B92 Sport EURO 2008 Komentari

Broj komentara: 19

 1. Ne znam u cemu je problem. Himna se titluje i kod nas, i to za nas same! Mi smo veca bruka!
  (Fan of Partizan, 18. jun 2008 21:25)

  # Link komentara

 2. Nije poenta u tome sto je himna bila titlovana, vec sto je bila titlovana tekstom koji se vise ne koristi. Nemci sada koriste trecu strofu teksta himne dok se ova prva koristila za vreme nacisticke ere. Prvi stih prve strofe znaci 'Nemacka, Nemacka iznad svega na svetu', mada ne bih rekao da bi trebao da predstavlja nacisticku maksimu vec samo ljubav prema zemlji. Ali koristili su ga nacisti, tako da... :)
  (Nikola, 18. jun 2008 22:00)

  # Link komentara

 3. Vrlo vazno. Nemacka himna je gotivna i lako se pamti, a ne ko ova ovde boze pravde, svasta,ko da si u nekoj bogomolji pa treba da se molis. Bolje da je osatla Hej Sloveni.
  (Baca, 18. jun 2008 22:17)

  # Link komentara

 4. stvarni=stvarno...sorry brzo sam pisao:-)
  (Svajcarac, 18. jun 2008 23:20)

  # Link komentara

 5. Ovde u Austriji smo se jednom zezali (mi jugovici)i pevali zabranjeni text prilikom intoniranja nemacke himne za vreme svetskog prvenstva u fudbalu 2006. Slucajni prolaznici su nas zabezeknuto posmatrali (bilo je i onih koji nisu bili Autrijanci). U prevodu, svako zna da se te reci ne smeju pevati...Opravdanje da ne zna da je "Deutschland Deutscland über alles" zabranjeno, nikako ne pije vodu. Pre bih se moglo reci da je rec o nekoj neslanoj sali na racun nemacke da bi male fudbalske nacije Svajcarska i Austrija mogle da lece svoje komplekse...
  (paulo, 19. jun 2008 00:01)

  # Link komentara

 6. @Baca
  Najbitnije je da se sve tudje lako pamti i da je sve tudje super. Sta fali nasoj himni? Najbolje da bude nesto od Seke Aleksic, pa ces lako zapamtiti!
  (Uros, 19. jun 2008 00:35)

  # Link komentara

 7. Pa oni za razliku od nas bar imaju himnu, a mi nemamo. Trenutna himna se koristi "po preporuci" Narodne skupstine, sto nema nigde u svetu. Kad cemo konacno dobiti himnu?
  (ronaldo, 19. jun 2008 00:44)

  # Link komentara

 8. @Baca
  Zemljace mani se....ne ide ti
  "Boze pravde" je odlicna i jedina prava himna za Srbiju!!
  "Hej Sloveni" je proslost..ne ponovilo se+ je ukradena od Poljske i valjda to vec sad svi znademo..
  "God save,God protect Serbian land Serbian people"!!
  (ns, 19. jun 2008 03:39)

  # Link komentara

 9. ni "precizni" shvajcarci nisu ne pogresivi. a nasa himna je ok, ne razumem zbog cega se poteze to pitanje?
  (kazakhstanac, 19. jun 2008 06:46)

  # Link komentara

 10. Dobra ideja za otvaranje topika na nekom forumu! Slazem se sa svima koji misle da je sadasnja himna jednostavno nametnuta, pod izgovorom da je to bila nekakva himna kraljevine, ma daj. Ne mogu se himne nametati tek tako, ni americka himna nije odmah nekim dekretom proglasena, pustili su da vide da li ce se primiti u narodu. HEJ SLOVENI kakvs god bila jednostavno je prihvacena vremenom, iako, cini mi se, nikada nije zvanicno zakonski proglasena himnom SFRJ.
  (Mali Princ, 19. jun 2008 08:05)

  # Link komentara

 11. "Boze Pravde" je nasa himna. Kome se ne svidja nek predje u drugu zemlju, promeni veru i peva i slusa sta hoce. Kako je moguce da se uvek nadju "patriote" koje ce ispljuvati sve sto je njihovo i koji se stide svog porekla?
  Sto se tice nemacke himne, moram da priznam da mi je extra gotivna i smatram da prva recenica uopste nije problematicna. U svakom slucaju vise je gotivim nego rusku a sto nas Nemci ne vole pitajte sve koji se zalazu za "Hej Sloveni".
  P.S. Mars napolje bando pokvarena (crvena)
  (....sale..., 19. jun 2008 08:15)

  # Link komentara

 12. Prva strofa Deutschlandslieda nije zabranjena, jednostavno su okupacione vlasti odmah posle rata procenile da nije preporučljivo zadržati stihove koji govore da je Nemačka iznad svega, da ne bi podsticale na pobunu, što bi reklo saopštenje našeg MUP-a. Iz istog razloga fudbalska reprezentacija je prestala da koristi prirodne crne dresove (prva boja i na staroj i na novoj zastavi) i prešla na bele (u DDR su čak nosili plave, kao valjda jedinu boju koje nigde nije bilo na zastavi). Još su sporniji peti i šesti stih (von der Maas bis an die Memel, von der Etsch bis an den Belt), koji Nemačku opisuje kao zemlju koja obuhvata znatno veće teritorije od onih koje su joj ostale posle rata (četiri pomenuta toponima su, redom, u Belgiji, Litvaniji, Italiji i Danskoj), pa bi se mogli tumačiti kao poziv na reviziju granica.
  U svakom slučaju, pesma je napisana 40-ih godina XIX veka, dobrih 30 godina pre nego što je Nemačka ujedinjena. Bila je himna Carstva od proglašenja 1871. godine, a međuratna Nemačka (i Vajmarska i naci) preuzela je himnu u paketu sa crno-belo-crvenom zastavom. Grb, himna i zastava nigde osim u Srba nisu ideološki simboli i prirodno je da na njih ne utiču promene vlasti. Za vreme nacista čak je uvedena i paralelna himna, 'Horst Wessel Lied', koja je bila himna SA odreda. Njoj je dat jednak status sa zvaničnom himnom.
  Što se pesme Hej Sloveni tiče, to nikad i nije bila himna, već vesela pesmica koju su jugoslovenski partizani preuzeli (i uprostili, uništivši je sa umetničkog stanovišta) baš kao što su preuzeli i sve ostale pesme (njih od Rusa, ovu od Poljaka). Tekst originalne poljske himne, koja je komponovana poslednjih godina XVIII veka, dodat je tokom Napoleonovih ratova i peva (logično) o Poljskoj, a ne o Slovenima, opisujući marš poljske jedinice koju je predvodio Dombrovski iz Italije u tada podeljenu otadžbinu.
  (der Sprach der Kultur und Wissenschaft, 19. jun 2008 08:39)

  # Link komentara

 13. Uželjeli se Švajcarci dana kad je bila ta himna, a zlato samo dolazilo.
  (Pera Detlić, 19. jun 2008 09:16)

  # Link komentara

 14. sta ima da se stide himne i proslosti, nemci su bili nacisti, i rado su pevali tu himnu, ovo je greska, ali oni ne mogu nikome da prigovore vezano za temu, sad ako peru ruke, eeee kad bi to tako islo....
  (wlado, 19. jun 2008 10:01)

  # Link komentara

 15. Ne znam da li ste primetili, ali Bože pravde i Deutchland, Deucthland uber alles se savršeno uklapaju - možete slobodno pevati naše reči na njihovu muziku, i obrnutno.

  P.S. znam da ćete sada u sebi da pevušite, da proverite jel tačno :)
  (Srbenda, 19. jun 2008 10:20)

  # Link komentara

 16. A jel se seca neko one fudbalske utakmice, svajcarska protiv juge, kada je orkestar odsivarao "Boze pravde" umesto "Hej Slaveni", pa jugovici nisu hteli da igraju dok se ne odsvira prava himna. Pa neki nas radnik u svici otisao kuci po gramofosku plocu sa himnom i tako spasio tekmu... Ma sta reci, najbogatija zemlja na svetu, samo se prave mutavi. Moze im se.
  (Leo Martin, 19. jun 2008 10:44)

  # Link komentara

 17. Vidim ovde gomilu neznalica: Himna i ostali simboli drzave ne pripadaju samo jednoj generaciji, da je tako birala bi se svake godine poput songa za evroviziju...

  p.s. Kako mislite da volite ovu zemlju kada neznate nista o njoj?
  (Sevastokrator, 19. jun 2008 11:42)

  # Link komentara

 18. Boze pravde je Srpska himna i to je ok ali je ja vidim i kao monarhisticku Obrenovicevsku dok je Vostani Serbijo starija,lepsa i predstavlja Srpsko revolucijonarno budjenje sa Karadjordjem na celu.
  (votan, 19. jun 2008 12:50)

  # Link komentara

 19. Ha,ha pa vi ste kao nasi fudbaleri setite se sta su pricali posle svetskog prvenstva"Mi nemamo himnu,grb,ne znamo za koga igramo".Jel sad imaju himnu ,grb?Sta im sada fali nema hleba u Pirotu?
  SMESNA SMO NACIJA. . .
  (SAS, 20. jun 2008 01:17)

  # Link komentara