Nova vest
Fudbal

Nedelja, 21.07.2002.

11:46

Santini naisao na razlicite reakcije

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Samo 24 sata posto je nasledio Rozea Lemera na mestu selektora fudbalske reprezentacije, Zak Santini je naisao na razlicite reakcije u Francuskoj. Kapiten reprezentacije Marsel Desaii ostali igraci bili su oprezni u izjavama, predsednici klubova su odusevljeni, dok trener sa kojim su "trikolori" osvojili Svetsko prvenstvo Eme Zake predvodi one koji su nezadovoljni izborom novog trenera. "Bice zanimljivo da otkrijemo Santinijeve takticke varijante, imao je uspeha kao klupski trener. Verujem da ima neku poruku koju zeli da nam prenese, a mi, igraci, smo spremni da ispunimo njegove zahteve. Krecemo u novu avanturu", rekao je Desai.

Defanzivac Celzija pozdravio je izjavu Santinija koji je rekao da ne zeli da preduzima neke drasticne mere, a ujedno je i odao pocast Lemeru, koji je otpusten posle neocekivane eliminacije aktuelnog sampiona u prvoj rundi mundijala. "Roze je covek koji je do kraja iskren prema sebi. Zao mi je sto su stvari krenule pogresnim tokom", rekao je Desai. Vecina francuskih reprezentativaca nije davala mnogo izjava posle ponizavajuceg neuspeha u Japanu i Juznoj Koreji, a defanzivac Lilijan Tiram je rekao da ne zna mnogo o Santiniju, bivsem treneru Olimpika iz Liona. "Znam da je imao dobre rezultate sa Olimpikom i da je uspeo da napravi dobar tim", rekao je on.

Eme Zake, koji je Francusku 1998. godine doveo do titule, nije krio razocarenje. "Moja prva reakcija bila je veliko razocarenje, zato sto smo imali dvojicu izuzetnih kandidata koji su dolazili iz nacionalnog trenerskog osoblja. To su Rejmon Domenek i Rene Zirar. Ovo je kao drugi poraz posle neuspeha na Svetskom prvenstvu", rekao je on. Zake se nadao da ce reprezentaciju preuzeti neko iz francuske fudbalske akademije, tela ciji je predsednik postao posle trijumfa iz 1998. godine. Treneri reprezentacije dolazili su iz ove ustanove jos od 1992. godine kada je nacionalni tim preuzeo Zerar Ulije.

Imenovanje Santinija znaci, izmedju ostalog, da je u borbi za moc bila uspesnija domaca profesionalna liga. Predsednik prve lige Frederik Tirijez rekao je da je izbor Santinija "mudra i dobro promisljena odluka". "To sto je izabran znaci, jednostavno, da je bio najbolji kandidat", rekao je predsednik Olimpika Zan-Misel Ola, koji je Santinija isticao kao najboljeg kandidata jos od kada se reprezentacija vratila sa mundijala.

"Zadovoljan samo odlukom posto je Santini pravi covek da ponovo ujedini francusku fudbalsku porodicu", rekao je predsednik Lensa Zerve Martel.

Predsednik Oksera Gi Ru bio je takodje odusevljen. "Ovo je najbolja stvar koja je mogla da se dogodi francuskom fudbalu", kazao je on. Trener Lensa Zoel Miler takodje je u potpunosti podrzao ibor Santinija. "Kada se uzme u obzir njegovo iskustvo, siguran sam da ce uspeti da tim vrati na svoj vrh", rekao je on.

Prva utakmica novog trenera je prijateljski mec sa Tunisom 21. avgusta, a prvi ozbiljniji zadatak bice mu da aktuelnog evropskog prvaka odvede na Evropsko prvenstvo u Portugalu 2004. godine. Francuska kvalifikacije počinje 7. septembra na Kipru. U toj kvalifikacionoj grupi nalaze se i Slovenija, Izrael i Malta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu