Nova vest
Fudbal 3

20.4.2024.

21:02

Zvezda na skeneru B92.sport: Isti recept, drugi ishod

Fudbaleri Crvene zvezde su po prvi put ove sezone uspeli da savladaju Partizan (3:2) u 173. "večitom" derbiju.

Dušan Đukanović
Srđan Stevanović/Starsport

173. "večiti" derbi

Superliga, 1. kolo plej-ofa
Crvena zvezda – Partizan 3:2 (1:1)
Kanga 15p, Endiaj 89, Katai 99p - Baždar 11, Severina 56
Stadion: Rajko Mitić
Sudija: Pavle Ilić
Međusobni dueli: 67-48-57

Dugo je duel dva najveća srpska kluba bio okarakterisan dosadnim, da bismo u poslednja dva, što zbog dobrog, tako i zbog lošeg, dobili dva najzanimljivija možda u čitavom 21. veku. 

Prekidi, upitne sudijske odluke, nezapamćenih 15 minuta nadoknade, penali (sporni i nesporni), sukobi na terenu proizašli iz želje igrača su pomogli u stvaranju atmosfere, ali je najvažniji zaključak da je "večiti" derbi postao zanimljiv, a i kvalitetan koliko je to moguće. Nešto što je mnogima od nas bilo uskraćeno dok smo odrastali gledajući ga. 

Sofascore

I bila bi šteta da Partizan zaista odluči da ne igra u polufinalu Kupa Srbije, jer su ovakvi mečevi ono što je potrebno da se publika vrati na tribine. 

Zvezda je na +10 u domaćem prvenstvu, šampionska trka bi tu verovatno bila završena i da je Partizan dobio večeras, ali utakmica u drugom nacionalnom takmičenju je poslednja prilika da se od ove sezone oprostimo na najbolji način. 

Sve ostale boljke srpskog fudbala neće biti rešene tako brzo. 

Dok se to ne desi, da pogledamo kakav su utisak na terenu ostavili fudbaleri Zvezde.

Golman i odbrana

Srđan Stevanović/Starsport

Omri Glazer – Imao sjajnu intervenciju u ranoj fazi meča kada je sprečio Baždara da postigne gol, ali je potom kapitulirao. Nesnađen je bio Izraelac i ostavio mrežu nebranjenu, što je jedina situacija kada mu se na ovom meču moglo nešto zameriti. Siguran u vazduhu.

Milan Rodić (do 45. minuta) – Bitku sa Severinom je igubio. Olako dobijen duel fudbalera Partizana sa Rodićem otvorio prostor Stojkoviću da centrira kod gola gostiju. Nije povreda razlog što je već na poluvremenu prvi akter derbija koji je zamenjen. Da se debatovati o tome da li na tršištu ima boljeg levog beka kog bi Zvezda mogla da dovede, ali bilo kakva konkurencija bi možda bila dovoljna da se Rodić vrati u formu i na neophodni nivo.

Aleksandar Dragović i Uroš Spajić   – Veteranski štoperski par standardno u najmanju ruku solidno odradi posao. Iskustvo koje Dragović i Spajić donose sa sobom znači i da su bili protagonisti barem podjednako važnih mečeva u boljim ligama. To donosi veliku prevagu kada na suprotnoj strani imate mlade i talentovane poput Bojana Kovačevića, ali sa velikim nedostatkom – manjkom iskustva. Kao što smo i videli kod gola Mirka Ivanića, teško da bismo takav kiks dočekali od njih. Jesmo neke manje koji su se ticali pozicioniranja i koordinacije, ali i takvi su kuburili golovima. Na njihovoj konsolidovanosti pod pritiskom bi ostali trebalo da uče. Kao i oni sami na svojim greškama sa ove utakmice.

Srđan Mijailović – Ako ga poredimo sa kolegom sa druge bekovske strane – solidan. Daleko manje su se potencirali napadi preko njegove strane, a i kad jesu uspevao je da iskontroliše Goha (kod pogođene stative bio na dobrom mestu). Kod gola Baždara, kao i saigrači iz poslednje linije, loše reagovao. Baš je on bio na drugoj stativi i morao je da bude svesniji onoga što se odvijalo oko njega. Dovoljno dobro kada znamo gde je igra i u kakvom meču. Pamtiće 173. derbi po "suknjici" u deulu sa Gohom.

Vezni red i napad

Peđa Milosavljević/Starsport

Marko Stamenić – Da nije "bonus", verovatno ne bi bio u startnih 11. Mada, nema razloga da ne bude. Zvezdin "toranj", lako je izlazio na kraj sa protivnicima u vazdušnim duelima. Netipičan broj izleta za njega u protivničku trećinu, iako niti jedan nije doneo konkretan rezultat. Previše spor u tom delu terena, više mu pristoji igra u defanzivi.

Gelor Kanga (do 58. minuta) – Netipično bez riskantnih poteza, ali ni bez lucidnih poteza kojim bi "otvorio" protivničku odbranu. Nekoliko pokušaja iz daljine bez opasnosti po golmana Partizana. Ni penal nije izveo toliko sigurno, ali ono što je najvažnije jeste da je ponovo realizovao jedanaesterac i nastavio niz na koji crveno-beli mogu da se oslone.

In Bom Hvang – Previše pasova posle kojih je lopta otišla protivniku. Nekada ga saigrači nisu ispratili, dok je u drugim slučajevima naprosto grešio. Bio bolji u prethodnom derbiju. Kada ste dovoljno dobri možete to da nadoknadite, pogotovo kada kvalitetom odskačete od ostatka lige kao Hvang. Da je zamenjen, na ovom meču bi se to manje osetilo nego na prethodnim. 

Osman Bukari (do 99. minuta) – Haos se nastavlja, haos nikad neće stati. Prvih 45 minuta Bukarija treba pregledati i izučavati, kako zbog dobrog, tako i zbog lošeg kojeg je bilo više. Bukari će, plašim se, jednog dana izgoreti u svojoj želji. To jeste pozitivna karakteristika fudbalera, ali može da rezultuje u sebičnosti, a i onom centaršutu koji je maltene prebacio krov stadiona. Za neutralnog gledaoca verovatno ne postoji zanimljiviji fudbaler za gledanje, onim pristrasnijim je razlog za stres, pa često zaborave da ume itekako da bude i heroj. Što i bi na kraju, izvukao se asistencijom za izjednačujući pogodak, a onda i iznudio penal. Šta god da je radio pre toga nije bitno.

Mirko Ivanić (do 78. minuta) – Da su fizičke predispozicije tu, Ivanića bismo na superligaškim terenima gledali možda jedino kada bi iz gušta došao da gleda neki meč. Iako taj opis odgovara nekolicini igrača Zvezde, u modernom fudalu gde je to preduslov za uspeh kao i bilo koji drugi segment. U Hvangu i njemu Zvezda ima igrača u čijim je nogama lopta sigurna. Kada na sve to dodate radnu etiku Mirka koja je dovela do otete lopte Kovačeviću i potom iskustvo i znati kako pasti, dobijate fudbalera koji pravi razliku. Ako je do umora i samo toga, opravdana je njegova izmena. U suprotnom, ne postoji taktička zamisao ili uklapanje koje podrazumeva izvođenje najboljeg igrača. 

Šerif Endiaj (do 100. minuta) – Usporeni snimak. Pišem ovo već na poluvremenu i uveren sam da će to ostati glavni utisak do kraja, čak i da u drugom poluvremenu postigne het-trik (novinari nemaju pojma, ko bi rekao). Nema sumnje da je Senegalac daleko bolji igrač od povratka Milojevića, ali da baš ne može brzinom da parira štoperima Partizana... Dodir više ili dva su mu konstanto potrebni, pa tako često protraći prilike u koje nesumnjivo ume da uđe. Valja primetiti i da ja zahvalan, obavlja ono defanzive što se od njega može tražiti i zajedno sa Ivanićem izvršio presing koji je doveo do penala. "Sidraš", najefikasniji kada ga saigrači "spoje" sa golom, što mu je i na ovom meču donelo treći gol u derbijima, drugi. Solidan u odlaganjima lopte u začetcima akcija.

 

Trener i izmene

Srđan Stevanović/Starsport

Vladan Milojević – Možda jeste "Supermen" srpskog fudbala, ali derbiji su njegov kriptonit. Identična postava i manje dominantna Zvezda nego u meču igranom u martu, Endiaj ponovo spasilac i na kraju preokret Zvezde. Piše Milojević treću pobedu u duelima sa Partizanom, rezultati i jesu ono što je glavna odlika njegove ere. Ostalo je tome podređeno. 

Naser Điga (od 46. minuta) – Ništa bolji od svog prethodnika po levom boku. Điga barem u svoju odbranu ima to što mu nije prirodna pozicija. Severina je nastavio da probija po desnoj strani terena, pa čak i da postigne gol dok je Điga daleko od njega u poroznom bloku sa Kangom. Pokušao da donese doprinos u napadu, ali bez opasnosti. 

Aleksandar Katai (od 58. minuta) – Šteta, velika šteta što ovaj čovek ne može da igra svih 90 minuta. Minut mu je bio potreban da uđe u šansu, uspeo je da postigne i gol (potom poništen) i da svakim potezom odredi pravu fudbalsku meru. Možda da odemo i toliko daleko da Zvezda ne može da dovede kvalitetnijeg domaćeg fudbalera. Uklapa se u onaj Ivanićev kalup crveno-belih fudbalera. Da jeste, bilo bi super, ali nije... Verovatno nije bilo sumnje ko će izvesti penal u nadoknadi. Peti gol sa klupe ove polusezone. Zvezdin džoker. Nadamo se uskoro i ponovo prva opcija. 

Piter Olajinka (od 78. minuta) – Očekivalo se da ranije uđe u igru, mada tok meča nije značajno promenio od kako je dobio priliku. 

Nemanja Milunović (od 100. minuta) – Premalo vremena na terenu da bi stvorio utisak.

Žan Filip Kraso (od 100. minuta) – Ponižavanje i ruganje protivniku treba osuditi. Za to je i sanckionisan. Ušao da bi čuvao loptu u finišu, zabeležio i nekoliko lepih poteza i udarac ka golu protivnika. 

Podeli:

Komentari 3

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu