Renesansa

KK Crvena zvezda proživljava renesansu pod vođstvom novog trenera Duška Ivanovića.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Nedelja, 11.12.2022.

11:15

Renesansa
Photo by EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Crvena zvezda je bila na poslednjem mestu Evrolige uz poraz od Zadra u ABA Ligi kada je Vladimir Jovanović dobio otkaz, a ekipu preuzeo Duško Ivanović.

Od tog momenta, crveno-beli imaju niz od devet uzastopnih pobeda u svim takmičenjima, od čega pet u Evroligi i dve vezane pobede u "večitom" derbiju.

"Samo" dve pobede u Evroligi su neophodne Dušku Ivanoviću da dođe do rekordnih 7:0 u situaciji kada trener preuzme ekipu nakon početka sezone.

Već ste mogli da čitate analizu Partizana u ovom delu sezone, analizu pristupa Željka Obradovića i sada ćemo se okrenuti jednoj drugoj strani i malo porazgovarati o Dušku Ivanoviću.

Svi znamo da Partizan često preuzima u odbrani, da vole da igraju agresivno i sa iskakanjima, sa mnogo rotiranja čuvara i slično, što možete videti na ovom primeru dole.

Dakle, Vildosa je plejmejker, a iskače Brodzijanski na piku zajedno sa Egzumom, što je rezultovalo u tome da se Martin samo spusti u reket, Panter čita i rotira, pa ostaje igrač sam u desnom uglu, što je bio Lazić u ovom slučaju.
Ono što se meni prilično dopalo, ne samo u derbiju, nego u svakoj drugoj Zvezdinoj utakmici bila je situacija kada se kratkim otvaranjima iz pikenrola (tzv šort rol) "bušila" protivnička odbrana.

Videli smo u subotu uveče protiv Mornara kako je Zvezda to ume da reši, kako su utrčavanja po čeonoj liniji bila pravovremena i rupe u zonskoj odbrani pronalažene maltene redovno.

Kada god se kreira iz pika, a za to postoji šansa, Ivanović traži da Zvezdini bekovi igraju protiv protivničkih centara/krilnih igrača. Na taj način se maksimalno koristi njihova brzina (Nedović i Vildosa) jer će se to jako, jako teško braniti.

Šut za tri poena uglavnom nije bio najjače oružje crveno-belih, ali su Partizan pobedili šutem za tri u poslednjoj sekundi (5 od 20 za ceo meč), protiv Virtusa su šutirali 10/23, protiv Makabija 7/21, a protiv Asvela 8/24.

Uglavnom sličan broj šutnutih trojki, dok su za dva šutnuli 32, 34, 38 i 36 puta protiv Partizana. Što se odbrambenih zadataka tiče, sada ćemo pogledati jedan primer.

U ovom slučaju kada Jam Madar i Zek Ledej igraju pik na levih 45 stepeni, Ben Bentil ide u "drop" iliti ispod bloka dok Nedović "pritiska" Madara i usmerava ga u levu stranu čime sprečava plejmejkera Partizana da ide na koš.

Videćete u ovom kratkom klipu još nekoliko situacija kako se Madar brani na isti način i usmeravanjem u levu stranu otežava posed protivnika i sprečvaju se gotovo sigurni poeni.

Na isti način se branio i Dante Egzum. Iako ne šutira u lošim procentima, on nije čovek koji će uputiti mnogo šuteva za tri poena i Ivanović je to znao pa je samim tim ostavljao Australijancu prostor za šut branjenjem ispod bloka.
Kevina Pantera, s druge strane, Ivanović je branio potpuno drugačije, a opet prilično agresivno.

Videćete u ovom primeru da se Kevin Panter "napadao" u odbrani iskakanjem sa leve strane, u drugom primeru to Martin radi dosta učinkovitije i agresivnije zbog pozicije na parketu, dok Mitrović kapira da je Lesor ostao iza i morao da se vrati da pokrije.

U prvom primeru je Panter šutirao preko Lazarevića, a u drugom mu Lazić izbija loptu u aut.

Impresioniralo me je kako je našao način da se zaštiti od sjajnog skorera, ali takođe mi je zapalo za oko način na koji je branio stegere iliti duple uzastopne blokove.

Prvi igrač ide preko bloka, agresivno prati Pantera/Nanelija/Madara, a onaj drugi obično Martin ide u drop i čeka prodor pošto će teško kroz blokove defanzivac ispratiti čoveka, osim ako se ne služi rukama i laktovima.

U tim momentima se defanzivna formacija ne gubi, niko ne ostaje sam i svako ima svog igrača kojeg čuva.
Kada su iznuđivali preuzimanja, Virtus i Partizan tu znali da kazne i to su bile stvari koje su prilično ljutile Duška Ivanovića i čak je znao da pozove tajm-aut zbog takvih stvari.

Poenta takvih preuzimanja bez iskakanja je kontrola tempa odnosno prekidanje ofanzivnog ritma što timovi kao pomenuta dva crno-bela kluba i te kako znaju da kazne.

Udvajanja u ćoškovima su dala rezultat protiv Uroša Trifunovića i Danila Anđušića, ali je Janis Papapetru recimo bez većih poteškoća rešavao ta udvajanja i kreirao lake poene Partizana.

Jedna od interesantnih akcija koju Duško Ivanović igra tokom čitave trenerske karijere je ovakav tip španskog pikenrola. Primer koji ćete videti je iz njegovog perioda treniranja Baskonije.
Još jedna genijalna akcija Duška Ivanovića iz primera Baskonije sa kojom je imao baš mnogo uspeha i čak postao šampion Španije.

Slovenački trener Luka Basin je veoma lepo ovo secirao i objasnio, tako da ja neću trošiti previše reči i ostaviću vas da akciju pogledate sami i na miru i prepoznate je u jednoj Zvezdinoj utakmici. Crvena zvezda vrlo lako može da dođe do istorijskih 7-0 i velikih 8-6 nakon 1-6 starta, a za to su bile potrebne velike promene.

Vladimira Jovanovića je zamenio Duško Ivanović čiji trenerski pečat je gore u skromnom procentu objašnjen. Interesantne akcije i raznolikost u napadu, plus defanzivni sistem koji se retko menja.

Osim trenerske promene, gotovo podjednako značajna je promena glavnog igrača u ekipi pošto se Džejlen Adams nikako nije snašao i zamenio ga je bivši igrač upravo Baskonije, ali i Milvokija Luka Vildosa.

Još pre početka sezone je Zvezda otpustila Erona Vajta koji je otišao u Budućnost i počela da sklapa fantastičan tim koji prema pisanju španskih medija još uvek nije završen.

Sprema se dovođenje Fakunda Kampaca, a Real Madrid može da odgovori na ponudu i ukoliko to ne učini uz Vildosu, Nedovića i za sada povređenog Ivanovića, Zvezda bi imala još "opakiji" tim koji bi bio spreman za najviše ciljeve na svim frontovima.

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: