Nova vest
Fudbal 9

20.4.2024.

22:00

Partizan na skeneru B92.sport: Krunić nije mogao sam, Severina igrač za lige "petice"

Fudbaleri Partizana pognutih glava napustili su poprište megdana 173. večito derbija ali ovog puta nisu bili inferiorni naspram domaćina kao u prethodnom sudaru.

Izvor: B92.Sport

Miloš Bogovac
Starsport

Dugi će žaliti crno-beli za propuštenom šansom - vodili su 1:0, pa 2:1, pogodili stativu, imali zicer priliku preko Baždara na samom početku meča i generalno su ostavili daleko povoljniji utisak nego prethodni put na istom mestu.

Ali pobeda je izostala i ovog puta.

Razlog ovakvog epiloga po goste, ako njih pitate, obučen je u plavu majicu i duva u pištaljku ali sve i da je tako, da je Pavle Ilić "kumovao" ovakvom ishodu, sigurno je da i u igračima koje je na teren Marakane izveo Albert Nađ leži deo odgovornosti za neuspeh i definitivnu predaju u trci za titulom.


Kada se podvuče crta posle svega viđenog u subotu uveče na našem najvećem stadionu, utisak je da su crno-beli ponovo defanzivno podbacili. Nesigurnost poslednje linije posebno u momentima tranzicionih napada i krilnih udara Zvezde, bila je upadljiva pa je debitant na golu u derbijima Miloš Krunić svojim brvurama neutralisao propuste saigrača.


Evo kako su igrači Partizana izgledali na skeneru B92.sport za prikazano u 173. večitom derbiju.

Golman

Miloš Krunić - Momak koji pre samo nekoliko meseci nije imao klub nakon kratke epizode u drugoj ligi Saudijske Arabije mogao je da izraste u junaka derbija. Nažalost po ovog stasitog Batajničanina, debitanta u derbijima, burna završnica meča i dva gola Zvezde za koje ne snosi krivicu, sprečila su da se njegovo ime nađe na "pločici" igrač utakmice. Iako je skrivio prvi penal, nije kriv za takav ishod jer je kiks prethodno napravio Kovačević. Pročitao je oba šuta Zvezde sa bele tačke, centimetri su mu nedostajali i da ih odbrani. Sa nekoliko bravura sprečio je da Zvezda postigne još dva ili tri gola.

Srđan Stevanović/Starsport

Odbrana

Aranđel Stojković - Kada bude premotavao film sa 173. derbija verovatno će nebrojeno puta da pusti sebi kao melem za dušu svoj prodor i asistenciju za gol Baždara u 11. minutu. To mu je bio vrhunac utakmice u kojoj je, za razliku od prethodnog derbija, bio daleko više ofanzivno orijentisan. Defanzivno, ipak, nije uspeo da spreči brojne nalete Zvezde i golove koji su došli kao posledica velikog pritiska domaćih. 

Bojan Kovačević - Tragičar Partizana. Neozbiljnom reakcijom u 17. minutu "kumovao" je penalu Zvezde. U situacijama u kojima ni najbolji štoperi sveta ne čase časa i lanisraju loptu na bezbednu udaljenost, Kovačević je oklevao, petljao i na kraju uprskao. Ivanić je iskoristio trenutak nepažnje Kovačevića, a Kruniću nije preostalo mnogo toga nego da ruši iskusnog vezistu crveno-belih. 

Svetozar Marković - Kapiten Partizana vodio je bespoštedbu borbu sa Šerifom i krpio rupe koje su sporadično zjapile u odbrani gostiju. Odradio je svoj deo posla onako kako se to očekuje od igrača njegovog rejtinga. Neko će mu prebaciti krivicu za drugi gol Zvezde kada ga je Endiaj "odneo" sa leđa i matirao Krunića. Sudija Pavle Ilić nije video nedozvoljen kontakt napadača Zvezde a od Markovića je potom morao da istrpi lavinu uvreda. 

Nikola Antić - Za pola koraka, možda je to bilo i kraće odstojanje, kaskao je za Bukarijem u ključnom napadu Zvezde koji je prethodio penalu u 99. minutu. Stigao je, istina, da u tom duelu prvi dođe do lopte, ali je onaj intenzivniji kontakt imao sa Bukarijem, stoga arbitar Ilić nije imao dilemu kada je dosudio penal. Osim ovog kiksa, Antić je posao odradio solidno, borbeno, no nedostajala je njegov ofanzivni doprinos.

Vezni red

Leonard Ovusu - Ganijac se, u najmanju ruku, nije snašao danas. Nije se naigrao, ne može mu se, osim borbe i pokušaja da kvari igru rivala, upisati nijedna druga produktivna sekvenca. Ipak, njegovo konstantno trčanje, zujanje oko protivnika, kretnja i činjenica da je bio neumoran 111 minuta, zadržala ga je na terenu čitav meč.    

Denil Kastiljo - Do momenta kada je mroao napolje zbog nokauta koji je pretrpeo u sudaru sa svojim golmanom, bio je stabilan i pouzdan, ne i konkretan. Uz Ovusua bio je zadužen da neutrališe kreaciju igre Zvezde u čemu je sporadično uspeo, ali osaje utisak da je Partizanu potreban igrač višeg ranga na ovoj poziciji.

Starsport

Ksander Severina - Već nekoliko nedelja možda i najbolji igrač Partizana. Ako ne najbolji, ono najkonkretniji i najpouzdaniji šuter. Majstorijom za 1:2 potvrdio je sjajnu formu, ali neće samo zbog gola ostati upamćena njegova partija danas. Pokrenuo je akciju kod prvog gola, pružio je savršen pas Stojkoviću koji je asistirao Baždaru kod pogotka. Holanđanin je bio najveća pretnja odbrani Zvezde, što svojim pasom ka saigračima, pronalaženju najboljih rešenja, što udarciam sa distance. 

Gajas Zahid - Pamti Zahid i bolje dane u dresu Partizana. Pamte to i navijači. Umeo je u prethodna dva duela da vezuje u čvor odbranu rivala, da deli pasove kao rukama, unosi sigurnost pasom i rešenjiam koje samo on vidi. Danas od Zahida PArtizan nije dobio ono što je očekivao.  

Jung-Džun Goh - Korejac je odigrao možda i najzreliju partiju od dolaska u klub ako se uzme u obzir nivo utakmice i zadatka postavljengo ispred njega. Korejski neumoran, okretan, brz, lakih pokreta, pod naponom čitav meč, nije imao sreće da kruniše svoju solo akciju u prvom poluvremenu kada je pogodio stativu. Goh je danas zasenio zemljaka na drugoj strani terena.

Napad

Samed Baždar - Momak u usponu. Fudbaler koji će se, bez sumnje, sve češće u budućnosti nalaziti na reprezentativnom spisku. Obeležio je sam početak derbija sa šansom i golom. U obe situacije pokazao je da je izrastao u vrhunskog finišera. Glazer mu je skinuo prvi udarac, ali kod drugog je već samo gledao loptu koja mu se koprca u mreži. Posustao je Bžadar u nastavku, otud i Saldanjin ulazak umesto njega.   

Trener

Albert Nađ je bio neobično miran na klupi. Atipično. Ko pamti Nađa iz igračkih dana, dobro zna šta može da očekuje od nekadašnjeg igrača kluba iz Humske i reprezentativca - samo vatru. Vatru u očima, u srcu, nož u zubima kada se ide na Marakanu. Takav Nađ je možda bio u svlačionici, ne treba sumnjati da je preneo tu energiju na igrače ali na klupi smo videli staloženog, mirnog Alberta, i tada i potom na konferenciji - odmerenog, ispravnog u izjavama. Drama oko njegovog vođenja tima, koja je trajala danima, doživela je vrhunac pred sam meč kada je saopšteno da neće voditi tim, pa je stigla vest da ipak hoće - kakav je borac pokazao je i ovog puta s obzirom na to da je pravo iz Urgentnog centra (kamen u bubregu) pohitao na Marakanu.

Starsport


Izmene:

Aleksandar Filipović (od 78. minuta) - Pokušao je Nađ sa Filipovićem da osveži defanzivnu liniju u jeku napada Zvezde u psoeldnjih desetak minuta meča. Zauzeo je Filipović mesto u odbrani umesto Stojkovića, ovaj se i čudio takvoj odluci trenera Partizana, pa ostaje da lebdi pitanje opravdnosti ovakve odluke Nađa.

Mateja Stjepanović (od 67. minut) - Partizanov poletarac dobio je priluku da pokaže koliko ume u "majci svih utakmica", pamtiće otuda ovaj trentuak za života. Nije, ipak, uspeo da se istakne, morao je i on da deluej defanzivno od ulaska u igru pa ćemo na neke nejgove konkretne stvari sačekati do nekog narednog puta. 

Aldo Kalulu (od 78. minuta) - Definitivno je uneo živost u navali Partizana, nekoliko puta po desnom krilu je unosio nemir u odbranu Zvezde i ostaje utisak da je Nađ mogao sa Kaluluom da krene od samog starta.

Birbas Natho (od 88. minuta) - Premalo vremena je proveo na terenu da bi se mogao izvući ovakav ili onakav utisak. Imao je najbolju priliku da vrati egal u meč duboko u nadoknadi vremena, ali je podbacio iz slobodnog udarca. Bio je najagilniji po završetku meča - u verbalnim atacima na sudiju Pavla Ilića.

Mateuš Saldanja (od 67. minuta) - Igrač koji je najviše nedostajao Partizanu. Njegovim ulaskom dotad nemirna i rastrzana, nepovezna igra kada je trebalo izneti lotu do centra, dobila je smisao. Brazilcu se svaka lopta lepila za kopačku ali nije bilo prave podrške na tom delu terena, jer su se igrači Partizana više bavili odbranom svog gola nego kreacijom svojih napada.


 

Podeli:

Komentari 9

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 9

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu