Nova vest
Fudbal 13

22.5.2024.

8:25

Praznik srpskog fudbala, a nije "večiti" derbi

Crvena zvezda je novom, četvrtom "duplom krunom" nastavila dominaciju u srpskom fudbalu, dok je sâm meč za trofej u Kupu Srbije ostavio pozitivan utisak na sve.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Srđan Stevanović/Starsport

Novi stadion u Loznici, "Lagator", bio je mesto crveno-belog, beogradsko-novosadskog okršaja, koji je zaista samim ambijentom i atmosferom imao primese evropskog.

Aktuelni prvak države je tokom poslednjih godina okusio iskustvo igranja van granica zemlje i tokom tih gostovanja imali smo prilike da se uverimo, a i upoznamo sa terenima širom "starog kontinenta".

Zdanje u Loznici, otvoreno u novembru 2023, dalo je šmek ovom finalu, a eskterijer i enterijer ovog stadiona, kapaciteta nešto većeg od 8.000 mesta, uspeli su da stvore utisak kao da niste u Srbiji.

"Delije" i "firmaši" su zaista grmeli od početka do kraja utakmice, a buka na "Lagatoru" je bila i veća nego što zapravo jeste upravo zbog samog prostora – akustika je specifična.

"Mogli smo da vidimo sve na utakmici. Mislim da puno ovakvih stadiona imate. Vidite i u okruženju. Ovakav stadion ima na Kipru samo jedan. Mi imamo tri stadiona. Ništa manje nisu lepši ni u Leskovcu i Zaječaru. Izvrstan teren. Sve je bilo na svetskom nivou. Igrači u ovakvim uslovima mogu da pokažu veći kvalitet", rekao je Vladan Milojević, trener Crvene zvezde.

Milojeviću je ovo četvrti trofej sa crveno-belima, a prvi u Kupu Srbije, koji je, doduše, osvojio sa Čukaričkim svojevremeno 2015. godine.

Koliko mu je ova pobeda značila videlo se nakon poslednjeg zvižduka sudije Milana Ilića, kada je njegov krik zaparao nebo iznad Loznice.

Zvezda jeste dominirala u ovoj pobedi rezultatom 2:1. Ona je mogla da bude ubedljivija, iako je i ekipa Vojvodine i te kako pokazala zube.

"Lale", koje su imale lepu podršku na ovom susretu, mogle su trijumfom da obezbede kvalifikacije za Ligu Evrope, samim tim i jesen u grupnoj fazi Lige konferencije.

Ipak, nisu uspele da se dokopaju trećeg trofeja u klupskoj istoriji u najmasovnijem takmičenju u Srbiji, a razloga je bilo bar nekoliko.

Deluje da je meč odlučila bitka na sredini terena, u kojoj su Novosađani bili inferiorni i bez rešenja za presing Beograđana, koji su u prvom poluvremenu propustili nekoliko jako dobrih prilika.

Od svih tih šansi, samo je Mirko Ivanić uspeo da savlada Lazara Carevića. Isto je to učinio i Uroš Spajić u nastavku, dok je gol Alekse Vukanovića u dubokoj nadoknadi mogao da ponese samo epitet počasnog za Novosađane.

Vojvodina će za izlazak u Evropu sada morati da zadrži bod prednosti u odnosu na Čukarički kolo pre kraja.

Čini se da to neće biti preterano težak posao, pošto na "Karađorđe" stiže Mladost, dok će Brđani gostovati na "Marakani".

"Imamo još jednu utakmicu u kojom moramo da pobedimo da bi otišli u Evropu. Presrećan sam što sam nastavio to što smo započeli, jer smo na dobrom putu. Sledeće godine ćemo biti mnogo jači, moramo da budemo, jer je Vojvodina veliki klub", rekao je Božidar Bandović, trener Vojvodine.

Pored golova i izvrsne atmosfere, sama utakmica na "Lagatoru" imala je sve što jedno finale može da ponudi.

"Bilo je za uživanje, videli smo i golove i poništene pogotke, duele i greške, koje su sastavni deo utakmice", apostrofirao je Milojević.

Odabrano društvo sa tribina u vidu Dragana Stojkovića Piksija, Miloša Krasića, Zorana Tošića, ali i Alana Džagoeva, nekadašnjeg asa moskovskog CSKA, imalo je šta da vidi na terenu.

Utisak su možda malo pokvarili najvatreniji navijači oba tima – "delije" su tokom koreografije u drugom poluvremenu nečim pogodile golmana Vojvodine Carevića, dok su "firmaši" tokom drugih 45 minuta konstantno različitim predmetima zasipali Omrija Glazera.

Ljudi zaduženi za održavanje "Lagatora" možda bi mogli da razmisle o postavljanju mreže iza golova, zbog ovakvih stvari, jer je kultura navijanja drugačija nego npr. u Engleskoj, gde su tribine tik uz teren.

Prekide finala nisu izazivali samo najvatrenije pristalice, već i jedan klinac u Zvezdinom dresu, koji je u finišu utrčao na teren kako bi zamolio Šerifa Ndiajea za dres. Obezbeđenje je reagovalo, pa je i mališan napustio teren.

Kad se podvuče crta, finale u Loznici bilo je pun pogodak i zaista praznik srpskog fudbala.

Obično se ovaj termin vezuje samo za "večiti" derbi, međutim, sad smo se uverili da može i drugačije.

Podeli:

Komentari 13

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 13

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu