Nova vest
Košarka

Utorak, 20.08.2019.

12:15

Đorđević: Imam ideje sa četiri "petice", Bjelicom na "tri" VIDEO

Selektor Aleksandar Đorđević istakao je da će na Mundobasketu graditi igru na visokim igračima.

Izvor: B92

Autor:B92

Đorđević: Imam ideje sa četiri
Foto: StarSport

Košarkaši Srbije u utorak putuju u Kinu, gde će u Šenjangu obaviti poslednje pripreme za SP i odigrati još tri test meča.

Sa "Orlovima" neće putovati kapiten Miloš Teodosić, koji će skoro sigurno i propustiti turnir, pa će u Kini biti: Stefan Jović, Vasilije Micić, Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić, Marko Simonović, Vladimir Lučić, Stefan Birčević, Nemanja Bjelica, Nikola Jokić, Boban Marjanović, Miroslav Raduljica i Nikola Milutinov.

"Uvek se pravi selekcija tako da se računa na nepredviđene stvari. Jako sam zadovoljan koncepticijom tima. I na SP 2014. smo išli sa 6+6, šest spoljnih i šest visokih igrač, sa četiri "petice". I ovom trenutku može da se desi da ćemo to ponoviti. Postoje ideje za pomeranje igrača sa nekih pozicija na druge koje mogu da pokriju. Nadam se da će dati dobra rešenja. Imamo "sajz", impozantnu visinu i fizičku prednos. U mojoj glavi ima ideja kojima ćemo probati da dobijemo dobre stvari na terenu odatle. Igrač poput Bjelice može biti izutetno koristan u tim idejama. Probali smo ga na poziciji "tri" gde može dosta da pomogne s obzirom na izuzetan kvalitet kreacije iz driblinga. Dosta ideja se rodilo za vreme utakmica i treninga. Imamo odredjeni sistem koji je prepoznatljiv, koji se zna, daje nam sigurnost i samopouzdanje",
rekao je selektor Đorđević.

Srbija će u Kini pre početka turnira imati još tri provere – protiv Italije, Novog Zelanda i Francuske.

"Italija je u Atini bila bez Heketa, Galinarija i Datomea. To je nerealna pobeda koja može da nas poljulja. Ne sme da nas zavara taj ubedljiv trijumf. Očekujem potpuno drugačiju utakmicu u Kini, što bi nam dobro i došlo, kao u prvoj četvrtini. Novi Zeland mnogo poštujemo, njihov stil igre i privrženost dresu, pobedili su nas pred Svetsko prvenstvo 2014. Igraju brzu košarku, takozvani smol-bol. Biće to dobra priprema za Filipine koji igraju slično. Francuzi su izgubili Ertela i Moermana, dvojicu igrača iz startne petorke. Mnogo je povreda u svim reprezentacijama. Moramo da stavimo znak pitanja tu, kalendar je takav i napori su ogromni".

Priča o povredama podsetila je Đorđevića na Milosavljevića.

"Posle Gagijeve povrede došlo mi je... Stalno spominjemo čast i vrednosti, to stoji, ali posle ovakvih stvari dođe i doza straha kod drugih. Moramo da napravimo pritisak da se kalendar promeni i uskladi, košarka se igra na parketu, a ne u kancelariji. Mnogo se traži od igrača, jeste čast da se igra za reprezentaciju, ali kada se desi ovako nešto, onda se pojavi i doza straha kod drugih. To moramo da rešimo zajedno, mi iz federacija, ljudi koji vole i koji brinu o košarci, da se usklade kalendari. Košarka ne može da se igra u kancelarijama, institucijama. Samo na terenu. Mislim tu na košarku koja napuni halu poput Arene, ili Kaunasa, ili Atine. A to je moguće samo ako su tu najbolji, Teodosić, Valančijunas, Adetokumbo. Oni su bitni, mi ostali ne",
kaže Đorđević.

"Ja sam odlazio više puta do Ženeve, izneo sam čelnicima svetske kuće košarke lične stavove za takmičenja, ne samo za ovo. Jedna od stvari na kojima mi insistiramo, a to je da FIBA reši da dopusti svim ekipama da idu sa 14 igrača na takmičenje, 12 + 2, što ne iz taktičkih razloga, a kamoli za ovakve situacije".

Srbija će na SP igrati u Grupi A protiv Angole (31. avgust), Filipina (2. avgust) i Italije (4. avgust).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

196 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d