Nova vest
Fudbal 6

23.3.2024.

12:55

Poniženi Brazil mora sve ispočetka

Brazil, petostruki šampion sveta, utakmicom protiv Engleske na "Vembliju" otvara novo poglavlje.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
EPA-EFE/Noushad Thekkayil

"Selesao" se na prethodnom Mundijalu u Kataru nije proslavio, pošto je eliminisan u četvrtfinalu od Hrvatske.

Bilo je to u decembru 2022, a u februaru iste godine je selektor Tite kazao da, bez obzira na rezultat na toj planetarnoj smotri, neće više voditi nacionalni tim.

Tako su čelnici tamošnjeg fudbala dobili sasvim dovoljno vremena da naprave plan, a i novac, da angažuju nekog ko će ovu selekciju vratiti na put stare slave.

Teorija je bila jedno, a praksa nešto sasvim drugo, pa je Brazil od tada imao dva privremena selektora, Ramona Menezesa i Fernanda Diniza.

Želeli su i trećeg, ali za stalno – Karla Ančelotija, međutim, doživeli su poniženje, kako tvrde, jedno od najvećih u istoriji brazilskog fudbala.

Iskusni Italijan je bio na vrhu liste želja, delovalo je i realno u jednom momentu da će do saradnje doći, ali...

EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Ančeloti je u tom trenutku, dakle posle Mundijala u Kataru, imao ugovor na još godinu dana sa Real Madridom, ali su Brazilci odlučili da ga čekaju.

To je odmah izazvalo debatu lokalne prirode o tome da li Brazil treba da čeka bilo koga, bez obzira kakav stručnjak on bio.

Predsednik FS Brazila Ednaldo Rodriges je smatrao da je Ančeloti vredan čekanja, najavljujući da će Don Karlo preuzeti taj tim na Kopa Americi ove godine.

Sve se to dešavalo prošlog leta, a kakav je bio nered u reprezentaciji, govori podatak da je Menezes, tada selektor U20 selekcije, morao da se sa Svetskog prvenstva za mlade u Argentini vrati u domovinu, kako bi saopštio spisak za prijateljske utakmice seniorske ekipe. Nije imao ko to da uradi.

U svom kratkom mandatu, Menezes nije uspeo da impresionira, pa je Rodriges našao još neobičnije rešenje.

Imenovao je trenera Fluminensea, Dinisa, na mesto vršioca dužnosti selektora, dok je on i dalje obavljao funkciju šefa struke u redovima šampiona Kopa Libertadoresa.

Iako veoma cenjen u zemlji, ni Dinis nije mogao da utiče mnogo na igre i dešavanja u A reprezentaciji.

EPA-EFE/ANDRE COELHO

Da stvar bude gora, krajem prošle godine, predsednik Saveza, Rodriges, smenjen je zbog neregularnosti u radu, dok je FIFA pretila suspenzijom zbog mešanje države i politike u sport.

Vratićemo se nakratko na Ančelotija i spomenuto poniženje, koje je bilo očigledno kada je Italijan najavio da će produžiti ugovor sa Real Madridom do 2026. godine.

"Zahvalan sam na interesovanju, ali je na kraju ispalo kako sam želeo: da ostanem ovde", rekao je Ančeloti.

Trostruki svetski šampion i bivši napadač, Tostao, oslobodio je optužbi Ančelotija.

"Ančeloti nikada nije potvrdio da će biti selektor Brazila niti je Savez ikada predstavio bilo kakve konkretne dokaze, osim reči, da je on (Ančeloti) pristao", tvrdi Tostao.

Tako je "selesao" počeo 2024. sa privremenim predsednikom, privremenim selektorom i bez mnogo nade u budućnost.

Početkom januara, Rodriges je vraćen na funkciju, telefonskim pozivom je otpustio Dinisa i zamenio ga trenerom iz Sao Paula, Dorivalom Žuniorom.

Ovaj 61-godišnji stručnjak je poznat po "gašenju požara", a može se pohvaliti Kopa Libertadoresom 2022, te kupovima Brazila 2022. i 2023. godine.

Neće mu biti lako, pošto je Brazil 2023. godinu završio sa više poraza nego trijumfa, prvi put od 1963. godine.

Kvalifikacije za Mundijal 2026.

Brazil trenutno sa sedam bodova zauzima šesto mesto.

Izgubili su u pet mečeva, jednom remizirali i pobedili samo u tri navrata u devet odigranih mečeva.

U šest kvalifikacionih mečeva primili su više golova (sedam) nego u celoj prethodnoj "kampanji" (pet na 17 utakmica).

Uspeli su da pobede samo Gvineju, Boliviju i Peru, tako da ne čudi što je samopouzdanje tima pred utakmicu sa Engleskom (subota, 20.00) na najnižem nivou možda još od onog poraza od Nemačke na svom terenu 2014. godine (7:1).

Nova era počinje u Londonu, a petostruki šampion planete se nada da će 2024. biti mnogo bolja od prethodne, jedne od najgorih u istoriji tamošnjeg fudbala.

Podeli:

Komentari 6

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 6

Podeli:

U fokusu

Vidi sve