Stenmark: "Anja je bolja od mene"

Željko ČačijaIzvor: B92, Beta Švedska
Podeli

Jedan od najuspešnijih svetskih skijaša Šveđanin Ingemar Stenmark smatra da ga je njegova zemljakinja Anja Peršon već nadmašila i da je sada ona bolja od svih švedskih skijaša.

Stenmark je tokom karijere imao rekordnih 86 pobeda u trkama Svetskog kupa krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka. Njega smatraju najboljim skijašem Švedske svih vremena.

"Da, Anja me je sada verovatno nadmašila", rekao je Stenmark.

Stenmark, koji dolazi iz istog malog grada kao i Peršonova - Tarnabija, ima i sedam titula sa velikih šampionata, ali se u njegovo vreme takmičenje na olimpijskim igrama smatralo i svetskim prvenstvom, pa je olimpijski bio i svetski šampion. On je dva puta bio olimpijski pobednik.

Anja Peršon je prevazišla Stenmarka po broju svetskih titula. Ona ima osam zlatnih medalja sa velikih šampionata - od kojih sedam sa svetskih prvenstava i jednu sa Olimpijskih igara u Torinu.

Ona je osvojila i dve srebrne medalje i četiri bronze tokom svoje karijere, pa sada ima ukupno 14 medalja.

Stenmark misli da tu nije kraj.

"Ona ima velike šanse da osvoji još dva zlata. To me ne bi uopšte iznenadilo s obzirom na njenu formu", rekao je Stenmark dodavši da je srećan što baš Anja Peršon ruši njegove rekorde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.