Nova vest
Fudbal 8

22.4.2024.

13:18

Vidić opet nije primljen – Teriju prednost za Kuću slavnih

Nemanja Vidić opet nije primljen u Kuću slavnih engleske Premijer lige.

Izvor: Premijer liga

Profimedia

Direktor PL objasnio Terijev izbor

"Terijeva odbrambena oštroumnost i liderski kvaliteti bili su od suštinskog značaja za transformaciju Čelsija u silu Premijer lige. Vodio je primerom tokom dužeg vremenskog perioda i odigrao ključnu ulogu u svih pet njihovih titula", rekao je Ričard Masters.

Prednost u žestokoj konkurenciji štopera dobio je Vidićev veliki rival iz igračkih dana, bivši kapiten Čelsija Džon Teri.

Uz Terija je u novoj klasi primljen i legendarni napadač Mančester junajteda Endru (Endi) Kol.

Prethodno je ove godine u Kuću slavnih primljen Terijev bivši saigrač sa Stamford Bridža Ešli Kol.

Osim Vidića, na linsti kandidata koji nisu primljeni su bili još: Sol Kembel, Les Ferdinand, David Silva, Majkl Karik, Robi Fauler, Eden Azar, Jaja Ture, Džermejn Defo, Geri Nevil, Edvin van der Sar, Fransesk Fabregas i Majkl Oven.

"Posebna stvar za mene"

Teri je odigrao 492 utakmice za Čelsi u PL na kojima njegov tim nije primio gol na 214, po čemu je rekorder među pojedincima.

Postigao je 41 gol u ligi i osvojio je pet titula sa "plavcima".

"Kao igrač sam uvek davao sve od sebe na terenu i to što sam priznat zbog toga me ispunjava ponosom. Sjajno je pridružiti se bivšim saigračima koji su već primljeni i to iste godine kad i Ešli Kol, koji je bio neverovatan igrač i blizak prijatelj. Imao sam sreće da delim svlačionicu sa toliko vrhunskih igrača. Biti kapiten kluba kakav je Čelsi i ostvariti ono što smo mi je bila posebna stvar za mene. Premijer liga je najbolja liga na svetu, u kojoj svaki igrač želi da igra i ja sam ponosan što sam je osvojio pet puta", rekao je Teri.

"Tata je želeo da igram kriket"

Kol je četvrti najbolji strelac u istoriji lige sa 187 golova na 14 nastupa, s tim što je samo jedan od tih pogodaka bio sa penala.

Osim za mančesterski, tresao je mreže i kao napadač Njukasl junajteda, čak 34 u sezoni 1993/1994 kada je osvojio "Zlatnu kopačku".

Junajted ga je doveo za tadašnji britanski transfer rekord, a Kol je sa "crvenim đavolima" osvojio pet Premijer liga, uključujući istorijsku "triplu krunu" 1999. kada je Junajted osvojio i Ligu šampiona, prvu posle 30 godina.

"Fudbal je igra uspona i padova, ali sam uživao u svakom minutu svoje karijere. Otac je želeo da igram kriket, ali sam mu rekao 'Ne tata, mislim da sam dobar u fudbalu'. Kada se setim karijere uvek me ispune veliki ponos i dođe mi osmeh na lice. Fudbal igraš zbog osvajanja trofeja, a za mene je bilo posebno osvojiti toliko trofeja i pet PL. Bilo je ludo osvojiti prvi, posle sam želeo samo više", rekao je Kol.

Članovi Kuće slavnih PL

Inaugularna klasa 2021: Dejvid Bekam, Denis Berkamp, Erik Kantona, Tjeri Anri, Roj Kin, Frank Lampard, Stiven Džerard, Alan Širer;

Klasa 2022: Serhio Aguero, Didije Drogba, Vensan Kompani, Vejn Runi, Piter Šmajhel, Pol Skols, Patrik Vijera, Jan Rajt;

Klasa 2023: treneri ser Aleks Ferguson, Arsen Venger, igrači Toni Adams, Petr Čeh, Rio Ferdinand;

Klasa 2024: Ešli Kol, Džon Teri, Endru Kol

Podeli:

Komentari 8

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu