Nova vest
Fudbal 144

25.6.2024.

12:30

Dalić emotivan u obraćanju naciji: "Sudija nije slučajno poslat na tu utakmicu"

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić obratio se naciji posle tragičnog remija sa Italijom na Evropskom prvenstvu.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia/Jan Woitas/dpa

Hrvati su u ponedeljak golom u 98. minutu ostali bez pobede i plasmana u osminu finala EURO.

Samo ih čudo može odvesti u nokaut fazu takmičenja u Nemačkoj.

"Teška noć... Ne znam šta bih više rekao. Davno sam rekao da ću se radi ovih jutara nakon poraza ostaviti trenerskog posla, ali što je tu je. To je život. Neće me ništa pokolebati na mom putu dalje, neće me ništa zaustaviti. Ja verujem u ovu reprezentaciju.

Čestitam igračima na utakmici, na trudu i energije, ostavili su srce na terenu. Ne mogu im, nažalost, čestitati na uspjehu. Hvala svim navijačima, posebno onima koji su bili na utakmicama, na stadionima. Bili su fantastični.

Ne znam da li je Hrvatska imala ikad ovoliko navijača na utakmicama. Mi smo u gradove u kojima smo igrali doveli sto hiljada navijača što znači da je ova reprezentacija postala pokret, kult i simbol nacije.

Hvala momcima iz navijačkih grupa koji su došli i navijali zajedno. To je pravi put, to zajedništvo. Svi mi imamo svoje klubove za koje navijamo, ali reprezentacija je iznad svega. Momci, hvala. Molim ih da ostanu zajedno dalje i da prate reprezentaciju, da je vole i kad gubi i kad pobeđuje.

Hvala i vama novinarima na praćenju, na korektnosti većine vas. Neki od vas su imali fige u džepu, ali to je vaš put i vaš izbor. To je vam na dušu, stvaranje afera, aferica i nemira, ali ja se borim s tim već šest godina. Vama na dušu, vi znate zašto to radite. Ponosan sam", rekao je Dalić.

Ostaje selektor?

"Mislio sam da me ništa neće pokolebati na mom životnom putu. Ja potpuno preuzimam odgovornost za ovo, ja sam selektor, ja određujem igrače i odgovornost je samo moja. Zato kažem da me neće ništa pokolebati. Neću tražiti ni u čemu alibi, da je neko kriv, sve sam ja uradio, zajedno s mojim štabom. Odgovornost je moja. Nakon ne znam koliko uspeha došao je neuspeh.

Kako sam se znao nositi s uspesima i nositi se sa svim tako ću se nositi i s neuspehom. Nije vreme da razmišljam šta ću i kako oko reprezentacije. Samo kažem da neću tražiti alibi. Neću preskočiti sudiju s utakmice, ali nije on kriv. Mi smo sve imali u svojim rukama, primili smo golove u 95. i 98. minuti.

Ali, on nije slučajno poslan na tu utakmicu. Celu utakmicu nas je zakidao, a kulminacija je bila tih osam minuta nadoknade. Italija bi išla dalje i s tri boda, ali Hrvatska ide na Portugal i to je ta priča. Niste me podržali, ali ja kažem da su tu UEFA i FIFA i to je činjenica. Ne mogu se oteti tom utisku.

Bilo je šest zamena, dakle tri minuta maksimalno. I bio je VAR minut, a on stavi osam. Ali, opet, nije on kriv što mi ne sprečimo taj gol i što ne pogodimo onu kontru koju smo imali. Sve je bilo u našim rukama. Mnogo stvari se poklopilo, nismo uspeli i žao mi je".

Hrvatska nije ličila na sebe na startu EP

"Na početku turnira igraš sa Španijom, koja je vrhunska ekipa. Imali smo posed, ali mi primamo golove prelako. I zato je moj cilj bio protiv Italije da ne primimo gol na početku jer nam se to događalo protiv Španije i Albanije.

Primamo golove koje nismo nikad ovako primali. Protiv Španije prvi gol imamo loptu u nogama, dogovor je da ne srljamo i da okrećemo stranu. Mi odemo na dugu loptu, oni je uzmu i prođu kroz sredinu... Treći gol u nadoknadi iz kornera, to nam se pre nije događalo.

Ovi momci ne zaslužuju nikakve kritike, nikakve grdnje. Samo pohvale i svi oni koji misle drukčije nisu u pravu i moraju ustati kad govore o njima i o reprezentaciji".

"Šta da radimo, da se ubijemo svi zajedno?"

"Nisam ja sad emotivan, samo govorim šta mi je na duši. Razočaran jesam, tužan jesam što nismo uspeli, ali mogu biti samo ponosan. Ovo je samo jedan rezultat, koji u životu dođe i moraš nakon poraza izaći jači. Nije smak sveta. Šta da radimo, da se ubijemo svi zajedno?

Ne treba upasti u depresiju, moramo izaći čvršći i jači i pokazati karakter. Stalno govorim o realnosti... Nakon Portugala i one prijateljske utakmice drugi dan svi govore da ćemo biti evropski prvaci.

Mi smo sve ovo u šest godina uradili, da kažem, na foru. Niti imaš brze igrače, niti imaš nešto, ali nekako sve uspeš i napraviš velike rezultate. Kažem, žao mi je zbog ljudi. Nikad nisam bio bez energije u životu. Niko mi ništa u životu nije dao, sve sam napravio sam.

Gazili su me, gaze me, sve sam prošao i ja se nedam. Ne mogu se pokolebati, u životu mogu biti ponosan na ono što sam napravio zajedno s igračima i štabom. Ponosan sam do neba. Meni je srce puno, ali naravno da nakon ovoga sam tužan. Ali, energija je kod mene prisutna".

"Izviniću se pred svima što nije igrao ni minut"

"Tu je 26 igrača i ne mogu igrati svi, to je tako. Danas ću odraditi sastanak s igračima i tim momcima ću se posebno zahvaliti jer su bili vrlo korektni. Njihovo vreme dolazi. Hvala igračima na ovih mesec dana. Moje najveće izvinjenje ide Domagoju Vidi.

S nama je mesec dana, nije igrao ni minut, on je legenda i izviniću se pred svima što nije igrao ni minut. Podrška je, ne pokazuje nezadovoljstvo, a znam da mu je teško, da mu je krivo, ali zaslužuje moje pohvale i izvinjenja, iako nije na meni da se izvinjavam nekome".

Postoji teoretska šansa da Hrvatska prođe

Standings provided by Sofascore

"Ja sam prvi koji ne gubim veru i nadu, ali dva penala promašiš, primiš dva gola u nadoknadi i Mađarska da gol u 98. Ako mi nismo nikoga pobedili, onda nismo zaslužili da prođemo dalje. Daj bože da se dogodi, čekaćemo, ali sve je bilo u našim rukama".

Da li bi promenio nešto u ove tri utakmice?

"Ono što je bilo najlošije je prvo poluvreme protiv Albanije. To je bilo stvarno loše i to me iznenadilo. Španija... Gledajte, to je ekipa koja je pokazala najviše. Ne znam, nisam analizirao, ali nakon dobre utakmice u Portugalu je bilo glupo išta menjati.

Onda bih napravio grešku da menjam ono što je dobro. E sad, postavlja se pitanje šta je trebalo da uradim u Portugalu, možda nešto sasvim drugačije? Ali ideš da pokušaš, kao pre svakog turnira, da nađeš neki putokaz. Bilo bi stvarno glupo pre Španije menjati ono što je bilo protiv Portugala".

Kako će izgledati Hrvatska na jesen?

"Šta god da se desi, Liga nacija mora biti priprema i podloga za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Kroz tih šest utakmica mora se složiti reprezentacija koja će ili nastaviti Ligu nacija ili igrati kvalifikacije. To je plan, treba ga jasno komunicirati prema javnosti, a plan je plasman na Svetsko prvenstvo.

Kroz te utakmice Lige nacija moramo videti ko, šta i kako, ko će igrati, ko neće. Sigurno da reprezentacija zahteva remont, okomitost i moderniji fudbal i moramo gledati u tom smeru".

Lukine suze su obišle Evropu

"Svako odlučuje sam za sebe. Modrića već dve godine spremamo za penziju. Na njemu je da sam odluči, nisam razgovarao s njim o tome. Imamo dobar odnos, ali to ćemo prepustti Luki da odluči on sam za sebe i ja sam za sebe. Naš put je bio zajednički ovih sedam godina, jako smo bili povezani, ali ćemo svako odlučiti sam za sebe".

"Nismo o tome razgovarali. Nije bilo ni vreme za to. Ali, sad moramo biti jaki i črvrsti kad nismo uspeli. Moramo biti smireni i ne pasti na te nekakve tragedije nego ići dalje. To je život. Luka će odlučiti sam i šta god odluči, moramo mu se samo nakloniti".

"Ne samo njemu, nego većini ovih starijih igrača za koje sam ja posebno emotivno vezan. Možemo mi govoriti šta hoćemo, ali ćemo nakon sledećih nekoliko godina – pet, šest, deset – videti gde smo i šta smo".

Profimedia/ IMAGO

Kako je "preživeo" golove

"Kako smo i planirali, u poluvremenu smo se dogovorili da idemo u potpuni rizik. Sve je bilo kako smo planirali. Prvo poluvreme nula, da ne primimo gol ako ga već ne postignemo. Italijani su dobra reprezentacija, prvaci Evrope. U tome smo uspeli, krenuli smo bolje u drugom poluvremenu, Budimir je sjajno reagovao i postigli smo gol.

Pre toga je Luka promašio penal i za minutu daje gol iz igre i postaje najstariji strlac na evropskim prvenstvima. Sve ti se slaže, njemu se vraća samopouzdanje i normalno da je Italija krenula 'va banque' (na sve ili ništa, prim. aut). Nismo se želeli grčevito braniti, ali bili smo prisiljeni jer smo se potrošili.

Uveli smo igrače da nam donesu stabilnost i to smo držali. Oni su imali inicijativu, ali nisu imali neku izgledniju situaciju za gol. Taman smo se posložili, ušao je i Majer i idemo u kontru tri na dva u 95. minuti i moramo reagovati kvalitetnije.

I onda dve odluke sudije, dva pogrešna faula, ali i u toj situaciji moramo reagovati bolje. Stati pred loptu, ne dati da izvedu, ali nismo. Ispadne nam jedan štoper, drugi štoper, bek i čovek pogodi rašlje iz suprotnoga ugla. Kad dođeš do te osme minute nadoknade moraš nešto uraditi, leći na loptu, nešto... Mogao je neko od nas da uđe u teren, ne znam. I onda svira kraj dok su oni još slavili.

Od euforije do šoka i tuge, ne znaš šta bi uradio u tim trenucima. To je fudbal – nekad ti da, nekad ti uzme. To je tako", zaključio je Dalić.

Podeli:

Komentari 144

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu