Nedelja, 03.09.2017.

23:00

Utisak dana – čudo iz Finske!

Lauri Markanen oduševljava sve ljubitelje košarke na Evrobasketu, a posle današnjeg dana i oni koji slabije prate igru pod koševima zapamtiće njegovo ime.

Izvor: PT

Utisak dana – èudo iz Finske! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Иван

pre 6 godina

Ма јасно је да смо ми кошаркашка сила и све то, али питање је докле ћемо бити са оваквим приступом. Ја не говорим да ли смо ми сада јачи од нпр. Финске, него да ли ћемо у будућности бити. Једна Америка се прилагодила новим тенденцијама, а ми не желимо! Увек смо најпаметнији!

Године 2002. је Аргентина промовисала нову кошарку. Ја гледам овај спорт преко 40 година и никада нисам видео да је на тако високом нивоу нека екипа давала толико лаких поена (зицера) као Гаучоси 2002. и 2004. Американци, који су дотле играли досадну игру на изолације, преузели су тај систем и сад су Вориорси с таквом тактиком прваци, а изо-асови су прошлост. А ми? Како смо играли у Атини 2004? Невероватно ружно. Крстић, Павловић, Радмановић, Ракочевић, Вујанић, Бодирога, Томашевић - сјајна имена, али свако је покушавао све сам, шутирао из немогућих позиција. Ниједна нормална акција у позиционом нападу. Тео нас је раздрмао, повео на прави колосек, а сад кад га нема, цврц! Опет играмо досадну стару игру.

И није само Миличић. А Александров? А Радмановић? А Ракочевић? А Недовић? Сви су они били атлетски фрикови, од којих никакву или скоро никакву корист нисмо извукли. Зато Словенија има Драгића, Немачка Шрудера, Шпанија масу тих брзих, продорних бекова, а ми имамо вечито неискоришћеног Недовића. Теа вади преглед игре, ни он ни Јовић не пробијају, ретко иду на продор.

Бекови су команданти напада, центри су команданти одбране. Ми немамо ниједног модерног плеја и центра. Куда идемо?

Jim Beam

pre 6 godina

Nemojte pogrešno da me shvatite jer je mali odigrao zaista odlično. Ali porediti njega sa Novickim, a da nije odigrao par profesionalnih mečeve (ovo mu dođu prvi) je smešno. Znate li vi koliki je Novicki i šta je sve postigao, svakako nije samo onaj njegov prepoznatljiv šut nego i mnogo više. Nije razbio Španiju ili San Antonio, već nejaku Poljsku. Pri tome, ima 20 godina, npr Jokić je dve godine stariji od njega i u njegovim godinama je već bio MVP ABA lige i imao pristojnu NBA ruki sezonu. Ako se ovakav hype diže oko momka, šta tek pričati o Dončiću sa 18 godina. Videćemo kako će proći pored NBA igrača, ovo juče je dobrim delom bilo i na atletsku superiornost (brži, višlji, skočniji) u odnosu na Poljake...

Vlasta

pre 6 godina

Koliko je iritantno u komentarima kada nekog zovu mali, klinac itd a ta osoba ima skoro pa 21 godinu.
Inace i mene je odusevio, ima petlju, potencijal videcemo kako ce se dalje odvijati njegova karijera.

nb

pre 6 godina

@ Sasa
Markanen je bas losa atleta!? Pa to mu je jedna od vecih vrlina. Obrati paznju kako on sa 2.13 trci kontru. Ili koliko mu je ruka iznad obruca kad zakucava.
Svasta covek procita ovde.

who cares

pre 6 godina

Nekoliko komentara je tipa steta sto mi nemamo ovakvog igraca, pa prica o tom visokom pokretnom igracu koji pogadja trojke tipa Novicki, Gasol i sl. U principu mi imamo i bolje, i to dosta boljeg, Jokic, njegove prve dve sezone u Nba su bolje nego sto su i Novicki i Gasol imali, od ovog Markanena je stariji dve godine, ali znacajno bolji, nema mozda ulaz, tj brzinu za ulaz kao ovaj, ali zato pod kosem mnogo bolji, plus odlican asistent, a uvek postoji i pretnja po protivnika da sutira trojke, sto otvara mnogo opcija u napadu, sto je i poenta tog tipa igraca, krilni centar ili centar koji izlazi na trojku. Na stranu sto ove godine nama ne igra 4 igraca iz standardne prve petorke i jos jedno 3 znacajne zamene, ali gledati jedne Fince i pricati kako je steta sto nemamo talenat kao oni je smesno, ovaj jedan igrac im je otprilike to, sve od talenta sto imaju. Francuzi su bili losi, prva utakmica, ponovo nema sanse da ih dobiju, a Poljska u produzetku i nije neki podvig. Momci samo napred napravite iznenadjenje sa ovim oslabljenim sastavom, pokazite da i vi vredite i da smo mi kosarka nacija koju ni sa B timom niko ne sme da otpise, a dogodine cemo valjda biti kompletni, pa malo da namucimo Amere u finalu svetskog.

north

pre 6 godina

Neko je Jokic a neko Markanen...Ovaj nas sad lupa traktorske gume po Americi i razmislja o ugovorima, otkazao 2 puta za 3 godine a Finac pobedjuje sam Francusku sa 27 poena, lider reprezentacije sa 20 godina. Svaka mu cast.

smehotres

pre 6 godina

@Saša - verovatno ni pobeda nad Francuskom i egal meč sa Slovenijom nisu nikakvo merilo za takvog "stručnjaka" kao što si ti? I ti NBA skauti nemaju pojma, dečko je slučajno bio u prvih 10 pikova, da si se ti pitao on ne bi bio ni draftovan.

cinik posmatrač

pre 6 godina

Nema taj neku budućnost u NBA. Nakljukaće ga ameri k'o gusku i za godinu dana imaće 25kg više. Nije pokretljiv a biće još sporiji. Posle 2 godine završiće u turskom klubu iz Burse (možda).

Valjevska podvala

pre 6 godina

(Иван, 03. septembar 2017 23:55)

Džabe ti lupaju minuse, u pravu si. Mora se forisrati moderna košarka koja uključuje šut za tri kad god imaš priliku.
Dosta više tapkanja lopte 20 sekundi i onda spuštanja na centra. Pa nemamo mi braću Gasol za tako nešto. A čak i oni šutiraju trojke.
Brza igra, protok lopte i šut za tri u svakoj izglednoj prilici. Pa visoki igrači koji imaju dalekometni šut su zlata vredni trenutno.
Evo, Porz i Markanen razbijaju trenutno. Teo se nikada nije libio da šutne. Nekad nerezonski, nekad kad treba, ali kad god mu se ukazala prilika je palijao.
Koliko god voleo naše, za sad dosadno igramo, svakako i dalje verujem i nadam se medalji.

Miki

pre 6 godina

Ti ne znas decko o cemu govoris . Tom "Porcingisu" je Jokic u direktnom duelu prosle sezone isporucio 40 poena a tek ce da isporucuje i njemu i Markkanenu u narednim sezonama , kompletniji je igrac od obojice , o fincu imam dobro misljenje dok je Porzingis precenjen igrac koji nikada nece biti konstantan, za svoju visoku slab skakac i prosecan suter za tri poena , Bender ne zasluzuje da bude u bilo kakvoj konverzaciji, on je smesan igrac koji nista nije pokazao u seniorskoj konkurenciji, razapet izmedju dve pozicija a nema igru ni za jednu. Imamo mi mnogo projekata u mladjim kategorijama kada su visoki igraci u pitanju, pa i na toj cetvorci, neki su poznati javnosti a za neke ce se jos cuti , poput Milosa Apica ili Nemanje Popovica itd. Nikola Jokic je hibrid on moze po potrebi da se spusti i na cetvorku, tako da za nas nema brige,Pecarski,Petrusev,Koprivica,Simanic,
Miskovic,Langovic,Musikic,Kovacevic,Filipovic su samo neka imena visokih igraca , imamo siroku bazu , batali to kiselo grozdje, da je ovde Jokic prisutan imao bi MVP brojke a fali nam i Milutinov koji ce da otkine sldece sezone.

Nikola

pre 6 godina

@ivan: izuzev starijeg gasola, pominjes markanena, porzingis-a pa cak i bendera. A da te pitam sad lepo sta su to finci, letonci i hrvati postigli u kosarci? Da nisu mozda osvojili vise medalja od nas, i napravili vise igraca od nas?
Mi danas imamo drugu najbrojniju koloniju igraca u nba ligi, medju koje jednog buduceg all stara kome je nebo granica, vice sampioni sveta smo, i vice olimpijski prvaci... a koliko nas je? 7 miliona jel tako? Oladi malo, dao je klinac 27 koseva, mi tesno izgubili od rusa, i sad nasi treneri ne znaju da formiraju igrace. Bogdanovic nije bio ni polovina od onog sto je danas, i to je zahvaljujuci Obradovicu. Pazi da ne osvojimo medalju, i doguramo daleko na ovom prvenstvu, bilo bi bruka sa B ekipom. Pazi da se to ne desi. Zanima se samo sta ce neki poput tebe svirati u tom trenutku.
PS: markanen sutira i tako vazi i za porzingisa, jer oni u sustini nemaju sistem niti bolje igrace da bi se oni ustrucavali. Smanji dozivljaj.

nou name

pre 6 godina

Ne pratim NCAA i iskreno prvi put vidim kako dečko igra, utisak je da me po igri podsetio malo na Bodirogu a malo više na Novickog, sve u svemu dobra partija za Njega i vetar u ledja.
Za tu Visinu ( 2,13 ) Motorika na Nivou ,svaka čast. Mnogo rada je još ispred njega da bi dostigao ovo Dvoje gore Pomenutih
Pozzz i Napred Srbija !!!!!!!

mirko

pre 6 godina

Realno veći je potencijal od Porzingisa. Porzingis je dosta medijski forsiran zato što je toliko visok, ima dobar šut i igra za NY pre svega, ali u njegovoj igri realno ima mnogo nedostataka. Ja i dalje ne mogu da zaboravim kako mu je Jokić lagano sasuo 40 poena u lice.

Piši propalo

pre 6 godina

Зашто ми никако да изнедримо једног таквог, већ све неке једва покретне тешкаше?
@Ivan

Pa imali smo >> Miličića, ali mu je duvala promaja kroz glavu.. Da nije, I danas bi imali jednu od najvećih zverki u reketu.

Bane

pre 6 godina

(Иван, 3. septembar 2017 23:55)

Ajde ne laprdaj majke ti. Neznam šta ti zamiljaš alo gde bre ti živiš. Odakle da se rađaju takvi igrači odakle nema se para nizašta.

jako i do samog kraja

pre 6 godina

@Ivan, ima istine ali ipak malo preteruješ i mašiš suštinu. Lauri je dobar ali ima tu još pasulja da se jede i dođe do nekih minuta i poena tamo. Zaboravio na Jokića? Ne bih ga menjao ni za Porzingisa ni Markanena. Čim ispretura te traktorske gume i upristoji odbranu imamo skoro pa ol star mladog igrača, mada i sad ovakav je fantastičan.
Postoji i Zvezdin ensiej dvojac na 4-5 Janković-Jovanović pokretni, atletični, radnici, talenat ne na najvišem nivou ali ima materijala da se napravi nešto. Ima tu i klinčadije poput Pecarskog. Nemoj da pravimo od zemlje vicešampiona neku bedaru a od Finske sistem, na osnovu jednog jedinog talenta, neozbiljno je.

Nemi posmatrač

pre 6 godina

@Ivan (ćirilicom)
Evo Finci, Letonci, Hrvati, ne zna se ko više medalja ima sa raznih takmičenja ! Po tebi je merilo uspešnosti struke jedan individualac ?! Jel si ti čuo da je košarka kolektivni sport ?! Bolje da si se uzdržao od komentara !

Иван

pre 6 godina

О томе причам. Марканен, Порцингис, Гасол старији, чак и Хрвати имају Бендера као тај тип играча, суперпокретљивог центра. Зашто ми никако да изнедримо једног таквог, већ све неке једва покретне тешкаше?

Овај Финац је дојучерашњи НЦАА кошаркаш. Нема још НБА искуство. Играо с нашим Ристићем у Аризони. И како он игра, а како наши прекаљени асови? Гледам и Марканена и Порцингиса: чим приме лопту на врху рекета, шутну. Не устручавају се. С то мало искуства што имају, поготово Финац. А наши искусни асови? Прво финтирају противника, па неког у гледалишту, па мене крај ТВ-а... И на крају додају саиграчу док не истекне напад.

Хоћу да кажем да све то није случајно. Нису наши неодлучни без разлога: њих превише кљукају некаквим тактикама. Кога фарбају наши тренери? Знају нешто што Американци не знају? Како да не.

Шта још треба да се деси да наша струка укапира колико је демоде. Једини наш играч који се не устручава да опали је био Тео. А он је постао вођа из другог плана, тамо на ЕП2009. Ма нико сем Богдана од наших најбољих кошаркаша није био у првом плану домаће струке. Што смо до сада успевали, успевали смо захваљујући вансеријским играчима који су били "ван калупа" домаћих тренера. Је ли случајност и то што су нам најталентованије генерације прво у ватру бацила двојица великих бивших кошаркаша - а "малих" тренера - Ћоса и Мока? Ово сада како играмо, ружно и мучно, то је слика наше струке без наших асова ван калупа.

Saša

pre 6 godina

Čoveče, koliki hajp se napravio oko lika. Pratio sam ga baš dosta na koledzu. Dosta je jednodimenzionalan igrač. ima predobar šut i to je mahom to. Visok je baš ali baš loš atleta. U reketu kada je NBA u pitanju, teško će išta moći. Ledjna tehnika ne postoji, u odbrani je katastrofalan. Talenat jeste ali ima mana i to dosta. Njegov vrhunac je neki Rajan Anderson recimo. Sličan igrač, četvorka, bez odbrane, bez skoka, igre ledjima i sa dobrim šutem. Što se tiče dobre statistike za Finsku, tim je jednostavno slab. Malo je tu dobrih igrača i normalno je da on sa Koponenon dele poene a i ekipa Poljska nije nikakvo merilo.

Dani Pedrosa

pre 6 godina

А ја сам мислио да ће мали бити лош али ко зна и даље NBA и Европа су другачији

Laza mačka

pre 6 godina

Broj 1 utisak sa Evropskog za sada je Markanen, bez dileme.

Toliko kritike u SAD oko njegove igre, inače ne pratim NCAA pa sam mišljenje formirao na osnovu skauting izveštaja i tekstova iz medija i na osnovu svih tih informacija očekivao sam mršavog belca koji igra nezrelo i koji jedino ume da ponekad ubode za 3.

Ovo što gledam je totalno suprotno, momak od 20 godina koji predvodi svoju reprezentaciju kao pravi lider, koji igra pametno i zrelo, sa mu*ima i preuzima odgovornost kad je najteže.
Igra toliko lepo za oko - atraktivna zakucavanja, ludi fade-away šutevi i trojke, kada pogledate kako se kreće nikada ne biste pomislili da ima 213cm...posebna drama se pravila oko odbrane, a i ako je očigledno da tu ima dosta prostora za napredak, ne mogu da ne uočim odlične defanzivne instinkte, a to je neprocenjivo jer se ne uči.

Naravno, FIBA i NBA košarka su dva totalno različita stila košarke, ali ako se po jutru dan poznaje mi svedočimo stvaranja nove NBA zvezde. Samo tako nastavi mali!

Laza mačka

pre 6 godina

Broj 1 utisak sa Evropskog za sada je Markanen, bez dileme.

Toliko kritike u SAD oko njegove igre, inače ne pratim NCAA pa sam mišljenje formirao na osnovu skauting izveštaja i tekstova iz medija i na osnovu svih tih informacija očekivao sam mršavog belca koji igra nezrelo i koji jedino ume da ponekad ubode za 3.

Ovo što gledam je totalno suprotno, momak od 20 godina koji predvodi svoju reprezentaciju kao pravi lider, koji igra pametno i zrelo, sa mu*ima i preuzima odgovornost kad je najteže.
Igra toliko lepo za oko - atraktivna zakucavanja, ludi fade-away šutevi i trojke, kada pogledate kako se kreće nikada ne biste pomislili da ima 213cm...posebna drama se pravila oko odbrane, a i ako je očigledno da tu ima dosta prostora za napredak, ne mogu da ne uočim odlične defanzivne instinkte, a to je neprocenjivo jer se ne uči.

Naravno, FIBA i NBA košarka su dva totalno različita stila košarke, ali ako se po jutru dan poznaje mi svedočimo stvaranja nove NBA zvezde. Samo tako nastavi mali!

Иван

pre 6 godina

О томе причам. Марканен, Порцингис, Гасол старији, чак и Хрвати имају Бендера као тај тип играча, суперпокретљивог центра. Зашто ми никако да изнедримо једног таквог, већ све неке једва покретне тешкаше?

Овај Финац је дојучерашњи НЦАА кошаркаш. Нема још НБА искуство. Играо с нашим Ристићем у Аризони. И како он игра, а како наши прекаљени асови? Гледам и Марканена и Порцингиса: чим приме лопту на врху рекета, шутну. Не устручавају се. С то мало искуства што имају, поготово Финац. А наши искусни асови? Прво финтирају противника, па неког у гледалишту, па мене крај ТВ-а... И на крају додају саиграчу док не истекне напад.

Хоћу да кажем да све то није случајно. Нису наши неодлучни без разлога: њих превише кљукају некаквим тактикама. Кога фарбају наши тренери? Знају нешто што Американци не знају? Како да не.

Шта још треба да се деси да наша струка укапира колико је демоде. Једини наш играч који се не устручава да опали је био Тео. А он је постао вођа из другог плана, тамо на ЕП2009. Ма нико сем Богдана од наших најбољих кошаркаша није био у првом плану домаће струке. Што смо до сада успевали, успевали смо захваљујући вансеријским играчима који су били "ван калупа" домаћих тренера. Је ли случајност и то што су нам најталентованије генерације прво у ватру бацила двојица великих бивших кошаркаша - а "малих" тренера - Ћоса и Мока? Ово сада како играмо, ружно и мучно, то је слика наше струке без наших асова ван калупа.

Dani Pedrosa

pre 6 godina

А ја сам мислио да ће мали бити лош али ко зна и даље NBA и Европа су другачији

Saša

pre 6 godina

Čoveče, koliki hajp se napravio oko lika. Pratio sam ga baš dosta na koledzu. Dosta je jednodimenzionalan igrač. ima predobar šut i to je mahom to. Visok je baš ali baš loš atleta. U reketu kada je NBA u pitanju, teško će išta moći. Ledjna tehnika ne postoji, u odbrani je katastrofalan. Talenat jeste ali ima mana i to dosta. Njegov vrhunac je neki Rajan Anderson recimo. Sličan igrač, četvorka, bez odbrane, bez skoka, igre ledjima i sa dobrim šutem. Što se tiče dobre statistike za Finsku, tim je jednostavno slab. Malo je tu dobrih igrača i normalno je da on sa Koponenon dele poene a i ekipa Poljska nije nikakvo merilo.

nb

pre 6 godina

@ Sasa
Markanen je bas losa atleta!? Pa to mu je jedna od vecih vrlina. Obrati paznju kako on sa 2.13 trci kontru. Ili koliko mu je ruka iznad obruca kad zakucava.
Svasta covek procita ovde.

jako i do samog kraja

pre 6 godina

@Ivan, ima istine ali ipak malo preteruješ i mašiš suštinu. Lauri je dobar ali ima tu još pasulja da se jede i dođe do nekih minuta i poena tamo. Zaboravio na Jokića? Ne bih ga menjao ni za Porzingisa ni Markanena. Čim ispretura te traktorske gume i upristoji odbranu imamo skoro pa ol star mladog igrača, mada i sad ovakav je fantastičan.
Postoji i Zvezdin ensiej dvojac na 4-5 Janković-Jovanović pokretni, atletični, radnici, talenat ne na najvišem nivou ali ima materijala da se napravi nešto. Ima tu i klinčadije poput Pecarskog. Nemoj da pravimo od zemlje vicešampiona neku bedaru a od Finske sistem, na osnovu jednog jedinog talenta, neozbiljno je.

Jim Beam

pre 6 godina

Nemojte pogrešno da me shvatite jer je mali odigrao zaista odlično. Ali porediti njega sa Novickim, a da nije odigrao par profesionalnih mečeve (ovo mu dođu prvi) je smešno. Znate li vi koliki je Novicki i šta je sve postigao, svakako nije samo onaj njegov prepoznatljiv šut nego i mnogo više. Nije razbio Španiju ili San Antonio, već nejaku Poljsku. Pri tome, ima 20 godina, npr Jokić je dve godine stariji od njega i u njegovim godinama je već bio MVP ABA lige i imao pristojnu NBA ruki sezonu. Ako se ovakav hype diže oko momka, šta tek pričati o Dončiću sa 18 godina. Videćemo kako će proći pored NBA igrača, ovo juče je dobrim delom bilo i na atletsku superiornost (brži, višlji, skočniji) u odnosu na Poljake...

Nemi posmatrač

pre 6 godina

@Ivan (ćirilicom)
Evo Finci, Letonci, Hrvati, ne zna se ko više medalja ima sa raznih takmičenja ! Po tebi je merilo uspešnosti struke jedan individualac ?! Jel si ti čuo da je košarka kolektivni sport ?! Bolje da si se uzdržao od komentara !

Nikola

pre 6 godina

@ivan: izuzev starijeg gasola, pominjes markanena, porzingis-a pa cak i bendera. A da te pitam sad lepo sta su to finci, letonci i hrvati postigli u kosarci? Da nisu mozda osvojili vise medalja od nas, i napravili vise igraca od nas?
Mi danas imamo drugu najbrojniju koloniju igraca u nba ligi, medju koje jednog buduceg all stara kome je nebo granica, vice sampioni sveta smo, i vice olimpijski prvaci... a koliko nas je? 7 miliona jel tako? Oladi malo, dao je klinac 27 koseva, mi tesno izgubili od rusa, i sad nasi treneri ne znaju da formiraju igrace. Bogdanovic nije bio ni polovina od onog sto je danas, i to je zahvaljujuci Obradovicu. Pazi da ne osvojimo medalju, i doguramo daleko na ovom prvenstvu, bilo bi bruka sa B ekipom. Pazi da se to ne desi. Zanima se samo sta ce neki poput tebe svirati u tom trenutku.
PS: markanen sutira i tako vazi i za porzingisa, jer oni u sustini nemaju sistem niti bolje igrace da bi se oni ustrucavali. Smanji dozivljaj.

north

pre 6 godina

Neko je Jokic a neko Markanen...Ovaj nas sad lupa traktorske gume po Americi i razmislja o ugovorima, otkazao 2 puta za 3 godine a Finac pobedjuje sam Francusku sa 27 poena, lider reprezentacije sa 20 godina. Svaka mu cast.

who cares

pre 6 godina

Nekoliko komentara je tipa steta sto mi nemamo ovakvog igraca, pa prica o tom visokom pokretnom igracu koji pogadja trojke tipa Novicki, Gasol i sl. U principu mi imamo i bolje, i to dosta boljeg, Jokic, njegove prve dve sezone u Nba su bolje nego sto su i Novicki i Gasol imali, od ovog Markanena je stariji dve godine, ali znacajno bolji, nema mozda ulaz, tj brzinu za ulaz kao ovaj, ali zato pod kosem mnogo bolji, plus odlican asistent, a uvek postoji i pretnja po protivnika da sutira trojke, sto otvara mnogo opcija u napadu, sto je i poenta tog tipa igraca, krilni centar ili centar koji izlazi na trojku. Na stranu sto ove godine nama ne igra 4 igraca iz standardne prve petorke i jos jedno 3 znacajne zamene, ali gledati jedne Fince i pricati kako je steta sto nemamo talenat kao oni je smesno, ovaj jedan igrac im je otprilike to, sve od talenta sto imaju. Francuzi su bili losi, prva utakmica, ponovo nema sanse da ih dobiju, a Poljska u produzetku i nije neki podvig. Momci samo napred napravite iznenadjenje sa ovim oslabljenim sastavom, pokazite da i vi vredite i da smo mi kosarka nacija koju ni sa B timom niko ne sme da otpise, a dogodine cemo valjda biti kompletni, pa malo da namucimo Amere u finalu svetskog.

Иван

pre 6 godina

Ма јасно је да смо ми кошаркашка сила и све то, али питање је докле ћемо бити са оваквим приступом. Ја не говорим да ли смо ми сада јачи од нпр. Финске, него да ли ћемо у будућности бити. Једна Америка се прилагодила новим тенденцијама, а ми не желимо! Увек смо најпаметнији!

Године 2002. је Аргентина промовисала нову кошарку. Ја гледам овај спорт преко 40 година и никада нисам видео да је на тако високом нивоу нека екипа давала толико лаких поена (зицера) као Гаучоси 2002. и 2004. Американци, који су дотле играли досадну игру на изолације, преузели су тај систем и сад су Вориорси с таквом тактиком прваци, а изо-асови су прошлост. А ми? Како смо играли у Атини 2004? Невероватно ружно. Крстић, Павловић, Радмановић, Ракочевић, Вујанић, Бодирога, Томашевић - сјајна имена, али свако је покушавао све сам, шутирао из немогућих позиција. Ниједна нормална акција у позиционом нападу. Тео нас је раздрмао, повео на прави колосек, а сад кад га нема, цврц! Опет играмо досадну стару игру.

И није само Миличић. А Александров? А Радмановић? А Ракочевић? А Недовић? Сви су они били атлетски фрикови, од којих никакву или скоро никакву корист нисмо извукли. Зато Словенија има Драгића, Немачка Шрудера, Шпанија масу тих брзих, продорних бекова, а ми имамо вечито неискоришћеног Недовића. Теа вади преглед игре, ни он ни Јовић не пробијају, ретко иду на продор.

Бекови су команданти напада, центри су команданти одбране. Ми немамо ниједног модерног плеја и центра. Куда идемо?

Piši propalo

pre 6 godina

Зашто ми никако да изнедримо једног таквог, већ све неке једва покретне тешкаше?
@Ivan

Pa imali smo >> Miličića, ali mu je duvala promaja kroz glavu.. Da nije, I danas bi imali jednu od najvećih zverki u reketu.

mirko

pre 6 godina

Realno veći je potencijal od Porzingisa. Porzingis je dosta medijski forsiran zato što je toliko visok, ima dobar šut i igra za NY pre svega, ali u njegovoj igri realno ima mnogo nedostataka. Ja i dalje ne mogu da zaboravim kako mu je Jokić lagano sasuo 40 poena u lice.

Miki

pre 6 godina

Ti ne znas decko o cemu govoris . Tom "Porcingisu" je Jokic u direktnom duelu prosle sezone isporucio 40 poena a tek ce da isporucuje i njemu i Markkanenu u narednim sezonama , kompletniji je igrac od obojice , o fincu imam dobro misljenje dok je Porzingis precenjen igrac koji nikada nece biti konstantan, za svoju visoku slab skakac i prosecan suter za tri poena , Bender ne zasluzuje da bude u bilo kakvoj konverzaciji, on je smesan igrac koji nista nije pokazao u seniorskoj konkurenciji, razapet izmedju dve pozicija a nema igru ni za jednu. Imamo mi mnogo projekata u mladjim kategorijama kada su visoki igraci u pitanju, pa i na toj cetvorci, neki su poznati javnosti a za neke ce se jos cuti , poput Milosa Apica ili Nemanje Popovica itd. Nikola Jokic je hibrid on moze po potrebi da se spusti i na cetvorku, tako da za nas nema brige,Pecarski,Petrusev,Koprivica,Simanic,
Miskovic,Langovic,Musikic,Kovacevic,Filipovic su samo neka imena visokih igraca , imamo siroku bazu , batali to kiselo grozdje, da je ovde Jokic prisutan imao bi MVP brojke a fali nam i Milutinov koji ce da otkine sldece sezone.

Vlasta

pre 6 godina

Koliko je iritantno u komentarima kada nekog zovu mali, klinac itd a ta osoba ima skoro pa 21 godinu.
Inace i mene je odusevio, ima petlju, potencijal videcemo kako ce se dalje odvijati njegova karijera.

smehotres

pre 6 godina

@Saša - verovatno ni pobeda nad Francuskom i egal meč sa Slovenijom nisu nikakvo merilo za takvog "stručnjaka" kao što si ti? I ti NBA skauti nemaju pojma, dečko je slučajno bio u prvih 10 pikova, da si se ti pitao on ne bi bio ni draftovan.

Valjevska podvala

pre 6 godina

(Иван, 03. septembar 2017 23:55)

Džabe ti lupaju minuse, u pravu si. Mora se forisrati moderna košarka koja uključuje šut za tri kad god imaš priliku.
Dosta više tapkanja lopte 20 sekundi i onda spuštanja na centra. Pa nemamo mi braću Gasol za tako nešto. A čak i oni šutiraju trojke.
Brza igra, protok lopte i šut za tri u svakoj izglednoj prilici. Pa visoki igrači koji imaju dalekometni šut su zlata vredni trenutno.
Evo, Porz i Markanen razbijaju trenutno. Teo se nikada nije libio da šutne. Nekad nerezonski, nekad kad treba, ali kad god mu se ukazala prilika je palijao.
Koliko god voleo naše, za sad dosadno igramo, svakako i dalje verujem i nadam se medalji.

Bane

pre 6 godina

(Иван, 3. septembar 2017 23:55)

Ajde ne laprdaj majke ti. Neznam šta ti zamiljaš alo gde bre ti živiš. Odakle da se rađaju takvi igrači odakle nema se para nizašta.

nou name

pre 6 godina

Ne pratim NCAA i iskreno prvi put vidim kako dečko igra, utisak je da me po igri podsetio malo na Bodirogu a malo više na Novickog, sve u svemu dobra partija za Njega i vetar u ledja.
Za tu Visinu ( 2,13 ) Motorika na Nivou ,svaka čast. Mnogo rada je još ispred njega da bi dostigao ovo Dvoje gore Pomenutih
Pozzz i Napred Srbija !!!!!!!

cinik posmatrač

pre 6 godina

Nema taj neku budućnost u NBA. Nakljukaće ga ameri k'o gusku i za godinu dana imaće 25kg više. Nije pokretljiv a biće još sporiji. Posle 2 godine završiće u turskom klubu iz Burse (možda).

Saša

pre 6 godina

Čoveče, koliki hajp se napravio oko lika. Pratio sam ga baš dosta na koledzu. Dosta je jednodimenzionalan igrač. ima predobar šut i to je mahom to. Visok je baš ali baš loš atleta. U reketu kada je NBA u pitanju, teško će išta moći. Ledjna tehnika ne postoji, u odbrani je katastrofalan. Talenat jeste ali ima mana i to dosta. Njegov vrhunac je neki Rajan Anderson recimo. Sličan igrač, četvorka, bez odbrane, bez skoka, igre ledjima i sa dobrim šutem. Što se tiče dobre statistike za Finsku, tim je jednostavno slab. Malo je tu dobrih igrača i normalno je da on sa Koponenon dele poene a i ekipa Poljska nije nikakvo merilo.

Иван

pre 6 godina

О томе причам. Марканен, Порцингис, Гасол старији, чак и Хрвати имају Бендера као тај тип играча, суперпокретљивог центра. Зашто ми никако да изнедримо једног таквог, већ све неке једва покретне тешкаше?

Овај Финац је дојучерашњи НЦАА кошаркаш. Нема још НБА искуство. Играо с нашим Ристићем у Аризони. И како он игра, а како наши прекаљени асови? Гледам и Марканена и Порцингиса: чим приме лопту на врху рекета, шутну. Не устручавају се. С то мало искуства што имају, поготово Финац. А наши искусни асови? Прво финтирају противника, па неког у гледалишту, па мене крај ТВ-а... И на крају додају саиграчу док не истекне напад.

Хоћу да кажем да све то није случајно. Нису наши неодлучни без разлога: њих превише кљукају некаквим тактикама. Кога фарбају наши тренери? Знају нешто што Американци не знају? Како да не.

Шта још треба да се деси да наша струка укапира колико је демоде. Једини наш играч који се не устручава да опали је био Тео. А он је постао вођа из другог плана, тамо на ЕП2009. Ма нико сем Богдана од наших најбољих кошаркаша није био у првом плану домаће струке. Што смо до сада успевали, успевали смо захваљујући вансеријским играчима који су били "ван калупа" домаћих тренера. Је ли случајност и то што су нам најталентованије генерације прво у ватру бацила двојица великих бивших кошаркаша - а "малих" тренера - Ћоса и Мока? Ово сада како играмо, ружно и мучно, то је слика наше струке без наших асова ван калупа.

cinik posmatrač

pre 6 godina

Nema taj neku budućnost u NBA. Nakljukaće ga ameri k'o gusku i za godinu dana imaće 25kg više. Nije pokretljiv a biće još sporiji. Posle 2 godine završiće u turskom klubu iz Burse (možda).

Laza mačka

pre 6 godina

Broj 1 utisak sa Evropskog za sada je Markanen, bez dileme.

Toliko kritike u SAD oko njegove igre, inače ne pratim NCAA pa sam mišljenje formirao na osnovu skauting izveštaja i tekstova iz medija i na osnovu svih tih informacija očekivao sam mršavog belca koji igra nezrelo i koji jedino ume da ponekad ubode za 3.

Ovo što gledam je totalno suprotno, momak od 20 godina koji predvodi svoju reprezentaciju kao pravi lider, koji igra pametno i zrelo, sa mu*ima i preuzima odgovornost kad je najteže.
Igra toliko lepo za oko - atraktivna zakucavanja, ludi fade-away šutevi i trojke, kada pogledate kako se kreće nikada ne biste pomislili da ima 213cm...posebna drama se pravila oko odbrane, a i ako je očigledno da tu ima dosta prostora za napredak, ne mogu da ne uočim odlične defanzivne instinkte, a to je neprocenjivo jer se ne uči.

Naravno, FIBA i NBA košarka su dva totalno različita stila košarke, ali ako se po jutru dan poznaje mi svedočimo stvaranja nove NBA zvezde. Samo tako nastavi mali!

Dani Pedrosa

pre 6 godina

А ја сам мислио да ће мали бити лош али ко зна и даље NBA и Европа су другачији

Valjevska podvala

pre 6 godina

(Иван, 03. septembar 2017 23:55)

Džabe ti lupaju minuse, u pravu si. Mora se forisrati moderna košarka koja uključuje šut za tri kad god imaš priliku.
Dosta više tapkanja lopte 20 sekundi i onda spuštanja na centra. Pa nemamo mi braću Gasol za tako nešto. A čak i oni šutiraju trojke.
Brza igra, protok lopte i šut za tri u svakoj izglednoj prilici. Pa visoki igrači koji imaju dalekometni šut su zlata vredni trenutno.
Evo, Porz i Markanen razbijaju trenutno. Teo se nikada nije libio da šutne. Nekad nerezonski, nekad kad treba, ali kad god mu se ukazala prilika je palijao.
Koliko god voleo naše, za sad dosadno igramo, svakako i dalje verujem i nadam se medalji.

north

pre 6 godina

Neko je Jokic a neko Markanen...Ovaj nas sad lupa traktorske gume po Americi i razmislja o ugovorima, otkazao 2 puta za 3 godine a Finac pobedjuje sam Francusku sa 27 poena, lider reprezentacije sa 20 godina. Svaka mu cast.

Jim Beam

pre 6 godina

Nemojte pogrešno da me shvatite jer je mali odigrao zaista odlično. Ali porediti njega sa Novickim, a da nije odigrao par profesionalnih mečeve (ovo mu dođu prvi) je smešno. Znate li vi koliki je Novicki i šta je sve postigao, svakako nije samo onaj njegov prepoznatljiv šut nego i mnogo više. Nije razbio Španiju ili San Antonio, već nejaku Poljsku. Pri tome, ima 20 godina, npr Jokić je dve godine stariji od njega i u njegovim godinama je već bio MVP ABA lige i imao pristojnu NBA ruki sezonu. Ako se ovakav hype diže oko momka, šta tek pričati o Dončiću sa 18 godina. Videćemo kako će proći pored NBA igrača, ovo juče je dobrim delom bilo i na atletsku superiornost (brži, višlji, skočniji) u odnosu na Poljake...

who cares

pre 6 godina

Nekoliko komentara je tipa steta sto mi nemamo ovakvog igraca, pa prica o tom visokom pokretnom igracu koji pogadja trojke tipa Novicki, Gasol i sl. U principu mi imamo i bolje, i to dosta boljeg, Jokic, njegove prve dve sezone u Nba su bolje nego sto su i Novicki i Gasol imali, od ovog Markanena je stariji dve godine, ali znacajno bolji, nema mozda ulaz, tj brzinu za ulaz kao ovaj, ali zato pod kosem mnogo bolji, plus odlican asistent, a uvek postoji i pretnja po protivnika da sutira trojke, sto otvara mnogo opcija u napadu, sto je i poenta tog tipa igraca, krilni centar ili centar koji izlazi na trojku. Na stranu sto ove godine nama ne igra 4 igraca iz standardne prve petorke i jos jedno 3 znacajne zamene, ali gledati jedne Fince i pricati kako je steta sto nemamo talenat kao oni je smesno, ovaj jedan igrac im je otprilike to, sve od talenta sto imaju. Francuzi su bili losi, prva utakmica, ponovo nema sanse da ih dobiju, a Poljska u produzetku i nije neki podvig. Momci samo napred napravite iznenadjenje sa ovim oslabljenim sastavom, pokazite da i vi vredite i da smo mi kosarka nacija koju ni sa B timom niko ne sme da otpise, a dogodine cemo valjda biti kompletni, pa malo da namucimo Amere u finalu svetskog.

Bane

pre 6 godina

(Иван, 3. septembar 2017 23:55)

Ajde ne laprdaj majke ti. Neznam šta ti zamiljaš alo gde bre ti živiš. Odakle da se rađaju takvi igrači odakle nema se para nizašta.

Nemi posmatrač

pre 6 godina

@Ivan (ćirilicom)
Evo Finci, Letonci, Hrvati, ne zna se ko više medalja ima sa raznih takmičenja ! Po tebi je merilo uspešnosti struke jedan individualac ?! Jel si ti čuo da je košarka kolektivni sport ?! Bolje da si se uzdržao od komentara !

mirko

pre 6 godina

Realno veći je potencijal od Porzingisa. Porzingis je dosta medijski forsiran zato što je toliko visok, ima dobar šut i igra za NY pre svega, ali u njegovoj igri realno ima mnogo nedostataka. Ja i dalje ne mogu da zaboravim kako mu je Jokić lagano sasuo 40 poena u lice.

Vlasta

pre 6 godina

Koliko je iritantno u komentarima kada nekog zovu mali, klinac itd a ta osoba ima skoro pa 21 godinu.
Inace i mene je odusevio, ima petlju, potencijal videcemo kako ce se dalje odvijati njegova karijera.

Иван

pre 6 godina

Ма јасно је да смо ми кошаркашка сила и све то, али питање је докле ћемо бити са оваквим приступом. Ја не говорим да ли смо ми сада јачи од нпр. Финске, него да ли ћемо у будућности бити. Једна Америка се прилагодила новим тенденцијама, а ми не желимо! Увек смо најпаметнији!

Године 2002. је Аргентина промовисала нову кошарку. Ја гледам овај спорт преко 40 година и никада нисам видео да је на тако високом нивоу нека екипа давала толико лаких поена (зицера) као Гаучоси 2002. и 2004. Американци, који су дотле играли досадну игру на изолације, преузели су тај систем и сад су Вориорси с таквом тактиком прваци, а изо-асови су прошлост. А ми? Како смо играли у Атини 2004? Невероватно ружно. Крстић, Павловић, Радмановић, Ракочевић, Вујанић, Бодирога, Томашевић - сјајна имена, али свако је покушавао све сам, шутирао из немогућих позиција. Ниједна нормална акција у позиционом нападу. Тео нас је раздрмао, повео на прави колосек, а сад кад га нема, цврц! Опет играмо досадну стару игру.

И није само Миличић. А Александров? А Радмановић? А Ракочевић? А Недовић? Сви су они били атлетски фрикови, од којих никакву или скоро никакву корист нисмо извукли. Зато Словенија има Драгића, Немачка Шрудера, Шпанија масу тих брзих, продорних бекова, а ми имамо вечито неискоришћеног Недовића. Теа вади преглед игре, ни он ни Јовић не пробијају, ретко иду на продор.

Бекови су команданти напада, центри су команданти одбране. Ми немамо ниједног модерног плеја и центра. Куда идемо?

Nikola

pre 6 godina

@ivan: izuzev starijeg gasola, pominjes markanena, porzingis-a pa cak i bendera. A da te pitam sad lepo sta su to finci, letonci i hrvati postigli u kosarci? Da nisu mozda osvojili vise medalja od nas, i napravili vise igraca od nas?
Mi danas imamo drugu najbrojniju koloniju igraca u nba ligi, medju koje jednog buduceg all stara kome je nebo granica, vice sampioni sveta smo, i vice olimpijski prvaci... a koliko nas je? 7 miliona jel tako? Oladi malo, dao je klinac 27 koseva, mi tesno izgubili od rusa, i sad nasi treneri ne znaju da formiraju igrace. Bogdanovic nije bio ni polovina od onog sto je danas, i to je zahvaljujuci Obradovicu. Pazi da ne osvojimo medalju, i doguramo daleko na ovom prvenstvu, bilo bi bruka sa B ekipom. Pazi da se to ne desi. Zanima se samo sta ce neki poput tebe svirati u tom trenutku.
PS: markanen sutira i tako vazi i za porzingisa, jer oni u sustini nemaju sistem niti bolje igrace da bi se oni ustrucavali. Smanji dozivljaj.

Miki

pre 6 godina

Ti ne znas decko o cemu govoris . Tom "Porcingisu" je Jokic u direktnom duelu prosle sezone isporucio 40 poena a tek ce da isporucuje i njemu i Markkanenu u narednim sezonama , kompletniji je igrac od obojice , o fincu imam dobro misljenje dok je Porzingis precenjen igrac koji nikada nece biti konstantan, za svoju visoku slab skakac i prosecan suter za tri poena , Bender ne zasluzuje da bude u bilo kakvoj konverzaciji, on je smesan igrac koji nista nije pokazao u seniorskoj konkurenciji, razapet izmedju dve pozicija a nema igru ni za jednu. Imamo mi mnogo projekata u mladjim kategorijama kada su visoki igraci u pitanju, pa i na toj cetvorci, neki su poznati javnosti a za neke ce se jos cuti , poput Milosa Apica ili Nemanje Popovica itd. Nikola Jokic je hibrid on moze po potrebi da se spusti i na cetvorku, tako da za nas nema brige,Pecarski,Petrusev,Koprivica,Simanic,
Miskovic,Langovic,Musikic,Kovacevic,Filipovic su samo neka imena visokih igraca , imamo siroku bazu , batali to kiselo grozdje, da je ovde Jokic prisutan imao bi MVP brojke a fali nam i Milutinov koji ce da otkine sldece sezone.

jako i do samog kraja

pre 6 godina

@Ivan, ima istine ali ipak malo preteruješ i mašiš suštinu. Lauri je dobar ali ima tu još pasulja da se jede i dođe do nekih minuta i poena tamo. Zaboravio na Jokića? Ne bih ga menjao ni za Porzingisa ni Markanena. Čim ispretura te traktorske gume i upristoji odbranu imamo skoro pa ol star mladog igrača, mada i sad ovakav je fantastičan.
Postoji i Zvezdin ensiej dvojac na 4-5 Janković-Jovanović pokretni, atletični, radnici, talenat ne na najvišem nivou ali ima materijala da se napravi nešto. Ima tu i klinčadije poput Pecarskog. Nemoj da pravimo od zemlje vicešampiona neku bedaru a od Finske sistem, na osnovu jednog jedinog talenta, neozbiljno je.

nou name

pre 6 godina

Ne pratim NCAA i iskreno prvi put vidim kako dečko igra, utisak je da me po igri podsetio malo na Bodirogu a malo više na Novickog, sve u svemu dobra partija za Njega i vetar u ledja.
Za tu Visinu ( 2,13 ) Motorika na Nivou ,svaka čast. Mnogo rada je još ispred njega da bi dostigao ovo Dvoje gore Pomenutih
Pozzz i Napred Srbija !!!!!!!

nb

pre 6 godina

@ Sasa
Markanen je bas losa atleta!? Pa to mu je jedna od vecih vrlina. Obrati paznju kako on sa 2.13 trci kontru. Ili koliko mu je ruka iznad obruca kad zakucava.
Svasta covek procita ovde.

Piši propalo

pre 6 godina

Зашто ми никако да изнедримо једног таквог, већ све неке једва покретне тешкаше?
@Ivan

Pa imali smo >> Miličića, ali mu je duvala promaja kroz glavu.. Da nije, I danas bi imali jednu od najvećih zverki u reketu.

smehotres

pre 6 godina

@Saša - verovatno ni pobeda nad Francuskom i egal meč sa Slovenijom nisu nikakvo merilo za takvog "stručnjaka" kao što si ti? I ti NBA skauti nemaju pojma, dečko je slučajno bio u prvih 10 pikova, da si se ti pitao on ne bi bio ni draftovan.