Nova vest
Fudbal 14

25.3.2024.

19:52

Neubedljiva Srbija slavila na Kipru – pamtiće se samo rekord Tadića

Fudbalska reprezentacija Srbije savladala je Kipar u Larnaki rezultatom 1:0 (1:0) u drugom prijateljskom susretu ovog martovskog "prozora".

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Tanjug/AP Photo/Petros Karadjias

"Orlovi" su pre četiri dana doživeli težak od Rusije u Moskvi (0:4), pa ovu reprezentativnu akciju završavaju sa polovičnim učinkom.

Međutim, utisak je samo donekle popravljen, pošto su ponovo bili vidljivi propusti u igri tima Dragana Stojkovića Piksija. Naravno, najviše u odbrani.

KIPAR – SRBIJA 0:1 (0:1)

S. Milinković-Savić 7
Stadion: AEK Arena (Larnaka)
Sudija: Marko di Belo (Italija)

No, za duboku analizu, srećom, ima još vremena. Podsetimo, Srbija će do odlaska na EURO odigrati još dva meča, protiv Austrije i Švedske.

Potom će od 16. juna učestvovati na prvom Evropskom prvenstvu posle 24 godine, i to u grupi sa Engleskom, Slovenijom i Danskom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Football Association of Serbia (@fudbalskisavezsrbije)

 

Kipar: Mol – Karo (od 6. Kiprijanu), Gogić, Laifis – Andreu (od 46. Špoljarić), Kirijaku, Kusulos (od 74. Artimatas), Koreja – Loizu, Pitas (od 89. Kakulali), Haralambos.

Srbija: Rajković – Milenković, Mašović (od 85. Eraković), Babić – Živković, Mijailović, Lukić (od 46. Jović), Kostić (od 63. Zdjelar) – Samardžić (od 46. Tadić), S. Milinković-Savić (od 76. Baždar) – Mitrović (od 63. Gaćinović).

Ovaj meč na "AEK areni" ima epitet istorijskog, pošto je kapiten Srbije Dušan Tadić odigrao svoj 106. meč u dresu sa nacionalnim grbom.

Time je postao rekorder po broju nastupa u najboljoj državnoj selekciji. Na večnoj listi je prestigao Branislava Ivanovića, koji je odigrao 105 utakmica u dresu nacionalnog tima.

Tadić je za reprezentaciju Srbije debitovao na meču protiv Poljske 2008. godine.

Počelo je na Kipru kao u snovima. Lazar Samardžić je "podvalio" loptu iz slobodnog udarca, dok niko od defanzivaca nije gledao. Sergej Milinković-Savić je to lukavo ispratio i našao se na pravom mestu da efektno pogodi mrežu domaćina.

To nije bilo sve, pošto je tri minuta kasnije dosuđen i jedanaesterac za "orlove". Laifis je igrao rukom u svom kaznenom prostoru posle udarca Samardžića, a Italijan Marko di Belo je pokazao na "belu tačku".

Loptu je uzeo Aleksandar Mitrović i – promašio! Što nije slika koju smo često mogli da vidimo. Ipak, ako je nekada bilo potrebno da najbolji strelac u istoriji Srbije promaši penal, neka je to bilo ove večeri.

Nije se Srbija obeshrabrila, već je nastavila da dominira kroz posed, pa je do kraja prvog poluvremena vršila pritisak i igrom od noge do noge držala Kiprane na njihovoj polovini.

Drugo poluvreme donelo je ogromnu promenu. U ovom slučaju, na gore.

Fudbaleri Kipra su zaigrali angažovanije u drugom poluvremenu, a domaći fudbaleri su u 64. minutu propustili priliku da izjednače, pošto je Joanis Pitas pogodio stativu. Anderson Koreja nije uspeo u nastavku akcije da zatrese mrežu Srbije.

Fudbaler Partizana Samed Baždar debitovao je za selekciju Srbije, pošto je u 76. minutu zamenio Sergeja Milinković-Savića.

Srbija je prvu veliku šansu u drugom poluvremenu imala u 87. minutu. Luka Jović je  pokušao da pogodi donji levi ugao domaćeg tima, ali je bio neprecizan. Novu priliku za "orlove" imao je Mijat Gaćinović tri minuta kasnije, ali je golman Kipra zaustavio njegov udarac.

Domaći fudbaleri su u narednom napadu imali veliku šansu da izjednače. Kiparski reprezentativac Kostas Pileas je bio sam ispred Predraga Rajkovića, ali je golman Srbije odlično intervenisao.

Srbija je uspela da sačuva vođstvo od 1:0 i da dođe do pobede.

Podeli:

Komentari 14

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 14

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Amerika ponovo zabranila

Američka vlada kaže da je oduzela neke licence koje su dozvoljavale američkim proizvođačima čipova da izvoze određenu robu kineskom tehnološkom gigantu Huawei.

BBC

13:20

1 h

Novo Sport Video Menu