trebamo klanjati,uz maksimalno uvažavanje.

Mladen Mladenović

pre 8 godina

Jel vama život nešto bolji sad kad je on zaradio 100 miliona?!
(Sava Centar, 4. april 2016 11:06)
-----
Nama nije. Možda nam nikada neće ni doći taj bolji život. A možda i hoće, ko zna? Ali onima koji se pate nad tudjim milionima, koji ih za zavišću i zlobom prebrojavaju i misle, "uh kako bih ja umeo lepo da trošim taj novac", njima sasvim sigurno nikada neće biti bolje. Njima nema pomoći. Kako kaže jedna stara srpska poslovica, a mi ih imamo u izobilju, "Gladne oči niko ne može da nahrani".

rabo

pre 8 godina

Za "Sava centar": da, zaradio sam i ja nesto malo od Novakove fondacije, mnogo nas je zaradilo. Mislim da je tvoje pitanje potpuno neumesno, čak ruzno i zlurado. Srbija to sve sta je Novak uradio nece moci da mu vrati nikada. Hvala tom velikom coveku, hteo bih jednom da mu stisnem ruku, makar kada ovo sve budu samo uspomene.

Askurdjel

pre 8 godina

Nije ni to normalno da je prosek godina Top 10 igraca blizu 31. Najstariji top 10 ikad.

Nas n0la ni kriv ni duzan, upao je u vakuum kada nema jakih i mladih igraca, kao sto je u ono vreme bio:
Nadal, Cheng, Becker, Wilander Borg, Sampras, Edberg, Hewitt i sl. koji su sa 18-19god. osvajali GS.
Ide mu na ruku da Nadal nije onaj stari.

Nas n0la samo iskoristava prazan prostor, a to sto bije ove matore preko 30 i nije nesto.
(Dr.Roddick, 4. april 2016 10:53)

Taj najstariji top 10 trenutno ima 46 GS titula!Kad nadjes bilo koji slican top 10 sa toliko titula vrati se ovde da raspravljamo.

drvobradi

pre 8 godina

@Sava Centar
Nije. Da ti iskreno kazem, slabo gledam tenis i pratim Noleta, jedino GS i to vec zavrsnicu, poneki masters. Ono sto mi je drago je sto je ovaj covek pravi uzor danasnjim klincima, sto promovise prave vrednosti, sto ih mozda motivise da i oni nekim trudom i radom pokusaju nesto da urade u zivotu. Sa njegovim profesionalnim pristupom, bilo cega da se iole talentovan covek dohvati, uspece. Neka 1 od 50oro danasnje dece to savlada, i Srbiji ce biti bolje za 20g. Da neki od njih ustalasaju ovu zabokrecinu zvanu Srbija i da pokusaju da je promene na bolje.
Novac je u celoj prici nebitan.

samo realno i činjenice

pre 8 godina

Ajmo samo činjenice:
-2006. "čarobna" Federerova "GOAT" sezona, a celu tu godinu no3 bio Ljubičić sa jednim jedinim polufinalom slema u karijeri (!?!), i sa brojem bodova sa kojima bi danas bio top20 jedva. Top10 bili tada redovno "strašni" Blejk, Bagdatis, Gonzales i bumtras Rodik koji nije ni igrao šljaku jer nije znao da hoda po njoj. Sledeće 2007. dođe klinac Nole i počisti tu "strašnu" konkurenciju i zasedne na no3 kao tinejdžer. Zašto Tim ili Kirjos sada nisu no3, kada je slaba konkurencija, a nikakav Nole klinac je bio no3 kada je bila strašna konkurencija u eri top Federera? Činjenice, samo činjenice.
- Reče skoro Toni Nadal: "Teško je igrati turnir kada znate da ne možete da ga osvojite."
To objašnjava zašto i potpuno zdravi Nadal poslednjih godina gubi ne samo od Novaka, nego i retko stiže do meča sa njim, gubi od boranije. Teško je i sa boranijom kada znate da nemate šanse za trofej, i onda ode samopuzdanje u vetar. Svi, pa i Nadal osećaju, neko manje, neko više, "zemljotres" Novakove dominacije. Svi igraju dobro, do Novaka. Onda im se igra izgubi. Pogledajte Keija. Razbio je odličnog Nika u polufinalu, i onda...
- Da li imate predstavu koliko će Novaku podići samopuzdanje svest da je istorijski masters rekorder, kada bude izlazio na teren u biduće? Imate? Mislim da ne? Zašto je Novak onako skakao posle meča? Mislite o tome.

J. Dučić

pre 8 godina

ne secam se da je neko zvizdao Moniki Seles...
(zalosno, 04. april 2016 14:53)

Ono jes, nisu, samo su je malo bockali s leđa.

Meni je muka od takvih kao ti koji se ovde foliraju da su Srbi. Patetično si providan "komšija" lol. Znaš iz čega se to vidi? Iz tvog podaničkog mentaliteta kojim jasno odiše tvoj komentar. Srbi imaju 1000 mana, ali to nemaju, i nisu, i neće imati nikada, po cenu da nestanu. Taj podanički mantalitet potvrđen kroz istorijske činjenice, je ipak odlika nekih drugih nacija. Svi znamo koje su u pitanju. Pozdrav!

I oni bi (da mogu)

pre 8 godina

Jel vama život nešto bolji sad kad je on zaradio 100 miliona?!
(Sava Centar, 4. april 2016 11:06)

Наравно! Боље да то заради Новак него било ко други. Зато се и навија за "наше", своју земљу; не зато што ћемо поделити награде, већ што припадаш нечему. Не би ни ти, да можеш, а не би ни требало - да делиш оно што си сам зарадио. И онда би ти неки трол тако написао - могу мислити како би одреаговао :-). Али, ако те боли, нека боли, и треба и још више. Због злурадости.

jaki

pre 8 godina

Rodik,
A što si izostavio Novaka sa tog spiska velikana koji su uzeli GS sa 18-19 god. Razlika je u tome što ih je on sve nadmašio.A seti se i vremena kad se Agasi vratio pa postao br.1 sa 30-ak. Niko ne pominje da je to era loše konkurencije a tada je Federer počinjao. Ne tražite razloge da umanjite Noletove uspehe. Ako ga ne volite - zašto uopšte komentarišete svaku vest o njemu- preskočite...

Vera

pre 8 godina

Sasa,sve si rekao,tu se nema što dodati,bravo i hvala ti na tvojim analizama.Novaku samo želim,kao i svi njegovi iskreni fanovi,da što duže ostane zdrav,bez povreda,a sve drugo već ima u izobilju.Volimo te,Nole,dobro se odmori,pa u nove pobjede.Mi ćemo uvijek biti uz tebe (ja sigurno),u pobjedama,a i u porazu kada (i ako) jednom dođe.Pozzz svim normalnim ljudima,posebno Novakovim fanovima

Dvougao

pre 8 godina

Jel vama život nešto bolji sad kad je on zaradio 100 miliona?!

(Sava Centar, 04. april 2016 11:06)

Ne, ali navijanje, dok je civilizovano, je normalno i poželjno. Nikad se nisam pitao zašto neko odavde ili uopšte navija za Federera ili Nadala, nego zašto navija protiv Đokovića. I nije problem što se ljudi raduju Novakovom uspehu i zaradi, šalju poruku da se trud isplati, problem je što je tebi zlo jer je neko svojim radom zaradio $100 M!

Ministar

pre 8 godina

@Sava Centar
Jeste,bolji nam je zivot,jer smo videli da neko nas moze upornoscu,radom i profesionalizmom da ucini veliku stvar za sebe i svoju drzavu.
Kod nas,ovilike pare zaradjuju,uglavnom,kriminalci.
Neka novak inspirise makar jedno nase dete da ucini nesto slicno,bice nam jos bolje.A trebalo bi i tebi....

jadan ovaj čovek

pre 8 godina

Jel vama život nešto bolji sad kad je on zaradio 100 miliona?!
(Sava Centar, 04. april 2016 11:06)

Nije materijalno, ali jeste duhovno. Ali ti ovo drugo nećeš nikada razumeti, jer ne znaš šta je to, sudeći po tvom komentaru.

Mogu i ovako:
Tabi bi svakako život bio bolji da nije Novak nikada zaradio ni dolara, sudeći po tvom komentaru.

I za kraj:
Je li ti toliko nemaš ljubavi oko sebe, da ti samo pare čine život boljim?

Misliti i s....

pre 8 godina

@ Dr.Roddick, 04. april 2016 10:53

Zašto u svakom komentaru napišeš "naš n0la"? Ako hoćeš da troluješ, treba da znaš da je dobar i uspešan trol teško prepoznatljiv. Al tebe, izgleda, "inteligencija ne opterećuje".

sinisalazic

pre 8 godina

Svako ima pravo na svoje misljenje.Ljudi imaju pravo da ne vole Novaka Djokovica(ako su Srbi meni je nejasno,al eto...)Trenutno 4 aktivnih tenisera imaju osvojeno 90 mastersaaaaa!!!Aj mi nadjite podatak da se prije toga desilo da imaju 50.I dodju ljudi ovdje(prosipajuci nekakvu vrstu pameti)i pisu o nekakvoj konkurenciji.Citiram Vojislava Seselja kad su trazili da ustane:PA VI NISTE NORMALNI.Potpuno vas razumem da ne simpatisete Djokovica al nemojte da lupetate o onome cemu nemate pojma!!!Ovakva dominacija 4 tenisera nije zabiljezena do sad,kao sto Novakova dominacija nije zabiljezena(covjek je favorit broj 1 na svim mogucim podlogama)Sve pohvale Sasi na divnom tekstu.Pozdrav iskrenim poznavaocima teniske igre.

Blagoje

pre 8 godina

Jel vama život nešto bolji sad kad je on zaradio 100 miliona?!
(Sava Centar, 04. april 2016 11:06) jest nam bolji, nole je zasluzio svaki dolar koji je zaradio i jos vise !!!

hehe

pre 8 godina

Ovde ima reprezentativnih trolova na svetskom nivou! Izgleda da su vesti o Novaku idealno mesto za lečenje kompleksa raznih vrsta, onih "susjednih" najviše. E a zamislite nekog koji mrzi Srbe, i život mu udari takvu šamarčinu, namesti da Srbin bude najbolji teniser ikada he, he... Koja agonija! Šta se čudite otkud oni ovde.

Ja sam Nole

pre 8 godina

Vise nemam reci kako da ga hvalim. Mentalni sklop mu je kao celik. Toliko je on istrajan psihicki i fizicki a u igri da ne kazem vise. Divim mu se duboko. Jedino ako smem da ga hvalim na drugi nacin, recimo svi njegovi fanovi u celom svetu da kazu : Jam sam Nole.

alooo 21. vek je

pre 8 godina

Tenis je novi boks. Nema vise majstora, samo fizikalci, negledljivo.
(ToftS, 04. april 2016 14:08)
Imaš YT, pa gledaj Badža i Lejvera u pantalonama i cipelama, a ne da kukaš ovde.

radica

pre 8 godina

Novak je jedan PRESAVRŠENI GOSPODIN! Volimo ga i ponosimo se njim jer je deo našeg roda, a svakom njegovom uspehu se beskrajno radujemo - duša naša!

Vlada

pre 8 godina

 Najbolji je, igracina je, ali nije on toliko dobar koliko su drugi losi?!
(Mikii, 04. april 2016 12:39)

Nisu ni drugi komentari toliko dobri koliko su tvoji baljezganje.

dusan

pre 8 godina

gofan tim i nisikori bi oduvali onakvom igrom i nadala i federera.
momci igraju odlicno i nije cudno sto je ovim zvezdama tesko doci do noleta!

Dylan Dog

pre 8 godina

@Svete
Pobogu, pa Vi ovde spadate u ozbiljne komentatore i zato ne smete sebi dozvoljavati polemiku sa štetočinama.

@Predo 2
Hvala.
Prilaz do i odigravanje plićih lopti se vežbaju na situacionim trenininzima na srednjem nivou, tako svakom junioru predstavljaju pravu poslasticu, a kamoli vrhunskim teniserima. To što ste primetili da je Novak grešio je pre trenutni problem u radu nogu i brzini dolaza do lopte, do neka hronična boljka. Normalno je da nekog dana neke stvari ne funkcionišu kako valja, a osim toga, uslovi za igru su bili vrlo surovi (što utiče i na kretanje) i nije slučajno što se američki dabl IW&MI smatra jednim od najtežih postignuća u tenisu.
Što se tiče odbrane od forhenda sa bekhend strane - siguran sam da Novak zna šta treba da radi ali se odluka o dodatnih korak - dva udesno (rikaveri) donose u deliću sekunde i spada u anticipaciju. Insad-in FH je vrlo rizičan udarac, jer ostavljate otvoren ceo teren i ako se ne odigra kako treba - poen je gotovo sigurno izgubljen. Novak to zna i zato često "peca" protivnika da mu napadne FH po paraleli, a onda ide kratka FH dijagonala i - viner.
Servis je opet stvar trenutnka i procene šta se trenutno može, šta protivnik može i šta bi moglo da da rezultat. U Novakov izbor se ne bih mešao.

Pozdrav,

Ministar

pre 8 godina

Sta reci,retko vidjena dominacija.Imam utisak da protivnici gube sa 1:0 jos u svlacionici,iako gotovo svi protiv Novaka daju svoj maksimum,cak i preko toga.
Ostaje nam da uzivamo.
Neka potraje....

Kol

pre 8 godina

Covek je dominator kakvog nismo videli u tenisu ako nastavi ovako, a ovde najvise mislim na Gren Slem titule, nece biti diskusije ko je najbolji svih vremena!

“Osećam se bolje nego što sam se osećao prošle godine u istoj fazi sezone“.

pre 8 godina

“Osećam se bolje nego što sam se osećao prošle godine u istoj fazi sezone“.

Realnom dosta, a bolesnici po terapiju.
Opusteno 15 slemova i 35 mastersa.

Student iz Beograda

pre 8 godina

Svaka cast Djokovicu, zaista pokazuje zasto je najbolji sportista na svetu, uvek je konstantan. A sta reci za tekst, sasa nekako uvek u par recenica opise celu sustinu i srz, mnogima bi za to trebalo i po dva tri pasusa. Zaista obozavam da citam tvoje tekstove, samo tako nastavi!

Batko

pre 8 godina

Eto, tako razmislja prosecan Djokovicev navijac.
(Mikii, 4.april 2016. 12:39)

Ti si ISPODPROSEČNA pojava u svakom smislu, osim u svojoj frustraciji

Mihajilo Petrovic

pre 8 godina

@Jel vama život nešto bolji sad kad je on zaradio 100 miliona?!
(Sava Centar, 4. april 2016 11:06)

Nije, a je l tebi zivot gori sad kad je on osvojio 100 miliona?

No1

pre 8 godina

Činjenice (brutalne statistike):
• Novak (16.540 boda) = 2xMarej (7.815 boda) + 910, što znači da ima VIŠE od DUPLO od drugoplasiranog, a ne kako neki komentarišu više od 2. i 3. zajedno!
• Osvojene titule: Rodžer 88, Rafa 67 i Nole 63, ako svakoj tituli dodelimo broj osvojenih bodova (2.000, 1.500, 1.000, 750, 500 ili 250 boda) a potom saberemo i dobijeni zbir podelimo sa brojem osvojenih titula, dobijamo „TEŽINU TITULE“. Rodžer 926, Rafa 985 i Nole 1.035 boda po tituli!!! A kada to gledamo iz prakse, Novak kada osvoji masters „KVARI STSTISTIKU“ !!!!!!!!!!
• Ko ne veruje u ove činjenice može potražiti zvanični sajt ATP tura: http://www.atpworldtour.com/en/performance-zone/win-loss-index/career/all/all/
ali i tu ga čeka iznenađenje, Novak ima najbolji koeficijent SVIH VREMENA kada je u pitanju odnos dobijenih/izgubljenih mečeva tokom cele karijere!

Milan Nis

pre 8 godina

Samo da zamolim sve normalne ljude koji komentarisu,da ne obracaju paznju na Jumka i ostale trolove,njih ne zanima ni sport ni tenis.Uzivajte ljudi,svi koji volite sport.Ovakvog coveka kao sto je Nole,Srbija dugo nece videti.

Joc@

pre 8 godina

Jest Nole fenomen, od Boga dat Srbima u ovom smutnom 21. veku.
Iako ima tek 28., mnogo možemo svi da naučimo od njega, naročito
ovim neiživljenim kojima je najjači navijački ''sportski'' savet: gazi.
Nikako tako, to je sasvim suprotno onome što Nole,
najbolji svetski sportista želi da nam poruči.
''Gazi'' on nikada nije rekao niti bi rekao.

nemanja

pre 8 godina

Koji je Federerov najveci niz fantasticnih rezultata na Mastersima zna li neko? Jeste odigrao onu neverovatnu sezonu, ali vise slabijih turnira nego Nole pa otuda i vise pobjeda. Mislim da ovakva dominacija nikada nije vidjena. A oni sto pisu kako Nole nema konkurenciju? Pa jel on kriv sto Nadal nije vise isti kao prije, sto Marej i Wawrinka, osvajaci GS ispadaju rano na turnirima?

Fiki

pre 8 godina

Ovo je Novak jednom prilikom izjavio:
"Mi teniseri uvek igramo na centralnin terenima koji izgledaju kao arene.A kada stignemo na terenu i gomila ljudi uzvikuje vase ime i pozdravlja vas-to je kao da si Gladijator u areni.I svi navijaju, i vi se borite,vi vristite tokom svojih udaraca.To izgleda kao da ste zivotinja,boreci se za svoj zivot."
Mozda bolje zvuci na Engleskom:):
“Tennis players we're always playing in center courts that feel like arenas. And when we get on the court and the crowd cheers your name or salutes you - it's like you're a gladiator in the arena. And everyone is cheering - and you're fighting, you're screaming, during your strokes - it feels like you're an animal, fighting for your life.”

Rodja

pre 8 godina

Pitam se odakle cak i pisac ovog teksta dolazi do zakljucka da Novak ne igra najbolje tenis. Da li treba svakog da pobedi 6:0 6:0 da bi se konstatovalo da igra najbolje tenis? Zar nije pobeda na svakom turniru koji igras - najbolji tenis? Zar nije uzimanje dva ovakva mastersa u nizu najbolji tenis?
Plasim se da cemo i mi u Srbiji poceti tretman Novaka kao ovde na zapadu - kada Novak uzme bilo masters nema vesti u novinama, a kada Rodzer pokvari stomak pred Majami izadje vest sa sve slikom.

Svete

pre 8 godina

(Mikii, 4. april 2016 12:39)

Mislis na AO 2010 godine kada je Mareju predao mec cetvrtfinala ?
Protiv koga je osvojio RG te godine protiv Almagra, Melzera i Soderlinga ? Protiv koga je uzeo Wimbledon te godine protiv Soderlinga, Mareja i Berdiha ?
Protiv koga je uzeo US open protiv Verdaska, Juzneg i Djokovica ?
I dok je Nadal igrao polufinale US opena protiv Juznog koje je zavrsio za sat i po nakon toga se Djokovic pokidao sa Federerom sto je trajalo malo manje od 4 sata a to zna da ostavi neke posledice pogotovu sto mu je to bila prva pobeda posle 3 vezana poraza na tom turniru i sto se polufinala na tom turniru igraju subotom a finala nedeljom... ?
Sta je sprecilo Nadala da osvoji 4 u nizu 2011 godine, imao je titulu na RG, finale Wimbledona, US Opena i Australije i posle je opet uzeo titulu na RG, mogao je da ima 5 u nizu zasto nije, reci mi bote, znam da ne volis da odgovaras na pitanja uza ti je specijalnost da smrduckas i pises baljezgarije ali se potrudi !
Sa takvim mozgovima poput tebe ovoj zemlji nikada nece biti bolje i moras cesce da slusas oca mozda bi i postao covek ovako mrka kapa, postao si obican imbecil !

2+2=5

pre 8 godina

nije vakum sto nema dobrih igraca vec je taj vakum Novak stvorio, to je njegov licni Matrix i ostali teniseri igraju po njegovim pravilima.

Predo 2

pre 8 godina

Стандардно одлична анализа г. Озма и стандардно одлична реплика Дилан Дога.
Но, поред свих заслужених хвалоспева, да видимо шта је могло боље, а да је могло, сведочи и најбољи потез на мечу, а то је драње Новака на самог себе у последњем гему. Претпостављам да знам зашто је Новак то урадио, јер је једну бекхенд дијагоналу избацио неколико сантиметара ван терена (мислим на 40:40), при резултату 5:3 у другом сету. Наиме, Новак је и осетио и видео да се Кеи мало слабије креће и да није потребно да увек гађа близу линије. Из тог разлога је требао да мало "помери граничник" и да гађа рецимо у простор од пола метра уз линију (не у 20-30цм), али му је у глави остао стари план, па је гађао близу и промашио, иако би и погодак од 50цм уз линију био винер.
Што се тиче напретка, боље је могло неколико ствари. Прва је напад форхенд паралелом на краћу лопту. У једном мечу ју је масовно избацивао у аут у дужину, па је можда требало да нападне оштрим слајсом (исто по паралели). Друга је позиција на терену након бекхенд дијагонале, када се противник измиче на форхенд. Када противник нема времена да се измакне до краја, може да одигра само инсајд-ин по паралели, и то на винер, а Новак је у неклико ситуација остајао на дијагонали и није стизао паралелу. Треба да препозна такве ситуације и да се што пре врати на средину терена. Трећа је сервис. Кад га не иде, треба једно време да сервира појачан 2. сервис (што би рекао г. Арменулић), док не крене први. Ето малих сугестија, за нашу момчину.

Džoni

pre 8 godina

Najveća vrednost i uspeh Noleta je to što je uspeo u tome da štampa piše o njegovim mečevima u fazonu e, ali ovaj ga je "namučio", jeste Nole pobedio ali mu je "ovaj" uzeo celih 6 gemova u dva seta i sl. Nole im je svima dao domaći zadatak tako da se više niko ne pita ko može da ga pobedi nego da li će neko da ga "namuči" i to pod uslovom da odigra ispod svakog nivoa a realno imao je i takvih mečeva ali ih je opet sve rutinski dobio! Normalno je da će jednom morati i da izgubi, ali po svemu viđenom u poslednje dve sezone tek to će biti senzacija!

tbdp

pre 8 godina

kakav čovek
Svake godine se nadaju da će Noletu da 'opadne' forma, ono 'nova godina' i tako to...
a on ih sve više gazi

- kada izadje žreb (bilo kog turnira) - njegovoj polovini možeš da daš voljno i pustiš ih kući

...e sada to je bila vest za pretprošlu, možda prošlu godinu

sada ne mogu ni set da mu uzmu
a po pehare moraju na (od skora sve popularnije) 250 500 turnire

Zmaj

pre 8 godina

@Sava Centar

Da podatak o Novakovoj zaradi nisi procitao ovih dana ne bi ni znao koliko zaradjuje. Kakav bi onda bedan izgvor smislio da omalovazis njegovo delo? Imas li vise od 15 IQ poena? Ajde testiraj se pa nam javi rezultat. Zeljno cekamo.

Jabučilo

pre 8 godina

Imamo najveceg naucnika svih vremena, a sad i najveceg sportistu svih vremena...
(nebojsa, 04. april 2016 16:16)

Realno, Novak još to nije, ali će uskoro da bude.

Tom Tailor

pre 8 godina

Djokoviceva najsuperiornija sezona tek predstoji, pobede ce tek da se nižu. Nasao je harmoniju, mir i zelju u sebi koju niko ne moze da mu oduzme. Mentalnu snagu, strpljenje, tehniku udaraca odveo na neki drugi, neovozemaljski nivo...on je od onih koji neprestano sanjaju nove pobede, imaju uzvisenije ciljeve. Ostatak sveta koji ga trenutno ne voli gledace ga drugacijim ocima kroz par godina...

macak u cizmama

pre 8 godina

Cim podjem da citam,prepoznam pero genijalnog Sase Ozma :) A Noletu zelim mnogo zdravlja i profesionalne i privatne srece.Mislim da jos svoja najbolja izdanja nije pokazao(pitate se kako je to moguce)smatram da najbolji momenti tek dolaze.Uzivajmo!

жљњћчџш

pre 8 godina

Federer je 12 od svojih 17 Grand Slam osvojio od 2003. do 2007. godine kada je u svjetskom tenisu vladala velika smjena generacija. Dovoljno je pogledati protiv koga je dolazio do najvećih titula - Mark Philippoussis, koji nikad nije bio bolje plasiran od osmog mjesta a tada je bio 48., nestabilni Marat Safin, tada 86. tenisač svijeta, mušterije Andy Roddick i Robin Soderling, u finale Australije zalutali Marcos Baghdatis i Fernando Gonzalez, te po jednom neiskusni 20-godišnji Novak Đoković, Lleyton Hewitt i 35-godišnji veteran Andre Agassi. Tek je Nadala pobijedio u dva finala, oba na najlošijoj Nadalovoj podlozi travi, te tri puta Andyja Murrayja, koji je tek nakon Wimbledona 2012. postao spreman za Grand Slam naslov.

Protiv svojih najvećih rivala Đokovića i Nadala osvojio je samo tri titule u 12 finalnih okršaja, a to se ne može pripisati godinama jer je Federerov "pad" uslijedio u 26. godini.

Za usporedbu, Đoković je 10 od 11 svojih Grand Slam naslova osvojio protiv Federera, Nadala ili Murraya i njegovi suparnici u finalima su imali prosječan ranking 6.5, dok su Federerovi bili dosta slabije plasirani (16.3).

Đoković je vladar "velike četvorke", te jedini koji ima pozitivne omjere sa svim najvećim rivalima - Federer 23-22, Nadal 25-23 i Murray 21-9, s tim što će te omjere do kraja karijere i popraviti. Federer i protiv Nadala ima negativan omjer (11-23), a tek je bolji od Murrayja (14-11).
04. 04. 2016. Indeks.hr

orao jabučar

pre 8 godina

(Mikii, 04. april 2016 12:39)
Braculj, ahahaa, pa tvoje žaljenje za najboljim danima Nadala je dobilo epske razmere he he! 2010.!! i ćaleta spominješ?! Komedija!
I ostavi se ti naše zemlje na miru, gledaj "lijepu vašu" i komentariši vaše Čoriće i Ćiliće, nemaš ti nikakve veze sa Nadalom i Novakom.

Vuja neznalica

pre 8 godina

Jumko, sad je zlatna era u gađanju glinenih golubova, veoma neizvesna takmičenja. Mani se više tenisa, to je dosadan sport, pobednik se unapred zna. Čujem da je i curling jako neizvestan u poslednje vreme, pa eto ti još jedna preporuka

namcor

pre 8 godina

Ja sam, jos 2012. u diskusijama na raznim (engleskim) forumima pisao: "2011. will be, for sure NOT remembered as Novak's best one! Best year is still to come"! Jeste bila bezobrazno hrabra prognoza, ali sam bio u pravu. Skoro da bih se usudio da tvrdim da ni 2015. nije ta!

omnia mea mekum porto

pre 8 godina

Uz posvećenost, izvanrednu fizičku pripremljenost, mentalnu postojanost koja nije viđena, ovo su rezultati. Ne može to svako. Samo najbolji.

Hez

pre 8 godina

Nije ni to normalno da je prosek godina Top 10 igraca blizu 31. Najstariji top 10 ikad.

Nas n0la ni kriv ni duzan, upao je u vakuum kada nema jakih i mladih igraca, kao sto je u ono vreme bio:
Nadal, Cheng, Becker, Wilander Borg, Sampras, Edberg, Hewitt i sl. koji su sa 18-19god. osvajali GS.
Ide mu na ruku da Nadal nije onaj stari.

Nas n0la samo iskoristava prazan prostor, a to sto bije ove matore preko 30 i nije nesto.
(Dr.Roddick, 04. april 2016 10:53)

Pa valjda je bolji i jaci i spremniji neko ko trenira profesionalno 20, a ne 10 godina. To sto su nekad tinejdzeri osvajali govori koliko je tada bilo lako! Uzmes reket u ruke i eto te na velikom turniru. A sad, krv moraju da propljuju ne bi li nesto osvojili.

Ranzo Informisani

pre 8 godina

Mikii, znaš li ti sine uopšte šta je Golden slam? Kako se pojedini ovde frljaju izrazima, a prvi put videli reket, i to na TV-u, 2014. godine... Sašin tekst, po običaju, izvanredan.

Zoran

pre 8 godina

Junko , ovaj Jumko. Pogladaj prošlogodišnji spisak finalista slemova i mastersa, pa onda komentariši koga Novak dobija u finalima i od koga ponekad i izgubi.

Konjoslav

pre 8 godina

"...Novakov najveći napredak u poslednjih godinu i po dana nisu servis i voleji. To je kvalitet i penetrantnost igre iz 2. i 3.+ metra, kao drastično unapređeno kretanje po dubini. To radi Rafa teškim top spinovima, a Novak izuzetnom dubinom. Jedno je lakše i iscrpljujuće, a drugo teže, ali sa manje utroška energije. Protiv prvog se dokazano može, a protiv drugog - očigledno vrlo teško.

Novaku sve čestitke na sjajnom uspehu i puno zdravlja i sportske sreće tokom predstojeće sezone na šljaci!

Uzdravlje!
(Dylan Dog, 04. april 2016 10:54)"

Новаку капа доле, постаће и остаће најбољи свих времена.

оно што мене занима, је значење речи пенентрантост... Изгледа да нисам био на пажљив на часу.

Magnus

pre 8 godina

Ja sam, jos 2012. u diskusijama na raznim (engleskim) forumima pisao: "2011. will be, for sure NOT remembered as Novak's best one! Best year is still to come"! Jeste bila bezobrazno hrabra prognoza, ali sam bio u pravu. Skoro da bih se usudio da tvrdim da ni 2015. nije ta!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (namcor, 4. april 2016 12:42)

# Link komentara

Pih, ja tvrdio 2007me da ce decko u 3 broja prevelikim gacama da bude broj 1. Rekli su mi da sam lud.

:)

Derek Troter

pre 8 godina

"Nas n0la samo iskoristava prazan prostor, a to sto bije ove matore preko 30 i nije nesto."
(Dr.Roddick, 04. april 2016 10:53)

To je zato što je Đoković sa svojih 19 godina trenutno među mlađim igračima na turu. Primećuješ li sarkazam?!
Ne mlati, 'leba ti!

Svete

pre 8 godina

(Mikii, 4. april 2016 12:39)

Mislis na AO 2010 godine kada je Mareju predao mec cetvrtfinala ?
Protiv koga je osvojio RG te godine protiv Almagra, Melzera i Soderlinga ? Protiv koga je uzeo Wimbledon te godine protiv Soderlinga, Mareja i Berdiha ?
Protiv koga je uzeo US open protiv Verdaska, Juzneg i Djokovica ?
I dok je Nadal igrao polufinale US opena protiv Juznog koje je zavrsio za sat i po nakon toga se Djokovic pokidao sa Federerom sto je trajalo malo manje od 4 sata a to zna da ostavi neke posledice pogotovu sto mu je to bila prva pobeda posle 3 vezana poraza na tom turniru i sto se polufinala na tom turniru igraju subotom a finala nedeljom... ?
Sta je sprecilo Nadala da osvoji 4 u nizu 2011 godine, imao je titulu na RG, finale Wimbledona, US Opena i Australije i posle je opet uzeo titulu na RG, mogao je da ima 5 u nizu zasto nije, reci mi bote, znam da ne volis da odgovaras na pitanja uza ti je specijalnost da smrduckas i pises baljezgarije ali se potrudi !
Sa takvim mozgovima poput tebe ovoj zemlji nikada nece biti bolje i moras cesce da slusas oca mozda bi i postao covek ovako mrka kapa, postao si obican imbecil !

Иван

pre 8 godina

Ова два мастерса су врло индикативна, али се њихов значај превиђа и у жижу се стављају маргиналне ствари, попут слабе конкуренције и сличних јефтиних изговора.

Суштина је у следећем: Новак је добио 12 мечева, изгубивши само један сет, и то у првом мечу, од квалификанта, кад се још загрева након повреде ока, иако није имао крај себе првог тренера (у Мајамију није имао чак ни оног другог), иако није играо свој најбољи тенис и иако су му ривали били тенисери који су тренутно у најбољој форми (Тим, Раонић, Нишикори, Гофан).

Другим речима, Ђоковић је донео једно ново схватање тениса, које је толико надмоћно у односу на претходна да он не мора да има крај себе тренера да га саветује и не мора да игра с максималним залагањем, и опет ће победити.

Јавност нна Западу, где је тенис постао популаран, упала је у замку своје опште идеологије. Тамо је све постало спектакуларност, ефекат, и заборавља се да је, као и свака игра лоптом, и ова двосмерна. Јесте најважније освајити простор, али то не значи само ударити лоптицу тамо где ривал не може да је стигне, него и спречити противника да исто то нама учини. Стално чујемо оданде приче како је Новаков тенис досадан, а његови ривали, колико год блистали до сусрета с њим, тада подбаце и слично, но овај Нишикори није био слабији од оног против Кирјоса, оног против Надала у Мадриду или Новака у Њујорку - он јуче није имао простора да сипа винере као у тим дуелима. Оваквог Ђоковића добиће само онај ко заборави како се до сада играло.

danix

pre 8 godina

Svi znamo da jedan igrac ne moze drzati vrhunsku formu tokom cijele godine i zato se vrhunska forma planira za najvaznije turnire.
Dakle,forma ide sinusoidno,a tako i rezultati sportiste,kad je u formi rezultati su bolji i obrnuto.
Medjutim,kod Novaka se desava nesto izvanredno,on postize vrhunske rezultate i kad nije u zeljenoj formi.
Ta pojava se javlja samo kod sportiste cija igra i konstantnost daleko odskacu od sposobnosti svih ostalih igraca u svim elmentima igre.
Dakle,Novakova igra na minimumu forme je bolja od maksimalne forme svih ostalih igraca i to je zadivljujuca pojava,nikada vidjena u istoriji tenisa.

činjenica

pre 8 godina

Djokovic je sve ono sto Srbi nisu i nikad nece biti.
(kleme i klemarica, 04. april 2016 10:20)
Ova jeftina generalizacija zvuči čak i tačno, ali Novak da nema iole deo srpskog mentaliteta, nikada ne bi postao no1. Bio bi nešto poput Berdiha, Conge, Wawrinke, Monfisa, ta klasa igrača.

Vlada

pre 8 godina

Mogao si,ako ne znas,skoknuti do Google-a. 
Misli se na probojnost u ovom slucaju. 

Penetracija je rec,koja bi trebala biti poznata vecini dece 15+ godina,samo se odnosi na nesto od drugo,a na sta,ti ocigledno ne znas!
(Probusen slucaj, 04. april 2016 13:44)

'Penetracija' jeste reč, ali 'penetrantnost' nije, što takođe treba da se zna negde do 15. godine.

petar

pre 8 godina

Svako ko ne voli Novaka i ono što on predstavlja, treba prvo sebe da zapita da li se može i treba to mrziti, jer Novak je davno, milion puta prerastao srpskog dečkića sa Banjice. Svojom izuzetnom voljom je stvorio samog sebe, naravno, uz pomoć sjajnih ljudi od kojih je tako pozitivan i pun vere, uzimao ono najplemenitije...svako ko to mrzi, u stvari ne mrzi Novaka, već ono slabo, trulo i mekano u samom sebi...

Predo 2

pre 8 godina

Слажем се са Вама, али због ограниченог броја слова нисам написао целу мисао. Дакле, слажем се да Раонићи, Изнери и остали форхендаши више воле да опале инсајд-аут форхенд, али мислио сам на ситуацију када се не извку довољно брзо и немају довољно места да се правилно наместе. Тада не могу да одиграју инсајд-аут, него само инсајд ин, јер не могу довољно да се измакну у лево и лоптица им је "у крилу", па могу само да распале по паралели. Е, кад види да противник не може да се измакне довољно далеко од лопте, онда треба да покрива паралелу. На то сам мислио.

Jova

pre 8 godina

Saša, naslov je za desetku a pošto je sve rečeno malo ( ali samo malo ) bih se udaljila od teme.

Pogledala sam nedavno Divčev film “ Jednom braća”. Ne bih o kvalitetu filma, patetici i ostalom ( meni se svidio ) nego o nečem drugom. Igri naše košarkaške reprezentacije. Ljudi, ono je bila magija a tad, kad sam sve to gledala uživo, sve mi je izgledalo sasvim normalno, i pobjede od 30 razlike, i silne titule, sve. A nije bilo normalno ni samo po sebi razumljivo nego smo imali na SVAKOJ poziciji ne vrhunskog igrača nego majstora i što je jako bitno, mnogo dobre zamjene.

Zašto to pišem ovdje? Pa u Novaku je, figurativno rečeno, sažeto sve to. On u jako dobrom danu ( kad su mu loptice kao lubenice ) igra kao naši zlatni košarkaši kad svima iz prve petorke ide sve od ruke a kad ima lošiji dan koristi baš te mnogo dobre zamjene.

Naši košarkaši su učili i naučili druge igrati košarku, Novak isto tako uči i vjerovatno će naučiti druge da igraju tenis a mi ćemo se sa sjetom prisjećati ovih dana. Zato mi je drago da sam svjesna trenutne situacije i da sam došla u sitauciju da u Novakovim partijama samo uživam, bez nervoze i gledanja unaprijed. Svaki odgledan meč je privilegija, svaka titula razlog za radost.

Novaku želim dobra zdravlja, malo sportske sreće i što bolje vremenske uslove na GS-ovima.

Pozdrav svima

Ivan78bg

pre 8 godina

@Jumko
Ti zaboravljas kada je N0.1e osvoji prvi put 3 GS u jednoj sezoni?2011.Koliko je godina tada imao Federer i je li NAdal tad bio u losoj formi?I ako je Federer 2011 bio mator kako onda to No.1e 2016 nije isto mator?:)Itd itd.Da konkurencija u tenisu bila malo slabija No.1e bi imao do sad 20GS minimum.Ali sladje ce biti kada se penzionise kao GOAT u najacoj mogucoj konkurenciji u istoriji tenisa.

petar

pre 8 godina

Uobičajenu tekst koji prati sve Novakove protivnike koji izgube je: "bio je težak protivnik, odigrao najbolji meč u karijeri do sada".

srbvs

pre 8 godina

Koliko kompleksasa ima u ovoj zemlji. Krivo vam je sto je decko postao to sto je postao, pa ga osporavate. Veliki sportista, i veliki covek pre svega, napred legendo, bices najbolji svih vremena!

Vuko

pre 8 godina

Новаче, читаш ли ове сјајне текстове? Ове дивне коментаре? Браво Озмо још једном!
П. С. Знам да читаш :)
Ladies and gentlemen, mr - GOAT- Novak Djokovic!

razmišljam

pre 8 godina

Kad je reč o brojevima, jedna zanimljivost. Kad Nole nebi igrao ni jedan turnir do W, i kad bi izgubio bodove koje bi branio, imao bi pred početak Vimbldona 12.540 bodova. Federer, kad bi osvojio sve turnire do Vimbldona, imao bi 11.635, Marej 11.005, ostali igrači ispod 10.000 bodova. Znači igrao ili ne, Nole na Vimbldon dolazi kao broj 1, znači sa više od 200 nedelja na mestu broj 1, i sa više od 100 nedelja kao broj 1 neprekidno. Pa malo li je?

Figo

pre 8 godina

оно што мене занима, је значење речи пенентрантост... Изгледа да нисам био на пажљив на часу.
(Konjoslav, 4. april 2016 12:24

Prodiranje ili prodornost...

Cx

pre 8 godina

@pipo stariji
Procitaj analizu na http://www.atpworldtour.com/en/news/miami-2016-final-brain-game-djokovic-nishikori pa ces shvatiti da je broj takvih poena od 20+ udaraca zanemarljiv u odnosu na one druge.

Goran

pre 8 godina

Prolazno vreme mu je cak i bolje nego prosle godine jer je osvojio Dohu, koju prosle godine nije usvojio. Jeste ispao ranije u Dubaiju ali ukupno ima vise bodova za ATP trku nego prosle godine. Karakteristika ove godine je da nema konkurenciju jer ne postoji nijedan potpuno stabilan igrac pa su bodovi vise rasuti nego prosle godine. Novak igra bolje nego ikada i nalazi se na samom vrhuncu karijere. Oseca se sve komfornije na mrezi, servis mu i dalje napreduje, udarci su mu jos precizniji nego prosle godine, jedino mi se cini da je malo losije fizicki pripremljen nego prosle godine. To je verovatno utisak zbog vlaznog vremena.

odleprshay

pre 8 godina

@zalosno

Slazemo se da smara ovaj prenaglaseni patriJotizam, samo mene isto tako smara i ovo vase prenaglaseno, nista manje stetno, autosovinisticko mantranje i autoprezir. A da odmorite i jedni i drugi?

Steve Tignor reader

pre 8 godina

Pored Sase Ozma, Steve Tignor pise najbolje analize:
http://www.tennis.com/pro-game/2016/04/great-ones/58032/#.VwJyu_l96Ht

Aleksandar I

pre 8 godina

(zalosno, 4. april 2016 14:53)

tebe ne zanima a dosao si da citas tekst o Novaku i cak i ostavis komentar.Meni je malo to cudno tj zalosno...

drma te pubertet? bubuljice i tako to?

pre 8 godina

@Dr.Roddick

Ako nije nista pobediti ove iznad 30 godina, sto ti to ne uradis? Uzmi neki reket i pobedi sve te matorce. Sta cekas? POKAZI NA DELU KAKO SE TO RADI, pobedi te matorce a ove suplje price samo preskoci.

ŽIVADIN(O)

pre 8 godina

Osvojiti IV i Majami je zaista fenomenalan uspeh za Novaka, ali i za Azarenku!
Ako ovako nastave, opasno će se približiti najboljima, Novak Federeru, Azarenka Sereni!

nije ja , ja je.

pre 8 godina

оно што мене занима, је значење речи пенентрантост... Изгледа да нисам био на пажљив на часу.
(Konjoslav, 4. april 2016 12:24

Prodiranje ili prodornost...
(Figo, 4. april 2016 13:25)
Pa neko pokušava da bude pametan i načitan.
Srpski jezik ima reč za sve.

Probusen slucaj

pre 8 godina

оно што мене занима, је значење речи пенентрантост... Изгледа да нисам био на пажљив на часу.
(Konjoslav, 4. april 2016 12:24)

Mogao si,ako ne znas,skoknuti do Google-a.
Misli se na probojnost u ovom slucaju.

Penetracija je rec,koja bi trebala biti poznata vecini dece 15+ godina,samo se odnosi na nesto od drugo,a na sta,ti ocigledno ne znas!

Duke

pre 8 godina

pitanje za Ozma: Da li znas neki nacin za nas iz Srbije da dodjemo do karata za RG? Ako postoji koji je red velicina? Posto u regularnoj prodaji preko sajta nema

zalosno

pre 8 godina

Svako ima pravo na svoje misljenje.Ljudi imaju pravo da ne vole Novaka Djokovica(ako su Srbi meni je nejasno,al eto...)
(sinisalazic, 4. april 2016 14:13)

More 'ajde? Znaci ko je Srbin = pravoslavni vernik = mora da ga zanima sport, i to tenis, i mora da navija za Novaka Djokovica. Jawohl!

Iz kojih li kloaka izlaze ovakve umne misli, niko to ne zna. Mora da je zbog tih kloaka ovde ovako prijatno i prosperitetno i nadasve razvijeno. Tehnoloski, kulturno, umetnicki, civilizacijski i na sve ostale nacine.

E pa mene evo nije briga za sport, ni za tenis, ni za Djokovica, ali mi se zato gade ovakve umne misli, pateticno mi je ovo dranje oko Djokovica, gde vecina sitnih miseva samo zbog toga sto su se rodili kao pripadnici iste etnicke grupacije kao doticni, u Djokovicevim pobedama nalazi neku satisfakciju zbog toga sto su bednici i svetske parije

BTW, sto se Djokovica tice, ni tu me ne zanimaju njegove zarade i pobede, ali mislim da je žalosno kad neko ode u civilizaciju pa se ne integrise, nego ostane balkanac. I ponasa se ovako kao na ovim slikama, sa ovim skakanjem, dranjem, padanjem u transove, zivom gestikulacijom, euforijom i generalno, pokazivanjem emocija. Onda je sve ostalo dzabe.

Ja to uopste ne pratim,osim sto mi smeta ova eufroija medj pukom,i kako sam obavesten,niko ne zvizdi ovim devojkama,ne secam se da je neko zvizdao Moniki Seles,ili Bobi Zivojinovicu itd,ali oni su se ponasali primereno. E zato Djokovic nema publiku tamo. Hajde derite se sad.

AntiPutin

pre 8 godina

Imamo najveceg naucnika svih vremena, a sad i najveceg sportistu svih vremena...
(nebojsa, 4. april 2016 16:16)

Jesi ti Nebojsa iz Beograda?! :)))

Dr.Roddick

pre 8 godina

Nije ni to normalno da je prosek godina Top 10 igraca blizu 31. Najstariji top 10 ikad.

Nas n0la ni kriv ni duzan, upao je u vakuum kada nema jakih i mladih igraca, kao sto je u ono vreme bio:
Nadal, Cheng, Becker, Wilander Borg, Sampras, Edberg, Hewitt i sl. koji su sa 18-19god. osvajali GS.
Ide mu na ruku da Nadal nije onaj stari.

Nas n0la samo iskoristava prazan prostor, a to sto bije ove matore preko 30 i nije nesto.

Mikii

pre 8 godina

Secam se tamo neke 2010. kad je Nadal osvojio tri grend slema na tri razlicite podloge, kad je Roland Garos osvojio bez izgubljenog seta, Vimbldon tukavsi domaceg Mareja sa 3:0, pa potom i Berdiha u finalu, potom osvojen i US Open monstruoznom igrom deklasiravsi ovog velikog Djokovica u finalu. Povreda na Australian Open-u ga je omela da vec u svojoj 24 godini osvoji taj golden slem. U mnogo jacoj konkurenciju nego danas. I to mnogi zaboravljaju. I to je okej, pa Srbi smo, imamo selektivno pamcenje. Te 2010. da se vratim na temu, komentarise moj otac osvojeni US Open i kaze: Najbolji je, igracina je, ali nije on toliko dobar koliko su drugi losi?! Eto, tako razmislja prosecan Djokovicev navijac. A danas su svi jaki i svi su mocni igraci, samo eto je nas Nolo vanzemaljac, dominator, terminator i ostale argumentacije. Drugim recima, ovoj zemlji sa ovakvim razmisljanjem njenih ljudi i ne moze biti bolje nego sto je sad.

Иван

pre 8 godina

Дедерер, хвала на комплиментима! Ја Ђоковића посматрам као за сада последњу карику у еволуцији тениса. Федерер и Надал су играли другачије. Швајцарац је допуштао ривалу да уђе у комфорну зону за ударац, ослањајући се на чињеницу да од сваког има више комфорних зона захваљујући најбогатијем нападачком арсеналу. Шпанац је неутралисао ударце супарника из комфорне зоне повлачењем далеко иза основне линије и брзим ногама. Ђоковић те комфорне зоне не допушта!

Проблем с тим новим супериорним стилом који је донео Новак сада је већ у вантениској сфери. Наиме, признати да је Ђоковићев стил игре у тако комерцијалном спорту као што је тенис супериоран значило би истовремено да је сваки претходни стил инфериоран и у крајњем збиру безвредан. А пошто Новак не долази са Запада, где је тениски систем убедљиво најорганизованији, такво признање донело би немали финансијски губитак за тај систем. На пример, читаве тениске школе по Америци, Француској, Енглеској, Аустралији, такве какве су сада, изгубиле би сврху: што би неко похађао оно што је инфериорно? Зато предвиђам да ће сада на Западу да ископају неког свог давно заборављеног аса као "правог" творца тог нов(аков)ог приступа, па онда убеде јавност да је Ђоковић њега ископирао. Но, остаје им проблем што ће морати дуго да чекају да се код њих појави шампион с таквим стилом (сувише су младе залудели Федерером и Надалом, чија је игра доста другачија), а дотле ће Ноле да обори све рекорде. А против рекорда им никакво копање више неће помоћи.

Boban Nikolic

pre 8 godina

Naslov teksta g-din-a Ozma ”Jeste uobicajeno,ali nije normalno”bih promenio u ”Nije uobicajeno,ali je normalno”.Razlog:
Pocev od 2004.g.i dolaska Federera na Prvo mesto ATP liste pa sve do pocetka turnira u Monte Karlu 2009.g.(to je period njegove dominacije)odigrao je ukupno 441 mec I imao skor pobeda I poraza 398-43 sa procentom uspesnosti u njima 90,2492%.Protiv Top10 igraca odigrao je 97 meceva I imao skor pobeda I poraza 77-20 sa procentom uspesnosti 79,3814%.Osvojio je 46 titula (12 GS,3 Zavrsna Mastersa,13 Mastersa serije 1000,7 Mastersa 500 I 11 turnira serije 250)Preracunato u bodove ,po danasnjoj vrednosti,osvojio je 47.750 Atp bodova.U tom period odigrao je jos 14 finalnih meceva koje je izgubio tako da je njegov skor uspesnosti u finalima 46-14 tj. 76,6666%.
Pocev od 2011.g. I dolaska Novaka na Prvo mesto Atp liste pa sve do danas (a to je period njegove dominacije) odigrao je 432 meca I imao skor pobeda I poreza 390-42 sa procentom uspesnost u njima 90,2777%.Protiv Top 10 igraca odigrao je 160 meceva I imao skor pobeda I poraza 129-31 sa procentom uspesnosti 80,6250 %.Osvojio je 45 titula (10 GS,4 Zavrsna Mastersa,23 Mastersa 1000,6 Mastersa 500 I 2 turnira serije 250).Preracunato u bodove osvojio je 52.500 Atp bodova.U tom period odigrao je I 13 finalnih meceva koje je izgubio tako da je njegov skor uspesnosti u finalima 45-13 tj. 77,5862 %.
Kao zakljucak na kraju: skor u medjusobnim susretima 23-22
Malo ali dovoljno.Neka na kraju skor bude 18-17 I 303-302

Dylan Dog

pre 8 godina

@Dorćolac
Hvala na komplimentu.
Što se Novaka tiče - potpuno se slažem sa Vama. To što potencirate sam, ako pažljivije pročitate moj drugi komentar - i sam sugerisao. Novak zna bolje i, što je najvažnije, oseća bolje od svih nas. Meni je drago kada prepoznam šta hoće i kada vidim kako se disciplinovano drži strategije dok ista daje rezultate i kako je spreman da menja strategiju ako je očigledno da ili ne može da je sprovede u delo ili ista ne daje rezultate. Takav teniski IQ se retko sreće, a njegovi najbliži konkurenti mu u tom segmentu nisu ni blizu.
Dalje, ne bih bežao od statističkih pokazatelja.
Jasno je da statistika koju vidimo na ekranima u vidu UE i FE jeste stvar subjektivne procene, a istovremeno % ubačenog 1. servisa ne mora ništa da znači ako je isti predvidljiv i ne omogućava prednost u poenu. Ta površna statistika često vodi pogrešnim zaključcima.
Međutim, ozbiljna statistika, koja se vrši nakon meča svakako može biti od pomoći i pokazati koje taktičke varijante u datoj situaciji (protivnik, podloga, vremenski uslovi, trenutna forma) imaju, a koje nemaju smisla, koje segmente igre bi trebalo dodatno uvežbavati i o čemu voditi računa.
Psihološko nadmetanje jeste upravo ono što tenis visokog nivoa čini posebno atraktivnim, tako da mečevi između Novaka i Mareja upravo zbog tog aspekta (kao i zbog izuzetnih relija u super jakom tempu) nikako ne mogu biti nezanimljivi.

Najbolji pozdravi,

Pipo stariji

pre 8 godina

Moram po prvi put da nešto napišem.Gospodine Ozmo kako to da niste primetili, da je Dominik Tim u u priličnom broju poena i to onih koji su bili duži od dvadeset razmena nadigrao Noleta. Naravno i ja sam navijač i prija mi sve ovo ali ima nekih sitnica koje me brinu i očekujem od stučnih novinara da o tome nešto napišu.

Dorćolac

pre 8 godina

Dve rečenice, ili bolje reći misli su mi se dopale i navele na razmišljanje.

Prva je naslov teksta.
Sedi Ozmo u pozorištu i u predstavi čuje rečenicu "jeste uobičajeno ali nije normalno" pa onda stavi to u naslov svog teksta! To bih nazvao siroka lepeza spoznaje i primena.
Druga dolazi od drugog po redu ovdašnjeg komentatora TurboNatora koji kaže da Novak kada radi sklekove ne podiže sebe već gura zemlju pod sobom. Mnogo istine u oba slučaja! Filozofija pobeđivanja.
A sada o naša dva možda ponajbolja komentatora ovde- Dilan Dog i Predo. Mislim da nije "momentum" za ovaj Novakov "momentum" da isprvljate konstrukciju poena koju proizvodi maestro za konstrukciju poena. On konstrukciju poena vrši u trenutku, dok iz fotelje i naknadne analize je svakako lako. Ne kažem da niste u pravu, ali kažem da za to nema potrebe jer mi to deluje kao prenaglašavanje sopstvenog teniskog znanja u pogrešnom trenutku i pogrešnom tekstu. Opet kažem - za to u ovim trenucima kada Novak gura zemlju pod sobom i kada je nešto uobičajeno ali nije normalno zaista nema potrebe. Što se tiče tog Šonesija koji sve svoje analize pravi na osnovu statistika meni nikako ne leži. Statistika je u tenisu često pogrešna zbog netačnog podatka. Mnogo više volim utisak i psihološko nadmetanje u borbi glava na glavu. To je ono što je Federer ranio uspevao a sada Novak i njemu i svim ostalima. Ovaj tekst je toliko tačan u teniskom smislu, kao nikad do sada, da nema smisla da se kađe da je dobar... međutim..

Predo

pre 8 godina

Nisam ovaj put napisao komentar, jer se nema šta puno reći, što već nije rečeno. Predo 2 piše jako lepo i vidi se da poznaje tenis i nije mi žao ako nas mešaju. Dylan Dog je i poznavalac tenisa i iznadprosečno pismen da njegov teskt treba pročitati čak i ako se ne slažete sa njim.
Tako da se Dorćolcem više ne slažem nego slažem. Komentari su mišljenja čitalaca i dobar je svaki, koji je dobronameran i nije mu cilj da vređa, a nažalost mnogo takvih prolazi. Mnogi svetski portali nemaju moderatore, a diskusija je mnogo civilizovanija i većina komentara je na nivou 3 gorespomenuta komentatora. Pozdrav i svim ostalim, normalnim i dobronamernim.

Jumko

pre 8 godina

@sinisalazic Druze, nije poenta kada se prica o konkurenciji da li su ovi sadasnji na listi osvojili sta su osvojili, nego kada... Djokovic sada osvaja kada su Rodzer i Rafa niko i nista. Videli smo ga gde je bio kada su ova dvojica uspela proci 3. kolo nekog turnira, za razliku sada kada je iznenadjenje da igraju 1/2 finale nekog... Djokovica je tada samarao Safin, Rodik, koji bi ove Nisikorije, Vavrinku dokazano, Cilice, Lopeze dobijali bez izgubljenog seta! Tako da kontas nadam se kada je rec o konkurenciji... Djokovic sada osvaja kada tih velikana nema. Druga bi prica bila da Rodzera i Rafu dobija u polu i finalima. Ali na zalost velike vecine pravih ljubitelja tenisa, oni ni 3. kolo ne prolaze vise! Verovatno zbog mocnih Lopeza, Gofana, Tima...

I.B.

pre 8 godina

Да покушам, можда ми се овај коментар не загуби..-))дешава се. Хтедох само да се захвалим Саши, на једном од његових најбољих текстова-умеморисано!-и да од срца поздравим Јову,ДДа, Преду..и гле Дорћолца, као и све остале!!

Живели,

T

pre 8 godina

"Nije ni to normalno da je prosek godina Top 10 igraca blizu 31. Najstariji top 10 ikad."

Jeste normalno. Sada se vise igra na snagu - ne samo tenis, nego svi sportovi - a covek je najsnazniji u ranim tridesetim. Tada covek nije i najbrzi, to je u dvadesetim, ali suva fizicka snaga je najizrazenija u tridesetim. Zato sada vidimo starije sportiste nego pre, i zato sada ne vidimo klince kako rano nizu uspehe, jer prosto nisu dovoljno snazni. Ima poneki izuzetak - npr. Nadal je bio vrlo rano u punoj snazi, ali zato je njegov vrhunac vec prosao.

JustReal

pre 8 godina

Iskreno najjaci mu je potivnik Nishikori (ili Murray). Opet uspjeh, naravno, ali ne usporedjujte sa Nadalovih 14 i Rodjerovih 17. Ok..

vlasta74

pre 8 godina

@predo malo se ne slažem da igrači koji se izvlače na forhend sa bekhend strane terena igraju insajd in i ako ih Novak čeka na insajd out strani, to je realno mesto gde bi trebalo da bude !

Boban Nikolic

pre 8 godina

"Jeste uobicajenio,ali je normalno"
Dodatak:
Najuspesnija Federerova 2006.d.je zavrsena sa osvojenih 73 GOAT bodova a Novakova 2015.g. sa osvojenih 78 GOAT bodova.
Federer je u toj svojoj najuspesnijoj godini pa sve do Mastersa u Monte Karlu naredne 2007.g. imao skor pobeda i poraza 106-7 ili 93,8053 % uspesnosti.
Novak je u svojoj najuspesnijoj godini pa sve do ovogodisnjeg Mastersa u Monte Karlu imao skor pobeda i poraza 110-7 ili 94,0170 % uspesnosti.
Federer je u tom periodu imao 18 finala ATP turnira sa skoro u njima 14-4 ili 77,7777 % uspesnosti.
Novak ju u tom periodu imao 19 finala sa skorom u njima 15-4 ili 78,9473% uspesnosti.
Malo ali dovoljno.

Goran

pre 8 godina

"Sada se vise igra na snagu - ne samo tenis, nego svi sportovi - a covek je najsnazniji u ranim tridesetim". Ne slazem se. Danas se igra na izdrzljivost i tehniku a ne na snagu. Na snagu se igralo ranije u vreme drvenih reketa, zato su teniseri bili zdepasti i nabijeni. Pogledajte finala Vimbldona: Borg-Mekinro. Smesno je kako obojica kipte od snage sa debelim butinama kao ragbi igraci. Danas su reketi brzi jer su materijali uznapredovali, pa igrac ne mora biti jak kao nekada ali su tereni sporiji, pa je izdrzljivost bitnija. Ujedno, posto su tereni sporiji, igraci mogu duze da ostanu u vrhu. Tenis se tako brzo menja da su Novak i Federer danas mnogo mrsaviji nego pre 7-8 godina. Trening danas ukljucuje manje teretane a vise biciklizma.

dederer

pre 8 godina

(Иван, 4. april 2016 23:15)

Najbolji komentar! Mislim da je to što ste napisali suština onoga što se dešava pred očima teniskog sveta.

Dr.Roddick

pre 8 godina

Nije ni to normalno da je prosek godina Top 10 igraca blizu 31. Najstariji top 10 ikad.

Nas n0la ni kriv ni duzan, upao je u vakuum kada nema jakih i mladih igraca, kao sto je u ono vreme bio:
Nadal, Cheng, Becker, Wilander Borg, Sampras, Edberg, Hewitt i sl. koji su sa 18-19god. osvajali GS.
Ide mu na ruku da Nadal nije onaj stari.

Nas n0la samo iskoristava prazan prostor, a to sto bije ove matore preko 30 i nije nesto.

zalosno

pre 8 godina

Svako ima pravo na svoje misljenje.Ljudi imaju pravo da ne vole Novaka Djokovica(ako su Srbi meni je nejasno,al eto...)
(sinisalazic, 4. april 2016 14:13)

More 'ajde? Znaci ko je Srbin = pravoslavni vernik = mora da ga zanima sport, i to tenis, i mora da navija za Novaka Djokovica. Jawohl!

Iz kojih li kloaka izlaze ovakve umne misli, niko to ne zna. Mora da je zbog tih kloaka ovde ovako prijatno i prosperitetno i nadasve razvijeno. Tehnoloski, kulturno, umetnicki, civilizacijski i na sve ostale nacine.

E pa mene evo nije briga za sport, ni za tenis, ni za Djokovica, ali mi se zato gade ovakve umne misli, pateticno mi je ovo dranje oko Djokovica, gde vecina sitnih miseva samo zbog toga sto su se rodili kao pripadnici iste etnicke grupacije kao doticni, u Djokovicevim pobedama nalazi neku satisfakciju zbog toga sto su bednici i svetske parije

BTW, sto se Djokovica tice, ni tu me ne zanimaju njegove zarade i pobede, ali mislim da je žalosno kad neko ode u civilizaciju pa se ne integrise, nego ostane balkanac. I ponasa se ovako kao na ovim slikama, sa ovim skakanjem, dranjem, padanjem u transove, zivom gestikulacijom, euforijom i generalno, pokazivanjem emocija. Onda je sve ostalo dzabe.

Ja to uopste ne pratim,osim sto mi smeta ova eufroija medj pukom,i kako sam obavesten,niko ne zvizdi ovim devojkama,ne secam se da je neko zvizdao Moniki Seles,ili Bobi Zivojinovicu itd,ali oni su se ponasali primereno. E zato Djokovic nema publiku tamo. Hajde derite se sad.

Mikii

pre 8 godina

Secam se tamo neke 2010. kad je Nadal osvojio tri grend slema na tri razlicite podloge, kad je Roland Garos osvojio bez izgubljenog seta, Vimbldon tukavsi domaceg Mareja sa 3:0, pa potom i Berdiha u finalu, potom osvojen i US Open monstruoznom igrom deklasiravsi ovog velikog Djokovica u finalu. Povreda na Australian Open-u ga je omela da vec u svojoj 24 godini osvoji taj golden slem. U mnogo jacoj konkurenciju nego danas. I to mnogi zaboravljaju. I to je okej, pa Srbi smo, imamo selektivno pamcenje. Te 2010. da se vratim na temu, komentarise moj otac osvojeni US Open i kaze: Najbolji je, igracina je, ali nije on toliko dobar koliko su drugi losi?! Eto, tako razmislja prosecan Djokovicev navijac. A danas su svi jaki i svi su mocni igraci, samo eto je nas Nolo vanzemaljac, dominator, terminator i ostale argumentacije. Drugim recima, ovoj zemlji sa ovakvim razmisljanjem njenih ljudi i ne moze biti bolje nego sto je sad.

Jumko

pre 8 godina

@sinisalazic Druze, nije poenta kada se prica o konkurenciji da li su ovi sadasnji na listi osvojili sta su osvojili, nego kada... Djokovic sada osvaja kada su Rodzer i Rafa niko i nista. Videli smo ga gde je bio kada su ova dvojica uspela proci 3. kolo nekog turnira, za razliku sada kada je iznenadjenje da igraju 1/2 finale nekog... Djokovica je tada samarao Safin, Rodik, koji bi ove Nisikorije, Vavrinku dokazano, Cilice, Lopeze dobijali bez izgubljenog seta! Tako da kontas nadam se kada je rec o konkurenciji... Djokovic sada osvaja kada tih velikana nema. Druga bi prica bila da Rodzera i Rafu dobija u polu i finalima. Ali na zalost velike vecine pravih ljubitelja tenisa, oni ni 3. kolo ne prolaze vise! Verovatno zbog mocnih Lopeza, Gofana, Tima...

ŽIVADIN(O)

pre 8 godina

Osvojiti IV i Majami je zaista fenomenalan uspeh za Novaka, ali i za Azarenku!
Ako ovako nastave, opasno će se približiti najboljima, Novak Federeru, Azarenka Sereni!

Pipo stariji

pre 8 godina

Moram po prvi put da nešto napišem.Gospodine Ozmo kako to da niste primetili, da je Dominik Tim u u priličnom broju poena i to onih koji su bili duži od dvadeset razmena nadigrao Noleta. Naravno i ja sam navijač i prija mi sve ovo ali ima nekih sitnica koje me brinu i očekujem od stučnih novinara da o tome nešto napišu.

JustReal

pre 8 godina

Iskreno najjaci mu je potivnik Nishikori (ili Murray). Opet uspjeh, naravno, ali ne usporedjujte sa Nadalovih 14 i Rodjerovih 17. Ok..

Probusen slucaj

pre 8 godina

оно што мене занима, је значење речи пенентрантост... Изгледа да нисам био на пажљив на часу.
(Konjoslav, 4. april 2016 12:24)

Mogao si,ako ne znas,skoknuti do Google-a.
Misli se na probojnost u ovom slucaju.

Penetracija je rec,koja bi trebala biti poznata vecini dece 15+ godina,samo se odnosi na nesto od drugo,a na sta,ti ocigledno ne znas!

Konjoslav

pre 8 godina

"...Novakov najveći napredak u poslednjih godinu i po dana nisu servis i voleji. To je kvalitet i penetrantnost igre iz 2. i 3.+ metra, kao drastično unapređeno kretanje po dubini. To radi Rafa teškim top spinovima, a Novak izuzetnom dubinom. Jedno je lakše i iscrpljujuće, a drugo teže, ali sa manje utroška energije. Protiv prvog se dokazano može, a protiv drugog - očigledno vrlo teško.

Novaku sve čestitke na sjajnom uspehu i puno zdravlja i sportske sreće tokom predstojeće sezone na šljaci!

Uzdravlje!
(Dylan Dog, 04. april 2016 10:54)"

Новаку капа доле, постаће и остаће најбољи свих времена.

оно што мене занима, је значење речи пенентрантост... Изгледа да нисам био на пажљив на часу.

Jabučilo

pre 8 godina

Imamo najveceg naucnika svih vremena, a sad i najveceg sportistu svih vremena...
(nebojsa, 04. april 2016 16:16)

Realno, Novak još to nije, ali će uskoro da bude.

Batko

pre 8 godina

Jel vama život nešto bolji sad kad je on zaradio 100 miliona?!
(Sava Centar, 4. april 2016 11:06)

Ti ni nemaš život, ti imaš zavist i mržnju....do podneva sebe, a posle toga celoga sveta !
Kako je tebi teško, mogu samo da pretpostavim

odleprshay

pre 8 godina

@zalosno

Slazemo se da smara ovaj prenaglaseni patriJotizam, samo mene isto tako smara i ovo vase prenaglaseno, nista manje stetno, autosovinisticko mantranje i autoprezir. A da odmorite i jedni i drugi?

Dylan Dog

pre 8 godina

Dobar tekst g. Ozma, kao i obično.
Međutim, za one koje interesuje malo ozbiljnija i stručnija analiza, evo linka http://www.atpworldtour.com/en/news/miami-2016-final-brain-game-djokovic-nishikori ka jako dobrom tekstu Krejga O Šenesija, u kome se može pročitati u čemu zapravo leži uzrok Novakove dominacije.
Tenis se može porediti sa šahom gde svako obzirom na aktivne figure - pokušava da izgradi najbolju poziciju za sebe i ostvari materijalnu prednost. Gore pomenuti tekst sugeriše da je Novak "majstor teniskog otvaranja poena".
Pravim poznavocima tog sporta Novakov tenis nikako ne može biti dosadan jer svako ko je ozbiljnije držao reket u rukama zna šta je lako, a šta teško izvodljivo, šta iz koje pozicije na terenu može, a šta ne može odigrati itd. Tenis ne može biti dosadan ako se zna prepoznati šta ko kome radi i na koji način i koliko dugo mu to uspeva.
Novakov najveći napredak u poslednjih godinu i po dana nisu servis i voleji. To je kvalitet i penetrantnost igre iz 2. i 3.+ metra, kao drastično unapređeno kretanje po dubini. To radi Rafa teškim top spinovima, a Novak izuzetnom dubinom. Jedno je lakše i iscrpljujuće, a drugo teže, ali sa manje utroška energije. Protiv prvog se dokazano može, a protiv drugog - očigledno vrlo teško.

Novaku sve čestitke na sjajnom uspehu i puno zdravlja i sportske sreće tokom predstojeće sezone na šljaci!
Uzdravlje!

vlasta74

pre 8 godina

@predo malo se ne slažem da igrači koji se izvlače na forhend sa bekhend strane terena igraju insajd in i ako ih Novak čeka na insajd out strani, to je realno mesto gde bi trebalo da bude !

Ibanez

pre 8 godina

Federer nikad nije bio favorit broj 1 na bilo kom turniru koji se igra na šljaci.
Nadal nikad nije bio favorit broj 1 na mnogim turnirima koji se igraju na tvrdim podlogama.
Novak Đokovic je trenutno favorit broj 1 na bilo kom turniru da se pojavi, podloga je nebitna!
To se nije desilo u istoriji ovog sporta, da jedan teniser bude favorit na svim mogucim turnirima tj.na svim podlogama. Još jedan dokaz da je Novak Đoković najbolji teniser svih vremena. Tačka na sve će biti stavljena sa osvojenih 18GS titula!

J. Dučić

pre 8 godina

ne secam se da je neko zvizdao Moniki Seles...
(zalosno, 04. april 2016 14:53)

Ono jes, nisu, samo su je malo bockali s leđa.

Meni je muka od takvih kao ti koji se ovde foliraju da su Srbi. Patetično si providan "komšija" lol. Znaš iz čega se to vidi? Iz tvog podaničkog mentaliteta kojim jasno odiše tvoj komentar. Srbi imaju 1000 mana, ali to nemaju, i nisu, i neće imati nikada, po cenu da nestanu. Taj podanički mantalitet potvrđen kroz istorijske činjenice, je ipak odlika nekih drugih nacija. Svi znamo koje su u pitanju. Pozdrav!

dusan

pre 8 godina

gofan tim i nisikori bi oduvali onakvom igrom i nadala i federera.
momci igraju odlicno i nije cudno sto je ovim zvezdama tesko doci do noleta!

Batko

pre 8 godina

Eto, tako razmislja prosecan Djokovicev navijac.
(Mikii, 4.april 2016. 12:39)

Ti si ISPODPROSEČNA pojava u svakom smislu, osim u svojoj frustraciji

samo realno i činjenice

pre 8 godina

Ajmo samo činjenice:
-2006. "čarobna" Federerova "GOAT" sezona, a celu tu godinu no3 bio Ljubičić sa jednim jedinim polufinalom slema u karijeri (!?!), i sa brojem bodova sa kojima bi danas bio top20 jedva. Top10 bili tada redovno "strašni" Blejk, Bagdatis, Gonzales i bumtras Rodik koji nije ni igrao šljaku jer nije znao da hoda po njoj. Sledeće 2007. dođe klinac Nole i počisti tu "strašnu" konkurenciju i zasedne na no3 kao tinejdžer. Zašto Tim ili Kirjos sada nisu no3, kada je slaba konkurencija, a nikakav Nole klinac je bio no3 kada je bila strašna konkurencija u eri top Federera? Činjenice, samo činjenice.
- Reče skoro Toni Nadal: "Teško je igrati turnir kada znate da ne možete da ga osvojite."
To objašnjava zašto i potpuno zdravi Nadal poslednjih godina gubi ne samo od Novaka, nego i retko stiže do meča sa njim, gubi od boranije. Teško je i sa boranijom kada znate da nemate šanse za trofej, i onda ode samopuzdanje u vetar. Svi, pa i Nadal osećaju, neko manje, neko više, "zemljotres" Novakove dominacije. Svi igraju dobro, do Novaka. Onda im se igra izgubi. Pogledajte Keija. Razbio je odličnog Nika u polufinalu, i onda...
- Da li imate predstavu koliko će Novaku podići samopuzdanje svest da je istorijski masters rekorder, kada bude izlazio na teren u biduće? Imate? Mislim da ne? Zašto je Novak onako skakao posle meča? Mislite o tome.

Predo 2

pre 8 godina

Стандардно одлична анализа г. Озма и стандардно одлична реплика Дилан Дога.
Но, поред свих заслужених хвалоспева, да видимо шта је могло боље, а да је могло, сведочи и најбољи потез на мечу, а то је драње Новака на самог себе у последњем гему. Претпостављам да знам зашто је Новак то урадио, јер је једну бекхенд дијагоналу избацио неколико сантиметара ван терена (мислим на 40:40), при резултату 5:3 у другом сету. Наиме, Новак је и осетио и видео да се Кеи мало слабије креће и да није потребно да увек гађа близу линије. Из тог разлога је требао да мало "помери граничник" и да гађа рецимо у простор од пола метра уз линију (не у 20-30цм), али му је у глави остао стари план, па је гађао близу и промашио, иако би и погодак од 50цм уз линију био винер.
Што се тиче напретка, боље је могло неколико ствари. Прва је напад форхенд паралелом на краћу лопту. У једном мечу ју је масовно избацивао у аут у дужину, па је можда требало да нападне оштрим слајсом (исто по паралели). Друга је позиција на терену након бекхенд дијагонале, када се противник измиче на форхенд. Када противник нема времена да се измакне до краја, може да одигра само инсајд-ин по паралели, и то на винер, а Новак је у неклико ситуација остајао на дијагонали и није стизао паралелу. Треба да препозна такве ситуације и да се што пре врати на средину терена. Трећа је сервис. Кад га не иде, треба једно време да сервира појачан 2. сервис (што би рекао г. Арменулић), док не крене први. Ето малих сугестија, за нашу момчину.

činjenice

pre 8 godina

Federer nije najveći svih vremena! Ta priča je marketinški balon od sapunice, kreiran u Nike/Rolex marketing division. To svi znaju. Druga je stvar što to neće neki da otvoreno kažu. Ali polako se istina probija. Federer da je najbolji ikada bi logično vladao tenisom do svoje tridesete, ali nije. Sa 26 godina je skinut sa trona, i to je to. Od svoje 22. do 26. god. osvaja 12 slemova, posle toga samo još 5. To sve govori.
Nadal je skinuo Federera sa trona 2008. ali je imao pomoć Novaka koji je Federeru te sezone oduzeo 1300 bodova na AO, počistivši ga u 1/2 finalu. Da je Novak izgubio taj meč, Nadal ne bi dohvatio no1. Dakle zajedno su ga srušili. Nadal tek nije najbolji svih vremena. Pa on nikada nije vezao dve sezone na no1, nikada nije bio cele sezone na no1, ni na jednom slemu nije odbranio titulu (osim RG), ima samo jednu sezonu sa tri slema, praktično nikada nije dominirao, samo je imao sporadične bljeskove. Uz to slabiji je od Novaka na tri od četiri slema, ima manje mastersa od njega, nema ni jedan WTF, i ima negativan skor sa njim. Neko će reći često se povređivao? Ajte, molim vas, da je to tačno, valjda bi preskočio neki turnir i na šljaci. Na šljaci nikada nije bio povređen!?! Čudne neke selektivne povrede!?! Ali i da uzmemo i da je "stvarno" bio povređen, poslednjih godinu i po nije, pa gde je, što ne dobija Noleta? Drugo, nije se on povredio padajući sa bicikla, ili na skijanju, ili ga udarila kola na pešačkom (kao Mustera). Nema on telo za tenis koji forsira, i to je cela priča. Da ne spominjem surove serije poraza od Novaka, zbog kojih je tražeči rešenje pojačavao sve više i više treninge, i uništio se. Rezime svega - Srbin je najbolji ikada! Ko to ne želi da prizna, njegov problem.

alooo 21. vek je

pre 8 godina

Tenis je novi boks. Nema vise majstora, samo fizikalci, negledljivo.
(ToftS, 04. april 2016 14:08)
Imaš YT, pa gledaj Badža i Lejvera u pantalonama i cipelama, a ne da kukaš ovde.

No1

pre 8 godina

Činjenice (brutalne statistike):
• Novak (16.540 boda) = 2xMarej (7.815 boda) + 910, što znači da ima VIŠE od DUPLO od drugoplasiranog, a ne kako neki komentarišu više od 2. i 3. zajedno!
• Osvojene titule: Rodžer 88, Rafa 67 i Nole 63, ako svakoj tituli dodelimo broj osvojenih bodova (2.000, 1.500, 1.000, 750, 500 ili 250 boda) a potom saberemo i dobijeni zbir podelimo sa brojem osvojenih titula, dobijamo „TEŽINU TITULE“. Rodžer 926, Rafa 985 i Nole 1.035 boda po tituli!!! A kada to gledamo iz prakse, Novak kada osvoji masters „KVARI STSTISTIKU“ !!!!!!!!!!
• Ko ne veruje u ove činjenice može potražiti zvanični sajt ATP tura: http://www.atpworldtour.com/en/performance-zone/win-loss-index/career/all/all/
ali i tu ga čeka iznenađenje, Novak ima najbolji koeficijent SVIH VREMENA kada je u pitanju odnos dobijenih/izgubljenih mečeva tokom cele karijere!

poslednji mohikanac

pre 8 godina

Vise nije veliki uspeh pobediti Noleta. Sada je to osvajanje seta protiv njega. ;-)
Jos jedna vrhunska analiza Sase Ozma. "Jeste uobicajno, ali nije normalno"

hehe

pre 8 godina

Ovde ima reprezentativnih trolova na svetskom nivou! Izgleda da su vesti o Novaku idealno mesto za lečenje kompleksa raznih vrsta, onih "susjednih" najviše. E a zamislite nekog koji mrzi Srbe, i život mu udari takvu šamarčinu, namesti da Srbin bude najbolji teniser ikada he, he... Koja agonija! Šta se čudite otkud oni ovde.

sinisalazic

pre 8 godina

Svako ima pravo na svoje misljenje.Ljudi imaju pravo da ne vole Novaka Djokovica(ako su Srbi meni je nejasno,al eto...)Trenutno 4 aktivnih tenisera imaju osvojeno 90 mastersaaaaa!!!Aj mi nadjite podatak da se prije toga desilo da imaju 50.I dodju ljudi ovdje(prosipajuci nekakvu vrstu pameti)i pisu o nekakvoj konkurenciji.Citiram Vojislava Seselja kad su trazili da ustane:PA VI NISTE NORMALNI.Potpuno vas razumem da ne simpatisete Djokovica al nemojte da lupetate o onome cemu nemate pojma!!!Ovakva dominacija 4 tenisera nije zabiljezena do sad,kao sto Novakova dominacija nije zabiljezena(covjek je favorit broj 1 na svim mogucim podlogama)Sve pohvale Sasi na divnom tekstu.Pozdrav iskrenim poznavaocima teniske igre.

Hez

pre 8 godina

Nije ni to normalno da je prosek godina Top 10 igraca blizu 31. Najstariji top 10 ikad.

Nas n0la ni kriv ni duzan, upao je u vakuum kada nema jakih i mladih igraca, kao sto je u ono vreme bio:
Nadal, Cheng, Becker, Wilander Borg, Sampras, Edberg, Hewitt i sl. koji su sa 18-19god. osvajali GS.
Ide mu na ruku da Nadal nije onaj stari.

Nas n0la samo iskoristava prazan prostor, a to sto bije ove matore preko 30 i nije nesto.
(Dr.Roddick, 04. april 2016 10:53)

Pa valjda je bolji i jaci i spremniji neko ko trenira profesionalno 20, a ne 10 godina. To sto su nekad tinejdzeri osvajali govori koliko je tada bilo lako! Uzmes reket u ruke i eto te na velikom turniru. A sad, krv moraju da propljuju ne bi li nesto osvojili.

Ja sam Nole

pre 8 godina

Vise nemam reci kako da ga hvalim. Mentalni sklop mu je kao celik. Toliko je on istrajan psihicki i fizicki a u igri da ne kazem vise. Divim mu se duboko. Jedino ako smem da ga hvalim na drugi nacin, recimo svi njegovi fanovi u celom svetu da kazu : Jam sam Nole.

Misliti i s....

pre 8 godina

@ Dr.Roddick, 04. april 2016 10:53

Zašto u svakom komentaru napišeš "naš n0la"? Ako hoćeš da troluješ, treba da znaš da je dobar i uspešan trol teško prepoznatljiv. Al tebe, izgleda, "inteligencija ne opterećuje".

Askurdjel

pre 8 godina

Nije ni to normalno da je prosek godina Top 10 igraca blizu 31. Najstariji top 10 ikad.

Nas n0la ni kriv ni duzan, upao je u vakuum kada nema jakih i mladih igraca, kao sto je u ono vreme bio:
Nadal, Cheng, Becker, Wilander Borg, Sampras, Edberg, Hewitt i sl. koji su sa 18-19god. osvajali GS.
Ide mu na ruku da Nadal nije onaj stari.

Nas n0la samo iskoristava prazan prostor, a to sto bije ove matore preko 30 i nije nesto.
(Dr.Roddick, 4. april 2016 10:53)

Taj najstariji top 10 trenutno ima 46 GS titula!Kad nadjes bilo koji slican top 10 sa toliko titula vrati se ovde da raspravljamo.

Figo

pre 8 godina

оно што мене занима, је значење речи пенентрантост... Изгледа да нисам био на пажљив на часу.
(Konjoslav, 4. april 2016 12:24

Prodiranje ili prodornost...

Vlada

pre 8 godina

 Najbolji je, igracina je, ali nije on toliko dobar koliko su drugi losi?!
(Mikii, 04. april 2016 12:39)

Nisu ni drugi komentari toliko dobri koliko su tvoji baljezganje.

činjenica

pre 8 godina

Djokovic je sve ono sto Srbi nisu i nikad nece biti.
(kleme i klemarica, 04. april 2016 10:20)
Ova jeftina generalizacija zvuči čak i tačno, ali Novak da nema iole deo srpskog mentaliteta, nikada ne bi postao no1. Bio bi nešto poput Berdiha, Conge, Wawrinke, Monfisa, ta klasa igrača.

AntiPutin

pre 8 godina

Imamo najveceg naucnika svih vremena, a sad i najveceg sportistu svih vremena...
(nebojsa, 4. april 2016 16:16)

Jesi ti Nebojsa iz Beograda?! :)))

mali miloš

pre 8 godina

Jedan je Novak Đoković,kao teniser,sportista,čovek,poliglota.diplomata,odmeren u izjavama,korektan.Jednom rečju,veliki mladi čovek.Danas mu nije ravnog na teniskim terenima,a s druge strane,kao ličnost,gromada od čoveka.Zrači željom za životom,za običnim ljudskim potrebama,sa izuzetnim osećajem kad i gde treba da se pojavi,kad i gde šta treba reći,kad i gde se treba pojaviti u svojstvu donatora.Ova mala država ima ambasadora nemerljivih razmera i samo mu se trebamo klanjati,uz maksimalno uvažavanje.

Mladen Mladenović

pre 8 godina

Jel vama život nešto bolji sad kad je on zaradio 100 miliona?!
(Sava Centar, 4. april 2016 11:06)
-----
Nama nije. Možda nam nikada neće ni doći taj bolji život. A možda i hoće, ko zna? Ali onima koji se pate nad tudjim milionima, koji ih za zavišću i zlobom prebrojavaju i misle, "uh kako bih ja umeo lepo da trošim taj novac", njima sasvim sigurno nikada neće biti bolje. Njima nema pomoći. Kako kaže jedna stara srpska poslovica, a mi ih imamo u izobilju, "Gladne oči niko ne može da nahrani".

radica

pre 8 godina

Novak je jedan PRESAVRŠENI GOSPODIN! Volimo ga i ponosimo se njim jer je deo našeg roda, a svakom njegovom uspehu se beskrajno radujemo - duša naša!

Fiki

pre 8 godina

Ovo je Novak jednom prilikom izjavio:
"Mi teniseri uvek igramo na centralnin terenima koji izgledaju kao arene.A kada stignemo na terenu i gomila ljudi uzvikuje vase ime i pozdravlja vas-to je kao da si Gladijator u areni.I svi navijaju, i vi se borite,vi vristite tokom svojih udaraca.To izgleda kao da ste zivotinja,boreci se za svoj zivot."
Mozda bolje zvuci na Engleskom:):
“Tennis players we're always playing in center courts that feel like arenas. And when we get on the court and the crowd cheers your name or salutes you - it's like you're a gladiator in the arena. And everyone is cheering - and you're fighting, you're screaming, during your strokes - it feels like you're an animal, fighting for your life.”

“Osećam se bolje nego što sam se osećao prošle godine u istoj fazi sezone“.

pre 8 godina

“Osećam se bolje nego što sam se osećao prošle godine u istoj fazi sezone“.

Realnom dosta, a bolesnici po terapiju.
Opusteno 15 slemova i 35 mastersa.

Tom Tailor

pre 8 godina

Djokoviceva najsuperiornija sezona tek predstoji, pobede ce tek da se nižu. Nasao je harmoniju, mir i zelju u sebi koju niko ne moze da mu oduzme. Mentalnu snagu, strpljenje, tehniku udaraca odveo na neki drugi, neovozemaljski nivo...on je od onih koji neprestano sanjaju nove pobede, imaju uzvisenije ciljeve. Ostatak sveta koji ga trenutno ne voli gledace ga drugacijim ocima kroz par godina...

orao jabučar

pre 8 godina

(Mikii, 04. april 2016 12:39)
Braculj, ahahaa, pa tvoje žaljenje za najboljim danima Nadala je dobilo epske razmere he he! 2010.!! i ćaleta spominješ?! Komedija!
I ostavi se ti naše zemlje na miru, gledaj "lijepu vašu" i komentariši vaše Čoriće i Ćiliće, nemaš ti nikakve veze sa Nadalom i Novakom.

Svete

pre 8 godina

(Mikii, 4. april 2016 12:39)

Mislis na AO 2010 godine kada je Mareju predao mec cetvrtfinala ?
Protiv koga je osvojio RG te godine protiv Almagra, Melzera i Soderlinga ? Protiv koga je uzeo Wimbledon te godine protiv Soderlinga, Mareja i Berdiha ?
Protiv koga je uzeo US open protiv Verdaska, Juzneg i Djokovica ?
I dok je Nadal igrao polufinale US opena protiv Juznog koje je zavrsio za sat i po nakon toga se Djokovic pokidao sa Federerom sto je trajalo malo manje od 4 sata a to zna da ostavi neke posledice pogotovu sto mu je to bila prva pobeda posle 3 vezana poraza na tom turniru i sto se polufinala na tom turniru igraju subotom a finala nedeljom... ?
Sta je sprecilo Nadala da osvoji 4 u nizu 2011 godine, imao je titulu na RG, finale Wimbledona, US Opena i Australije i posle je opet uzeo titulu na RG, mogao je da ima 5 u nizu zasto nije, reci mi bote, znam da ne volis da odgovaras na pitanja uza ti je specijalnost da smrduckas i pises baljezgarije ali se potrudi !
Sa takvim mozgovima poput tebe ovoj zemlji nikada nece biti bolje i moras cesce da slusas oca mozda bi i postao covek ovako mrka kapa, postao si obican imbecil !

Steve Tignor reader

pre 8 godina

Pored Sase Ozma, Steve Tignor pise najbolje analize:
http://www.tennis.com/pro-game/2016/04/great-ones/58032/#.VwJyu_l96Ht

Ranzo Informisani

pre 8 godina

Mikii, znaš li ti sine uopšte šta je Golden slam? Kako se pojedini ovde frljaju izrazima, a prvi put videli reket, i to na TV-u, 2014. godine... Sašin tekst, po običaju, izvanredan.

Zoran

pre 8 godina

Junko , ovaj Jumko. Pogladaj prošlogodišnji spisak finalista slemova i mastersa, pa onda komentariši koga Novak dobija u finalima i od koga ponekad i izgubi.

Vera

pre 8 godina

Sasa,sve si rekao,tu se nema što dodati,bravo i hvala ti na tvojim analizama.Novaku samo želim,kao i svi njegovi iskreni fanovi,da što duže ostane zdrav,bez povreda,a sve drugo već ima u izobilju.Volimo te,Nole,dobro se odmori,pa u nove pobjede.Mi ćemo uvijek biti uz tebe (ja sigurno),u pobjedama,a i u porazu kada (i ako) jednom dođe.Pozzz svim normalnim ljudima,posebno Novakovim fanovima

Joc@

pre 8 godina

Jest Nole fenomen, od Boga dat Srbima u ovom smutnom 21. veku.
Iako ima tek 28., mnogo možemo svi da naučimo od njega, naročito
ovim neiživljenim kojima je najjači navijački ''sportski'' savet: gazi.
Nikako tako, to je sasvim suprotno onome što Nole,
najbolji svetski sportista želi da nam poruči.
''Gazi'' on nikada nije rekao niti bi rekao.

Blagoje

pre 8 godina

Jel vama život nešto bolji sad kad je on zaradio 100 miliona?!
(Sava Centar, 04. april 2016 11:06) jest nam bolji, nole je zasluzio svaki dolar koji je zaradio i jos vise !!!

drvobradi

pre 8 godina

@Sava Centar
Nije. Da ti iskreno kazem, slabo gledam tenis i pratim Noleta, jedino GS i to vec zavrsnicu, poneki masters. Ono sto mi je drago je sto je ovaj covek pravi uzor danasnjim klincima, sto promovise prave vrednosti, sto ih mozda motivise da i oni nekim trudom i radom pokusaju nesto da urade u zivotu. Sa njegovim profesionalnim pristupom, bilo cega da se iole talentovan covek dohvati, uspece. Neka 1 od 50oro danasnje dece to savlada, i Srbiji ce biti bolje za 20g. Da neki od njih ustalasaju ovu zabokrecinu zvanu Srbija i da pokusaju da je promene na bolje.
Novac je u celoj prici nebitan.

I oni bi (da mogu)

pre 8 godina

Jel vama život nešto bolji sad kad je on zaradio 100 miliona?!
(Sava Centar, 4. april 2016 11:06)

Наравно! Боље да то заради Новак него било ко други. Зато се и навија за "наше", своју земљу; не зато што ћемо поделити награде, већ што припадаш нечему. Не би ни ти, да можеш, а не би ни требало - да делиш оно што си сам зарадио. И онда би ти неки трол тако написао - могу мислити како би одреаговао :-). Али, ако те боли, нека боли, и треба и још више. Због злурадости.

Zmaj

pre 8 godina

@Sava Centar

Da podatak o Novakovoj zaradi nisi procitao ovih dana ne bi ni znao koliko zaradjuje. Kakav bi onda bedan izgvor smislio da omalovazis njegovo delo? Imas li vise od 15 IQ poena? Ajde testiraj se pa nam javi rezultat. Zeljno cekamo.

macak u cizmama

pre 8 godina

Cim podjem da citam,prepoznam pero genijalnog Sase Ozma :) A Noletu zelim mnogo zdravlja i profesionalne i privatne srece.Mislim da jos svoja najbolja izdanja nije pokazao(pitate se kako je to moguce)smatram da najbolji momenti tek dolaze.Uzivajmo!

jadan ovaj čovek

pre 8 godina

Jel vama život nešto bolji sad kad je on zaradio 100 miliona?!
(Sava Centar, 04. april 2016 11:06)

Nije materijalno, ali jeste duhovno. Ali ti ovo drugo nećeš nikada razumeti, jer ne znaš šta je to, sudeći po tvom komentaru.

Mogu i ovako:
Tabi bi svakako život bio bolji da nije Novak nikada zaradio ni dolara, sudeći po tvom komentaru.

I za kraj:
Je li ti toliko nemaš ljubavi oko sebe, da ti samo pare čine život boljim?

жљњћчџш

pre 8 godina

Federer je 12 od svojih 17 Grand Slam osvojio od 2003. do 2007. godine kada je u svjetskom tenisu vladala velika smjena generacija. Dovoljno je pogledati protiv koga je dolazio do najvećih titula - Mark Philippoussis, koji nikad nije bio bolje plasiran od osmog mjesta a tada je bio 48., nestabilni Marat Safin, tada 86. tenisač svijeta, mušterije Andy Roddick i Robin Soderling, u finale Australije zalutali Marcos Baghdatis i Fernando Gonzalez, te po jednom neiskusni 20-godišnji Novak Đoković, Lleyton Hewitt i 35-godišnji veteran Andre Agassi. Tek je Nadala pobijedio u dva finala, oba na najlošijoj Nadalovoj podlozi travi, te tri puta Andyja Murrayja, koji je tek nakon Wimbledona 2012. postao spreman za Grand Slam naslov.

Protiv svojih najvećih rivala Đokovića i Nadala osvojio je samo tri titule u 12 finalnih okršaja, a to se ne može pripisati godinama jer je Federerov "pad" uslijedio u 26. godini.

Za usporedbu, Đoković je 10 od 11 svojih Grand Slam naslova osvojio protiv Federera, Nadala ili Murraya i njegovi suparnici u finalima su imali prosječan ranking 6.5, dok su Federerovi bili dosta slabije plasirani (16.3).

Đoković je vladar "velike četvorke", te jedini koji ima pozitivne omjere sa svim najvećim rivalima - Federer 23-22, Nadal 25-23 i Murray 21-9, s tim što će te omjere do kraja karijere i popraviti. Federer i protiv Nadala ima negativan omjer (11-23), a tek je bolji od Murrayja (14-11).
04. 04. 2016. Indeks.hr

Student iz Beograda

pre 8 godina

Svaka cast Djokovicu, zaista pokazuje zasto je najbolji sportista na svetu, uvek je konstantan. A sta reci za tekst, sasa nekako uvek u par recenica opise celu sustinu i srz, mnogima bi za to trebalo i po dva tri pasusa. Zaista obozavam da citam tvoje tekstove, samo tako nastavi!

Kol

pre 8 godina

Covek je dominator kakvog nismo videli u tenisu ako nastavi ovako, a ovde najvise mislim na Gren Slem titule, nece biti diskusije ko je najbolji svih vremena!

Robin Hood

pre 8 godina

Jos dve sezone u ovom ritmu i Bog da ga vidi. Nece mu niko primirisati narednih 10-20 godina. Tesko da moze da se pojavi dominantna generacija kao ova sa Rodzerom, Nadalom i nasim Novakom. Jeste da nisu svi istih godina, ali tesko da ce takvi rivaliteti da se stvore u skorije vreme. Tenisera kao Nisikorija, Berdiha, Kirgiosa, Wawrinke i drugih bice uvek, ali niko od njih nece biti ni blizu gore pomenutoj trojici. Treba da uzivamo sto vise u igrama i uspesima naseg Novaka, jer tek kada se povuce sa svetske scene tek tada cemo moci da razumemo sta je sve uradio u svetu tenisa. Neko ce reci ovo je individualan sport sve sto je postigao postigao je za sebe, ali to nije istina . On ovim rezultatima u neku ruku i zaduzuje Srbiju, stavlja je na mapu sveta otvara vrata nasim mladim sportistima svuda u svetu, omogucava pomoc kako nasoj deci tako i deci celog sveta. Necu da od njega pravim sveca, ali ono sto svakako keste je covek !
Svaka cast ljudino jos dugo dugo nam bio prvi i prava istinska legenda ovog sporta. Ziv bio !

Derek Troter

pre 8 godina

"Nas n0la samo iskoristava prazan prostor, a to sto bije ove matore preko 30 i nije nesto."
(Dr.Roddick, 04. april 2016 10:53)

To je zato što je Đoković sa svojih 19 godina trenutno među mlađim igračima na turu. Primećuješ li sarkazam?!
Ne mlati, 'leba ti!

Svete

pre 8 godina

(Mikii, 4. april 2016 12:39)

Mislis na AO 2010 godine kada je Mareju predao mec cetvrtfinala ?
Protiv koga je osvojio RG te godine protiv Almagra, Melzera i Soderlinga ? Protiv koga je uzeo Wimbledon te godine protiv Soderlinga, Mareja i Berdiha ?
Protiv koga je uzeo US open protiv Verdaska, Juzneg i Djokovica ?
I dok je Nadal igrao polufinale US opena protiv Juznog koje je zavrsio za sat i po nakon toga se Djokovic pokidao sa Federerom sto je trajalo malo manje od 4 sata a to zna da ostavi neke posledice pogotovu sto mu je to bila prva pobeda posle 3 vezana poraza na tom turniru i sto se polufinala na tom turniru igraju subotom a finala nedeljom... ?
Sta je sprecilo Nadala da osvoji 4 u nizu 2011 godine, imao je titulu na RG, finale Wimbledona, US Opena i Australije i posle je opet uzeo titulu na RG, mogao je da ima 5 u nizu zasto nije, reci mi bote, znam da ne volis da odgovaras na pitanja uza ti je specijalnost da smrduckas i pises baljezgarije ali se potrudi !
Sa takvim mozgovima poput tebe ovoj zemlji nikada nece biti bolje i moras cesce da slusas oca mozda bi i postao covek ovako mrka kapa, postao si obican imbecil !

Rodja

pre 8 godina

Pitam se odakle cak i pisac ovog teksta dolazi do zakljucka da Novak ne igra najbolje tenis. Da li treba svakog da pobedi 6:0 6:0 da bi se konstatovalo da igra najbolje tenis? Zar nije pobeda na svakom turniru koji igras - najbolji tenis? Zar nije uzimanje dva ovakva mastersa u nizu najbolji tenis?
Plasim se da cemo i mi u Srbiji poceti tretman Novaka kao ovde na zapadu - kada Novak uzme bilo masters nema vesti u novinama, a kada Rodzer pokvari stomak pred Majami izadje vest sa sve slikom.

srbvs

pre 8 godina

Koliko kompleksasa ima u ovoj zemlji. Krivo vam je sto je decko postao to sto je postao, pa ga osporavate. Veliki sportista, i veliki covek pre svega, napred legendo, bices najbolji svih vremena!

petar

pre 8 godina

Svako ko ne voli Novaka i ono što on predstavlja, treba prvo sebe da zapita da li se može i treba to mrziti, jer Novak je davno, milion puta prerastao srpskog dečkića sa Banjice. Svojom izuzetnom voljom je stvorio samog sebe, naravno, uz pomoć sjajnih ljudi od kojih je tako pozitivan i pun vere, uzimao ono najplemenitije...svako ko to mrzi, u stvari ne mrzi Novaka, već ono slabo, trulo i mekano u samom sebi...

nije ja , ja je.

pre 8 godina

оно што мене занима, је значење речи пенентрантост... Изгледа да нисам био на пажљив на часу.
(Konjoslav, 4. april 2016 12:24

Prodiranje ili prodornost...
(Figo, 4. april 2016 13:25)
Pa neko pokušava da bude pametan i načitan.
Srpski jezik ima reč za sve.

nemanja

pre 8 godina

Koji je Federerov najveci niz fantasticnih rezultata na Mastersima zna li neko? Jeste odigrao onu neverovatnu sezonu, ali vise slabijih turnira nego Nole pa otuda i vise pobjeda. Mislim da ovakva dominacija nikada nije vidjena. A oni sto pisu kako Nole nema konkurenciju? Pa jel on kriv sto Nadal nije vise isti kao prije, sto Marej i Wawrinka, osvajaci GS ispadaju rano na turnirima?

namcor

pre 8 godina

Ja sam, jos 2012. u diskusijama na raznim (engleskim) forumima pisao: "2011. will be, for sure NOT remembered as Novak's best one! Best year is still to come"! Jeste bila bezobrazno hrabra prognoza, ali sam bio u pravu. Skoro da bih se usudio da tvrdim da ni 2015. nije ta!

petar

pre 8 godina

Uobičajenu tekst koji prati sve Novakove protivnike koji izgube je: "bio je težak protivnik, odigrao najbolji meč u karijeri do sada".

Mihajilo Petrovic

pre 8 godina

@Jel vama život nešto bolji sad kad je on zaradio 100 miliona?!
(Sava Centar, 4. april 2016 11:06)

Nije, a je l tebi zivot gori sad kad je on osvojio 100 miliona?

Dylan Dog

pre 8 godina

@Svete
Pobogu, pa Vi ovde spadate u ozbiljne komentatore i zato ne smete sebi dozvoljavati polemiku sa štetočinama.

@Predo 2
Hvala.
Prilaz do i odigravanje plićih lopti se vežbaju na situacionim trenininzima na srednjem nivou, tako svakom junioru predstavljaju pravu poslasticu, a kamoli vrhunskim teniserima. To što ste primetili da je Novak grešio je pre trenutni problem u radu nogu i brzini dolaza do lopte, do neka hronična boljka. Normalno je da nekog dana neke stvari ne funkcionišu kako valja, a osim toga, uslovi za igru su bili vrlo surovi (što utiče i na kretanje) i nije slučajno što se američki dabl IW&MI smatra jednim od najtežih postignuća u tenisu.
Što se tiče odbrane od forhenda sa bekhend strane - siguran sam da Novak zna šta treba da radi ali se odluka o dodatnih korak - dva udesno (rikaveri) donose u deliću sekunde i spada u anticipaciju. Insad-in FH je vrlo rizičan udarac, jer ostavljate otvoren ceo teren i ako se ne odigra kako treba - poen je gotovo sigurno izgubljen. Novak to zna i zato često "peca" protivnika da mu napadne FH po paraleli, a onda ide kratka FH dijagonala i - viner.
Servis je opet stvar trenutnka i procene šta se trenutno može, šta protivnik može i šta bi moglo da da rezultat. U Novakov izbor se ne bih mešao.

Pozdrav,

drma te pubertet? bubuljice i tako to?

pre 8 godina

@Dr.Roddick

Ako nije nista pobediti ove iznad 30 godina, sto ti to ne uradis? Uzmi neki reket i pobedi sve te matorce. Sta cekas? POKAZI NA DELU KAKO SE TO RADI, pobedi te matorce a ove suplje price samo preskoci.

Vuko

pre 8 godina

Новаче, читаш ли ове сјајне текстове? Ове дивне коментаре? Браво Озмо још једном!
П. С. Знам да читаш :)
Ladies and gentlemen, mr - GOAT- Novak Djokovic!

Aleksandar I

pre 8 godina

(zalosno, 4. april 2016 14:53)

tebe ne zanima a dosao si da citas tekst o Novaku i cak i ostavis komentar.Meni je malo to cudno tj zalosno...

Ivan78bg

pre 8 godina

@Jumko
Ti zaboravljas kada je N0.1e osvoji prvi put 3 GS u jednoj sezoni?2011.Koliko je godina tada imao Federer i je li NAdal tad bio u losoj formi?I ako je Federer 2011 bio mator kako onda to No.1e 2016 nije isto mator?:)Itd itd.Da konkurencija u tenisu bila malo slabija No.1e bi imao do sad 20GS minimum.Ali sladje ce biti kada se penzionise kao GOAT u najacoj mogucoj konkurenciji u istoriji tenisa.

Ministar

pre 8 godina

Sta reci,retko vidjena dominacija.Imam utisak da protivnici gube sa 1:0 jos u svlacionici,iako gotovo svi protiv Novaka daju svoj maksimum,cak i preko toga.
Ostaje nam da uzivamo.
Neka potraje....

Dvougao

pre 8 godina

Jel vama život nešto bolji sad kad je on zaradio 100 miliona?!

(Sava Centar, 04. april 2016 11:06)

Ne, ali navijanje, dok je civilizovano, je normalno i poželjno. Nikad se nisam pitao zašto neko odavde ili uopšte navija za Federera ili Nadala, nego zašto navija protiv Đokovića. I nije problem što se ljudi raduju Novakovom uspehu i zaradi, šalju poruku da se trud isplati, problem je što je tebi zlo jer je neko svojim radom zaradio $100 M!

rabo

pre 8 godina

Za "Sava centar": da, zaradio sam i ja nesto malo od Novakove fondacije, mnogo nas je zaradilo. Mislim da je tvoje pitanje potpuno neumesno, čak ruzno i zlurado. Srbija to sve sta je Novak uradio nece moci da mu vrati nikada. Hvala tom velikom coveku, hteo bih jednom da mu stisnem ruku, makar kada ovo sve budu samo uspomene.

omnia mea mekum porto

pre 8 godina

Uz posvećenost, izvanrednu fizičku pripremljenost, mentalnu postojanost koja nije viđena, ovo su rezultati. Ne može to svako. Samo najbolji.

Predo 2

pre 8 godina

Слажем се са Вама, али због ограниченог броја слова нисам написао целу мисао. Дакле, слажем се да Раонићи, Изнери и остали форхендаши више воле да опале инсајд-аут форхенд, али мислио сам на ситуацију када се не извку довољно брзо и немају довољно места да се правилно наместе. Тада не могу да одиграју инсајд-аут, него само инсајд ин, јер не могу довољно да се измакну у лево и лоптица им је "у крилу", па могу само да распале по паралели. Е, кад види да противник не може да се измакне довољно далеко од лопте, онда треба да покрива паралелу. На то сам мислио.

Magnus

pre 8 godina

Ja sam, jos 2012. u diskusijama na raznim (engleskim) forumima pisao: "2011. will be, for sure NOT remembered as Novak's best one! Best year is still to come"! Jeste bila bezobrazno hrabra prognoza, ali sam bio u pravu. Skoro da bih se usudio da tvrdim da ni 2015. nije ta!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (namcor, 4. april 2016 12:42)

# Link komentara

Pih, ja tvrdio 2007me da ce decko u 3 broja prevelikim gacama da bude broj 1. Rekli su mi da sam lud.

:)

2+2=5

pre 8 godina

nije vakum sto nema dobrih igraca vec je taj vakum Novak stvorio, to je njegov licni Matrix i ostali teniseri igraju po njegovim pravilima.

Vuja neznalica

pre 8 godina

Jumko, sad je zlatna era u gađanju glinenih golubova, veoma neizvesna takmičenja. Mani se više tenisa, to je dosadan sport, pobednik se unapred zna. Čujem da je i curling jako neizvestan u poslednje vreme, pa eto ti još jedna preporuka

Cx

pre 8 godina

@pipo stariji
Procitaj analizu na http://www.atpworldtour.com/en/news/miami-2016-final-brain-game-djokovic-nishikori pa ces shvatiti da je broj takvih poena od 20+ udaraca zanemarljiv u odnosu na one druge.

Milan Nis

pre 8 godina

Samo da zamolim sve normalne ljude koji komentarisu,da ne obracaju paznju na Jumka i ostale trolove,njih ne zanima ni sport ni tenis.Uzivajte ljudi,svi koji volite sport.Ovakvog coveka kao sto je Nole,Srbija dugo nece videti.

Vlada

pre 8 godina

Mogao si,ako ne znas,skoknuti do Google-a. 
Misli se na probojnost u ovom slucaju. 

Penetracija je rec,koja bi trebala biti poznata vecini dece 15+ godina,samo se odnosi na nesto od drugo,a na sta,ti ocigledno ne znas!
(Probusen slucaj, 04. april 2016 13:44)

'Penetracija' jeste reč, ali 'penetrantnost' nije, što takođe treba da se zna negde do 15. godine.

Goran

pre 8 godina

Prolazno vreme mu je cak i bolje nego prosle godine jer je osvojio Dohu, koju prosle godine nije usvojio. Jeste ispao ranije u Dubaiju ali ukupno ima vise bodova za ATP trku nego prosle godine. Karakteristika ove godine je da nema konkurenciju jer ne postoji nijedan potpuno stabilan igrac pa su bodovi vise rasuti nego prosle godine. Novak igra bolje nego ikada i nalazi se na samom vrhuncu karijere. Oseca se sve komfornije na mrezi, servis mu i dalje napreduje, udarci su mu jos precizniji nego prosle godine, jedino mi se cini da je malo losije fizicki pripremljen nego prosle godine. To je verovatno utisak zbog vlaznog vremena.

Duke

pre 8 godina

pitanje za Ozma: Da li znas neki nacin za nas iz Srbije da dodjemo do karata za RG? Ako postoji koji je red velicina? Posto u regularnoj prodaji preko sajta nema

jaki

pre 8 godina

Rodik,
A što si izostavio Novaka sa tog spiska velikana koji su uzeli GS sa 18-19 god. Razlika je u tome što ih je on sve nadmašio.A seti se i vremena kad se Agasi vratio pa postao br.1 sa 30-ak. Niko ne pominje da je to era loše konkurencije a tada je Federer počinjao. Ne tražite razloge da umanjite Noletove uspehe. Ako ga ne volite - zašto uopšte komentarišete svaku vest o njemu- preskočite...

Ministar

pre 8 godina

@Sava Centar
Jeste,bolji nam je zivot,jer smo videli da neko nas moze upornoscu,radom i profesionalizmom da ucini veliku stvar za sebe i svoju drzavu.
Kod nas,ovilike pare zaradjuju,uglavnom,kriminalci.
Neka novak inspirise makar jedno nase dete da ucini nesto slicno,bice nam jos bolje.A trebalo bi i tebi....

danix

pre 8 godina

Svi znamo da jedan igrac ne moze drzati vrhunsku formu tokom cijele godine i zato se vrhunska forma planira za najvaznije turnire.
Dakle,forma ide sinusoidno,a tako i rezultati sportiste,kad je u formi rezultati su bolji i obrnuto.
Medjutim,kod Novaka se desava nesto izvanredno,on postize vrhunske rezultate i kad nije u zeljenoj formi.
Ta pojava se javlja samo kod sportiste cija igra i konstantnost daleko odskacu od sposobnosti svih ostalih igraca u svim elmentima igre.
Dakle,Novakova igra na minimumu forme je bolja od maksimalne forme svih ostalih igraca i to je zadivljujuca pojava,nikada vidjena u istoriji tenisa.

tbdp

pre 8 godina

kakav čovek
Svake godine se nadaju da će Noletu da 'opadne' forma, ono 'nova godina' i tako to...
a on ih sve više gazi

- kada izadje žreb (bilo kog turnira) - njegovoj polovini možeš da daš voljno i pustiš ih kući

...e sada to je bila vest za pretprošlu, možda prošlu godinu

sada ne mogu ni set da mu uzmu
a po pehare moraju na (od skora sve popularnije) 250 500 turnire

Jova

pre 8 godina

Saša, naslov je za desetku a pošto je sve rečeno malo ( ali samo malo ) bih se udaljila od teme.

Pogledala sam nedavno Divčev film “ Jednom braća”. Ne bih o kvalitetu filma, patetici i ostalom ( meni se svidio ) nego o nečem drugom. Igri naše košarkaške reprezentacije. Ljudi, ono je bila magija a tad, kad sam sve to gledala uživo, sve mi je izgledalo sasvim normalno, i pobjede od 30 razlike, i silne titule, sve. A nije bilo normalno ni samo po sebi razumljivo nego smo imali na SVAKOJ poziciji ne vrhunskog igrača nego majstora i što je jako bitno, mnogo dobre zamjene.

Zašto to pišem ovdje? Pa u Novaku je, figurativno rečeno, sažeto sve to. On u jako dobrom danu ( kad su mu loptice kao lubenice ) igra kao naši zlatni košarkaši kad svima iz prve petorke ide sve od ruke a kad ima lošiji dan koristi baš te mnogo dobre zamjene.

Naši košarkaši su učili i naučili druge igrati košarku, Novak isto tako uči i vjerovatno će naučiti druge da igraju tenis a mi ćemo se sa sjetom prisjećati ovih dana. Zato mi je drago da sam svjesna trenutne situacije i da sam došla u sitauciju da u Novakovim partijama samo uživam, bez nervoze i gledanja unaprijed. Svaki odgledan meč je privilegija, svaka titula razlog za radost.

Novaku želim dobra zdravlja, malo sportske sreće i što bolje vremenske uslove na GS-ovima.

Pozdrav svima

razmišljam

pre 8 godina

Kad je reč o brojevima, jedna zanimljivost. Kad Nole nebi igrao ni jedan turnir do W, i kad bi izgubio bodove koje bi branio, imao bi pred početak Vimbldona 12.540 bodova. Federer, kad bi osvojio sve turnire do Vimbldona, imao bi 11.635, Marej 11.005, ostali igrači ispod 10.000 bodova. Znači igrao ili ne, Nole na Vimbldon dolazi kao broj 1, znači sa više od 200 nedelja na mestu broj 1, i sa više od 100 nedelja kao broj 1 neprekidno. Pa malo li je?

T

pre 8 godina

"Nije ni to normalno da je prosek godina Top 10 igraca blizu 31. Najstariji top 10 ikad."

Jeste normalno. Sada se vise igra na snagu - ne samo tenis, nego svi sportovi - a covek je najsnazniji u ranim tridesetim. Tada covek nije i najbrzi, to je u dvadesetim, ali suva fizicka snaga je najizrazenija u tridesetim. Zato sada vidimo starije sportiste nego pre, i zato sada ne vidimo klince kako rano nizu uspehe, jer prosto nisu dovoljno snazni. Ima poneki izuzetak - npr. Nadal je bio vrlo rano u punoj snazi, ali zato je njegov vrhunac vec prosao.

Džoni

pre 8 godina

Najveća vrednost i uspeh Noleta je to što je uspeo u tome da štampa piše o njegovim mečevima u fazonu e, ali ovaj ga je "namučio", jeste Nole pobedio ali mu je "ovaj" uzeo celih 6 gemova u dva seta i sl. Nole im je svima dao domaći zadatak tako da se više niko ne pita ko može da ga pobedi nego da li će neko da ga "namuči" i to pod uslovom da odigra ispod svakog nivoa a realno imao je i takvih mečeva ali ih je opet sve rutinski dobio! Normalno je da će jednom morati i da izgubi, ali po svemu viđenom u poslednje dve sezone tek to će biti senzacija!

Иван

pre 8 godina

Ова два мастерса су врло индикативна, али се њихов значај превиђа и у жижу се стављају маргиналне ствари, попут слабе конкуренције и сличних јефтиних изговора.

Суштина је у следећем: Новак је добио 12 мечева, изгубивши само један сет, и то у првом мечу, од квалификанта, кад се још загрева након повреде ока, иако није имао крај себе првог тренера (у Мајамију није имао чак ни оног другог), иако није играо свој најбољи тенис и иако су му ривали били тенисери који су тренутно у најбољој форми (Тим, Раонић, Нишикори, Гофан).

Другим речима, Ђоковић је донео једно ново схватање тениса, које је толико надмоћно у односу на претходна да он не мора да има крај себе тренера да га саветује и не мора да игра с максималним залагањем, и опет ће победити.

Јавност нна Западу, где је тенис постао популаран, упала је у замку своје опште идеологије. Тамо је све постало спектакуларност, ефекат, и заборавља се да је, као и свака игра лоптом, и ова двосмерна. Јесте најважније освајити простор, али то не значи само ударити лоптицу тамо где ривал не може да је стигне, него и спречити противника да исто то нама учини. Стално чујемо оданде приче како је Новаков тенис досадан, а његови ривали, колико год блистали до сусрета с њим, тада подбаце и слично, но овај Нишикори није био слабији од оног против Кирјоса, оног против Надала у Мадриду или Новака у Њујорку - он јуче није имао простора да сипа винере као у тим дуелима. Оваквог Ђоковића добиће само онај ко заборави како се до сада играло.

Predo

pre 8 godina

Nisam ovaj put napisao komentar, jer se nema šta puno reći, što već nije rečeno. Predo 2 piše jako lepo i vidi se da poznaje tenis i nije mi žao ako nas mešaju. Dylan Dog je i poznavalac tenisa i iznadprosečno pismen da njegov teskt treba pročitati čak i ako se ne slažete sa njim.
Tako da se Dorćolcem više ne slažem nego slažem. Komentari su mišljenja čitalaca i dobar je svaki, koji je dobronameran i nije mu cilj da vređa, a nažalost mnogo takvih prolazi. Mnogi svetski portali nemaju moderatore, a diskusija je mnogo civilizovanija i većina komentara je na nivou 3 gorespomenuta komentatora. Pozdrav i svim ostalim, normalnim i dobronamernim.

Dorćolac

pre 8 godina

Dve rečenice, ili bolje reći misli su mi se dopale i navele na razmišljanje.

Prva je naslov teksta.
Sedi Ozmo u pozorištu i u predstavi čuje rečenicu "jeste uobičajeno ali nije normalno" pa onda stavi to u naslov svog teksta! To bih nazvao siroka lepeza spoznaje i primena.
Druga dolazi od drugog po redu ovdašnjeg komentatora TurboNatora koji kaže da Novak kada radi sklekove ne podiže sebe već gura zemlju pod sobom. Mnogo istine u oba slučaja! Filozofija pobeđivanja.
A sada o naša dva možda ponajbolja komentatora ovde- Dilan Dog i Predo. Mislim da nije "momentum" za ovaj Novakov "momentum" da isprvljate konstrukciju poena koju proizvodi maestro za konstrukciju poena. On konstrukciju poena vrši u trenutku, dok iz fotelje i naknadne analize je svakako lako. Ne kažem da niste u pravu, ali kažem da za to nema potrebe jer mi to deluje kao prenaglašavanje sopstvenog teniskog znanja u pogrešnom trenutku i pogrešnom tekstu. Opet kažem - za to u ovim trenucima kada Novak gura zemlju pod sobom i kada je nešto uobičajeno ali nije normalno zaista nema potrebe. Što se tiče tog Šonesija koji sve svoje analize pravi na osnovu statistika meni nikako ne leži. Statistika je u tenisu često pogrešna zbog netačnog podatka. Mnogo više volim utisak i psihološko nadmetanje u borbi glava na glavu. To je ono što je Federer ranio uspevao a sada Novak i njemu i svim ostalima. Ovaj tekst je toliko tačan u teniskom smislu, kao nikad do sada, da nema smisla da se kađe da je dobar... međutim..

dederer

pre 8 godina

(Иван, 4. april 2016 23:15)

Najbolji komentar! Mislim da je to što ste napisali suština onoga što se dešava pred očima teniskog sveta.

I.B.

pre 8 godina

Да покушам, можда ми се овај коментар не загуби..-))дешава се. Хтедох само да се захвалим Саши, на једном од његових најбољих текстова-умеморисано!-и да од срца поздравим Јову,ДДа, Преду..и гле Дорћолца, као и све остале!!

Живели,

Dylan Dog

pre 8 godina

@Dorćolac
Hvala na komplimentu.
Što se Novaka tiče - potpuno se slažem sa Vama. To što potencirate sam, ako pažljivije pročitate moj drugi komentar - i sam sugerisao. Novak zna bolje i, što je najvažnije, oseća bolje od svih nas. Meni je drago kada prepoznam šta hoće i kada vidim kako se disciplinovano drži strategije dok ista daje rezultate i kako je spreman da menja strategiju ako je očigledno da ili ne može da je sprovede u delo ili ista ne daje rezultate. Takav teniski IQ se retko sreće, a njegovi najbliži konkurenti mu u tom segmentu nisu ni blizu.
Dalje, ne bih bežao od statističkih pokazatelja.
Jasno je da statistika koju vidimo na ekranima u vidu UE i FE jeste stvar subjektivne procene, a istovremeno % ubačenog 1. servisa ne mora ništa da znači ako je isti predvidljiv i ne omogućava prednost u poenu. Ta površna statistika često vodi pogrešnim zaključcima.
Međutim, ozbiljna statistika, koja se vrši nakon meča svakako može biti od pomoći i pokazati koje taktičke varijante u datoj situaciji (protivnik, podloga, vremenski uslovi, trenutna forma) imaju, a koje nemaju smisla, koje segmente igre bi trebalo dodatno uvežbavati i o čemu voditi računa.
Psihološko nadmetanje jeste upravo ono što tenis visokog nivoa čini posebno atraktivnim, tako da mečevi između Novaka i Mareja upravo zbog tog aspekta (kao i zbog izuzetnih relija u super jakom tempu) nikako ne mogu biti nezanimljivi.

Najbolji pozdravi,

Иван

pre 8 godina

Дедерер, хвала на комплиментима! Ја Ђоковића посматрам као за сада последњу карику у еволуцији тениса. Федерер и Надал су играли другачије. Швајцарац је допуштао ривалу да уђе у комфорну зону за ударац, ослањајући се на чињеницу да од сваког има више комфорних зона захваљујући најбогатијем нападачком арсеналу. Шпанац је неутралисао ударце супарника из комфорне зоне повлачењем далеко иза основне линије и брзим ногама. Ђоковић те комфорне зоне не допушта!

Проблем с тим новим супериорним стилом који је донео Новак сада је већ у вантениској сфери. Наиме, признати да је Ђоковићев стил игре у тако комерцијалном спорту као што је тенис супериоран значило би истовремено да је сваки претходни стил инфериоран и у крајњем збиру безвредан. А пошто Новак не долази са Запада, где је тениски систем убедљиво најорганизованији, такво признање донело би немали финансијски губитак за тај систем. На пример, читаве тениске школе по Америци, Француској, Енглеској, Аустралији, такве какве су сада, изгубиле би сврху: што би неко похађао оно што је инфериорно? Зато предвиђам да ће сада на Западу да ископају неког свог давно заборављеног аса као "правог" творца тог нов(аков)ог приступа, па онда убеде јавност да је Ђоковић њега ископирао. Но, остаје им проблем што ће морати дуго да чекају да се код њих појави шампион с таквим стилом (сувише су младе залудели Федерером и Надалом, чија је игра доста другачија), а дотле ће Ноле да обори све рекорде. А против рекорда им никакво копање више неће помоћи.

Boban Nikolic

pre 8 godina

Naslov teksta g-din-a Ozma ”Jeste uobicajeno,ali nije normalno”bih promenio u ”Nije uobicajeno,ali je normalno”.Razlog:
Pocev od 2004.g.i dolaska Federera na Prvo mesto ATP liste pa sve do pocetka turnira u Monte Karlu 2009.g.(to je period njegove dominacije)odigrao je ukupno 441 mec I imao skor pobeda I poraza 398-43 sa procentom uspesnosti u njima 90,2492%.Protiv Top10 igraca odigrao je 97 meceva I imao skor pobeda I poraza 77-20 sa procentom uspesnosti 79,3814%.Osvojio je 46 titula (12 GS,3 Zavrsna Mastersa,13 Mastersa serije 1000,7 Mastersa 500 I 11 turnira serije 250)Preracunato u bodove ,po danasnjoj vrednosti,osvojio je 47.750 Atp bodova.U tom period odigrao je jos 14 finalnih meceva koje je izgubio tako da je njegov skor uspesnosti u finalima 46-14 tj. 76,6666%.
Pocev od 2011.g. I dolaska Novaka na Prvo mesto Atp liste pa sve do danas (a to je period njegove dominacije) odigrao je 432 meca I imao skor pobeda I poreza 390-42 sa procentom uspesnost u njima 90,2777%.Protiv Top 10 igraca odigrao je 160 meceva I imao skor pobeda I poraza 129-31 sa procentom uspesnosti 80,6250 %.Osvojio je 45 titula (10 GS,4 Zavrsna Mastersa,23 Mastersa 1000,6 Mastersa 500 I 2 turnira serije 250).Preracunato u bodove osvojio je 52.500 Atp bodova.U tom period odigrao je I 13 finalnih meceva koje je izgubio tako da je njegov skor uspesnosti u finalima 45-13 tj. 77,5862 %.
Kao zakljucak na kraju: skor u medjusobnim susretima 23-22
Malo ali dovoljno.Neka na kraju skor bude 18-17 I 303-302

Goran

pre 8 godina

"Sada se vise igra na snagu - ne samo tenis, nego svi sportovi - a covek je najsnazniji u ranim tridesetim". Ne slazem se. Danas se igra na izdrzljivost i tehniku a ne na snagu. Na snagu se igralo ranije u vreme drvenih reketa, zato su teniseri bili zdepasti i nabijeni. Pogledajte finala Vimbldona: Borg-Mekinro. Smesno je kako obojica kipte od snage sa debelim butinama kao ragbi igraci. Danas su reketi brzi jer su materijali uznapredovali, pa igrac ne mora biti jak kao nekada ali su tereni sporiji, pa je izdrzljivost bitnija. Ujedno, posto su tereni sporiji, igraci mogu duze da ostanu u vrhu. Tenis se tako brzo menja da su Novak i Federer danas mnogo mrsaviji nego pre 7-8 godina. Trening danas ukljucuje manje teretane a vise biciklizma.

Boban Nikolic

pre 8 godina

"Jeste uobicajenio,ali je normalno"
Dodatak:
Najuspesnija Federerova 2006.d.je zavrsena sa osvojenih 73 GOAT bodova a Novakova 2015.g. sa osvojenih 78 GOAT bodova.
Federer je u toj svojoj najuspesnijoj godini pa sve do Mastersa u Monte Karlu naredne 2007.g. imao skor pobeda i poraza 106-7 ili 93,8053 % uspesnosti.
Novak je u svojoj najuspesnijoj godini pa sve do ovogodisnjeg Mastersa u Monte Karlu imao skor pobeda i poraza 110-7 ili 94,0170 % uspesnosti.
Federer je u tom periodu imao 18 finala ATP turnira sa skoro u njima 14-4 ili 77,7777 % uspesnosti.
Novak ju u tom periodu imao 19 finala sa skorom u njima 15-4 ili 78,9473% uspesnosti.
Malo ali dovoljno.